Відеозапис співбесіди з HR — ок чи ні?

Усім привіт) Постало питання, як в 2024 році суспільство ставиться до запису співбесіди? Чи вважаєте ви це нормальною практикою, і як би ставилися до компанії, яка записує співбесіди? Чи погодилися на таке, чи, можливо, зрештою відмовили б компанії тільки на етапі офферу?

*Трохи контексту питання*
— запис первинної співбесіди з HR
— запис по бажанню, якщо кандидат відмовляє — не проблема
— мета: спростити відбір кандидатів наймаючому менеджеру, можливість подивитися, як людина мислить, відповідаючи на запитання, а не прочитати самі відповіді
— запитання на hr співбесіді в такому випадку: і по софт, і по хард скілах кандидата

Не стримуйте себе, які ваші думки з цього приводу?

👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

В деяких галузях це обов’язкова вимога, if you know what I mean.

Виглядає як CEO/HR Director не довіряє своїм наймачам, і хоче передивлятись відео, щоб не пропустити норм кандидата, який з якихось суб’єктивних причин не пройшоа етап з HR. Тому залежно від ситуації — якщо HR «предвзятий» а хочеться потрапити в компанію — можна записувати.

Якщо ви запросили до 30 кандидатів на інтерв’ю, до другого кола дійшло 5, у вас залишилось 2 між якими ви обираєте. Просто переглядають відео замість того щоб зайвий раз не проводити зустріч. Якщо компанія активно хайрить, то це майже маст хев рішення.

У записаних співбесід лише 1 мінус-ніхто їх дивитися не буде. Це кльова ідея в очах менеджменту, потім вони будуть тихенько протухати на шерпоїнті десь. Тому персонально мені все одно, записуйте, навіть можете на тіктоки нарізати.
Як би ставився-як до звичайної галєри з карго-культом. Хтось співбесіди записує, хтось безлімітний відпустку декларує, хтось сніданки пропонує в офісі. Ніхто не знає навіщо воно, але великі дяді так роблять і нам треба.

Я б хотів щоб HR відділ надавав приклади співбесід топових інтервʼюверів на фірмі. Де HR чи інтервьювер підкреслював як аналізувати відповіді (особливо на складні позиції як лід). Або погані пантерни в поведінці інтервюверів, і т.п.
Це б дуже допомогло підняти рівень інтервʼюверів і залишати топові враження про фірму у кандидатів.

Це б дуже допомогло підняти рівень інтервʼюверів і залишати топові враження про фірму у кандидатів.

Те що вам потрібно називається «навчання інтерв’юерів». Робиться відносно просто:
— документ зі списком бест практик та антипатернів;
— менторінг програма, в якій нові інтерв’юери ходять в парі з досвідченими спеціалістами.

До списку бестпрактик найчастіше входить якийсь список «компетенцій, які треба перевірити на співбесіді».

Я б хотів щоб HR відділ надавав приклади співбесід топових інтервʼюверів на фірмі.

Що нас повертає до «приватності кандидатів». Ви тільки-но запропонували пошарити з необмеженою групою працівників записи проходження певним кандидатом співбесіди. Треба пояснювати ризики і негативні сторони цієї ідеї?

Всі ці практики і менторінг є. І списки перевірки компетенцій.
Але це не відміняє того що досвідчені інтервʼювери вміють робити дещо інше — вони можуть всього за декілька запитань докопатися до причин і мотивацій. І виглядає це дуже природньо і кандидат себе не відчуває на допиті.
Це лише один приклад таких скілів.

Щодо ризиків і тому подібному.
Саме через це така практика і відсутня. Особливо західних компаніях які хочуть впевнитися що зберігання і використання даних кандидатів не призведе до судових позовів.

До речі, не бачу причини чому ви застосовуєте зверхню позицію в останній частині свого коментаря. Пасивно агресивні формулювання думок не є ознакою якісної комунікації.

