Комплектуючі для FPV-дронів українського виробництва

💡 Усі статті, обговорення, новини про оборонні технології — в одному місці. Приєднуйтесь до Defence tech спільноти!

Вітаю спільното!

Давно є бажання якнайбільше перейти на українські комплектуючі. Наші китайські китайці періодично підсилюють це бажання черговими заборонами на експорт та браком за який складно отримати компенсацію. В SocialDroneUA ми постійно експериментуємо. У нас вже були різноманітні рами, пропи, стеки. Наразі одна моя сімка з українським стеком вже успішно відпрацювала по ворогу. Десятка на тому ж стеці не пройшла випробування на полігоні. Я плідно комунікую з виробником і тільки сьогодні забрав дрон з оновленою версію регулятора обертів моторів. Маю сподівання, що цього разу все піде за планом і ми будемо робити тести на кількості, щоб потім рекомендувати цей стек спільноті.

Цікавить хто ще які експерименти робив і які є висновки. Грунтуючись на ваших відгуках ми з ДОУ потім зробимо статтю з детальним оглядом українсього ринку та, сподіваюся, додамо більше українських складових в наші інструкції. То ж велкам в коментарі )

👍ПодобаєтьсяСподобалось9
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Справа в тому, що дрон це набато
більш технологічна штука ніж навіть танк , який почали робити 100 років тому, тоді як дрони вперше під час операції Буря в Пустелі (схоже на Байрактар). Усі його комплектуючі — по факту досягнення сучасної науки та техніки. Україна 100% не здатна виготовляти електроніку політноно контролеру, усі компоненти вуглеволокна для рами, акумулятори. До виробництва напевно можливі лише — електро двинути при умові імпорту деяких компонентів.
Таким чином так — при бажанні Китай може повністю припинити компонентами дронів обидві воюючі сторони, та і фактично увесь ЄС.

ви хоч трохи поразбирайтеся у темі дронів, «буря у пустелі» ... en.wikipedia.org/...​Operation_Mole_Cricket_19

A squadron of Tadiran Mastiff and IAI Scout Remotely Piloted Vehicles (RPV) kept at least two vehicles in the air all the time, providing constant location of the SAM batteries

ту-141/143/243 з того що «у нас» розроблялися

що до Китаю, майже усі компоненти які є у польотнику та esc можливо сорсити не у Китаї, частково це буде Тайвань, Філіппіни, Сінгапур та Штати, нема ніяких китаєспецифічних компонентів, питання тільки ціни на зараз.

То вам до пана ЄДрона, бо простим смертним наразі купити щось з комплектухи українського виробництва складно, а він в якомусь відео навіть про мотори казав.

Радує що воно в принципі існує, я іноді натикаюсь на всякі одиничні позиції в інтернет магазинах.

Я соц дроном прикриваюся, то мені теж шось перепадає ) Але насправді інста періодично шось підкидає і там навіть можна шось купити. По моторам якраз поки нічого цікавого не чув. Типу шось є, по якості не зрозуміло, по ціні х10

Рами різні пробували. З останнього карбонова рама копія марка. Я порадив виробнику впресувати гайки і ще щось було не критичне. З неприємного — нема гумової прокладки під батку і то шось вони не захотіли додавати. Ціна не то шоб завелика, але в китайців зараз менша. Але сама рама нормальна, люфтів нема від слова зовсім, приходить вже складена. Але то про шо я казав — то стек. Регуль на 80 ампер, пк з підтримкою 2 камер і там купа всього хорошего насправді. Адаптовано під військові потреби. А ціна менша за спідібі 55 ампер. У них ще є декілька цікавих перспективних розробок по електроніці, але то поки шо в розробці.

Скільки українських комплектуючих у дронах Vyriy
www.youtube.com/watch?v=TGFFyrjR7EQ

Ось ще інша новина про виробництво польотних контроллерів в Україні
mil.in.ua/...​i-kontrolery-dlya-droniv

Ми багато пк перепробували українських і тільки ось той, про який я казав вище, викликає сподівання, що на нього можна буде перейти. І за функціоналом і за якістю і за ціною.

А шо китайського в китайців? ) У них, звичайно, більше виробництва ніж у нас, але навіть часткове вітчізняне виробництво — це робочі місця і адаптація саме під наші потреби.

