iPhone 16, Apple Watch 10, AirPods 4 та функції ШІ повсюди. Новинки, презентовані на Apple Event 9 вересня

Усі статті, обговорення, новини про Mobile — в одному місці. Підписуйтеся на телеграм-канал!

Apple провела свій найбільший захід року, презентувавши iPhone 16, новий Apple Watch 10, AirPods 4, а також оновлення iOS 18 та Apple Intelligence. Зібрали мажорні апдейти і запрошуємо до обговорення!

iPhone 16 та iPhone 16 Plus

Нові моделі iPhone 16 (6,1 дюйма) та iPhone 16 Plus (6,7 дюйма) мають пило- та водонепроникний дизайн, доступні в нових кольорах: ультрамарин, бірюзовий та рожевий. Обидві моделі можуть досягати яскравості до 2000 ніт, а в темряві знижувати її до 1 ніт.

Основні характеристики:

• Новий чіп A18.
  • Камера: 48-мегапіксельна основна камера, 12-мегапіксельний телеоб’єктив та ультраширока камера з автофокусом.
  • Можливість зйомки просторових фото для перегляду на Vision Pro.
  • Функція «Action button» для швидкого доступу до камери та інших функцій.
  • Ціна: $799 для iPhone 16 і $899 для iPhone 16 Plus. Доступні для попереднього замовлення, у продажу з 20 вересня.

iPhone 16 Pro та iPhone 16 Pro Max

Моделі Pro мають екрани на 6,3 та 6,9 дюйма з ProMotion та завжди ввімкненим дисплеєм. Корпус зроблено з титану Grade 5, що робить їх легшими.

Основні характеристики:

• Новий чіп A18.
  • Камери: 48-мегапіксельна основна камера, ультраширока камера та 12-мегапіксельний телеоб’єктив.
  • Підтримка зйомки у 4K 120fps.
  • Ціна: $999 для iPhone 16 Pro та $1,199 для Pro Max. Доступні для попереднього замовлення з 13 вересня, у продажу з 20 вересня.

Apple Watch Series 10

Оновлений Apple Watch отримав найбільший дисплей та найтонший дизайн серед усіх попередніх моделей.

Apple Watch Series 10 just announced with new design

Основні характеристики:

• Новий чіп S10 SiP для підвищення продуктивності та енергоефективності.
  • Оновлені функції для відстеження апное сну та водолазні можливості.
  • Можливість відтворювати аудіо безпосередньо через вбудований динамік.
  • Ціна: $399, доступний для попереднього замовлення.

Окрім цього, презентували Apple Watch Ultra 2 з новим «сатиновим чорним» кольором та титановим браслетом, стійким до корозії.

AirPods 4

Нові AirPods 4 отримали покращену форму для зручності та кращу аудіо якість завдяки чіпу H2. Є дві моделі: базова та з активним шумозаглушенням. Ціна: $129 для базової версії, $179 для версії з шумозаглушенням. Також були презентовані AirPods Max.

Оновлення iOS 18 та Apple Intelligence

iOS 18 приносить нові функції штучного інтелекту, зокрема «Visual Intelligence», яка може розпізнавати об’єкти на фото та надавати додаткову інформацію, зокрема додавати події до календаря, користуватись ChatGPT, гуглити тощо.

Ми вже готуємо для вас детальний матеріал з оглядом всіх-всіх новинок, а поки — діліться першими враженнями!

👍ПодобаєтьсяСподобалось3
До обраногоВ обраному0
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Таке відчуття, що є окреме суспільство, яке випереджає й користується усіма цими функціями

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

FDA одобрила використання AirPods Pro в якості слухових апаратів в США: techcrunch.com/...​to-serve-as-hearing-aids

Один з коментарів на Reddit:
Apple just walked into a $12 billion a year market in the US and offered a solution for 1/25 of the price
www.reddit.com/...​ed_fda_approval_to_serve

a solution for 1/25 of the price

дуже добра новина, але чому 1/25?

нормальний слуховий апарат коштує 600 евро

“FDA, США, євро” — знайдіть третє лишнє.

