Мій розквіт і занепад як програміста

Написати цю статтю мене надихнули думки і переживання мого хорошого друга С, який на момент написання знаходився в пошуках роботи.

Почнемо з того, хто я.

Моє ім’я Віктор і працюю я на одну з компаній по продажу авто у Північній Америці. Зараз обіймаю посаду старшого розробника, хоча тайтлів як таких у нас нема. Почав я свій шлях в такому далекому і одночасно не дуже 2018-му році з ІТ департаменту Fujikura у Львові.
Далі був звичайний аутсорс, де ми пиляли все, за що платили гроші і виходило у нас добре.

Я доволі швидко біг по східцях кар’єри і не маючи навіть 2х років досвіду попав на посаду Middle розробника у компанію ELEKS. Сказати, що я був амбітним, це не сказати нічого. В свої молоді роки (мені на той момент 23 роки) і відносно невеликий досвід я вже викладав на курсах і навіть отримав підвищення до лектора. Працював я весь час. У світловий день я працював «на контору», з приходом вечора перетворювався на лектора, а вночі перевіряв ДЗ, вчив нові фічі і навіть трішки відпочивав. Як у мене тоді був час на особисте життя зараз я не уявляю, але і воно у мене також було.

Справи йшли не те що б прекрасно, але і поганим теж не назвеш. У мене почали з’являтися гроші, я зміг дозволити собі відкласти на перший внесок на таку бажану в ті часи нерухомість. Життя налагоджується.

COVID-19, спроби та помилки.

І тут приходить він. COVID. Весь світ сідає на «удальонку», якісь проекти закриваються, якісь злітають. Всі оффлайн бізнеси переходять в онлайн і роботи на фрілансі з’являється якась неймовірна кількість. Як казав один з моїх хороших друзів в ті часи «Зараз свою компанію не має лише лінивий».
Чи був я лінивий? Однозначно ні!
Тоді ми пробуємо відкрити свою компанію. Справи починають йти в гору. До усіх моїх попередніх активностей додається ще й ведення маленького, але бізнесу. В нас з’являються перші стабільні клієнти і ми вимушені наймати людей. Вибрати завжди було з кого, так як я досі викладав на курсах і міг підібрати для себе кращих з кращих за доволі демократичну ціну. У нас з’являється свій мерч, рюкзаки, худі, футболки, блокноти. Навіть була пропозиція від інвестора викупити половину компанії за 40.000USD, але ми відмовились.

Звучить як початок історії успіху? Чи не так.
Але це не так. Компанія починає йти на спад. Нових клієнтів залучати все важче і важче, а наші друзі з Індії та Пакистану перебивають ціни. Ми йдемо на дно.
Тоді, до речі, я зрозумів, що я поганий менеджер, але хороший виконавець.
Компанія закривається.

НОВА РОБОТА. НОВІ МОЖЛИВОСТІ

Закрився і проект на якому я працював довгий час і я був змушений шукати нову роботу.
Але це було взагалі не складно. У мене чудове резюме, дуже широкий нетворкінг. Я вигравав хакатони та виступав з доповідями. В ті часи я, напевне, міг зробити будь яку задачу, яку на мене вішав клієнт. Мене любили та цінували.
Тоді я і знаходжу компанію, де працюю і зараз. Але в той час це ще був аутсорс через посередника. Наймали мене як людину, яка напише інтеграції з CRM, які хотів замовник, а далі побачимо. Але клієнту я сподобався і мене залишають писати бізнес логіку на основному проект. Працював я відповідально, мав притомну англійську та досвід великої компанії, що давало мені бонусів над колегами. Так само я порекомендував своїх студентів, які сумлінно працювали та працюють досі. Так як вчив їх я, то код стайл у нас був однаковий і разом ми почали виводити проект на якісно новий рівень.

З часом я вивчив проект, технології та підхід і працювати стало набагато простіше. Я швидше та якісніше виконував поставлені задачі. Клієнт мене цінував. А я цінував його. Perfect match!

І тут стається дещо неочікуване.

USA OFFER

Не буду брехати. Я хотів переїхати в Північну Америку, але вагався чи це дійсно моє бажання, чи просто проганда Голівуду.
Мій хороший друг отримує оффер від найбільшої страхової компанії США. І їм потрібні ще люди. Я збираюсь в кулак, надсилаю резюме, проходжу співбесіду і отримую оффер. Моїй радості не було меж. Далі діло рук бюрократії, отримання візи в США та підготовка до переїзду. Все йде доволі непогано. Я мав заплановану дату вильоту на жовтень і вже прощався по трошки з усіма.

Повідомляю про це свого менеджера, команду та клієнта. По трошки передаю обов’язки. Готую собі заміну.
Нічого ж не може статися, правильно?
Але стається ще один неочікуваний поворот.
Клієнт викупає мене пропонуючи прямий оффер.

РОБОТА «НА ПРЯМУ»

Отримавши прямий оффер на таку ж суму, яку я мав отримувати в США. Але поки готуються нові документи, я працюватиму з України. Ідея хороша, так як податки менші і жити можна набагато якісніше. Я погоджуюсь на контр-оффер, відмовляюсь від переїзду в США, як я сподіваюсь, на деякий час. Ось він, успіх, думаю я. І даю собі трошки спуску.

Так йдуть місяці, я закидаю викладання та всі решта робочих активностей, так як грошей вистачає і я точно знаю, що отримувати більше в Україні мені не вийде. А на поточному місці роботи ще є куди рости. І рости я буду коли переїду, показувавши свою лояльність та технічні скіли.

ПЕРІОД ЗАНЕПАДУ

Я починаю відчувати стабільність і спокій. Більше немає погоні в побудові особистого бренду, так як я більше не знаходжусь в інфо полі Українського ІТ. По трошки втрачаю контакти з рекрутерами, не відвідую івентів, не вчусь новому.
У мене стабільна робота, хороша зарплата, проект який я знаю.
Я нарешті можу зупинитись. Я добіг цей марафон!

Але в цьому є і зворотна сторона медалі.

Дивлячись як шукають роботу друзі, з якими я працював колись і як важко їм це дається я подумав «А що ж чекає мене, якщо мене звільнять». А чекає мене жорстокий світ сучасного ринку праці. Інтерв’ю, до яких я більше не готовий. Нові технології яких я не знаю. Бекграунд чеки з детальною перевіркою кожного місяця роботи. Тестові на 2 дні, які я робив сам не згадаю коли. Лайв кодінг. Та багато іншого, від чого можна прокинутися зранку в холодному поту.

І це вже лише за 4 роки роботи на одну компанію, яка нічого не змінює в технологічному плані. Ті самі підходи, ті самі проблеми, ті самі задачі. І звичайно, ті самі способи вирішення.

Зараз я боюсь ринку праці, боюсь нових проектів та нетипових задач, за які я колись брався з задоволенням.
І після історій від колег про те, як холодно і страшно там, за теплими стінами офісу, стає ще страшніше.

Я розумію, що б не заіржавіти остаточно мені потрібно рухатися вперед, писати пет проекти або брати парт тайм. Але завжди знаходиться якесь «Але», які більше походять на дешеві відмазки ніж на справжні причини.

Я знав, що до цього колись дійде. І що я стану тим програмістом, яких я бачив, коли був молодий та амбітний. Тих, які сидять на одній компанії роками, роблять схожу роботу та йдуть додому о 5-й вечора. Але чому так рано? Мені немає навіть 30. І я в цій сфері лише 6 років.
Що буде далі? Покаже лише час.

ДЕ Я ЗАРАЗ?

Пройшли роки. Я таки переїхав в Північну Америку, але не в США. Пишу цей текст в парку під парасолькою на новенькому корпоративному ноутбуці попиваючи холодну водичку. Гріх жалітись.
Я вже зробив одну навколосвітню подорож, та скоро збираюсь у ще одну 6-ти місячну поїздку країнами Азії.
Розуміючи, що моїй кар’єрі може прийти кінець я почав відкладати, та інвестувати у різні активи. У мене є долі в різних типах бізнесу та фондовому ринку, які приносять мені пасивний дохід, хоч і дуже невеликий по мірках Північної Америки, але доволі непоганий, як для України.

