Чи етично просити підвищення через декілька місяців роботи у новій компанії?

Привіт, спільното! Нещодавно я перейшов на нову роботу, та маю вищу зарплату, ніж на попередньому місці. Проте майже відразу після початку роботи зрозумів, що попросив замало. Обов’язків виявилося значно більше, ніж очікував, і я відчуваю, що роблю великий внесок у роботу команди. Мій тімлід і колеги теж задоволені моїм внеском. Через це я почав замислюватися, що сума, яку я озвучив під час HR-інтерв’ю, не відповідає тому обсягу роботи, який я зараз виконую.

Озираючись назад, розумію, що оголошувати свої зарплатні очікування на етапі HR-інтерв’ю було помилкою. На технічному інтерв’ю обсяг завдань виявився значно більшим, ніж описано у вакансії.

Тепер я задаюся питанням: чи буде етично просити підвищення після короткого періоду в компанії? Чи був у когось подібний досвід? Як краще підійти до цього питання?

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Через це я почав замислюватися, що сума, яку я озвучив під час HR-інтерв’ю, не відповідає тому обсягу роботи, який я зараз виконую.

Пфффффф лол. ЗП формується ринком й попитом-пропозицією, а не якимось там обсягом роботи. У сіньора найнятого в 2021 та найнятого в 2024 може бути зп з різницею в два рази ізі. Причому зараз ще й мати в усі отвори можуть, бо там голодних безробітних — диви скільки стоїть.

Є лайфхак:

Мені відмовились підіймати зарплату, тому я підняв її собі сам, працюючи меньше за ті ж гроші

Але насправді нічого такого немає, навіщо щось придумувати, сказати все як є, просто підійти до HR й спитати мов так й так, роботи виявилось більше ніж я думав, думаю що продешевив з офером, чи можу я очікувати на підвищення в найближчий час. Взагалі не бачу в цьому проблеми, якщо прийти не з вимогою а просто з питанням, якщо компанія ок, й тебе дійсно цінують, то немаленький шанс що дослухаються.

Адекватні люді все зрозуміють.

Если это аутстаф с бодишопом, то шансы очень малы, то что бодишоп высчитал свою маржу и в ущерб себе не будут повышать. Зависит от вклада на проекте, если ты перевернул горы, внес значительный вклад, то может быть подумают, а лучше походи по собесам, может что-то получше выбьешь, у нас были чуваки, которые через 1-3 месяца увольнялись что их кто-то переофферил. Если просто тасочки закрываешь и ничем из общего коллектива не выделяешься то наврядли повысят. Никогда не стесняйся просить повышения зп даже если прописано «пересмотр раз в год», я так каждые полгода пишу менеджеру слезное письмо, что денег мало и не хватает)

«Значительный вклад» — по сути как правило субъективная оценка руководителя, почти всегда. Далеко не каждый имеет процесс который позволяет отслеживать кто именно и как его вносит. Большинство ИТ-шников ловят на психологической уловке, что они уникальны или что программисты отличаются между собой в 20 и более раз и т.д. — что чуш и все об этом знают, это способ привлечения к себе людей и конкуренцию за право работать у вас в компании т.е. банальная НЛП HR практика. Потом правда боком это выходит для самой компании, потому как сотрудники не понимают Win-Win, как мне сказал не так давно мой не посредственный начальник : «Тут мои деньги, я не хочу понимать».
На разнообразных бизнес тренингах от разных авторов при чем, были множественные кейсы — когда владелец бизнеса измерял метрики с численными показателями и когда они менялись вверх старательно искал что к этому привело. Очень часто оказывалось что это были люди которые занимали самые посредственные должности — гардеробщицы, секретарши и т.д. за ними следили и их опрашивали — что они делали, оказывалось что их главная фишка это работа с клиентами они понимали чего они хотят. Людей повышали в последствии до вице президентов.

или что программисты отличаются между собой в 20 и более раз и т.д. — что чуш

Респект. Сколько бы у тебя ни было опыта, ты все равно не сделаешь быстрее и качественнее более чем на 20%, чем джун с 3 годами опыта. Все кодерки приблизительно одинаковые.

А не в дело вообще в другом. Джуниори часто делают не то что надо, затрсяют, велосипедят и т.д. А так ганятся физической силой ума когда тебе за 35 и а им по 23 — ну закончится проблемами со здровьем, как и в любом другом виде спорта. Синиор прибикагет бістрее не потому что бегает лучше, он бежит по прямой просто — а не зигзагами.

Різні кар’єрні консультанти рекомендують спитати в безпосереднього керівництва (це ті від кого залежить ваша зарплатня, бо робочі задачі вам може назначати геть інша людина в інших організаціях) — треба питати, що мені потрібно робити щоби заробляти більше ?
Одразу кажу якщо справа про аутсорс то весь заробіток аутсорсера, тобто посередник — це маржа із різниці того що платить йому клієнт і того що він платить вам ( 2/3 та більше зазвичай посередники беруть собі — вам дістаються крохи з панського столу, ті гроші навіть у країну не заходять). Тобто підвищувати вам зарплатню банально не вигідно, або вам треба одночасно працювати на декількох замовників — або якось залучити клієнта на інший рейт. В звичайних випадках — якщо ви будете казати декілька разів, що незадоволені зарплатнею — вас просто краще буде елементарно замінити.
Саме в цьому дуже велика перевага саме продуктової розробки, там прибуток хоч теж має стеля ринку попиту та пропозиції — та потенційно нема скляної стелі. Тобто керівництво заробляє не з кількості забілених співробітників — а з об’ємів виторгу.
Те що підняли питання про фінансову ефективність власного робочого часу, це якраз дуже в тему.

Бувають випадки, коли ліда можуть взяти на проект, якому він особисто буде в нуль або навіть в мінус по маржі.
Але якщо він при цьому швець, жнець і на дуді ігрець — тащить проект, менторить джунів, виступає на конференціях і/або пише статті, підвищуючи імідж компанії, то маржа особисто на ньому не буде єдиним фактором

Тобто в прямому сенсі. Двоє — пашуть, семеро руками машуть. Але ринок влаштований так, що www.youtube.com/watch?v=gb35Scred00

Я вроде тоже не молодой, но почему с вас лезет этот ватный нафталин из советского кино. Как эту блевотину вообще кто-то смотрел, когда уже вовсю по телику крутили кровавай спорт, терминатора, рэмбо итд. Тут еще лазит чудо-фоголь, которое распространяет советскую парашу.

А Рембо типу про щось інше ? Пригадаю сюжет — чувак воював у В’єтнамі, повернувся і поїхав провідати людей з якими служив, а вони як виявилось усі мертві бо спились через ПТРС . І його Шериф попросив звалити, коли він йому сказав йти до дупи — він у вільній країні за яку він воював, його затримали та почали знущатись доки не спрацювали флешбеки. www.youtube.com/watch?v=Ehzq20bsxFk потім www.youtube.com/watch?v=7FscnxeTD20

P.S. Це я звісно про ектику, бо коли йдеться про капітали дуже часто це усе напускний флер, звісно Гейтц та Баффет, та власне і Рокфеллери та Моргани з Родшильдами вдоначують і вдонатили мільярди доларів на благочинність. Власне Ахметов наприлад теж і має фонд, який дісно зробив багато доброго. Та це йдеться про витрачання грошей, а не заробляння — тут це усе абсолютні акули бізнесу.
Еді Мерфі усю таку етику чудово показав у фільмі Trading Places www.youtube.com/watch?v=RLySXTIBS3c Там удар то був не стільки в грошах бізнесмени готові до певного рівня втрат, тимчасово це частина гри, скільки в соціальному статусі який втратили мільйонери (за сьогодняшним курсом мільярдери) Дюки, коли їх саме повністю розорили і виставли з біржі (явно не без задоволення керівних органів, бо вони самі таке прокручували з іншими і як засновники біржі привчали саме так себе і поводити). І вони цей статус використовували з демонстративною цілюю — наприклад познущались з двох людей одного опустивши на соціальне дно. А іншого — чорного, навпаки піднявши з нього. І це вони робили заспоривши на один доллар. Тобто демонстрували — що вони схопили Бога за бороду і керують соціальними процессами та судьбами людей, як їм закортить.

