Можлива заборона подальшого використання програм, розроблених росіянами

Ось таке повiдомлення мiститься у Фейсбуцi Miнцифри:

Зміцнюємо цифрову безпеку держави: Уряд підтримав законопроєкт про заборону використання російських програм
Українські компанії повністю відмовляться від програмного забезпечення, сайтів та сервісів країн-агресорів. Уряд підтримав законопроєкт Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, який розробили за завданням Ради національної безпеки і оборони України. Це рішення допоможе посилити захист кіберпростору України від загроз із боку росії та її союзників.
Під заборону потрапляють програми, розроблені росіянами та людьми, які підпадають під санкції, незалежно від країни їхнього походження. А також заблокують сайти й сервіси, які загрожують нацбезпеці України — їх визначить РНБО.
Підвищуємо захист цифрового простору України. Далі чекаємо на розгляд законопроєкту в Парламенті!

А ви особисто готовi вiдмовитися, наприклад, вiд використання IntelliJ IDEA i Pycharm? Діліться думками 👇
👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Дніпро бере свій початок з Росії. Треба заборонити Дніпро.

До впровадження потужно-незламної інформаційної бульбашки під кодовою назвою «Телемарафон скрізь» залишилося 3..2..1..

Что с газом, нефтью, продуктами, изготовленными из нефти из РФ и прочим?

Росіяни пʼють воду. Треба заборонити пити воду.

И воздух, который они выдыхают, может попадать на территорию Украины.

Росіяни співають пісні. Треба заборонити слухати російські пісні. А стоп.

Росіяни пʼють воду. Треба заборонити пити воду.

Це ж не тільки в нас таке. Он Касперский заборонили в штатах.. «Ну тупииє»
Всюди русофобія і вот ето вот всьо

тільки одна невеличка нікчемна різниця — касперського в штатах заборонили через ризики для безпеки в держустановах. А в цьому топіку забороняють руськіх просто потомушто.

через ризики для безпеки
забороняють руськіх просто потомушто

Ах точно, а в нас ризиків же не має. А США значить є ризики від Касперского, а в України від того же С1 ризиків не має. ))

тільки одна невеличка нікчемна різниця

Тільки одна невеличка нікчемна різниця правда є, Штати далеко за океаном з потенціалом роз.бати рашку за пару годин, а Україна тут під боком у стані війни з Рашкою, яка знищує інфраструктуру. Ризиків от блін взагалі не має..

як ви можете дивитися, вони вбивають кошенят!!!11

повторю свою думку — заборона конкретних фірм/апок/дій на підставі конкретних підозр/звинувачень — ето гуд.
заклики «забороніть жетбрейнс/діабло бо там колись працював русській!!!» — це не норма.
Бо завтра закенцелять тебе, бо прізвище не на -ко.

І взагалі шевченко в окупаційній армії служив і з кацапами товаришував

Доречі щодо дизайну 1C

Православний right дизайн
i.imgur.com/z4l02YR.jpeg
i.imgur.com/d61vXiY.jpeg
i.imgur.com/PCMwYrW.png

Мерзкій дизайн альтернатівщіків капіталістів
i.imgur.com/fwXI9re.png
i.imgur.com/l2XyQIQ.png
i.imgur.com/xOV0Kwk.png

Не перепутайте

Альтернатив точно нема)

Просили аргументи про 1С, погуглив

Весной 2022 года в Украине насчитывалось более 60 популярных программных бизнес-продуктов, разработанных в России или россиянами, подсчитали активисты ReplaceRUwithUA....

Если считать только легальные копии, с «1С» работают около 70% украинских бизнесов, говорил Forbes в мае 2022-го Виталий Блажко, директор полтавской IT Grand, специализирующейся на автоматизации предприятий. Другая оценка — около 500 000 установленных экземпляров, говорит директор украинского разработчика ERP-систем IT-Enterprise Олег Щербатенко.
Темпы миграции — 10 000–15 000 компаний, перешедших за год войны на украинское программное обеспечение, оценивает Щербатенко. Для сравнения, к началу 2023-го Госкомстат насчитал в Украине 660 000 активных предприятий. В течение 2022-го появилось 203 000 ФЛП и около 33 400 новых компаний, подсчитали в «Опендатабот».
...по оптимистическому сценарию количество пользователей российского бухгалтерского ПО будет планомерно уменьшаться на 20% ежегодно.

Реальность несколько иная. Украинские или западные продукты выбирают новички в автоматизации, говорит Новкович. Это либо новые бизнесы, либо те, кто вообще не пользовался никаким решением.
23 марта 2023
forbes.ua/...​oday-kolis-22032023-12531

Скільки б не кляли 1С — запропонувати заміну немає кому.
Є з десятка два спеціалізованих, вітчізняних. Різного статусу бетовості.
Є західні, з півсотні.

А проблема переходу на них — відсустність спеціалістів які б те змогли.
Бо поставити «1С» — то не інстралювати Ексель.

З вітчизняними — тому що зарплатня там нецікава, як і перспективи — з такими рядками у резюме нікому не потрібний будеш.
З західними — а навіщо працювати з іх знанням на місцевий ринок, якщо вигідніше на західний?

Тому, як і уявити що почнуть ходити по фірмах і штрафувати а то й за зраду саджати — замість 1С буде «нічого», будуть якісь доробла з Екселю та БД які скрутили якось студенти, або джуни після курсів. Ну, або — 3-5 якихось вітчізняних, інтегрованих через паперовий носій — з одної роздрукував — у другій заповнив :)

Э безліч західних ERP та CRM

і що з того що є безліч міліонерів? ви — міліонер?

скільки з цих безліч ERP ви встановили замість 1С?

або, нещодавна працював у компанії, де внутрішній продукт на Microsoft Dynamics
Це ж уйоб-ще якесь, у порівняні з 1С :)
Причому поспілкувався — ще й вартість його кастомізації якась космічна у порівнянні з 1С

а під вітчизняне законодавство — точно прийдеться кастомізувати.
Хто і за які гроші це буде робити?

Ви так пишите наче нема альтернатив, але їх безліч, аналогії з міліонерами тут ні до чого.

Я впроваджую Microsoft Business Central і саме її допомогаю впроваджувати.
А по суті що скажете?)

Ви так пишите наче нема альтернатив, але їх безліч

Я так пишу, бо в автосалонах — повно типів машин.
А в топ-3 продажів у Європі — Dacia Sandero.

І казати що альтернатива для Dacia Sandero — Lexus — то ж ну геть не розуміти про що мова.

Я впроваджую Microsoft Business Central і саме її допомогаю впроваджувати.

На якому ринку, в Україні?

