Компанія вимагає персональні дані для перевірки на судимість

Компанія вимагає персональні дані для перевірки на судимість

Пройшовши всі етапи рерутменту Full Stack позиції в одну українську компанію, я дізнався, що є ще один етап, який заключається в тому, щоб надіслати персональні дані для перевірки на судимість і відсутність правопорушення.

На email прийшов лист, де було сказано надіслати наступні документи

І було зазначено що

З’явились певні сумніви, оскільки це не є державна компанія, звичайна продуктова компанія.

Авторизувавшись на сайті services.mvs.gov.ua , я сформував витяг про відсутність крімінальних правопорушень, але рекрутер сказав, що цього не достатньо і потрібно саме дані документів, додавши, що фото не обовязково, можна просто написати від руки, але дані мають бути.

Ніколи у своїй практиці з таким не стикався, ніколи і ніхто не вимагав таких даних при влаштуванні. Хто з таким стикався і які ризики це може нести?

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному1
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Это нормальная практика. Всё равно эти же данные ты им предоставишь, когда будешь оформляться.

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

якось я у кінці 90-х проходив перевірку для роботи у СБУ, перевіряли півроку, але ніяких справок не вимагали :) але за півроку я влаштувався програмістом, та потім відповів «куратору» що вибачте, але я передумав :)

Це норм практика для банків, гемблінгу, фінансів. Часто це вимога клієнта (якщо ми про атсорс).
Якщо компанія не якісь рога і копита, яка побить сайти візитки з авторку, то все ок)

Ага, нормальна практика... Пробивати дані по державним базам, через продажних «правоохоронців». Все згідно з антикорупційними реформами

а ти чув колись, наприклад, про сервіс opendatabot ? Я можливо здивую, але можна ж «пробивати» і легально

а щодо захисту персональних даних ? це законно?

нащо воно мені у 50 років :) вже нецікаво

законно

читайте законодавство України про відкриті дані. Opendatabot оперує лише тими даними, які держава публікує, зокрема, відповідно до «Положення про набори даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних»

Перевірка кримінального минулого лише за 99 гривень. Круто, тепер в Україні можна платити за чужі персональні дані катою visa. Вільна країна, вільних людей.

навіть можна отримати з судового сайту усі дані по суду навіть медичну закриту інформацію якщо вона є у вироку... зелена влада зовсім мізків не має... дивно що нема бажаючих судитись...

мені здається, що це хтось інший не має мізків. Судовий реєстр створено за довго до початку правління Зе і ко

не вийожувайся, вумнику
там не було раніше пошуку по ПІБ сторони суд. справи

ти про єдиний державний реєстр? А де там піб сторони справи?

Пошук за контекстом
Суд та судді
Регіон суду
Найменування суду
Інстанція
ПІБ судді
Судове рішення
Реєстраційний № рішення
Період ухвалення (постановлення) з Calendar по Calendar
Період надходження з Calendar по Calendar
Форма судового рішення
Судова справа
Форма судочинства
Категорія справи
Справа №
Статуси сторін судового процесу

court.gov.ua/fair
зверху там — справи- інформація щодо справ -Сторона по справі

прикольно, скільки однофамільців, га..

дякуйте що ви не «Бондаренко Марія Степанівна», це найпоширеніше ПІБ

ця функція (пошук за найменуванням сторони справи) доступна з 2015 року. Не нагадаєш хто там був президентом тоді?

хз, я не впевнен шо з 2015
але пох, все одно зевлада кончені мудаки :)

херово напевно бути Certified Oracle DBA, PL/SQL Developer і не вміти користуватись веб архівом щоб побачити як вебсторінка виглядала в 2015 році

нічого не херово, гарна професія!

я б теж тебе обісрав, але адвокатів поважаю :)

Найм в українському айті дуже розслабляє. Тобі, в основному, вірять на слово і нічого не вимагають. При наймі в американську компанію вже після всіх етапів співбесід і позитивного рішення про найм в самому офері буде прописано, що він дійсний тільки якщо ти надаси купу додаткових документів, референсів, доказів роботи на попередніх посадах і пройдеш бекграунд чек (робить третя фірма, якимись своїми способами). Це можуть бути ще десятки документів і тижні їх пересилання туди-сюди. Ну, а що ти зробиш — люди платять гроші і хочуть знати кому вони їх платять. Якщо у Вас попросили паспорт і код — ну, це десь 10% від того, що б у Вас попросили в США при прямому наймі в офіс.