Бізнес є бізнес. Компанії інвестують в ініціативи, які принесуть їм прибуток, і уникають тих, від яких зазнають збиток. Аналогічно і зі спеціалістами

Я якраз проце це — про фінансову ефективність власного робочого часу. Це абсолютно чітка постановка питання. Є купа місць де з вас спускатимуть 4 шкіри, на якомусь COBOL, платитимуть менше ринку сильно — може навіть і пів ставки і при тому будуть постійно незадоволені та счиняти психологічний тиск, приміняти агресивні продажні скрипти, мікроменджмент і т.д. і т.п.
Є навпаки ситуації коли мало не в дупу цілуватимуть — тільки залишся і робити, що робиш, навіть як то година на день, а то і 10 хвилин, але воно приносить прибуток.
Усе інше крім грошей — на практиці, пусті балачки. Реальні перемовини і інтереси підкріпляються фінансово і це має загальний характер.
www.youtube.com/shorts/QXq_Y806Hrw

Здуй оберти
Ти ж вовк на полюванні (хай думають що тєрпілу зайця захомуиалм)
Знайди ще зайця
Дої

Якщо роботи забагато-міняй
Фіг тобі і через рік підвищать більше ніж 5 відсотків

Ну як подвиг був 10
Але це треба подвиг

А, ще вигреби всі бонуси

Деякі контори дають за навчання, овертайм і т.д

Як краще підійти до цього питання?

Письмово

Разом з ChatGPT створіть повідомлення з аргументацією чому вам мають платити більше та відправте керівнику

Можете додати від себе, що умови вас влаштовують, а більша винагорода просто для заспокоєння та мотивації

Думаєш після такого листа будуть шукати нового співробітника на заміну?

100% тут до гадалки не ходи. Я реально неодноразово таке бачив, хто письмово — хто на словах казав, потім виганяли геть з роботи.
Гроші в світі капіталізму єдиний реальний аргумент, усе інше балачки не по темі. А от коли йдеться за гроші — виявляються власні інтереси як вони є, до стану війн доходить коли на них витрачається усіх ресурсів в сотні разів більше ніж був предмет конфлікту.

Впевнений
Сам голову в петлю сунеш.

кби чемні були самі б добавили

Один раз пам’ятаю про сив 2500 дали 4000

Самі

Я 15 лет назад просил 500, а дали 2500. 1 год опыта был тогда) Оказалось, что у них просто нет зарплат ниже чем 2500)

В могла галера чи навіть рекрутери соби крисити

Конечно же это была не галера. Какой-то банк в Нидерландах с удаленной работой. Меня туда случайно один знакомый мужик затащил пройти собеседование.

В итоге сколько там проработали?

Полтора года. Причем я на них работал из небольшого городка с мтс-совским 3G модемом, с не очень большой скоростью.

Так робіть менше роботи і перестануть мучити сумніви

Власне в кожній більш менш нормальній фірмі проводяться 1×1 мітінги з твоїм керівництвом. Там розглядається твоя діяльність, позитивний / негативний фідбек від клієнтів / співробітників. Твої плани на розвиток і тд тп.
Також обговорюється зпт. Я би радив уточнити деталі у співробітників, а не на форумі DOU

Ну це в ідеалі в теорії так би воно мало бути. В реальності — зливки знімає завжди той, хто краще за інших вміє торгувати. Бо ті усі 1 to 1 це насправді торгівля. І якщо менеджер вміє торгувати значно краще за тебе — ти підеш з тих зустрічей може ні з чим, а може і тобі скажуть що ти занадто мало працюєш і не те робиш — тому будь ласка за цю ціну ще візьми джуніорів на стажування, підготовлюй маркетингові матеріали, спілкуйся із клієнтом замість мене, купляй робоче обладнання за власний рахунок тощо. Ну а є умільці перемовлялися так, щоб і взагалі було не зрозуміло навіщо цей процесс потрібен — тобто коли нема не перспектив не грошей, вам парять шишку. І такий мітинг буде лише з ціллю висказати вам своє незадоволення вищим класом мега менеджменту і бізнесменів. І це при тому — що ви працювали понаднормово і поза зобов’язаннями. А ті хто з вами торгуються фактично не робили геть нічого взагалі окрім оформлення угоди, а це ключове.
Не забуваймо, що в капіталізмі існує лише одна єдина цінність — капітал !

особисто моя думка: це все залежить наскільки відріняється те, що проговорювалось на співбесіді від того, що ви виконуєте зараз. якщо, наприклад, ваша робота просто «більш різноманітна», але по складності все +/- те саме — то причини перегляду зп не бачу. якщо ж, ви стали виконувати обовʼязки, які не притаманні вашій позиції (наприклад, обовʼязки архітектора, тімліда) — то звичайно буде нормально переглянути зп відповідно до ваших реальних обовʼязків.

