7 безглуздих причин, чому відмовляють у працевлаштуванні

Всім привіт, мене звуть Даша, і я рекрутер. Зі своїми колегами в нашій агенції ми допомагаємо замовникам підбирати потрібних фахівців. На жаль, останнім часом замовники поводяться дуже розбещено, користуючись кризою та відмовляють фахівцям з безглуздих причин.

Я зібрала 7 найбезглуздіших причин відмови і поділюся з вами.

Лев (або Тигр)

Ось що нам розповів Digital Marketing Team Lead, який подавався на CMO в одній компанії:

Якось мене не взяли на роботу через те, що мій знак зодіаку Лев, а за східним календарем — Тигр. Таке поєднання чомусь зовсім не влаштувало HR. Розповідаю подробиці.

Коли я потрапив на співбесіду, HR приголомшила мене питанням, хто я за знаком зодіаку. Я запитав, навіщо їм ця інформація, і рекрутер пояснила мені, що вони беруть собі співробітників відповідно до концепції Human design. Це астрологічна методика, яка передбачає створення кожної людини його «карти». І цією картою нібито можна судити і про профпридатність кандидата.

HR почала складати цю карту на мене: попросила мене назвати рік і місяць народження. Виявилось, що за місяцем народження я Лев, а за роком Тигр. Дівчина відразу ж сказала: «Це дуже погано, ви нам не підходите» . Я зрозумів, що втрачати мені вже нема чого, і запитав: «А знаєте, що це поєднання означає насправді? Це означає, що KPI у мене буде вдвічі вищою, ніж у інших ваших працівників. І зарплата теж має бути вдвічі вищою за ринок» .

HR сказала на це, що я говорю дурниці, і на цій співбесіді закінчилося. Надзвичайно дивна концепція — дивитися на дату народження, але не брати до уваги реальні компетенції кандидата.

Брехун

А ось історія розробника, якого запідозрили в обмані:

На співбесіді з керівниками намагаюся вести себе максимально правдиво — нам потім працювати разом, якщо що. Але зовсім не виношу, коли мене починають звинувачувати у брехні.

Наймався у дуже відому українську компанію (не IT). Розповів, поділився можливим планом роботи. «А скільки ти отримував на колишньому місці?». Стільки. «Ти брешеш, стільки платити атішнику ніхто не буде» . Але я сказав правду і зрозумів, що з цією людиною працювати не можна. Я перебив розмову і пішов. За мною кинувся його заступник: «Ви його неправильно зрозуміли» . Та ні, я правильно його зрозумів.

Потім я спробував потрапити до української IT-компанії. Тімлід попросила розповісти про мою колишню IT-розробку. Я докладно розповів. І так само: «Ви брешете! Ви на мить замислилися, коли почали відповідати на моє запитання» . Ігри в тонкого психолога. Завжди погано, коли представник роботодавця є лицемірним та не до кінця щирий.

Але трапляються й чудові випадки. Наймався на роботу програмістом у закордонну IT-компанію і раптом під час співбесіди дізнаюся, що конкурентом у мене є син мого товариша. Він мав на той час непросту ситуацію. І я відмовився далі продовжувати розмову. Чесно розповів, що не хочу складати конкуренцію цій людині. «А ви не могли б нагадати про себе нам через місяць?» . Погодився, нагадав. Вони переформатувались і я став керівником цього колишнього конкурента.

Бунтар

А ось коротка, але сумна історія Product Designer

Я проходила співбесіду на позицію, пройшло сім етапів співбесіди, і останнім восьмим етапом була зустріч з профайлером. Після цієї зустрічі мені було відмовлено через те, що за духом я бунтарка. Мене це так здивувало, бо на мою думку Product Designer має бути бунтарем, тільки так можна зробити прориви та досягти небувалих висот. До речі, Стів Джоббс був бунтарем, і я подумала, що не так вже й погано бути в компанії такої людини.

Кваліфікований

Причину відмови у працевлаштуванні виходить дізнатися вкрай рідко. Очевидно, що рішення про працевлаштування приймається далеко не лише на підставі професійних якостей кандидата. Є багато соціологічних досліджень, де основними чинниками про прийняття позитивного чи негативного рішення були вказані враження від перших секунд спілкування з кандидатом, його манер і зовнішнього вигляду.

Таким чином, після негативного рішення більшість потенційних роботодавців, не бажаючи ділитися причинами відмови і не бажаючи приймати на себе юридичні ризики, просто перестають виходити на зв’язок або вигадують на ходу відмовки, найпопулярніша з яких — ми обрали іншого кандидата на цю позицію.

Особливо неприємно було отримувати через треті руки зворотний зв’язок у тому, що ти оверкваліфайд . Такої позиції роботодавця я не розумію і не поділяю. Єдиним поясненням подібного може бути лише невпевненість у своїй професійній компетенції та страх конкуренції.

Телепат (або экстрасенс)

Цілком дика історія з надзвичайним досвідом (10+ років) Product Manager

Я позиціонувався на Delivery Manager одну відому IT-компанію. Мене навіть рекомендував туди один із топ-менеджерів цього підприємства, з яким ми перетиналися по іншій роботі.

Після першої співбесіди з менеджером відділу кадрів мене запросили на другу — із заступником директора, а за сумісництвом родичкою директора. За переказами, вона була і його правою рукою, тож рахувалося, якщо з нею співбесіду пройдеш, то ти в команді! Директор їй повністю довіряв.

Після першої зустрічі я вивчив уважно саму компанію, поспілкувався приватно з кількома працівниками. Тож на другу зустріч, із заступником, я був у всеозброєнні, маючи не лише багатий досвід роботи PM, а й з розумінням, що можна одразу почати покращувати в їхніх процесах, благо це теж мені було не на диво.

Із заступником зустріч пройшла напрочуд добре. Рівень питань був менш складний. Компанія, в якій я раніше працював, була організована значно серйозніше, у тому числі і сучасним способом клієнтоорієнтування та організації Delivery. А тут відчувалося, що люди намагаються вчитися, рухаються вперед, але ще не на такій стадії.

Так що мені здалося, що з дамою ми на одній хвилі, всі відповіді та хід розмови були логічними, але вона мене приголомшила:

— Я вас на роботу не візьму.
— Чому?
— Бо ви мені казали все те, що я хотіла почути!

Принаймні я залишився вдячний їй за оперативну відповідь. Але логіка ухвалення рішення так і залишилася загадкою.

Дерево

Сповідь PR-менеджера:

Якось переді мною стояло завдання в короткий термін зібрати команду великому інфлюєнсеру. Співбесіди тривали місяць із ранку до вечора. Залучали і з сайтів роботи, і за рекомендаціями. Вибір був складним, оскільки досі уявлення про те, що має вміти фахівець із YouTube, не сформовано навіть у власників великих мільйонних каналів. Зрештою я зупинила свій вибір на кандидаті, який народився зі мною в один день. «Хороша людина, мабуть», — вирішила я. І не прогадала.