Я багато років працював на американські компанії і мене ніколи не просили надати довідку про несудимість чи references. Що я роблю не так?

З України працювали, чи саме в офісі в Америці? Можливо, раніше було інакше. Я дивлюсь як воно зараз.

Не в тих сферах працюєш. Як тільки матимеш справу із фінансами тут постане питання.

Серйозно? Ну я працюю в фінансах.
Бекграунд чек мені зробили за тиждень.
Скинув фотку диплому і грінки і заповнив онлайн I-9 i анкету де вказав попередні місця роботи і місця проживання, без документальних підтверджень

Це можуть бути ще десятки документів і тижні їх пересилання туди-сюди

Cisco в Кракові само все перевіряє. Так як написав Володимир — ви надаєте копії паспортів, рефернси, контакти колег з попередніх проектів, приклади фактур за світло і тд (не фікційна прописка). Потім бекграунд чек зовнішньою фірмою, якщо фейл- контракт розривається автоматично.
Ніколи не чув історій про розрив контракту, але можливо це приховували під «скорочення проекту» і закриття позиції іншою локалізацією. Але це вже інша історія

Контора, суто на мою думку, дійсно виявилась дивна і мутна.
Вчора на дзвінку казали, що будуть готові робити оффер і 100% налаштовані на співпрацю, навіть сам оффер скинули, лише щоб я надав їм документи.
Я уточнив чи не можемо хоч якийсь мінімальний символічний документ підписати (шаблонів є повно у інтернеті), що вони не будуть розповсюджувати мої дані, типу як NDA, але з моєї сторони. На той момент вже було досить багато сумнівів.
Сьогодні вони злились, під предлогом того що я не достатньо зацікавлений у вакансії,.
Можливо я дійсно перестарався ,дістав їх вже і профукав круту можливість , вбо дійсно щось було не так, бо було таке відчуття.
У декого з тих , з ким я спілкувався в LinkedIn компанія стояла або NDA, або людина працює в ін компанії, ні у кого профіль не пройшов верифікацію, майже всі профілі пусті, без нормальних конекшинів, без дописів, майже без нічого.
Їхній офіційний сайт майже неможливо знайти в пошуку (SEO взагалі не працює), силка на нього є лише у LinkedIn i Dou. Писав їм на пошту, відповіді так і не отримав.
Я декілька разів уточнював за всі етапи рекрутменту,, про бекграунд чек не казали взагалі, про це я вже дізнався в кінці останнього етапу, спершу був предлог провірки на судимість, потім цього вже було не достатньо і сказали, що буде перевірка чи я дійсно працював у таких то компаніях і ще якісь невідомі їм перевірки, які знає тільки їхня служба безпеки..
Може б нічого і не було, але кожного разу коли тобі щось недоговорюють, це заставляє сумніватись.

із досвіду — колись влаштовувався у компанію, про яку теж було мало інформації, теж просили данні для перевірки і перший раз в житті давав контакти для рекомендації з попередніх робіт.
по факту — компанія працює вчисту, просто не любила лишнього шуму, і я попав у момент масштабування, тому і сайт пустий був на момент мого влаштування і взагалі мало інформації. згодом все стало прозоріше і публічніше.
Якщо у вас не було судимостей- не розумію що саме ви боїтесь? чому такий страх за ваші персональні данні, які по факту і там знайти можна, якщо правильно шукати, наприклад на yourcontrol.com.ua можна достатньо цікавого почитати про людину.
тим більше що ці данні ви все одно б їм давали при підписанні договору.

