7 безглуздих причин, чому відмовляють у працевлаштуванні
Всім привіт, мене звуть Даша, і я рекрутер. Зі своїми колегами в нашій агенції ми допомагаємо замовникам підбирати потрібних фахівців. На жаль, останнім часом замовники поводяться дуже розбещено, користуючись кризою та відмовляють фахівцям з безглуздих причин.
Я зібрала 7 найбезглуздіших причин відмови і поділюся з вами.
Лев (або Тигр)
Ось що нам розповів Digital Marketing Team Lead, який подавався на CMO в одній компанії:
Якось мене не взяли на роботу через те, що мій знак зодіаку Лев, а за східним календарем — Тигр. Таке поєднання чомусь зовсім не влаштувало HR. Розповідаю подробиці.
Коли я потрапив на співбесіду, HR приголомшила мене питанням, хто я за знаком зодіаку. Я запитав, навіщо їм ця інформація, і рекрутер пояснила мені, що вони беруть собі співробітників відповідно до концепції Human design. Це астрологічна методика, яка передбачає створення кожної людини його «карти». І цією картою нібито можна судити і про профпридатність кандидата.
HR почала складати цю карту на мене: попросила мене назвати рік і місяць народження. Виявилось, що за місяцем народження я Лев, а за роком Тигр. Дівчина відразу ж сказала: «Це дуже погано, ви нам не підходите» . Я зрозумів, що втрачати мені вже нема чого, і запитав: «А знаєте, що це поєднання означає насправді? Це означає, що KPI у мене буде вдвічі вищою, ніж у інших ваших працівників. І зарплата теж має бути вдвічі вищою за ринок» .
HR сказала на це, що я говорю дурниці, і на цій співбесіді закінчилося. Надзвичайно дивна концепція — дивитися на дату народження, але не брати до уваги реальні компетенції кандидата.
Брехун
А ось історія розробника, якого запідозрили в обмані:
На співбесіді з керівниками намагаюся вести себе максимально правдиво — нам потім працювати разом, якщо що. Але зовсім не виношу, коли мене починають звинувачувати у брехні.
Наймався у дуже відому українську компанію (не IT). Розповів, поділився можливим планом роботи. «А скільки ти отримував на колишньому місці?». Стільки. «Ти брешеш, стільки платити атішнику ніхто не буде» . Але я сказав правду і зрозумів, що з цією людиною працювати не можна. Я перебив розмову і пішов. За мною кинувся його заступник: «Ви його неправильно зрозуміли» . Та ні, я правильно його зрозумів.
Потім я спробував потрапити до української IT-компанії. Тімлід попросила розповісти про мою колишню IT-розробку. Я докладно розповів. І так само: «Ви брешете! Ви на мить замислилися, коли почали відповідати на моє запитання» . Ігри в тонкого психолога. Завжди погано, коли представник роботодавця є лицемірним та не до кінця щирий.
Але трапляються й чудові випадки. Наймався на роботу програмістом у закордонну IT-компанію і раптом під час співбесіди дізнаюся, що конкурентом у мене є син мого товариша. Він мав на той час непросту ситуацію. І я відмовився далі продовжувати розмову. Чесно розповів, що не хочу складати конкуренцію цій людині. «А ви не могли б нагадати про себе нам через місяць?» . Погодився, нагадав. Вони переформатувались і я став керівником цього колишнього конкурента.
Бунтар
А ось коротка, але сумна історія Product Designer
Я проходила співбесіду на позицію, пройшло сім етапів співбесіди, і останнім восьмим етапом була зустріч з профайлером. Після цієї зустрічі мені було відмовлено через те, що за духом я бунтарка. Мене це так здивувало, бо на мою думку Product Designer має бути бунтарем, тільки так можна зробити прориви та досягти небувалих висот. До речі, Стів Джоббс був бунтарем, і я подумала, що не так вже й погано бути в компанії такої людини.
Кваліфікований
Причину відмови у працевлаштуванні виходить дізнатися вкрай рідко. Очевидно, що рішення про працевлаштування приймається далеко не лише на підставі професійних якостей кандидата. Є багато соціологічних досліджень, де основними чинниками про прийняття позитивного чи негативного рішення були вказані враження від перших секунд спілкування з кандидатом, його манер і зовнішнього вигляду.