А по суті що скажете?)

Я 1Сничав з середини 90их до десь до 2007го.

З 2007го я так і не побачив ні одного продукта, який би був альтернативою на українському ринку.

Ну, може то я сліпий...
Бізнес український теж не побачив, якщо на 1Сників попит не зменшився.

P.S.
за часів 1Сничанія яких тільки коробок альтернатив не бачив на шафах в кабінетах.
«Купили практично задарма, знижка була. Але — не знайшли хто б поставив»

Як і тендерів — коли ті ж SAPовці якісь астрономічні суми називали.

Що змінилося?
Ваша година роботи у порівняні з годиною 1Сника яка?
І скільки годин ви виставите за кастомізацію під україньске законодавство, а скільки 1Сник :)

Аналогії то не ваше, цей софістичний прийом треба ще вміти використовувати))

На ринку України в тому числі.

Продукти є, просто ви про них мало знаєте.
Тільки вони будуть дорожчими чим крякнутий 1ес встановлений сісадміном Іваном в каптьорці баби Нюри

Аналогії то не ваше, цей софістичний прийом треба ще вміти використовувати))

Моє, бо я в цій сфері достатньо поварився, щоб знати марктетінговий булшит від «консалтерів Х» :)

Це далекім від цього світу розкажіть про Microsoft Dynamics як альтернативу 1С — повірять :)

На ринку України в тому числі.

І скільки штук? На ринку України і SAP R/3 інсталяції є.
І що з того?

Продукти є, просто ви про них мало знаєте.

А-а-а, ну да. а про 1С чули — всі.
Про якісь маргінальні випадки — треба ще пошукати.

Тільки вони будуть дорожчими

Ну так я про це зразу написав.
І про масовість Dacia Sandero — теж, як приклад :)

встановлений сісадміном Іваном в каптьорці баби Нюри

і ота встановлена сісадміном Іваном крякнута 1С — буде працювати!
а навіть крякнута Microsoft Dynamics — ні.
І навіть як відкат айті відділу дати — теж дзуськи запрацює.

От і «альтернатива» :D

Кажу ж
Казати що альтернатива для PHP — Rust — то бути або невігласом, або фаном Rust і трохі прибрехати тому.

Це далекім від цього світу розкажіть про Microsoft Dynamics як альтернативу 1С — повірять :)

Якось аргументуєти чи просто вам на слово повірити?)

І скільки штук? На ринку України і SAP R/3 інсталяції є.
І що з того?

Яка різниця скільки? Розповсюдження 1С не означає що йому нема заміни, в цьому аргумент. Є інші системи які його можуть замінити.
Чому в вашому світі існує тільки одна ERP 1С? Це у вас якась профейсійна деформація через те що ви з ним проводили надто багато часу.

і ота встановлена сісадміном Іваном крякнута 1С — буде працювати!
а навіть крякнута Microsoft Dynamics — ні.

Крякнутого Business Central не існує

Кажу ж
Казати що альтернатива для PHP — Rust — то бути або невігласом, або фаном Rust і трохі прибрехати тому.

Кажу ж, ваша манія до некорректних аналогій нічого не доводить)

Якось весь світ живе без 1С, а ви не можете )))

Якось аргументуєти чи просто вам на слово повірити?)

Кількість вакансій на місцевому ринку — ок критерій.

Вже навели, перевірив
492 вакансії 1c на work ua

Розповсюдження 1С не означає що йому нема заміни,

15 років розмов що заміна є — означає що то пусті розмови. І заміна та — просто гіпотетична, а щось у дійсності заважає отим розмовам — змінити стан на місцевому ринку.

Чому в вашому світу існує тільки одна ERP 1С?

Коли це я опинився в такому світі?
ERP систем — повно усяких.

А на місцевому ринку давно домінує 1С.
І я коротенько назвав чому.

Це у вас якась профейсійна деформація через те що ви з ним проводили надто багато часу.

А може то у вас проф деформація? ;)
Я з 2007го не займаюся ERP.
Просто об’їдаюсь попкорном спостерігачи комедію про «альтернативи», «у світі повно ERP».

Якось весь світ живе без 1С, а ви не можете

Бо у іншому світі — інший підхід до законодавства у цій сфері, інша його, законодавста ідеологія. То ви просто не в курсі :)

А чому Україна не може — ну от і вперед, перемагайте 1С :)
У світі повно ERP — ну то уперьод!

Крякнутого Business Central не існує

Ну тоді шансі нульові на ринку ERP в Україні.
Вони були мізерні і коли 1С офіційно могла захищати свої права.
А тепер, коли законодавчо, можна використовувати крякнуту платформу, бо вона заборонена, — то й все.

Кількість вакансій на місцевому ринку — ок критерій.

Звісно ні, як реально заборонять то вакансій відразу меньше стане і зявиться більше альтернатив

15 років розмов що заміна є — означає що то пусті розмови. І заміна та — просто гіпотетична, а щось у дійсності заважає отим розмовам — змінити стан на місцевому ринку.

Вже більше 30 років альтернативи є. Весь світ ними користується і існує без 1С. Заборона може змінити стан на місцевому ринку.

Коли це я опинився в такому світі?
ERP систем — повно усяких.

А на місцевому ринку давно домінує 1С.
І я коротенько назвав чому.

Домінує, але ж це не незаважди. Так просто історично склалось. Заборонять і ситуація може змінитись.

Бо у іншому світі — інший підхід до законодавства у цій сфері, інша його, законодавста ідеологія. То ви просто не в курсі :)

А чому Україна не може — ну от і вперед, перемагайте 1С :)
У світі повно ERP — ну то уперьод!

Ого, у вас глибокі знання законодавства!
Як думаєте яким чином компанії з України успішно використовують інші ERP?)
Розкажу секрет, що з 1990 року багато чого змінилось і існують локалізації та аддони продуктів під різні країни. І це все з зарубіжними системами)

Ну тоді шансі нульові на ринку ERP в Україні.
Вони були мізерні і коли 1С офіційно могла захищати свої права.
А тепер, коли законодавчо, можна використовувати крякнуту платформу, бо вона заборонена, — то й все.

Це все справа менталітету. Якісний продукт коштує грошей, з цим бізнесу треба змиритись.

З того що розумію, що зараз заборона на 1С майже не контролюється.
В принципі нелогічно буде відразу забороняти, тут потрібен перехідний період десь в десяток років. І щоб компанії врахували це в бюджет і подавали якись план.

Все можливо, питання тільки в тому чи зможе держава з цим корретно справитись (а тут є велики сумніви).

В будь якому випадку альтернативи 1С є і успішно використовуються україньськими компаніями.

