За останні два роки зросла частка айтівців, хто витрачає все зароблене. Це про вас?

Спільното, у Портреті айтівця 2024 ми побачили, що, хоча у більшості айтівців залишаються гроші після щомісячних витрат, також стає більше тих, хто витрачає все зароблене — їх вже понад 29%.

Це через донати? Або ваші споживчі звички за останні два роки змінились? Що ви почали купувати більше або менше? Обговорімо 💭

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному2
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Доллар тоже обесценивается, особенно после COVID, когда его напечатали огромное кол-во. Одним словом, 5000$ в 2019-м, как сейчас — 3500$.
Инфляционный налог как он есть.

Так. Мені некомфортно накопичувати, коли ці гроші можуть врятувати чиєсь життя. Навіть ОВДП, бо з такими відсотками це значно більше інвестиція, ніж допомога

Не тільки донати, у багатьох родичі/батьки тепер знаходяться на їх утриманні (якщо цілими родинами виїхали з прифронтових регіонів)

Однієї причини нема. Їх ціла купа.
Ремонт будинку після прильоту зжер майже всі накопичення за ті місяці, коли вдавалось їх робити.
А так, утримання літніх батьків та деяких родичів, чиї діти у ЗСУ. Звичайно регулярні донати та волонтерська діяльність. Разом з тим виросла вартість життя (інфляція, підготовка до блекаутів).
От і виходить 90%+ витрат заробленого. Іноді й 100%+, тому залажу у відкладені 10% з більш економних місяців.

Ну ІТшні кілобакси для Європи — це не така вже велика зарплата. У Харкові $3000 це ні в чому собі не відмовляй ще й нову квартиру кожні 5 років купуй. А у Європі оренда, страховки, поїсти, квітки ... на ресторани і тусню вже не залишиться. І це якщо платити український податок 5%.

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

— кінець 22, а потім 23/24 роки — це роки, коли масово скорочували проекти в Україні(та і закордоном)
— зарплата з цього часу не росла ні закордоном, а тим більше не в Україні.
— донати потрібні на такому ж рівні
— кількість захоплених земель/переїздів/відновлень будинків через обстріли/допомога рідним — точно формально не зменшилась.

Немає жодної причини, як середній айтівець зміг б витрачати менше.
Сам факт, що таких людей не стало в 1.5-2 рази більше — вже неабияка перемога.

Але завжди знайдуться якісь шалені сініори-ліди, які прийдуть і скажуть що у них «все зашибісь». А ті хто кажуть інакше то просто ниють.

зп вистачає на аренду квартири + комуналку, в когось ще на їжу вистачає?)

з початку року витрачав половину зп, потім літом почав з кумом висіти на вихідних, то майже усе витрачав :)

Ви там що бордель на усі вихідні бронюєте?

до того не дійшло поки що... на пивас та жрачку все витрачається

Про мене, але ще після корони стало очевидно, що жити треба сьогоднішнім днем, а війна тільки підтвердила це.

що жити треба сьогоднішнім днем

Але вже піздно — і жити залишається тільки учорашнім днем. Ховаючись на чужій хаті від могілізації.
Хоча зараз читав що хто приходить добровільно — дають час «зібратися»: отже можна встигнути пожити на повну один останній день.

Дивно до якого готелю вона доїхала. Бо там де ці колючки і Тиса йде вздовж кордону на цій ділянці БП на вьїзд і на виїзд А готель аж в Діловому

Перед війною я кілька років збирав «на чорний день»
І 24.02.2022 чорний день настав! Я переїхав за кордон і мої витрати зросли в 2 рази. Було кілька місяців, коли витрачав більше ніж заробляв

Оскільки перетнув умовну позначку «половини віку», почав замислюватися про майбутню пенсію (тут сміх з футурами «му-ха-ха»). Оскільки на пенсію з України не розраховую, не лише з причини що знаходжуся за кордоном, а й також не очікую що пенсійний фонд України буде спроможний годувати армію пенсіонерів... Дивлюся в бік пенсійних рахунків, вже навіть один відкрив — так званий пенсійно-інвестиційний. Відкладаю туди небагато, але старатимусь це робити стабільно. Те саме для непрацюючої дружини. Також знімаю кошти в іноземних валютах — теж дуже небагато. Насправді в якості інвестицій розглядаю різноманітне навчання — своє, дружини і дітей. Своє — сертифікація в клаудах, дружині іноземні мови — місцева і англійська, дітям — англійська, математика, українська, пізніше додамо німецьку, щось типу робототехніки, малювання і т.д.