не бачу проблеми взагалі

Якось питали, реакція була в мене така «а нах... хоча в цілому пох, записуйте, якщо вам так треба». Я реально не розумію навіщо ці записи потрібні. Ладно ще якусь важливу розмову записати — щоб потім можна було якийсь уривок передивитись — й то як на мене така собі практика, якщо розмова прям настільки важлива — варто висновки потім текстом прописати, бажано десь в джирі в тасці. Бо наговорити так в душевній розмові можна багато чого — це не має розцінюватись як заклик до дій.
А співбесіда... Уривок не дасть жодної корисної інформації — так чисто харизму оцінити. А для того щоб подивитись годинне інтервью — треба витратити годину часу. Наврядчи це хтось буде робити.

Відмовлятись від оферу тільки на основі цього точно не став би, тим паче враховуючи поточний стан айті в Україні, але як червоний прапорець помітив би собі, що треба придивитись до інтервьюверів, чи немає схильності до мікроменджементу й неадекватного менеджменту вцілому.

А для того щоб подивитись годинне інтервью — треба витратити годину часу

Аж ніяк. Завантажуєш запис в якусь новомодну AI-тулзу, вона аналізує відео, і ти потім задаєш питання по відео, а тулза на основі аналізу відео на твої питання відповідає.

Це вже не кажучи про старе-добре прискорення х2..хN

Якщо ти звичайний та прозорий шукач, то це не має бути проблемою. До цього етапу ви вже самостійно надали більшу частину інформації про себе і імовірно готові надати більше на інтерв’ю. Головне — HR має попередити про це. Це оптимізує процес оцінки кандидатів, факт запису не надає більше інформації про вас ніж ви надали на самому інтерв’ю. Якщо хтось відмовляється від запису без об’єктивних причин, то це скоріше за все говорить про те, що ви можете бути проблемною частиною команди.

Якщо ти звичайний та прозорий шукач, то це не має бути проблемою. До цього етапу ви вже самостійно надали більшу частину інформації про себе і імовірно готові надати більше на інтерв’ю.

1) Один знайомий викладач кинув відос, який за допомогою ШІ студні зробили на основі запису його лекції. Підробка була очевидна, але якби студні не були криворукими, то зненерованого контенту було б достатньо для звільнення (і відкриття кримінальних справ)
2) Відос про пікінеса бачили? Є різниця між тим щоб побачити дії людини і почути оціночне судження про ці дії. Нагадую, що для багатьох кандидатів, співбесіда це стрес.

Якщо хтось відмовляється від запису без об’єктивних причин, то це скоріше за все говорить про те, що ви можете бути проблемною частиною команди.

1) Що таке об’єктивна причина? Ось це об’єктивні причини dou.ua/...​rums/topic/50123/#2869980 ?
2) Які саме проблеми ви очікуєте від такого кандидата?

Коментатори смішні. Ви там в курсі що в офісах камер й так напхано? Сильно переймається якщо вашу співбесіду запишуть на камеру безпеки не попереджуючи вас? xD Коли заходите а офіс цікавитесь чи зможе компанія захистити дані від зовнішнього зловмисника?

Коментатори смішні. Ви там в курсі що в офісах камер й так напхано? Сильно переймається якщо вашу співбесіду запишуть на камеру безпеки не попереджуючи вас?

1) Попереджають. Ви ж бачили наліпки cctv по всьому офісу? То вони для того щоб попередити відвідувачів
2) В переговорках цих камер немає зазвичай, якраз ... для забезпечення безпеки даних та корпоративної інформації.

Коли заходите а офіс цікавитесь чи зможе компанія захистити дані від зовнішнього зловмисника?

1) Зазвичай ці системи краще захищені ніж «гугл-диск компанії». Та і записи часто видаляються через кілька днів.
2) Якість тих камер і кут зйомки досить специфічні. Тут якраз якщо кандидат нічого не чудіт, то не ясно, як можна використати цей запис. Що не завжди правда для запису дзвінка в ХД

Ви там в курсі що в офісах камер й так напхано

в офис уже никто не ходит, разве что любители корпоративной культуры и те кто боится увольнения за отстсутвие в офисе. Исключение разве что работа с специфическими железками

Якщо цей запис не буде десь використовуватись в подальшому( нарізка для реклами, відос для внутрішніх тренінгів і т.д. ) то не бачу проблем.
Це принципово нічим не відрізняється від того, що на тебе 1-2 інтерв’ювери дивляться в процесі розмови й роблять нотатки.

