Айтівці в Німеччині — тип зайнятості, податки тощо

Привіт, спільното! Якщо є хтось, хто живе в Німеччині, але працює на укр компанію — поділіться досвідом, який тип зайнятості (freiberufler/Gewerbe) і яке сумарно (очевидно ±) податкове навантаження виходить (враховуючи всі відрахування на податки, страховку, тощо)?
Контекст: працюю QA в укр компанії зараз як фоп, плануємо переїзд в Німеччину. Якщо маєте контакти податкових консультантів або юристів, які розуміються на топіку — поділіться будь ласка також🙏

👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному3
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Може вартує знайти роботу QA в Німеччині і не парити собі мозок?

А українську лишити тимчасово, як бонус до зп.

Так, це звісно план на перспективу, але все впирається в мову і час) тому і розглядається спочатку наявний варіант

Як тимчасовий (до року) варіант, залишайся на ФОПі, в Німеччині бери тимчасовий захист і вчи німецьку.
Думаю що пів року роботу знайдеш.

Знаю що в Берліні не так складно знайти і на англійськом роботу. В інших містах з цим, звісно, складніше.

не знаю як у інших містах, в Берліні якщо компанія вимагає німецьку і справа йде не про менеджерську позицію, то скоріш за все там буде не дуже як з компенсацією, так і з технологіями

Сам опинився в такій ситуації. З роботою в Україні якось не складається, плюнув на все, взяв захист, зараз вчу німецьку на курсах + англійсьску до впевненого компоративного володіння у вільний час і буду вже після екзамену через 2 місяці шукати роботу на локальному ринку. Як не крути, навіть якщо робота на англійській мові, німецька зайвою не буде, ба більш того, буде плюс як для кандидата. Шукати роботу тут напевно краще через особисті контакти з рекрутерами, бо холодний apply наче не сильно добре працює, багато кандидатів і я не впевнений, що рекрутер фізично прочитає твоє резюме.

Галера тебе перевезе
І ФОП оформить
І масаж простати
© Мрія хомячка

Якщо у компанії є відділення у Німеччині (юридична особа, не обовʼязково саме офіс), майже напевно опція «як фрілансер» не валідна.
Якщо офісу немає, і візові питання якось вирішені, то без консультанта (вже на місці) ви не розберетесь. Там треба зареєструватись як фрілансер, зробити спеціальний «бізнесовий» податковий номер, налаштувати 2 застосунки з німецьким інтерфейсом, розібратись як виписувати рахунок і що робити з VAT.
Окрім цього, скоріш за все постане питання про ваш прибуток за першу частину року, поки ви ще були не в Німеччині. Я цілком уявляю що консультант порадить не «палитись» до кінця року.

Там же не можна 1 клієнта

здається це саме на бізнес-опцію, Gewerbe. І то це все ж можна застосувати, але платити пенс.збір (це очевидно мінус), якщо я правильно нарісьорчив

скоріш за все постане питання про ваш прибуток за першу частину року, поки ви ще були не в Німеччині

Це тільки для обчислення ставки оподаткування на рік. Якщо він в Німеччині заробить 10 000 євро за залишок року, то це менше неоподатк. мінімуму. Але якщо він до релокації, як нерезидент Німеччини, цього року заробив 50 000 євро, ці доходи врахують, щоб обчислити прогресивну ставку податку, яка може становити, наприклад, 40% із тих 10 000 євро.

А є десь інформація як взагалі обчислюють прогресивну ставку податку? Бо цифри варіюються 17-40%, від чого вона залежить? Від настрою податківця чи від суми доходу чи від чогось ще?

Від суми доходу. Для звичайних співробітників:
www.brutto-netto-rechner.info/index.php
Виберіть там Klasse 1. Власне податок на доход там не такий вже великий, для 50.000 <20%, але до нього ще обов’язкові Sozialabgaben — медстраховка, пенсійна страховка, страховка від безробіття та страховка на випадок інвалідності.

чи від чогось ще

ще від одружений чи ні, чи працює дружина та скільки заробляє та чи є діти. Klasse 1 це для сінглів без дітей. Ще від медстраховки, обчислення по лінку для державної, можна перейти в приватну, якщо зарплата дозволяє (має бути більше ніж десь 66000 на рік брутто). Але не факт що приватна буде дешевша. для молодого буде дешевша, але з віком вона буде зростати. а повернутися у державну з приватної не можна. Але якщо положать у лікарню, то з приватной нібито буде власна кімната, з державной може бути сусід, ну і лікарі більше «люблять» приватних паціентів.

а повернутися у державну з приватної не можна

Можна, якщо влаштуєшся на роботу з доходом нижче порогу приватної. Вони тебе не зможуть тримати тому що ти бідося і не маєш грошей, а не мати страхування не можна — автоматично візьме назад державна.

Так, це варіант. Але тільки якщо клієнт не старше 55. Після 55 вже значно складніше. Інакше б усі так робили, бо приватна з віком стає значно дорожчою.

В цієї компанії немає відділення поза Україною, тому і незрозуміло за яким принципом обирати між двох опцій фрілансу і гевербе. Наскільки я вичитав, гевербе відпадає якщо є тільки 1 клієнт (або можна це застосувати, але платити додатково пенс.збір). А фрілансер не зрозуміло чи буде це рахуватись для як B2B

Тільки Gewerbe. Але дозвіл на проживання вам дадуть тільки як біженцю або якщо будете найманим співробітником

Підписатись на коментарі