Звісно ні, як реально заборонять то вакансій відразу меньше стане і зявиться більше альтернатив

Ну от як реально заборонять — тоді й почуємо голос україньского бізнесу :)

Вже більше 30 років альтернативи є.

Вони, для бізнесу, писались ще на COBOL

Весь світ ними користується і існує без 1С.

Бо в світі — інше законодавство.
Малий бізнес — не веде в світі такого складного обліку, як у нас.
Та й середній теж.

Заборона може змінити стан на місцевому ринку.

Заборона точно не дасть бізнесу грошей на впровадження дорогих західних систем. Які ще й не адаптовані під наше законодавство.

Домінує, але ж це не незаважди

Нічого вічного не має, так, згоден.

Але я про те що без заборони — альтернатив реальних поки не бачив.
А тільки розмови про них.
І бачив купу місцевих «альтернатив», які давно зникли взагалі.

Ого, у вас глибокі знання законодавства!

Ну так, 1Сник зобов’язаний розумітися, інакше буде вічним джуном.

Як думаєте яким чином компанії з України успішно використовують інші ERP?)

Залежить від компаній. Їх розміру, потреб в міжнародній співпраці, і т.і.

і існують локалізації та аддони продуктів під різні країни

Угу. Як і існує купа ERP — а домінуванню 1С це давно не заважало. Ще коли був 1Сником :)

Це все справа менталітету.

А-а-а, ну тоді діло просте — змінити менталітет сотен тисяч користувачів — то ж легко

Якісний продукт коштує грошей, з цим бізнесу треба змиритись.

Ніякий бізнес не буде миритися з втратою грошей невідомо навіщо :)

1С і конфігурації до неї — давно теж якісні. Місцеві профі на ній — мають чималий стаж для їх підтримки.
Повторюю — ви тим хто не в темі можете розказувати жахи про неякісність 1С і тусовкі навколо неї.

зараз заборона на 1С майже не контролюється

Так, приватний бізнес — не карається за її використання.
От як почнуть карати — ну дуже цікаво буде подивитися на реакцію.

В будь якому випадку альтернативи 1С є і успішно використовуються україньськими компаніями.

В будь якому випадку — в Україні купують і ягуари і каєени.

Правда в топі популярності — бу рено меган і подібні :)

Но ви так, вірте що як заборонять «бу мегани» з випиляними каталізаторами — люди в нас пересядуть на каєни, лєксуси та ягуари.

Ви дуже часто змінюєте і доповнюєте свій месседж і через це важко відповідати на аргументи, так як коли пишу відповідь їх у вас нема в повідомленні)

Кажу ж, ваша манія до некорректних аналогій нічого не доводить)

Бо ви ж не розумієте позиціонування і функціонал платформ 1С та Business Central — якщо назвали MS Dynamics/Navison/Axaptу альтернативою :)
MS як тільки не модифікувала. Враховуючи що на світовому ринку якраз для «Business Central» повно альтернатив, не здивуюсь якщо для MS це в цілому збитковий продукт.
В мене був знайомий, який після еміграції в Канаду, знайшов фірму в Отаві яка впроваджувала 1С у США. З замальованими лого. Бо — набагато приємніше для користувачів були — і ціна, і терміни впровадження кастомних рішень.
Причому власникі тої компанії — нативні канадці. Просто випадково зіткнулись, помацали, порівняли — і побачили ого нішу.

Якби сказали, наприклад Odoo — ну, тоді можна було б предметно.

А так — йдіть розказуйте тим у кого 1С стоїть, про альтернативу.
Або 1Сникам розкажіть, який отой Business Central крутіший за 1С

Ви аргументовано можете сказати, чому це не може бути альтернативою, чи знову вам на слово повірити?

Ці прохолдні історії з 1С в Канаді взагалі ржач))) Такий вже хороший 1С шо аж в Омерикє імлементують втіхаря!

Ви б краще розібрались чому ваше початкове порівняння костів SAP та 1С взагалі недоречне через як раз таки різні цілі платформ.

Та і взагалі смішно, що ви людина яка вже майже 20 років не працює з 1С і взагалі не працювали з BC/NAV/Axapta/F&O/etc. розказуєте мені з актуальним досвідом в BC/NAV/Axapta/F&O/etc. що я не розбираюсь в цілях платформ. Хоча звісно без аргументів)

Або 1Сникам розкажіть, який отой Business Central крутіший за 1С

Було б набагато смішніше якщо б мені 1Сники розказували який отой 1С крутіший за все на світі)

Ви аргументовано можете сказати, чому це не може бути альтернативою

Тому що
платформа 1С розрахована на простоту програмування. Як самі 1Сникі її називають — RAD платформа
Тому кастомні рішення для 1С писати набагато швидше, ніж на західних
Тому їх, кастомних для місцевого ринку написано — ой йой скільки
Тому спеціалістів які те можуть — повно на місцевому ринку, різної ціни і фаховості
Тому — роками 1С використивоється у компаніях Україні, і на її кастомізацію витрачено чимало ресурсів.

І коштує це все — набагато дешевше аніж сапорт західної системи, як тому що погодинна ставка 1Сника зазвичай нижча, так і тому що він швидше зробить потрібне замовнику, ніж на більшості існуючих платформ

Ци прохолдні історії з 1С в Канаді взагалі ржач))) Такий вже хороший 1С шо аж в Омерикє імлементують втіхаря!

Масштаб не знаю. Але історія — від знайомого з яким працював пару років в Україні. Він і сам здивувався :)

розказуєте мені з актуальним досвідом в BC/NAV/Axapta/F&O/etc

Бо я бачив рік тому на практиці — як і що може.

Для України — нішевий продукт.
Швидше якийсь Oracle APEX назвати альтернативою 1С можна.

Та і взагалі смішно, що ви людина яка вже майже 20 років не працює з 1С

А мені смішно слухати 20 років про альтернативи, від тих хто не розуміється як і чому 1С зайняла домінуючу позицію, фактично монопольну, хоча альтернативи були весь час.

що я не розбираюсь в цілях платформ

Не розбираєтесь.
1С орієнтована насамперед для малого бізнесу у СНД
А західному малому бізнесу системи вагової категорії BC/NAV/Axapta — не потрібні. Тому й не закладаються в них характеристикі для таких систем (Odoo от починалась якраз для малого європейського бізнесу).
Для компаній же на які орієнтована BC/NAV/Axapta або більш важкі ERP системи — їх сукупна ціна володіння вже не критична.

Було б набагато смішніше якщо б мені 1Сники розказували який отой 1С крутіший за все на світі

Та навіщо їм. Вони собі в Україні просто копійку свою заробляють, і регочуть з загроз «альтернатив». Бо ніякої загрози не бачать.