А ось у зворотній ситуації, коли я влаштовувалась на роботу, психолог попросив мене намалювати дерево. Я свого часу закінчила художню школу, тож виконала завдання з властивою майстерністю. Мене не взяли, бо дерево виявилося без листя. Графіка в корпораціях — найчастіше ознака депресивності, будьте обережнішими.

Капризуля

І нарешті, дуже негативний досвід із одним маркетинговим агентством із Франції:

1. «Занадто добре одягнений». Кандидат був відхилений, тому що він був надто добре одягнений на співбесіду, і керівник вважав, що, швидше за все, він не має мотивації заробляти, він уже й так забезпечений.
  2. Татуювання та пірсинг.
  3. Зайва вага. Замовник вважав, що людина з зайвою вагою ледача і буде ледачить і на роботі.
  4. М’ятий одяг на співбесіді.
  5. Вболіває не за ту футбольну команду. Замовник вболівав за команду суперників.

Ці причини відмов, звичайно, не є типовими і в жодному разі не є рекомендованими. Приймати рішення про прийом на роботу треба на основі професійних якостей кандидата, їхнього досвіду роботи та навичок, а також відповідності вимогам посади. І дякувати богові, що світ змінюється і вимоги до кандидатів теж змінюються, і мало кого збентежиш зараз тату чи пірсингом.

Якщо хочете отримати професійні рекомендації щодо оформлення свого резюме заходьте по посиланню та реєструйтесь на моєму вебінарі t.me/ NTBB9VyyFws4ZWMy !

👍ПодобаєтьсяСподобалось6
До обраногоВ обраному0
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

«Too nice».
На один австралійський проєкт розглядали на ліда сім років тому. Наче все було добре, навіть оплачене тестове завдання зі структури API, але... Почалися питання про conflict resolution, а я по-перше на той момент мав третій рік паузи в лідстві, а по-друге мав відчуття провини через старий конфлікт з підлеглим, ну то і почав нести щось за все хороше проти всього поганого, win-win і таке інше. Вердикт суворих нащадків британських каторжників — він занадто добрий, йому буде важко тримати команду. Таблін! :-)

Користуючись нагодою, хотів би переказати привіт конторі пандадок, у якій я не пройшов калчерал фіт. Чи як воно буде на скрєпнам, «культурная савместимасть»? Тупіше я нічого ще не чув. Мабуть вони ну дууууже заморочені стосовно ментального здоров’я своїх «хароших» узських колег. А я б за словом у кишеню не поліз, собливо після чергової ночі у паркінгу.

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

хто ліпив новий сайт і апку для укрзалізниці? це просто неймовірний треш і розпил бабла

хто ліпив новий сайт і апку

Хто писав ТЗ?
Хто прийняв роботу?

якій редисці не відмовили у працевлаштуванні на УЗ?

Пішов шукати апку УЗ.
Бо не чув про неї.

Мені апка сподобалась. А що там не так?

білетів на перемишль нема :) а взагалі вилогінься бо стало ще більше тормозити

ну шо, малята? ви після цього все ще відноситись до співбесід не як до ритуалу/гри/екзамену (необхідне підкреслити)?

в 21 році з березня по серпень пройшов 11(одинадцять) раундів інтерв’ю на позицію computational scientist в princeton plasma physics laboratory. врешті решт отримав відмову як overqualified. анекдот))

«дело не в тебе, давай останемся друзьями» :)

А що там хоч по грошам було?

+/-120. справа не тільки в грошах, зажди хотілось попрацювати в прінстоні, гарварді чи мті.

Якісь вони не адекватні с такими зп після 10+ раундів інтерв’ю. То добре що не взяли)

для академічної позиції в університеті це дуже і дуже непоганий старт, буває і вдвічі меньше

До речі, Стів Джоббс був бунтарем, і я подумала, що не так вже й погано бути в компанії такої людини.

Десь я читав, що він був доволі неприємним у плані співробітництва, то ж не факт, що бути в компанії такої людини гарно.

У ранні роки своєї кар’єри він був токсичним у прямому сенсі цього слова. Не мився і від нього тхнуло за кілометр. От що бува якщо качаєш тільки певний набір cкілів.

бомжизм — це ознака психічного розладу

Там це було зумовлено іншим. Він був веганом і думав що якщо не їсть м’ясо значить від нього не повинно пахнути

Він був веганом

ні слова більше! :)

Він був веганом і думав що якщо не їсть м’ясо значить

тут слід визнати що у цьому місці а може і багатьох інших джобз був конкретно з прівєтом бо він також думав що якщо щось там не їсти то значить можна «заїсти рак» но шото пішло не так і до докторів пішов уже трохи пізно коли вже доктор сказав в морг значить в морг

і стало так

Що тут сказати. Люди що змінюють світ усі з прівєтом
Повертаючись до сабжу треба визнати що таким людям просто не місце у стандартних галерах Відмова у працевлаштуванні для них доречі це гарний стимул зрозуміти що їх місце не у спортивній команді, а серед людей що вигадують ці ігри

Люди що змінюють світ усі з прівєтом

питання лишається як і кому з ними працювати ))

... гарну історію соціальними сєтями прибило буцімто розказував старий воєнний не суть за чин (а може й не воєнний я не точно пам’ятаю контекст) як ще за війни йому прийшла таки телеграма «ваші послуги можуть знадобитися уряду прохання прибути за адресою для проходження інтерв’ю» тут до контексту що мова йде не за воєнного а за математика...

... ага поняв то у нас в армії є спеціальні такі advisers вони не воєні але займають певний статус «на гражданці» тож армія розглядає як можливість їх досвід отримати і застосувати собі як то буквально аналітика та консультації та зовнішні (відносно армії) технології ок з мужиком розібралися ))

... тож за війни він був уже математиком уже захистився 1-2 чи дві докторської загалом справжнім математиком і якраз там був попит якщо ви бачили у кіно за алана тюрінга

... тож він зібрався і приїхав і прийшов на інтерв’ю і заходить а там сидить сам алан тюрінг в общєм нічоссі так

... і от сидять вони і сидять тюрінг щось собі пише а той мужик вихований же ж і не личить питати самому «чого звав» бо ж коли треба сам скаже

... і так вони просиділи пів години після чого тюрінг встав показав рукою на двері і буквально закрив двері за спиною трохи таки здивованого мужика так само мовчки

... карочі мужик здивувався ну може не підійшов буває але тижнів за два вирішив написати у міністерство звідки там була перша бумага буцімто «то мої послуги більше не потрібні слід вважати» але на що йому прийшла відповідь що послуги потрібні з’явитися туда то і туда до прінстону чи що воно там у них за модні універи працювали на війну