Містер С, який мене надихнув своїми титанічними зусиллями по пошуку роботи таки знайшов її. То ж я бажаю йому удачі на новому місці.
Ми часто з ним проговорювали те, що відбувається та ділились переживаннями.
І одна фраза мене частково заспокоює. «Наша кар’єра не закінчилась. Це просто ще один виток», сказав мені якось він. І в чомусь він правий. Але що б дати цьому витку новий оберт необхідно продовжувати рухатись та виходити з зони комфорту. Тільки так ви не заіржавієте і вас не турбуватимуть такі думки.
Але якщо ніколи з неї не виходити, то коли настане момент, коли можна побути в комфорті. І чи вартуватиме він того? Чи це знову відмазка?
На це у мене теж немає відповіді. Нажаль.

👍ПодобаєтьсяСподобалось10
До обраногоВ обраному2
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Перечитав кілька разів — і щось аж ніяк не можу зрозуміти як усе описане вкладається у 6 років?

Почав я свій шлях в такому далекому і одночасно не дуже 2018-му році з ІТ департаменту Fujikura у Львові.

Хай початок відліку 2018 — зараз 2024 отже маємо 6 років загалом.

Я доволі швидко біг по східцях кар’єри і не маючи навіть 2х років досвіду попав на посаду Middle розробника у компанію ELEKS.

Тобто це десь середина 2019 року.

І тут приходить він. COVID. Всі оффлайн бізнеси переходять в онлайн і роботи на фрілансі з’являється якась неймовірна кількість.

Я ще добре пам’ятаю цей час: ІТ перейшло в онлайн десь навесні 2020. Після цього десь з пів-року увесь бізнес «штормило», ніхто не розумів що дані, проєкти і підвищення «заморожували», дехто навіть почав звільняти.

Тоді ми пробуємо відкрити свою компанію. Справи починають йти в гору.

Тобто це не раніше осені 2020 року, коли ІТ оговталося і посипалися замовлення. Якщо пригадуєте — то 2021 став «золотим» роком українського ІТ. Коли найми на Джині «пробивали стелю» кожні два місяці, і виник термін «зайчик».

Компанія починає йти на спад. Нових клієнтів залучати все важче і важче, а наші друзі з Індії та Пакистану перебивають ціни.

І коли це сталося? Навряд чи це ситий 2021 рік. Але у 2022 — вже війна, що пояснює крах молодої української ІТ компанії — але відкриває багато питань що до подальшої історії.

Закрився і проект на якому я працював довгий час і я був змушений шукати нову роботу. Тоді я і знаходжу компанію, де працюю і зараз.

Умовно це середина 2022 року — тоді багато проєктів закрилися.

З часом я вивчив проект, технології та підхід і працювати стало набагато простіше.

Скільки потрібно на це часу? Скажімо від 3х місяців до півроку. Отже маємо кінець 2022.

Я мав заплановану дату вильоту на жовтень і вже прощався по трошки з усіма.

А ось тут зовсім незрозуміло! Припустимо це жовтень 2022 року. Кордони вже закриті, літаки в Україну не літають. Але схоже що автор взагалі не помітив війни. Пише з альтернативної реальності?

Так йдуть місяці, я закидаю викладання та всі решта робочих активностей, так як грошей вистачає і я точно знаю, що отримувати більше в Україні мені не вийде.

Тобто робота напряму — це як мінімум 2023 рік.

І це вже лише за 4 роки роботи на одну компанію, яка нічого не змінює в технологічному плані.

Ми рахували що у 2022 проєкт закрився і автор знайшов нову роботу. 4 роки — це вже виходить 2026! Або якщо порахувати 2023 — 4 то вийде ... 2019 коли Ковід ще не захопив світ, а автор тільки став мідлом.

Пройшли роки. Я таки переїхав в Північну Америку, але не в США.

Це з 2023 року пройшли роки?

Я вже зробив одну навколосвітню подорож, та скоро збираюсь у ще одну 6-ти місячну поїздку країнами Азії.

Навколо світу за 80 днів? Чи це справді письмо з майбутнього?

Мені немає навіть 30. І я в цій сфері лише 6 років.

Автор мабуть забув пригадати 3х дітей, яких він народив до 30 років (чимале досягнення, як на мене).
За 6 років в ІТ він встиг більше, ніж інші за усю кар’єру! Змінив 3 компанії, створив власну, знайшов прямий контракт, переїхав до Америки(навіть під час війни і кризи!).

Я знав, що до цього колись дійде. І що я стану тим програмістом, яких я бачив, коли був молодий та амбітний. Тих, які сидять на одній компанії роками, роблять схожу роботу та йдуть додому о 5-й вечора.

І скільки автор вже сидить у цій ситій зоні комфорту? Виходить що півроку — рік максимум! І вже встиг занудьгувати і жалітися про «кінець кар’єри»?!

Пишу цей текст в парку під парасолькою на новенькому корпоративному ноутбуці попиваючи холодну водичку. Гріх жалітись.

Добре що у альтернативній реальності нема війни і падіння світового ІТ. Але повір: більшість українських девелоперів, які зараз застрягли у пеклі і ховаються від чортів по чужих хатах — дуже хотіли б потрапити у таку «зону комфорту» і більше ніколи з неї не виходити!

Треба ж попереджати, що графоманія. Успіхів автору.

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Друже, шукай собі нове місце для дому. В Україну навряд чи повернешся, а якщо і повернешся — то завжди будеш «не правильним українцем», бо не переживав усього що тут відбувається і не воював...

то завжди будеш «не правильним українцем»

Щось я такого не бачу

корисний висновок з цієї історії — ніколи не приймайте контр-оффер

Поедь на Вегас, проиграй на рулетке 100-200 тыс зелёных, тебя это очень взбодрит и блеск в глазах вернётся, и вджобывать будешь бодрее

Перечитав кілька разів — і щось аж ніяк не можу зрозуміти як усе описане вкладається у 6 років?

Почав я свій шлях в такому далекому і одночасно не дуже 2018-му році з ІТ департаменту Fujikura у Львові.

Хай початок відліку 2018 — зараз 2024 отже маємо 6 років загалом.

Я доволі швидко біг по східцях кар’єри і не маючи навіть 2х років досвіду попав на посаду Middle розробника у компанію ELEKS.

Тобто це десь середина 2019 року.

І тут приходить він. COVID. Всі оффлайн бізнеси переходять в онлайн і роботи на фрілансі з’являється якась неймовірна кількість.

Я ще добре пам’ятаю цей час: ІТ перейшло в онлайн десь навесні 2020. Після цього десь з пів-року увесь бізнес «штормило», ніхто не розумів що дані, проєкти і підвищення «заморожували», дехто навіть почав звільняти.

Тоді ми пробуємо відкрити свою компанію. Справи починають йти в гору.

Тобто це не раніше осені 2020 року, коли ІТ оговталося і посипалися замовлення. Якщо пригадуєте — то 2021 став «золотим» роком українського ІТ. Коли найми на Джині «пробивали стелю» кожні два місяці, і виник термін «зайчик».

Компанія починає йти на спад. Нових клієнтів залучати все важче і важче, а наші друзі з Індії та Пакистану перебивають ціни.

І коли це сталося? Навряд чи це ситий 2021 рік. Але у 2022 — вже війна, що пояснює крах молодої української ІТ компанії — але відкриває багато питань що до подальшої історії.

Закрився і проект на якому я працював довгий час і я був змушений шукати нову роботу. Тоді я і знаходжу компанію, де працюю і зараз.

Умовно це середина 2022 року — тоді багато проєктів закрилися.

З часом я вивчив проект, технології та підхід і працювати стало набагато простіше.

Скільки потрібно на це часу? Скажімо від 3х місяців до півроку. Отже маємо кінець 2022.

