Без ІТ-курсів та технічного вишу: як самостійно вивчити Front-end розробку та стати тимлідом

Усі статті, обговорення, новини про Front-end — в одному місці. Підписуйтеся на телеграм-канал!

Привіт! Мене звати Владислав, я — Front-end Lead у Brainstack. В ІТ я потрапив сім років тому, не маючи жодного технічного бекграунду. Самостійно з нуля опанував Front-end розробку, здобув досвід, працював у різних компаніях і став тимлідом.

Мій шлях був зовсім іншим, ніж той, про який зазвичай пишуть у статтях на DOU. У 10 років я не почав програмувати, а в 17 — не вступив до вишу на спеціальність Computer Science. Натомість мій кейс є прикладом того, що для успіху в ІТ не обов’язково мати глибокі знання з математики, диплом КПІ чи витрачати гроші на дорогі курси. Єдине, що дійсно важливо, — це наявність вільного часу та мотивації, адже доведеться багато вчитися самостійно.

У статті я поділюсь, які навички мені знадобилися на шляху від пошуку першої роботи у Front-end до отримання ролі тимліда.

Зробіть навчання своєю фултайм-роботою

Чотирьох років навчання на факультеті банківської справи вистачило, щоб я зрозумів: це не те, що я хочу робити в житті. Фінансові перспективи також не вражали. Зовсім інша справа — ІТ. Якось я натрапив на вакансії розробників, побачив їхні зарплати й зацікавився, що потрібно знати, щоб заробляти такі гроші. На той момент ішлося про зарплату, яка була втричі вищою за ту, на яку я міг претендувати за спеціальністю.

Процес вибору напряму розпочався з вивчення описів вакансій та дослідження обов’язків різних спеціалістів в ІТ. Зрештою я зупинився на Front-end розробці та React. Цей вибір базувався на двох чинниках: по-перше, цей напрям видався мені найдоступнішим для входу в професію, а по-друге, створення сайтів виглядало найцікавішим.

Я склав план навчання. Для цього відкрив близько 30 вакансій Front-end розробників і виділив ключові вимоги до навичок, які повторювалися майже в кожному описі. Ось як би виглядав цей список сьогодні:

Верстка

• знання більшості HTML5-тегів і CSS3-властивостей;
  • вміння використовувати Sass, Styled Components, Tailwind CSS;
  • створення адаптивних landing page за макетом у Figma.

JavaScript

• опанування підручника uk.javascript.info на 60%;
  • впевнена робота з методами для роботи зі строками, масивами, об’єктами та розв’язання подібних задач на live-coding;
  • використання TypeScript для типізації компонентів і функцій;
  • використання ESLint та Prettier;
  • знання jQuery і навички підключення його бібліотек.

React

• використання всіх React Hooks та більшості популярних бібліотек для React: навігація, валідація форм, додавання слайдерів та інше;
  • підключення готових компонентів (форм, таблиць, кнопок) із популярних UI-бібліотек, як Material UI та Ant Design;
  • підключення store-менеджерів: Redux (thunk, saga), MobX, Recoil.

API

• розуміння, як працює інтернет, знання протоколів передачі даних та кодів HTTP-помилок;
  • вміння інтегрувати готове REST API з JWT-токеном і типовими CRUD-операціями, використовуючи бібліотеку axios;
  • робота з React Query, знання про Apollo/GraphQL.

Інше

• знання типових Git-команд: робота з branch, commit, merge, resolve conflicts;
  • мати уявлення про Agile, Scrum, Kanban, а також розуміти SDLC;
  • зібрати власні знання в декількох пет-проєктах для портфоліо, які бажано мають бути не домашнім завданням з курсів з типовим Uber Eats.

Для новачка це величезний обсяг інформації, тому я вирішив зробити навчання своєю фултайм-роботою. Я заздалегідь відклав невелику фінансову подушку, щоб мати можливість повністю присвятити себе навчанню. Протягом пів року, з 10-ї ранку до 6-ї вечора, я постійно навчався.

Почав із класичного підручника javascript.info, а отримати глибше розуміння допомогла книга «You Don’t Know JS». Я переглядав численні ролики на YouTube, створював конспекти й повторював за лекторами.

Безліч інформативних відео можна знайти на YouTube за простими запитами «html css з нуля» і «frontend react з нуля» — обирайте будь-який канал, який вам подобається, і починайте навчання. Цих безплатних відео цілком достатньо, щоб знайти й першу роботу, і другу, і взагалі стати Senior-розробником. Інша справа — їх доведеться подивитися не одну сотню.

Навколо теми навчання в ІТ та пошуку першої роботи є чимало міфів, які можуть вас демотивувати або, навпаки, давати хибні надії на швидкий результат. Тому перш ніж перейти до опанування нової професії, пропоную з ними розібратися.

Міф № 1. Платні курси за кілька місяців зроблять з вас розробника та допоможуть знайти першу роботу.

Це далеко від реальності. Є випадки, коли люди за кілька місяців навчання знаходять роботу, але це радше виняток. У середньому для здобуття позиції Junior Frontend я б розраховував мінімум на пів року, а краще рік щоденного навчання у фултайм-режимі. Для складніших напрямів цей строк може збільшуватись до кількох років.

Міф № 2. Для професії ІТ-розробника необхідний математичний бекграунд та профільна технічна освіта.

Проєкти та напрями розробки в ІТ можна умовно поділити на три категорії: ті, де технічна освіта є обов’язковою, де вона бажана та де вона взагалі не потрібна. Типові фронтенд-проєкти зазвичай належать до останньої категорії, де значення мають практичні навички, а не диплом.

Міф № 3. Професія розробника надто складна, вже були спроби й у мене не вийшло, це «не для мене».

Часто ті, хто зупиняються на півдорозі, просто не витримують навчального навантаження. На вас чекає величезний обсяг специфічної інформації, яку потрібно запам’ятовувати. Проблема полягає не тільки в складності матеріалу, але й у його кількості. У процесі навчання ви можете плутатися в синтаксисі, не розуміти, який метод масиву краще використати, або забувати CSS-властивості. Майже напевно, що ви почнете з вивчення HTML і CSS, перейдете до JavaScript, відчуєте складність, повернетесь до верстки й зрозумієте, що забули половину того, що вже вивчили. Просто вчіть далі. Забули — повторіть, все одно не запамʼятовується — йдіть далі, повернетеся до цієї теми пізніше. Мало хто запамʼятовує такий матеріал навіть з пʼятого разу, ви не самотні в цьому. Це питання дисципліни та мотивації.

Міф № 4. Для роботи в ІТ обовʼязково потрібно знати англійську мову.

Не обовʼязково. Є сотні українських компаній, де працюють з локальними замовниками або розробляють власний продукт, — у цих компаніях немає потреби спілкуватися англійською, а для розуміння технічної документації вистачає рівня А2 та перекладача.

Першу роботу отримують після досягнення певного етапу в навчанні

Після того, як я опанував основні навички та зруйнував міфи на практиці, пошук першої роботи в ІТ зайняв у мене два тижні. За цей час я відгукнувся на 70 вакансій, пройшов дві співбесіди та виконав одне тестове завдання.

У виборі напряму frontend є лайфгак: перед позицією Trainee/Junior Frontend Developer є ще одна позиція, на яку вимоги менші, — це HTML Coder («верстальник» та інші варіації назви). Замість React може вимагатись робота з WordPress, а бонусом іде досвід створення email-листів.

За шість місяців фултайм-навчання я встиг опанувати лише HTML/CSS/Sass, поверхнево JavaScript і jQuery, а також Git. На вивчення React не вистачило ні сил, ні фінансової подушки, тим паче знання постійно забувались.

Чотири роки тому моя дружина змінила професію з IT Recruiter на Front-end Developer, звільнившись і так само навчаючись у фултайм-режимі. Вона змогла за вісім місяців вивчити не тільки верстку та JavaScript, але й React з необхідними бібліотеками та знайти свою першу роботу розробницею за місяць. Одного року щоденного навчання повинно вистачити, щоб із нуля отримати роботу в ІТ.

Тож моя перша робота була пов’язана виключно з версткою, для якої тоді ще використовували макети в Adobe Photoshop. Знаю, що багато Front-end розробників верстку не люблять, але мені сподобалось. До того ж не варто недооцінювати цей досвід: за період роботи в тій компанії була перероблена не одна сотня лендінгів, а здобуті знання стають у пригоді й досі на позиції тимліда.

Змінюйте компанії не заради зарплати, а заради досвіду

Щоденна верстка місяць за місяцем почала трошки набридати, тож я перейшов до іншої компанії, де мої завдання передбачали не тільки верстку, але й розробку фронтенд-логіки та співпрацю з бекендом. Там я використовував такі технології, як Sass, jQuery, axios, а також продовжив вивчення React. На жаль, менш ніж через рік фінансування стартапу закінчилось.

На наступну роботу я прийшов уже як React-розробник, ставши першим і деякий час єдиним технічним спеціалістом на проєкті, хоча все ще був джуніором. Згодом команда почала розширюватися, і я допомагав наймати ще п’ятьох розробників. Цікавим досвідом було проводити співбесіди з кандидатами, рівень яких був вищим за мій: швидко прийшло розуміння, що не варто ставити запитання, на які не знаєш точної відповіді.

Також я погодив на роботу кандидата, який через тиждень зізнався, що не має досвіду роботи та не розуміє, як виконувати завдання. Початківець виявився перспективним і талановитим, а зараз і сам успішно обіймає позицію тимліда. Але після цього випадку я ніколи більше не проводив технічні інтерв’ю без live-coding, а також навчився краще перевіряти резюме на справжність, що досі допомагає під час інтерв’ю.

Якість коду як ключ до успіху в розробці

Інший проєкт, на який я прийшов уже Middle-розробником, був технічно досить складним, але водночас найцікавішим з усіх, де я працював. Тут я вже використовував React/GraphQL/Apollo, які вивчав протягом роботи. Це був досить великий проєкт з командою з 12 досвідчених Front-end розробників, включно з мідлами, сеньйорами та техлідами.

Я вперше стикнувся з по-справжньому професійним підходом до розробки. Код-рев’ю одного мердж-реквесту могло принести до 100 правок, але це не було проблемою — навпаки, це був шанс навчитися та покращити свої навички. Правила написання коду були настільки пропрацьованими, що стиль команди був єдиним, і відрізнити, хто писав певну частину коду без GitLens, було дуже складно — усі стилістичні холівари були задокументовані, а код писали так, ніби його додавала одна людина.

Процеси були налагоджені ідеально, ніхто нікуди не поспішав. Це дозволяло зосередитися на якості та деталях. Наприклад, над однією складною таблицею з рекурсивними розрахунками я працював цілий місяць — завдання було для мене досить непростим. В багатьох компаніях вже давно б запитали, чому так довго, але тут було розуміння всієї складності завдання, тому вкінці навіть похвалили.

