П’ять інсайтів про відкриття сервісної IT-компанії, які допоможуть уникнути помилок на старті

Привіт! Мене звати Аліна, я СЕО IT-компанії ALevelSoft та ментор програми Growth Incubator.

За останні кілька років я мала змогу працювати з десятками підприємців-початківців, допомагати їм уникати типових помилок і досягати успіху в IT-бізнесі.

Разом з Growth Factory ми провели понад 10 годин інтерв’ю з власниками IT-компаній, десятки опитувань та онлайн-зустрічей, зібрали понад 200 питань від майбутніх IT-підприємців та стільки ж відповідей від експертів.

У цій статті я хочу поділитися п’ятіркою найважливіших інсайтів, які допоможуть вам стартувати.

1. Необов’язково бути розробником, щоб відкрити IT-компанію

Багато хто думає, що без технічної освіти не варто навіть намагатися відкривати IT-компанію. Проте це міф. Серед студентів нашого першого та другого потоків, разом зі мною відкривали компанії спеціалісти різних напрямків: QA, DevOps-інженери, дизайнери та навіть люди без технічного досвіду, але з досвідом у сфері IT — на позиціях Sales, Project чи Delivery менеджерів, а також C-level керівники, такі як COO. Тому, якщо у вас немає технічної освіти, це завдання вирішуване.

Що це означає для вас?

Якщо ви не розробник, зосередьтеся на бізнес-аспектах, комунікації та управлінні. Знайдіть якісних розробників високого рівня, беріть проєкти та делегуйте їм технічні задачі. У вас є всі шанси побудувати успішний бізнес, якщо ви розумієте ринок і знаєте, як працювати з клієнтами.

2. Нетворк — це ваш найкращий актив на старті

Успіх багатьох підприємців, включно зі мною, починався з контактів, які ми будували роками. За даними опитування, яке ми проводили разом з Growth Factory, 70% респондентів знайшли своїх перших клієнтів саме через знайомих із попередніх проєктів.

Що робити?

Складіть список усіх контактів, з якими ви працювали не лише в IT, але й у попередніх сферах. Повідомте про відкриття своєї компанії та поділіться своїм баченням нового бізнесу. Використовуйте всі можливості свого нетворку на максимум. І не забувайте про такі платформи, як Upwork — тут можна знайти проєкти на $10k і більше вже на початковому етапі.

3. IT-бізнес: простіший старт, якщо ви вже працювали в галузі

Відкрити власний IT-бізнес вам буде простіше, ніж в інших галузях, якщо ви вже маєте досвід у сфері. Я часто бачу, як підприємці-початківці з великим досвідом у галузі, але без великого стартового капіталу, швидко знаходять перших замовників і забезпечують якісне виконання проєктів.

А якщо продуктова компанія?

Створення продукту може здатися більш привабливим, але цей шлях потребує значно більших інвестицій. Один із наших респондентів витратив $60 000 на стартап, але пандемія змусила його переформатувати бізнес на сервісну модель. Сьогодні він успішно розвиває сервісну IT-компанію з великим портфоліо, працюючи з міжнародними замовниками.

4. Фіксована ціна — чи варто уникати на старті?

Багато підприємців на старті уникають фіксованих цін через ризик залишитися у мінусі, якщо проєкт виходить за рамки початкових домовленостей. Але це не означає, що потрібно повністю відмовлятися від цієї моделі.

Що раджу?

Починайте з невеликих завдань, які ви або ваші технічні експерти добре розумієте і можете оцінити всі ризики. Якщо проєкт невеликий і має чітко визначений обсяг робіт, фіксована ціна може бути прийнятною. Але як тільки з’явиться можливість, переходьте на гнучкі моделі оплати: погодинна робота (Time & Materials) або оплата за виконання певного етапу. Це забезпечить вам стабільний дохід і захистить від непередбачених ризиків.

5. Підприємництво — це виклик і ріст

Підприємництво — це не лише про прибуток, а й про розвиток та реалізацію власного бачення. Це відкриває нові можливості, але й вимагає готовності до постійних змін. Наші опитування разом з Growth Factory показали, що 38% підприємців відкривали свою компанію, щоб заробляти більше, а 23% — щоб побудувати бізнес, який може працювати без їхньої участі.

Будьте готові до викликів

Перший рік буде найважчим, але це шлях до свободи та реалізації свого бачення в IT. Найгірший ворог на цьому етапі — ваші сумніви. Як показав досвід багатьох підприємців, страхи завжди присутні, але вони змінюються з кожним новим етапом.

Сподіваюся, ці поради допоможуть вам зробити перший крок до створення власної IT-компанії. Якщо у вас є питання — залишайте їх у коментарях або пишіть мені напряму.

Разом з Growth Factory ми готові допомогти вам уникнути помилок та розвинути свій бізнес!

👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Перший крок — жирний лояльний замовник та цивілізована країна реєстрації

Як насправді заробляють сервісні ІТ-компанії: продають час початківців замовнику як час досвідчених розробників — і все

А досвідчені розробники, якщо хочуть більше заробляти, переходять на прямі контракти

Успіх багатьох підприємців, включно зі мною, починався з контактів, які ми будували роками.

Дуже правильна думка, тому замість відгукування на вакансії варто додавати в контакти фахівців із компаній, де ви хотіли б працювати в майбутньому

Підписатись на коментарі