Why do hearing aids cost so much?
Hearing aids at HearingLife cost between $1,000 and $3,500 per device (or $2,000 — $7,000 per pair).
-----
Hearing aids range significantly in cost, starting from about $1,000 and going up to as much as $6,000. Often, additional expenses include hearing tests, follow-ups, and ongoing support from healthcare professionals, including audiologists

www.medicalnewstoday.com/...​cles/cost-of-hearing-aids

Often, additional expenses include hearing tests, follow-ups, and ongoing support from healthcare professionals, including audiologists

слуховий апарат теж можно купити без цього всього, але якщо людина почала погано чути і може собі довзволити, то вона йде до лікаря, а не покупає собі слуховий апарат чи ейр подс

starting from about $1,000 and going up to as much as $6,000

бідні американці
в Німеччині навіть якщо платити з власного гаманця, то hearing test безкоштовно, десь 130 євро візьме лікар, сам девайс якого практично не видно, бо кріпится він за вухом і батарея тримає 10 днів коштує 600 євро. ну а далі там треба раз у півроку купувати таблетки щоб цю штуку чистити, це десь ще 15 євро

Часы держат заряд до 18 часов? Кажись, теперь я видела всё.
А ещё на свои Хуавей, держащие всего 4 дня после 2х лет юзания, сервису жаловалась и спрашивала, можно ли батарею поменять 😅

Так і хуавей здорові, а ці мініатюрні, для дівчат з тонкими руками. Ультра епловська також здорова, і також тримає 3-4 дні.

Ще люблять з гармінами порівнювати, що 2-3 тижні живуть, но вони в 2 рази більші за ультру, мають кастровану, тормозну ОС і кнопочне управління. А ті гарміни, які з повноцінною ОС рівня елп вотча і з тач екраном, живуть до тижня — все-одно більше за ультру, але вони і більші в 2 рази з батарейкою в 2 рази більшою.

Не знаю чому епл тупить, вони сміло могли б збільшувати батарейку і розмір годинника в 2 рази, навіть ультра маленька порівняно з конкурентами, а звичайні епл вотч взагалі ніби для дітей.

Ultra2 from apple, два дня уверенно, но не больше.

Дивлячись як використовувати. Якщо займаєшся пару годин в день, то 2 дня, якщо ні, то 3-4.

И занимаюсь и нет. Два дня мои держат. 3-4 дня no way. Разве что положить их на полку лол

запартесь і перевірте всі сеттінги які жруть батарейку)
в мене епл вотч 6, яким вже хтозна скільки років і 82% батареї — живуть ваші ж 2 дні) це з тренуваннями

Это их план-капкан. Через год той батареи на день носки уже точно не будет хватать и люди купят новые часы 😅
А вообще как они предлагают пользоваться детектом апное если девайс ночью скорей всего будет на зарядке, для меня остаётся загадкой 😅

тю. канєшно же два годинники. Як от маєш дві зарядки — одну на роботі і одну вдома — так і годинників двоє — денний і нічний.

Я свою ультру зарадяжаю коли в душ/ванну йду. На ніч майже ніколи не треба було залишати.

Але зарядка повільна, да, якщо буде заряджатися за пів години на 80% як нові 10, то взагалі топчик буде.

Але зарядка повільна, да

Тобто? Оригінальна зарядка у мене швидко заряджає. Ультра2

Ну у мене ультра 1, є оригінальна зарядка, є стенд магсейф для телефона і підставкою під годинник. Користуюсь стендом, і кабель (який показує потужність) показує що споживає 1 вт (хоча по спекам 5вт підтримує, але китайці може бреушуть). Телефон же споживає свої максимальні 10-15 вт.

Пробував оригінальну зардяку, не сказав би що сильно краще.

Недавно вышли Amazfit T-Rex 3 — 300€, 27 дней автономности, сильный удар по Garmin.
Garmin кстати обновил Fenix серию, amoled и сенсорный экран присутствуют, но ценник 1000+

Недавно вышли Amazfit T-Rex 3 — 300€, 27 дней автономности, сильный удар по Garmin.

Платити можна?