Я мав заплановану дату вильоту на жовтень і вже прощався по трошки з усіма.

А ось тут зовсім незрозуміло! Припустимо це жовтень 2022 року. Кордони вже закриті, літаки в Україну не літають. Але схоже що автор взагалі не помітив війни. Пише з альтернативної реальності?

Так йдуть місяці, я закидаю викладання та всі решта робочих активностей, так як грошей вистачає і я точно знаю, що отримувати більше в Україні мені не вийде.

Тобто робота напряму — це як мінімум 2023 рік.

І це вже лише за 4 роки роботи на одну компанію, яка нічого не змінює в технологічному плані.

Ми рахували що у 2022 проєкт закрився і автор знайшов нову роботу. 4 роки — це вже виходить 2026! Або якщо порахувати 2023 — 4 то вийде ... 2019 коли Ковід ще не захопив світ, а автор тільки став мідлом.

Пройшли роки. Я таки переїхав в Північну Америку, але не в США.

Це з 2023 року пройшли роки?

Навколо світу за 80 днів? Чи це справді письмо з майбутнього?

Мені немає навіть 30. І я в цій сфері лише 6 років.

Автор мабуть забув пригадати 3х дітей, яких він народив до 30 років (чимале досягнення, як на мене).
За 6 років в ІТ він встиг більше, ніж інші за усю кар’єру! Змінив 3 компанії, створив власну, знайшов прямий контракт, переїхав до Америки(навіть під час війни і кризи!).

Я знав, що до цього колись дійде. І що я стану тим програмістом, яких я бачив, коли був молодий та амбітний. Тих, які сидять на одній компанії роками, роблять схожу роботу та йдуть додому о 5-й вечора.

І скільки автор вже сидить у цій ситій зоні комфорту? Виходить що півроку — рік максимум! І вже встиг занудьгувати і жалітися про «кінець кар’єри»?!

Пишу цей текст в парку під парасолькою на новенькому корпоративному ноутбуці попиваючи холодну водичку. Гріх жалітись.

Добре що у альтернативній реальності нема війни і падіння світового ІТ. Але повір: більшість українських девелоперів, які зараз застрягли у пеклі і ховаються від чортів по чужих хатах — дуже хотіли б потрапити у таку «зону комфорту» і більше ніколи з неї не виходити!

немає нічого неможливо для пи..ла

Респект, усе по полицям, я коли читав якось тоже кринжував від того як воно усе не лягає нормально з точки зору хронології але впадло було заморочуватись. як писали нижче — немає нічого неможливого для пи..ла чи просто хтось вирішив накинути бо трафік просів ))))

Все дуже добре вкладається.

Січень 2018 — Березень 2019.
Тут я був на фуджикурі, а потім перейшов на іншу компанію джуном.

Березень 2019 — Червень 2020
Я працюю мідлом і вже починаю процес переїзду в америку і роблю документи. Тут же і проект, де я працював закривається, так як його вбиває COVID.

Червень 2020 — Жовтень 2021
Я працюю на пряму з України

Після нового року я виїжджаю і починаю кататися по світу.

Компанія відкривалась у 2021му і закрилась через наше не вміння керувати командою і вести переговори.

Так що все якраз дуже добре сходиться. Мало привязок до дат. Вибачаюсь.

У мене на лікнедІн є вся хронологія.

Проблема вашого підрахунку у тому, що ви самі придумали дати виходячи з свого досвіду і відносно них відштовхувались.

Можливо тепер я краще розумію Вашу проблему: у Вас інше відчуття часу! Коли ви пишете:

Закрився і проект на якому я працював довгий час

Виявляється що «довгий час» — це «Березень 2019 — Червень 2020»

Так йдуть місяці, я закидаю викладання та всі решта робочих активностей, так як грошей вистачає і я точно знаю, що отримувати більше в Україні мені не вийде...
Я починаю відчувати стабільність і спокій.
У мене стабільна робота, хороша зарплата, проект який я знаю.
Я нарешті можу зупинитись. Я добіг цей марафон!

І усі ці відчуття тільки після року роботу напряму на новому проєкті («Червень 2020 — Жовтень 2021») ?

Компанія відкривалась у 2021му і закрилась через наше не вміння керувати командою і вести переговори.

Тобто компанія існувала декілька місяців і за цей час:

Справи починають йти в гору.
В нас з’являються перші стабільні клієнти і ми вимушені наймати людей.
У нас з’являється свій мерч, рюкзаки, худі, футболки, блокноти.
Навіть була пропозиція від інвестора викупити половину компанії за 40.000USD, але ми відмовились.
Компанія починає йти на спад.
Нових клієнтів залучати все важче і важче, а наші друзі з Індії та Пакистану перебивають ціни. Ми йдемо на дно.

Як це взагалі можливо? Навіть невеличкий ІТ проєкт — це декілька місяців роботи. Якщо у вас були клієнти і ви навіть росли — то відповідно контрактів мали напідписувати щонайменше на рік.;
$40 К — це приблизно 3 місяця роботи для команди з 5 людей. Заради таких грошей нема навіть сенсу робити компанію (якщо усі ІТшники і так ФОП).

Пройшли роки.

У нас мабуть просто різне відчуття часу! Для мене тільки влитися в новий проєкт — треба пів-року. Аби чудово в ньому розібратися і мати цінність для клієнта — не менше року. Ну а після двох років можна вже починати нудьгувати на проекті і думати що кар’єра зупинилася.
З Вашого таймлайну Ви залишили Україну напочатку 2022 року. І доволі не відразу осіли на новому місці. Отже скільки вже насправді Ви перебуваєте у зоні «комфорту» і «закінчення кар’єри»: пів року? рік?
Як на мене — це просто смішно. Коли 5 років відсидів на легасі ентерпрайзі з технологіями 2000 року — тут можна говорити і про нудьгу і про деградацію. Коли 3 роки не виходив з квартири (як я) — тут «зона комфорту» може починати перетворюватись на одиночне ув’язнення. Але перший рік ремоту (2020) для мене увесь час працювати з дому було комфортом про який я роками мріяв в офісі. А за перші 6 років в ІТ я ще навіть не встиг навчитися усьому, що має знати тех-лід і не думав про вигоряння.
Зараз, після 20 років на ІТ галерах я відчуваю що наївся різних проєктів і поки що не тягне залишати свою зону «пенсійного комфорту» і повертатися. Але усе одно інколи дивлюся технічні статті і усе частіше тягне спробувати якийсь пет-проєкт.

На одному проекті я з 2020го року. Ось його я і рахую «зоною косфорту», так як нічого не міняється. Схожі таски, схожі рішення. Все доволі схоже в мій перший місяць на проекті і зараз.
І якраз у нас легасі. До недавнього часу у нас була Node.js 8.

Покинув я країну одразу після нового року 2022 з думкою трошки поїздити по Європі.
+ всі фактори вказували про початок війни. Великі компанії платили гроші за виїзд і допомагали виїхати тим, хто хотів. Просто так це не могло бути. Я сів в машину і поїхав. Але так як почалась війна вертатися не було сенсу.
Не вірячи, що війна буде довго я вирішив поїздити по світу до літа і повернутись. Якраз пів року їздив/літав і так побував на кожному континенті.

Компанія і справді існувала не довго. Біля 6-7 місяців. І контрактів було підписано достатньо.
Але проблемлою стала тєкучка кадрів. Люди знаходили більш оплачувану роботу, а нових шукати ставало важче. Замовники бачили, що постійно нова людина в чаті і ми виглядали як не дуже благонадійна компанія.

Рік енікеєм на фуджикурі і ще невідомо де джуном і елекс бере мідлом.
Це неможливо хіба що покійний Скрипник був хрещеним батьком.
2 роки досвіду з яких перший рік невідомо чим займався і прямий контракт в Америку.
Не вірю.

Я подавав резюме на вакансію джуна. Але вже в процесі вияснилось, що по скілам я тягну на мідла. Навіть враховуючи, що досвіду не достатньо.
Вірити чи не вірити діло кожного. Я маю доволі багато фото з доказами всіх своїх слів.

