Чи впливає зростання середнього віку айтівців на культуру роботи в IT?

Згідно з актуальним «Портретом айтівця 2024», ІТ — молода галузь, проте медіанний вік айтівців поступово збільшується. У 2015-му половина айтівців мали менше як 26 років. За 10 років він зріс на чотири роки і нині становить 30 років.

Тож нам стало цікаво:

• Чи повпливало це на культуру роботи в IT-компаніях?
  • Що, на вашу думку, змінилось за ці 10 років в спілкуванні з колегами?
  • Чи відрізняється колектив 26-річних від 30-річних айтівців?

Розкажіть 🤝

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Я б не сказав що щось змінилось. Завжди були світчери, 35-річні джуни, завжди були ті х то давно в айті. Ну стало більше одних, меньше інших, й що. Різниця в спілкуванні між 50-річним й 20 річним — для мене немає жодної, але мені й в 20+ років більш подобалось порозмовляти про хоббі, обсудити попередні роботи, тому людей постарше було цікавіше слухати, бо в силу кількості років в них більше цікавих історій. Усяки байки про те як нажрався в студентські роки й пішов чудити що 20-річні можуть розказати, що 50 річні, теж не бачу різниці.

Причому дуже смішно коли 20 річний студент розказує який мудак в них препод в універі, а виявляється, що він 30 років тому викладав то й ж самий предмет людині якої 50 років, й вони разом починають обговорювати яка він сволота, наче разом навчаються )

А якщо у людини ще й гарне почуття гумору то вона в будь якому віці буде здаватись молодшою ніж 20 річний дєд інсайд.

от так айти з дитячого садочка перетворюється на звичайний завод.

А в нас «цикли». Цілі покоління ІТ-шників десь к 30 рокам звалють в еміграцію, на їх місце наймають джуніорів і по черзі. Система існувала за рахунок здатності залишків радянської системи освіти видавати студентів.

30 мене є, то що пора в еміграцію? Я люблю Київ тут друзі і ціле життя.

Ну певний відсоток отаких як оце ми існує, багато хто вважає нас мазохістами.

ну так, життя в Україні не для слабких духом

Киев это как отдельное государство внутри страны

в пацансько-айтішному чатіку стали зʼявлятися теми типу «а от коли ти сам зрозумів, що пора до жопного лікаря йти» і т.п. замість дефолтних прикольчиків

Ну це в 30 і після 50

Я намагався в жарт тут загорнути

Авжеж

2 різні болячки

Тобто 30 + геморой
Після 50 регулярна перевірка дупи на рак (ельфіях роблять)

Після 50 регулярна перевірка дупи на рак

піздно ))

В принципе онкологи рекомендуют начинать эти проверки с 40 лет. И при отсутствии полипов повторять раз в 5 лет.
Если есть прецедент онкологии у кровного родственника, то проверки начинать на 10 лет раньше, чем возраст обнаружения у родственника.

Ніт, бо інший рак вб’є все одно скоріше)

Колоноскопия по направлению от семейного и у нас бесплатно после 50.

Що, на вашу думку, змінилось за ці 10 років в спілкуванні з колегами?

З’явилися ось такі теми на ДОУ: dou.ua/forums/topic/49499

В оточенні серед ІТ-спеціалістів з’явилося набагато більше сімейних людей, у кого є чоловік/дружина/діти, тому сильно змінилися пріорітети людей щодо того, як проводити вільний час, а також щодо того, яке місце робота займає в житті та скільки енергії/емоцій треба вкладати в роботу.

Якщо у 20-25 було відчуття, що «Егегей! Ми змінюємо світ! Ми робимо щось круте і нам за це платять величезні гроші! Давайте пиляти пет-проекти всі вихідні, 48 годин нон-стоп і сидіти на енергетиках!»

То після 30 відчуття «О 18:00 я закриваю кришку ноута, о 18:01 я вже не думаю про роботу, а цілую дружину і готую нам вечерю, а потім ми підемо з собакою і дітьми гуляти у парк. Головна мета роботи — отримувати хороші гроші, які дозволяють жити гідне життя, а не виживати. Для чужого бізнесу я всього лише людський ресурс і мені цілком норм бути у цій ролі, ми взаємно використовуємо одне одного. Нічого особистого.»

О 18:00 я закриваю кришку ноута

згадав, як колись колеги з дальнього від виходу крила вже бігли вдягнені по опенспейсу всім департаментом о 17:58 )

6 вечора
Чи то вони всі двері відчиняють чи пролуваа вентиляції

Свіже повітря в офіс йде

Если то, чему я учусь, к проекту не привязать никак, например, дотнет на проекте с джавой — то в свободное время.
Если же это по проектным нуждам, например, разобраться в гатлинге, чтоб развернуть перфоманс тестирование — то только в рабочее время. Ещё и тасочку создам и время на неё спишу, чтоб было понятно, почему другие задачи стоят. Иначе получится, что часть задач по проекту я выполняю за бесплатно, что очевидно не в моих интересах.

Мені здається більше інші фактори впливають, особливо кризові явища в економіці. Останнього разу я таке пам’ятаю в 2008-9 році, але суттєво менше усе таки. Тобто люди під дією страхів та адреналіну — знаходяться в далеко не найкращому стані свідомості.
Тут якраз досвід, особливо життєвий має ставатись в пригоді.