... і так працював він зо тім самим тюрінгом але ж цікаво стало мужику шо то було тож якось він таки вияснив (не помню як можу найти но лінь сорі) і виявилося що сам тюрінг мав конкретну ціль тім інтервью не як перевірити технічни навички бо 1-2 докторської вже свідчили саме за себе а перевірити конкретно чи може людина працювати тихо і не заважати особисто йому

от така ... малята за шо купив за то продав ))

Люди що змінюють світ усі з прівєтом
питання лишається як і кому з ними працювати ))

З ними майже неможливо. Тільки не заважати і робити так як вони кажуть яку б фігню вони не казали. Можете зірвати куш або провалитись. Залежно від того чи дійсно той токсик виявився генієм, або просто токсиком.
Там лотерея, бо такі випадки досить рідкісні

Недавно подивився фільм «Джобс» 2015 року, не впевнений що усі події у фільмі відбулись насправді, проте він увійшов в підбірку топ автобіографічних фільмів 2015-го року. Але думаю сама поведінка, манера спілкування дуже схоже зображена, якщо опиратись на фідбек його колег)

пройшло сім етапів співбесіди, і останнім восьмим етапом була

це жах!

Це ж треба так мучити людину

Особливо неприємно було отримувати через треті руки зворотний зв’язок у тому, що ти оверкваліфайд . Такої позиції роботодавця я не розумію і не поділяю.

На жаль оверкваліфайд — це цілком логічна підстава для відмови. Особливо якщо людина останні роки звикла працювати на зовсім інший ролі. Наприклад була лідом команди 5+ девелоперів, звикла приймати активну участь у розвитку продукту. А у нас вакансія звичайного манки-кодера: фіксити баги у легасі ентерпрайзі. Ніяких підлеглих, ніякої творчості — тупо розгрібання беклога. Ну і скільки витримає оверкваліфайд людина у такому болоті?
Але головна помилка — це не казати кандидату правду! Ситуації бувають різні — можливо людина свідомо шукає таку позицію де зможе за пів-дня усе робити з заплющеними очима і де нема відповідальності, не треба ніким керувати і т.і.
Я зустрічав у легасі — болотах доволі досвідчених девелоперів, які сидять там роками. Деякі (не для протоколу) зізнавалися що це для них — друга робота. Типу стабільний прибуток за мінімум зусиль. А основна робота — якийсь ризикований стартап, який якщо злетить то можна буде більше не працювати взагалі.
Але бувають і негативні приклади: один хитрий синьор девелопер влаштувався на аутсорсную галеру на відверто не кращу позицію тільки тому, що клієнтом був Microsoft. Його головною ціллю було отримати поштову скриньку у домені Microsoft — і потім з неї розсилати резюме у інші компанії у Долині, удаючи ніби він вже працює у MS.
Отже оверкваліфайд — це вже викликає додаткові питання. На жаль деякі просто не хочуть ризикувати — і автоматично відмовляють під якимось іншим приводом.

А у нас вакансія звичайного манки-кодера: фіксити баги у легасі ентерпрайзі. Ніяких підлеглих, ніякої творчості — тупо розгрібання беклога. Ну і скільки витримає оверкваліфайд людина у такому болоті?

Питання .
Навіщо

лід команди 5+ девелоперів,

пришов на співбесіду на посаду

манки-кодера

?

Але ж в описі вакансії може бути не вказано, що там манкі-кодінг. За описом може бути цілком пристойна робота, а по факту...

+500
Проте ж у процесі співбесіди лід розуміє, що тут шось не так, встає: «Дякую, що виділили на мене час. Adies...»
І не буде overqualified 😎

Можe задовбався вiд лiдства i хочe просто вiдпочити, покодити спинним мозоком нe дужe напружуючись. Тим пачe що в залeжностi вiд контори, можe в грошах нe сильно просядe.

задовбався вiд лiдства i хочe просто вiдпочити

Але ж у контексті сказаного Бобром — не візьмуть, бо overqualified 😂

Якось мене не взяли на роботу через те, що мій знак зодіаку Лев, а за східним календарем — Тигр.

це навіть десь цікаво. можна ж було потім підсунути їм під двері голову мертвого півня чи якщо нема півня, то просто торбу зі старою брудною сукнею з секонд хенду, над дверми повтикати іржаві цвяхи чи голки, а поштою анонімно прислати напівспалений папірець з надписом назви тієї фірми і зверху кров`ю намальованими рунами (чи чимось своїм, головне, щоб виглядало загадково) — хай потім вони б там ломали собі голову що це все значить і треба вже звати шаманів вигоняти злих духів, чи достатньо просто святою водою попшикати робочі столи

хай потім вони б там ломали собі голову що це все значить і треба вже звати шаманів вигоняти злих духів, чи достатньо просто святою водою попшикати робочі столи

А щоб не ломали голову прийти, сказати що ти шаман у п’ятому поколінні та учасник 5-ти сезонів битви екстрасенсів, дипломований маг 90-го левела із прокачаною маною, проходив навчання по чистки карми у містера Лі у Тибеті.
Коротше відчув що від вашого офісу пре чорною енергією. Зараз трохи прокурю офіс магічним димом (та ні, це не канабіс, а магічний збір зібраний у горах Тибету незайманими дівчатами, 10к баксів доречі коштує), далі плюну в обличчя кожному співробітнику — на усіх лежить прокляття, але не хвилюйтесь зніму і все буде норм. Ще треба насрати на стіл вашому CEO — що поробиш, ритуал такий. Ну і звісно попочусь у ваш кулер. У мене свята моча, вберігає від усіляких сил нечистих. Пити з кулера мінімум 3 рази на день.
А давайте ще на дверях магічні написи намалюю щоб точно ніхто не пройшов. Ні, це читається не як «тут працюють уїбани», це магічні старовинні слова, які будуть відлякувати людей від усілякої нечисті що тут працює. Ой, звісно мав на увазі усіляку нечисть від вас.
І так
— Магічні трави — 10к
— Священний кал, слюна та моча — 5к
— 1000 мани по ринковій ціні 10$ за пункт — 10к
— Мій час 75к
Загалом 100к баксів. Не хвилюйтесь — це ж інвестиції. Зараз клієнти від вас так попруть, ой до вас, що бабло лопатами гребсти будете. Кал зі столу не убирати місяць. Кондиціонер не вмикати.

Все до побачення. Доречі, тут якісь поліціянти прийшли кажуть що від офісу канабісом пре.

гівно символізує гроші та фінансовий успіх — це кожний НR астролог знає

Процес найму людини — дуже (дуже) суб’єктивний, бо для цього треба сподобатись багатьом людям.
Відповідно, відмовляють — тому що комусь, з якоїсь причини, не сподобався.
Намагання сформулювати «об’ективну» причину «суб’єктивної» відмови — дуже дурне заняття. Ну іноді (дуже рідко) випадки якісного та обгрунтованого фідбеку, таки трапляються, але зазвичай кажуть, щось або «нейтральне» (погана англійська) або «щоб поржати».