В кінці 2021 мав справу, просто не було чим зайнятися, і побачив проектик — по інтеграції одної західної системи з 1С, то взявся. Ну і поспілкувався тому, як з айті директором, так і з зовнішнім програмістом 1Сником.

От ви їм і поясніть про альтернативи. Мені навіщо, я soap проксі на ноді написав — мені було байдуже що проксюється.

Нарешті якісь аргументи по яким вам можна по факту аргументовано відповісти.
Візьму для прикладу Navision/Business Central, ERP для малих та середніх бізнесів. Далі скорочено BC/NAV.

Тому що
платформа 1С розрахована на простоту програмування.

В BC/NAV те саме, мови C/AL та AL дуже прості в освоєнні. Причому синтаксис латиницею, а не кирилицю як в класичному 1С. Що набагато краще сприймається будь яким программістом.

Як самі 1Сникі її називають — RAD платформа

Так, цим самим шляхом йшов BC/NAV. Своя RAD платформа. І це насправді був великий мінус і незручність розробки в тій старій платформі. Всі ці платформи дуже обмежують сценарії роботи і мають свої баги.

Десь роки 4 назад вся розробка новітніх версій перейшла в Visual Studio Code. Старі «мамонти» розробники критикували, що тепер все буде робитись в 10 раз повільніше.
Як виявилось швидкість розробки не постраждала, а навіть виросла в більш меньш нормальній IDE з плагінами та темплейтами. Це навіть тепер стало схоже на справжнє программуваня, а не перетягування контролів по формах.

RAD платформи це обмеження і рак.

Масштаб не знаю. Але історія — від знайомого з яким працював пару років в Україні. Він і сам здивувався :)

Історія то може й правдива, але просто показує що впарити можно будь-кому і будь-що))

Бо я бачив рік тому на практиці — як і що може.

Що ви бачили? Де ви бачили? Може ви ще й єдинорога бачили?

Я бачив зовсім інше.

А мені смішно слухати 20 років про альтернативи, від тих хто не розуміється як і чому 1С зайняла домінуючу позицію, фактично монопольну позицію, хоча альтернативи були весь час

Дивно, але здається це ви не розумієте. Домінуюча позиція була зайнята не через те що 1С найкраща ERP в світі. А через піратство, низьку ціну, популярністью в рашці і навіть дурістью що синтаксис кирилицею простіший для сприйняття чим латиницею (є реально люди які в це вірили чи навіть вірять). Якби не популярність в рашці у нас би ніхто той 1С не знав би.

Тому є альтернативи. І вони можут замінити 1С.

Не розбираєтесь.
1С орієнтована насамперед для малого бізнесу у СНД
А західному малому бізнесу системи вагової категорії BC/NAV/Axapta — не потрібні. Тому й не закладаються в них характеристикі для таких систем (Odoo от починалась якраз для малого європейського бізнесу).
Для компаній же на які орієнтована BC/NAV/Axapta або більш важкі ERP системи — їх сукупна ціна володіння

Нажаль ви тільки підтвердили, що абсолютно не розумієте про що говорите.

Business Central та Navision якраз таки спеціалізуються на малому та середньому бізнесі. Це якраз прямий конкурент 1С. Кости відповідні.

Axapta та F&O мають спеціалізацію для середнього та великого бізнесу. Вони як раз не є прямими конкурентами 1С.

Сукупна ціна володіння BC/NAV цілком підходить малим бізнесам. Сюпрайз!)

І навіть існують адаптації BC/NAV під україньске законодавство))

Доречі BC/NAV мають велику низку налуштвань і в простих випадках можна обмежитись корректними налаштуваннями-конфігурацією, щоб отримати працюючий продукт в Україні.

Та навіщо їм. Вони собі в Україні просто копійку свою заробляють, і регочуть з загроз «альтернатив». Бо ніякої загрози не бачать.

В цьому їхня проблема, вони собі придумали, що є якийсь святий грааль 1С на який треба молитись і захищати.
І загрози не бачать працюючи не на самому кращому софті рашки в Україні. Дивні люди)

В кінці 2021 мав справу, просто не було чим зайнятися, і побачив проектик — по інтеграції одної західної системи з 1С, то взявся. Ну і поспілкувався тому, як з айті директором, так і з зовнішнім програмістом 1Сником.

От ви їм і поясніть про альтернативи. Мені навіщо, я soap проксі на ноді написав — мені було байдуже що проксюється.

Я навіть не хочу давити що це рашка-рашка-рашка. Ні. Сам 1С просто не найкращий в світі продукт і є альтернативи і в чомусь кращі.

В мене немає цілі пропагандувати щось 1Сникам, вони звісно не мають іншого вибору як захищати свій грааль до останнього. Але, звичайні люди мають розуміти що незамінність 1С це міф який насаджується 1Сниками -)

Володимир, ви маєте 3 реальні приклади, щоб компанії з хоча б на 1000 працівників, які пропрацювали 5 років (компанії, не люди) перейшли з 1С на щось інше і задоволені?
Розумію що може бути nda, але хоча б «так», чи «ні».

Це можливо не буде аргументом для Сергія, я для себе. Не про функціонал чи щось інше, а реальні бізнеси взяли і перейшли на особистому досвіді? Як то кажуть «show me the money». Тоді я особисто з цього топіку щось корисне винесу. А ще краще якщо дасте посилання де шукати спеціалістів і на що перейшли, може знайомим запропоную, бо вони не технарі, там більше гроші рахують.

Почнемо з того що, ваш фільтр в 1000 працівників вказує на те що 1С використовують тільки великі компанії(чи середні), хоча це далеко не так.
Сергій правильно сказав, що частіше це малі бізнеси. Хоча і не завжди.

І я чув про історії переходу з 1С на альтернативи, але сам в них не був учасником тому не знаю наскількі все success.

Якщо вам цікаві більш меньш відомі компанії які використовують альтернативи в Україні то зараз згадаю декілька які використовують BC/NAV, впевнений і є інші продукти та компанії:
Vodafone, Нова Пошта, Агрейн, Рудь, Кернел і т.д.

Може якісь з них і перейшли/переходять з 1С, тут не підкажу.

А чи є success story з переходу з якоїсь західної ERP на 1С?

Це було б дивно. Бо якщо наша компанія обрала західну систему, то вона насамперед розглядала 1С, і з якихось причин — відмовилась від неї.
І навряд чи ці причини зникли, навіть якщо пожалкували про вибір. Швидше — будуть думати про іншу західну систему.

Я особисто переводив з власно написаних систем, бо коли їх автори звільнялись — то підтримувати їх ніхто не міг/не хтів.