Платежка есть, но только 11 стран. Гармин в этом выигрывает

Garmin кстати обновил Fenix серию, amoled и сенсорный экран присутствуют, но ценник 1000+

І автономністю як у епла якщо використовувати як епл вотч:
www.reddit.com/...​y_those_complaints_about

Виходить все ще кастрований епл вотч з трохи кращою автономністю. Фанати гарміна плюються від цих версій, на їх думку це не трушний гармін, трушний має бути брутальний,
кнопочний, з убогим і тормозним UI/UX, бляклим екраном і автономністю 3-4 тижні. А цей типу для геїв в їх розумінні.

Часы держат заряд до 18 часов? Кажись, теперь я видела всё.

Мені прикольно коли вони розповідають про якісь неймовірні відслідковування сну. Як спати з епл-вотчами, якщо на ніч їх треба ставити на зарядку?)

Ви в курсі, скільки часу заряджаються вотчі, чи просто аби написати?

Запитання взагалі то має сенс. Надумав йти спати то ще чекати 30хв до 80% заряду?
У мене ультра 2, хоч до 2х діб деколи дотягують. От 18 годин це взагалі лажа повна.

30хв це сходити в душ перед сном.

30 хвилин 🤨 хрінасє ви в душ ходите 😅

Душ має буде от прям перед сном?

я рік назад поміняв свіжі вотчі на гармін через цю причину. так що так, в курсі)

в мене series6, їм вже скільки років? 3-4?
батарейки залишилось 82%
вистачає на 36-48 годин (так інколи повні 2 доби) — ви запитаєте яким чином?
— відключив всі непотрібні сповіщення, які скоріше заважають, залишив тільки мастхев, який потрібний мені під час роботи/чи чогось подібного.
— відключив всі непотрібні апдейти, чи автоапдейти
— по функціоналу нічого не втратив/ все ще можу спілкуватись по них/всі важливі сповіщення по банкінгу чи апках для спорту отримую

Думаю, що на 10 при 100% батареї зможу добитись вплоть до 72 годин.

— відключив всі непотрібні сповіщення, які скоріше заважають, залишив тільки мастхев, який потрібний мені під час роботи/чи чогось подібного.
— відключив всі непотрібні апдейти, чи автоапдейти

Можна просто механічний годинник взяти

якщо коротко: не погоджусь.
я ж не всі відключив сповіщення, а непотрібні)
хз хто ви якщо вам треба всі сповіщення від: асосу, амазону, всіх месенджерів чи чогось іще)
я ще раз скажу, відключив всі непотрібні сповіщення)

все що пов’язано з: фітнес, дзвінками, основними сповіщеннями — увімкнено)

на гарміні люди часом взагалі зв’язок з телефоном відключають, але оправдують, що це розумний годинник) тому не порівнюйте

Чомусь ніхто не пише про аі. Сказали про приватний клауд і обмін з чатЖпт. Інформація буде читатись з смс щоб телефон вам краще допомагав. Про вартість послуги чатажпт нічого.

Історія зі збільшеною памʼяттю та процесором щоб більш якісно слухати та збирати інфо і за це ви платите більше, бо телефон тепер це зможе — у мене було відчуття як з фільму «не дивись вгору». Там була не класна ситуація, але всі робили вигляд що все ооокей.

А завтра те саме буде у інших виробників телефонів.

Шапочку з фольги купив? ;)

Здавалося б, в простих речах вони косячать, але дивись додали якийсь AI assistent. Де додавання тегу до фото? Де можливість запису телефонних розмов? Останній mini був в 13 лінійці. Серйозно починаю задумуватися над заміною на Pixel

Багато хто каже що оновлення несуттєве, але це можна сказати +, бо маючи iphone 13+ особливо немає причини оновлюватись, apple економить ваші гроші за вас 😅. А якщо серйозно, то Google і Samsung роблять те саме, за останні роки 2-3 не пригадаю якихось революційних змін у дизайні чи фічах. Що хотілось би від apple, так це хочаб 90 герц на звичайних iphone і щоб чисто софтверні фічі були доступні для більш старіших iphone

я пропустив — тонометр в Apple Watch додали чи ні?