що по скілам я тягну на мідла

Дивно що не СТО відразу

Блін чувак, ти гребешь лед 6 років, я після 10 років тільки почав відчувати себе сеньором, це при тому що я постійно вчу технології, працював на фронт та бєк енді, зараз багато девопястини роблю і вчу, клауди, працював як на маленьких так і великих проектах, постійно ходив по собесам...А ти блін маячню несешь про якусь карьеру. Яка карьера якщо ти через рік пів року скачеш на нове місце? Проспись уже.

А чекає мене жорстокий світ сучасного ринку праці. Інтерв’ю, до яких я більше не готовий. Нові технології яких я не знаю. Бекграунд чеки з детальною перевіркою кожного місяця роботи. Тестові на 2 дні, які я робив сам не згадаю коли. Лайв кодінг. Та багато іншого, від чого можна прокинутися зранку в холодному поту.

Та боже, забий, авторе. Це як екзамен в універі — повчив кілька днів, насобачився, здав і забув. Після третього-четвертого інтерв’ю то все від зубів відлітає. Як не на десятий, то на п’ятдесятий раз прокатить. На наш вік ще вистачить ручного перекидання байтів лопатою.

Відсуакувать може і відскакує але коли починають давать якусь задачу вирішити то тут виникає ступор бо ці алгоритмічні задачі 100 років не вирішував

Саме так.
Я зараз взяв себе трошки в руки і пробую шось робити ні LeetCode. Так як писати ендпоінти (чим я власне займаюсь на роботі) виходить добре. А як треба зробити шось більше, то впадаю в ступор. І це власне мене дуже засмучує.

Я на останній співбесіді не зміг написати просту рекурсію. Хоча потім написав у спокійному стані за 5 хв. Я теж роблю егдпоінти і круди в основному як всі, а питають іноді ось таке

Я на останній співбесіді не зміг написати просту рекурсію. Хоча потім написав у спокійному стані за 5 хв.

у мене так завжди :(

Ну літкод, і що той літкод. Задачі рівня Hard — Вам просто не потрібні. Їх ніхто не питає, окрім якихось навіжених, від яких і без тих задач варто триматися подалі. Задачі рівня Easy — це рівень інформатики в школі, дев’ятий клас. Отже, фокус на рівні Medium: рекурсія, динамічне програмування, графи, матриці, пошук, сортування. Проходиш за тиждень leetcode.com/studyplan/leetcode-75 і цього буде досить для 90% співбесід.

Оце дуже корисна порада! Дякую.
Займусь цим завтра ж!

З того що я чув від вестернів, то це те, що питають ДУЖЕ багато саме по систем дизайну.
Також багато історій, що місцеві деви пишуть тяп-ляп, аби проект завівся і приніс гроші, а потім вже віддають на аутсорс в Польщу/Білорусь/Україну/Індію etc і хай вони там уже граються як хочуть.
Але це все по різному буває, звчиайно.

системний дізайно обов`язково буде в лупі якщо позиція щось більше ніж джун з універа. Чим більше сеньерність позиції, тим більше вага системного дизайна. Кодінг можна натренерувати літкодом, а от з системним дизайном це вже буде складно, треба практика проходження таких інтервью.

Кодінг можна натренерувати літкодом, а от з системним дизайном це вже буде складно

Системний дизайн натреновується точно так само, як і leetcode

Системний дизайн натреновується точно так само, як і leetcode

читай уважніше, я ніде не казав що системний дізайн не можливо натренерувати.

Я і не стверджував, що ти кажеш, що

системний дізайн не можливо натренерувати

Я стверджую, що це не

складно

і можна натаскатися без досвіду бойових інтервʼю

і можна натаскатися без досвіду бойових інтервʼю

а я стверджую що це на багато складніше, ніж натаскатися вирішувати задачки на LC

а ще я стверджую, що ти черговий формуний балабол без реального досвіту проходження інтервью у великі західні компанії, який десь чув дзвін, але не знає де він

А ти видатний анонімний троль з досвідом успішного проходження співбесід у ФААНГ, так ми всі дружно тобі на слово й повірили 🙂

А ти видатний анонімний троль з досвідом успішного проходження співбесід у ФААНГ

звичайно, про що я тут вже декілька разів писав

раз: dou.ua/...​rums/topic/28593/#2182948
два: dou.ua/...​rums/topic/44809/#2680883

так ми всі дружно тобі на слово й повірили

по переше не «ми», а ти особисто. По друге, мені якось пофіг чому там відмовляєтся вірить черговий формуний балабол.

Тобто ти аргументував один свій анонімний коментар двома своїми іншими анонімними коментарями, мощно 👍

Ніяких інсайтів у коментарях тих нема, якщо що.

мощно

і? що це на твою думку доводить?

Ніяких інсайтів у коментарях

інсайт там як раз від мене про проходження інтервью у амеріканьский топтек

DP это жесть я не зміг вирішити не одну задачу

В літкоді преміум є окремий курс по цьому leetcode.com/...​card/dynamic-programming . Він трошки нуднуватий десь після середини, але перша половина дає гарні пояснення.

Hard — Вам просто не потрібні. Їх ніхто не питає

у мене LC hard питали на інтеріью в Snap, Uber, Amazon та Mеta.
Meta в загалі першу LC Hard спитали на телефонному скріне.

Краще добре підготуватися до нормальних інтерв’ю з нормальними людьми, аніж різним навіженим старатися по телефону LC Hard вирішувати

краще підготуватися до інтервью в компанію де збираєшся працювати, але звичайно кожному своє, комусь фаанги, комусь інфопульси

комусь фаанги, комусь інфопульси

хтось з людьми хоче працювати, а хтось — з макаками

а хтось — з макаками

ну, тебе видніше

Ну ясно, що не тобі 😄 В тебе вибору немає

краще підготуватися до інтервью в компанію де збираєшся працювати

Автор почав з того, що не впевнений в своїй здатності проходити технічні інтерв’ю. Я йому відповів, що в середньому це не важко і більшість не ставить задачі завалити кандидата важкими задачами. Тут прийшли Ви з розповідями як важко потрапити в фаанг. Як це взагалі відноситься до теми, що обговорювалась вище? Автор що, хотів в фаанг?

я віпдопвідав ось на це

їх ніхто не питає, окрім якихось навіжених, від яких і без тих задач варто триматися подалі

тому що мій особистий досвіт проходження інтервью цьому не відповідає. Ну і з тим що на інтервью не ставлять задачи завалити кандидата я згоден, але задачі можіть бути все одно складні.

Автор що, хотів в фаанг?

може і хотів, може і ні, цю тему читає не тільки автор. Чому тебе моя віповідь в загаді так затригиріла, я ж бачу у тебе богатий досвіт проходження інтервью в штатах, от і наведи свої приклади, в які команії ходив, складне було інтервью чи ні, які офери отримував.

до нормальних інтерв’ю з нормальними людьми, аніж різним навіженим

а от ось це дуже багато говорить про тебе особисто

Ну, це виглядало якось так. Автор каже «я займаюсь спортом, піднімаю штангу 30 кг, мене тривожить, що на інтерв’ю попросять більше». Я йому кажу «попросять в середньому 50, до цього можна легко дотренуватися за короткий період». І тут приходите Ви і кажете «я брав участь в трьох Олімпіадах і двох чемпіонатах світу, там треба вижимати 350 мінімум!».
То все правда, честь Вам і хвала, просто це не має відношення до теми обговорення. В слові «навіжений» взагалі нічого поганого нема, словник.юа каже що це «який виходить за межі нормального щодо сили, величини, напруженості і т. ін.».

поки що я бачу що холчисько якій перший раз потрапив в зал і ту штангу бачив тільки на картинках з розумним видом роздає поради як треба «вижимати 350 мінімум». І ти тут не один такий доречі.

