Як співбесіда може зіпсувати бренд роботодавця? Що має піти не так?

Привіт, спільното!

Зараз ми активно досліджуємо бренд роботодовця (приєднутесь до опитування, до речі) і зрозуміли, що неабиякий вплив на нього мають співбесіди. Тому маємо до вас питання: як співбесіда може зіпсувати бренд IT-компанії? Що має піти не так?

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

📌 Приходите на співбесіду в складі більше 3+ людей, нехай відчує всю міць фірми одразу.
Лайфхак:
Можна ще взяти з собою бутрік, не будете ж ви цілу годину голодний сидіти.

📌 Запізніться, так, хоча б на півгодини, щоб недайБоже не подумав, що він вам потрібний!
Ніякому разі не вибачайтесь за запізнення! Нехай знає, хто кому батя!

📌 Перебивайте, не слухайте відповіді, загніть матюк, нехай хтось постійно заходить-виходить, телефонує..., а як ви ще узнаєте чи стресостійкий кандидат?! Тільки так!

📌 Задавайте побільше особистих питань: коли заміж, коли народжувати, скільки за оренду житла платите, на їжу витрачаєте, на дітей, що зі здоров’ям, де відпочиваєте.
Особисті кордони для слабаків, нехай демонструє свою витримку.

📌 Тримайте з/п до останнього в секреті, а раптом кандидат погодився б на 1,5 тисячі грн. менше, а ви видали свою планку, нехай перший каже, а ви ще поторгуєтесь!

📌 Ніколи чітко не кажіть обов’язки! А як Ви тоді потім навалите на нього роботу за трьох відсутніх працівників?!
Юліть до останнього!

📌 Не видавайте на співбесіді, що для вас результати роботи по цій вакансії, нехай помучиться, понервує, погадає — буде більше старатись в почутті провини, це ж не курорт, а робота, нехай буде некомфортно.

📌 Протримайте на співбесіді більше години, якраз втомиться — отут і видно буде ху із ху!

📌 Задайте тестове, так щоб пару діб не спав — коли ще трапиться нагода безкоштовно поюзати фахівця.

📌 Ніколи не давайте після співбесіди зворотній зв’язок, якщо відмова! Нехай постійно думає про вас і гадає зателефонують/не зателефонують!

Приходите на співбесіду в складі більше 3+ людей

Якщо чесно, такий собі аргумент. Ні, ну якщо троє на джуніора — то дійсно забагато, то, скажімо, на співбесіді на архітектора цілком може бути виправдано, тому що може бути тупо важко знайти одну людину, яка здатна оцінити увесь спектр знань та навичок.

А дійсно є випадки, коли на співбесіду навмисно запрошують більше людей, щоб справити враження на кандидата? Тому що, як на мене, це більш схоже на якусь «міську легенду»...

Якось я проходила співбесіду на джун тестувальника, і мене співбесідували 3 або 4 людини, точно не пам’ятаю. Хоча компанія невелика і не дуже пафосна... дуже це здивувало.

В кінці кінців ви пройшли співбесіду?

Ні, не пройшла, але відчувала, як на екзамені.

У мене кілька разів було що на співбесіді 3 людини зі сторони компанії. А 95% часу говорить тільки 1 людина. Для чого інші 2 не зрозуміло. Хіба дійсно створюють додаткове напруження і так перевіряють стресостійкість

Я колись працював в компанії, де практикували присутність 2-3 людей з боку на співбесіді (але не для джунів). Втім, ніякою фігнею накшталт перевірки стресостійкості або «справлення враження» там не займалися. Скоріше, це було повʼязано із запобіганням субʼєктивизму та упередженості.

Плюс на співбесіді міг бути присутній керівник, на проект якого шукають кандидата, щоб відразу мати оцінку по culture fit.

Одна співбесіда навряд чи може зіпсувати бренд, але осад залишити може. Все ж розумієш що не завжди люди можуть поводити себе правильно, і неважливо чи це технічна людина, чи рекрутер.