Біда в тому, що я впевнений, що під час HR інтерв’ю я продешевив із бажаною ЗП. Після технічного я вийшов з думкою «ніфіга собі у вас очікування». Але при цьому пройшов інтерв’ю досить гарно. В результаті отримав в оффері точно таку ЗП, яка і була в моїх «побажаннях». Залишатись на минулому місці роботи я не хотів з багатьох причин, тому вирішив не торгуватися і прийняти оффер. І ось, як результат, тепер гризу себе за те, що попросив занадто мало ЗП за всі ті обов’язки що на мене лягли. Бо в побажаннях всім компаніям казав класичні +500$ від минулого місця роботи

Никогда ни у кого не проси без запасного оффера в кармане. Сами придут и предложат. Ну а в твоей ситуации просить после всего нескольких месяцев будет рассматриваться как шантаж. Тебе даже могут повысить до уровня, который ты хочешь. Но ты первый кандидат на вылет, если найдут замену.

Не жадний капіталіст зветься — банкрут. Або стаєш жадібним — або маєш не виплачені борги які нема з чого гасити, колектори обіцяють зламати ноги і праску на дупу поставити, а кип’ятильнтка в рота. Стосується абсолютно усіх.

Нафіг тоді про повагу до компанії лЯляуати як оце недавно мені один Ілля сто втирав

Ну ви погодились самі ? Справа в тому що зарплатня регулюється ринком, саме так це працює. Технічно станом на зараз через кризові явища в світовій економіці і особливо в Україні — ринок роботодавця. Тобто об’єктивна реальність — вас замінити при поточному стану справ буде не так дорого як на перегрітому ринку, коли компанії — що дурні переманють співробітників та набирають величезну кількість джуніорів та войтішнікив, бо саме із кількості забілених співробітників залежить їх прибуток. Умовно ваша зарплатня складається із бажання сусідньої контори переманити вас до себе і усе, більше ніяких інших аргументів нема. Не важливо який ви хороший чи поганий спеціаліст в конкретній галузі — скажімо Perl або Visual Basic, якщо ця галузь нікому більше не потрібна. І відповідно якщо великий попит на React або Claud Ops — зарплатня в React та DevOps росте як гриби.
Найкращі показники дохідності будуть там — де найвищий попит і найнижча пропозиція. Усе інших лише суб’єктивні відчуття які нічого не варті.

всім компаніям казав класичні +500$ від минулого місця роботи
ніфіга собі у вас очікування
вирішив не торгуватися і прийняти оффер

Це повинно стати гарним уроком на майбутнє: торгуватись треба вчасно, щоб потім не душила жаба. Якби ти торгувався після отримання оферу (на підставі того, що добре пройшов в’юху), це було б дуже доречно, а зараз це буде виглядати трохи тухло й може закінчитись дасвідосом. І не тому, що компанія не готова платити більше за цю роботу, а тому що ви так домовились, а тепер ти хочеш ці домовленості змінити (просто віддзеркаль ситуацію і подумай як би ти сприйняв, якщо б компанія зараз підняла розмову про перегляд зарплати вниз?)

Другий урок, який варто пам’ятати: ніколи не грай з ейчарами в гру «хто перший назве зарплату той програв». Якщо компанія не публікує діапазон зарплати на позицію, запитуй до співбесіди. Відповідь в стилі DOE не канає — завжди є бюджет, за який ніхто не вийде безвідносно скілів. Якщо принципово відмовляються називати діапазон — не варто витрачати свій час.

мені на таке прохання сказали, що я не командний гравець, і привели приклад інших співробітників, які нібито теж багато роблять і не скаржаться на зп

Це насправді залежить. Так чи інакше, якщо я прошу, й мені безпідставно відмовляють, то я відразу починаю шукати інше місце праці. Так це працює. Але до цього дійшло лише один раз. Як тут сказали, в більшості компаній регулярно проводять 1×1 з безпосереднім керівництвом. На цій зустрічі обговорюють всі питання. Якщо хочу підвищення, так і кажу. Далі чую або коли це буде, або що мені треба зробити, щоб це було. Такі переговори зазвичай конструктивні.