словник.юа каже що

та я зрозумів, «я не я і лошадь не моя» ©, людей на нормальних ти теж не розділяв

Ну взагалі норма це те що притаманне більшості. Наприклад, хоча на цьому форумі неодноразово траплялися ті хто витискають 150 (мінімум троє), 150 це не та маса яку витискає більшість, тож 150 це вже понаднормово, іншими словами ненормально, тільки в кращу сторону нормального розподілу.
Що цікаво, один з вишезгаданих трьох дописувачів hard задачі на літкоді лускає як насіння і був абсолютним чемпіоном світу на шкільній олімпіаді з інформатики, що натякає на те що якщо людина цілеспрямована і працелюбна, то може досягти успіху у всьому за що візьметься.

я в загалі не розумію навіщо тягнути сюди якісь дурнувати аналогії зі штангами коли усе можна дуже легко довести на прикладі особистого досвіту. Як я вже казав, розкажи куди ходив, які були інтервью, які офери отримав. А якщо особистого опиту не має, то користь від таких порад про проходження інтервью наближуєтсья до нуля.

Погоджуюся — я називаю такий принцип «спершу досягни».

це тема 100500 інтерв"ю в Долині?

Як ви той leetcode розвязуєте?
Я так не зміг кілька easy зробити і тому закинув=)

Я так не зміг кілька easy зробити і тому закинув

у мене з easy та easy medium пробем якось не було, тому не знаю що тут порадити. На скалдні задачі я витрачав десь годину, якщо мої ідеї не спрацювали, далі ішов у діскурсію та дивився як інши цю задачу розв’язали. Далі вивчав або ріфрешив теорію та двигався далі. Це займало багато часу, але резальтат, як кажуть, на обличчі. Плюс, мені допоміг ковід, коли на LC було багато вільного часу.

Натренеруватися вирішувати LC за тиждень з нуля до стану «можу пройти інтервью» як тут радять, на мою думку, не реально.

Натренеруватися вирішувати LC за тиждень з нуля до стану «можу пройти інтервью» як тут радять, на мою думку, не реально.

Так і я про то.
Я не тупий (принаймі був), потрійні інтеграли рішав.
Але попробувавши, щоб проходити medium мені виглядає що треба потратити ± 200 годин з задрочуванням алгоритмів сортування і т.п.
Бо це сортування бульбашкою я зроблю, а все інше це треба зазубрювати).

А це десь 3-4 місяці, час який мені зайняли підготовка до дизайн інтервю на архітекта і здачі aws professional.

алогрітми сортування зазубрювати не треба, їх на інтервью не питають (але це не значить що особисто тебе з цим не пощастить). Але базові алгоритми з теорії графів та dp треба знати. В тому списку з 75 задачами, що тут вже наводили, усе є.

десь 3-4 місяці

десь так і є, можливо рік, але дивись сам що для тебе цікавіше, бути aws professional, чи працювати в aws

дивись сам що для тебе цікавіше, бути aws professional, чи працювати в aws

Мене цікавить багато заробляти і мало працювати)

Сертифікацію я вже здав, навіть архітектом встиг попрацювати)

Наскільки ймовірно залізти в якийсь ентерпрайз/супорт в MAANG, і спокійно собі там працювати кілька років?
Щоб, після того як вїхав в проект, попрацювати 4-5 годин на день, а далі своїми справами?

я особисто бачив як у фаангах можна відносно добре заробляти, а от щоб «мало працювати» поки що не зустрічав. Спитай на блаінде, там хтось повинен знати.

І як часто доводиться застосовувати навички з competitive programming на роботі? Чи не домінують там PhD з математики, коли йдеться про щось складне?

у мене немає навичок competitive programming, але я натренерувася вирішувати літкод для того щоб пройти інтервью, що, на мою думку, трошки інше. На роботі досвіт LC іноді стає в нагоді, але я б не сказав що без цього не прожити.

Про наукові ступені це дуже гарне питання, треба його мати чи ні залежить від того чим ти плануєш заниматися, якщо тебе приваблює рісерч, то наукова ступінь стане в пригоді, без неї тебе на цю позицію можуть в загалі не розглядати. Якщо ти ідеш в на суто інжерну позицію, то нічого такого не треба. Але це не означає що людей з phd не буде в навколо тебе, але тут більше так, ти бачиш що людина розумна і робить круті речі, а потім вже можлио взнаєш, що у людини є науковий бекграунд.

попрацювати 4-5 годин на день, а далі своїми справами?

Задача поставлена неправильно

1) 4-5 годин своїми справами а далі попрацювати
2) див п.1

Чим тебе приваблюють ці фаанги? Як на мене класика diminishing returns

Щоб трохи більше заробити, треба в рази більше впахувати й сушити мозок

Краще знайти якусь нестресову роботу і мати час на власні ідеї чи сайдпроджект, але фор хум хау

Клауде за 5 хв виплюне будьякій джунесі все що їй коли небуть знадобиться на будьякому інтерв’ю і будьяка джунеса кодер тепер. Нафіг воно тепер впало ще те все вчити місяцями й задрачуватись на швидкість DFS і динамічне, — щоб зробити ку команді таких самих задротів? І в нагороду сушити мозок далі в їхньому хитрожопому легасі? я хз, але по моєму нудніше час просрати просто неможливо

Чим тебе приваблюють ці фаанги?

Величезними заробітними платами, звісно. Один дописувач, який

особисто бачив як у фаангах можна відносно добре заробляти

, писав що мав пропозицію на 550к у Нетфліксі (без акцій, просто грошенята) і не прийняв її, бо мав кращу пропозицію.

Переконай мене що це зарплати не в чомусь типу СФ чи НЙ з історією фаангів у резюме, і таке можливо в якісь польщі

Бо нє вєрю в казки вже давно, звісно так вмирає частина серця, але так навіть краще :)

писав що мав

Ну й ти пиши :)

Здається, цей розробник ПЗ проживає в Каліфорнії, але точно не впевнений. Історія роботи у великих компаніях в резюме в нього є — якщо пам’ять мені не зраджує, він писав що працював у Майкрософті.
Припускаю, що з такою заробітною платою навіть в Каліфорнії можна швидко назбирати грошенят на FAT FIRE десь не далі ніж за 800 метрів від моря або океану, температура води в якому ніколи не опускається нижче двадцяти шести градусів за шкалою Цельсія.
В Польщі, мабуть, отримувати настільки високу заробітну плату розробникам ПЗ дійсно неможливо, ну або такі випадки дуже рідкісні, тож якщо вже і виїжджати з України, то їхати не до Польщі а туди де таке можливо.

Ну якщо переїзд в «не далі за 800 метрів» ок то я ще розумію за що

В нім наприклад же так в принципі більше ринку, але не космос, мабуть як там довго веслаєш то має якийсь сенс все таки. Але особо щастя там не бачу в очах щасливчиків раз, і кльові проекти в «не далі за 800 метрів» зазвичай все таки. Відмовлятись не варто в принципі звісно, але й старатись не бачу за що.

Ну знайомі в калі працюють в принципі над класними речами. Але для такого переїзду це треба було чесати дупцю років 10 тому а не зара. Зара там черга випускників берклі готових за миску рису копіпастити згенероване в клауде й чатжпт ;)

Ну десь таке враження в мене. Життя занадто коротке щоб викидати його на літкод йнмд, але кожен сам собі папакарло як то кажуть. За 20 років от повіриш жодного разу не довелося писати ні динамічне програмування ні тріє ні б+ дерева ні пошук в графах ні факторіал ні множення матриць ні що там ще. Я наче живий і нічо. Може у фаангах і пишуть я хз ;)

Над класними речами можна багато де працювати, та отримувати за таку роботу більше ніж 550к на рік можна не тільки лиш скрізь.