Вважаю що більше всього псує бренд коли тобі морочать голову.
Це можуть бути зовсім різні речі, і часто в комбінації, але в основному це: надмірна кількість етапів інтерв’ю, неоплачуване тестове завдання на мідла та вище, різного типу «таймери», як програмні трекери, так і психологічні (ось вам тестове, а в нас ще 10 кандидатів, але ви нам дуже сподобались так що даємо вам шанс), зміна вимог до вакансії коли вже пішов процес (сьогодні треба був upper-intermediate, завтра вже c1+), і т.д. Ну а також коли компанії самі не знають чи тебе наймати і тягнуть час, а потім коли прозрівають намагаються запропонувати меншу зп. Кейсів мільйон, але треба розуміти де може бути просто недопрацювання конкретної людини, а де системний підхід на рівні компанії.

Варто пройтись по відгукам доу, можливо іноді навіть на італійському сайті можна щось пошукати, якщо зустріли якісь червоні прапорці на співбесіді.

Згадався анекдот:
— от ви ж коррупціонер, гроші воруєте!
— і чо?
— а як люди дізнаються?
— ну от ви дізналися, і чо?

Намагатись зіпсувати бренд роботодавця може кандидат/робітник, якщо почне зусиленно гатити по лікеду, медіуму та іншим мережам де ця компанія може зустрічатись.

Якщо співбесіда/робота пройшли не дуже і 1 конкретна людина образилась на компанію та мовчить в трубочку — немає ніякого псування бренду.

Чи відправлятись в махач на публічну справедливість — кожен вирішує сам в міру своїх бажань, своїх ризиків та глибини образи.

В компанії у Вроцлаві було скорочення і я почала шукати роботу на польському маркеті. Була ситуація, коли вже були позаду всі етапи ( у Польщі дуже повільно все, і багато співбесід) .І в день, коли мені надіслали офер, виявилося, що частина моєї команди, де я умовно буду працювати, була із рф.
Відхилила офер. Коли запитала пані HR, чому вона раніше не проговорила щодо членів команди з рф- вона здивувалася, каже- просто не спілкуйся з ними. Якось так.

А компанія була українська, польська, міжнародна?

Міжнародна, декілька офісів у Польщі мала.

Одного разу було заплановано інтерв’ю в дуже відому у вузьких колах локальну контору — але в назначений час ніхто не під’єднався до Гугл міт, пізніше з’ясувалося що рекрутер провтикал або доступи або лінки на мітинг для представників контори. Пізніше міт був перенесено але ... Не зметчилось. Вже не дуже і хотілось

Вже було про дуру-HR, яка вважала, що слово developer у резюме означає, що людина працювала робочим на будівництві, і на цій підставі відхиляла кандидатуру?

We are sinking, we are sinking!!!
What are you thinking about? )))

До співбесіди: заповніть анкету, в якій питання суто про те, що вказано в cv. Одразу допобачення.

1. Ми вам передзвонимо :)
2. У нас великий клієнт заходить, звільняйтесь. Ой, не зайшов, допобачення
3. У нас на общепатянтом разговарівают

Якось давним давно, коли я ще жив у Миколаєві, а віддалена робота була рідкістю і більшість людей працювала з офісів, я проходив співбесіду на Python джуна у GlobalLogic з обов’язковою релокацією у Львів. Мені сказали «Ми вас не візьмемо на роботу, тому що за ті гроші, які ми платимо на цій вакансії, ви не зможете виживати у Львові не маючи власного житла». Так GlobalLogic втратив мене назавжди — і як джуна, і потім як мідла та сеніора.

ну це ж скотолоджік, тому нічого дивного)

Як на мене, досить самокритично з їх боку. І жодним чином не образливо для кандидата. Не ясно, якого дідька ви визвірилися.

Щойно Expertree Consulting. Відправив їм cv на вакансію на джині по стеку, джава бекенд. Мені відповідають і дають лінк на док з пиатннями по javascript frontend і кажуть це питатння від кастомеру чи могли б Ви відповісти на них на співбесіді. Моя відповідь: «Я ознайомився зі списком. Він не відповідає опису вакансії. Тому я б порадив зайнятися ректальною спелеологією щоб віднайти відповіді на ці питання.»