Хоч 10 відсотків треба на пенсійно інвестиційний засилати і купувати sp500. Це і податки оптимізувати допоможе

Ну цього щурячого рабства нажаль не уникнути.
Треба відкладати.
Або молодим вмирати

Ви настільки довіряєте IB? Що він проіснує що років зо 30?

Ну у мене не тільки іб, але яка різниця, усі брокерські акаунти регулюються однаково

If your broker goes bankrupt, the Securities Investor Protection Corporation (SIPC) will typically try to transfer your accounts to another brokerage firm. If that’s not possible, the firm will be liquidated and the SIPC will send you either a check for the market value of your shares or certificates for the lost stock.

У випадку коли брокер сильно мутив, sipc не врятує www.sipc.org/about-sipc/the-sipc-fund Звісно, вирогідність такого дуже низька, але не нульова )

Не буває нульового ризику, але у моїй моделі цей нижче наприклад шансів загинути при аварії на мотоциклі :)

нижче наприклад шансів загинути при аварії на мотоциклі

Пфф, знайшов з чим порівняти, згідно Семухіну, це Zero Division Error )

Тису переплив і намагається не відсвічувати у новому місці щоб платити тільки фоп-5% податки

А що по вашому має статися? В один день сервери выключать і все?

Навіть якщо не виживе і закриється по якійсь причині, це розтягнеться на роки і дадуть можливість перекинути активи на інших брокерів.

Оскільки перетнув умовну позначку «половини віку»,

Це скільки?

Та ну, не все так погано, 28 для чоловіків(:.

Після, 57 років очікувана тривалість життя була коли останній раз бачив.

ну-ну не треба так засмучуватись, там не враховано фактор алкоголізму принаймні... я не знаю такого поля в БД РАЦСів, звідки та статистика скоріш за все ...

До повномасштабного вторгнення було років на п’ять більше, це через війну менше 60 тепер.

там не враховано фактор алкоголізму принаймні

Життя непросте зараз, те що у 28 років ти не алкоголік, не означає що в майбутньому це не зміниться(:.

Просто потрібно читати повну назву цього показника (а саме, середня очікувана тривалість життя при народженні)

так але мені самому завше на стільки цікаво на скільки самі комсомольці на стільки тупі щоб «аргументувати» брехню за ссср де все добре і принаймні не гірше ніж у цьому вашому західному капіталістичному світі бездуховності та ворожості людини до людини та вот єто всьо

... ок ось таблиці

List of countries by life expectancy

якщо брати 57 рокі по таблиці рядка Life expectancy for male at birth то згідно комсомольців Україна знаходиться десь вище за судан (іде громадянська війна) та сомалі (взагалі сіра зона) але нижче за буркіна фасо (це що берег слонової кістки но незалежній чи що)

... ні брешу берег слонової кістки то côte d’ivoire (не знаю як це читається але схоже на чорний) а буркіна фасо це в глиб континенту (чорного) там виходу до моря нема «населення — 15,7 млн осіб (у 2009 році)» ну в принципі уже можна порівнювати

ЗЫ: а буркіна фасо то є тобто було верхня вольта (к) (тм) ну штош і назвою соотвєтствує

ЗЫ: btw за наведеними вище таблицями рядок Ukraine відповідає значенню Life expectancy for male at birth 66.90

На дітей я б не сподівався в них своїх проблем вистачатиме, тільки встигай допомагати ) А що за пенсійні фонди?

Про дітей це інвестиція в їхні знання, щоб вони з часом стали самостійними і могли впевнено підтримувати самі себе.
Пенсійні фонди — це не зовсім фонди, поцікавтеся в банках які є в вашій місцевості, якщо ви за кордоном, багато з них мають таке поняття як пенсійно-інвестиційний рахунок, з яких ваші кошти вкладають в умовно низько-ризикові облігації etc. Ну там залежить від ваших вподобань, рівень ризику можна відповідно налаштовувати.

а який там відсоток по тих облігаціях

там відсоток низький і він часом може бути навіть тимчасово мінусовим, але з мого дуже обмеженого досвіду щось між 2% — 3,5%

саме цей тип рахунку з тим рівнем ризику який я обрав аби «спробувати на смак» — тут не про дохідність, а про збереження коштів

ну й не забуваймо про інфляцію, тому вважаю що заощадження повинні бути розкладені в різні кошики за видами валют — це я лише трохи практикую, а з ощадними рахунками в мене це ще попереду

не розумію на шо тоді там жити? я думав коли працювати не зможу — перевести долари на гривню та жити на відсотки...

нашо там жити — на це запитання кожен має відповісти самостійно і мотивація+рішення для однієї людини != мотивації+рішення для іншої

про жити на відсотки — так, в Україні за гривневими депозитами відсоток значно вищий, та при цьому ризик втратити депозит без жодного відшкодування не дорівнює нулю, це варто враховувати без зайвого інфантилізму «мене це не торкнеться, бо такого не може бути»

розбити депозити на частини, яки покриває фонд повернення... хз ще що можна зробити, може є страхування якесь?

А сам фонд повернення хто покриє?... Воно все працює ґуд якщо двісті банків працюють, а один банкрутує. А коли великий бада-бум, імовірність якого в нашій країні не дорівнює нулю, то на той фонд надіятися дуже наївно.

+ крім того, виплата в гривні, термін фактичної виплати може затягнутися різними судами та іншою бюрократією, в результаті з заощаджень внаслідок гіперінфляції залишиться гарбуз

ще що можна зробити

Банки повинні бути в цій моделі лише «одним з» місць де тримаємо кошти. Решта — готівка, дорогоцінні метали, багато чого іншого. Плюс розкладання яєць в кошики в різних країнах — це в наших умовах для чоловіків важко, але не неможливо...

Застрахуватися що не помреш до 70

Хоч щось залишиш

страховальщики тож не дурні будуть вписати в контракт щорічне оновлення контракту з влк не такім як на фронт у східній національній соціалістичній європі і відповідно коригування ставок за страховку ))

то вони в контракті пропишуть +0.1% в рати за кожен день знаходження в Україні.

А ж на 4% зросла, в 2020 була 25%, зараз 29%
Редактори вже не знають яку тему для срача створити

В Україні ніколи не міг витратити усю зп, тільки один раз таке було, коли я айфон собі купив і тоді як раз зп вистачило. Наразі у Польщі, оренда у 5 разів більше, податки більше (особливо 300 євро зус вибішує). Пломба на зуб — 100 євро, кафешки дорожче. Одяг та продукти приємні, як і ціни на авто. Але усюди де лейбор кост, оренда та податки — вище.

так а шо, я прозрів, що у Польщі ціни на їжу та одяг нижче, як і на авто. ))

А послуги ?

а які саме тобі треба послуги ну сірьозно?

Сантехнік
Електрик
Масаж
Якийсь ремонт крупніший

ти про який саме масаж? бо в нас сто доларів година варіант люкс

У кого яка уява

В ельфіях за 100 це ьезщубі для трак драйвера

Якийсь ремонт крупніший

тут мудрий нарід (к) (тм) опять постив золоті унітази (к) (тм) з акцентом же ж «ми не такі такі не ми» (к) (тм)

... ви кажу базову вартість ремонту яку вам розказують в столиці вашій києві бачили чи ту вартість яку вам розказують як «що уже харашо було і вигодно»? ніт?

ЗЫ: але нашо тобі сірьозно

Якийсь ремонт крупніший

?

так само власне як часто тобі треба

Сантехнік
Електрик

Ну коли я там бував, в мене чек з продуктового магазину у великих містах був +/- як у Києві. Там і асортимент збігається значно ;-)
Далі, все, що виробляють роботи, дешевше.
Але все, що люди роблять руками, включаючи медицину, значно дорожче, повільно і черга.

В магазі від 200 легко
До 100 це чіпсів купити чи туалетного паперу

А можна трохи подробиць де їжа/одяг дешевше?

Порівняння Бедрьонки vs АТБ на аналогичні товари в один і той час рік тому показало приблизно *2 в Польщі, а цього літа — по окремим позициям так само або трохи дешевше, а в цілому десь *1.5.
По одягу в лоб важко ідентичне знаходити. Лише по якісному сегменту (накшталт ессо) можна знайти — і там ціни однакові. Але затаритися на шафі новим одягом дітям і прислати до Польщі посилкою виходить щонайменьш вдвічи дешевше аніж на місці. Розрекламована Пепко не така вже дешева та і якість часто сумнівна.
З послугами те саме — пломба десь від 3000грн еквіваленту, заняття группове в бассейні в малого великим абонементом 700грн, жінка жабу придушила і на манікюр сходила — 2к. Навіть в києві ціни меньші, не кажучи вже про інші.

пломба з рентгеном та лікуванням каналу — в Київі десь 3000грн й вийде...

це без рентгену та каналів. З каналами десь від 7к а скоріше більше

я робив рік тому, може ціни зросли... я так пам’ятаю як написав

Бедрьонки

Де пан там побачив м’який знак після «р»...

Дякую за підказку. Замилилось око і приглючилось «i» в іншому місці

А в чому прозрівати? Що якась рандомна побутова техніка з Німеччини в Німеччині коштує наприклад 100 євро, в Польщі це стає в 500 злотих, а в Україні це перетворюється в 7000грн. Україна для багатих, і всілякі таблиці з розрахунками скільки треба днів працювати на умовний айфон це тільки доводить.

не знаю як кому, але в Україні , особисто мені, жити було дешевше і на більш широку ногу ніж у Європі

Не повірите, в магазинах Польщі квас Оболонь теж дорожче ніж в Україні. А в Німеччині ще дорожче. Це називається витрати на перевезення.

мене колись заціпило я купив хліба (тре слідкувати щоб не солодкий окрема історія) насушив сухарів забадяжив квас ну нічо так нормально вийшло але загалом якось переконався що воно того не на стіко варто

витрати на перевезення.

тож гештальт закрив на довго і можливо на завжди вже ))

податки більше
Пломба на зуб — 100 євро

Лівакам на замітку: більші податки != безкоштовна медицина

«Ліваки» нікого не гонять в приватні клініки

А соціальне страхування куди поділося?

Вона працює тільки на папері. Он можна чекати місяць на рентген при підозрі на перелом кінцівки. Цілком можливо, що дійсно дочекавшись місяць рентген все ж таки зроблять.

При підозрі на перелом, вас везуть або ви їдете до Unfallklinik. Де рентген роблять в той же день. Де ви беретесь такі казкарі?

до Unfallklinik.

Їхати з усієї Європи в Німеччину?

Де ви беретесь такі казкарі?

З європейської казки

Співчуваю, що в вашій країні таке трапляється! Да немає тут ніякої казки, звичайне життя. Мабуть українцям треба давно вже подорослішати, щоб с казками розібратися.

Підозра на перелом кінцівки. Очикування п’ять годин в черзі (так в Україні таки пошвидше). Одразу після осмотру рентген. Ще через півгодини оформлення до шпиталя. Наступного ранку вже операція. Це державна медична страховка у Польщі (безкоштовно по тимчасовому прихистку).

А знеболювальне вкололи чи 5 годин терпів біль від перелому?

Та там в такому місці було (через що і операція) що навіть не було зрозуміло чи то дійсно перелом. якщо не чипати та не напрягати то не було болі.
То начитавшись усіх тих лякалок про штрафи за необгрунтований виклик швидкої просто на таксі дісталися і чекали. Без знеболювального.
Як би була біль то швидку таки викликали б і там явно вкололи б.
Ну і нещодавно були якись реорганізаціі які мали покращити обслуговування таких термінових але не «код красний» чи хоча б жовтий.

Ну так виключіть режим мажора, зробіть собі страховку і ідіть зуби лікуйте по страховці.

Шо за страховку порекомендуєте?

щелепа більш менш нормальна від 600 баксів або євро баксів у еквіваленті стоє )) я провіряв

Хоч ту ж PZU, дивлячись на ваші умови і скільки готові платити.

Ну страховка має ліміт
Це швидше про планові чистки і аварійний зуб раз на рік може

А наші пеньки діряві туди не влізуть в бюджет

Це швидше про планові чистки і аварійний зуб раз на рік може

щойно балакали тут до речі американська чистоганщина працює бо американці дають списати витрати на стоматолога певний ліміт звісно

має ліміт

але той ліміт можна списати з податкі як tax deductible

ЗЫ: саморучки я ще не провіряв зуби ні як не доходять бо голова дуже занята ((

А наші пеньки діряві туди не влізуть в бюджет

але відповідно я так зрозумів (я питав конкретно но вже забув) то ліміт лишається ліміт і той ліміт ти списуєш а все що зверху покриваєш уже з кармана або точніше воно вже не вираховується з податків (до податків) а вже після податків

ЗЫ: і наче я вже десь краєш глаза чув що то є не тільки на зуби а як і на очі чі щось таке зокрема но там уже за віком якщо я правильно почув

Хм
Ще щось новеньке

Я пробував зуби дружини в декларацію вписати

Не дуже вийшов з елайжібіліті

universalna.com/...​/travel-insurance/poland 30к ліміт. Колезі по соціальній страховці поміняли суглоб в нозі, правда в іншій країні трішки південніше. Планові чистки і канал / пломба навіть соціальне страхування покриє.

Так, є медікал експенсз
Але там виырково

Чи якаси сума порогова

В мене не проканало

Якщо казати про Польщу, то канал/пломбу якось дуже одностайно в усіх группах не рекомендують ставити по соціальній страховці (хоча таке і можливе). Щоб потім кратно більше в щелепу не було потрібно вкидати.
Але стоматологія здається майже в усіх країнах то окримий світ.

шо спеціально канал не чистять шоб потім знову лікувати? :)

ну імхо з розмов з товаріщами (зуби має окремим питанням тож цікавлюся скрізь що в мірє дєлається) там виникає цікава «статистична колізія» де «приватна клініка» дає якусь свою гарантію на те що вони зроблять і відповідно їм вигідніше зробити одразу ніж потім переробляти у межах власної гарантії а от соціальна клініка не те щоби «навпаки» але виходить «в бік» тож вони «покривають гарантію» на те що вони зроблять у рамках тої самої загальної соціальної медичної гарантії за якої ти вже до них прийшов тож їм не на стільки принципово чи прийдеш ти ще раз а може навпаки навіть певна вигода бо стоматологічна гарантія за соціальними гарантіями як я розумію обмежена (або дуже обмежена або можлива відсутня узагалі) тож як що піде і не так то ти всьо дно підеш у планту клініку а не в зад в соцільну

просто бізнес

Власного досвіду не маю. Не настільки непросто щоб з цим експерементувати. Но це мабуть як і в Україні. Колись дуже давно коли лікував безкоштовно в полікліниці — то і матеріали дешеві і праця «на відчепися». Теть пломб навіть року не витримувало.І перший візит до приватного лікаря був як якесь нереальне диво.

Виходить один раз платимо за медицину на папері, а другий раз платимо за медицину — страховку

Виходить один раз платимо за медицину на папері

В законах чітко виражено, за що саме ви платите і де ті кордоні державної медицини.

Приклад — прийшла жіночка з мамою, до невролога. Матір лікувалася в Україні, недолікувалася, має намір продовжувати лікуватися в іншій країні, де отримала прихисток.

Вимагали від невролога негайно зробити те то і те то, але у невролога був свій флоу — спочатку вам треба до психолога, там запис декілька тижнів чекати.

Почали пацієнтки створювати галас, тому що це довго і взагалі набіса нам той психолог якщо нам треба те і те?!

На що отримали чітку і спокійну відповідь, що якщо треба негайно, то раджу скористатися платним страхуванням і це дійсно в країні працює ( я не за Польшу ) - на завтра буде запис до лікаря по страховці.

Обурені пацієнтки пішли розлючені, із цілим возиком ненависті і гівна до місцевих.

Мораль цієї історії така — ніхто вам full medicine cervice не надасть. Безкоштовна медицина — це не швидко, і не всі кейси. Пездіцому умовну вилікують доречі швидко. Все інше — чекайте запис.

Хочете швидко і зараз — будь ласка, купуйте приватну страховку.

Хочете швидко і зараз без страховки — приходьте в Київську міську лікарню, з конвертом.

Мораль цієї історії така — ніхто вам full medicine cervice не надасть. Безкоштовна медицина — це не швидко, і не всі кейси.

Але основна претензія з мого боку — вартість цього. Чому за цей паскудний сервіс береться відсоток з доходу, а то й нічого не платиться у випадку відсутності доходу. Хтось в абсолютних цифрах платить Х, хтось 10*Х, але сервіс для них однаковий. Оце і є лівацтво

Пломба на зуб — 100 євро

Дивлячись за що саме 100 євро.
Лише за матеріал пломби — так він і в Україні може бути за 50 євро, якщо гарної якості.
Якщо все разом (з «посадкою» та розхідниками) — то і в Вінниці легко 70-80 євро може бути. Підозрюю, у Львові чи Києві і дорожче буває

У Польщі то звичайна стоматологія, звичайна пломба і зуб без каналів, реставрації тощо. Зараз ось погуглив різні клініки в різних містах, то від 700 грн до 2к грн бачу ціни. Сперечатись можна довго, але лейбор кост в Польщі вище. Підстрижка у простій парикмахерській в простому місті — 80 зл, це 800 грн, в Україні в норм барбершопі така ціна.

800 грн, в Україні в норм барбершопі така ціна.

Не в Україні, а в Києві. В облцентрах в барбершопах ціна удвічі нижча, а у звичайних перукарнях ще удвічі нижче

Зрозуміло, цілком можливо тоді.
За парикмахерські: так, якщо ми говоримо про чоловічу стрижку, то це досить недешево

Підстрижка у простій парикмахерській в простому місті — 80 зл, це 800 грн, в Україні в норм барбершопі така ціна.

остання ціня яка я був за ковіду но до войни то була як мені не зруджує память 150 гривень чи вже 180

... тоді якраз ввели оті ліміти «больше трьох не собіраться» і не зовсім понятно було чи взагалі можна ходить у парихмахерську без справки але я помню як тариф злетів з 50 гривень до 150+ на що мені особисто стало вже соромно

тож я таки купив тоді собі електричну підстригальну машинку і в своїх морпіхів подивився diy haircut і з тіх пір так і роблю афігєнські зручно особливо в питанні логістики та ще окремому питанні спілкуванні з людями у якім мені стало таки гірше тож рятує так реально

ЗЫ: скільки стоє тут на місці не в курсі мені здається що не $20 а може й так останній раз дивився на парикмахерську в оттуда то було в ізраілі так само ще до війни

в Україні в норм барбершопі така ціна.

схоже барбєрщоп який був у мене у парадньому закрився тож тепер х.з. по чьом (( втім я і тоді х.з. просто думав заглянуть по бистрому узнать ))

оренда у 5 разів більше

Порівняно з Полтавою якоюсь? подивився, однушка в центрі Кракова $800-900. Не пам’ятаю в Києві цін $150-200 в принципі, не говорячи вже щоб в центрі, в 2024.

в Полтаві взагалі одна з найдорожчих оренд в Україні. Це такий собі філіал затишку для харків’ян.

Доллар тоже обесценивается, особенно после COVID, когда его напечатали огромное кол-во. Одним словом, 5000$ в 2019-м, как сейчас — 3500$.
Инфляционный налог как он есть.

Ну ІТшні кілобакси для Європи — це не така вже велика зарплата. У Харкові $3000 це ні в чому собі не відмовляй ще й нову квартиру кожні 5 років купуй. А у Європі оренда, страховки, поїсти, квітки ... на ресторани і тусню вже не залишиться. І це якщо платити український податок 5%.

а якщо платити Европейскі податки то до 20% спокійно. А може більше, чому і потрібно платити юристам постійно щоб вони все зводили нормально і давали знати якщо десь ті вілазиш за «ліміти» чи щось подібне

взагалі 20% це ще мінімум, в деяких державах можно до 60% відддати

платити юриста

Юристам тотвде зовсім темна сторона
Бузам це десь від 1000
У когось на рік у когось на місяці

Самому лешевше

мені простіше платити 80$ на місяць щоб бути впевненим з податками на 600$
тому як якщо будуть проблеми, то заплачу я в рази більше

Ну хай так
80 то на галерного схоже
Ті шо від галери бухи в принципі рулять псевдо підприємця. З ними теж можна домовлятися

Але якщо складніше щось,(декілька клієнтів, чи без флп) то треба самому рулити або наймати

Для цього є апи

Знайомий айтішники платив буху в рази більше.
Але він багато чого рулив
Не тільки галерний фоп

Не велика, але і не мала. Так середня, якщо чистими після податків.

З цієї весни так. Замовлень нормальних майже не було. Доходи впали до мінімуму який може забезпечити життєдіяльність сім’ї. Багато витратив на забезпечення своєї автономності. Плюс психологічно полегшало ставлення до грошей. Витрачали дуже багато на різну хрінь, хоча із плюсів ремонт у ванній зробили нарешті. Не те щоб є плани залишитись тут на довго або у цьому була необхідність, просто я так хочу.

Так, про мене. Не все в нуль витрачаю, але близько до того. Бо маю чітке відчуття що «якщо не зараз, то, можливо, ніколи».

Якщо виберусь колись із цієї зони незламності — то повернусь до старого способу життя. А зараз, захотів ігровий пк — обрав повну імбу, і купив. Захотів віскарь за 2к — done. Оновив батькам машину. Ще й мотоцикла купив би, але сенсу нема, бо навіть за межі міста не виїду

Та й таке 😒

Якщо виберусь колись із цієї зони незламності ...
Не лучше ли устроить пир на эти двадцать семь тысяч и, приняв яд, переселиться «в другой мир» под звуки струн, окруженным хмельными красавицами и лихими друзьями? ©

Бобёр, ты на Тенерифе, зачем ты продолжаешь ходить по топикам и накидывать? Иди плавай, серфи, на вулкан залезь в конце концов

на вулкан залезь в конце концов

так заліж же ж ось бач як бурлить і пригорає аж гарячє ))

Не лучше ли устроить пир на эти двадцать семь тыся

Пардон, в душі не ї*у звідки ця руснява цитата

Та ну! Це ж цитата київського письменника — Михайла Булгакова

Не читав цю русняву хтонь, а від назви «мастєр і маргаріта» (якщо це звідти) — ригати тягне

Оскільки ви вирішили козплеїти Шарикова, то відповім вам словами професора Преображеньского:

Вы ещё только формирующееся, слабое в умственном отношении существо, все ваши поступки чисто звериные, и вы в присутствии двух людей с университетским образованием позволяете себе с развязностью совершенно невыносимой подавать какие-то советы космического масштаба и космической же глупости о том, как всё поделить... [...] ...вам нужно молчать и слушать, что вам говорят. Учиться и стараться стать хоть сколько-нибудь приемлемым членом социального общества.
козплеїти
вам нужно молчать и слушать, что вам говорят.

так!

козплеїти

кажуть квадробєри нова хвороба молодої української нації ((

якщо не читав то як знаєш що це

руснява хтонь

?
а від майстер чирняк не тягне?
може це просто в тебе гастроезофагеальний рефлюкс?

А це «руснява цитата» вже москальського поета:

Прощай, немытая Россия,
Страна рабов, страна господ,
И вы, мундиры голубые,
И ты, послушный им народ

Хто забуває історію — прирікає своїх дітей на її повторення.

прирікає своїх дітей на її повторення.

поховайте та вставайте кайдани порвіте і вражої злої крові волю окропіте і я заплакавши назад поїхав знову на чужбину

Михайла Булгакова

булгаков враг удоли! ((

Не все в нуль витрачаю, але близько до того
А зараз, захотів ігровий пк — обрав повну імбу, і купив. Захотів віскарь за 2к — done. Оновив батькам машину

Лол, взагалі то гроші можуть допомогти

як виберусь колись із цієї зони незламності

Або як мінімум вийти з бусика.

В мене знайомий виїхав 2 тижні тому. Я думав ще вже не реально, але виявляється місяць-два «полежати» в лікарні і ти виїздний.
Ну і ще 20к

20к + звʼязки. 20к в мене є, а звʼязків — немає. тцк це ж не каса, куди прийшов, проплатив, і получив бомажку

а, ну і

Лол, взагалі то гроші можуть допомогти

«витрачаю поточну зп» <> «нема запасів» :)

Це тому, що айтівці відірвані він наріду, жили плюючи униз. А треба подивитися список однокласників чи одногрупників, може хтось поважна людина чи зелена залупа і може нарішати

Може коли ти не плював униз то і «поважну» людину шукати не довелося. За гроші і так нарішується — звісно не без загроз.

Я не проти, та і мені не треба, але тут на доу будо багато ниття типу ось маю бабло а кому віддати не знаю бо мамина абрикоса. Це порада для них, подивитися своє коло уважніше.

20к + звʼязки. 20к в мене є, а звʼязків — немає. тцк це ж не каса, куди прийшов, проплатив, і получив
бомажку

На початку року однокласниця в фейсбуку написала, «привіт, бачу ти за кордоном, підкажи чи можеш порішати виїзд для чоловіка». І так вона всіх спамила. В травні бачив фотки з європи, виїхали змогли. Люди без грошей і зв’язоків.

На роботі в знайомого фірма сама рекомендує «посередника».

Кароч, варіантів багато.

На роботі в знайомого фірма сама рекомендує «посередника».

Оце те чим галері насправді мають допомагати.

А мені півроку зайняло поки таки здали кур’єра що гроші приносив.
Бігав до того як дурачрк по обмінниках, 100дол за раз

витрачаю поточну зп" <> «нема запасів» :)

Оце правда

Депутати свою зарплату демонстративно за раз пропивають

тцк це ж не каса, куди прийшов, проплатив, і получив бомажку

а ти спробуй )) на худой конєць з дурки не зразу випустять

місяць-два «полежати» в лікарні

після дурки тцк у нього тільки відсмоктати зможуть

Якщо виберусь колись із цієї зони незламності

вибратись можна за ті гроші, якщо не витрачати їх на

А зараз, захотів ігровий пк — обрав повну імбу, і купив. Захотів віскарь за 2к — done
Бо маю чітке відчуття що «якщо не зараз, то, можливо, ніколи».

А ще можна подумати про сім"ю чи батьків, щоб їм щось залишилось якщо що.

Однієї причини нема. Їх ціла купа.
Ремонт будинку після прильоту зжер майже всі накопичення за ті місяці, коли вдавалось їх робити.
А так, утримання літніх батьків та деяких родичів, чиї діти у ЗСУ. Звичайно регулярні донати та волонтерська діяльність. Разом з тим виросла вартість життя (інфляція, підготовка до блекаутів).
От і виходить 90%+ витрат заробленого. Іноді й 100%+, тому залажу у відкладені 10% з більш економних місяців.

Не тільки донати, у багатьох родичі/батьки тепер знаходяться на їх утриманні (якщо цілими родинами виїхали з прифронтових регіонів)

Так. Мені некомфортно накопичувати, коли ці гроші можуть врятувати чиєсь життя. Навіть ОВДП, бо з такими відсотками це значно більше інвестиція, ніж допомога

з такими відсотками це значно більше інвестиція, ніж допомога

)))
До війни теж непогані відсотки були. А потім в мить закрили вторинний ринок овдп і сиди чекай погашення, поки курс стає х2. «Інвестиція» дуже швидко перетворилась на добровільно-примусовий донат шестизначної суми

«Інвестиція» дуже швидко перетворилась на добровільно-примусовий донат шестизначної суми

А як же ж гарно всі блогери та твіттеряни розганяли про «способ заробити і допомогти країні»)

До 2014 року ОВДП взагалі було закритим інструментом, не доступним фізичним особам. Чи ти із тих, для кого війна тільки в 2022 почалась?

сиди чекай погашення, поки курс стає х2

ОВДП є в євро та доларах США

Ти знаєш, на початку повномасштабки в мене були такі самі думки і відчуття. Потім, коли війна почала вочевидь перетворюватися на довгограючу, якось почали з’являтися думки що раптом що (а це цілком можливо), мені допоможе майже ніхто. Рівно як і дружині з котом у Польщі, рівно як і старій тещі у невеликому містечку.

Наявність кота це вже звісно серйозно, тут не посперечаешся

Ті може горобців ловити
І іншому топікц писали що птиця всяка це здорове харчування

а горобців вже немає в украйні. погугліть. зникли

дістав лелеку отим звіріньканям

Это бред, по селам куча, подсолнухи и прочее заерно жрут только так

обробка соняху розглядається як одна з причин

Може бути
Я взимку синичок насінням годував, вони хворіли потім, думав то один такий птах спочатку

Камази зникли з гасінням чи куди вони ділися?

Меньше ніж було раніше, але достатньо. Нещодавно кіт вполював у палісадніку.

Підписатись на коментарі