Життя занадто коротке щоб викидати його на літкод

Ну тут як сказати. Все одно ж життя викидається на роботу. От припустимо сидить такий розробник ПЗ, за все життя не вирішив жодної задачки на літкоді (ну може колись давно з цікавості кілька задачок рівня easy) і отримує «стандартні» 8к. Витрачає на роботу 8 годин на день — хай навіть і серіали в робочий час дивиться, але все одно це викинутий час, бо піти спектися у волейбола в робочий час все одно не зможе, адже можуть колеги написати і щось запитати.
Ну так от, викидає із життя він 8 годин на день, відповідно за місяць 160 годин, і за рік (мінус 20 днів відпустки) 1760 годин. За два роки витратить 3520 годин і заробить 192к. Тепер уявімо що він звільнився і витрачає час на літкод. Як тут оцінював один розробник ПЗ, який мав пропозицію у Нетфліксі на 550к, щоб навчитися задачі на літкоді вирішувати, потрібно

десь 3-4 місяці
десь так і є, можливо рік

. Отже, за рік можна навчитися вирішувати ті злополучні задачки, отримати офер у маанги, хай не на 550к, а на 200к, і в перший же рік відбити той рік який сидів без зарплати. І після цього з кожним стрибком уже не на +500 а на скільки там прийнято у маангах щороку все швидше і швидше наближати свій заповітний FAT FIRE.

Якщо й так то це не робиться через літкод

Зара цих літкодерів хоч лопатою греби.

Більше шансів попасти у фаанг — взяти квиток у СФ і наробити друзів там в якомусь клубєшніку, ніж виділитись через толпи задротів.

я в принципі згоден, ні від чого не відмовляю

йому знадобиться не 4 місяці

Це значить всього навсього що це відносно легко і доступно мільйонам таких як ти. В цьому й різниця зараз vs 10 років тому

це відносно легко і доступно мільйонам таких як ти. В цьому й різниця зараз vs 10 років тому

От так само мені каже моя внутрішня мавпочка і я замість того щоб нарешті почати вирішувати задачі на літкоді влягаюся черговий серіал дивитися.

От і правильно робиш, хоч серіали мені ще гірше за літкод, але то вже такоє, то хоч дозвіллям назвати можна

Як судилося в фаангу працювати — доля тебе не омине. Відсилаєш резюме, кладеш болт і живеш далі :)

Це вже звучать як відмазки, в яких у Святослава і так проблем немає.

Два дата поінта, що мав офер від аірбнб з однаковою зарплатнею по всьому світу. В моїй компанії якщо переведусь в Іспанію то втрачу 10-15% від зарплатні.

Це там де 25% звільнили в ковід? :)

Справді класна винагорода за кунгфу на чорночервоних деревах, там до фаєр справді недалеко ;)

Якщо уникати компанії де хоть колись були звільнення, то буде досить туго. Але так вони звільнили частково програмістів і виплатили северенс в 2 річні європейські зарплати.

Я сумніваюсь, що існують компанії, яким більше 3х років, і в яких ніколи не було звільнень.

Це вже звучать як відмазки

Не хо бути як то кажуть неввічливим

Ось тобі рант чела (чи челині їх же хер зара розбереш)

www.linkedin.com/...​utm_medium=member_android

Пройдись по резюме для big picture

Удачі змагатись з такими за місце під сонцем у 2024.

А так в принципі згоден, нема нічо поганого пробувати. Просто тре реалістично дивитись на пзду в якій всі зараз навколо.

Пройшовся по резюме і нічого такого не побачив. В ранті людина хвалиться тим що пройшла МЛ курси і закодила лінійну регресію! Також згадала що контріютала в опенсорс проект, в якому контрибуцій на гітхабі немає. Тому я брав би відгуки таких людей з grain of salt.

Я знаю що менше року тому мав 5 оферів від фангів і стартапів різних. І бачу скільки інтерв’ю моя компанія проводить. Проблема знайти щось джунам, а людям з досвідом та скілами вище середнього поки ок.

нічого такого не побачив

Да? То ти може не читав резюме
MIT, 30 років хардкора в топ компаніях ета нічого такого і сидить жаліється на тупі питання рекрутерів. А тут досить просто позадрачувать на літкод пару міс і доля успіхнеться сінйьору з України. Це коли і локально там є кому

Та добре я не проти, мріяти не шкідливо :)

відгуки таких людей з grain of salt

Звісно звісно

MIT

Ага, по дизайну архітектури, з курсами по архітектурі космічного житла.

30 років хардкора в топ компаніях

Це ми про Cisco та VMWare? лол

Нема про що сперечатися, тому я здаюсь

Дозволяю мріяти про зп в 500к в СФ і фаєр там же, всього навсього в обмін на літкод :)

людям з досвідом та скілами вище середнього
поки ок.

Людей зі скілами вище середнього рівно половина.
Ще є люди малим досвідом, нехай ще −10%.

І того, «для 40% поки ок».
Прекрасний стан галузі=)

Людей зі скілами вище середнього рівно половина.

Не завжди вірно.

Читаєш книжку на кшалт Кормена по алгорітмах, там викладено декілька типових методів: динамічне программування, пошук у глибину та ширину та таке інше. Більшість задач середнього рівня вирішуються одним з декількох підходів.
Також є кілька типових підходів до задач з масивами. У відосах з youtube чи теж у книжках наприклад Cracking the code interview.

А взагалі вже по тих задачах навіть сайти є, де списки по категоріях, відповіді, діскуссії

Не весь же літкод, тільки цей список. Його приблизно для того і робили.

А є так само, але всі харди?) бо воно якось не спортивно, десь 3-5 хв на задачку «в уме», складніше понять що від тебе хочуть ніж вирішити

але я, звісно, всі не продивилась, виборочно тільки

Ну, залогіньтеся на літкод та пофільтруйте по хардам. В них там ще й інші плани: leetcode.com/studyplan , може щось сподобається.

я так і робила, але тут кльово те що тасочки підібрані по схемі та промодеровані.

проблема просто хардов в тому що там може бути погано зроблена таска (погано описана, нудна). Або може бути перекос в динамічне програмування.

Ну і основне класно мати лиміт, не решати все а тільки основне щоб охопити топік.

Тобі треба до психотерапевта, хлопче. Бо воно виглядає як класична пост-міграційна криза (все змінилося, вже неможна використовувати попередні критерії успіху, а навколо все нове і не дуже зрозуміле) помножена на неможливість повернутися до дому. Я сам такий, але мені трошки легше — в мене жінка психотерапевт (працює як психотерапевт) — це дуже допомгає.

Якщо що психотерапевт — це не про то що ти йобнувся (бо це не так) — це про то як будувати відносини між тобою та середовищем таким чином щоб будо норм.

А ще не звертай уваги на коменти на кшталт «це графоманія — все добре — треба лише діяти» — у психотерапевтів воно зветься як «приниження відчуттів» — ну тобто якщо хтось каже що «Х» норм для нього, це не означає що воно також «норм» для тебе. Бо люди різні бувають.

класична пост- міграційна криза

Загуглю що то таке)

Хоча як на мене в автора просто період коли ти розумієш що ще один левел в компанії чи +500$ нічого не міняє.
А час іде, і треба розвиватись в інших сферах — сім’я, здоров’я, хобі.
ІМХО, у всіх сіньорів таке настає, тоді вже і робота не пре бо розумієш що звідти нічого суттєво більшого вже не отримаєш

Бачу доу :)

Див мій комент вище — якщо автор каже «зі мною щось не те» — то воно має значити «щось не те», а не «все добре, проста треба їбашити» — бо ти не він і те що для тебе «треба проста їбашити» не обовʼязкове таке саме для нього. Більш того, ти майже 99% не відчуваєш зовсім контексту автора — може у нього криза міграцї а може в дитинстві недлюбили (автор, вибачай — це лише приклад) — ось для того і потрібні психотерапевти. Вони як дебаггер який проходить крізь твоє життя — допомагають тобі зрозуміти чому саме ти відчуваєш конкретні емоції і як із ними можна боротися, але що з цим робити — це все ще рішення за тобою.

Дякую. Просто дякую

*міцно потиснув руку*

Вони як дебаггер який проходить крізь твоє життя

Класна аналогія )

Ну а якщо по простому — спитай чат жпт " Шо таке пост-міграційна криза у конкретної людини?" — воно знає більш менш норм відповідь.