Ситуації є різні, те що окей у вашому випадку, може бути не окей у моєму.
У 99% випадків заздалегідь про всі етапи повідомляють,, нічого не приховуючи.
Ну як рекрутер може працюючи в цій компанії і знаючи що у них є такий етап, дуже ключовий , без якого ти до них не влаштуєшся, свідомо його не згадує і обіцяє , що після останнього етапу по софт скілах якщо ви його пройдете, то ми дамо вам оффер.
Взагалі цей рекрутер працює під НДА, а їхній рекрутмент лід, у іншій компанії, якщо дивитись по LinkedIn. Вот і питання хто взагалі ці люди і чого я маю немати сумнівів у тому, кому я передаю дані, може вони взагалі в цій компанії не працюють

іноді деякі компанії створюють окремі структури і в лінкедіні людина відмічена в одній компанії а по факту працює вже в іншій, рекрутери не згадав про такий етап — так, буває, на жаль.
ще раз повторю — що саме ви боялись? що на вашу думку можуть зробити з данними про ваш паспорт, прописку та кодом? — моя відповідь. — нічого

З даними — справді нічого. Але ж їм чомусь потрібні скани

скани потрібні щоб впевнитись у тому, що це точні данні

Або їм просто треба чиїсь документи задля створення мурзілки наприклад (підставна особа, для фінансових махінацій). Це абсолютно якісь невідомі ліві люди просять скани документів, при чому толком не надають інформації про себе.

це їх проблеми, а не твої

Это нормальная практика. Всё равно эти же данные ты им предоставишь, когда будешь оформляться.

Це не перевірка на «несудимість» це щоб подивитись які судимості у вас були.
Тобто, довідка про несудимість показує тільки те що на данний момент у вас всі судимості погашені, а ца цими данними можна подивитись які правопорушення вами були взагалі скоєні вами

звісно, відставні мусора з безпеки, мають друзів яки скоюють злочин — дивляться у ментівську базу правопорушень для них, там усі кримінальні справи, затримання, штрафи і тд

Реєстр судових рішень це відкрита база, так як і боржників аліментів і багато чого іншого.
court.gov.ua.fair

ви його бачили? там ПІБ немає
там ОСОБА_1 у документах

Відкрийте посилання, забийте піб особи яка мала адмінку, отримайте номер рішення перейдіть за посиланням де так дійсно буде ОСОБА1

адмінку? я не думаю шо роботодавцю цікаво скільки я порушив ПДД, кримінал там шукає?

подивився, взагалі не бачу там полів для ПІБ...

покажіть скріншот, бо я не вірю шо хтось дав змогу шукати по персональним даним та ще й осіб учасників судового процесу

Ну якщо у вас є особа яка має кримінальні справи пошукайте її.
Піб вводиться в поле «сторона по справі» прям над капчею.
Можете вбити рандомне призвище + імя і вивалить всі справи з ним

в упор не бачу такого тут reyestr.court.gov.ua
у вас якийсь повний доступ?
дайте лінк...

Знайшов, дякую! Але треба знати регіон...

Я коли влаштовувався на роботу у SoftServe 3 роки тому, надавав скани українського паспорта, закордонного, ідентифікаційного коду та військового квитка. Наче за цей час ніхто на моє ім’я кредитів не набрав та повістку мені поки ніхто не приносив. Так що не бачу у цьому проблеми, якщо компанія має хоч якусь не негативну репутацію.

навіть якщо «наберуть кредитів» колекторам просто скажете — йди нах
якщо що — можна й справу завести про шахрайство та рекет

За яким законом українська компанія має право вимагати у працівника довідку про несудимість?

В Україні Б2Б відносини, що хочу те і вимагаю для укладення угоди

Якщо їм не потрібні фото, а лише самі дані — особливо нема проблеми це надати.
А вони вже роблять background check по своїх базах/сервісах/тощо. Причому вони можуть це робити як самостійно та і через компанії, які надають такі послуги як сервсіс. Бо довідка про несудимість показує лише те, що ви несудимі. Але може ви у реєстрі/списку боржників, наркозалежних, чи ще якомусь (який навіть може бути неофіційний).

Колись один з американських клієнтів замовляв таку послугу для всієї команди, яка вже працювала більше року. Мабуть просто аби мати довідку, що все ок, яку можна показати під час аудитів чи ще щось.

Якщо компанія, проект, команда, ЗП і т.д. ок, а це єдине, що муляє — то мабуть можна передати.

реєстр наркозалежних? це новинка! :) не чув такого марення ще

Я постійно з цим стикався десь рочків 10 тому. Та і дивно, що вони збираються з цією інформацією робити, вона по великому рахунку їм нічого особливо не дасть, поза інформацією що є в цьому витягу... Мутні хлопці, нафіг їх.

