Повернутись не залишитись. Повернутись

Пролог

Отож всім привіт. З самого початку, я не планував це робити як статтю, а просто запитав хто б повернувся в Україну з Іспанії, і хотів глянути на результати. Зрозумівши, що багато людей хотіли б побачити статтю та і загалом розумію, що коли повернусь буде багато питань, тому це чудовий варіант розповісти це тут.

Дисклеймер

В цій статті я суто висловлюю свою суб’єктивну думку нікому нічого не рекомендую і не нав’язую.

Вступ

Зараз знаходжусь в літаку VLC-KRK
Що ж в Іспанії я пробув: ціле літо(без одного дня) та два тижня травня. За цей час я зміг побачити багато різних місць, завести нові знайомства з іспанцями та звичайно ж із "земляками«(їх там набагато більше ніж я собі міг уявити),
зтикнутись в якійсь мірі з документами, їхнім девелопментом(точніше його відстуністю), кліматом, мовою, людьми і т.п.

Рішення

Я бачу тут два варіанти: ти залишаєшся в Іспанії або ж ти не залишаєшся. Щоб «залишитись» потрібно мати щось одне з наступного:

Перше це — усвідомлення, що ти не можеш повернутись в Україну через небезпеку для себе або своєї родини.

Друге це — усвідомлене рішення за яке ти береш повну відповідальність, як на мене воно much harder ніж виїхати і не повернутись через небезпеку для життя, через інстинкт до виживання. Потрібно зробити choice.

Мова

Soy ucraniano. Soy programador. Puedo hablar un poco, pero necesito practicar mucho.(англ: I’m Ukranian. I’m a programmer. I can speak Spanish, a little bit but I need more practice). Як ви вже здогадались іспанська(кастильська) не складніша ніж будь-яка інша мова, принаймні це не китайська. Якщо ви знаєте англійську, взагалі не бачу проблем вивчити іспанську, там багато що є схожого з англійською та навіть українською, ну зрозуміло що нічого схожого між «до зустрічі» та «аста луего(або як вони часто кажуть „хало“)» немає, але я маю на увазі запозичені слова: бібліотека та la biblioteca і т.д. Використовуючи дуолінго з англійської на іспанську за більше ніж 90 днів по 10-15хв я зміг вивчити десь 750-1000 слів, мабуть десь 40% з A1 тобто, ще два курси на дуолінго і це буде A1(всього їх чотири). Щоб «вкотитись», дуолінго піде як на мене.

Españolas

Таких, привітних та добрих людей до мігрантів особливо до українців, я ще не бачив. Я довго не міг зрозуміти чому так, чому вони такі спокійні, ввічливі та добрі до мігрантів. І потім ти розумієш що там всі працюють над однією ціллю: зробити Іспанію кращою, відстуність(або дуже мала) корупція, відстуність війни теж зрозуміло, фінансовий добробут та ліві при владі. Взагалі політика лівих це не про економічне становище а про: мароканців, афроамериканців, росіян та українців. Це не, те щоб Туреччина, але багато різних національностей тут є. Для прикладу, коли я був в Торрев’єсі там велика спільнота з СНД — кожен другий розмовляє російською або українською. Та що там говорити, якщо пишучи зараз це зліва від мене в літаку сидять українець та українка. Думаю ситуацію ви усвідомили, і одні ви тут не залишитесь.

España

Я не буду розповідати про всі краєвиди, ви це зможете, і без цієї статті глянути. Але в мене одне питання: Де наша Валенсія?! Не потрібно писати в коментарях, що зараз війна і бруківку кладемо, навіть до війни, де це все? На подумати.

Клімат

It depends, від міста та регіону. Цього літа найспекотніше було в центральному регіоні, в таких містах як Мадрид та інших що біля нього десь 35-40С°, що і є логічним тому що, там ні моря, ні океану немає. На півночі завжди прохолодно, бо там Атлантичний океан. На півдні там, де я був, то було не спекотніше ніж в Україні цього літа, знову ж таки бо Середземне море.

Життя-буття

Якщо мінімальна salary в Іспанії це 1200€(на руки), якщо у вас навіть немає квартири, цих грошей повинно вистачити, на однокімнатну квартиру, їжу, страхування і т.п. Звісно ж, якщо ви живете один.

Біженці в Іспанії

Це взагалі смішні історії, я починаю розуміти чому нам не дають допомогу або дають мало. Якщо ви колись приїдете в Іспанію ви побачите, що в них всі в принципі їздять на одних і тих самих машинах, так звісно, це може не бути показником, так звісно що є і преміум машини, але в 90% випадках всі їздять на одних і тих самих машинах середнього класу(<30 000$) і от уявіть ситуацію вони знають що в Україні війна і в цей момент вони бачать на дорогах Mercedes G class 2020 року на українських номерах, це поки найдорожча машина яку я бачив не на іспанських номерах. Знову ж кажу, це те що я бачив своїми очима, і вам складно представити як мені це було складно усвідомити цього «біженця» на укр. номерах, я йому не заздрю чи ще щось може він і вправду сам заробив, але зі сторони іспанців це мабуть виглядає досить дивно, що скільки допомоги ми даємо їм, а тут найдорожча машина або одна з в місті у біженця з України. Звісно є дійсно біженці, але от із-за таких «біженців» думка про справжніх біженців може трохи підривати довіру у іспанців та чи є сенс давати їм допомогу, якщо навіть їхні «співвітчизники» не поспішають продавати свої преміум авто та донатити, питання риторичне.

Податки

У мого знайомого він виїхав з України до війни, вчиться в Польщі є батьки у яких у Валенсії два ресторани, і він говорить, що якщо ти в Іспанії платиш всі податки, то тебе вважають мягко кажучи — ненормальним. Як я зрозумів то податки тут десь 30% від прибутку, я навіть був свідком коли нам з братом пропонували оплатити коворкінг за пів року налом без ПДВ. Так в них теж є в цьому сенсі якісь мутки і т.п. Але рівень життя, говорить за себе. Знову ж таки, коли ти розумієш, що податки ідуть за призначенням, і ти бачиш навколо рівень життя, то я думаю це не так і багато вже.

Працевлаштування

Дивлячись на їхні державні сайти, таке відчуття що ці gente(анг. people) відстали від розробки на років десять мабуть десь так. Ні, дійсно у нас укразілізниця, і то краще написана і дизайн теж краще. Мені було потрібно написати скрипт на JS, який буде заповнювати всі поля на їхньому держ. сайті кожен певний проміжок часу, взагалі без ніяких капч чи чогось подібного як для того щоб вберегти це від спаму чи ще щось я написав його за пару годин коли я дивився які мені поля заповнювати тобто верстку, тут я і зрозумів, що хлопці та дівчата прогають на іспаньсокму, пишуть імена та айдішники інпутів як emailUno, emailDos і т.п. Після цього я подумав що враховуючи скільки там заплятять за цей «девеломпмент» можна не погано наваритись просто відкривши там свою аутсорс компанію, що мабуть вже багато хто і зробив. Так тут багатецько міжнародних компаній, але щоб в них влаштуватись потрібен диплом в CS або подібне ну і англійська fluent.

Спільнота

Українців в Іспанії, як було сказано мною раніше дійсно too much. Особливо південь Іспанії: Торрев’єха, Аліканте та Валенсія. Тут проблем з питаннями по документам чи ще щось у вас не буде тому що, там багато «наших» і вони можуть допомогти в цьому, що в принципі і роблять.

Україна після Іспанії

Щойно перетнув кордон, для тих хто писав з приводу ВеЛКам процедур, ніяких ВеЛКам процедур не було.
Прилетівши вчора у Краків, я відразу вже відчував що батьківщина близько: каштани, берези, домівки схожі на українські, тому це був такий непоганий підготовчий степ до дійсного контрасту. Я їду ще тільки до Львова, а дороги вже нагадують, де знаходжусь. Радує, що хоча б без джетлагів. Ходжу зараз по Львові і дивлячись на ці будинки, трамваї та маршрутки з минулого століття, і розумієш що ми навіть і не родились.
*: Де я?
*: Ти в Львові, Україна.