Дякую за підтримку <3
Я теж думав що це якісь проблеми більше в сторону психології і треба це з кимось проговорити. Хто б там що не казав, але в еміграції теж по своєму важко і в голову лізуть різні думки. В тому ж числі і синдром самозванця.

Я цієї пост-міграційної кризи не відчув — бо усе життя був інтровертом і відсутність живого (офлайн) спілкування мене не лякає. Не можу сказати що в Україні у мене було більше друзів, ніж зараз тут на острові. Але оскільки у мене тепер немає і колег по роботі — то відчуваю деякий брак спілкування взагалі. Тому по старий пам’яті заходжу на ДОУ.

то коли настане момент, коли можна побути в комфорті.

Обязательно наступит. Жди. У всех наступит

«Мы как мученики попадём в рай, а они просто сдохнут»

тот может только п#здеть, я б его не цитировал

нажаль він віддає команди та інші їх виконують, добре що криво-косо, але наслідки все одно жахливі

Так. А ще б було дуже добре якби українська влада не повторювала за Парашкою.
Але, на жаль, вона чудово підлаштувалася грати за ворожими правилами.

Коли немає більше куди запостити а *****.it вмерло

Основний сайт вмер. Але філіал тут відкрився. Так що все нормально.

О господи, я джва роки шукав живу українську борду! Дякую, тобі, аноне!

Де бобер із його життєвою мудрістю? Викликаю бобра!

Ну что тут сказать?
Готовь FIRE-план и иди к нему.

Насправді я цим і займаюсь зараз.
Стараюсь відкладати і реінвестовувати як умога більше грошей. Аби у випадку звільнення можна було переїхати в якусь дешеву країну типу Вєтнаму/Камбоджі і там жити на пасивку, поки вчусь і шукаю нову роботу.

Хороша порада. Дякую <3

«Страх і ненависть в Лас-Вегасі». Ох вже ці мілленіали, чому вони не можуть просто мовчки працювати нормально.

Мабуть готує якийсь інфоциганський курс і наразі розкручує особистий бренд :)

Я навіть догадоюсь який: як знайти прямий контракт в Америку, тема гаряча, конкурентів немає. Робимо ставки чи вгадав :)

Нема в планах ні робити курси, ні викладати на курсах.
Просто описав свій шлях і свої переживання. Може хтось би знайов себе або щось порадив.
Що власне і відбулось в коментах, за що дякую всім, хто коментив <3

Але ідея цікава
Думаю власники курсів вже в цьому напрямку дивляться ))

інфоциганський курс

Щоб не заморочуватися з курсами, дарую ідею: подорожі в майбутнє через родичів-нащадків. Клієнт сплачує певну суму, наприклад 26 євро. Ваша фірма гарантує, що в майбутньому, коли/якщо буде винайдена машина часу, ваша компанія проінформує нащадків клієнта, щоб вони за допомогою цієї машини приїхали і забрали клієнта у щасливе майбутнє.

«А що якщо нас не відвідують гості з майбутнього ... тому що у нас нема майбутнього!»

Ні, ну всяке може бути. Нащадкі мають бути, а в них свої нащадки. Або може бути, що машина часу принципово неможлива.

Якусь дічь прочитав.

розквіт і занепад

За неповні 6 років роботи?

Що ти знаєш, чувак адміном на фуджикурі працював.
Напевно навіть 10 тисяч ЗП мав....гривень

Дані у Резерв+ оновив?

Я в розшуку (((

Применшувати проблеми інших — не дуже гарна практика, але, живучи в Україні, я як прочитав текст з якоїсь паралельної реальності, де єдина проблема: страх не пройти інтервʼю.

Ну насправді не лише інтервю.
Тут більше проблема про засидження на одному місці виконуючи типові однакові задачі.
Відчуваєш, що починаєш «ржавіти».

Ну і звичайно з таким ніяке інтервю не пройти.

Ну як тобі сказати, друже, проблеми твої, м’яко кажучи, не дуже серйозні. Ти просто засидівся на одному місці і твої хард скіли застаріли. Таке буває. Зараз ситуація на ринку настільки погана, що люди по пів року не можуть оффер отримати. Та і планка зараз на розробника куди вище за ту, яка була років 5-7 назад.

Я чисто з цікавості глянув вакансії на FAANG.
То я таких слів не знаю навіть. Так що проблема точно є.
Я думаю почати мого босса трошки пушити впроваджувати fancy технології якісь. Аби і проекту стало краще і команда трошки рухалась.
У нас на проекті взагалі немає свіжлї крові. Всі сидять роками на одному місці і нічого не міняється.
І це сумно.

У нас на проекті взагалі немає свіжлї крові. Всі сидять роками на одному місці і нічого не міняється.
Я думаю почати мого босса трошки пушити впроваджувати fancy технології якісь. Аби і проекту стало краще і команда трошки рухалась.

Не раджу так робити! Якщо усім усе подобається — це чудовий бізнес. Працює — не чіпай! Інакше наживеш ворогів і в команді, і серед менеджменту.
Хочеш нового — роби те, що зветься POC. Наприклад банально прикрути чат-бота і покажи босу як тепер можна просто спитати що треба — і потрапити на потрібну сторінку сайта. Зараз дуже багато чого можна взагалі зробити з мінімумом коду. А для бізнесу це може бути саме те, що їм зараз потрібно.
Останній РОС, який я робив був про ESG (Environmental, Social, and Corporate Governance) — це для багатьох бізнесів була болюча тема бо треба трекати викиди, відсилати звіти і усе таке. Ми показали як з мінімумом коду в Ажурі можна збирати інфу з лічильників (електрика, вода, газ) на виробництві — і через Power BI малювати красиві звіти ще й з можливістю аналізу і порівняння.
До цього, у часи Ковід популярним серед клієнтів POC став обробляти відео з камер в офісі і слідкувати аби люди дотримувалися дистанції, носили маски і не скупчувались в одній кімнаті. Знову таки — використовували готові когнітивні сервіси, готові моделі і мінімум власного коду аби усе зв’язати.
Отже: краще пропонуй щось зовсім нове, замість міняти те, що вже працює.

*мем з Даніловим ’і шо?’.jpg*

Автор схоже взагалі новини не читає. Вже як 2-3 роки, сидіти в одній компанії і отримувати гарну зарплатню, це благо, а не недолік.

Це в Україні. ТС же в ельфіях і ниє як все курва погано.....рукалице.

Та це типовий вайтішник.

В ельфіях також зараз дуже не просто з пошуком хорошої роботи.
Звичайно що не так як в нас але напевно що найгірший час за останні 10 років для пошуку роботи

Найстрашніше що зараз вже точно не зрозумію проблем автора.
Хоча проходив через це і можливо колись би дав поради. Зараз можу проконсультувати як ховатись від бусиків та шахедів, по автономному живленню та супутниковим інтернетам ще трохи шарю.

Тягне на окрему статтю (тут, на доу, звісно ж)

По супутниковому звʼязку напишу коли все приїде і поставлю. По живленню тему вже до дир затерли і нічого додати
По бусам не пройде модерацію нажаль :-)

Вибачай, але ці проблеми трохи надумані в тебе. Ти ще дуже молодий і навіть ні разу не міняв професію. Я почав вчитись програмуванню коли був десь твого віку. Проблема не в «зоні комфорту» проблема в поставлених цілях — ти про них до речі не пишеш (може це особисте, я не наполягаю). Цілі просто мають бути. До цілей я б це додав якісь активності, які задовольняють ті амбіції, що не задовольняє робота.
Періодичні переоцінки цінностей і кризи пов’язані з цим процесом — це нормально. Головне не забувати чи швидко знаходити те, що для тебе справді важливе.

То в чому посил статті?