я походу понял, что за контороа. Г...с циферкой))
тоже дошел с ними до оффера но на этапе документов слился. смутил тот же момент по запрашиваемым документам. тему увидел — сразу решил отписать. все шло супер гладко до этого момента, но все же насторожила эта сторона с доками

Если им не подходит справка от государства, то им она получается не нужна, а просто предлог удобный

Если этих лиц не устраивает справка о несудимости от мвд они что-то мутят свое и при этом вам не говорят правды. Сотрудничать с ними или нет — дело ваше, но учтите — вам просто врут в лицо о причинах запроса соот. данных.

ну щось вони таки приховують і не договорюють, раз сказали це на останньому етапі і не повністю розкрили що саме вони хочуть перевіряти.
Сьогодні ще, зазначили що спеціаліст з інформаційної безпеки, по якихось ресурсах перевірить, чи дійсно я працював у зазначених у резюме компаніях.

Гляне профіль в лінкендіні?))) Чи порушити банківську тайну і запитає виписку з банку?))) Хрінь це все. Bullshit, можете так їм і сказати. Тут 2 варіанта або вони щось мутять, або просто ідіоти. Обидві опції ведуть до недоцільності співпраці.

Я теж не розуміюm про які реєстри йде мова, щоб аж були потрібні всі паспортні дані, ідентифікаційний і місце прописки. Вони мені втирають, що зараз всі компанії так робдять перед тим як найняти працівника.

Сьогодні ще, зазначили що спеціаліст з інформаційної безпеки, по якихось ресурсах перевірить, чи дійсно я працював у зазначених у резюме компаніях

Это стандартная практика в цивилизованном мире. Зачастую ещё и рефералы просят, чтоб убедиться, что ты не нарисовал себе опыт.

в європейській частині цього світу прийнято гдпр, щоб принаймні спробувати запобігти ризикам зловживання даними і там ядром всього цього є обовязок того, хто вимагає дані вимагати не більше необхідного мінімуму (а не широким закроєм — якнайбільше всього вимагати), тільки з метою зазначеною у вимозі і видалити по використанню (а не скласти невідомо наскільки в невідомої надійності сховища); цей підхід, форсований діючими законами і механізмами перевірки (в тому чисті субєкта, чиї дані було процесовано) створює геть іншу практику ніж в українських реаліях

(там звісно є «дірки» типу корпо може їх переносити згідно зі своїми інтересами кудись не питаючи субєкта і тп, але це не порівняти з відсутністю гдпру)

(я не ідеалізую, просто констатую різницю яку видно в житті)

pfff Я проходжу тест на наркотики майже при кожному прийомі на роботу в США, де потрібно здавати аналіз сечі :)

то шо складно чисту сечу принести, чи вони на прутня дивляться коли сікаєш?

Offtop: знайомого возили наші поліціянти «пісяти в баночку», то поліцейський стояв прям заглядав. Друг попросив відвернутися, каже «ну не можу я, коли хтось дивиться»))

Потім питали у знайомих в формі — кажуть що «досвідчені» торчки носять з собою пакет або пляшечку «чистої» рідини, і потім безпалєвно наливають. Тому і заглядують)

я про те й пишу, є навіть муляжі прутнів з сечею для цього :)
волосся та нігті — надійніше але там лише у конкретних нарколиг шось знайдуть

волосся та нігті — надійніше але там лише у конкретних нарколиг шось знайдуть

Ну муляж прутня це теж із вищої ліги торчків.

це дешевше ніж штраф 13000 та вилучення прав на рік

Дешевше не пити за кермом. А ще краще взагалі не пити

тут мова про «наркоту», алкоголь дає вихлоп так шо пісять не треба взагалі

Щоб права вилучили треба теж пісяти. Інакше суд легко знесе це рішення.

та нє, для 130-ї з вилученням прав чеку із драгера достатньо («задутися»).

