Яку одну компанію ви вибрали б для інвестиції і чому?

Припустимо, у вас є зобов’язання вкласти всі ваші вільні гроші в акції однієї компанії. І ви не зможете їх продати протягом 10 років. Яку одну компанію ви вибрали б и чому (бажано розгорнуто) ?

Було б цікаво перевірити через 10 років цей топік.

P.S. Ідея в тому, щоб провести розумовий експеримент з виявлення компанії, яка проіснує понад 10 років, і принесе хорошу прибутковість. Щоб перевірити в майбутньому, наскільки близькими до істини були міркування з цього приводу.

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
у вас є зобов’язання вкласти всі ваші вільні гроші в акції однієї компанії. І ви не зможете їх продати протягом 10 років

За таких умов головне:
— як уникнути втрати всіх грошей;
— як якнайшвидше повернути якомога більшу частину вкладених коштів.
Можна уявити дві стратегії:
1) знайти компанію, що сплачує значні дивіденди, з найближчою датою виплати. Можливо, таким чином вдасться повернути до 10% вже протягом року. Але це буде компанія з підвищеним ризиком падіння курсу. Енергетичні компанії можуть бути розумним компромісом (TotalEnergies — 5% дивідендів, FR0000120271).
2) знайти компанію, чиї активи є чимось стабільним. На думку спадає нерухомість. У Німеччині знаю компанію Vonovia DE000A1ML7J1, яка управляє великим портфелем об’єктів нерухомості, здає їх в оренду, ремонтує-продає. Тому курс акцій компанії корелює з цінами на житло в Німеччині. Через це вважаю, що 100% втрата майже виключена, що є важливим за таких умов. Їхні дивіденди також пристойні — близько 3,5%.
Фіксуємо курс Vonovia 33,23 EUR. EUR/USD 1,109

VTI или VWRA или десятилетние облигации США

Если тебе просто вынуть деньги, то лучше облигации

Если тебе о’кей через 10 лет потерять до 50% капитала, а потом сколько-то лет ждать пока оно восстановится, тогда VTI если американский резидент и VWRA если украинский резидент

Если упарываться именно по акции какой-то компании, то это Procter & Gamble, продают на 180 стран, то что люди покупают ежедневно

Якщо грати в довгу, це фігня.
Вони найбільший виробник їжі в світі. В світі, де щодня зростає населення, а вони його годують.
І ще вони володіють чималими запасами прісної питної води.

Насправді я хз чи на них можна дійсно заробити, але я впевнений, що на них не втратиш через вищеописані причини.
Якщо б мене запитали які з нині існуючих контор будуть існувати через 50 чи навіть 100 років, я б поставив Нестле на 1 місце. На 2 поставив би Кока-Колу, на третє BlackRock, далі хз.

В світі, де щодня зростає населення

Так це зростає бажання їсти, а не платоспроможність попиту.

Їсти купити всі спроможні, це не новий айфон. А хто не спроможний, тому куплять різні організації з підтримки.

В ABB чи аналоги. Буде мир, буде потрібне обладнання для всієї зеленої електрики, буде війна, буде потреба відбудовувати погромлені електростанції.

За таких умов найкращій план такий: створити свою компанію з 1 акцією, купити цю акцію, вивести гроші з компанії будь-яким чином, далі інвестувати їх без зайвих шкідливих обмежень :)

Державний фінмоніторинг може спитати про таку дію

«Шановні, топік на ДОУ не залишив мені жодного іншого виходу!»

дивні умови, далекі від реального життя.
Як вже написав Дмитро

Ніхто не інвестує в одну компанію, бо це брєд

Ну не треба ж так дослівно читати.

Перекладаю: «назвіть топ 1 компанію із вашого портфоліо». Чи навіть так: «ще одна тема для срачів на тему інвестицій, починаємо».

ще одна тема для срачів на тему інвестицій, починаємо

Приймається :)

Скоро дід помре і контора може скотитись.
Мангер вже помер, навряд 94-річному Баффету багато лишилось.

Дед — не самый глупый человек и у него 100% есть план развития компании на такой случай

Але чи це справді так ми зможемо дізнатись лише постфактум.

Как и обо всём остальном

ETF, наприклад VWRA
але є вимога саме про акцію, то вибравби якусь ’нудну’ компанію, адже якщо мова йде про ʼвсі вільні грошіʼ = всі мої заощадження, то тут важливіше не втратити, і −50% буде відчуватися набагато гірше ніж +50%.

Microsoft, напевно.
Бо у них дуже диверсифікований ПРИБУТКОВИЙ бізнес. Немає зав’язок на чомусь одному, як у тих же Гугл.

Виробники зброї. Rheinmetall, може через почуття патріотизму Укроборонпром. Така вже наша реальність, навіть через 10 років люди будуть вбивати один одного, як було всю історію людства. Взагалі всі вкладаються в ETF, бо люди які придумали цей індекс всеж краще шарять ринок. Ніхто не інвестує в одну компанію, бо це брєд.

Люди завжди будуть їсти, митися і помирати. Тому McDonald’s, P&G чи Coca-Cola (про ринок ритуальних послуг в Штатах нічого не знаю, на жаль).

але не факт, що їсти будуть в Маку)
За такою логікою краще вже дійсно Нестле, бо їхні товари розраховані на ширшу аудиторію

(якби були власні гроші) купив би 100% компанії, яка мені подобається, і далі б нею спокійно керував, отримував би прибуток, або ні... в залежності від настрою 🙂

Не можна просто спокійно керувати компанією. Дивлячись на моїх знайомих — це завжди дивовижний і веселий процес.

Компанії, які мають міцні опори:

• Amazon із-за маркетплейсу, сервісу доставки та хмарного провайдера
  • Apple бо навіть через 10 років будуть смартфони
  • Microsoft із-за LinkedIn-у та GitHub-у та хмарного провайдера

Інші з FAANG то ризиковано:

• Facebook вже прогорів з метавсесвітами
  • Google ще користуюсь за звичкою, але вже частіше шукаю в ChatGPT
  • Netflix вже піджимають інші платформи, навіть від Amazon
  • NVIDIA тільки одна точка опори
  • OpenAI бо досі нахвалює Microsoft
Facebook вже прогорів з метавсесвітами

одні із лідерів АІ

Google ще користуюсь за звичкою, але вже частіше шукаю в ChatGPT

також одні із лідерів АІ, аби їх бездарний продукт міг це реалізувати

OpenAI бо досі нахвалює Microsoft

Топ гравець но непублічна компанія і інвестувати простому смертному неможна

До списку IT компаній можна додати IBM, Oracle Мають історію, купу міцних Enterprise клієнтів та держ замовлення. Не пропадуть.

Apple бо навіть через 10 років будуть смартфони

За такою ж логікою 20 років тому можна було б написати «Nokia, бо навіть через 10 років будуть мобільні телефони»

Дякую, гарний аргумент, видаляємо Apple зі списку компаній для вигаданих інвестицій

Підписатись на коментарі