ОС Linux для десктопу досягла частки ринку в 4,55% — це новий рекорд

Згідно з даними компанії StatCounter, частка ринку операційної системи Linux досягла рекордного рівня в 4,55%. Це суттєве зростання порівняно з 3,12% минулого року і 2,76% у липні 2022 року.

Незважаючи на те, що ця цифра може здаватися невеликою, для безкоштовної операційної системи без маркетингової підтримки це значний стрибок.

Linux вперше перевищив позначку в 4% у лютому 2024 року, але згодом частка знизилася до менше ніж 3,9% у квітні та травні. У червні показник відновився до 4,05%, а в серпні досяг рекордного рівня в 4,55%. Якщо тенденція продовжиться, Linux може досягти 5% ринку до лютого 2025 року.

👍ПодобаєтьсяСподобалось3
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

+ Steam OS та що на деку стоїть(Arch Linux наче). А це йой як багато

це і є десктоп, і він тут враховується. Скоріш за все левова частка тут — стім дек

Є в цьому і заслуга компанії M$.

І вони дуже постаралися, бо вінда до примусового оновлення до кривої, на моєму не новому залізі, 10/11 мені подобалася.

Один лише примусовий «online login» чого вартий.

Процент виглядає маленьким ? Але якщо порахувати розмір ринку в 400 мільонів діючих одночасно в мережі Інтернет тільки десктопів IBM PC сумісних, і за минулий квартал в світі було продано майже 58 мільонів IBM сумісних комп’ютерів — то насправді числа приголомшливі.
У Гая Кавасакі було — що досягнути навіть 1% дуже великого ринку — вкрай складно. Windows досі по суті має положення близьке до монопольного.
Само по собі ядро Linux — тим не менше домінує в інтернет в цілому.

Это за счет бумеров которые будут до смерти пользоваться байдой с системником, за счет падения продаж десктопов и за счет зумеров для которых компьютер это планшет со смартфоном

Chrome OS це також Лінукс, тому 4.55 + 1.73.

Android теж, а це станом на зараз більше 70% усіх пристроїв в мережі інтернет.

Вважаю, що освіту програміста варто починати з POSIX та мови С (без плюсів), щоб зрозуміти фундамент. Тоді все «нове» більш зрозуміле.

Ну не починати, це усе таки десь другий курс там же де архітектура компьютра та мова ассемблера. Починаєтся усе таки з введення в спеціальність та основ програмування, тобто студенти починають із самих базових речей як то розуміння, що таке алгоритм. Реалізують программи з якихось прикладних алгоритмів типу рішення квадратного рівнння, вивчають іперетивне програмування типи оперетаторів, умовні вітлення, цикли, структури данних. Вчаться пояснювати що вони роблять, малювати блоксхеми чи UML і т.д.
Необхідність вивчати С або анлогічну мову скажімо Pascal, D, Golang, Rust — однією з перших без заперечна.

хехе, я згадав, як в медичному на 1 курсі 1 вересня роблять.
Приходять нові студентики такі, вдягли на расслабоні білі халатики, сіли на пари, ну, давайте нас вчіть йопта.
А їм на першій парі двійки ***к-хуяк, і треба буде закривати-перездавати тему. Теми базові: анатомія, фізіологія. Базові знання, які ніхто не буде розжовувати. Те, що потрібно самому прочитати для ПОЧАТКУ навчання.

вловили?

Щоб зрозуміти, як все ПРАЦЮЄ, ліпше зразу це колупати-ламати-мацати ручками. І залізо й софт, а вже потім йти в абстракції, бо складне складене з елементів.

Зараз дітки таке роблять, що раніше в інститутах не уявляли що таке можливо. Роботи, распберрі, бери й крути, аби гроші були.

