Комплектуючі для FPV-дронів українського виробництва

Вітаю спільното!

Давно є бажання якнайбільше перейти на українські комплектуючі. Наші китайські китайці періодично підсилюють це бажання черговими заборонами на експорт та браком за який складно отримати компенсацію. В SocialDroneUA ми постійно експериментуємо. У нас вже були різноманітні рами, пропи, стеки. Наразі одна моя сімка з українським стеком вже успішно відпрацювала по ворогу. Десятка на тому ж стеці не пройшла випробування на полігоні. Я плідно комунікую з виробником і тільки сьогодні забрав дрон з оновленою версію регулятора обертів моторів. Маю сподівання, що цього разу все піде за планом і ми будемо робити тести на кількості, щоб потім рекомендувати цей стек спільноті.

Цікавить хто ще які експерименти робив і які є висновки. Грунтуючись на ваших відгуках ми з ДОУ потім зробимо статтю з детальним оглядом українсього ринку та, сподіваюся, додамо більше українських складових в наші інструкції. То ж велкам в коментарі )

👍ПодобаєтьсяСподобалось9
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Справа в тому, що дрон це набато
більш технологічна штука ніж навіть танк , який почали робити 100 років тому, тоді як дрони вперше під час операції Буря в Пустелі (схоже на Байрактар). Усі його комплектуючі — по факту досягнення сучасної науки та техніки. Україна 100% не здатна виготовляти електроніку політноно контролеру, усі компоненти вуглеволокна для рами, акумулятори. До виробництва напевно можливі лише — електро двинути при умові імпорту деяких компонентів.
Таким чином так — при бажанні Китай може повністю припинити компонентами дронів обидві воюючі сторони, та і фактично увесь ЄС.

ви хоч трохи поразбирайтеся у темі дронів, «буря у пустелі» ... en.wikipedia.org/...​Operation_Mole_Cricket_19

A squadron of Tadiran Mastiff and IAI Scout Remotely Piloted Vehicles (RPV) kept at least two vehicles in the air all the time, providing constant location of the SAM batteries

ту-141/143/243 з того що «у нас» розроблялися

що до Китаю, майже усі компоненти які є у польотнику та esc можливо сорсити не у Китаї, частково це буде Тайвань, Філіппіни, Сінгапур та Штати, нема ніяких китаєспецифічних компонентів, питання тільки ціни на зараз.

То вам до пана ЄДрона, бо простим смертним наразі купити щось з комплектухи українського виробництва складно, а він в якомусь відео навіть про мотори казав.

Радує що воно в принципі існує, я іноді натикаюсь на всякі одиничні позиції в інтернет магазинах.

Я соц дроном прикриваюся, то мені теж шось перепадає ) Але насправді інста періодично шось підкидає і там навіть можна шось купити. По моторам якраз поки нічого цікавого не чув. Типу шось є, по якості не зрозуміло, по ціні х10

українські комплектуючі

xD
це які? рами?

Рами різні пробували. З останнього карбонова рама копія марка. Я порадив виробнику впресувати гайки і ще щось було не критичне. З неприємного — нема гумової прокладки під батку і то шось вони не захотіли додавати. Ціна не то шоб завелика, але в китайців зараз менша. Але сама рама нормальна, люфтів нема від слова зовсім, приходить вже складена. Але то про шо я казав — то стек. Регуль на 80 ампер, пк з підтримкою 2 камер і там купа всього хорошего насправді. Адаптовано під військові потреби. А ціна менша за спідібі 55 ампер. У них ще є декілька цікавих перспективних розробок по електроніці, але то поки шо в розробці.

Скільки українських комплектуючих у дронах Vyriy
www.youtube.com/watch?v=TGFFyrjR7EQ

крінж, тільки не говоріть на серйозі що ми розробили технологію вироблення схем)
те що ми можем їх проектувати і замовляти у підрядників це так, але ми не володієм цими технологіями, тому коли говорите про «українське» уточнюйте що саме там українське будьласка, а то цей совочок мене лякає

Ось ще інша новина про виробництво польотних контроллерів в Україні
mil.in.ua/...​i-kontrolery-dlya-droniv

Ми багато пк перепробували українських і тільки ось той, про який я казав вище, викликає сподівання, що на нього можна буде перейти. І за функціоналом і за якістю і за ціною.

«розробили» звісно не зрівняється з «зпроектували» але і тут думаю калька з чайни

А шо китайського в китайців? ) У них, звичайно, більше виробництва ніж у нас, але навіть часткове вітчізняне виробництво — це робочі місця і адаптація саме під наші потреби.

ну так до чого новояз?
«вироблено в україні» != «українське»

і то я сумніваюсь що потужності знаходяться у нас

Ну тоді китайське — то не китайське, бо чіпи Тайванські. Тоді майже нічого нічиє ) А виробництво не буду казати де, бо у вас буде шок )

А виробництво не буду казати де, бо у вас буде шок )

і не треба)

Ну тоді китайське — то не китайське, бо чіпи Тайванські.

ну бо вироблено в китаї != китайське
+ китай рілі зкопіпастив технології і багато схем може робити сам, тому частина там дійсно китайське а не вироблено в китаї

але ми не володієм цими технологіями

Якими технологіями ми не володіємо?:) Лінії виробництва друкованих плат та лінії smd монтажу є, при чому декілька. Це далеко не нано технології. Схемотехніка польотних контролерів тривіальна: перетворювачі 5 і 3.3v, гіроскоп, mcu, usb контроллер, osd контроллер і декілька світлодіодів. Прошивка у відкритому доступі на гітхабі. З приводу ресіверів/трансмітерів теж саме — ERLS на гітхабі, навіть схеми були колись, якщо не помиляюсь. З VTX аналогічно, з ESC трохи складніше, бо BLHeli була начебто закрита.