Ще я вперше побачив, як же легко додається нова функціональність у великий проєкт, коли для цього не потрібно переписувати наявний код, а технічний борг сплачується через завдання в спринті, а не тільки завдяки ентузіазму та овертаймам.

Головний досвід, який я виніс: якість коду — один з найважливіших скілів для розробника. Код має бути простим для розширення, легким для підтримки, гнучким для додавання нових фіч і зрозумілим для інших розробників.

Через півтора року я почав отримувати пропозиції розглянути інші цікаві вакансії. На одну з таких я погодився. Нова компанія пропонувала значно вищу зарплату та можливості, але зрештою умови виявилися гіршими та не зовсім такими, про які спочатку домовлялись. Контраст з попереднім місцем роботи був разючим.

Завдяки цій ситуації я зрозумів, що під час зміни роботи оцінювати технічний стан майбутнього проєкту може бути важливішим навіть за фінансові умови. Мене вистачило на п’ять місяців. Я не бачив там ні комфортних умов, ні професійного зростання, тож звільнився. А потім почалася війна.

Team Lead: коли time-blocking і getting things done стають не просто теорією, а способом життя

У 2022 році я приєднався до компанії Brainstack як Senior Front-end розробник. У певний момент тимлід перейшов на інший проєкт, і через деякий час я проявив ініціативу обійняти його позицію. Є перевірений спосіб отримати підвищення — спочатку ви стаєте лідом, а вже потім вас ним призначають.

Тоді я ще не розумів, що на мене чекає.

Найбільшим викликом стало зростання навантаження. Моя робота розділилася навпіл: частину часу я присвячував обов’язкам менеджера, іншу — продовжував займатися технічними завданнями. Якщо раніше я не бачив необхідності користуватися календарем, то тепер, маючи інколи по шість зустрічей на день, я швидко усвідомив важливість планування та пріоритезації завдань.

Обовʼязки тимліда можуть залежати від декількох факторів: очікувань компанії, специфіки проєкту та досвіду фахівця. На деяких проєктах роль ліда зводиться до Senior-спеціаліста, який має доступ до production-середовища, менторить менш досвідчених колег та бере участь у додаткових дзвінках.

Якщо розглядати роль повноцінно, це насамперед позиція технічного менеджера, який є лідером команди з розробки продукту або групи проєктів. До його обов’язків можуть входити такі завдання, для успішного виконання яких бажано мати як теоретичні знання, так і практичні навички:

People Management

• Найм, оцінка, onboarding, менторинг, промоутинг, утримання, звільнення.
  • Командоутворення, робота з факторами мотивації та залученням.
  • Робота з конфліктами та кризовими ситуаціями.
  • Виявлення завдань для розвитку членів команди.
  • Проведення регулярних 1:1 зустрічей, надання фідбеку.
  • Проведення performance review, складання планів розвитку.

Project Management

• Багаторівневі планування, встановлення цілей, пріоритезація та спрощення вимог, декомпозиція завдань, надання естімейтів та управління очікуваннями.
  • Розподіл завдань, керування завантаженням, проведення моніторингу і контролю.

Tech

• Пріоритезація нескінченного технічного боргу.
  • Виконання технічних завдань, вибір технологій та побудова архітектури проєкту.
  • Проведення code review, pair programming та knowledge sharing session.
  • Fix production вночі, дотримання критичних дедлайнів спільними зусиллями.

Інше

• Участь у різноманітних командних та особистих обговореннях.
  • Побудова flow-роботи команди, підтримка командної документації.
  • Формування опису вакансій, запит доступів, approve відпусток.
  • Базові навички в суміжних областях: як тестувати задачі, як працює бекенд, як покращити дизайн, як планувати ресурси, як збирати та описувати вимоги до завдання тощо.

Self-management

• Мати бажання займати позицію, розуміти цінність ролі для бізнесу.
  • Мати правильний mindset та поділяти цінності компанії.
  • Бути ефективним у керуванні обмеженим робочим часом.
  • Лідерство — взяти відповідальність та привести команду до поставлених цілей.
  • Швидко навчатись та самовдосконалюватись.
  • Відновлювати продуктивність за допомогою сну, їжі, звичок, спорту, хобі тощо.
  • Приділяти час особистому життю та іншим активностям за межами роботи.
  • Памʼятати, що позиція тимліда — це лише роль, яку доручено виконувати.

Попри виклики нової ролі, вона мені подобається. Щодо майбутнього, я бачу великий потенціал у ролі ліда, де є такі можливості:

• повернутися до позиції Software Engineer;
  • продовжувати розвиватися як Team Lead або Tech Lead;
  • зростати в напрямах Architect, Engineering Manager, Delivery Manager, Head;
  • змінити напрям і розвиватись як Technical Product Manager;
  • опанувати нові суміжні професії, які з’являться в бурхливому майбутньому.

Навчання надає можливість дивитись на світ іншими очима

І краще б я того не бачив.

Вперше ставши лідом, не завжди усвідомлюєш усі очікування. Якщо ще вчора я був Senior-розробником, то сьогодні я став Junior-лідом. Мені потрібно було терміново знову вчитися, цього разу вже менеджерських скілів.