неа, так ніхто і не вміє, не придумали як вимірювати годинником

PS приклад з самсунгом не приводити, так як: 1. був досвід користування, вимірює від фонаря, можна сказати вгадує, 2. сам самсунг вроді вже убрав в нових версіях

оффтоп про виміри.
моє міФіт взяв у моду надситати мені попередження «виявлено підвищений рівень стресу, зробіть шось». Все б нічого, якби це був не вечір п’ятниці і я в цей час не пив смачну рідину з чипсами, а сам браслет не лежав у сусідній кімнаті. Отакі вони вимірювання (

виявлено підвищений рівень стресу, зробіть шось
пив смачну рідину з чипсами, а сам браслет не лежав у сусідній кімнаті

Все вірно — це у нього стрес, бо ти собі розважаєшся, а животінку лишив у сусідній кімнаті

Так це ж сяомі, глючити для нього то норма життя.

Ех, дарма вони соромляться використовувати SemVer в неймінгу. Це був би Iphone 13.3, а не 16

6.7″. Капєц. екран мого першого (єдиного) планшету був лише на три десятих дюйми більший

От ще прикольно — епл довго хвалили(ся) про те, що он в андроїд зоопарк пристроїв/екранів
а тепер самі епл навіть в рамках одної генерації генерують чотири розміри екрану. Занафіга?

Рамки уменшили, екран збільшили, фізичні розміри майже не змінилися. Типу це щось погано.

чого погано — про погано в першій частині я нічого не казав.
Та й у другій частині я не казав про погано, скоріш про «зочєм»

6.7″. Капєц

Ну так беріть 6.1 або 6.3, де капець? :)

Ферарі 5л, нє мені на роботу це забато їздити, це капець! :)

«капець» (ім. одн. нар. просторіч.)
1. емоційний вигук, прояв подиву, здивування, захоплення чи обурення.
2. логічне і невідворотнє майбутнє москальщини.

мені сподобався пошук фото по тексту, досить корисно. Але в цілому дуже невелика різниця з 15 серією

Але так і не добавили підтримку тегів для фото 👏

Тож для Європи обов’язково, для Америки (а саме там будуть релізити в першу чергу) — ні

Як на мене, самі оновлення айфонів були очікуваними, і якогось «вау ми цього не очікували» не було, хіба кнопка для камери, але тут знову ж таки треба тестити чи вона дає якийсь профіт, чи просто фіча заради фічі (цікаво, чи можна цю кнопку використовувати до прикладу в іграх для прицілу чи стрільби🧐)

Найцікавіші оновлення на презентації (особисто для мене) стали подси (окрім макс, це взагалі розчарування). Я як людина якій фізично не зручно носити навушники з амбушурами і якій потрібно шумопоглинання, повинен був обирати між накладними максами чи чимось схожим від інших виробників. Тепер же є звичайні подси, але потрібно перевіряти наскільки якісний шумодав. Плюсом ще прокачали прошку, тільки я трохи скептичний до їхніх заяв, але в перспективі класне покращення

Я як людина якій фізично не зручно носити навушники з амбушурами і якій потрібно шумопоглинання, повинен був обирати між накладними максами чи чимось схожим від інших виробників.

AirPods pro?

Наскільки мені відомо, AirPods pro мають амбушури

Ні, AirPods Pro канальні як звичайні AirPods. Тільки AirPods Max мають амбушури. Як людина з неправильним вушним каналом вимушений жити тільки на PowerBeats Pro

Я через це брав собі Sennhiser True Wireless 3, вони чіпляються за внутрішню частину раковини вуха і мають для цього два набори насадок: для вушного каналу та раковини. Все класно було, тільки вони померли через рік використання :D

Все основне про презу: youtu.be/QogXUOBj66o

Новий чіп A18

у iPhone Pro, модель чіпу A18 Pro, вона відрізняється від A18 у звичайному iPhone.

так кажуть маркетологи, але по факту...

А по факту вони як завжди будуть відрізнятись (як і в попередні роки), а ваші фантазії залишаться вашими фантазіями

А по факту вони як завжди будуть відрізнятись (як і в попередні роки),

ви мабуть погано за єпл стежете. В попередні роки не було a17 та a17 pro , було тільки а17 pro, або попередня версія чіпу а16
так шо чиї там фантазії? уже нафантазували шо «маркетологи єпл не брешуть»?))