BLHeli вже майже ніхто не юзає. Або блюджей або ам32

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

Пане Михайло, я думаю більшість людей розуміє, що ми вкладаємо в «українське». Навідміну від китайського, наші громадяни отримують зарплатню, держава податки, а ми права покупців. Виробництв з повністю закритим циклом майже нема ні в кого, бо це топу не вигідно.
А найголовніше — дуже попрошу не переходити на особистості. Вас вже всі почули.

я вважаю що те що ми можем виробляти схеми це круто, але подавати це під соусом «ультра перемоги» це шиза, в це повірять або не далекі або люди з «особливостями».

ПС
доу залишилась єдиною платформою де шиза не взяла верх, тому і довожу вас до відома що «вироблено в україні» != «українське»

У вас є діти? Коли ваша дитина робить перший крок — це радість чи шиза? Більшість людей на планеті вміють ходити, то чого тут радіти, правильно?

Тоді нех казати, oо Apple виробляє телефони. Якщо прийняти твою логіку, 99% електроніки в світі виробляє TSMC.

99% електроніки в світі виробляє TSMC

??? в електроніці крім чіпів ще дуже багато компонентів тому ніт.

Тоді нех казати, oо Apple виробляє телефони.

Apple влодіє технологіями тому цей продукт і є американським а не китайським чи тайванським

Якими такими «технологіями» володіла apple до процесорів M?
Всі макі будувались на стандартних компонентах інших виробників: PowerPC від IBM, iCore від Intel, матриці, ssd, відео — все не Apple. Бльо, Apple не випускає макі! Евріка! Так норм аналогія?

спочатку всіма а потім почалась глобальна глобалізація)
відповідно навіть якщо зараз аппл це не закритий цикл виробництва всеодно аппл це американський продукт бо вироблений по американським технологіям, і навіть якщо їм заборонять надавати СМД компоненти вони швидко наладять виробництво в себе (але це нікому не вигідно)

??? в електроніці крім чіпів ще дуже багато компонентів тому ніт.

Ага і 99% компонентів вироблені сторонніми вендорами, епл навіть не вдупляє що там на тих кристалах, вони дали спеки що їм потрібно і їм зробили.

їм заборонять надавати СМД компоненти вони швидко наладять виробництво в себе

Україна також може наладити виробництво чіпів у себе, закупити Б/В обладнання з не дуже маленьким техпроцесом, але

це нікому не вигідно

P.S. Досить форсити комплекс меншовартості=)

Ага і 99% компонентів вироблені сторонніми вендорами, епл навіть не вдупляє що там на тих кристалах, вони дали спеки що їм потрібно і їм зробили.

так і працює глобалізація, якщо їм буде потрібно наладять виробництво в себе, але це уже не буде так дешево

Україна також може наладити виробництво чіпів у себе, закупити Б/В обладнання з не дуже маленьким техпроцесом, але

кросфінгерс, але якби так було б просто у КНДР уже були б свої чіпи, але шось на мою думку це працює не так як ви описали

Досить форсити комплекс меншовартості

логіка це не комплекс меншовартості

логіка це не комплекс меншовартості

це дивлячись де )) у ссср так комплекс я перевіряв ))

??? ваше АІ погано відлорено, під комплексом меншовартості мається на увазі набір набутих розумових рефлексів коли група людей навіть не задумуючись ставить іншу специфічну групу вище себе.

коли група людей навіть не задумуючись ставить іншу специфічну групу вище себе.

як що до іностранців у ссср? )) а може начальніків? а може сантєхніків? продавців завмаг завсклад? і другіє уважаєміє люді?

youtu.be/mFNAUv17QFc

Якась велика галюцинація

Apple це софт. Свое залізо вони роблять щоб їх софт не можна було запускати на mass market пристроях.

Давай далі застосовувати оту дурну логіку, яку почав автор треду:
— ядро макосі — це ядро FreeBSD на стероїдах :)
— іконки і взагалі GUI інтерфейс — це Xerox
— тільки маркетинг — від Джобса. А, нє, стоп. Паркетинг теж придумали 1000 років назад.

Нічого від Епл в Епл немає! Ужос!

Ну норм же логіка, нє?

ядро макосі — це ядро FreeBSD

макосі «х» бо раніше в ніх своя була яку вони врешті не витянули і кинули ))

— іконки і взагалі GUI інтерфейс — це Xerox

там не зовсім весь гуі інтерфейс як такий там саме ідея «віконного» інтерфейсу но я не певен чи там хєрох бо то було давно і здається мій перший «віконний гуй» був на DEC VAX/VMS до речі ядро якого потім багато в чому стало основною для win nt

... ну тут треба роздивитися контекст тож я почитаю контекст і потім продовжу (може)

Нічого від Епл в Епл немає! Ужос!

так так нужен контекст )) но я здається бачу вже до чого...

Ще таке відео 4-місячної давнини на каналі Є-Дрон:
Комплектуючі для FPV Українського виробництва. Галичина V1, VYRIY, 603700 , VTN
www.youtube.com/watch?v=C2MEHoUWg-o

Дякую, то я бачив ) Цікаво з чим спільнота експериментувала

Підписатись на коментарі