“Are you an Ukrainian recently displaced by the humanitarian crisis” або інші перли німецьких роботодавців
Привіт, спільното! Мене звати Валерія Солошенко, і я вивчаю магістерську програму International Management & Information Systems в Fachhochschule Südwestfalen, а також стала знову job hunter-ом, оскільки через величезне навантаження і переїзд прийшлося звільнити із попередньої роботи. Подаюся на вакансії Working student або Intership на все, що пов’язано з аналітикою (Business i Data), оскільки як я зрозуміла, мені дуже подобається колупатися в даних, а також шукати шляхи автоматизації.
В цьому топіку ви зможете побачити різноманітні питання, які мене шокували, а також прочитати мої враження щодо них.
Одразу розкажу свій профайл: маю 4 роки досвіду в маркетингу (SEO, research, SMM); знаю багато аналітичних тулів (Power BI, Tableau, Google Analytics, SPSS, KNIME) і маю трохи портфоліо; трошки мов програмування (SQL, Python (Pandas, Selenium, TensorFlow), R); BPM нотації (BPMN, EPC); люблю вивчати нові мови і їх практикувати (німецька — це шоста мова, яку вивчаю); ну і про хобі — ДнД, бокс, public speaking і настолки стратегічні.
Ну, а тепер переходимо до головного.
1. Як зрозуміти що компанія не інклюзивна
В Німеччині існують спеціальні закони, що захищають права людей з інвалідністю, зокрема Закон про рівне ставлення (Allgemeines Gleichbehandlungsgesetz, AGG) та Закон про важку інвалідність (Schwerbehindertenrecht). Компанії з кількістю працівників понад 20 осіб зобов’язані брати на роботу певний відсоток людей з важкою інвалідністю (мінімум 5%). Якщо вони цього не роблять, їм потрібно сплачувати спеціальний внесок. Але, дорога спільното, писати слово «handicapped» — це жах. Є різні способи, який термін краще вжити, щоб попитати про інвалідність, на приклад, «a person with a disability» чи «a disabled person». Хоча я і не є людиною з інвалідністю, але дане питання мене дуже сильно обурило. Дорога спільното, за нагоди хочу вас попросити, почитайте про безбар’єрність і давайте разом робити цей світ інклюзивним.
2. Питання про судимість на посаді для студента
Я розумію, що це важливе питання і ймовірніше воно в них стандартне, але ця анкета на посаду working student. Навіть якщо кандидат дійсно був судимий, то це запитання може призвести до ненавмисної упередженості, коли кандидати можуть не розкривати те, що вони вважають нерелевантним, навіть якщо роботодавець бачить це інакше.
3. Санкціоновані країни і території, але де ж тут росія?
На це питання я відповіла — ні. Але воно дуже демонстративне. Ніби проукраїнська компанія, але де в цьому списку московія? Ми її не вважаємо вже санкціонованою країною?
4. Humanitarian crisis🤡
А це питання, просто лютий крінж. Любі українці, якщо ви не знаєте як за версією цієї компанії називається війна в Україні, то це «humanitarian crisis». Не «Russo-Ukrainian War», не «Russian invasion of Ukraine», а «humanitarian crisis». Мене це обурює просто неймовірно. Ще й «new home country» добиває це питання. Я розумію, що багато українців виїхало, але називати місце перебування «home country» — це трошки перебір, на мою думку.
Фінал
Зі 100 пройдених мною анкет були лише ці 4 питання, які й підштовхнули мене написати цей топік. Дорога спільното, поділіться які ще крінжові питання ви бачили в анкетах? Дорогі рекрутери та hr, скажіть чи вважаєте ви ці питання крінжовими зі свого досвіду?
Ну і на останок, моя мета — знайти роботу в компанії, яка розділяє мої цінності, поважає різноманітність, інклюзію та називає речі своїми іменами. Якщо ви знаєте про компанії, де можна знайти можливості для студентів чи інтернів в галузі аналітики, буду вдячна за будь-яку інформацію чи поради.
Дякую за увагу і підтримку!
Слава Україні!
Найкращі коментарі пропустити