Я вдався до перевіреного методу навчання — роликів YouTube. Додатково компанія для нових тимлідів надала можливість пройти корпоративне навчання у внутрішній школі з лідерства та менеджменту. На цьому професійному етапі вже немає фултайм-навчання, тому я звернувся до платних курсів у різних навчальних школах.

Вирішив зробити процес навчання регулярним: слухати подкасти, відвідувати вебінари, курси та виконувати домашнє завдання. Віддаю перевагу лекторам із 15–20 роками практичного досвіду та досвідом роботи на C-level позиціях у відомих компаніях. Це допомагає швидко переймати цінні знання, навчатися вирішувати різні кейси й надає можливість спілкуватися з досвідченими професіоналами на високих позиціях.

Особисто я рекомендую шукати корисні відео та курси на YouTube і Udemy, а також переглянути вебінари Кріс Косик на Filab. Крім того, є багато якісних платних курсів на таких платформах, як Laba, IAMPM, robot_dreams, Projector, fwdays тощо. Обираю не за конкретним ресурсом, а за досвідом лектора, цінністю та актуальністю теми.

Щодо технічних знань: зараз планую завершити курс CS50 і поглибити знання алгоритмів та структур даних — здається, давно вже час.

Підтримуйте звʼязок із колишніми колегами

Протягом усього професійного шляху я раджу спілкуватися з колегами та підтримувати звʼязок після того, як ваші шляхи розходяться.

Це допомагає залишатись у курсі подій в інших компаніях, обмінюватися досвідом, спільно розв’язувати складні завдання, підтримувати одне одного в пошуку роботи, надавати та отримувати рекомендації, надихати й просто відпочивати в приємному колі однодумців. А з кимось — ще й надовго стати гарними друзями.

Оцініть можливості: куди краще інвестувати час

Я дуже задоволений своєю професією та досвідом. Наприкінці хотів би порадити оцінити, чого можна досягти, вклавши стільки ж часу та зусиль в іншу професію. Можливо, у своїй нинішній сфері ви зможете досягти навіть більших результатів, ніж в ІТ. Якщо бажання та впевненість залишилися — ласкаво просимо :)

P.S. Усі висловлені думки є виключно субʼєктивним поглядом автора і не претендують на істину для кожного учасника DOU в коментарях.

👍ПодобаєтьсяСподобалось16
До обраногоВ обраному10
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Ця стаття була б актуальною якраз 7-5 років тому. Зараз можна вчитися хоч три роки фултайм, але якщо вакансій немає, то вчись хоч до пенсії та сподівайся на щасливий випадок. Тож всі ці поради це просто пердь в муку, як то кажуть)
Тобто стаття може і корисна, але катастрофічно неактуальна на зараз. Навіть в конторі автора жодної вакансії на джуна фронтендера. Якщо шанси отримати реальну роботу практично на нулі, то може краще торгувати генераторами, ніж влаштовувати собі марафон навчання фул тайм, щоб потім займати гроші у батьків)
Порада не вчити англійську погана — навіть якщо влаштуєшся у внутрішню українську компанію то все одно проблема англійської стане дуже гостро, коли захочеш з неї ливнути. А захочеш, бо українські контори гівняні за своїм ставленням до людей і зарплатними перспективами. Так що треба починати як можна раніше вчити англійську. Бо інакше навіть на співбесіди не будуть кликати в нормальні компанії.

Вітаю!

У вас 155 комментарів на DOU і кожен з них — у негативному контексті. Не дуже розумію Вашу роль у цьому.

Компанії шукають кандидатів різного рівня в різні проміжки часу. Ще 7 років тому на вакансію без досвіду прилітало 800 резюме, однак, люди якось знаходили роботу.
За три роки пів світу може змінитись, і це не означає, що не потрібно вчитись та здобувати професію.
Не можу знайти місце в якому даю саме пораду не вчити англійську :(

У вас 155 комментарів на DOU і кожен з них — у негативному контексті

Точно гейтер, душніла, токсік, троль і взагалі немає особистого життя, з ним все зрозуміло, я все сказав, крапка, всього найкращого. Але круто, що вже кращі аргументи ніж «мнє вас жаль, сначала добєйся»

Ще 7 років тому на вакансію без досвіду прилітало 800 резюме, однак, люди якось знаходили роботу.

800 — це за який період і на яку саме вакансію? Такі числа якщо і були, то це винятки. Або якось пролізло на глобальний ринок.

Те що ви порівнюєте 2024 і будь-який попередній рік (давайте обмежимось «після краху доткомів») натякає, що ви трохи не розумієте або не хочете розуміти ралії:
— війна і вихід великого аутсорсу (який був маркетмейкером);
— рецесія галузі на Заході, в Штатах вже не друкують гроші як в 2021;
— на фоні цього згортання штатів, які роздулись в постковідний рік (воно йде вже 3-й рік і скоріше за все буде й в наступному).

Зараз йти в ІТ має сенс лише якщо людині цікава сама робота. Але для такої людини ваша стаття не релевантна, бо такі люди будуть мати значно профільнішу підготовку ніж ви.
Навіть якщо людина відчуває, що це її «сродна праця», то краще готуватись до того що буде складно, а не «розвінчувати міфи». Легко заскочить — круто, ні — не буде розчарування.