Найбільший зальот який я бачив у житті стався ще до співбесіди коли запрошення на неї прислали по email, а в полі To: були всі 20 кандидатів на цю позицію.

Лол, в мене колись було аналогічне, але офлайн)

Коли ще був студентом і шукав першу роботу, відгукнувся на вакансію однієї ноунейм студії в квартирі.
На вакансію покликали теж щось близько 20 людей і всіх майже на один час. Ми заходили в маленьку кімнатку десь по 5 людей, кожному задавали 2-3 питання за пару хвилин і запускали наступних.

Пацики якось дуже по-своєму бачили процеси.

а, ем, яка вам різниця, хто інші 19?

Мені не дуже подобається таке формулювання теми і ось чому:
Будь-що може піти не так по будь-якій із причин як зі сторони компанії так і кандидата.
Тому я намагаюсь не робити радикальних висновків за 1 розмовою чи якимось фактом який трапився на цій розмові.

Бренд роботодавця( і працівника ) формує щоденна робота, систематичне виконання чи не виконання своїх обов’язків.
А це можна побачити попрацювавши деякий час із людиною або в компанії.
І саме тому є випробувальний термін який працює в два боки, як для людини так і для компанії.

Запросити на співбесіду на Senior/Lead позицію, отримати CV та очікування по компенсації. Після ~1.5 годин технічної співбесіди у форматі 1-v-3 заявити: "Це все добре, але половина Ваших навичок та вільна англійська нам не потрібні, а потрібен нам де-факто звичайний Mid, тому можемо запропонувати −30% від Ваших очікувань (це десь −20% від того, що вже мав на той час на поточному місці роботи)"©. Це будо давно, років 15-17 тому, але то був перший та останній раз коли я розглядав компанію, що працює на внутрішній ринок.

Коли дають тестове, яке ми потім повинні обговорити на співбесіді (код писати не треба було, просто розсказати як я реалізувала б це). На самій співбесіді на початку обговорення зупиняють на півслові і більше не повертаються до тестового взагалі.
В кінці співбесіди питають мою думку, чи це тестове хороше.
Я не знаю, ми про нього не поговорили.

Коли в кінці співбесіди питаєш, на що інтервьюер порадив би звернути увагу, що підчитати\підучити, а він каже «Взагалі-то таке тільки в університетах вивчають» (мова йшла про алгоритми, що можна легко вчити\практикувати задачками на тому ж літкоді)

Я в якийсь момент просто зразу перестав аплаїтись на вакансії де вимагали тестове.
Можливо мені просто не везло, але по факту виявлялось що складність та цікавість тестового абсолютно не корелює з тим що по факту потрібно робити на регулярній основі.
Вважаю що тестове це витрачений час тупо в нікуди.

Воно ще залежить від компанії, мабуть.
В Амазон і Дропбокс перший етап співбесіди — онлайн-тестове в сервісі типу CodeSignal. Там таймер 1.5 години, якщо проходиш — вже далі балакаєш з рекрутером і маєш наступні етапи співбесіди.
І так, для Амазону та Дропбоксу я готова зробити це тестове.

Так, ви навели приклад який є виключенням.
Але більшість роботодавців не амазон, але деякі люблять позагянятись з тестовим наче вони «єдинороги» ))

Є навіть ті, хто дають одразу у відповідь на apply тестове завданя, навіть без скрінінгу

Мені якось ноунейм компанія надіслала тестове на hackerrank, яке було складнішим за задачі на співбесіді в Google.

Вам заочно відмовили, про що ви ще не знаєте, зате питають чи можуть використати ваші ідеї з тестового!

Головне не зв’язуватися з локальними конторами з держ проектами та ’но нейм квартирними веб-студіями’ о ціх питань і не буде виникати

На HR-розмові запитували про стан військових документів ))

а чому це має зіпсувати бренд айті компанії ? це вимога закону, чому б на ранніх етапах не дізнатися чи усе чисто

Додаткові вимоги встановлює Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затверджений постановою КМ від 30.12.2022 № 1487.

