Кривава баня на фондових ринках: звіт США, підняття облікової ставки Японією та акції IT-гігантів

Відразу скажу, що не є експертом у фондових ринках і світовій економічній ситуації, але хочу поділитися загальнодоступними відомостями та моїми аматорськими висновками.

Як багато хто помітив, у понеділок, п’ятого серпня, сталася кривава баня на безлічі фондових ринків. Постраждали японські, європейські та американські індекси, які показали досить вагоме разове падіння:

• Nasdaq упав одразу більше, ніж на 8%.
  • Для Японії ж це падіння примудрилося переплюнути «чорний понеділок» 1987 року. Nikkei Stock Average, що складається з 225 найбільших компаній країни, впав на 12,5%.
  • Крипта вирішила, що грати в цю гру одному нудно, і вирішила приєднатися до ринків: так, наприклад, Bitcoin в момент впав з більш ніж 61 000 USD до 49 500 USD.

З основних причин називають «кривавий розпродаж», що влаштували великі інвестори через побоювання рецесії в США. Річ у тім, що в п’ятницю до події, а саме: 2 серпня, було опубліковано звіт про ринки США. Назвемо його таким, що «викликає питання» в перспективах зростання.

У той самий момент Японія підняла облікову ставку на 0,25%, що, найімовірніше, не вплинуло б так сильно на ринки, давши невелику корекцію, якби не наклалося на звіт США. Річ у тім, що в Японії історично вже сформована благодать інвестора. Там брали вкрай вигідні кредити та вкладали в усе, що добре або погано лежить.

Звісно, краще вкладати в те, що лежить добре, а тому багато вкладали в американських IT-гігантів, а після підняття ставки та потенційного її підвищення в майбутньому всі ці інвестори вирішили, що час зливатися на хаях.

Якщо мені дозволять увімкнути диванного аналітика, то я б сказав, що останні місяць-два ринки впевнено зростали, без особливих на те підстав, тобто мали штучне і роздуте збільшення вартості, а звіт США просто став сірником, який запустив ланцюжок панічного зливу акцій. Адже, якщо я не встигну злити їх перший за великою ціною, то їх зіллє сусід, і ціна вже впаде.

З важливого і досить неприємного для IT сфери: більшість акцій, які потрапили під просідання, — це акції IT-гігантів. Той же Воррен Баффет зі своїм фондом примудрився моментально злити половину своїх акцій Apple.

Навздогін уже згаданий звіт США свідчить про те, що кількість робочих місць у липні не змогла вийти на прогнози аналітиків, а рівень безробіття підскочив до 4,3% (для США це багато), і достатня кількість скорочень стосувалася саме IT-сфери за останній час.

З великою часткою ймовірності це може вплинути на уповільнення зростання ІТ-сфери в США, роздута оцінка ІТ-гігантів може скоригуватися ще більше, що, звісно, вплине на ІТ-ринок у всьому світу. Тому рекомендую пристебнути ремені, триматися за робоче місце і менше відсвічувати.

З іншого боку вже сьогодні ринки частково відновилися (приблизно в половину падіння) і є позитивна динаміка. Є надія, а також запевнення американських політиків, що це була просто миттєва і разова панічна атака і зараз все повернеться в норму. Вірити чи ні, пока не зрозуміло.

Якщо вам цікаві новини зі світу IT та Hi-Tech, підписуйтесь на канал Капітана та його команди — «Затишна Галера».

👍ПодобаєтьсяСподобалось8
До обраногоВ обраному2
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

шо за брєд? яка кривава баня? їх хтось обстріляв? 🤔

Як я і говорила, буде гірше.

Так вот, далі буде ще гірше.

Та це коливання ринку лише, пересидіти треба. Дотком був набагато гірше. Хайп АІ пройде, проценти по кредитах виправляться і далі новий виток розвитку. А завдяки АІ кількість shitty code (shittyfication of the development) буде настільки висока, що багато вакансій будуть висить відкритими — місяцями. Ми усі разом просто не закриємо ринок у майбутньому, навіть якщо зайчити на 3 роботи будемо.

Виглядає як привід для нової хвилі скорочень(( Хоча кредити дорожчими не стали або стали незначно, можливо все обійдеться малою кров’ю і всякі директорські борди не будуть сильно панікувати.

Шкода, але такий ризик є і він великий

Кому криза, а кому збагачення.

Є надія, а також запевнення американських політиків, що це була просто миттєва і разова панічна атака

Бугага, крутий фактор. Ні, вони будуть говорити: «Нам гаплик» :)

Тому я написав «надія є» та «Вірити чи ні, пока не зрозуміло.»

Я до того, що писати «політики запевнили» — просто абсурд.

ну якщо вони запевняють... То політики запевнили :) А вірити цьому — вже окрема історія :)

У мене особисто враження що це був тільки початок. У кого які думки з цього приводу?

Я думаю, що це — поправка цін. Фонди накричували дрібних інвесторів «АІ», «АІ», «АІ», «АІ», «АІ», «АІ»... а потім монетизують прибуток з зібраних з ринку грошей джонів смітів. IMHO

Підписатись на коментарі