Що ти до 30 виїхав в Канаду на посаду сіньор дева, а зараз переживаєш що не пройдеш місцевих інтерв’ю?

s.dou.ua/...​48521725465180463_opt.jpg

хтось може пояснити чому виробники віндових ноутів це роблять? Чому обклеюють ноут наклейками які ВСІХ бісять? це якась чергова дебільна вимога євробюрократів? окремий вид мазохізму? чи такий тролінг користувачів? Реально не приходить в голову жодного логічного пояснення.

Не маю уявлення. Ноут ще на гарантії. Як вона закінчиться, то я їх здеру. Сенсу в них я не бачу.

На скільки я знаю на гарантію це ніяк не впливає. Можуть хіба що при поверненні докопатись. Хоча не знаю як там в Канаді.

Як відклеїте пізно то на місці наклейок будуть плями, бо решта поверхні вже в мікроподряпинах, а під наклейками ні

О ходила така легенда у далекі нульові :-)

Мали б бути іконки. В жигулях працювало, має спрацювати і на ноутах

Аби тіки на екран не ліпили, як було з тєлєками в 90-х. Потім ацетоном мусиш ту наліпку змивати і ще й екран не пошкрябати

Треба ж попереджати, що графоманія. Успіхів автору.

It’s a long way to come. For this. ©

youtu.be/kte2GSUXOro

я розумію ваші відчуття, але робота — це як стосунки з дружиною: іноді здається, що все охололо, а іноді почуття спалахують з новою силою

зараз планка на розробника дуже піднімається, але з вашим досвідом раптом що можна буде перейти в менеджери 😁

Не думаю, що з мене вийде гарний менеджер, якщо чесно.
Але з того, що зараз мені говорить СЕО, то я бачу, що цей варіант можливий.

Друга С. часом не Спартак звуть? :)

Той що Пятниця чи то Субота?

Ні. Більше стандартне )

Спартак Вікторович.
Ну ЛП. Крутий дядько

Ну от, і в чому проблеми? знайдіть щось в житті окрім роботи.

Я зараз заплачу, як же ж важко автору

Звучить як сарказм, але дякую <3

треба не виходити із зони комфорту, а розширювати зону комфорту... 🤔

Мені наприклад не вистачає здороʼя, особливо зараз, на всі ці хакатони xyяфони ітп. Я працюю, а потім мені треба відпочивати бо я буду погано спати і погано себе відчуваю на наступний день. Я не знаю як можна ще «розвиватися» якщо ти відпахав день і тобі ще треба дрочить якись черговий js фреймворк, а коли жити тоді ?

Ну колись ми це все встигали. І вчитися і ходити по інтервю і навіть на 2х канторах лямку тягнути.
Що з нами стало? Старість?

Ми — поняття дуже загальне. Не сприймайте на свій рахунок :)

З віком комфорту все більше хочеться і виходити з нього все важче.

100%
Але ніколи не думав, що це станеться у 29

Тобі тільки 29 я думав десь під 50
Щось ти рановато вигорів друже

І як з цим боротися? Що зробити що б повернути «колишню славу»? Які вітамінки допоможуть?

Якщо ти звик сам собі йібати мозги всякими хакатонами пет-стартапами і.т.п то заведи собі бабу і тобі будуть йібати мозги 27/4 і ти будеш у своєму звичайному середовищі. Якраз вийдешь із зони комфорту як ти і хотів

Це найкраща порада за все моє життя!
Як виросту, то буду дітям і внукам розповідати мудрість Мax Max.

Дякую, друже. Без сарказму.

Нема за що, друже
Звертайся я тут часто

Звільнення буде найкращою вітамінкою

Мона в будьякому віці, більшості просто стидно зізнатись що вджобували вджобували а вджобування воно виявляється не робить з людини ілона маска

У нас якась культурна хрєнь очікувати винагороду від божественних астральних вимірів просто за факт вджобування

Ріал лайф же — як в тому анекдоті про коняку в колгоспі

Чим раніше вилікує це, тим швидше почне радуватись життю а не хакатонам

У нас якась культурна хрєнь очікувати винагороду від божественних астральних вимірів просто за факт вджобування

Є таке. Культури западного вджобування в нас нема.
Я знаю приклад Джеймса Хетфілда який пішов вчитися вокалу вже після того як його гурт вже був легендою. На постсовку зазвичай такі особистості після отримання слави і грошей стають алкашами із червоними пиками або девіантами (типу кіркорова). На цьому їх розвиток припиняється.

У нас це виховується зі школи просто і якось всюди. Відпахав х років — отримав левелап.

В принципі мабуть не сказав би що совкове це, але можна тк сказати пролетарське. Таке всюди, просто у нас це перекочувало ще й в айті кар’єри.

Погрів стул пару років — мідл, ще пару — сінйор ітд.

Далі патерн вже не працює, у вджобувачів і стахановцев ломка — як же так 45, а я вже після 20 років хакатонів і прочєго все сінйор і сінйор.

Люди часто ідентифікують себе з досягненнями, уявними чи видуманими. Удар по самооцінці, без зміни світогляду можна й спитись.

Hard truth is у вагоні успішних стартапів, VP і Head of Something на всіх вджобувачів місць нема. 99% відсотків вджобувачів залишаться з розбитими мріями і потребою переоцінити своє життя. В цьому нічого поганого нема, навпаки, але це складно визнати що ти не невдаха і не лузер якщо от не став ілоном маском працюючи 120 годин на тиждень

Та й чи варто воно того якщо задуматись. Синиця в руках, журавлі в небі, класіка

Впахувати треба якщо і коли це фан, і вміти забивати болт коли не фан. Тоді не вигорається. І в дупу хакатони особіно нмд. Развод на дурну роботу

Я думаю це могло ще зʼявитись на початку 90х коли на людей із самою кращою у світі освітою (які лікувалися Кашпіровським біля телевізору) звалилась купа ширпотребної літератури про те як стати мільярдером за 3 місяця. Разом із тим почали зʼявлятися навколо чоловіки спортивної статури на дорогих тачках і з бізнесами невідомо як у них це все зʼявлялося. Тоді може і зародився міф про те, що можна швидко розбагатіти і це доступно кожному. І вджобувать треба зовсім трошки.

Так це не сугубо постсовкове. Просто мабуть у нас перед очима наше.

Всюди так, і є люди із завайреним з дитинства менталітетом шукати простих рішень і алгоритмів як досягти чогось. А реальне життя трохи складніше, йому пох

Завтра фольсваген закриє завод і десятки тисяч людей оцінять що сильніше — їхні уявлення про успіх/стабільність чи сили які вони просто не контролюють. Не все в наших силах, я б сказав взагалі майже нічого. Але нас змалку привчають що ми щось контролюємо і своїми зусиллями чи знаннями чи важкою працею на щось впливаємо. Що вджобуючи більше за інших обов’язково будемо успішними, що б це не значило. Далеко не обов’язково. Так думаючи легше жити, але in the big picture це чос і пурга.

Але от щоб без прям занепадництва — саме наші зусилля дають якийсь результат сенс життю, якщо пощастить. Просто треба відпустити цю дибільну думку й очікування що за вджобуаання щось гарантовано.

Завтра фольсваген закриє завод

не закриє, або продадуть глобальному півдню, або держава підставить плече

Нічого не знімилось, хібо що замість кашпіровського якісь мутні чуваки, що називаются коучі-ментори і «інша хрєнь».

Крім того він ще офігенний гітаріст, та сам він завжди казав, що гра на гітарі то для нього головне.

Мона в будьякому віці, більшості просто стидно зізнатись що вджобували вджобували а вджобування воно виявляється не робить з людини ілона маска

Ілоном Маском робить батько — власник золотих шахт у Африці.
Якщо такого батька немає — то або вджобуеш, або вчися жити як просвітлені садху — без грошей і їжи.

Якраз підходящий вік, все в нормі.
Маєте можливість відпочити від рутини.
Не потрібно боятись починати все заново.

З віком більше знань і досвіду з’являється, розумієш наскільки це важко, скільки підводних камінь, більш реалістична дивишся на речі, тому не починаєш. А в юності цього не знаєш, здається що все просто і гори можна звернути.

Підписатись на коментарі