Які є варіанти відкриття IT-компанії?
Задумався про відкриття своєї справи, у мене є невеликий капітал (до 150k доларів). Як програміст я середнячок, але маю хороші організаторські навички, софт-скіли і досвід спілкування із зарубіжними замовниками, деякий час працював на upwork.
Грубо кажучи, є 2 основні бізнес-моделі IT-компаній: робота на замовника (аутсорс) або розробка продукту (стартап). Є кілька ідей, як їх можна реалізувати:
- Повернутися на upwork, брати більше замовлень, поступово набирати помічників і з часом відкрити свою фірму.
- Розробити власний маленький продукт (безкоштовно), випустити у світ, подивитись на реакцію аудиторії, якщо вистрілить — монетизувати або створювати новий, уже платний.
- Шукати місця з крутими хлопцями — спробувати вступити на магістратуру в західний університет або підготуватися до FAANG, налагодити там зв’язки для відкриття стартапу в майбутньому.
- Відкрити аутсорсингову компанію відразу, тільки де шукати клієнтів поза біржами поки не зрозумів.
- Варіант для нахабних — узяти клієнта з компанії.
Які ще варіанти бувають? Може, у когось був досвід або ви чули історії.
45 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівЗ капіталом 150k доларів, такі питання вирішуються бізнес-планом. Наприклад GameDev пропонують розробку рольових онлайн-ігор від ~$50K. Вони розраховують повернення коштів, орієнтуючись на трафік (кількість користувачів за певний час). Так само роблять усі інші IT-компанії відносно будь-яких стартапів.
У вашому випадку требо почати з визначення: Ви замовник, або виконавець з бізнес-планом? Якщо є досвід спілкування із зарубіжними замовниками, то треба шукати команду виконавців, або створити ВАТ під власне замовлення. Зазвичай саме так відкривають будь-яке підприємство.
Цікаво , через скільки з’являться тут ’експерти ’ з фондового ринку інвестувати в ETF ?
Якщо ви (як описали самі) програміст середнячок без розуміння та досвіду як щось робити з бізнесом, то вкладатися в будь-яку справу то реально шанс просто втратити ці кошти та якраз просто отримати цей досвід. З урахуванням реалій, я б на вашому місці за ці гроші купила б якусь невелику нерухомість десь не в Україні для спокійного життя.
якщо є ідея та ринок, продавайте-пропонуйте ще не написане, presentation ware, прототип, якщо буде якась аудиторія яка хоче, то вже вкладатися у розробку, якщо ідеї нема, то будувати наногалєру з апворк чи віджимати проєкт, але це завжди конфліктна схема. на зараз маючі друзів серед можновладців або фондів можна залітати у мілтек, навіть з 150к, але проблема з кадрами
Щоби мати ідею для ринку, треба мати досвід та експертизу на цьому ринку, або неконкурентні переваги. В іншому випадку це буде чергова поробка у стилі ’ПЕТ проекту’. Трохи додає шансів пройти стартап інкубатор — зазвичай там вказують як робити правильно а як ні.
і я про це, треба спочатку зрозуміти що, потім кому, а далі вже вирішувати як
Це — прямий шлях до того, щоб позбутись
Спочатку продати, потім — розробка.
Я би так розділив 150к:
1. 50к на однушку десь в Україні під здачу, хоча за такі гроші напевне вже дві можна купити.
2. 50к в крипту і чекати коли біткоїн стане за 250к.
3. 50к просто витрачати на життя не працюючи і думати над ідеями.
Хіба в Харкові)
Та ні, в Харкові ціни 2021 року тримаються.
Було просідання в 2022 коли орки під містом стояли, але невжовзв вирівнялось.
Важко в це повірити, якщо навіть у Львові просідають(
Харків — залізобетон!
Продам 4к під Харковом за 8к )
нормальна однушка в новобудові від 35 у західних областях
Я починав як 1 пункт, з Елансу, в принципі успішно, бо вже 20 років працюю, тепер звісно за варіантом 4. Частково був також 5, але я клієнта не забирав, він сам до мене прийшов через рік non competition, бо йому зі мною більше подобалось працювати.
Мені здається що це довший, але надійніший шлях ніж 2, особливо для технарів, які не дуже вміють в продажі, хоча з 1 можливо також ринок вже не той що був 20 років тому. У 2 пункті ключова проблема це монетизувати. Підтримувати та хоча б якось просувати безкоштовний продукт потребує часу та грошей, але платити за це зрештою мало хто готовий, і це буде особливо некомфортно якщо немає додаткового стабільного джерела доходу.
Павел Обод якось рекламував курс чи книжку як створити свою компанiю, погуглiть.
Ось bit.ly/workbook-it-company
Якась інфоциганщина. Перший пункт повинно бути — знайти клієнтів та контракти а потім все інше. І ще скільки він запустив оутсорс компаній?
Та він в більшості про пошук клієнтів і говорить.
Розказує Очевидні речі за гроші ?
На кожен товар є свій покупець)
Я дивився його вебінари розказує гавно все, але ціна курсу десь приблизно 5т$
А хз, я не дивився, просто реклама вилiзла, я скачав pdf i забив
О, спасибі за книжку.