Висновок або на подумати

Я вірю в те, що я неодмінно повернусь до Іспанії.
Зараз в мене такий собі джетлаг, але не від різниці в часі, а від різниці в рівні життя, того, куди я приїхав, але надіюсь що він теж пройде.
Кожен може подумати, над тим що я написав, і вирішити, що для нього краще, я лиш поділився своїм досвідом перебування в Іспанії. Ще також подумати про те, чому наші «земляки» не поспішають повертатись в Україну, і таких дійсно багато на питання: «Чому не повернешся, вони відповідають, а навіщо?». Хочу завершити це словами з пісні RHCP «Californication»: «And if you want these kind of dreams it’s Californication іспанізейшен». Hasta luego amigos

Вдячності

В книгах на початку автор пише вдячності людям, які допомогли написати та випустити книгу. Так і я вирішив подякувати всім, тим хто зробив цей trip happen: Друзям та рідним за підтримку. Колегам та компанії за можливість працювати віддалено. Батькам за можливість виїхати. І звичайно найбільше тим хто мене зустрів, прийняв і показав мені, що можна жити по-іншому: моєму брату та його дівчині.

P.S. я б дуже хотів щоб, мій брат продовжив статтю, але зі своєї перспективи під назвою: «Повернутись не залишитись. Залишитсь.»

👍ПодобаєтьсяСподобалось4
До обраногоВ обраному0
LinkedIn

52 коментарі

Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів Коментарі можуть залишати тільки користувачі з підтвердженими акаунтами.

В Україні з працевлаштуванням on-site (та і remote) все не те щоб дуже просто і швидко. Я б зважав на це після отримання оферу, бо швидко знайти роботу скоріше за все не вийде (якщо не цікавлять сили оборони — туди беруть відносно швидко). А без роботи тут я собі не уявляю як виживати, бо до звичних витрат доведеться компенсувати періодичну відсутність світла (і опалення взимку). Все інше то як на мене виключно особисті моменти, які для кожного різні.

без можливості влаштуватись on-site?

Це як? На поточній роботі чи принципово?

Я в Испании.
Возвращаться не планирую.

Можна повертатися за умови деяких «якщо»

1. Якщо автору не загрожує мобілізація, або він готовий мобілізуватися яи просто пєтлять
2. Якщо автор не потребує специфічного медичного обслуговування
3. Якщо прибуток автора вищий за середні європейські зарплати

+++ чому б і ні

+++ чому б і ні

але є одне але бо чому б і да?

тобто як буквально а власне який сенс чи яка ціль?

На кордоні дадуть направлення на ВеЛКам процедуру. Коли рекрутер побачила що я в Києві, то сказала «вибачте, ми зараз не наймаємо з України через «ризики».

Брехня. Регулярно перетинаю кордон. Жодного разу не бачив такого.

Але дуже багато читаю таких коментарів від ботів в чатах присвячених чергам на ПП

Ну ми не знаєм чи оновлював Автор дані? Але наскільки мені відомо закон вимагав особистого прибуття до ТЦК для оновлення даних. Якщо автор не робив це, то логічно що його документи будуть не «в порядку».

Вам неправильно відомо.
Можна було поставити резерв + і вписати туди свою іспанську адресу

Це ж якщо у автора ВЛК свіже, хіба ні?

Ні. Проходження ВЛК не має відношення до оновлення даних

100% я б Іспанію, як країну не обирав

налоги большие, надо полагать

Та вони всюди не маленькі

Ещё там окупасы, из-за которых новичку в Испании снять жильё крайне трудно

Це правда. Один з найбільших недоліків Іспанії (для мене).
Взагалі їх 4.
1. Окупаси (саме вплив на ринок аренди, бо 2 квартири я навряд чи куплю)
2. Податки
3. Спека влітку
4. Не зрозуміла легалізація (не можна просто відкрити фоп, платити податки і отримати ВНЖ, наскільки я знаю і читав)

1. Я в Киеве дольше квартиру искал чем в Малаге.
2. О да.
3. Смотря где.
4. Можно.

1. Ну, знайомі кажуть без робочого контракту будуть просити купу грошей наперед, це не ок. Хоча, комусь щастить 1+1. Як у вас було?

4. А є посилання почитати? Не номанд, не тз

1. 1 депозит и 1 страховка. Но я ещё и первый украинский ФОП в этом ЖК: сдавать не хотели сначала :)
2. А вот если не ТЗ — я хз :) А чего не ТЗ?