буде просто буст по частотам, не більше, ось і все

Geekbench results:
Iphone 16 Pro — 8492 (якщо, що минулорічна прошка = 7190)
Iphone 16 — 6666 (минулорічний айфон 15 = 6323)

звісно це не все, ще є gpu performance, але там ± очікую таких же результатів у відсотковому співвідношенні

На одне ядро більше в GPU, напевно під більший екран і розширення. Усе інше ідентичне. Це по факту топовий техпроцесс TSMC — 3 нм, на завод з виробництва пішло п’ять років та 18 мільярдів долларів. Такий тех процесс засвоїли лише Samsung. Intel має вйти на ринок в цьому році.

це той самий проц просто фабричний брак буде йти в звичайні не про

Таке відчуття, що є окреме суспільство, яке випереджає й користується усіма цими функціями

Visual Intelligence«, яка може розпізнавати об’єкти на фото

Скільки років це вже у Андроіді? Кожний раз ору з «нових» ємейзінг фіч, які приподносяться як шось нове і нереально корисне

Об’єктив намагатиметься ідентифікувати об’єкт, читаючи штрих-коди, QR-коди, мітки та текст, а також показувати відповідні результати пошуку, вебсторінки та інформацію

хммм.. чомусь мені здається що мова не про це.

це воно, просто вікі аутдейтед. якшо прям цікаво у них навіть сайт є для ленсу
https://lens.google/intl/uk/#shopping
так шо це просто знову скопіпасчена фіча у гугла, нічого нового

але ж ви посилаєтеся на «сім років тому» як на розпізнавання, аналогічне тому, що рекламує епл.
так то баркод-сканери були взагалі в допотопну еру, примітивні розпізнавачі квітів/тексту теж були достатньо давно і навряд чи щоб схожий функціонал з’являвся на різних платформах в дуже різний час.

оффтоп: ну й дурацький сайт ленсу. Саме через такі свистопєрдєлки я з неповагою ставлюсь до сучасних технологій.

У мене на Nokia N9 було розпізнавання людей і тварин із синхронізацією з контактами. Це який рік був, 2011?

та якщо честно не цікаво шо там і де у андроїда, там це реалізовано зачастіше криво і не стабільно

та зрозуміло, маркетологи добре вам у мозок забрались.
але це не так, особливо коли ця фіча уже 7 років як живе на андроіді

та всі вже зрозуміли що ти щасливий власник відроїда, заспокойся)

критичне мислення досить корисний скіл у 21-му столітті, раджу

Особливо смішно читати про логічне чи критичне мислення від людини, в якої в голові одні «маркетологи»

ну якшо для вас слова «маректолог» не існує, особливо у таких техногігантів як епл, то мені нема чим відповісти
маркетологи вчать психологію людей. тому дуже важливо розуміти їх трюки

Яке відношення має маркетолог чи психологія до факту, на який ви апелювали, що в Андроїді якщо і була якась фіча швидше, то вона була або є більш кривою?

Як людина, яка користується приладами, можу сказати, що обидва варіанти нормальні.
Тут більше питання звички, наприклад, андроїд у мене 1+ 9pro. Я не можу його замінити тому що інші андроїди зовсім не подобаються. Але круто, що зараз для всіх є свій телефон, який йому підходитиме.

Як на мене, чергове вкрай невиразне оновлення лінійки айфонів. Навіть не знаю, де типовий користувач може відчути суттєві зміни. Окей, усілякі контент-мейкери можуть зацінити покращений звукозапис, але решта більше нагадує чейнджлог мажорної версії ПЗ плюс кілька фіч заради фіч

З віком дізнаєтесь, що не всі міняють смартфони щороку, щоб голосно говорити про відсутність революційних змін. Для людини, що на 12-14 моделях зміна буде суттєва, для тих, хто на 15-й серії — лише якщо грають в айфоноекономіку, де з практичної та фінансової точки зору найвигідніше міняти смартфон щороку з мінімальною доплатою.

Взагалі, якщо глянути на історію розвитку обох платформ, то Андроїд завжди був позаду (та робився як копія iPhone OS) і злизував хардверні чи софтверні фічі практично завжди. Дійсно, є деякий функціонал, котрий був у Андроїді давніше, проте в більшості випадків це якась невеличка свістоперділка для обмеженого кола гіків.