вибачте, щось я в оффтоп пішов)

Я вивчався на програміста САПР систем по радянській космічній програмі. Медицину сам читав на спортивних форумах та у Джо Уайдера (почав теж в уінівері, по настанові тренера — який був з університету фізкультури. На мені ставив експерименти, скажімо із відновлення пульсу). Тому кажу як є, те що колупати — задля цього і є розділення на лекції та практичні заняття. Як відомо, навик це комбінація теоретичних знань — та вміння застосовувати їх на практиці. Головна мета вищого навчання — навчити людину самостійно вчитись, дати базових навички. Саме тому в структурі є ще такий елемент — як курсовий проект.
Підготовка людей на курсах тому діє в цілому, для людей в кого вже є вище навчання. Скажімо інженера електронщіка, відносно просто можно підвищити в кваліфікації програміста, а тестувальник я особисто працював з добрими які були : залізно дорожниками (з досвідом роботи на залізниці), хіміками двома, навіть одна ветеринар була також із досвідом роботи. AQA — це той самий програміст ІМХО, тільки ще більше має навиків і з тестування і з програмування одночасно.
Усіх людей «з курсів» відрізняла — по суті радянська система освіти. В програмуванні вони кваліфікуватись за так званою програмою Келдиша, яка по суті була частиною загальної програми з інформатизації. Я працював з людьми з Білорусі та Росії (до 14 року) і усюди бачив певну уніфікацію з цього, тобто радянська підготовка +/- є уніфікована. Це її дуже великий плюс.
Про «раніше» — коли я пригадую Юний Технік, ще при совку і десь до 96. Там і картінги були саморобні, і моделі літаків (ті де дрони) і ракет, і аєросани, і радіо електроніка і кружок програмування де ми називались величезною товпою і малювали морди роботів на екрані. Тут якраз треба окремо пригадати саме радянську академію наук, та академіка Келдиша ще раз.

охохо, я навіть не знаю, з чого почати срач)
краще не в цьому топіку, мабуть.

Так ви почали — це частина пропаганди, якою нам поливають вуха багато років, починаючи з показів мультфільмів типу шоу Rocky & Bullwinkle. В СРСР було багато добрих рис, крім поганих. В академічній сфері почались професори януковичи та кендидати киви, тому що осередок диссиденської опозиції формувався саме там навколо головного десидента, академіка Сахарова uk.wikipedia.org/...​/Сахаров_Андрій_Дмитрович між іншого одного з провідних розробників радянскої ядерної бомби і нобелевського лауреату. Конструкція так і зветься «Слойка Сахарова» її можливості дозволири зробити найпотужнішу бомбу в історії людства uk.wikipedia.org/wiki/Цар-бомба От люди розуміючи — що і кому дали в руки, почали системно вимагати від влади безумовного дотримання власних законів прописаних в конституції та іннщих документах і нормативних актах. Власне в цьому і полягала сутніть дисиденства, за це їх репресували різним чином. Потім академію почали наповнювати по суті корупцією.

Нагадай, будь ласка, скільки ця «***єнна» родянська ноука дала нобелевських лауреатів? В порівнянні із тою ж США, наприклад.

Ну так — якщо скажімо коли Корольву хотіли присудити, уряд сказав — що це загальне досягнення радянського народу (насправді так вважав і сам Корольов). Академік — був засекречений аж до смерті. Політику з різних премій і конкурсів, а особливо спортивних змагань і особливо сильно після олімпіади 1933-го ще ніхто не прибирав.

Добре, додай +1 нобелевську нагороду Корольову. Тому самому, зі зламаними слідчіми нквс пальцями, з туберкульозом та купою інших хвороб, які він отримав в концтаборі, т.зв. «конверті».

Тепер статистика виглядає по-іншому? Вже срср попереду? Або хоча б на рівні якоїсь маленької, але вільної демократичної країни?

це теж десктоп (хоча чомусь окремо на графіку).
і схоже все що unknown — це теж юнікс системи

Якщо тенденція продовжиться, Linux може досягти 5% ринку до лютого 2025 року.

My hobby: extrapolation.

Забули додати Desktop до заголовку, чи це свідомо? )

Підписатись на коментарі