пісяти — це навпаки варіант «проскочити». бо там поки до диспансеру довезуть, поки попісяєш, а там десь ще можуть помилку зробити, та і в аналізу сечі допуски більші. Короче, якщо хтось не в «дрова» — то варіант з баночкою навпаки дає більше шансів

p.s. пʼяні за кермом — обмудки, я не підтримую такий прикол. просто багато спілкувався з представниками поліції

із драгера це якщо ти згоден з порушенням, якщо ні — у баночку на качалова чи визволителів

У мене вимагали довідку про несудимість (для американської компанії). В принципі, якщо посада передбачає, що у тебе буде можливість нанести велику шкоду компанії, скажімо покласти сервери, то... хоч щось...

ну в мене на посаду ДБА у два банки — брали доки на перевірку...

компанія не повязана з фінансами.

чого ви боїтесь? сиділи чи що :)

Повістки в піхоту — тобто виконувати роль живця на ворожу артилерію і здирництва він боїться. В принципі вірно боїться. Нещодавно Арестрвич казав, що людей за 30 в армію не дуже треба, бо — не особливо люблять не виправдано ризикувати життям, це крім гіршої загальної фізичної форми.

Томуі і хотілось почути, чи хтось вже стикався з таким аспектом найму

Станом на зараз просто в Дії формується документ і усе. В держави насправді усі ваші персональні данні є і так. Насправді вони державні — а не персональні, персональні це така назва. В номері та серії паспорту, або податковому коді нема нічого приватного — це номери в державних реєстрах. До революції 1917 церква записувала. Небезпека втрати — коли злочинці, чи ще гірше ворожа розвідка можуть використовувати в своїх цілях. Скажімо взяти кредит на ваше ім’я. Чи якось в інших цілях використати, наприклад видати агента за іншу людину, як відомо — «Без бумажки, ти какашка». Людину державні органи ідентифікують документами, в першу чергу.
P.S. Між іншим цікаво щодо законодавства, що такі речі про громадян запросто так течуть за кордон невідомо кому, нема жодних підстав довіряти тим хто їх запитує. Бо по суті — це державні данні, про людей. Які будуючи отримані таким чином можна використати потенційно для будь чого наприклад в шпигунській легенді. Уявімо ми зараз будемо вимагати номер соціального страхування американців, чи подібні данні німців, французів тощо. Цікаво — що з того буде? Напевно судова тяжба — разом з дипломатичним скандалом.

як можна взяти кредит на ліві дані?

Кримінальних справ повно, питайте у спеціалістів. Усі взяточниками бути не можуть, комусь же треба працювати.

ви ж ляпнули то обоснуйте, негарно до гугла відправляти...

Та є купа досліджень assets.kpmg.com/...​_Banking_Fraud_Survey.pdf
В цілому народ застерігають нікому не передавати скани своїх документів.
mycredit.ua/...​redit-na-chuzhoj-pasport
www.uekka.org.ua/...​ristovuyuty-shahrayi.html
А в Україні взагалі рівень був такий, що під судом та слідством навіть самі власники банків.
Скажімо була велика афера з підставними особами — Павло Борулько зумів вкрасти 620 млн грн (по курсу 2010 року, тобто 78 мільйонів доларів враховуючи інфляцію це $113 мільйонів сьогодні, тобто вкрали десь 10 новітніх танків чи 5 балістичних ракетних комплексів, 4 F-16, 200 новітніх пікапів, або мільйони FPV дронів) Співробітники його банку відкрили 1339 фіктивних депозита, потім псевдо банк лопнув і фонд гарантування фізичних осіб було обкрадено. А там власників банків і значно по більше зараз судять, з величезними претензіями вже державних банків на мільярди доларів.
Так що по факту тут і дійсно у правоохоронців дуже справедливо мають поставати питання, куди невідомі бізнесмени передають приватні данні громадян, а тим більше за кордон і для чого це може бути використано. Те що існують міжнародні кримінальні об’єднання і тим більше взаємодіють із ворожою розвідкою — це факт.

дякую, але не зрозумів яка шкода власнику вкрадених документів

Як це яка ? Того чиї документи викорастали — підставили. Потім йди доводь, що ти не трамвай. Усе що завгодно може бути — від просто втраченої купи нервів, часу та грошей , коли працюєш на аптеку і адвоката — до відсидки в слідчому ізоляторі. Там проблем може бути величезна кількість.

доводити твою провину повинен слідчий а не ти свою невинуватість, не перебільшуй...

шлеш усіх нахрін, бо зараз таки фіноперації у банках під відео робиться, начорта як думаєш?

доводити твою провину повинен слідчий а не ти свою невинуватість, не перебільшуй...

Це лише в кримінальних справах так.

а шахрайство це не кримінал? це сама поважна стаття після вбивства мента :)

Вбивство взагалі не поважна стаття, вчить матчасть «Только Капченый на мокруху не пойдет — не то у него воспитание». А вбивство правоохоронця — це взагалі самовбивство. Страти в Україні як форми покарання нема та якщо візьмуть живим довго та персона не проживе, або інвалідом залишиться.

якщо ви свій досвід отримали з книжок Семенова то більше питань не маю :)

Ну так ви самі по «поважну статтю», коли існують тільки не поважні за які «без базару».
Справді пуста дискусія. Не передавайте свої документи невідомим і не буде вам зайвого геморою, це ж в принципі усім відома істина.

а якщо робота потрібна?
я передавав не раз, бо на ДБА без цього не беруть!
так шо мені лапу смоктати з гордим обличчям?

Ну звісно, можна поспілкуватись із будь яким адвокатом — хто на практиці доводить винуватість чи не винуватість насправді. Особливо коли є документи — можна закрити справу і направити в архів, отримати розкриваємість і т.д . Коли документи є — довести, буде — що це не той кому вони надані зчинив дії, буде геморой. Слова важуть значно менше за папери.
BTW Це одна з недореформ — в СРСР за втрату паспорту та інших державних документів була сувора відповідальність, а за втрату парт квитка дуже сувора. Напевно не просто так. Німецьких шпигунів СМЕРШ часто брали просто по перевірці документів.

ви теоретик? я маю двох адвокатів та досвід , не розказуйте мені «за юриспруденцію» будь ласка :)

а ти з країни рожевих поні емігрував

так усі роботодавці (крім одного) мені казали що треба пройти влк перед влаштуванням на роботу, це якщо працювати офіційно...

Ти слухаєш Арестовича? Ще й цитуєш його? Він, типу, авторитет для тебе?

нащастя ні).
є сумніви. у безпечному переданні таких даних через пошту, поки що маловідомим мені людям

Даже если и сидел, то нормальная компания всегда пойдет навстречу пацану, отсидевшему по правильной статье, за воровство, например.

розумію ваш сарказм но як кажуть у народі — «не зарікайся»
у нас — сісти можна за самозахист наприклад, і дуже просто
до речі після умовного строку лідина вважається несудимою, і «справка» буде чиста...
а стаття у тюрмі називається «порядочная» а не «правильна»

ДБА також не має доступу до фінансів

якщо довідка із МВС вирішує, то я би стрємав

їм довідка не підійшла, вони кажут що є процес перед наймом, коли відділ безпеки робить бекграунд чек у реєстрах по кандидату і його досвіду

там сидять мусора відставники, ім треба зп відпрацьовувати, вони й придумують цю муйню!

от хай і відпрацьовують, а не зроби їх роботу принеси готове

є процес перед наймом, коли відділ безпеки робить бекграунд чек у реєстрах по кандидату і його
досвіду

Я коли на американський гемблінг працював (в Україні), томте саме було.
Місяць перевіряли.
З плюсів — 7к$ в ті часи коли галери давали максмимум 4к$ сіньору.
Бо більшість стрімалась тих перевірок, то у можна було норм торгуватись

Это норма, в Европе и США везде бекграунд чеки, причем не только судимости проверяют за последние семь лет, но и требуют чтобы в резюме было все указано верно и ты должен сам доказать с помощью пейслипов/контактов, что ты там работал.

В Штатах так, але не в Європі. Три зміни роботи у Німеччині- ніхто бекграунд чек не робил. Тут за персональні дані дуже серйозні питання питають, якщо що. Наприклад, якщо дуже довго на GDPR компанія забиває болт, то директор може отримати досить реальний срок.

GDPR це насправді теж про папірці з печатками, що усе відповідає процедурі про проходження перевірки. Так — що не усе так і просто і в Німеччині. Так там воно без хабарів вирішується, так будуть проходити по 10 разів ті перевірки. Зате не пройде ситуація коли база данних не шифрує якісь приватні данні і її так запросто ворожа розвідка не викраде, а якщо і викраде то треба буде ламати шифри.