Ок тобто це у вас така загальна тактика — замість конструктивного діалогу, дивитись профіль та повідомлення. Прикинув що там відбувається в робочому комунікє) відверто шкода як підлеглих так і керівників.
Все що далі у відповіді Анні написано це нісенітниця. 7 років тому айті ще не «в тренді» було, не було ще попиту, тобто бажання в нього входити кожному пройдисвіту

Чотирьох років навчання на факультеті банківської справи вистачило, щоб я зрозумів: це не те, що я хочу робити в житті

А мі час було навпаки
Економічні спеціальності були більш престижні
І дівчата гарні і розумні

А айтішники то була нудота в світерах.

Багато хто якраз другу освіту економічну отримував.
Або взагалі в армію йшов, там в рази більше платили

У Януковича був знайомий космонавт, який на певному етапі його прихистив
І он до яких висот дійшов
А ми що гірші, нащо нам той універ

В мене одного подібні статті викликають когнитивний дисонанс і певну втому вже?

Також я погодив на роботу кандидата, який через тиждень зізнався, що не має досвіду роботи та не розуміє, як виконувати завдання. Початківець виявився перспективним і талановитим, а зараз і сам успішно обіймає позицію тимліда. Але після цього випадку я ніколи більше не проводив технічні інтерв’ю без live-coding, а також навчився краще перевіряти резюме на справжність, що досі допомагає під час інтерв’ю.

1) перш за все автору ок що кандидат на*бав контору ще до початку роботи в ній, і все що з цього випливає. Тобто наразі в нашій айтішочці це вже норма, ба більше —

Початківець виявився перспективним і талановитим

:)
ох ця «перспективність і талановитість» за яку хапаються вже років так 7-8, щоб прикрити посередні хард та особливо софтскіли. І це досі працює)

2)

зараз і сам успішно обіймає позицію тимліда

меседж досить чіткий: на*буйте контори щоб прийти до успіху (далі тут має бути олдовий мем з щасливим гопніком який «к успєху прішол»),
тому «навчився краще перевіряти резюме на справжність» вже звучить цинічно)

3) Украйтішечка продовжує потерпати від непрофесійних (і/або жадібних) керівників які допускають джуна до співбесід...
і щось мені підказує що автор не проводив лів кодінг тому що просто був не здатний його синхронно оцінити)

Всі ці статті, які продовжують траплятись вже років з 6-8 саме у відчизняному медіа перекреслюються одним простим survival bias («упередження уцілілого»), тому що історій неуспіху набагато менше а ті що публікуються — виключно в цілях самопіару або маркетингу, враховуючи що жодному адекватному кандидату, особливо джуну, немає просто сенсу щось подібне висвітлювати повноцінно і вичерпн

І врешті решт — в мене лише одне (і те саме) питання як до автора, так і до редакторів, а також до ейчарів компаній, які подібні статті продовжують окати, не дивлячись на те що «трєнд» вже якби вщух давно (або ні?):
чого ви намагається довести даною статею і який практичний або соціальний внесок зробити? Коротше: який меседж і що ви вбачаєте в наслідку, стратегічно? Звісно окрім крауд вихлопу з абсолютно субєктивними коментами на зразок цього, а також згадування компанії в дуже сумнівному контексті.

Дякую за Вашу думку!

Шкода, що Ви не знайшли для себе нічого корисного в статті.
У кожного є можливість написати та опублікувати статтю на DOU — зробіть краще )

8 років читаєте статті і в профайлі тільки один комментар до цієї, виглядає досить дивно

Шкода, що Ви не знайшли для себе нічого корисного в статті.
У кожного є можливість написати та опублікувати статтю на DOU — зробіть краще )

І ми прийшли до аргументів на рівні «мнє вас жаль, сначала добєйся». Ось вам ще способи «конструктивно» відповісти опоненту — dou.ua/...​c-personal-brand/#2879175

якщо це було запрошення зробити посередні інфоциганство/піар кращими — ні дякую. Якісний експертний контент, кейси з social/career value, реальні карєрні лайфхаки на худий кінець — так, але ж кому воно потрібно якщо по даній версії головний лайфхак в Украйті це бути «перспективним і талановитим»)
Заради гіпотези — перекладіть статтю на англійську та викладіть на той же Медіум — через фідбек самі все зрозумієте (і тут проблема — інгліш то не потрібен виявляється))

Загалом конструктивний діалог має на увазі відповіді на питання співрозмовника, тобто ті що є в першому коментарі: в чому меседж, цінність? З цього мабуть варто було починати, а не з розвідки акаунтів)

меседж досить чіткий: на*буйте щоб прийти до успіху

Пофіксив.

Насправді так і є, таке життя (принаймі в тій країні де я виріс).

Якщо не допишеш собі досвіду, то все одно допишуть тобі на першому проекті.

Також я погодив на роботу кандидата, який через тиждень зізнався, що не має досвіду роботи та не розуміє, як виконувати завдання. Початківець виявився перспективним і талановитим, а зараз і сам успішно обіймає позицію тимліда.

Автор, ти хоч відкат отримав?)

Тоді рішення щодо подальшої співпраці зі співробітником було одразу переглянуто та узгоджено з керівництвом. На той момент я вважав, що варто припинити співпрацю, але бізнес вирішив, що йому окей. То ж, комментарі про якийсь обман тут несподівано трошки недоречні)

На той момент я вважав, що варто припинити співпрацю, але бізнес вирішив,
що йому окей

Нижче пофіксав

На той момент я
сказав начальству що про##бався і взяв людину без досвіду, але бізнес сказав «та по#уй, клієнт ще той лох і апрувнув його, вже і платить за нього. Будеш ще за нього працювати»

Це було в продуктовій компанії, яка сама і була замовником...

для успіху в ІТ не обов’язково мати глибокі знання з математики, диплом КПІ чи витрачати гроші на дорогі курси

Для фронта повністю згоден.
Хоч в тебе таки була банківська справа, там точно була вища математика (і математика при вступі?)

За англійську не згоден, якщо нема англійської то переважна більшість вакансій не доступні, з меншою зарплатою і СНГ менеджментом.
Покажіть мені хоч одного айтішника з зарплатою більше 5к і без англійської. А це вже ЗП галерного сіньора

Ну і спад вакансій через АІ найбільше зачепив фронтенд)

ну все логично, это же фронтенд ..

ну все логично, это же интернет ..

Є сотні українських компаній, де працюють з локальними замовниками або розробляють власний продукт, — у цих компаніях немає потреби спілкуватися англійською, а для розуміння технічної документації вистачає рівня А2 та перекладача.

Але навіть ці локальні компанії будуть відмовляти вам на перших етапах, коли побачать у CV рівень англійської A2. Ось ці всі «развенчатели мифов» роблять лише гірше подібними заявами. Сучасний український айтівець має знати англійську на рівні B2, щоб бути конкурентоспроможним.

Дякую за Вашу думку!

Маю чимало прикладів, коли люди успішно працюють без знання англійської, і технічна складова від цього не страждає.

Безумовно, значно краще знати англійську на рівні B2. У статті я звертаю увагу на те, що англійська не є обов’язковою у 100% вакансіях — такі випадки існують, і цей підхід також працює. Напевно, це непопулярна думка, але вона цілком виправдана для певної кількості українських розробників.

Маю чимало прикладів, коли люди успішно працюють без знання англійської, і технічна складова від цього не страждає.

А я маю купу прикладів, коли люди не проходили співбесіду через рівень англійської (хоча там не треба було спілкування з іноземцями) або просто їх резюме не розглядали.
І що?

Oleksii сказав абсолютно правильно:

Ось ці всі «развенчатели мифов» роблять лише гірше подібними заявами

Людина яка вам повірить можливо отримає буст самовпевненості, але при цьому об’єктивно погіршить свої шанси бути найнятою.

хоча там не треба було спілкування з іноземцями

Ем... А для чого тоді В2 їм?
Невже, щоб читати мануали та писати email-и?

Ем... А для чого тоді В2 їм?

1) Щоб заіпались. Ну треба ж якось фільтрувати? — це напевне основне.
2) У нас це не так помітно, в рашці помітніше: тест на загальну адекватність. Але тут не Б2, а достатньо навіть трошки менше ніж Б1.
3) Є або просто можлива співбесіда з замовником. Тобто англійська потрібна власне лише на самій співбесіді.

Є або просто можлива співбесіда з замовником. Тобто англійська потрібна власне лише на самій співбесіді.

Ну так це говоріння.
Тут звісно чим краще тим ліпше 😎

Вище ж було про "не треба спілкуватись з іноземцями.

Сучасний український айтівець має знати англійську на рівні B2, щоб бути конкурентоспроможним.

B2/C1 это практически уровень нейтив спикера. С2 — это те, кто изучает язык в университетах на филологии.
И это еще не беря во внимание, что разговорный язык простому разрабу тоже не особо нужен, перепиской и чтением тасок у большинства кроме тим лидов все ограничится. А без понимания на слух, даже В1 уже под вопросом.
Я в целом не жалуюсь на свой английский, но вот выше В2 он не тянет. Подозреваю, что разные понимания что есть В2.

, что разговорный язык простому разрабу тоже не особо нужен,

Я говорив те саме десь років 10 тому і тоді це було скоріше правдою.
Але тренд до війни, а після її початку то взагалі такий, що все менше централізованої розробки (аутсорс, РнД центри) тут і все все більше стаф аугментейшн (аутстаф, або розподілені команди). І тому без англійської ви банально обмежуєте свої не тільки карєрні можливості, а потенційний дохід.

І тому без англійської ви банально обмежуєте свої не тільки карєрні можливості, а потенційний дохід.

да, но ограничение по планке дохода. Но не принципиально. оно все еще не критично, если человек не стремится в лиды.

Но не принципиально. оно все еще не критично, если человек не стремится в лиды.

Ще раз:

все все більше стаф аугментейшн (аутстаф, або розподілені команди)

Навіть без лідства ви просто не пройдете співбесіду (і це може відчутись ще на перших роках кар’єри) або вас потім скинуть бо ви «погано комунікуєте»

мы живем в каких-то паралельных мирах.
1. давай все-таки не путать условно «прямой найм» с аутстафом. в классическом аутстаффе, рядом будет лид с твоим родным языком.
2. если прямо вот смешанное — то это уже все-таки ближе к прямому найму, либо аутстафф в прокси конторе, но джуну (да и миддлу сейчас) ничего там не светит. найдут на месте.
3. я не отрицаю, что язык нужен. но для команды, где есть менеджер + тех лид. и ещеусловно 4 дева, девам достаточно писать и читать. (ну и учить ессно). Да, таких позиций стало меньше, но они есть.
5. я все еще считаю, что там В1 достаточно. В2 — это уже почти носитель. там надо кроме слов «рилиз, баг и докер» знать еще куча слов из бытового уровня. Чего не знают почти никто из ИТ сферы нашей, кто считает себя чуть-ли не на уровне С2. (я не исключение).

в классическом аутстаффе, рядом будет лид с твоим родным языком.

