Успішні та руйнівні історії взаємодії звичайних людей із великими корпораціями

Прелюдія

Отже, панове, на фоні однієї надсумної звістки, потрібно було закинути швидкого дофаміну в мозок.

Аби не зайнятись чимось шкідливішим, вирішив зробити стартапчик за один день.

Вже досить довгий час цікавлюсь різноманітними історіями із сабжу та вирішив зробити невеличкий сайт, присвячений виключно цій темі.

stories.ptah.sh

Від ідеї до реалізації

Останні кілька років мрію отримати свободу як фінансову, так і свободу керування своїм часом (так, розумію як це виглядає, коли чувак з Варшави пише, що йому невистачає якоїсь там, бачте, свободи).

Десь із лютого цього року я став досить активним користувачем X (formerly Twitter), де натрапив на спільноту, що керується егідою «Build in Public» та «Ship Fast».

Там же натрапив на проєкт Coolify (запускалка Docker контейнерів на ваших власних VPS), котрий зміг мене переконати, що одній людини посильно реалізувати таку досить нетривіальну задачу. А ще DHH зі своїм Kamal, що простий, як дві копійки, але люди від нього шаленіють.

Так ось. Це все разом призвело до того, що я вже кілька місяців, окрім своєї «9-5» роботи, вечорами та на вихідних працюю над своїм власним проєктом, що, фактично, є альтернативою Coolify.

Але зараз мова не про нього (там десь в пічах редакції DOU випікається невеличка стаття про отой проєкт, десь скоро має бути опублікована).

Розповім я краще, як я запустив Vendor Stories

Вчора я отримав дуже сумну звістку — загинув мій друг дитинства. Хоч ми і не спілкувались вже багато років, але в мене, ніби, відібрали частинку душі.

Аби відволіктись та заполонити мозок швидким дофаміном, вирішив зробити щось надзвичайно швидко та одразу зарелізити (як то кажуть, Ship Fast). Все краще, ніж топити горе в чарці.

Допомогли мені в цьому Laravel, FilamentPHP та мій отой другий проєкт. ;)

Для того, щоби дійсно завершити все в один присіст (зайняло десь 6 годин), вирішив скористатись благами цивілізації — IDE із штучним інтелектом (Cursor AI). Фактично, весь інтерфейс, що ви можете побачити, був створений саме штучним інтелектом. Є в мене в Твіторі тред, де я додаю моменти, що найбільше захопили у розробці подібним шляхом.

На початку думав скористатись умовним статичним генератором по типу Starlight/Astro, але хотілось мати зручний адміністративний інтерфейс без необхідності щоразу лізти на GitHub, тож для адмінки обрав FilamentPHP. Якщо ви любите адмін тулзу для Django — то це воно, тільки сучасне і для PHP. Загалом, розробка адмінки зайняла не більше години-двох.

Розгортав я це все на вже підготовлений VPS, де крутиться отой другий проєкт. Найбільше часу зайняла підготовка шаблону для розгортання MySQL та самого Vendor Stories, що й відібрало весь інший час.

Щойно сервіс був запущений на залізі та я зміг відкрити адмінку в браузері — пішов до Claude, надав йому спеціальну інструкцію, як робити підсомок історій (додавати хедлайн, висновки та мета-теги) та й додав усе, що мав до цього часу в закладинках.

На цьому, можна сказати, розробку завершено. Жодних пагінацій, жодних фільтрів — нічого. Простий проєкт, що виконує рівно те, для чого створювався і небільше. Я ніколи сам в житті не знав, що так можна робити. :)

Звіно, якщо буде там якийсь трафік та стане більше історій — буду додавати і фільтри по брендам, по настрою (негатив-позитив), загальний якийсь рейтинг і так далі.

Замість підсумку

Можливо, у вас теж є подібна історія, або ви десь читали про грандіозний успіх або невдачу? Буду радий додати історію до списку (англійською мовою та за наявним першоджерелом де-інде).

Дякую!

P.S. Запускаю Vendor Stories завтра (в суботу) на Product Hunt — приходьте голосувати. ;)

Підписуйтеся на Telegram-канал «DOU #tech», щоб не пропустити нові технічні статті

👍ПодобаєтьсяСподобалось3
До обраногоВ обраному3
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Підписатись на коментарі