У меня в Чехии было. Но корпорация американская.

Вперше чую про перевірку пейсліпів, але досить часто практикують телефонні дзвінки твоїм колегам, менеджерам чи в твій вуз, щоб перевірити, що тебе там точно знають. Ну, а довідка про несудимість — це взагалі стандарт, який навіть в Україні стає нормою.

EvoPlay? Поліграф проходили?

Про подібні перевірки хороші компанії попереджають завчасно, а сумнівних компаній вистачає

І якщо вже такі складності то вже варто розглядати прямі контракти

Колись проходив щось подібне у банк. Але тоді підписував згоду на обробку персональних даних. Копію паспорта не просили, тільки анкету заповнив де вказував паспортні данні.
Взагалі саме цікаве далі. Там випадково не по КЗпП оформлюють? Військово облікові документи у повному порядку?

а які ризики — або отримаєш офер. або ні.
звісно на українському ринку є всяка дурня типу поліграфа, але така перевірка не несе нічого страшного

Мати справу з українським МВС — багато народу не хоче, в цьому і ризик. Це ж не до припустимо даньскіх, шведських чи норвежськіх поліціантів піти — отримати довідку, що ти нормальна людина. Там з тобою привітаються, та ще кашкета знімуть. А в нас можуть в бусік запихати, катувати, приставляти пістолети до скроні, вимагати і т.д.
З нашими хто його зна — що воно з того може бути ? Може люди, а може як завжди. От MacPaw вирішив санаторій для програмістів збудувати, результати усі знаємо.
Іноді похід за довідкою і похід до дона Карлеоне це приблизно однакова процедура.
Крім того в нас є презумпція винності, коли громадянин усім винний державі — доки не проплачено зворотнє.

Сама довідка давно формується в Дії. Це щось інше.

Ну це великий + дії як системи і системної програми по інформатизації держави, як на мене.

мова не йде про те, що йти у МВС, а просто надати документи для перевірки

Що за компанія? Наскільки велика, яка репутація на ринку?

Власне частину з цих даних вам треба буде надати для договору. «Прописка» зараз актуальніша, скоріше за все перевірити, що ви не «залишились» на окупованих територіях. В принципі, практика не нетипова.
Щодо ризиків, то схоже ви їх самі розумієте — контора може бути скамерами.

Компанія не дуже велика, але у своїй ніші достатньо відома і медійна.
То що скам сумніваюсь, оскільки було вже 3 дзвінка (знайомство, технічне, софт скіли) , ну або це дуже добре продумана афера).
Дивився в LinkedIn профілі людей, з якими спілкувався, наче всі в цій компанії і працюють

Дивився в LinkedIn профілі людей, з якими спілкувався, наче всі в цій компанії і працюють

LinkedIn-профілі мають верифікацію?

не бачив у тих хто є в LinkedIn, в тій компанії

В LinkedIn є можливість шукати колишніх співробітників, фільтр «Past company», ось приклад, пошукайте з верифікованим профілем та порозпитуйте

Компанія не дуже велика, але у своїй ніші достатньо відома і медійна.

З цього очевидно що все ок, значить кандидати у них є.
І чувак який «чомусь не може скинути скани документів» їм буде виглядати підозріло.
Тому сумніваюсь що ти отримаєш офер.

Це вимоги для доступу до роботи компаній які працюють з кредитами і фінтечу. Увесь персонал перевіряють детективні агентства.
Одна клієнт колись сказала — що ті агентства взагалі вважають усю локацію ризикованою. Та вона ще нульові працювала в нафтовій компанії була у Владивостоці, пару років, тому знає контекст.

Якщо не мілтек, Це може означати наявність деяких ’сірих схем’ або полу легальних контрактів.

В своё время сталкивался в Неткрекере при устройстве по кзот и в Епаме на околофинтех, так что это может быть просто требование заказчика, особенно США.