Таким чином, після негативного рішення більшість потенційних роботодавців, не бажаючи ділитися причинами відмови і не бажаючи приймати на себе юридичні ризики, просто перестають виходити на зв’язок або вигадують на ходу відмовки, найпопулярніша з яких — ми обрали іншого кандидата на цю позицію.
Особливо неприємно було отримувати через треті руки зворотний зв’язок у тому, що ти оверкваліфайд . Такої позиції роботодавця я не розумію і не поділяю. Єдиним поясненням подібного може бути лише невпевненість у своїй професійній компетенції та страх конкуренції.
Телепат (або экстрасенс)
Цілком дика історія з надзвичайним досвідом (10+ років) Product Manager
Я позиціонувався на Delivery Manager одну відому IT-компанію. Мене навіть рекомендував туди один із топ-менеджерів цього підприємства, з яким ми перетиналися по іншій роботі.
Після першої співбесіди з менеджером відділу кадрів мене запросили на другу — із заступником директора, а за сумісництвом родичкою директора. За переказами, вона була і його правою рукою, тож рахувалося, якщо з нею співбесіду пройдеш, то ти в команді! Директор їй повністю довіряв.
Після першої зустрічі я вивчив уважно саму компанію, поспілкувався приватно з кількома працівниками. Тож на другу зустріч, із заступником, я був у всеозброєнні, маючи не лише багатий досвід роботи PM, а й з розумінням, що можна одразу почати покращувати в їхніх процесах, благо це теж мені було не на диво.
Із заступником зустріч пройшла напрочуд добре. Рівень питань був менш складний. Компанія, в якій я раніше працював, була організована значно серйозніше, у тому числі і сучасним способом клієнтоорієнтування та організації Delivery. А тут відчувалося, що люди намагаються вчитися, рухаються вперед, але ще не на такій стадії.
Так що мені здалося, що з дамою ми на одній хвилі, всі відповіді та хід розмови були логічними, але вона мене приголомшила:
— Я вас на роботу не візьму.
— Чому?
— Бо ви мені казали все те, що я хотіла почути!
Принаймні я залишився вдячний їй за оперативну відповідь. Але логіка ухвалення рішення так і залишилася загадкою.
Дерево
Сповідь PR-менеджера:
Якось переді мною стояло завдання в короткий термін зібрати команду великому інфлюєнсеру. Співбесіди тривали місяць із ранку до вечора. Залучали і з сайтів роботи, і за рекомендаціями. Вибір був складним, оскільки досі уявлення про те, що має вміти фахівець із YouTube, не сформовано навіть у власників великих мільйонних каналів. Зрештою я зупинила свій вибір на кандидаті, який народився зі мною в один день. «Хороша людина, мабуть», — вирішила я. І не прогадала.
А ось у зворотній ситуації, коли я влаштовувалась на роботу, психолог попросив мене намалювати дерево. Я свого часу закінчила художню школу, тож виконала завдання з властивою майстерністю. Мене не взяли, бо дерево виявилося без листя. Графіка в корпораціях — найчастіше ознака депресивності, будьте обережнішими.
Капризуля
І нарешті, дуже негативний досвід із одним маркетинговим агентством із Франції:
- «Занадто добре одягнений». Кандидат був відхилений, тому що він був надто добре одягнений на співбесіду, і керівник вважав, що, швидше за все, він не має мотивації заробляти, він уже й так забезпечений.
- Татуювання та пірсинг.
- Зайва вага. Замовник вважав, що людина з зайвою вагою ледача і буде ледачить і на роботі.
- М’ятий одяг на співбесіді.
- Вболіває не за ту футбольну команду. Замовник вболівав за команду суперників.
Ці причини відмов, звичайно, не є типовими і в жодному разі не є рекомендованими. Приймати рішення про прийом на роботу треба на основі професійних якостей кандидата, їхнього досвіду роботи та навичок, а також відповідності вимогам посади. І дякувати богові, що світ змінюється і вимоги до кандидатів теж змінюються, і мало кого збентежиш зараз тату чи пірсингом.
Якщо хочете отримати професійні рекомендації щодо оформлення свого резюме заходьте по посиланню та реєструйтесь на моєму вебінарі t.me/ NTBB9VyyFws4ZWMy !
Найкращі коментарі пропустити