Обговорення портрету ІТ-спеціаліста 2024
Цей топік для обговорення цьогорічного портрету ІТ-спеціаліста. Якщо у вас є коментарі, зауваження або пропозиції — залишайте їх тут.
Цей топік для обговорення цьогорічного портрету ІТ-спеціаліста. Якщо у вас є коментарі, зауваження або пропозиції — залишайте їх тут.
кажуть, що програмісти зажралися, що у них невиправдано високі зарплати.
маю доповнити, що роботодавці вимагають від програміста позаадекватну професійність.
щоб не казали що програмісти вимагають багато грошей. хочу працювати поряд з домом(Дарницька площа), 2 години в першій половині дня(10-12), 2 години в другій(15-17), 6 днів на тиждень. працювати буду натхненно ефективно старанно відробляти в охотку свою почасовку. зарплата 300 одиниць. Ваш компьютер і інтернет.
можна домовлятись про працю в неділю.
чому такі умови? тому що нема вже конячого здоров’я.
Мене здивувало, що ~30% компаній давали якісь грошові бонуси.
Всюди, де я працювала — бонусів не було (трошки смутно згадую що в 2008 у нас була варіабельна частина зарплатні, але то було недовго) і в деяких місцях навіть налагодженого механізму performance review не було.
Питала знайомих — кажуть, що девелоперам їх в принципі не дають, а от на всяких С-левелах це розповсюджено. То оті 30% хто отримував бонуси — то менеджмент, а не девелопери?
Так, про продуктові я не подумала, там дійсно може бути. А про аутсорс/аутстаф чула що кажуть «наявність бонусів порождає нездорову конкуренцію тому ми їх в принципі не даємо»
Бонуси цілком видають (видавали) в аутсорсі, тим більше в продукті.
Починаючи з Junior SWE, в усіх компаніях де я працював, мені давали річні бонуси, у сервісних вони менші — пів чи 1 місячна зарплатня. У продуктових це до 20% річного окладу.
ви мабуть за кордоном працюєте. вся західна культура побудована навколо ідеї індивідуальності та унікальності особистості, а у нас все ще совок коли всі разом мають ходити на горшок по дзвінку
З мого досвіду, бонуси давали тільки чоловікам (бо їм , типу, сім’ї кормити та релокувати, а в кого нема сімей, то мамуль своїх). Дівчатам, наскільки пам’ятаю, роздавали тільки ’пинки під зад’, а на питання, ’чи можете допомогти з релокацією за кордон чи якийсь мінімальний entrance-bonus, то відразу відворот-поворот. Хоча, а чого чекати від наших галер та шараг, які до війни так і деякі дотепер не нехтували співпрацею з кацапнею).
Тут не про фемінізм, а про те, що
контори не збираються змінюватись, навіть під час війни («земля им стекловатой»- як казали колись донецькі;) )
Мне давали бонусы немцы на аутстаффе, в первый раз 1000 евро, второй раз 2000, под новый год раз в год.
торік у нас ще була окрема невеличка аналітика про бонуси: dou.ua/...articles/it-bonuses-2023 Там є деталі
Не знаю чому, але ось це не типове форматування(вигляд) мене чомусь відштовхує.
60% рахують що знають англійську advanced, лол. Advanced можуть знати або ті, які живуть в англомовному середовищі довгий час, і то не всі, або ті, які закінчували спеціалізовані ліцеї в Україні з поглибленим вивченням іноземних мов, ось вони дійсно гарно знають англійську. Але не думаю що їх прям 60%.
Доля лінукса падає з 24% в 2020 до 16% в 2024, і це серед гіків-ІТшників, що вже про інших говорити. А коментарі почитати, то всі або на бубунті якійсь або на макос (доля мака росте і вперше випередила вінду).
Доля ШІ — 85%. Куди ділився всі ті хто кричали хайп, бульбашка, не працює, тільки заважає, генерить говно? Чи таки корисно раз продовжують користуватися? )
PS Знову ця інфографика яка лише робить статью менш читабельною, особливо рукописний текст. Приклад як потратити час і гроші щоб зробити щось гірше.
Доля ШІ — 85%. Куди ділився всі ті хто кричали хайп, бульбашка, не працює, тільки заважає, генерить говно? Чи таки корисно раз продовжують користуватися? )
Так, щоб почитати галюцинації )))
Скільки шиплячих звуків у реченні згорів сарай гори і хата?
У реченні «згорів сарай, гори і хата» три шиплячі звуки: [з], [ш], [х].
— [з] у слові «згорів»
— [ш] у слові «сарай»
— [х] у слові «хата»
Звуки [ч], [ш], [щ] є типовими шиплячими, але тут також можна зарахувати [з] і [х], оскільки вони подібні до шиплячих.
60% це Advanced + Upper Intermediate. Advanced 14%, Upper Intermadiate 46%
60% рахують що знають англійську advanced, лол. Advanced можуть знати або ті, які живуть в англомовному середовищі довгий час, і то не всі, або ті, які закінчували спеціалізовані ліцеї в Україні з поглибленим вивченням іноземних мов, ось вони дійсно гарно знають англійську. Але не думаю що їх прям 60%.