Схуялі?
Те щ ви не бачили стаф аугментейшн ні разу не означає, що його не існує. Ви говорите про відкриття РнД західної контори силами умовного циклума. Багато такого відкрилось нового? А от всунути 1 тушку до вже існуючого кастомера в іншу команду — такого зараз багато.

я все еще считаю, что там В1 достаточно. В2 — это уже почти носитель

Тут ми не домовимось, бо треба буде виміряти, що означає «почти носитель». Факти прості:
— не можеш пояснити Сага патерн та його типи на співбесіді, БЕ співбесіду не пройшов. Не можеш пояснити рекурсію англійською — аналогічно. У ФЕ думаю свої питання.
— на ринку купа джунів (!), що можуть вести розмову на рівні «почти носитель», без «руского акцента», уточнювати робочі моменти і розповідати про те куди їздили на вихідних.

А от всунути 1 тушку до вже існуючого кастомера в іншу команду — такого зараз багато.

сейчас тушку ниже сениора не всунет никто. а скорей всего сениор сам себя всунет.

Тут ми не домовимось, бо треба буде виміряти, що означає «почти носитель»

надо объяснить маркетологу почему это займет дольше, чем пол дня. а еще пока ждать остальных 100500 человек на митинг, поддерживать смолл токс. Это почти носитель.
а не рассказать про паттерны.
---
мы же все еще про В2? да?

надо объяснить маркетологу почему это займет дольше, чем пол дня. а еще пока ждать остальных 100500 человек на митинг, поддерживать смолл токс. Это почти носитель.

Якщо це Б2, то Б2 вже давно норма.

у нас нет статистики, но имхуется мне, что там не джуны, а трейни.

Якщо вам потрібна статистика, то збирайте. Що вам це дасть? Ну напевне аргумент, який дасть вам можливість не визнавати помилковість ваших тверджень в цьому треді.

Ще раз:
На ринку купа людей, які шукають першу роботу, або мають досвід до 1 року, що відповідають критерію, який ви описали. Їх може бути менше 50%, може бути навіть менше 10% від усіх кандидатів. Але їх абсолютної кількості достатньо, щоб закривати поточну потребу нових в джунах та мідлах (!). По ринку мідл+ та сама ситуація.

Якщо це Б2, то Б2 вже давно норма.

нехай так буде.

на ринку купа джунів (!), що можуть вести розмову на рівні «почти носитель», без «руского акцента», уточнювати робочі моменти і розповідати про те куди їздили на вихідних.

у нас нет статистики, но имхуется мне, что там не джуны, а трейни. а они не интересны конкретному работодателю. нужен баланс.

без «руского акцента»

мы живем в паралельных мирах. Почти нет людей в УкрИТ без «акцента». И даже не из ИТ. Это просто либо дается из детского садика либо он слышен.

мы живем в паралельных мирах. Почти нет людей в УкрИТ без «акцента». И даже не из ИТ.

Та ні, пан Богдан правий. В мене на роботі всі міди і нижче вільно говорять, а більшість сіньорів «тікет дан, ворк он некст».

на ринку купа джунів (!), що можуть вести розмову на рівні «почти носитель», без «руского акцента»
більшість сіньорів «тікет дан, ворк он некст».

Так це і є акцент, хіба ні?

The job is done, I’m gonna start working on the next one
Це «типу» без акцента 😁

без «руского акцента»

А якщо буду як індус, ну оце мемне «веб серавар» розмовляти? :)

Так акцент — це про вимову. Типу «Ай синк, зет ...»

“Ай синк, зет ...”

Оцей во, я завжди уявляю отак : “I sink that...” 🤣
Іноземець : “So, you identify yourself as sink 🤔. I’m not sure our company need it...”

И это еще не беря во внимание, что разговорный язык простому разрабу тоже не особо нужен, перепиской и чтением тасок у большинства кроме тим лидов все ограничится

Хз, в мене в команді лише один українець крім мене, тому без розмовної англійської я навіть не міг би спілкуватись з іншими членами команди.

мы точно про украинские галеры говорим, которые занимают основную долю рынка труда укр ИТ?

Так, але моя ситуація не типова, згоден

Цікава стаття, але все ж

В ІТ я потрапив сім років тому

Зараз дуже важко знайти роботу навіть досідченим програмістам, не кажучи вже про новавчків.

Це не міф. Це правда. Все інше скоріше виключення з правил ніж тенденція. Можливо це і було міфом 7 років тому, але про зараз дуже сумніваюсь. Усі наші недоліки це привід платити нам як умога нище, не знаючи англіської розробник буде неконкурентно здібним, що дасть можливість платити цому набагато менше, особливо в теперішніх реаліях коли вимоги до кандидатів виросли до небес.
І саме головне, рівень англійської може бути найчастіша причина відмов у співбесідах. Яким би класним розробником не був новачок, компаніі про це не дізнаються бо з рівнем А2 навіть спілкуватися не будуть, окрім випадків з виключеннями.

Як тільки почали вивчати програмування, ОДРАЗУ потрібно вчити англійську якщо рівень нище B2.

Але в цілому цікава стаття, цікавий досвід. Щоб свічнутись в програмування завжди треба було багато терпіння і мотиваціі. Можливо просто зараз цього всього треба більше.

Це не міф. Це правда. Все інше скоріше виключення з правил ніж тенденція.