Product Designer має бути бунтарем

Можливо, власник компанії може ним бути, або засновник стартапу.

Стів Джоббс був бунтарем

Отож.

Читав доречі біографію Стіва. Стів Джобс став Стівом Джобсом не завдяки тому що був бунтарем (я б сказав що він був мудаком), а впротирічь цьому.
Народитись у потрібний час у потрібному місті, познайомитись із потрібними людьми, мати неабиякі скіли у дизайні та відчуття того що потрібно клієнту, сміливість та наполегева праця. Ось що зробило Стіва Джобса. А не бунтарство. Через бунтарство він ледве не втратив усе, але знову ж таки наполеглива праця повернула його на місце. І він наче навіть схаменувся після цього і став нормальним CEO вже без суттєвого бунтарства.

там ще треба назвати місце та час краще до хвилин, тому то був некваліфікований у асторолії HR

Користуючись нагодою, хотів би переказати привіт конторі пандадок, у якій я не пройшов калчерал фіт. Чи як воно буде на скрєпнам, «культурная савместимасть»? Тупіше я нічого ще не чув. Мабуть вони ну дууууже заморочені стосовно ментального здоров’я своїх «хароших» узських колег. А я б за словом у кишеню не поліз, собливо після чергової ночі у паркінгу.

Мабуть вони ну дууууже заморочені стосовно ментального здоров’я своїх «хароших» узських колег

Ти реально очікував чогось іншого від Білоруської контори?

Ні, але цікаво ж було про що це.

Ну тобто по суті HR виконала свою роботу як потрібно і ти дійсно не підходив під сумістність з командою?
Тавіщо тоді ім привіт переказувати? Подякувати за гарно зроблену роботу?

Стаття начебто про безглузді причини. Це була безглузда причина. Ти ліхтарик тримав, коли HR виконувала свою роботу?

я не пройшов калчерал фіт
А я б за словом у кишеню не поліз, собливо після чергової ночі у паркінгу

Ні, я просто уважно прочитав коментар який ви написали.

Це вже констатація за фактом на зараз.

Коли я потрапив на співбесіду, HR приголомшила мене питанням, хто я за знаком зодіаку. Я запитав, навіщо їм ця інформація, і рекрутер пояснила мені, що вони беруть собі співробітників відповідно до концепції Human design. Це астрологічна методика, яка передбачає створення кожної людини його «карти». І цією картою нібито можна судити і про профпридатність кандидата.

Явно СЕО чи топ менеджер по пів року проводить на Балі в якомусь Убуді, займається медитаціями, віпісанами і проникається духовними практиками

Можливо, але у силах низів саботувати такі ідіотські практики, пишучи за допомогою ChatGPT потрібні кандидатам «ментальні карти». І ніхто ж не придовбається бо якоїсь конкретної методології там і близько нема.
Якщо кандидат дійсно проходив по скілам і йому відмовили лише через це то вони там усі повернуті.

Ну може він реально їм по характеру, психологічному профайлу чи поглядам не підійшов, все-таки скіли скілами, але має бути комфортно працювати з людиною. Але тоді б так і написали, нафіга придумувтаи гороскоп.

«Too nice».
На один австралійський проєкт розглядали на ліда сім років тому. Наче все було добре, навіть оплачене тестове завдання зі структури API, але... Почалися питання про conflict resolution, а я по-перше на той момент мав третій рік паузи в лідстві, а по-друге мав відчуття провини через старий конфлікт з підлеглим, ну то і почав нести щось за все хороше проти всього поганого, win-win і таке інше. Вердикт суворих нащадків британських каторжників — він занадто добрий, йому буде важко тримати команду. Таблін! :-)

Звісно, образливо таке почути, але саме в цьому випадку, схоже, що винаймач мав рацію. Дійсно, бувають такі команди, які потрібно «приборкати» (з цього приводу згадується старий, але дуже чудовий фільм «Прибрати перископ»)

Дійсно, бувають такі команди, які потрібно «приборкати» (з цього приводу згадується старий, але дуже чудовий фільм «Прибрати перископ»)

імхо все ж там не було за «приборкати» але як класика у т.ч. армійського менеджменту та командування так буквальна класика

... но американці узагалі таке дуже люблять як то інша так саме класика «майор пейн»

... але тут слід визнати то є не просто добре но тупо ах.нно що вони таке якраз люблять бо особисто я можу с певним трудом пригадати подібні радянські зразки і вже напевне не зможу «пригадати» ні чого «вітчизняного» вже після революції

ЗЫ: я тут подумав що я схоже взагалі ні чого вітчизняного «пригадати» не зможу така ... малята (к) (тм)

Цікавий факт: виходячи з моєго досвіду, шукати роботу це теж робота яка є — працювати безоплатно (витрачаючи час і власні кошти, переглядаючи вакансії, ходячи на співбесіди, відповідаючи на дзвінки, отримуючи відмови, не отримуючи зворотного звязку, отримуючи зворотний звязок і так далі) та отримувати відмови на співбесідах.

Це все така собі робота — досвід якої — досвід пошуків роботи. Але мета ції роботи — таки влаштуватися. Що означає звільнитися з роботи «пошук роботи» і влаштуватися на роботу «робота».

Тобто, якщо подивитися на технологічний процесс роботи «пошук роботи» чи алгоритм побачимо:
...
...
7. Отримання результату співбесіди.
7.1 Якщо позитивно «звільнитися з роботи «пошук роботи»
7.2 Якщо негативно — «перейти до пункту 1»

Отака фігня спала на думку)))

Взагалі то, воно так і рахується. А зарплатню на цей час платить центр зайнятості, але це працює в умовах офіційної роботи і нормальної реалізації з боку державних структур.

У наших умовах це можна сприймати як інвестиції
Ти інвестуєш свій час, набиваєш шишки, качаєш маркетингові скіли, вивчаєш ринок щоб потім знайти позицію яка окупить цей витрачений час.

У, хороша тема. Я колись був на обліку, то дістав штрафну санкцію за те, що відмовився йти в Укртелеком, на позицію, про яку мені чесно сказали — ти нам підходиш, але знай, що твою ставку ми зараз ділимо між твоїми чотирма колегами і треба буде виправдати хорошою роботою зменшення їхнього окладу.
«Щастя-здоровля», сказав 22-річний я :-)

Особливо неприємно було отримувати через треті руки зворотний зв’язок у тому, що ти оверкваліфайд . Такої позиції роботодавця я не розумію і не поділяю. Єдиним поясненням подібного може бути лише невпевненість у своїй професійній компетенції та страх конкуренції.

Хочу зазначити, що позиція роботодавця щодо «оверкваліфікації» може мати кілька причин, і це не завжди пов’язано з невпевненістю чи страхом конкуренції. У великих компаніях часто враховують такі фактори:

1. Бюджетні обмеження: Спеціаліст може вимагати зарплату, яка перевищує можливості компанії.
  2. Професійний ріст: Існує ризик, що позиція не сприятиме професійному розвитку спеціаліста, і він швидко почне шукати нову роботу.
  3. Інші міркування: Можуть бути й інші обґрунтовані причини, які впливають на рішення роботодавця.