З самописів і я переводив на західні, справилися без 1С )

Я місцеві зарплати переводив.
Десь для півтисячи людей.
З історією, щоб відпускні та премії рахувало саме.
Звісно — з особливостями нарахувань.

А ви що?

Всяке було, букінги для готелів з цінами та дискаунтами, системи бронювання і т.д.
Самописні зарплати не переводив, не прийшлося, але думаю справився би.

Але ж ми не досвідом мінятись прийшли, а дискутуємо на тему чи існують альтернативи 1С.

Я наполягаю що існують. Можуть бути дорожче, але від цього вони не перестають існувати.

букінги для готелів з цінами та дискаунтами, системи бронювання і т.д.

а, ну це просте.
по перших воно мало прив’язане до місцевого законодавства.
по другє — варіативність бізнес логіки невелика у порівнянні.

Типовий ел магазин — десь такої ж складності.

Якось було, для готеля і робив на вордпресі. Цікаво було його помацати. з цінами, дискаунтами, і бронюванням звісно.
ну і з прикручуванням платіжної системи.

Для цього ERP не треба.

не прийшлося, але думаю справився би.

та звісно справились би.
написали б спочатку рішення для українського розрахунку бюджетної зарплати, за півроку.
потім поки переносили б — дописували б зміни в законодавстві за цей час. за пару місяців думаю зробили б.

все просто, так.

Я наполягаю що існують.

Ну так і я кажу ж — кожен може стати міліонером.
У чому тут неправда?

В мене нема таких прикладів, всі що знаю, йдуть по шляху найменшого супротиву (вибачаюсь за кальку з російської). Бо для бізнесу це (було) зрозуміло по витратах, найму спеціалістів. З нуля простіше починати з альтернатив (простіше звісно на 1С, але нема багажу). Але якщо хоч б одна з зазначених компаній (Vodafone, Нова Пошта, Агрейн, Рудь, Кернел) використовує не 1С, то це круто і вже фактор. Хоч не всі з них знаю, бо хедофіс Vodafone могли примусово наполягти використовувати загальноприйняту в концерні систему, незважаючи на витрати.
Але якщо Нова Пошта чи Рудь не на 1С, то вже хороший кейс, дякую.

Причому синтаксис латиницею, а не кирилицю як в класичному 1С. Що набагато краще сприймається будь яким программістом.

Так сила ж 1С не в мові :)
І тим більше — нікому та кириліця в нас око не ріже. А якраз навпаки.
Ви про конструктори розкажіть :)

Десь роки 4 назад вся розробка новітніх версій перейшла в Visual Studio Code.

Я в курсі.
Редактор у 1С набагато сильніше зв’язаний з властивостями платформи.

і в простих випадках можна обмежитись корректними налаштуваннями-конфігурацією

У простих випадках і 1С не треба програмувати. Там теж просто купку опцій заповнив — і працюй собі.

Далі ви пишите — пусті маркетінгови заяви. Мені не цікаво, представникам бізнесу буде презентацію робити.

В цьому їхня проблема, вони собі придумали, що є якийсь святий грааль 1С на який треба молитись і захищати.

Вони просто заробляють гроші — знаючи що потрібно бізнесу, і що потрібно їм, щоб ті гроші заробити.
Якщо 1Сникам буде простіше=вигідніше робити на чомусь іншому — вони самі займуться переконуванням бізнеса перейти з 1С на це щось.

Не треба вважати людей які багато років на місцевому ринку дурнями, які не думають про підвищення ефективності своєї роботи.

Дивні люди

Колись було популярно — дельфісти пробували довести що вони теж швидко можуть писати рішення для бізнесу, у порівнянні з 1С. ще тою, 7ою.
Дивні люди...

Сам 1С просто не найкращий в світі продукт і є альтернативи і в чомусь кращі.

1С витіснив у СНД практично всіх. Тільки у великому бізнесі — вони не досягли явного успіху.
А у світі так, він мабуть і не найкращий. Підходи до обліку у світі чимало інші.

Але, звичайні люди мають розуміти що незамінність 1С це міф який насаджується 1Сниками -)

Ну так, звичайні люди у лиці менеджменту, штатних айтішників та операторів — дурні.
Їм показуєш незручний інтерфейс — а вони чомусь не радіють переходити на нього.
Вони просять змінити трохі інтерфейс чи звіт — а їм виставляють приголомшивий рахунок, за те що 1Сник робить за 1 годину.
І вони ніяк не можуть второпати свого щастя відмови від 1С

Це звісно все дуже цікаво, але є одне питання після нашого з вами діалогу.
Так що, є альтернативи 1С чи нема?)

Так що, є альтернативи 1С чи нема?)

Практичних поки не бачив і не чув.
Тобто з опису можливостей системи як платформи для кастомізації — не видко альтернатив.

А теоретично — десяткі, а може й сотні.

Навіть ви спробували — і написали типовий текст до ERP X, для лендінгової сторінки.

при чому не вказали жодної кілер фічи 1С, яка в системі ERP X краща.
Пошукайте 1Сника — побалакайте з ним, мені то нема сенсу в подробицях розказувати її переваги, і чому ERP X їх не має.

В 1Сних темах на ДОУ за роки я правда пробував, але здається то марна праця.
Якщо людина сама не зробила пару впроваджень таких систем — а фаховий 1Сник робить те сам — він і бізнес аналітик, і програміст, і вчитель персоналу — то й не зрозуміє — за рахунок чого досягається така ефективність роботи 1С програміста.

Це вже не кажучи, що у кожного 1Сника накопичуються рішення, які він продає багато разів, а не кастомізує кожен раз.
Що з одного боку — йому вигідно, з іншого — він демонструє неперевершену швидкість реалізації забажанок замовника.

З загально відомих систем — вордпресніки зрозуміють кілер фічи платформи 1С

P.S.
Нагуглив початковий опис переваг 1С від того що знається
Що таке 1С і чому її важко замінити в Україні
itc.ua/...​aminiti-v-ukrayini-dumka

Ну що, напевне і компанії які використовують НЕ-1С це теоритичні компанії (ніт).

Ви нічого не знаєте про швидкіть розробки в альтернативах, але впарили уже свій рекламний булшіт про швидкість і 1С. Абсолютно таким же чином ви не знали, що BC/NAV це якраз для малого та середнього бізнесу платформа)

Далі у вас пішов якийсь потік маркетингу про 1С який абсолютно так же пасує до інших ERP систем.

Думаю діалог вичерпано, хто буде читати нехай сам зробить для себе висновки чи існують альтернативи 1С )

Ви нічого не знаєте про швидкіть розробки в альтернативах

знаю. бо програмував багато на чому.