Це маніпуляція, особливо коли інші «співробітники» це ФОПи (або нехай гіг-контрактори), які надають послуги по контракту, і у кожного прописана своя сума

просити підвищення

«Ніколи не проси, просьба зайобує людську гідність» (митець)

вищу зарплату

опять п****ж с большой вероятностью. ты фоп-бизнесмен скорее всего, а компания это твой контрагент по бизнесу. в такой коньюктуре забудь вообще о любой морали, совести. можешь требовать что угодно, брать в заложники босса, шантажировать. ты не наемный работник — это бизнес.

вопрос не в этике
если ты абсолютно уверен, что можешь уволиться и за пару недель найти работу с существенно большой зп, то тогда есть о чем разговаривать

Зарплата залежить від ринку а не від того як багато ти робиш.
А в аутсорсі перформити занадто добре протирічить бізнесу галери.
Поговори з менеджером якщо він в тебе адекватний.
Але якщо ти на галері то зараз дуже поганий час щоб новенькому просити підвищення краще шукати нову роботу на більшу зарплату.

краще шукати нову роботу на більшу зарплату

Це, здається, єдина стратегія яка дійсно працює.

Можна озвучити свої думки та побажання менеджеру, який відповідає за фінансові аспекти.
Якщо це адекватний спеціаліст, він озвучить можливі варіанти.

Ще є варіант запитати, що потрібно зробити, щоб отримати бажану надбавку до поточної винагороди

Етичних проблем я не бачу, але я такого не зустрічав, і наразі, як менеджер, не підвищю зп раніше ніж через 6 місяців після влаштування на роботу

А готов потерять спеца, который полгода на проекте и только в него въехал?

Зараз це не проблема ;)

Это всегда проблема. Даже на таком рынке. Тебе надо рвать отношения с уже имеющимся типом, на которого потратили уйму времени на рекрутинг, онбоардинг, сделали инвестиции в его низукую производительность первые полгода. И теперь весь цикл повторять заново из за того что он хочет +20%?

Ще раз є процес. Оцінка проводиться раз на півроку, змінювати процес або кастомно підняти одному не варіант. Тому я всім на співбесіді кажу, підняття зп найраніше через 7 місяців. Не підходить? Всі вільні

так це працювало в WIX, Ring — це теж

Ukrainian moment

?

Оце ви нарваний. Ніколи б не працював з таким менеджером

Це і відрізняє менеджера великої компаніі і стартапу. Зміна процесу дорожча за заміну людини.

нарваний

— не зрозумів, сорі

не зрозумів, сорі

Через кожне повідомлення кричите про те як ви «всіх звільните» якщо хтось захоче піти проти ваших процесів

Я не писав про звільнення. Я писав про правила гри, які приймають або ні. Якщо колезі, або потенційному колезі це підходить — ок, ні — то далі його рішення. Є такі речі, як бюджет. Бізнес дає нам роботу, а ціль бізнесу заробляти гроші.
А є ще 100+ інших колег. То одному підняти зп через 3-4 місяці, в іншим?
За 10+ років в іт жодного разу не чув щоб підвищували зп раніше ніж через 6 місяців роботи.

Так, ризики цього закладені в роботу.
Особливо, якщо втрата стається на етапі випробувального періоду.

Етичних проблем я не бачу, ви зрозуміли більше про роботу, скоригували очікування. Тут все нормально.
А от практичні скоріш за все є, і якщо вам «не горить» і хотілося б працювати з цією компанією далі, я б рекомендував спочатку дізнатися про нюанси і тільки потім діяти. Наприклад, вас найняли в команду в рамках певного бюджета. Чи ви знаходитесь близько до верхньої допустимої межі, чи значно нижче? Яка модель бізнесу компанії: ваш час погодинно перепродають, у вас фіксед прайс проект, або взагалі продуктова компанія? На якому етапі знаходить проект і яка ситуація в команді: все добре, рухаєтесь по плану, чи все горить, люди звільнилися, ніхто нічого не встигає?
Також, якщо вам важливо мати майбутнє в цій компанії, то потрібно впевнитись, що ваше прохання не буде сприйматися як викручування рук.

2-3 місяці цілком достатній період щоб ти зрозумів об’єм роботи і вони зрозуміли що ти з ним пораєшся. Після того як ви так сказати притерлись цілком нормально просити вже більше.

Підписатись на коментарі