Є ще позиція міжнародних компаній, особливо в Британії чи США, якщо розглядають релокацію, там є певні обмеження щодо позицій які можеш зайняти. Це повʼязано з податками, а також тим, що треба подавати до адміністрацій запит на прийом саме цього співробітника.
І зп має бути нормальною відносно ринку, або ти можеш у перспективі отримати позов з серії «ти що рабів тримаєш?!»

В мене родич в США приховув диплом універу (інженер вагонних машин для метрополітену), та використовував лише з технікуму, бо не було позиції для мігранта на посаду з таким дипломом )) так що він пішов на нижчу посаду з перспективою росту
Бо ну ніяк

Так, це й є «інші міркування».

Дівчина відразу ж сказала: «Це дуже погано, ви нам не підходите» . Я зрозумів, що втрачати мені вже нема чого, і запитав:

Я б запитав чи не ***нута вона

Та це взагалі мабуть дивно, що вдалося до тягнути до момента усвідомлювання складання карти. Вже мабуть треба було виходити у той момент з їх офісу.

Особливо неприємно було отримувати через треті руки зворотний зв’язок у тому, що ти оверкваліфайд . Такої позиції роботодавця я не розумію і не поділяю.

Та не, как раз норм. Не норм. что через 3-и руки — могли бы и прямо сказать.
А вот суть отказа в общем-то логична.
1. Мотивации работать в полную силу у такого сотрудника не будет: эти задачи ему попросту будут неинтересны. Из этого возможны несколько различных исходов:
а). Зайчатничество (ну или просто чувак будет работать 2 часа в день, выполняя такое кол-во задач, чтоб не уволили, в остальное время — лайкать котиков);
б). Демотивация и токсичность (чувак будет рассказывать всем, какой убогий проект или как можно было бы применить вооот такую технологию без пользы для проекта — просто чтоб дописать что-нить интересное в CV, но ему не дают);
в). Поиск новой работы через пару месяцев, как только он осознает, что это — весь проект и нового там больше для него нет.

а шо треба робити більше задач ніж дають? даеш понимаеш триста норм!©
дурня то все про оверкваліфайд повна, це ідіоти-hr-и придумали, горє от ума...

Не, 5-летку за 3 года не надо — но и синьор, работающий со перфомансом мидла — тоже никому не надо.

Дивно, а якщо сеньйор готовий працювати за зп мідла, то в чому проблема?

Тогда — нет проблемы, но работает он обычно за зп синьора )))

Тобто, якщо людині відмовили тому що він оверкваліфайд, він сіньор, зп сіньорска, то роботодавці для чогось виставили на позицію мідла сіньорску зп, але хочуть, щоб працював саме мідл? А вони так роблять щоби що?

Легко. Простейший пример: большой энтерпрайз, который приходит и говорит: «дайте нам самых сеньорных чуваков, мы платим». Просто патамуша могут. По их меркам, за эти деньги они не найдут даже джунов (патамуша из условных 60k, которые идут на руки разрабу, контора ещё почти столько же платит налогов, а аутсорсу контора платит 5% + маржа аутсорсера). И их абсолютно не гребёт, что синьору там делать нечего в большинстве случаев.

у вас якись дивні фантазії, я маю досвід СТО 13 років але зараз працюю звичайним програмістом, використовую десь 10% своїх здібностей та досвіду, але я задачі роблю у строк то яки претензії ???

И как, интересно работать?
Ну и 2-й вопрос, на честность: работаете хотя бы 60% времени с полной отдачей? Ну типа 5 из 8 часов? Или решили пару задачек — и хватит, а то новые навалят?

мені цікаво отримувати зп, у свої 50 я вже не шукаю «цікавих задач» бо я «професіонал», керувати не хочу бо набридло «за все відповідати»

я й 100% буває працюю, якщо є задачі, але то не часто, питання до аналитіків та клієнта чому постановки немає... бо котиків лайкати мені не цікаво

у свої 50 я вже не шукаю «цікавих задач»

Ну, мне в мои 44 и 18 лет в QA тоже найти интересные задачи нелегко уже, но, например, работать 100% мануальщиком я уже не пойду, скорее всего. Даже если 10k предложат чистыми )))
Рядовым автоматизатором — в общем-то могу, хотя это тоже будет примерно 30% моих навыков и даже в этом случае буду искать что-нить интересное, типа там процессы оптимизировать.

але то не часто, питання до аналитіків та клієнта чому постановки немає...

Патамуша интересность задач зависит от уровня. Пока ты джун — интересно и сложно прям всё. Когда ты синьор — хорошо, если 10..20% задач ты ещё не решал. А когда ты принципал и выше — остаётся 1..2% ну или надо брать совсем нетипичные проекты, не формочки-кнопочки, а какую-нить геометрию или расчёты.
Ну и — да, идея найти энтерпрайзный проект на сапорте, чтоб 1 задачка в неделю, зато деньги платят регулярно — есть такой вариант, когда лень напрягаться и хочется тратить больше времени на себя. Я б сам ща на такой пошёл. Вам AQA не нужны там? )))

ну не порівнюйте QA з розробкою (з повагою до тестувальників, ваша робота дуже важлива), програмування завжди цікаве...

чтоб 1 задачка в неделю, зато деньги платят регулярно — есть такой вариант

нема таких варіантів зараз, треба пахати... золоті часи минули :)

головний плюс — робота з дому, бо 3 години на добу витрачати на дорогу то безглуздя, та й в обід на веліку у ліс поїхати з офісу у центрі не варіант :)

програмування завжди цікаве

Не соглашусь. Интересно, если есть challenge. Такое, что раньше не делал. А если по 100-му разу писать оч важный (для бизнеса) контроллер, который возьмёт 2 поля в разных табличках, сложит их и выдаст через REST — то интересного в этой задаче нет ничего, поскольку делается она спинным мозгом.
Аналог для меня — написать какой-нить тест на селениуме типа заполнить поле, 2 раза кликнуть next и считать значение из поля в загрузившейся странице. Лучше, конечно, чем прокликать эти нексты руками — но интереса в этой задачке нет никакого.

Интересно, если есть challenge. Такое, что раньше не делал.