і знаю що прискорює розробку.

І достатньо подивитися на ютьюбі навчальний кейс для консалтера-кастомізатора системи Х — щоб поставити себе на його місце і зрозуміти — наскільке швидше той самий функціонал я зроблю на іншій платформі, з якою маю досвід.

BC/NAV це якраз для малого та середнього бізнесу платформа

угу, SAP ONE теж так кажуть :)

Проблема тільки — зробити з трактора самокат — важче,
Чим додати до самоката електромоторчик.

хто буде читати нехай сам зробить для себе висновки чи існують альтернативи 1С

На ДОУ практично немає тих кому життєво потрібно хоч якийсь висновок.

І ще менше тих хто приймає рішення про те що буде стояти на його підприємстві.

Мені просто було цікаво — може хоч ось альтернативщик знає про що каже. нє, теж не знає. Це ж ДОУ, див вище

Нажаль ви тільки показали що у 1Сників багато сектантів які розкидаються голосними та безпідставними твердженнями.

І ви абсолютно не в темі. Дивись вище свої твердження про бц/нав і так далі.

У 1Сників монополія багато років на місцевому ринку. Я навів цифри і думкі з статті на форбс.
І кількість вакансій.
Їм не треба доводити перевагі. Це бажаючі їх потіснити повинні прикласти зусилля переконати відмовитись від 1С

А бц нав я вже подивився на сайті трохі. Це точно не альтернатива 1С на українському ринку.
А більш схоже — просто продукт для асортіменту. Корпорація рівня MS повинна мати якомога більший асортимент. От і має.

Тому на бц нав не тільки 1Сникі, а й інші можуть не звертати увагі.

А бц нав я вже подивився на сайті трохі. Це точно не альтернатива 1С на українському ринку.

Глибина аналізу вражає )

Так все ж просто, чи є якісь приклади переходу середньо-великого бізнесу з 1С, на альтернативи. Я в цій темі не шарю, але вже багато років (10 точно) чую що альтернативи є, але прикладів реальних, якихось success story не чув. Ну там якийсь FMCG бізнес перейшов з 1С, на щось інше і вони задоволені, та гроші зберегли в процесі. Теорія це добре, цікавлять реальні приклади. Я не відстоюю 1С, реально не дуже в темі. Але ось наприклад Сільпо чи АТБ (наприклад) якщо зробило міграцію і задоволені. Для мене б це питання закрило, але поки що не чув, може просто не знаю.

та то як з лінуксом на десктопах.

я особисто ще в 2001ому переводив підприємство на десктопний лінукс.
і з тих часів багато чув що лінукс вже готовий для десктопів.
Все так, готовий.

Але — якось не переходять на нього масово, чомусь або яблокоось, або вінда...

Бо, щось такє у тій готовності лінукса заважає масовості переходу

Ну там якийсь FMCG бізнес перейшов з 1С, на щось інше і вони задоволені, та гроші зберегли в процесі ... наприклад Сільпо чи АТБ

У вас інсайдерська інфа, чи заява топів про задоволеність і збереження грошей?

Це як пам’ятає історію, про перехід влади Баварії на Linux :)

У вас інсайдерська інфа

Не має, ну є друзі які працювали в різних бізнесах, не ІТ-шниками, медеджерами різних рівнів. І всі питання про перехід з 1С викликав біль, ні одна компанія мені відома (дуже не репрезентативна вибірка), так і не перейшла з 1С. Але, то інфа десь 5-річної давнини.

Мені просто цікаво що відбувається в реалі, а не в теорії.

Що до лінуксу, знаю лише Приват який перейшов 10 років тому на лінукс. Але звісно не 100%, розробникам чи дизайнерам була індульгенція і могли використовувати який завгодно софт (інфа 10 років тому), що зараз не в курсі.

І всі питання про перехід з 1С викликав біль,

і мені дуже зрозуміло чому, тому що я програмував на багато чому, до 1С
на plain C і FoxPro
після — на Java, PHP, Node.js

І бачив і ERP систем — їх властивості, можливості, швидкість розробки на них. І повністю кастомні рішення, коли айті відділ компанії компетентний зробити свою.

Зустрічав і платформи які були зроблені як 1С. Але це було виключення з правил.

Мені просто цікаво що відбувається в реалі, а не в теорії.

Тому в реалі відбувається приблизно як з Wordpress
Купа CMS систем. На Wordpress плюються, як і на PHP ...
а дивимось що у реалі:
trends.builtwith.com/cms

Причому, змінити любу ERP систему на любу іншу — важче чим змінити CMS.

Цінність ERP системи для підриємства — у кастомізації під нюанси бізнес процесів та історія операцій.
І зміна — це по новому закастомізувати у новій ті бізнес процеси, і — перенести дані, у яких звісно свій формат у кожній системі.
А також — перенавчити персонал.

А у крутих західних ERP системах підхід до кастомізації, як жартував один SAP консалтер:
Кастомізація SAP R/3 — то зміна бізнес процесів компанії під ті, які існують в SAP R/3

про «перенавчити персонал»
у одній аутсорс компанії що працював — міняли свою систему білінга часу робіт на оту MS Dynamics
На той момент щось там 600 програмістів працювало.
Своя була написана на PHP — проста «як двері», дуже зручна, хоча, як на мене, ну хоча б бутстрапом прикрасили, ну голий html якось вже все ж...

І от, для солідності перед замовниками — MS Dynamics
3 місяці гвалту. Відділ що кастомив наслухався матюків за ці 3 місяці, і все одно — тормозне і незручне гуано вийшло.
Я сам, скільки ентерпрайз UI не перебачив, і отих адмінок не робив — млять, що курили, по яких підручниках UX вчились автори MS Dynamics???
Це ж видко — що з коробки, і що не кастомізується без переписування core

Але, зрозуміло — продукт для корпорацій. там на операторів начхати, вереск оператора ніхто вислохувати не буде.

А, і ще і смішно і зрозуміло — страшенно тормозна система — як по рендерінгу UI, так і по запису змін.
Коли кажуть 1С тормозна. Ну, спробуєте MS Dynamics — порівняєте :)

Міг би поставив вам би дизлайк за дезінформацію, за «тормознутий dynamics»

про перехід влади Баварії на Linux :)

Та вони перейшли, чи перейшли та повернулись на Вінду?

Є компанії і навіть досить великі хто використовує альтернативи, ринок 1С в Україні це далеко не 100% Хоча історично звісно великий.

Перехід це завжди біль. Це ж ніхто і не спростовує. І не важливо з якого продукта в який.