Ну тоді китайське — то не китайське, бо чіпи Тайванські. Тоді майже нічого нічиє ) А виробництво не буду казати де, бо у вас буде шок )

але ми не володієм цими технологіями

Якими технологіями ми не володіємо?:) Лінії виробництва друкованих плат та лінії smd монтажу є, при чому декілька. Це далеко не нано технології. Схемотехніка польотних контролерів тривіальна: перетворювачі 5 і 3.3v, гіроскоп, mcu, usb контроллер, osd контроллер і декілька світлодіодів. Прошивка у відкритому доступі на гітхабі. З приводу ресіверів/трансмітерів теж саме — ERLS на гітхабі, навіть схеми були колись, якщо не помиляюсь. З VTX аналогічно, з ESC трохи складніше, бо BLHeli була начебто закрита.

BLHeli вже майже ніхто не юзає. Або блюджей або ам32

Пане Михайло, я думаю більшість людей розуміє, що ми вкладаємо в «українське». Навідміну від китайського, наші громадяни отримують зарплатню, держава податки, а ми права покупців. Виробництв з повністю закритим циклом майже нема ні в кого, бо це топу не вигідно.
А найголовніше — дуже попрошу не переходити на особистості. Вас вже всі почули.

У вас є діти? Коли ваша дитина робить перший крок — це радість чи шиза? Більшість людей на планеті вміють ходити, то чого тут радіти, правильно?

Тоді нех казати, oо Apple виробляє телефони. Якщо прийняти твою логіку, 99% електроніки в світі виробляє TSMC.

Якими такими «технологіями» володіла apple до процесорів M?
Всі макі будувались на стандартних компонентах інших виробників: PowerPC від IBM, iCore від Intel, матриці, ssd, відео — все не Apple. Бльо, Apple не випускає макі! Евріка! Так норм аналогія?

??? в електроніці крім чіпів ще дуже багато компонентів тому ніт.

Ага і 99% компонентів вироблені сторонніми вендорами, епл навіть не вдупляє що там на тих кристалах, вони дали спеки що їм потрібно і їм зробили.

їм заборонять надавати СМД компоненти вони швидко наладять виробництво в себе

Україна також може наладити виробництво чіпів у себе, закупити Б/В обладнання з не дуже маленьким техпроцесом, але

це нікому не вигідно

P.S. Досить форсити комплекс меншовартості=)

логіка це не комплекс меншовартості

це дивлячись де )) у ссср так комплекс я перевіряв ))

коли група людей навіть не задумуючись ставить іншу специфічну групу вище себе.

як що до іностранців у ссср? )) а може начальніків? а може сантєхніків? продавців завмаг завсклад? і другіє уважаєміє люді?

youtu.be/mFNAUv17QFc

Apple це софт. Свое залізо вони роблять щоб їх софт не можна було запускати на mass market пристроях.

Давай далі застосовувати оту дурну логіку, яку почав автор треду:
— ядро макосі — це ядро FreeBSD на стероїдах :)
— іконки і взагалі GUI інтерфейс — це Xerox
— тільки маркетинг — від Джобса. А, нє, стоп. Паркетинг теж придумали 1000 років назад.

Нічого від Епл в Епл немає! Ужос!

Ну норм же логіка, нє?

ядро макосі — це ядро FreeBSD

макосі «х» бо раніше в ніх своя була яку вони врешті не витянули і кинули ))

— іконки і взагалі GUI інтерфейс — це Xerox

там не зовсім весь гуі інтерфейс як такий там саме ідея «віконного» інтерфейсу но я не певен чи там хєрох бо то було давно і здається мій перший «віконний гуй» був на DEC VAX/VMS до речі ядро якого потім багато в чому стало основною для win nt

... ну тут треба роздивитися контекст тож я почитаю контекст і потім продовжу (може)

Нічого від Епл в Епл немає! Ужос!

так так нужен контекст )) но я здається бачу вже до чого...

Ще таке відео 4-місячної давнини на каналі Є-Дрон:
Комплектуючі для FPV Українського виробництва. Галичина V1, VYRIY, 603700 , VTN
www.youtube.com/watch?v=C2MEHoUWg-o

Дякую, то я бачив ) Цікаво з чим спільнота експериментувала

Підписатись на коментарі