Так таке людина з будь-яким досвідом завжди легко знайде, таке що ніколи не робила. Сеньйор-фронтенд? В бекенд піти. Сеньйор бекенд? Піти в ембедедед драйвери ядра правити. Сеньйор ембедед по драйверам ядра? Ласкаво просимо в операційні системи реального часу. Переписав у операційній системі реального часу керування фазованими антенними решітками таким чином що дальність під’єднання зросла втричі? Так ось же ще цифрова обробка сигналів є, тут покращувати і покращувати. А ось ще є камера — можна обробкою відео зайнятися, щоб дрон цілі розпізнавав і знищував їх навіть якщо зв’язок з оператором придушать засобами радіоелектронної боротьби. Непогано було б ще й систему визначення місцезнаходження підправити щоб якщо втратиться не лише сигнал від оператора, а ще й сигнал GPS, дрон по тому що бачить з камери, по своїй швидкості та по офлайн мапам визначав де він є і все одно прямував до цілі. О, так людина вже широкий спеціаліст — а як щодо розробки системи керування рою дронів? Що, уже нема викликів? Та якраз! Можна ж автономність дронів покращувати — як щодо розробки мініатюрного термоядерного двигуна холодного синтезу?
Це я до чого — що такого, чого раніше не робив, завжди можна знайти, була б шия, а ярмо знайдеться. Проблема лише в тому, що при перемиканні у будь-яку нову для себе область людина досвічена в іншій області буде спершу втрачати у зарплаті.

Найти-то можно. Если для себя делаешь. А если так, чтоб за это деньги платили — уже прям намного сложнее. А чтоб много денег платили — ещё сложнее. Не забываем, что Украина — это страна победившего аутсорса, и платят в основном за те задачи, которые вот те самые чуваки, которым стало интересно подняться над рутиной и начать работать на себя — скидывают дешёвой рабсиле. Рутину, то есть. Которая вроде как и важна для проекта, но не критична — чтоб в случае внезапного разрыва отношений с аутсорсером критически важных для проекта людей там не оказалось

Згоден з усім крім того що в Україну скидають те, що самим не цікаво. В Україні створюють центри розробки того, на що знаходять експертів. Завдяки аутсорсу тут з’явилася певна кількість спеціалістів, які до повномасштабного вторгнення привабили деякі міжнародні продуктові компанії, в яких є цікаві задачі для інженерів, ще деякі продуктові компанії з цікавими задачами виросли прямо в Україні. Ну і в аутсорсі завдяки тому що є експерти зайшли дуже цікаві проекти. Тепер ще в Україні з’явилися мілтех стартапи, з ще більш цікавими завданнями для інженерів. Словом, була б шия (досвічений в якійсь області інженер) а ярмо (цікаві задачі) знайдеться.

Згоден з усім крім того що в Україну скидають те, що самим не цікаво

Не то, чтобы «не интересно», скорее «не core functionality». К примеру, когда в Люксе работал на UBS, задачи типа «преобразуйте таблички в другие таблички, сохраните в базу и киньте даунстримерам» — скидывали аж бегом, а вот задачи написать risk engine, который нам поставлял данные для табличек — фиг там, хотя найти толковых математиков в Украине, я думаю, можно было бы.
Ну или когда в Интеллиасе работал с автомобильными картами — задачи типа «напишите мобильную аппликуху, которая отображает карту, маршруты и пр.» — забирайте с радостью, а вот движок для построения маршрутов, к примеру или алгоритм коррекции GPS координат (привязка к дороге) — ага, щаззз.
Я таких примеров могу много привести :)
Принцип прост: аутсорсер — это расходник и он не должен иметь ключевых знаний о проекте, без которых проекту придётся тяжело. Если так получается, что он ими обладает (ну, например, та часть, с которой он работает — внезапно становится ключевой) — его стараются выкупить на прямой контракт тогда.

Тепер ще в Україні з’явилися мілтех стартапи, з ще більш цікавими завданнями для інженерів

Ну вот сейчас становится поинтереснее, да. Начинают и свои продукты появляться, продающиеся на больших рынках ну и внутренний рынок за счёт милтех стартапов начинает оживать, правда, пока на уровне гаражей — но винда когда-то тоже с гаража начиналась :) Посмотрим, к чему это приведёт.

то працюй на державу, там цікавих задач повно, я з 97 року тільки на різні державни рееєстри працюю і скажу завжди робота цікава бо все з нуля пишеться

А от QA є в деражвних софтверних фірмах?

Питаю, бо нещодавно сам бачив, як подавали дані, от буквально звіт-08.2024.ZIP людина аплоадила, то отримала error message «Ви можете надати лише файли з розширенням ZIP» 🤔...
Трішки почухали потилицю, перейменували файл на звіт-08.2024.zip, і все пішло як по маслу 😎

Реально подумав , що тестерів нема, чи не поважають...

В державних організаціях зарплата — мінімалка. Про яких тестерів ви кажете? Тести проводить одна і та ж людина, що пише код, і то якщо матиме час. ))

ну здебільшого на державу працюють приватні фірми, бо держава не має доброї зп для програмістів, лише для суддів та іншого лайна...

в приватних теж мінімалка, але є різниця©

Та ні, мінімалка за звітами, то у сіньорів 😂

Я про всіх не знаю, у нас бів відділ тестувальників, я особисто настояв на цьому, але у нас була приватна фірма яка працювала на державу.
Взагалі «державна софтверна фірма» то оксюморон

Так напевно всі приватні, просто виконують держзамовлення.

Ну, мы ж за деньги работаем, а не за любовь к искусству :)

мені платили 3500 у 2013, кабінет більше моєї квартири, секретарка, персональний водій... єх були часи!

В госконторе?
А позиция какая? Явно не рядового разраба же.
Я в 13-м на позиции QA Analyst получал 3k.
Ну и ещё 1 нюанс: насколько я помню тогдашние часы и специфику работы с банками и госконторами — они не имели права предлагать ЗП в USD, только в грн. Соответственно, рост курса — исключительно твоя проблема. Решалось некоей переиндексацией раз в какое-то время (как биг босс пожелает её провести) с абсолютно мутными коэффициентами. И как раз в 13-14 годах USD усвистел в 2 с лишним раза.

держконтора, позиція заступник гендиректора, звісно більша частина у конверті франклінами :)
вони ж не можуть мені платити більше ніж міністру офіційно

Аа, ну, для таких позиций деньги были :)
И то — всего лишь на 500 больше, чем у меня. То есть, рядовой разраб в аутсорсере получал как минимум не меньше, а тимлид — скорее всего, больше. Притом без конверта. С другой стороны, у них не было секретарши, кабинета и водителя :)
А разрабы сколько у вас получали?

разраби працювали у приватній фірмі з якою ми працювали, отримували ринкову зп, не жалілись :)
у нас разрабів не було...
звісно CTO «на галері» отримував може й більше, але мені вистачало, не знав куди гроші витрачати :)

Аа, ну, вот мы и пришли к тому, с чего начали :)
1. Бюджет в госсекторе существовал только для менеджмента.
2. Всё остальное решалось подрядчиками и иногда студентами.
То есть, нельзя сказать «я работал разрабом в госсекторе и получал не меньше, чем разраб в аутсорсере».