наймаючий менеджер або має час на face-to-face інтерв’ю, або не має.
якщо має — то він сам його і проведе, подивиться як мислить людина і т.д.
якщо не має — то й часу дивитись те відео в нього теж не буде.

Постало питання, як в 2024 році суспільство ставиться до запису співбесіди?

Не ясно як це залежить від року. Давайте аналізуємо за та проти.
— Ризики:
— - Безпека.
— - - Чи зможе компанія захистити дані від зовнішнього зловмисника. Ну напевне, якщо заплатить за спеціалізований тул. Яким тулом користується компанія?
— - - Чи зможе захистити запис від зловживання когось із працівників? Ну контори 1+К людей напевне будуть мати якусь систему з ролями. Менші навряд.
— - GDPR та інша приватність. Як саме компанія планує видалити дані записів?
— - Ціна. З попередніх пунктів ми бачимо, що аби зробити це нормально, треба витратити додаткові кошти. Щось я не певен, що особливо малі контори готові на таке витрачати.
— Переваги:
— - Докази на випадок конфліктної ситуації. Власне навряд чи компанія найме рекрутера в адекватності якого у неї виникають сумніви. На нашому ринку не розповсюджені позиви по ДЕІ до компаній. Тому це мінор.
— - «спростити відбір кандидатів наймаючому менеджеру, можливість подивитися». Теоретично звучить круто. Одна проблема: в реальному світі наймаючий менеджер орієнтується на фідбек інтерв’юерів, критичні моменти сам запитає на співбесіді і не буде переглядати години записів. Тобто знову ж мінор.

В результаті:
— або я пропустив, якийсь важливий аспект;
— або немає раціональної необхідності робити такий запис, навіть навпаки для неї це додатковий тягар. Тоді питання до адекватності компанії.

А як реагувати на те, що компанія замість пре-скрин дзвінка висилає форму на запис відповідей? Я ось не блогер, мені балакати на камеру якось нецікаво.

А як реагувати на те, що компанія замість пре-скрин дзвінка висилає форму на запис відповідей?

Якщо дуже треба робота, то заповнювати і не п...діти.
Якщо ні, то записати контору собі у список неадекватів і итй далі. Власне так я і зробим одного разу, коли контора прислала форму де обов’язковим полем було описати пет-проекти та статті, які яписав на «профільних ресурсах»

там треба записати саме відео-відповіді, як потім буде використовуватися ця інформація — неясно

ам треба записати саме відео-відповіді,

Як називається сервіс? Він був популярний в штатах (точніше активно розкручувався і всі ржали з їх підходу) кілька років тому, але назву я забув. :)

В мене був досвід використання такої системи в 2023 на боці наймаючої сторони. Компанія 150 людей, не айті, США. Компанія у той час швидко зростала, позиції треба було закрити одразу багато, швидко і одноразово, тимчасово наймати рекрутерів не було сенсу. Форма на запис відповідей вирішувала одразу кілька задач: 1) конверсійна воронка (надсилали резюме та дженерік кавер леттер сотні кандидатів, приділяли час на запис відповідей набагато менше), 2) вилучалися з комунікаційного ланцюга планування часу у який кандидат та співробітник компанії можуть зустрітися, умовно кандидат може записати свою відповідь у зручний час о дев’ятій вечора після роботи. Так, ми отримували негативні відгуки щодо досвіду кандидатів, незадоволених таким процесом, але це був ринок наймаючого, не ринок кандидата, компанія отримувала достатню кількість кандидатів задовільного рівня, закривала позиції. Ця практика використовувалася для позицій нижньої та середньої ланки, у кожній вакансії компанії була вимога ’no-job-beneath-me mentality’. Це було не ідеальне рішення але оптимальне на той час.