Відповідно до абзацу другого пункту 34 цього Порядку роботодавець зобов’язаний перевірити в особи, яка працевлаштовується, наявність: військово-облікового документа; відмітки у військово-обліковому документі про взяття на військовий облік.

Давай відверто — працевлаштування IT через ФОП яких ця постанова аж ніяким боком не стосується.
Отже стан військових документів це про те, а чи не упакують тебе завтра, синку, у бусик

і це важливо знати, чи ні ? як на мене це важлива інформація, фоп не фоп, бас-фактор треба враховувати

Та ви праві, це все без проблем) Конкретно бренд компанії не зіпсуло, я навіть нормально не запамʼятав назву компанії. Просто посміхнуло, насторожило і трошки відштовхнуло. Проте цілком розумію логіку та причини такого питання і справді бізнес має право задавати питання, які його цікавлять.

Важливо і все розумію, але відштовхує. Бо зрозуміло що якщо людина військовозобовʼязана то шанс призову є. Таке питають щоб дізнатись чи нема у тебе відмазки від армії
Я зараз сам працюю на посаді де мого попередника мобілізували.
Але коли влаштовувався компанія мене нічого не питала. І я радий що такі як я ще мають шанс жити по людськи.

Тільки ось пройшов співбесіду у компанію, рекрутер нічого нормально ні про проєкт, ні про команду, ні про процесси, нічого пояснити не змогла, навіть як офорлюється працівник, задавала дурні питання, які не мають відношення до роботи. Далі попросила росписати про свій досвід текстом. Після того, як я витратив час на це, відписала, що вже є «два фіналісти» на позицію і вибачилася за витрачений час. Коли я спитав «а як так», сказала, що її колеги рекрутери були швидші. Одразу зрозуміло, що сюди йти не варто.

Звучить так, що це був рекрутер не з фірми, а фрілансер

Зробив ресьорч, він з фірми

Коли довго чекаєш фідбек після технічної співбесіди. В той самий час вакансія постійно з’являється на нових сайтах, і там багато відгуків.

Наразі я спілкувався майже з усіма по позиціях data engineer, java backend за винятком доменів gambling, adult, crypto, miltech. Легше назвати адекватних: epam, softserve. Все інше шлак по процесах.

єпам? адекватні? більше року по свівбесідах тягають, регулярно перевіряють чи актуально — але офер не дають (:

Вони хоча б фідбек надають. У інших все те саме тільки без нормального фідбеку

Наприклад почати співбесіду російською

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

Запізнитися, не прийти на співбесіду чи відмінити за 15 хвилин до призначеного часу.

Особисті питання: сім’я, орієнтація, вік — в першу чергу. Особливо, якщо в вакансії таких критеріїв не вказано (щоб офіційно залишитись «чистенькими»), а на співбесіді питання на кшталт «а з ким ви будете дітей залишати коли хворіють» чи «у нас молодий колектив, а як вам буде в ньому у ваші 40+ років»...
Реальний кейс з мого життя: проходила співбесіду в компанію, яка мені рілі подобалась як бренд, гарний опис вакансії, власник там наче такий «розпіарений» як адекватний. І тут на співбесіді цей власник озвучує — я не хочу брати на роботу людину старше 40 років...У вакансії про його небажанння не було ні слова...та й загалом такий відбір дуууже мене тригернув — наче людина другого сорту почуваєшся після таких співбесід.

Наприклад зміна позиції, на яку співбесідують, у процесі співбесіди, а також перекидування процесу співбесіди з одного спеціаліста по ресурсах на іншого. Привіт N-ix.

Коли зашкалює позиція «Я тут головний, я ставитиму свої вимоги, а ти намагайся під них підлаштуватись. Причому деякі вимоги ми тобі наперед не скажемо. Так, ми вислухаємо чого хочеш ти, але тільки для того, щоб перевірити чи відповідаєш ти нашим вимогам»

HR / iChar не читають cv, видно по питанням які задають, або/та коли пишуть перші і повністю мимо стеку.