У нас було десь 20 спеціалістів яки теж отримували «ринково у конвертах», адміни, мережевики, і тп, наприклад у моєму відділі був другий ДБА, та дві дівчини програмістки на ораклі.
Є у госсєкторі й робота й зарплата, але це залежить від обставин... шаблону немає.

«не core functionality»

Було спочатку, а потім в Україні виросли в професійному плані спеціалісти, які можуть робити весь функціонал, і в аутсорс позаходили проекти, в яких продукти повністю з core функціоналом зробила і підтримує українська команда. Ці проекти стали настільки успішними, що про це дізналися міжнародні продуктові компанії і постворювали свої представництва в Україні. В цих продуктових компаніях українські команди повністю створюють і підтримують ПЗ для цілих продуктів. Я в Ubiquity працював у команді яка повністю писала все ПЗ для кількох таких продуктів, від прототипу до серійного випуску, і в нас працювали розробники, які і в аутсорсі займалися core функціоналом.

Зайчатничество
Демотивация и токсичность
Поиск новой работы через пару месяцев

Це все якраз ознаки низького рівня професіоналізму. Якраз а-ля 20-річні сеньйори, яким налічили цю личку чисто випадково, і тепер вважає себе великою цацею.

Не обязательно. Это может быть связано с несовпадением ожиданий от проекта и реальности.
Разные есть кейсы.

Декілька років тому проходив співбесіду у одній ізраїльській компанії. Другим етапом було проходження поліграфа, який я завалив. Після того і почав сумніватись, а чи дійсно я ніколи не крав ручки, бумагу та іншу канцелярію із офіса :\

це не крадіжка, якщо не ящиками брав

lol, та то був сарказм про ручки. Гадаю вони мені відмовили бо на 1й етап я прийшов з легким перегаром. Хоча навіщо вони тоді засетапили 2й етап з поліграфом.... а може я й дісно ручки крав

я б не пішов на поліграф, вважаю то знущання, ти ж не в сбу йдеш...

все вірно — розділяю твою думку. На той момент вирішив піти, так як було дуже цікаво побачити що ж то таке (ніколи раніше не проходив)

Та навіть в СБУ — поліграф то щось на рівні шаманства чи гадання на картах таро. В усіх цивілізованих країнах суди не приймають висновки зроблені за допомогою поліграфа. При тому що професійні шахраї чи шпигуни з легкістю його дурять, а чесна але емоційно вразлива людина може завалити.
Чому досі це практикують деякі контори?
Все просто — знімання відповідальності. Якщо людина щось начудить то перш за все питання будуть куди СБ дивилось. А охорона такі — ось він пройшов поліграф. Не повіриш але у бюрократизованих середовищах це знімає відповідальність

Поліграф загалом псевдонауковий метод діагностики брехні.

просто старі добрі ліберальні суспільства стали занадто гуманними і катування стало не торт ))

во всех этих случаях очень хорошо, буквально слава Богу, что людям отказали
Вы просто закройте глаза и представьте какая дичь твориться в командах и организациях где к примеру по гороскопу персонал подбирают ...а день релиза по лунному календарю считают ...

Мене раз не пустили навіть на співбесіду через те, що я був у шортах та кросівках. Навіть в офіс не пропустили.
Не те щоб я такий упертий і принципійно не визнаю більш консервативного стилю, але хоча б попередили про дрес код. Я подзвонив запитати що за фігня і чому мені не сказали про цей ньюанс. Мені сказали що серьйозні ділові люди це самі розуміють і не припруться на співбесіду у шортах. Ну і шукайте далі серьйозного ділового мідла у костюмі трійці, ще й на вашу ЗП

Дайте вгадаю, інтерв’юер колишній військовий, полковник?))

Не впустила охорона.
Я так зрозумів що там начальник СБ якась у минулому велика цяця в МВС і має великий авторитет у співвласників. Тому дикі правила у офісі щодо одягу, а втрачену перепустку відновити складніше за паспорт. Зате є люди які бухають просто на робочому місці посеред дня і нікуя не роблять. Ентерпрайз, він такий ентерпрвйз

Не впустила охорона.

Як знайомо. Офiс Sigma Ukraine в Харковi знаходиться на заводi Хартрон, там на входi злющi бабки сидять, то в шортах людей не пропускали, то в короткiй спiдницi, то мого колегу взимку з сноубордом не впустили.

охорона то як собака, думає: якщо не гавкає — господар не кормитиме

там на входi злющi бабки сидять
то мого колегу взимку з сноубордом не впустили.

для бабки то якась невідома приблуда, от якби він з мішком картоплі приперся, то була б інша справа

10 років там працював, але історій про шорти та спідниці не чув...
Щодо речей, то там дійсно був такий прикол, що могли не пустити, але то було повʼязано з тим, що а) все-ж таки територія режимного підприємства та б) ті бабки матеріально відповідальні і не хочуть розбиратися, коли будеш виносити ті ж речі назад, чи то твоє майно, чи державне. Памʼятаю, коли на якусь конференцію завантажували обладнання, то нам керівництво готувало спеціальний папірець, щоб в тих бабок не було зайвих питань.

у нас не можна було нічого «винести» без бумажки від мат. відповідального, думаю так усюди

Ну це якби не ок у шортах на співбесіду приходити, хіба ні?

Чому? Якщо нема дрес-коду то ок.
Принаймні hr багато приходили у досить коротких спідницях. Чому я маю паритись влітку у штанах?

у нас якось секретарша (ноги від вух) прийшла у ботфортах та спідниці шириною з ремінь, неможливо було працювати, попросив перевдягнутись :)

неможливо було працювати

а що так?

попросив перевдягнутись :)

паранжа? ))

шо, шо, привстає «без глузду», бо я не сру де працюю...

неможливо було працювати

наступного разу піди у туалет, задуши свого гуся і буде норм настрій працювати до кінця дня :)

я бачу ти спеціаліст у цьому питанні !

Так є легкі штани. Да і взагалі, не приємно дивитися на голі, волохаті чоловічі ноги в офісі.

Хоча сам в шортах ходжу, але прекрасно розумію чому це може не подобатися. Але що поробиш, особистий комфорт важливіше. Головне палку не перегибати, а то деякі в в шльопанцях приходять, і потім ще ногу на ногу закладають щоб всі їх ступні з неуходженими ногтями бачили, ось де треш.

немає тут латентності? :) чому така увага на волохаті ноги?

немає тут проблем з логікою і находити зв’язки?

тут більше питання хто більш летальний, той кому не подобається чи той, кого це не напрягає (чи може навіть подобається, а?) :)

Варіанти «а я і не дивлюся» не приймаються, якщо у тебе немає глаукоми останньої стадії з дуже обмеженим кутом зору, неможливо не дивитися, особливо якщо колега під’їжджає до тебе на своєму кріслі щось обговорити, навіть голову чи очі не опустиш, щоб робити вид що слухаєш його, а думати щось про своє

я перший раз чую щоб хтось парився про волохаті ноги
він не сраку ж чи прутня показує

те що тобі ніхто зауваження не робив не означає що їх не парить чи що їм подобається дивитися, мені також ніхто не робив, але бачу як деяких в офісі трохи напрягає, да і не просто ж так в багатьох компаніях дрес коди вводять.

просто ми живемо в суспільстві де не прийнято скаржитись на зовнішній вигляд і лук, типу свобода самовиражатись і все таке. Я коли був в Gold Coast, там на центральній вулиці 60-літній мужик в жіночих трусиках і лівчику ходив, причому цілий день (бачив його зранку і потім ввечері), і нікому до нього діла не було, прохожі робили вид що не помічають, і це під час шкільних канікул коли на вулиці повно дітей і підлітків. Але це не означає що це нікого не напрягало і всім приємно було дивитися.

я в шортах на роботу не ходив бо я був заступник гендиректора, але цікавості щодо чиїхось волохатих ніг ніколи не відчував, мабуть я товстошкіра людина :)

единий раз сказав секретарці переодягнутись бо прийшла у ботфортах та мікро-спідниці, працювати неможливо! але її ноги не були волохаті!

тобо мужики з голими ногами норм, а дівчата погано? І ще мене в летальності звинувачував? )

дівчата у ботфортах заважають працювати, волохаті хлопці — ні, не бачу протиріч

Доречі класний критерій.
Якщо дівчата зі спідницею-паском заважають, а хлопці у плавках ні, то, УРА, я нормальної орієнтації 😁

я на вихідних допомагаю друзям із сапами на пляжі, то взагалі жах, усі дівчата у стрінгах, «сраки крутяться»... взагалі працювати не можна :)

Ну та й побрий собі ноги, щоб нікого не напрягало.

до речі проф. пловці так і роблять...
я б і собі поголив (не гомо!), але ж лез не напасешся потім :)

Зараз же «шамнатная мысль» мабуть шагнула далі, лазерна епіляція якась.

Коли сестра майстер спорту по плаванню займалась зі «старшаками», Селантьєв та Бондаренко (звісно що не рівень Майкла Фелпса), тим не меньш результати були на міжнародному рівні. То хоч всі голились, але головне це фарма і ніхто цього не приховував, тренера роздавали та наполягали. Генетика та тренування це база, але без фарми досягти топ результатів нереально.

впевнен ляйкнули усі волохатоноги чоловіки :)

Да і взагалі, не приємно дивитися на голі, волохаті чоловічі ноги в офісі.

гм у вас там прямо гніздо якесь однім не приємно дивитися на жіночі довгі ноги голі певно не волохаті іншом на такі самі чоловічі но певно не так довгі і волохаті вам прямо не угодиш ))

youtu.be/5IpYOF4Hi6Q

(ледве згадав назву)

в в шльопанцях приходять, і потім ще ногу на ногу закладають щоб всі їх ступні з неуходженими ногтями бачили, ось де треш.

хто ж без носків у лаптях ходить ))

Чому я маю паритись влітку у штанах?

Тому, що спідницю коротку одягнути не дано 🤣

каким образом костюм повлияет на технические скилы девелопера?

Девелоперів не наймають суто за технічні скіли.

ну да, надо ещё не забывать подлизывать когда надо и кому надо ;)

ну да, надо ещё не забывать подлизывать когда надо и кому надо ;)

добре хоч довжину язика не вимірюють лінійкою

Абсолютно ніяким. Але якщо людина не прогинається під правила накшталт дресс-коду — це вже дуже тривожний дзвіночок. Сьогодні вона без костюму, а завтра — відмовиться овертаймити або онколити безкоштовно, не буде переносити по офісу меблі, щоб зекономити гроші компанії на вантажниках, чи відмовиться скидатись на подарунок керівнику відділу. І взагалі звільнитись може, не знайшовши собі заміну, тим самим підведе весь коллектив, котрий, як відомо, одна велика родина. Краще таких фільтрувати на етапі співбесіди.

Я вимоги до дрескоду сприймаю цілком нормально. Усіляке бува. Буває що це вимоги інвестора (і таке знаю). Ну що ж — у багатих свої причуди. Але завдяки виконанню цієї забаганки компанія отримує непогані інвестиції
І доречі часто умови роботи у таких компаніях дуже непогані. І рівень здорової бюрократії якої там дотримуються не дає навіть можливості притягнути тебе до якихось непрофільних тасків (це плюси кровавих ентерпрайзів — ти там маленький гвинтик :-) , але гвинтик що стоїть на своєму місці)
У мене проблема в тому, що ця умова не була оговорена з початку. Тому звісно могли виплисти ще додаткові умови. Добре що я тоді не вдягнув штани :-)

Я когда-то в 2013-м работал на UBS через Люксофт. И так получилось, что надо было катнуть в командировку в офис UBS в Штатах. Мне тоже начали рассказывать мол солидный банк, ***ня-муйня, бери с собой костюм. На что я сказал, что крайний раз я носил костюм на свадьбе и больше в него не влажу. И, если хотят, чтоб я тащил с собой эту ненужную хрень, которая мне больше нигде не потребуется — пусть покупают его мне за счёт конторы. Отказались. Поэтому ходил к ним в офис я в джинсах и футболке. И ничё, не облезли )))

Була така історія теж Українська контора > аутсорс у штати. Там якийсь вкрай консервативний клієнт попався. Так щоб із ними на коли виходити контора закупила з десяток комплектів класичних костюмів. Народ йшов в переговорку і натягував сорочки/піджаки.
Мені фотку показували де сидить їх PM з низу гавайські шорти і якісь пляжні тапки, а з верху піджак та білесенька сорочка :-)

Ахаха згадав контору в бц «парус» там теж були загони про дрес код. Мені довго розповідали, що +35 на вулиці то не привід приходити в шортах. Чорний низ білий верх. І це відділ розробки. 2010 рік був, ехх...

и самое смешное, что в таких организациях с девизом «работать у нас большая честь» помимо мелких глупостей чаще всего есть куда более серьезные «залеты». к примеру с ЗП и пересмотром проблемы и т.д.

Треба питати яка у них структура ЗП. Майже в усіх ЗП біла і пушиста по КЗПп. Як не дивно на руки отримуєш майже по ринку. Виглядає наче круто прям враховуючи обовʼязкову індексацію у 15% на рік яку вони реально роблять.
Але прикол там що ЗП мінімальна, а усе інше то премія. І це не задля зменшення податкового навантаження. Ні — податок той самий що і на повну ЗП.
Це дає змогу штрафувати майже на усю ЗП, чого не дозволяє КЗПп. Від цих треба триматись як умога далі

Ні там було крутіше. Техлід в перший мій робочий лень сказав що звалює з цього піндеця якомога далі. ))

Стимуляторы, галлюциногены и эйфоретики
Доказывают, что рай умещается в пакетике.
Будь ласочка:)

Підписатись на коментарі