Вже років 5 на нього підписаний, якби хотів ствртувати компанію то ще раз передивився б всі відео, може і на курс записався.
Залежно скільки тобі років,
Якщо менше 25 то 3, якщо більше 45 то 5.
На університет де круті хлопці мутять стартапи (підказка щось із ліги плюща, краще MBA у Стеніорді) 150к якось замало.
Так, круті хлопці є усюди і усюди мутять стартапи. Але там шанси що тебе будуть слухати багаті інвестори сильно більші
На унiвер може й вистачить, але на усе iнше думаю нi. Фактично всi грошi доведеться витратити. Тому й думав саме про фаангi, там можна збудувати нетворк й ще заробити.
Чому 3 тiльки до 25?) Менi зараз 30.
тому що після 25 важко інтегруватися в новій країні
W
Варіант 1 самий грамотний.
Спочатку шукаємо замовників на фрілансі, потім замовник твій клієнт. Один клієнт, два клієнта вже аутсорс.
Так в принципі починається майже кожен бізнес у сфері послуг. Сюди не заходять без клієнта.
Далі коли є стабільний бізнес можна лізти в усілякі продукти які вішати тим же клієнтам.
Стартапи взагалі про інше — їх краще за свої бабки не робити. Бо там багато чого не взлітає, а інвесторам ті бабки що дають крапля в морі. Не дорого щоб спробувати якусь нову гравіцапу
З тієї де працюєш? Таких випадків бачив багато. Не дуже гарна схема, але працююча. Головне демпінгом не брати клієнта. Бо воно завжди боком тому хто демпінгує виходить
Тут проблема в тому щоб перейти від «ти ще один працівник на прямому контракті» до «платіть мені за роботу, а хто її робить це моя справа».
В мене клієнти не хочуть субпідряду, давати доступ ще комусь, спілкуватись з кимось іншим.
Тут треба вміти перемовини. Зазвичай ці клієнти також бояться тебе втратити з проекту якщо ти зарекомендував себе. А якщо скажеш що хочеш у бізнеси і уходиш то тут альтернатива або інша людина яку знайдеш ти та ти будеш його анбордити та контролювати, або робити це самим. Вибір за замовником, але треба підштовхнути його до правильного варіанту
Так кілька контор у Львові створили, вкравши проекти в сс)
Ну і це можливо якщо ти менеджер, під тобою весь проект і ти «ведеш» клієнта.
Та й то рідко який клієнт на таке погодиться.
О знаю одну контору котра з галери перетягнула клієнта, а потім цей клієнт перетягнув ключових розробників з релокаціями візами та іншими бенефітами.
на фрілансі це настільки специфічні та маленьких замовлення, що створити нормальну галеру під це це велике питання. Якщо переглянути історію хоча б перші з топ 50 галер — вони ’виїхали’ на довгих ентерпрайзах. А це ’довгі’ продажі .
Expert vetted відкриває корпоративних клієнтів
Очевидно, що потрібний стартап, який допомагатиме брати нових клієнтів для своєї IT-компанії, а потім зробити з нього платний продукт, який продаватиме решті!
Ніхто вам не розкаже де є адекватні гроші, (маю на увазі гроші, а не тільки на хліб з маслом). Найімовірніше на мій погляд шлях — драйвити релевантний нетворк , створити стартап та вийти на Y incubator або аналог . Це зв’язки, гроші та вихід на ринки. Є ще інший шлях гібрід стартап/оутсорс галери — тобто одна частина команди працює на стартап інша перекриває апворк замовленнями . Якщо є ’корисні знайомства’ можна погратись в державні стартап фонди
Дякую за iдею, сам думав йти у цьому напрямку.
Маю ідею для стартапу: облік товарів і робіт для маленького магазину.
Я колись таке на Делфі написав більше 20 років тому і його юзають дотепер хоча там немає ні інтеграції з касовим апаратом ні зі сканером штрих кодів. Пробували замінити на 1С і виявилось що зовсім не зручно. Вони б хотіли щось сучасне але фінансово не потягнуть замовити в наших навіть найменших галер.
Зробити SAAS версію і брати гроші помісячно за підписку.
Чи вийде зробити таке фінансово привабливим я не знаю.
Для великих мереж бачив колись що Арсен юзав рішення від Серва, а от для зовсім малих не знаю чи щось існує.
Ви запізнились років на а 15, якщо додати суфікс AI або cloud або блокчейн до назви — та залучити гроші інвесторів можливо спрацює
Єдине реальне з вашого — «2».
Та реально в цілому усе. А от найбільше перспективне — це дійсно продукт. Єдина проблема — коли більше нічим крім програмування не займаєшся дуже важко створити якись продукт, нема ідей крім ідей із засобів самої розробки. А на цьому ринку так само величезна конкуренція як і на ринку галеробудівництва.
Власне усе так само як при роботі на галері — головним буде наскільки ти добре розумієш бізнес домен, а не знаєш алгоритми.
Продукт дiйсно найбiльш перспективний, але 150к на розробку не вистачить. Також багато iдей були зов’язанi на Україну ще до вiйни, зараз їх актуальнiсть дуже сумнiва. Буду шукати iншi ринки та проблеми якi можна закрити. Досвiд окрiм ай-тi маю, ще встиг побути PM.