Так, ми отримували негативні відгуки щодо досвіду кандидатів, незадоволених таким процесом, але це був ринок наймаючого, не ринок кандидата

Я дуже люблю це аргумент, багато говорить про культуру компанії :)

Любі ХР, згадайте яку дикуху дозволяли собі кандидати в 2021. Згадали? Так от це реакція на на практики найму джунів за 5 років до того. А тепер уявляємо що буде коли/якщо ринок розвернеться в сторону кандидатів через кілька років (кожаєв буде чи не найадекватнішим кандитом :) )

це реакція на на практики найму джунів за 5 років до того

Боже, та шо ви таке кажете, де ми, а де завтра :D Чисто особиста думка, я не вірю що на ринку кандидата кандидати б поводили себе чемніше у процессі найму з огляду на те що колись у зворотній ситуації кілька років тому якісь інші HR чемніше себе поводили до них. Але що я можу знати, я не HR, описаний мною кейс мій єдиний досвід найму :)

Я дуже люблю це аргумент, багато говорить про культуру компанії :)

Ну так, компанія приймає рішення скільки грошей їй буде коштувати реакція на той фідбек у тих умовах і чи має рацію витратити гроші на це чи на іншу статтю витрат бізнесу. Нормальна культура компанії — розставляти пріоритети і приймати виважені бізнес рішення.

Нормальна культура компанії — розставляти пріоритети і приймати виважені бізнес рішення.

А потім ХР бігають і волають про атрішен, бо виявляється, що працівники слідують цій культурі і валять на нову роботу за +100 багзів :)

Чисто особиста думка, я не вірю що на ринку кандидата кандидати б поводили себе чемніше у процессі найму з огляду на те що колись у зворотній ситуації кілька років тому якісь інші HR чемніше себе поводили до них.

Проблема, що ми цього ніколи не дізнаємось, бо маємо зачароване коло: рекрутер образив кандидати — кандидат по-мудацьки поводиться з рекрутором — рекрутеру не має сунсу нормально поводитись з кандидатом.

Щодо сумнівів, то я теж не певен, що це легко зміниться. Проблема в тому, що коли пробував переконувати людей нормально спілкуватись з рекрутерами, то «останній аргумент» у них зазвичай чомусь — це історія про те як вони були джунами.

Вчора був такий досвід. Мене рекрутер попередила про запис моїх відповідей, щоб передати мою кандидатуру на розгляд далі, щоб запросили на технічну співбесіду. Думаю, це такі правила компанії, так що норм.

теж був такий досвід, сподіваюсь відео потім не використовується не за призначенням.

компания или даже тот кто вам звонит обычный перекуп, вашу видеозапись еще кому-то пересылают

А вони по дефолту не записуються? це не сповідь, а презентація себе

Це робиться для подальшого перепродажу через декілька рівнів посередників. Тобто ви втрачаєте час на таких співбесідах, маючи діло з посередниками а не наймаючми менеджерами.

Думаю, це досить дивно.
По-перше — буде збільшувати напруження на співбесіді в рази.
По-друге — не зовсім зрозуміло навіщо цей запис треба і що вони робитимуть з ним далі, особливо це важливо для новачків, які бояться максимально облажатись.
Записи в зустрічах робочих то ок, а от записи співбесід більш як red flag буде сприйматися, як на мене.

не проти, якщо заздалегідь буде погоджено зі мною і я розумітиму політику зберігання цих даних

Why not?
Правда коректно озвучити це до початку розмови та запису.
1. І тут питання: де межа персональних даних?

2. Як вирішувати юридичний аспект зберігання та обробки, трансферу персональних даних. 👀🤓

теж про це думала, думаю можна зробити невеликий юридичний док, що компанія зобовʼязується використовувати запис суто під час найму

Без різниці, якщо компанія хоче нехай записують. Це ж не якась особиста розмова, це суто робочий дзвінок з формальними запитаннями.
В цілому, досить часто зустрічається, в робочому процесі, що дзвінки записуються. Тож для мене це абсолютно ок.

Судячи по всьому деякі компанії роблять записи навіть не повідомляючи кандидата про це. Але це лише мої припущення, доказів цього в мене немає.

Підписатись на коментарі