Справка о несудимости — требование заказчика из США? Это скорее инициатива местных hr ,прикрыть одно место

Еще как требования, при чем там их больше — они кредитный рейтинг могут запросить, драг тест и т.д. Background check обязательный для ряда индустрий, абсолютно весь финтечь, ряд ecommerce и т.д..
Посему они многие и ушли с рынка в Польшу и Прибалтику. Им просто заблокировали контролирующие органы персонал из рискованных зон, даже беря во внимание Bus factor. Так то к персональным данным и так сами галеры решительно не хотят иметь доступ, максимум к коду и тестовым данным.

драг-тест? вони хочуть шоб їхню муйню на тверезу голову програмували? :)

Вони хочуть щоб наркоман не зчинив злочинних дій, бо як відомо наркотики призводять до деградації особистості.
Хоча в Долині я чув будь коли можуть перевірити узявши зразок волосся з ноги та з носа. У нас просто дзюриш в баночку для аналізів, так само як коли доктор визначив, на аналізи.
Як на мене дуже розумна практика. Особливо коли мають місце наклипи (так і таке буває, коли у когось через особисті кар’єрні амбіції криша взагалі з’їхала). Так показав — «негативно» і йдіть на. Коштує здати аналізи десь $20.

хиба в каліфорнії не леголайз?
у нас вже ж також! сказати можна — мені дохтор прописав, шоб кодити вдумчиво :)

Ну йди шукай іншу роботу. Це в СРСР п’яницю який прогуляв тиждень в запої чи потрапив на 15 діб арешту, на вид будуть ставити проводити профілактичні бесіди і т.д.
А якщо ти не Ілон Маск (тобто мільярдер якому можна усе, доки остаточно межу не перетнув) то отке www.youtube.com/watch?v=c_Ot1OEfk9I і як не дійде добачення. На твоє місце 3 мільйони резюме, над чим компанія старанно працювала. Капіталізм.

та ні, я краще у суд піду, за те що хвору людину звільнили — мільони відсужу... в каліфорнії!

а в нас якщо хтось запропонує сцяти у банку — вину прутня та посцю їм у вічі :)

Там повні вулиці таких які бомжують (фіглі ніколи не так холодно як скажімо в Україні і не так жарко як в Дубаї). Почалось як Рональд Рейган вирішив, що Америці треба 12 авіаносних груп, щоб СРСР не зміг в гонку озброєнь. А псіхушки не так сильно треба, зокрема для тих хто довів себе до цього через паління крек кокаїну. Сам кокаїн купляли у Пабло Ескобара і везли в чорношкірі квартали типу Комптона або Брукліна сотнями тон за підтримки ЦРУ. Гроші йшли на підтримку атнти комуністичних режимів, зокрема Августо Піночета.
А усіх американців в кого ментальні проблеми просто виставили на вулиці, вони досі там та кількість суттєво збільшилась.

До того що в Америці подвійні стандарти, є в них така риса. Брешуть по нашому, якщо не сказати інше слово до якого додати як дишуть.
Так що треба фільтрувати їх офіційні заяви — та реальні дії. Не те щоби вони були погані, просто особливість.

ну добре, я взагалі туди й не збирався :)

«наркотиків» взагалі не існує, то штамп з пропаганди
є «психоактивні речовини»

HR взагалі з цього нічого, як на мене. В принципі у мене замовник просив таку довідку перед тим, як давати доступ до серверів. Як я розумію, ці вимоги мають бути виконані для отримання сертифікату безпеки, наприклад, що з приватними даними клієнтів працюють лише особи без кримінального минулого.

якщо адмін має доступ до записів у таблицях — звільняйте СБ :)

А до файлів має бути доступ? Все шифрувати це швидкодія. Не усе так просто.

файли БД можна видалити але внести туди дані для шахрайства не вийде

звісно простіше дати ДБА повний доступ і забути, але якщо тонко настроїти секьюріті то він не повинен ні бачити ні виправляти дані користувачів!

Справка о несудимости — требование заказчика из США?

Працював в аутсорсі де клієнт це вимагав.
Так і казали, ми тебе в компанію берем, але якщо пройдеш співбесіду з клієнтом то треба буде довідку.
Якщо підеш на інший проект то не треба.

або розширений бекграунд чек який включає не тільки довідку про несудимість, який буває у фінансах, енергетиці і ще купі областей крім мілтеку)

Підписатись на коментарі