Я тут головний, я ставитиму свої вимоги, а ти намагайся під них підлаштуватись. Причому деякі вимоги ми тобі наперед не скажемо.

ага... здогадайся сам )

Кілька етапів без нормальних фідбеків.
Відсутність адекватних термінів (між етапами)
Заниження зарплатних очікувань (принципове тикання мордочкою «ринок такий, пофіг скільки ти зараз маєш, на тобі 30% від цього)
Різні тести на «загальну логіку» і «класичні задачки» (камон, по гітхабу/досвіду не видно що людина не опеньок??)

Ох ці «логічні» задачки ))
Я зазвичай кажу що ніасілятор в усе це.
Є компанії для яких результат цих задачок важливіший, а ніж технічний досвід.
Ну такоє, буває. Кожному своє ))

1. Порушення особистих кордонів. Питання про сім’ю, дітей, сексуальну орієнтацію тощо (що ти будеш робити якщо дитина захворіє, чи підеш в декрет, чи збираєшся заміж і так далі) особливо з нотками засудження або обурення. Ми всі дорослі люди в цьому світі і робота не наш всесвіт, у будь-кого може трапитись будь-що, і мама захворіти, і труба протекти, і дитина народитися.
2. Онлайн співбесіди без включеної камери.
3. Онлайн співбесіди, на яких видно що двоє з трьох інтерв’юерів переписуються між собою і хіхікають під час співбесіди.
4. Не надати жодного фідбеку після співбесіди.

Згодна.
В реальному житті стикалась ще і з тим, коли рекрутер каже про вік, стать або зовнішність. І це буває причиною відмови. Це те, на що неможливо вплинути аж ніяк, ці речі неможливо покращити, або змінити. Нажаль таке є і навіть в дуже відомих компаніях я з цим стикалася

зовнішність

що саме по цьому пункту?

2. Data forest. Там ще спитали, що з обличчям і похвастались, що СЕО не в Україні(дуже кончені)4. Більшість компаній( Global logic наприклад)

Data forest

Дуже кончена компанія. Шукали джуна парсінгу та REST апішкам. Для того, що б отримати цю роботу, треба пройти два етапи спібесіди, одна з рекрутером, інша з СЕО, а між ними пройти тест на 40 питань на логіку з таймером на 30сек на кожне питання, в кінці розказати на вебкамеру про види join в SQL і кучу, куча зайвого лайна. На платформі тесту кожні 20 сек робиться скрін твоєї вебки. У СЕО поведінка така, будто ти дурак, якого наймають на чистку подвір’я панського дому, тобто його

На платформі тесту кожні 20 сек робиться скрін твоєї вебки

Що тут такого? Майже на будь-якій міжнародній сертифікації або тестуванні вебка завжди має бути включена і ще великий список інших обмежень

Я розумію, але мова йде про позицію, на якій дай бог дали би 800 баксів

«Онлайн співбесіди без включеної камери.»

А що в цьому поганого?
Вам важлива зовнішність роботодавця, або рекрутера? ))

Важлива не зовнішність, а бачити співрозмовника, бачити реакцію людини, розуміти, що тебе слухають і так далі. Трохи дивне питання, ви ж в житті не спілкуєтеся з людьми які ховаються за шторкою.

Я проходив співбесіди коли у роботодавця камера була виключена і були ситуації коли вона була у мене відсутня.
Не бачу в цьому жодної проблеми.
По голосу реакцію чути дуже добре, навіть картинка не потрібна.
Тому ця фіксація на «картинці» не зовсям зрозуміла ))

Работа не вселенная только в Украине. В США например после родов выходят на работу через месяц — два. Понятно что работодатель не хочет этих совковых проблем. По поводу личных личных вопросов — полностью поддерживаю. Это не их дело, проблема в нашем пост-совковом законодательстве.

Підписатись на коментарі