2. Бо я не можу бути впевненим що після ТЗ мене не попросять, а в Україну я не планую, хочеться паспорт ЄС

и испанская ТЗ не засчитывается в срок необходимый для получения ПМЖ.
по-крайней мере, состоянием законодальства на сейчас

Якщо це дійсно так, і це не виправлять, то це навряд чи підходить для людей які планують жити в ЄС
Бо якщо є в планах жити в Україні, то це топ, живеш на укр ФОП (якщо пан комісар не блокне), чіллиш під пальмою, не життя, а казка

Состоянием на сейчас можно получить ВНЖ по оседлости. Для этого нужно два года легально прибывать в Испании (чем ТЗ не подходит?) из которых 12 месяцев в сумме платить налоги

тем, что украинцев даже рассматривать не хотят. сразу заворачивают на ТЗ.

Ну так понятно, сейчас же ТЗ есть. Потом всё будет

Понимаю. Ну я думаю, что тех, кто пару лет платит налоги — не попросят

Тобто автор настільки розстроївся, що не може влаштуватись он-сайт, що вирішив повернутися до України? Чи в чому дилема?

Ви забули долучити до статті свої військово облікові документи

«Слабоумие и отвага» — це якщо коротко

Як я розумію ви без дітей (інакше точно не хотіли би повертатись, поки йде війна) :)
Два основних питання:
* нащо онсайт?
можна ж працювати віддалено через укр фоп
можна знайти нову роботу віддалено через укр фоп вже з Європи (буде більше зп і більше вибору, ніж якщо шукати зараз з України)
можна переїхати в іншу країну
можна взагалі кожен рік переїжджати в іншу країну (якщо нема дітей і хочеться свободи і нових відчуттів), щоб не ставати податковим резидентом )
якщо вам в Іспанії дорого — завжди можна переїхати в більш дешеву країну — Румунію, Болгарію, Туреччину...
* нащо повертатись?

Податковим резидентом стаєш через пів року. З українським безвізом по Європі потрібно переїжджати щонайменше кожні 3 місяці, при цьому враховувати, що країни Шенгенської зони — це ніби одна велика країна, і кожні 3 місяці після трьох потрібно перебувати в якійсь країні, яка не входить до Шенгену.

В той стране, где открыта временная защита, можно пребывать до полугода (чтобы резиденцию не открывать). И этот срок в срок пребывания в шенгене не засчитывается

Да, но сколько стран даст временную защиту, зная, что она уже была дана n-1 страной до нее?

це залежить від країни. в одних обмежують, в інших ні. треба дивитись

Наприклад, їздити Туреччина-Грузія-Туреччина раз на 3 місяці хочь споконвіку )) Дешево і таймзона майже та сама. Можна там і там придбати квартиру і вопще отримати Грузиньске ВНП. Або в Тай, В’єтнам так само. Звісно, з ліцеями, олімпіадами і водою +26 там є проблеми. )) Але для тих кого детачки ще/вже не піпчать — варіантів неміряно.

Туреччина-Грузія-Туреччина

сумнівний вибір країн

Нічим від вище згаданих Сербій, Албаній, Болгарій, Румуній, Венгрій, Грецій особо не відрізняється. А економія 30-40% податків (клімат не згадую, бо набіжать аполЄгети «пекло/жарко/ааааа») дозволе вже за 3-4 роки мати фінансову подушку для міграції практично куди завгодно.

Ну вибачте, формат цього форума не дозволяє оперувати контекстом )) То ж зробив reply на найбільше підходяще повідомлення. Крім ЄС/Шенгену є досить багато варіантів нормально жити. Це краткий підсумок, якщо шо ))

в БГ (в Румынии тоже рядом) налоги 10% откуда экономия? Насколько я помню, в Сербии вообще 9% (но тут могу ошибаться, в любом случае очень рядом)

откуда экономия

найбільший податок в Грузії аж 1% але ж то бальшая ваєнная тайна ))

Та автор сам дитина ще, які діти)

А в Іспанії on-site щоб що? Щоб отримувати 3к євро гросс стелю? Якесь дуже дурне, або сильно не повне запитання у вас, вибачте.

А причина повернення яка?Без цього складно щось порадити

працючи віддалено без можливості влаштуватись on-site

можливість завжди є

Система яка пропонує зробити щось небезпечне і не має undo, це якась не дуже добра система. Або ні?

Тут мала бути повноцінна стаття, а опублікували тільки вступ?

Зробіть підписку на наш сервіс всього за 6.66$ щоб отримати доступ до повної статті

Підписатись на коментарі