Їх там і не 60%, нижче написали, але перечитайте визначення C1 згідно CEFR і не упорюйтесь більше. Це як я в 21 не вірив, що інженер може вільно розмовляти англійською.
Підтримувати розмову на англійській, уміння об ’яснитися які таски в джірі ти робив це не вільно. Вільно це дівчата в супорті які відповідають на десятки дзвінків кастомерів в день на автоматі як на своїй рідній мові так, що язик від зубів відскакує.
А те що ви бачите у інженерів, в 80% випадках це intermediate і нижче, максимум upper intermediate.
Я не знаю, як відповідати на цей букет маячні. Може щось надумаю, а може нє.
Тобто, що в ній цікаво, це те, що в ній є дещиця правди, з якою, до речі, ніхто не сперечається.
у ваших словах є деяка доля правди, в тому що інженери можливо не зможуть спілкуватись на рівні advanced на тему медицини, політики і чи традицій UK під час святкування дня Святого Патрика.
Але я впевнений, що щодо роботи, то рівень знань мови цілком може бути на рівні upper-intermediate — advanced у більшості IT працівників. Власне, словник для повсякденного мітингу навряд чи перевищує
Якщо ви сеньор і працювали в компанії, де англійська — робоча мова, то ви практично автоматом спілкуєтесь на upper-intermediate щонайменше, якщо впродовж цього ж періоду займались цілеспрямовано англійською — то advanced берете легко. Бо це треба прикласти ще зусиль, щоб за роки занурення в англомовне середовище не почати розмовляти англійьскою.
Про вищу освіту інформація виглядає нерелевантною. Оскільки суттєва частка з тих 96% має НЕпрофільну вищу освіту. Тож не думаю, що цей розділ зробив правильний висновок, і це — must have. По відчуттях як раз навпаки. В моїй компанії спеціалісти з профільною вищою освітою — це меншість. Тому я б сказав що вища освіта — whatever
Згоден. Мене завжди дивувало, що в опитуваннях від DOU просять обрати навчальний заклад, але не питають профільна чи не профільна освіта взагалі. Пропоную додати про це пункт, щоб остаточно розвінчати міфи.
Щодо доходів, було-б цікаво враховувати інфляцію. бо 4к у 2017 та 4к у 2024 — трошки не одне й те саме.
Якщо врахувати курс долара то може виявитись що одне і те саме )
точно ні.
e-zubkovskiy.com/...ulyator-inflyatsii-dolara
Девопс у 2015 отримував 2100, це дорівнює 2782 у 2024 з урахуванням інфляції, але зараз отримує 3600. Тобто майже половину підвищення «зʼїла» інфляція. Але все одно, дохід та купівельна спроможність зросли, це так.
якщо ж рахувати у гривні, то отримуємо
2015: 2100 доларів це 47509 грн, з урахуванням інфляції в гривні це 112600 грн зараз.
2024: 3600 доларів це 147863 грн.
Тобто покращення є, але...
Інфляція то среднєпотолочна пурга в очі
У мене оренда навколо мене виросла в два раза за останні 5 років, а десь в залупинську де жить ніхто не хоче може й правда ледь чи не впала. Вот І вийшла інфляція :)
Стакан ранкового взбодрячіно вдвічі виріс тож. Комуналка тож. Впало мені ті кілька відсотків за молочко
Не хочеться прям порівнювати з гривневою інфляцією і сльозу пускати але євродолар тож не дуже ахті в етом планє
Паршивий донер десятка вже, перекусив наче в мішлен сходив. Хз як там з Укр це виглядає правда
Я до того що поправка на лжеінфляцію це оптімістічний ще розрахунок
ну це все-ж таки середній розрахунок, зрозуміло, що у кожного він буде відхілятися в ту чи іншу сторону.
та сама історія і з середніми зарплатами — у мене в 2015 була нижче вказаної, а зараз вище, і що? так само як післязавтра може знов бути нижче. це ж не робить розрахунки не коректними. просто врахування інфляції робить цифри ближчими до реальності, ніж просто середні.
Ну теж правда з середньої зарплати середній спрос в принципі, я не кажу що щось не коректне. Але воно косить відносно популярних міст/районів все одно це раз і інфляція то ще оптимістичний показник для конкретного івана, який живе з імовірністю 42% в києві...
Ну і звісно 100 євро в укр то звісно інші гроші ніж 100 євро в мюніху хник :’)
До речі кому цікаво, якось на очі попало
Ти забув додати що в єлфіях всі прихуїли від відсотків за іпотеку, ставка різко після ковіда стрельнула так що ринок продажу недвіги досі скрипить.
Дивлюсь на одноциферні +% ж-sysadmin, ж-sre та ж-swe на фоні +92% ж-HR, так і хочеться відсвяткувати це чимось алкогольним.
Оргазм прям стаття, але правда мені от так наче зарплати вищі були навіть у 2012ому. Ну але в принципі медіана може, та й кому те вже впало
Зарплати падали в
43 коментарі
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів