Потрібна порада — 3 група ФОП чи загальна система?

Потрібна порада. Хочу відкрити ФОП, але оскільки ситуація не дуже стандартна, виникає купа питань.

Я режисер монтажу та співпрацюю з платформою монетизації для музикантів, лейблів і користувачів YouTube (вони є власниками авторських прав).

У мене є власний YouTube-канал, де я роблю різні фан-відео під їхню музику, за що отримую 50% від загального доходу. Тобто мій канал не монетизується, але компанія монетизує мої відео через музику. За домовленістю вони ділять зі мною дохід, який монетизували. Суми щомісяця досить різні, і вони відправляють їх через Wise на мою валютну картку.

І ось я не знаю, як правильно вести таку діяльність законно. Бо по факту я не отримую гроші з YouTube і не виконую заздалегідь узгоджену роботу. Я можу зробити одне відео на місяць, а можу десять з їхньою музикою, і від переглядів залежатиме дохід.

Я думала про те, що мені потрібно буде робити інвойс кожного місяця, але як це робити, коли сума нестабільна і я дізнаюся про неї по факту в день оплати?

Чи є можливість при такій діяльності відкрити 3 групу ФОП чи тільки загальну систему оподаткування? Чи це взагалі безнадійна справа?

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Зверніть на гаряча лінія 0-800-501-007. Загалом має бути достатньо третьої групи. Головне, щоб вид діяльності підходив під КВЕД.
5% і полетіли

Як завжди на форумі — питання яке задається професійним юристам.

музику, за що отримую 50% від загального доходу.
За домовленістю вони ділять зі мною дохід, який монетизували

Це роялті називається по нормальному, технічно у базу нарахування єп не входить, оподатковується як 18% пдфо. ФОП до лампочки

Це трохи інше ніж ютуб (дохід з рекламних послуг) чи парттайм (оплата по рахунку за надані послуги)

А як воно в жизні може бути тільки якийсь податковий фахівець розкаже і поможе зробити це чимось іншим

Також думала що скоріше за все роялті, буду уточняти далі, дякую!

На цьому форумі повно бухгалтерів пропонують свої послуги у статтях

Пошукайте їх статті по тегах з цієї теми та оплатіть консультацію

ІТ-фахівці на part-time теж заробляють кожен місяць різні суми працюючи через ФОП 3 групи 5%

ФОП на те й Фізична Особа Підприємець — що кожного місяця суми можуть (і насправді повинні) бути різні :)
Те що в Україні ФОП досить часто використовують для 1 угоди з 1 замовником на 10 років — це просто «національні особливості»... У багатьох інших країнах так не працює.

Мене більше турбує те що я суму дізнаюся вже в момент коли вона надходить на карту. Тому мене цікавить як документально потім проводити ці гроші. Бо не сказати що я виконую якусь послугу, це скоріше взаємовигідна співпраця, але у нас немає договору.
А так, я думала що це має буде саме ФОП 3 групи, але такі маленькі моменти трохи заплутують мене:)

У вас повинен бути якійсь договір, але можливо це буде роялті/etc, а не послуги. Краще до бухгалтера фахового звертатися, тут вам навряд чи допоможуть.

Ну і вам точно треба уточнювати/домовлятися про легалізацію/формалізацію з тими, хто вам платить, можливо вони самі це все знають, а ви собі самі все ускладнюєте :) Або навпаки, вони зовсім не захочуть це оформлювати більш формально :)

Якщо ви з ними будете працювати як ФОП — то вони вже повинні будуть вам платити на банківській рахунок, а не на карту. І банк вам не пропустить оплату без договора.

пропустить.
достатньо буде надати інвойс.

Таким займаються юридичні компанії, там усі послуги одразу можуть надати від консультації до бухгалтерського супроводження за певну суму в місяць.

Підписатись на коментарі