Взагалі, якщо глянути на історію розвитку обох платформ, то Андроїд завжди був позаду (та робився як копія iPhone OS) і злизував хардверні чи софтверні фічі практично завжди. Дійсно, є деякий функціонал, котрий був у Андроїді давніше, проте в більшості випадків це якась невеличка свістоперділка для обмеженого кола гіків.

Це не зовсім так. Звісно, Apple задавала певні тренди, але раджу подивитись на MeeGo Harmattan, далі на Windows Phone і вже від цієї точки дивитись на появу нових фіч у iOS і Android. Багато чого вас здивує.

Доречі, автор UI/UX MeeGo Harmattan був автором UI/UX першої iOS.

Доречі, автор UI/UX MeeGo Harmattan був автором UI/UX першої iOS.

Хотілось б дізнатись більше деталей.

Я про це читав на початку десятих, тоді ще носились із новиною про вартість рингтону Nokia. Навіть не знаю чи можна це нагуглити зараз. Якщо щось знайдете, напишіть будь ласка, буде цікаво.

це не дивно, бо MeeGo був перший суттєво хороший проект сенсорних нокіа, який був заживо похоронений.
І дуже жаль, бо проект був дуже сильний і по UX сильно випереджав час, жаль що Майки всунули туди свої руки(

Я коли перейшов з MeeGo на Android, то наче даунгрейднувся до кнопкового телефону.

не дуже зрозуміло чому треба апгрейдиться, це ж як авто, ну є нова модель чи рестайлінг, доношуй ту що є і купуй вже нову. чи є якесь правило яке зобовʼязує це робити ?

Здається, Джон Грубер писав чи то на MacRumors, чи то на своєму сайті, не памʼятаю вже. Але мова в дописі йшла про те, що Тім Кук переводив компанію з рейок пристроїв на рейки сервісів. Тобто, купуючи новий iPhone, ви купуєте віконичко до сервісів Apple. Ось і в цій презентації нам показали нові сервіси, тому я б більше не очікував від презентацій Apple вау ефекта від заліза.

бо якщо бути об’єктивним вау ефект не потрібен)
це колись багато що впиралось в залізо, і нові 4к/камери/чи іншу фігню завозили, як тільки залізо позволяло.

Зараз вже боротьба за перфоманс заліза не така жорстока на ринку, епл випереджає самсунг/піксель в гікбенчі з феноменальним розривом. вже час розробників придумувати сильні юзкейси, але вони теж лімітовані.

Перехід на сервіси — логічно, підписка на айклауд, яка принесе 70$ за максимальний план по підписці — краще, ніж 70$ які зароблять одноразово з більшої пам’яті в телефоні, думаю епл вже порахували там в чому вигода.

Просто інші сервіси, якщо чесно поки що — фігня) ну тобто які там «реальні сервіси»?

Я скоріше переживаю, що карплей може стати платним))) бо це єдина реальна функція, яка настільки універсальна/робоча/надійна і спрощує життя (як повсякдень, так і на орендованих машинах/подорожах і ще багато де), що має всі шанси стати платною, або ж закрити якийсь функціонал підпискою.

бо якщо бути об’єктивним вау ефект не потрібен)

Люди все одно хочуть салюти та паради. І це видно по коментарям у обох темах.

Зараз вже боротьба за перфоманс заліза не така жорстока на ринку, епл випереджає самсунг/піксель в гікбенчі з феноменальним розривом. вже час розробників придумувати сильні юзкейси, але вони теж лімітовані.

У пристроях є багато чого окрім потужності процесорів. Ось зараз бʼються за фолди, далі ще щось буде, але Apple більше не бʼється на ринку пристроїв.

Просто інші сервіси, якщо чесно поки що — фігня) ну тобто які там «реальні сервіси»?

Може й фігня, а гроші приносять: i0.wp.com/...​its-apple-3q-6c.png?ssl=1

Я скоріше переживаю, що карплей може стати платним)))

Сервіси — це не обовʼязково підписка, вас просто змусять придбати новий пристрій бо якоїсь програмної фічі не буде в оновленнях для старих пристроїв.

Невелике уточнення: то писав Бен Томпсон у своєму блозі: stratechery.com/...​/everything-as-a-service

Підписатись на коментарі