Не зовсім так. Особливо для ФЕ та веб є (був до 2022) певний пласт контор де англійська не дуже потрібно, але за там не дуже ІТшні. Це в основному або на внутрішній ринок, або на ринок СНД (зараз це взагалі дуже сумнівна опція), або потогонки (з ймовірністю кидка на останню ЗП). Ще без англійської можуть взяти, якогось дуже розумного в дуже специфічну сферу, умовний хайлоад, але будемо реалістами — для джунів це як ви сказали «скоріше виключення»

Дуже дивно. Автор каже, що 7 років тому (може і більше) проаналізував десятки вакансій і побачив там Tailwind CSS. Але Тейлвінд зʼявився всього 5 років тому. Так само, як і реакт хуки, які релізнули тільки на початку 2019. Щось тут не так.

-але звісно тейлвінд не з’явиться в вакансіях відразу ж після появи)

v1.tailwindcss.com/...​e-notes#tailwind-css-v1-0

> May 13, 2019

Ну, а в першому коміті все ще дуже-дуже далеко від того, чим tailwind стане в результаті.

Перед списком вимог у статті є таке пояснення:

Ось як би виглядав цей список сьогодні:

Раніше у вакансіях часто вимагали базові навички роботи PSD, знати Gulp та напевно щось накшталт Twig. Я додавав більш актуальний перелік вимог, для того щоб було більш корисно його читати у 2024.

Я склав план навчання. Для цього відкрив близько 30 вакансій Front-end розробників і виділив ключові вимоги до навичок, які повторювалися майже в кожному описі.

Там ще це написано, тому виглядає так, наче план складався ще більше 7 років тому, до того як з’явилися тейлвінд чи реакт хуки.

Цікава стаття. Найважче в цій історії, мабуть, — самонавчання, сила волі, дисципліна, самоорганізація — це заслуговує поваги і лайку!

Міф № 1. Платні курси за кілька місяців зроблять з вас розробника та допоможуть знайти першу роботу.

Так це міф. При тому на ринку працівника, платні і особливо безплатні (типу котанів) давали буст при пошуку роботи. Зараз пошук роботи — це окрема тема. Для ФЕ не знаю, але на БЕ від вас будуть питати багато теорії, яку не дуже легко вивчити самостійно (мережі, рівні ізоляції транзакцій, усілякі конкурентні штуки і тд).
При цьому треба розуміти, що платні курси — це 99% випадків розвод на бабло.

Міф № 2. Для професії ІТ-розробника необхідний математичний бекграунд та профільна технічна освіта.

Цей міф було спростовано дуже давно. Для чого займатись його спростуванням не ясно.
При тому, за спростуваннями цього міфу часто забувають, що профільна освіта на нормальних кафедрах за умови, що людина навчається, а не просто записана закриває багато фундаментальних знань, які і допоможуть пройти співбесіду і в роботі будуть корисні. Зараз на кафедрі де я давно навчався досить непогана програма pma.fpm.kpi.ua/uk

Міф № 3. Професія розробника надто складна, вже були спроби й у мене не вийшло, це «не для мене».

Не ясно в чому тут міф. Це просто відношення людини.

Знову ж маніпуляція, як і з міфом 2: не обовязково, але при цьому ваші шанси зменшуються на порядок. Особливо зараз в умовах низького попиту на працівників. Особливо зараз в умовах коли багато джунів мають гарну розмовну англійську.
Тут питання — а чим ви будете крити ту англійську конкурентів? Особливо коли у вас немає профільної освіти, тобто фундаментальних знань.

Ну і узагальнення:

Без ІТ-курсів та технічного вишу: як самостійно вивчити Front-end розробку та стати тимлідом

А що тут такого неочікуваного?
ФЕ має один з найнижчих порогів входу по навичкам. Основна складність — це конкуренція.
Тімлідство — це не показник високого технічного розвитку, для цього достатньо бути просто трохи організованим і мати хоч якісь софт скіли та бажання брати відповідальність.

І оскільки ця стаття така, що може надихнути початківців, то важливий момент для них:

__Розумійте стан ринку, і його потреби__

Те що в когось вийшло, особливо кілька років тому, не означає, що у вас вийде або їх досвід релевантний для поточної ситуації.
Те що в когось НЕ вийшло так само нічого не означає, спробуйте проаналізувати причини того, і зробити висновки з того чужого досвіду.

На вас чекає величезний обсяг специфічної інформації, яку потрібно запам’ятовувати.

На своїй першій роботі в ІТ я виписував trace виклику функцій у робочий блокнот, щоб змогти розібратись, як працює конкретний функціонал

Треба записувати на папері, коли з чимось розбираєтесь вже вдруге або розумієте, що точно будете це підглядати

Навіть зараз в роботі, коли потрібно багато зробити то записую на папері

Процес вибору напряму розпочався з вивчення описів вакансій та дослідження обов’язків різних спеціалістів в ІТ. Зрештою я зупинився на Front-end розробці та React. Цей вибір базувався на двох чинниках: по-перше, цей напрям видався мені найдоступнішим для входу в професію, а по-друге, створення сайтів виглядало найцікавішим.

Зараз у Front-end дуже висока конкуренція серед початківців згідно трендів, висока конкуренція стосується також: QA, Design та Python

(Коментар для початківців, які побачать цю статтю)

Дякую за статтю

Процес вибору напряму розпочався з вивчення описів вакансій та дослідження обов’язків різних спеціалістів в ІТ

Дуже правильний наратив, що треба досліджувати, що безкоштовних якісних матеріалів для навчання вистачає

Підписатись на коментарі