Двіжуха реально постаріла. В 2012 в мене начальникам було по 22-28 років. Дев якому 19 років — взагалі не рідкість. Мем про «23-річного тімліда» вже не всі пам’ятають, але так і було часто.
Зараз у сусідньому відділі з’явився чєл ~22 роки, то ми такі прямо здивувались, типу: ого, який лунопопий пєрсік, а він тут реально працює?
Ейчарші нові декого називають на «ви» — оце, я вважаю, порушує культуру праці в ІТ. Не робіть так — ввічливості в цьому немає.

Ну а як ейчариням ще називати старпьорів? Це виглядає так, як наче бабка ображається, що ніхто не називає її «дєвушка» :)

Був у великій кількості фірм і тусовок, де навіть 50-річних називали на «ти». У ІТ-компаніях так завжди було. Викання одразу навіює вайби якоїсь держ.установи або банка якогось — нафіг треба.

А «дєвушка» — це дівчинка років 13, якщо вже до правил доколупатись. Називати 30-річну двічі рожавшу бабєль так теж стрьомно повинно бути, але нічого — називаєм, і норм, нічого не відвалюється від нас.

30-річну двічі рожавшу бабєль

Для чого так довго писати якщо можна просто мілфа

Знову крутим тему про маму Стіфлера?

MILF дословно переводится как Mother I’d Like to Fuck. Ты уверен, что ты её хочешь того..?

Інша тема я намагався розкрити на доу
В ельфіях
Мілф включає заміну цицьок після народження 3-5 дітей до 30
Можливо ліпосакцію

Девушка — то ж дівчина, то не про вік то про заміжня-не заміжня. Давно вже тренд один одну подруги називають «женщіна». А «девочки» це швидше про наших мам. У нас «поцани» чомусь прижилось який час назад — хоча по фене, поцани це які на малолетке. Після переводу в дорослі хати у 18 років, розділяються на блатних та мужиків. Це взагалі з Одеського ідіш сленгу з Молдаванки. Поцани від слова — поц, тобто чоловічій половий орган.

Вони ж кадровиці теж зношуються (досвіду набираються)

В тому старому ІТ так було не прийнято, на західний манер стартапів з долини. Це якби було не писане правило пост радянських хакерів, усі один одного поважають і тому старші не вважають молодших за гімно не вимагають якоїсь не заслуженої поваги і т.д.. Одразу на співбесіді в компанії казали, неодноразово : «Давай на ти, у нас так в компанії прийнято». В таких стосунках насправді є великий сенс — наприклад не було проблем з тим, щоби підійти спитати поради. І люди які токсили у відповідь, звісно були — але повагою не користувались, крім того часто їх люди їх віку ставили на місце. Я би не сказав що станом на зараз це повністю щезло, але те що ми із досвіду спілкування з іноземцями перейняли купу їх лайна зі світу їх капіталізму — це безперечно. ІТ набагато більше став схожий на базар, а відносини в середені на купи-продай остаточно, при чому так щоб було максимально вигідно. Як десь записував Олег Тіньков, який довго жив в Долині — головні проблеми пост радянських підприємців — це відсутність горизонтів планування, та не розуміння концепції Win-Win.

Між 26 і 30 справді невелика різниця.
Але якщо мова йде про різницю 25/35, то до повномасштабного вторгнення колеги 25 зазвичай обговорювали на смолтоках як вони вчора подвіжували, в яких стрип клубах були, про спорт та хоббі. А колеги 35 вічні теми про ремонти, розлучення, дітей, хвороби, крісло для сидіння та ортопедичні всілякі штуки.

За моїми персональними спостереженнями, діапазон 26-30 років це той період коли багато хто одружується і заводить дітей і як наслідок, радикально зменшують кількість гулянок і авантюр, а також переглядають пріоритети.
+ здоров’я вже не те, хоча це суб’єктивно. Багато хто «береться за голову» і в 35 виглядає краще ніж у 25.

Чи готуються у босів кадровиці які постаршали на 4 роки?

А що має змінитися за 4 роки? 26-30 це не те саме що 21-25.

В мене дітей додалося з 0 до 2-х. Іпотеку в цей період взяв. Трішки життя змінилось.

Це між 35 та 40 не дуже багато міняється. А між 20 та 30 прірва, дуже багато чого міняється.

Прям много чего. В 2005 я работал в укр антивире за $250 в конверте, был свободен аки птица и никому не нужен, а в 2009 работал уже Lead QA за $900 через ФОП, обзавёлся женой и дочкой.
Найди 10 отличий :))

Ріст ЗП, більший фокус на life/work баланс, більше прямих контрактів.

З причин росту віку ще є збільшення світчерів.

Ріст ЗП,

Спроба догнати інфляцію і хоча б залишатися при своїх

імхо чотири роки різниці між 26 і 30 не створюють суттєвої різниці, а от сім років між 23 і 30 чи 28 і 35 вже відчуваються як різні покоління, принаймні такий мій n=1

Стало менше бажаючих йти на пиво і творити «непотрєбство» під мухою.

Так і зникає корпоративний дух (

Та завжди була велика кількість людей які за здоровий образ життя і взагалі не п’ють. Та збирались бігати з ранку, або в спортзал, не велосипедах, волейбол і т.д. Та і сенс є — коли тебе штангою привале на жимі лежачи, не погано би щоби хтось її з тебе міг зняти.

Звучить як загортання Django-апки у лямбду.

Чи відрізняється колектив 26-річних від 30-річних айтівців?

Старшим складніше вішати локшину на вуха.

Ну что ты такое говоришь, мы же семья

Сімʼя на стороні, бо в мене вже і так одна є))

Але в с сімʼї не без урода :-)))

Підписатись на коментарі