DevOps і кібербезпека: конфлікти, адаптація та шлях до нових викликів
Світ технологій не стоїть на місці, і з кожним днем стає все більш очевидним, що кібербезпека є важливою складовою IT. Маючи досвід роботи як звичайним системним адміністратором, так і DevOps інженером, я неодноразово стикався із ситуаціями, коли баланс між швидкістю розробки та безпекою був складним викликом. DevOps об’єднує розробку та експлуатацію, дозволяючи компаніям швидко й ефективно впроваджувати, використовувати та в деяких випадках доопрацьовувати готові рішення та впровадження власних, але коли до цих процесів приєднується кібербезпека — процеси починають конфліктувати, що уповільнює роботу ключових відділів компанії.
Як змінюється робота DevOps інженера
Коли я почав заглиблюватися в роботу DevOps, піднімаючись з рівня системного адміністратора, бачив, що головний акцент був на автоматизації, інтеграції та впровадженні рішень на різних рівнях роботи компанії, але з часом та досвідом прийшло розуміння того, що цей підхід перестає працювати, а сприйняття кібербезпеки окремо або взагалі не підключення її до процесів є великою помилкою. Згодом це призвело до нового підходу — DevSecOps. Це означає, що тепер потрібно думати про безпеку на всіх етапах, від моменту проєктування до фінальної передачі рішень клієнтам.
Безпека на всіх етапах розробки
Раніше була дуже поширена практика впровадження процесів та алгоритмів безпеки на фінальному етапі розробки. Але зараз із розвитком сфери такий підхід більше не є доцільним. Сьогодні більш доцільно інтегрувати складові кібербезпеки на кожному етапі розробки. Як людина, що спеціалізується на DevOps інженерії, я не можу просто так відмахнутися від цього і маю завжди тримати всі моменти в полі зору моєї уваги. Це не просто невіддільна частина моєї роботи — щоб залишатися в потоці сфери, це вимушена перебудова мислення як спеціаліста.
Автоматизація перевірок і моніторинг
Автоматизація — основа роботи DevOps. Згодом цей підхід охопив і питання безпеки. Провідні спеціалісти в галузі масово використовують інструменти автоматизації для перевірки вразливих місць коду, моніторингу інфраструктури та контролю доступу. Зі сторони, не заглиблюючись у специфіку процесів, може здатися, що це лише навмисне ускладнення роботи, і в певному сенсі так і є, але на практиці ці інструменти дійсно ефективно допомагають уникати серйозних проблем на ранніх етапах розробки.
Постійне навчання і підвищення кваліфікації
З кожним днем технології розвиваються швидше, а разом з тим зростають ризики виникнення нових, іноді найнесподіваніших, вразливостей систем. І щоб ефективно передбачати зони ризику системи, потрібно постійно вчитися, читати й розвиватися як спеціаліст. При цьому іноді приходить відчуття, що ти знаходишся у постійній гонитві за новими знаннями, але це та ціна, яку треба заплатити за безпеку. Це очевидний момент, який лежить на поверхні, але молоді спеціалісти іноді просто цього не розуміють або не хочуть розуміти.
Використання Infrastructure as Code (IaC) з урахуванням безпеки
Infrastructure as Code (IaC) значно полегшив нашу роботу, дозволяючи автоматизувати налаштування і розгортання інфраструктури. Працюючи в компанії Zomro, моя команда зіткнулася з проблемою, яка показала нам необхідність інтеграції кібербезпеки на всіх рівнях розробки. Це був проєкт із використанням кількох хмарних сервісів, де ми використовували IaC для автоматизації налаштувань і автоматичного розгортання та ліквідації додаткових ресурсів. Але через деякий час ми дізналися, що в результаті невеликої помилки ми залишили відкритий доступ до внутрішнього API. Цей інцидент змусив нас серйозно переглянути підходи до безпеки в IaC.
Впровадження концепції Zero Trust
У середині моєї кар’єри концепція Zero Trust, а саме відсутність довіри до користувачів і пристроїв, навіть якщо вони знаходяться всередині корпоративної мережі, була для мене лише теоретичною, але її впровадження стало тим, що дало потужний розвиток як моїм власним навичкам, так і навичкам усієї команди в плані автоматизації перевірок користувачів і всіх пристроїв компанії. Так, впровадження Zero Trust додало нам роботи в плані контролю та налаштувань автоматизації, але це дало виправдане зниження ризиків злому. Коли мова йде про кібербезпеку, головне — не довіряти нікому.
Що змінюється на краще, а що може погіршитися?
Переваги:
- Підвищення надійності додатків та систем: інтеграція кібербезпеки робить продукти більш захищеними, що дає відчуття спокою та впевненості у роботі.
- Зростаючий попит на DevOps із кібербезпекою: оскільки безпека стає ключовою вимогою, спеціалісти, які можуть поєднувати ці навички, стають ще більш цінними на ринку.
- Підвищення ефективності: автоматизація перевірок і постійний моніторинг допомагають уникнути критичних проблем на пізніх етапах розробки.
Недоліки:
- Постійне зростання складності роботи: усі ці нові вимоги роблять нашу роботу більш складною та виснажливою, нові технології та інструменти ламають робочі рішення і йде повернення до старих проблем.
- Постійно підвищені вимоги до навичок: тепер DevOps інженер має бути експертом не тільки в автоматизації, але й у кібербезпеці, що значно підвищує вимоги до професії.
- Конфлікт між безпекою та швидкістю: іноді здається, що ці два фактори рухаються у протилежних напрямках, що створює постійну напругу і необхідність доводити важливість безпеки в системах.
Висновок
Роль DevOps інженера постійно змінюється під впливом нових викликів у сфері кібербезпеки. Утвердилося розуміння, що більше неможливо ігнорувати безпеку, є необхідність інтеграції кібербезпеки у всі аспекти роботи. Ці зміни відкривають нові можливості для розвитку, але й роблять цю роботу більш складною та напруженою. Мій особистий досвід показав, що навіть невеликі помилки можуть мати серйозні наслідки. Це доводить, що як спеціалісти ми маємо бути готові до конфліктів і викликів, адаптуватися до них і продовжувати рухатися вперед, роблячи нашу роботу більш захищеною і надійною.
Немає коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів