Айтівець хакнув колишнього роботодавця та вимагав 20₿. Обговорюємо!

У штаті Міссурі був заарештований Infrastructure Engineer за спробу шантажу, спрямовану проти його колишнього роботодавця, промислової компанії з Нью-Джерсі.

57-річний Деніел Райн, колишній інженер компанії, хакнув доступ до корпоративної мережі та надіслав електронного листа з вимогою викупу в 20 біткоїнів. Він змінив паролі адміністратора та погрожував зупинити сервери компанії, якщо викуп не буде сплачено.

Райн використовував інструмент мережевого користувача Windows і PsPasswd від Sysinternals Utilities для зміни облікових записів домену та локального адміністратора, а також для зміни паролів на «TheFr0zenCrew!».

Райну пред’явлено звинувачення в здирстві, навмисному пошкодженні комп’ютера та шахрайстві. Йому загрожує 35 років позбавлення волі та штраф у розмірі суми, яку він вимагав.

Обговорімо, чи траплялись вам подібні випадки зі звільненими колегами?

👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Тут всі обговорюють не те. Яким чином його виявили і як зробити, щоб не виявили? :)

Ось із-за таких випадків, і звільняють просто обрубивши доступ і надіславши прощальне письмо. А то народ тут ниє що не по-людскі звільняють. Ну а як інакше? Так, більшість адекватно сприйме звільнення, а будуть і такі які маючи доступ до корпоративних секретів можуть справ зі злості наробити. Тому спочатку обрубити доступ до всього, а потім повідомлення про звільнення.

Деніел Рейн ще профан у порівнянні з нашим володарем ключей від митниці ))

конкретно такі кейси не траплялись, але безпековий протокол мало хто з українських компаній (малий та середній бізнес) дотримується.
Було, що мій клієнт наймав розробника на опенкарт сайт, який я адмінила та наповнювала товаром, а той розробник «зламав» сайт та вимагав кошти за «ремонт». Просто змінила паролі, створила окремі входи під різні ролі з різним рівнем доступу, плагіни видалила які поламали все і мала велику дяку від клієнта ще довго :)

та штраф у розмірі суми, яку він вимагав.

Треба було вимагати −20₿

На одній із перших робіт (точніше підробіток на останніх курсах) одного разу приходжу на роботу а там шухер — одного із адмінів затримали наче як теж шантаж роботодавця. Менти приходили щось шукали на його робочому компі, кажуть обшуки були у нього вдома.
Я тоді був трейні і на парт таймі тому сильно не в курсі що там до чого було. Але принайні реальний строк він не отримав бо бачив його неодноразово. В айті на скільки знаю він більше не працював бо хто його візьме після таких історій. Як будь-який шахрай пішов у щось пов’язане із міською радою, потім наче навіть у місцеві депутати балотувався.

з таким «портфоліо» як раз і дорога в депутати

Як же вас російське ІПСО чудово обробило, що у вас навіть думки немає, що в депутати можуть балотуватись чесні професіонали.

Робота по молодості у мутних конторах нульових з яких ці чесні виходили так обробила (особливо прикольно було коли працював на митниці)
Особисто знав деяких хто прям зараз у раді сидить і чим вони займались.
Але те що можуть бути чесні люди при владі я не виключаю (хоча слабо віриться), і взагалі мій допис не про це, просто описав кейс який трапився зі мною і так як не прикро — у нас людину із мутним минулим не візьмуть на роботу у пристойну контору, а у держ апарат такі люди чомусь потрапляють

Якщо ти на митниці працював , то ти теж «мутив»? 😎
Чи там «другое»? 🤔

Програмісти, адміни та інші чорноробочі доступу до мутити не мали.
Хоча теоретично це відкривало деякі можливості. Але або сміливості не вистачало, або совісті забагато.
UPD. Згадав один випадок коли я так сказати «скористався службовим становищем».
Я тоді заробляв не багато, вдягнений був не дуже а захотів квартиру явно не свого класу по зарплатні (планував далі платити коли зміню роботу).
А хозяйка засумнівалась пробивала активно який же в мене дохід. От я і сказав що працюю на митниці. Очі моментально загорілись, із не зручними питаннями відвалила.

От я і сказав що працюю на митниці. Очі моментально загорілись,

Таке кліше.
Потрібно терпіти 😁

Я от знав в житті цілих двох мудаків на ім’я Славік. Чи маю я, за вашим прикладом, вирішити, щ всі славікі світу — мудакі?

Звісно ні, бо я анонім з інтернету і не Славік :-)
Якщо колись побачу позитивний приклад може і зміню свою думку, поки бачив інші.
Ось ти як наче порохобот. От скажи що на врученні томосу робив «нарік» (я навіть не знав хто він такий, мій тато його впізнав бо пересікався у 90х коли торгував на «Озерці» яку той кришував)

Зазвичай я гуглю за гроші. Але тут зроблю виключення.

www.unian.ua/...​ya-tomosu-v-stambuli.html

Підписатись на коментарі