Але, можна зробити так, щоб початкове впровадження не було сліпо віддане 1С через те що Вася спіратив десь 1С чи просто альтернатив інших не знають. Треба висвітлювати інші продукти щоб люди знали про наявність альтернатив.

Вася спіратив

Рішення про впровадження таких систем приймає не Вася.
А фіндір, главбух, і як велика компанія маюча айті відділ — айті директор.

Якщо фіндір та главбух вирішать що система Х краща за 1С — то зауваження Васі залишиться не почутими.

Це їх, а не Васю треба вмовляти.
І надіятись, що вони не покличуть фахового 1Сника на «тендер» :)

Чомусь альтернативщики вважають що 1Сники не вміють презентувати переваги 1С :D

Треба висвітлювати інші продукти щоб люди знали про наявність альтернатив.

Що і робиться роками. ті ж главбухі роками завалюються рекламою альтернатив. А то й — безкоштовними презентаціями :)

Перехід це завжди біль.

Біль то такє.

Перехід — то гроші і час проблем у роботі, поки триває перехід, і якийсь час після «виходу у прод»

А от як немає грошей... то як його перейти...

У бізнеса в Україні зараз найкращі часи — аби витратити зайві гроші на перехід.

Кост переходу завжди буде великим.

Сам кост впровадження та підтримки альтернатив буде цілком прийнятний для малого та середнього бізнесу

Сам кост впровадження та підтримки альтернатив буде цілком прийнятний для малого та середнього бізнесу

Кожен альтернативщик пише цей текст. Вже років як 15.
Цей текст не залежить від платформи яка пропонується замість 1С :)

І є компанії які вже років з 15 користуються альтернативами і нічого) Не збанкрутіли

так. є ті які крім ягуара, ще й купили бентлі і мазераті.
і нічого, якось ще й третій будиночок купують, після того.

але у топі — бу рено меган...
дивні люди, чом би їм не купити теж — бентлі. або ягуара?
ну ок, мерса чи беху якусь?
чого їм так той меган припав до душі?

не знають мабуть про існування альтернатив!

Ваше невміння читати дійсно вражає.

Мій основний посил — альтернативи є. 1С можливо замінити.

А питання «чому?» чи «за які гроші» це вже зовсім інші питання. На які також можна дискутувати, але бажання цього робити немає після мантри що альтернатив 1С не існує. Це все одно що доказувати віруючому що бога немає чи атеїсту що він є.

где в моем сообщении сказано, что нет альтернатив? я отвечал на твой вопрос «почему не заменит».

Так я не з вами діалог вів, а з Сергієм. Ви тут взагалі причому і ваші месседжі?)

Звісно маєте, але аргументувати «де в моєму сообщеніє альтернатів нєт?» в такому випадку недоречно -)

Вся моя гілка діалога про те що є. І те що вони також зручні. Але дорожчі, з цим погоджусь.

Цих «нативних» канадців випадково не Іван Партянін і Васілій Долгажопав звали?

Не схожі ці імена на нейтівів.
Лінк на ту фірму десь загубився, здається я його і на доу надавав колись.
в них на сайті ні одного натяка на 1С не було. У текстах. А от по GUI видко.

Але то такє, все ж не типовий для Канади кейс.

перспективи — з такими рядками у резюме нікому не потрібний будеш.

А з 1С які перспективи — їхати працювати на Рассєюшку? :)

Поки реальних альтернатив їй немає — можна і в Україні заробляти. Що і робиться.
як з’являться альтернативи, або заборонять жорстко — впевен 1сникі не пропадуть зі своїм знанням місцевого ринка.

Альтернатив повно, не слухайте сектантів.

Доречі перспективи в 1С відсутні, а ЗП малі.

Альтернатив повно поки тобі особисто не треба вирішувати питання — то на що ж мені перейти?

а ЗП малі

ЗП встановлюється ринком, а не «платформою».
про це й написав — у західних систем немає шансів на якуcь значущу присутність, бо в Україні не має і не буде таких зарплат щоб спеціалісту на західній платформі було цікаво працювати на місцевий ринок.

перспективи в 1С відсутні

Гуглимо просто
BAS

А про перспективи — то про Україну теж багато хто, роками, каже що не має перспектив.
Аналітики вони такі, буває помиляються. Дуже.

Чекаэмо на потужну украïнську операцiйну систему, бо росiйскi програмiсти долучались до розробки Linux, Windows, MacOS, Android, iOS

7zip, Tetris, PostgreSQL — поза законом ?

Уряд клятих папередників ще в 2015 році заборонив держ. установам використовувати рос. ПЗ. Заходимо на сайт Мінцифри і бачимо іконку телеграма.

zippy.com.ua
если кому одноце поменЯть
хотя этот BAS или как его там формально украинский

А перенести з BAS до zippy, скільки то людиногодин?

Цифровий простір України вже мав би бути захищений від 1С. Але достатньо поглянути на кількість вакансій, пов’язаних з 1С, і все стає зрозумілим. «Ніколи такого не було, і ось знову!»

Бо наші «захисники» вміють тільки забороняти. Забороняти 1С? Насмішили.
Там вміст баз у більшості контор тягне на такі цікаві справи... більш цікавіші за факт її використання
Доречі це одна із причин чому хмарні рішення не взлетять.

А облік бізнесу пропонуєте робити на щьотах? Товарні запаси, розрахунки, ціни і знижки, маркетингові акції, логістика, p&l та cashflow не кажучі вже про бухоблік. Чи воно само все рахується?

Навіть такі монстри як Нова Пошта та Розетка поки не можуть відмовитись від 1С

JetBrains чеська, хоча з росіянами в команді, але для пхп більше нічого немає, єдина IDE лишилась

Я для пхп NetBeans використовував. Років 4. Мені було ок. Для Yii2 і WP+Woo

Колись був норм, зараз вже не підтримує свіжі версії пхп, також, здається, докер не підтримується

А ви особисто готовi вiдмовитися, наприклад, вiд використання IntelliJ IDEA i Pycharm?

А що там по ембеддеду унікально російського є?

Тобто, в росіяни в ОП — це ок, а російський софт треба заборонити? LOL

Прочитаємо по буквах?

Українські компанії

Які?

повністю відмовляться

Як і хто буде контролювати

програми, розроблені росіянами та людьми, які підпадають під санкції

Росіянами які потрапили під санкції + людьми інших країн що потрапили під санкції?

А також заблокують сайти й сервіси

Оце так новина, а нічого що сайти і сервіси блокуються КОЖЕН день зі звітом?

А ви особисто готовi вiдмовитися, наприклад, вiд використання IntelliJ IDEA i Pycharm?

Щоб підтримати чергову дивну ініціативу зелених популістів? Ні, дякую.

nginx не забудьте будь-ласка...

Альтернатив nginx трохи більше, ніж «багато». Але по факту все дослівно як з 1С: всі юзають і міняти не збираються

Інерція. Але поступово злазять з нього. В американських компаніях навіть 7zip під забороною. Все де є russian — токсично.

Ага, буде так: заборонять осе окрім 1с

Адінес офіційно то давно під санкціями. Але кого то ібе.

Адінеса вже нема, всі принципово користуються BAS, хіба ні? 🤔
😎

Тільки по 1С чомусь на work.ua 471 вакансія, а BAS 55.

Тільки по 1С чомусь на work.ua 471 вакансія, а BAS 55.

Це ж «классіка»

Це одна і та сама программа, там тільки заставочка помінялась

Ахаха. Не знав
Взагалі думаю якщо б хотіли хтось міг би сумісний із 1С конфігураціями і базами рушій написати. Так перехід для невеликих організацій був би копійочним порівняно із якимись іншими рішеннями.
Але мабуть і в цьому ніхто не зацікавлений

Про цю очевидну річ балакають вже років 15.
Але — український IT сектор занадто розпорошений, і мабуть вже з півсотні команд пробували написати геть своє. І ставлять лейбочку — «це заміна 1С»! яка спрацьовує тільки на тих хто не в темі.

Що призводить звісно просто до розпорошення ресурсів, низької якості, малої функціональності цих «альтернатив» і перехід на них з точки зору IT директора, навіть за відкати йому — неможливий :)

український IT сектор занадто розпорошений

Не розпорошений.
Гроші всім рухають.
Нема оплати — нема «замінника 1С»

звісно що гроші.
а розпорошений — тому що не в змозі за роки домінування 1С в країнах СНД «второпати» що треба для того щоб заробити не копійки на своїх рішеннях, а пристойні гроші.

І от — вони конкурують між собою, а не з 1С. І заробляючі оті копійки — не можуть розвивати свої рішення до пристойних.

Такий стан попиту вимушував вже середньовічних цеховіків створювати братства, асоціації, і домовлятись про спільні дії, хоча б для зменшення руйнівної конкуренції.

Нагадаю, сам Борис Нуралієв казав, що успіх 1С — не в технологіях, а в мережі франчайзі. Тобто вони не створювали якийсь мега продукт. В них самих не було грошей у 90ті. А пострадянські інститути від міністерств вийшли на ринок з переробленними продуктами подібного напрямку.

Я просто працював у одній компанії, в 90их, яка була франчайзі 1С, ще коли вони займались іншим, база Росток, здається називалась. І як — 1С просто подарувала пару коробок «Міні бухгалтерії», «Може комусь зможете поставити». І так і пішло.

Такий стан попиту вимушував вже середньовічних цеховіків створювати братства, асоціації, і домовлятись про спільні дії, хоча б для зменшення руйнівної конкуренції.

Тобто монополістичні об’єднання, між іншим заборонені законодавчо.
2. Виявляється є така теорія моди — яка лежить в основі усього сучасного маркетингу, в цілому вона базується на тваринних інстинктах людини. Умовно головна перевага 1C чи Mac OSX або Windows перед конкурентами — в певних кругах вони модні. Відтворити систему можна навіть 1 в 1, та це нічого не дасть крім збитків. Інша справа зробити цю систему популярною, як варіант PostrgreeSQL — Open Source аналог Oracle (так в деякім позиціях може і гірше, та для переважної більшості користувачів підійде). Звісно 1С просто не дасть цього зробити так запросто, впевнений у компанії є суттєвий комерційний вплив в Україні. Звісно люди цього не скажуть в голос, бо буде як з великою частиною ОПЗЖ, та вплив нікуди не подівся.

Тобто монополістичні об’єднання

Це не монополістичні об’єднання.
Може ви хотіли сказати про картельну змову?
Але це теж дискусійне питання.

Виробники захищають свої ринки давно і всюди.
Зараз — за допомогою держави.

1С просто не дасть цього зробити так запросто, впевнений у компанії є суттєвий комерційний вплив в Україні.

Яким чином після обмежень і заборон?

Звісно люди цього не скажуть в голос

Теорія змови так, зручний спосіб пояснити що завгодно.

Та якби ж то. От сьогодні, робив ТО. Менеджер по телефону дуже ввічливо, українською, назначив час і розказав по ціні, механік, дуже ввічливо, українською, багато матюкався і кляв москалів, секретарка, дуже ввічливо, українською, пояснювала мені рахунок і про виконанні роботи. Отримую роздруківку рахунку-фактури і бачу: Управление небольшим автосервисом для Украины (1С Предприятие), редакція 1.0.

і бачу: Управление небольшим автосервисом для Украины (1С Предприятие), редакція 1.0.

Не заборонено 1С ніде, окрім державних установ.

Та й просто «взяти та перейти на альтернативу» насправді... Ну, як там Боромір казав🙄

JetBrains — чеська компанія в якої були офіси в Санкт-Петербурзі. Там повно Українців працювало над створенням тих продуктів, з Пітера вони поїхали до Мюнхена. В Пітері компанія навіть будівлі і які вони побудували для офісів — продали.
В цілому це ідіотичні заборони. Краще би були санкції які блокували грошові переводи до федерації. Як відомо туди течуть мільйони доларів кожен місяць — на гебмлінг, беттінг та щось по типу onlyfance. Але тут інтерес Гетьманцева — він навіть публікує скільки він податків з цього зібрав. Нормальним би було якраз закрити ті усі казіно та букмекерів, принаймні сказати мобільним операторам перекрити їх в зоні бойових дій, щоб військові принаймні не спускали в них гроші і грошові переводи на відомі рахунки блокувати.
Та це не треба — а от палки в колеса системно вставляти українському ІТ — це обов’язково. Блокувати засоби розробки що те саме що і станки та обладнання для виробництва, лякати клієнтів, знищувати податкову систему тощо. Враховуючи перевід грошей в дороги з оборони до війни, воду в Крим, запит усіх GPS координат складів ГСМ по яким прилетіло навіть коли координати були дезою і так далі. Коротше це усе системно виглядає, при чому явно консультують з тієї сторони.
Зате усі сервери з документами ФСБ зламало в перші дні і оприлюднило базу, після чого нам плели ахінею, що ніби мобільний застосунок в порядку.

Там ще платежі в ДІЯ трохи вуха тирчать з рф www.epravda.com.ua/news/2023/06/19/701329

Ти просто москаль, треба i заборонили, яке тобi дiло до поважних шановних вельмишановних?

Підписатись на коментарі