Моніторинг домашньої сонячної станції: чому я написав власну систему

Практично все обладнання, орієнтоване на перетворення сонячної енергії в електричну, має або власні системи моніторингу (наприклад Victron VRM для обладнанняVictron), або використовують «корпоративні» хмарні сервіси (наприклад Solarman для обладнання Deye). Також, варті уваги універсальні системи які обробляють досить широкий спектр обладнання різних виробників. З безкоштовного — Home Assistant або платні — Solar Assistant. Здавалося б сенсу в розробці ще однієї системи немає. Але, сукупність дрібних факторів недостатності, неточності, відсутності переросли в бажання створити власну систему моніторингу.

Історія.

Моя перша сонячна станція — це 20 транзисторів МП42 в яких зпиляна верхня кришка. І було це ще в еру динозаврів. Але ті неймовірні відчуття, усвідомлення магії перетворення енергії збереглися. П’ять чи шість років тому я встановив перші 4 кВт панелей для автономної сонячної станції. Далі були добавлені ще 6 кВт.

Я використовую інвертори Deye — стандартна система моніторингу Solarman або Deye cloud.

Необхідність.

Після перших місяців ейфорії, поступово почало приходити відчуття того, що маючи те що є, можна отримати більше ніж маєш. Аналізуючи дані, отримані від обладнання, можна більш ефективно використовувати отриману від сонця енергію. Але для аналізу необхідно збирати та обробляти дані за алгоритмами, які можна використати для аналізу. Стандартна система не надавала мені цих даних.

Функції яких не вистачає в стандартній системі моніторингу:

В [дужках] я буду вказувати як справи з наведеним параметром в стандартній системі моніторингу Solarman. А ви, можете співставити зі своєю системою моніторингу.

1. Чесний реал-тайм. Необхідно щосекунди отримувати значення сенсорів [одна хвилина — це не реал-тайм]. Ця функція переводить моніторинг в іншу систему координат. Я, завдяки посекундному моніторингу, помітив несправність(протікання) в системі водопостачання з власної скважини (відбувалось неочікуване періодичне збільшення споживання).
  2. Прогноз часу що залишився до завершення заряджання/розряджання акумуляторної батареї [параметр відсутній]. Цей параметр дає відповіді на прості питання: Чи встигне зарядитись акумулятор до заходу Сонця? Чи вистачить заряду акумулятора до сходу Сонця? ...
  3. Втрати енергії на перетворення з постійного струму(сонячні панелі) в змінний струм(для живлення побутового обладнання) [параметр відсутній]. В зимовий час, коли нестача сонячної генерації, цей параметр вас злегка шокує до непритомності. Цей параметр дає відповідь на питання: А чи не варто взагалі вимкнути систему з вечора до ранку?
  4. Прогноз сонячної генерації на основі генерації енергії за попередні періоди [параметр відсутній]. Цей параметр дає відповіді на питання: На скільки треба розрадити акумулятор сьогодні, бо завтра буде сонце, і щоб не втрачати енергію, ії потрібно акумулювати в акумуляторі.
  5. Різниця генерації між однонаправленими тотожніми стрінгами [параметр відсутній]. Дає змогу прийняти міри по зменшенню впливу від часткового затінення.
  6. Критичні повідомлення про роботу станції [параметр відсутній]. Вкрай важливий функціонал. Для прикладу, при вимкненні мережі загального користування, треба вимкнути пристрої з великою потужністю споживання, інакше ви і не помітите як швидко розрядиться ваш акумулятор. Щоб вимкнути пристрої, необхідно отримати і відреагувати на повідомлення про відключення мережі.

Враховуючи викладене вище — була створена власна система моніторингу dSolar (doro.poltava.ua/dsolar) яка розповсюджується безкоштовно, не виключаючи donating.

Якщо ви звичайний користувач сонячної електростанції, мабуть вас задовольнить стандартна система моніторингу. Якщо ви, як і я, хочете підняти ефективність сонячної станції — спробуйте щось інше.

Підписуйтеся на Telegram-канал «DOU #tech», щоб не пропустити нові технічні статті

👍ПодобаєтьсяСподобалось7
До обраногоВ обраному7
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Нова версія dSolar — реалтайм моніторинг сонячної станції
ver 2.4.0 (26.11.2024)
* Winter ESS — оптимальне керування різними(сонце, мережа, АКБ) джерелами енергії
* Обчислення струму навантаження на основі інших регістрів modbus. Призначений для цього регістр містить файкове значення.
* Візуалізація cos(phi) навантаження не панелі приладів
* Обробка Modbus для однофазних інверторів високої потужності
* Нова опція конфігурації: Візуалізація на панелі приладів градусів, як ціле число

Как пользователь Victron VRM скажу что все перечисленное есть и работает

Віктрон — це унікальна система по масштабованості, відкритості, здатності налаштувань. Без перебільшення — це найкраща система в світі. Але:
1) SmartShunt не обчислює час, який залишився до закінчення заряду АКБ — тільки час для розряду (щойно перевірив на останній версії firmware)
2) Я не є користувчем Victron VRM але: по даних дашбоард неможливо обчислити втрати на перетворення. По цих даних ККД системи 100% (недавно в одній групі підраховували). Поправте — якщо це не так.

Едуарде, доброго вечора. Дякуємо, що поділились своїм досвідом! Пропонуємо вам написати про цю розробку технічну статтю, а ми опублікуємо її на DOU. Якщо ця ідея вас зацікавить, можна написати нам на пошту [email protected] :)

Дякую за пропозицію. Сідаю працювати.

Підписатись на коментарі