Starlink для бідних, або встановлюємо Tooway своїми руками
Привіт. Я ніщеброд.
Мабуть, так варто розпочати цю статтю. Бо інших причин шукати альтернативний супутниковий інтернет, окрім як через фінансове обґрунтування, я не знайшов. Можна ще правда назвати такі аргументи, як, наприклад, надійність. Бо Starlink — антена складна, із купою механіки та електроніки, воно все ламається. А що може статись зі стаціонарно закріпленою супутниковою антеною з трансресивером (TRIA)? Ще можна вигадувати якісь гіпотетичні ризики, що шахеди почнуть із Starlink літати, або раптом почнуть вирубати термінали, що не належать ЗСУ на період атак.
Але то таке. Перш за все, 90 баксів за резервний канал інтернету — це дорого.
Вибір провайдера
Послуги супутникового інтернету з традиційних геостаціонарних супутників зараз надаються у трьох діапазонах частот.
Ku band — вже більш популярний у побутових споживачів діапазон. Щоправда, в минулому. До переваг можна віднести теж не дуже високу чутливість до погодних умов, невеликий діаметр дзеркала і не обов’язкову точну наводку на супутник. Недолік — низька швидкість. Провайдери, що залишились, пропонують 10 мб/с прийом і 300кб/с передачу. Та і залишилось небагато провайдерів. В основному, це країни Африки. Бо Європа давно переповзла на Ka діапазон.
Ka band — найбільш живий діапазон. До переваг віднесемо вищу швидкість. Провайдери пропонують до 50 мб/с прийом та до 10 мб/с на передачу. Але потребує точної наводки на супутник.
Найпопулярнішою послугою інтернету у Ka діапазоні є Tooway від Viasat. Варто тут розділяти послугу і провайдера (точніше, мабуть, інсталятора, бо провайдер — Viasat). Tooway — це комплекс з абонентського обладнання і супутника.
Ось таке обладнання:
Цей комплект забезпечує в основному швидкість 25 мб/с на прийом і 6 мб/с на передачу. Є у них якесь нове обладнання, яке дає 50 мб/с на прийом, але в нас його я не бачив.
А провайдери продають це обладнання і перепродають послугу. Без провайдера, навіть маючи абонентське обладнання, напряму із Viasat укласти договір ти не можеш. Навіть на сайті Viasat треба ввести при реєстрації код, що надав провайдер. Це така собі обов’язкова рефералочка.
В Україні у нас працюють півтора таких провайдерів:
1. Усім відомий DataGroup. Обладнання у власність не продають, а дають в оренду. Вартість його установки 6000 грн. Тариф — 2500 грн за 30 гб трафіку. Таке собі.
2. SkySat+ — маловідомий провайдер без актуального сайту. Але телефони у них актуальні. Обладнання тільки продають у власність за 18 000 грн. Тарифи більш приємні — 700 грн за 30 гб і 1500 грн за безліміт.
Також трохи переписувався із британським Freedomsat (маркетинговий відділ у них триндець — не розуміють. Може не так щось із моєю англійською?). Ціни на обладнання приємні — десь 200$ за комплект. Тарифів безлімітних нема, але вони дешевші за DataGroup. За 30 гб просили в районі 30 євро.
Але я ж ніщеброд. Тому взяв SkySat+. Тим паче у них на той момент був комплект б/в обладнання за ціною 10 000 грн, що майже дорівнює пропозиції Freedomsat із пересилкою. Може, пересилка б вийшла дорожче, тому локально купив за дешево, я вважаю.
Встановлення
У день X Новою Поштою приїхало обладнання. Ось така краса. Правда ж цікавіше за Starlink?
Також додатково я замовив 30 метрів кабелю F 690 BV з поліпшеним екрануванням від Одеса Кабель. На кабелі тут не варто економити та головне, щоб був дуже якісний екран — це впливає на якість зв’язку. Щодо довжини кабелю — що менша, то краща. Рекомендують не перевищувати 30 метрів, але в мене вийде менше.
Ну і, звісно, треба застосовувати зовнішній чорний кабель. Коли я заліз на дах, побачив цілу павутину звичайних білих кабелів, які потріскались від впливу сонячного світла та інших зовнішніх чинників. У деяких навіть давно оголилась ізоляція і полускалась оплетка.
Також звісно докупив свердло та анкери для кріплення кронштейну антени. Ще купив подовжувач на 20 метрів, щоб під’єднати дриль. Дриль та усі інші інструменти були в мене в наявності. І починаємо кріпити.
Перш за все треба обрати місце для встановлення антени. Для цього я завантажив застосунок Viasat Tech Tools, який доступне на iOS. Та, користуючись першою вкладкою, почав пошук положення супутнику. Це виглядає десь так:
Цей пункт меню дозволяє знайти приблизне розташування супутнику для вибору місця розміщення антени. Важливо, звісно, щоб між антеною та супутником не було якихось перешкод типу дерев чи будинків.
Далі кріпимо кронштейн, збираємо антену та кріпимо до кронштейну. На цьому етапі важливо, щоб антена вільно рухалась по горизонтальній осі, тому не сильно закріплюємо на кронштейні. Після цього треба ще буде під’єднати модем і перейти до більш точного позиціювання. А поки трохи фоток процесу монтажу:
Далі спустив кабель по стіні та завів у квартиру, ну і закріпив та під’єднав модем. Модем виявився величезним і не вліз в мого котика.
Сам модем WiFi не роздає і взагалі має фіксовану IP-адресу та роздає іншим DHCP. І, як я зрозумів, мережеві налаштування цього модему змінити неможливо. Але можливо, щоб його побачила та ж апплікуха Viasat Tech Tools для тонкого наведення на супутник.
Мій стаціонарний роутер не добиває до даху. Тому було вирішено відкопати щось цікаве у кладовці та винести на вулицю з вікна, підв’язавши до палиці, щоб максимально ловило на даху. Ось що попалось у якості жертви:
Підключаю модем до Wan1-порту і вуаля — застосунок побачив модем та TRIA (голова на антені) почала пищати про те, що вона піймала сигнал. З першого разу? «Круто», — подумав я, але побачив що рівень сигналу 8db, а повинен бути не менше 10.
Трохи покрутив антеною і побачив, що так наводити марна справа. Тому затягнув хомути і почав наводити спеціальними направляючими тонкої настройки. Найбільше значення рівня сигналу, якого вдалось досягнути, це 11db. Ок — затягуємо контрагайки і злазимо з даху.
Далі дзвоню провайдеру для активації. Передав поштовий індекс та пакет, який хочу встановити. Поки я чекаю на активацію і думаю, які тести запустити, щоб написати другу частину статті з тестами.
Думаю провести такі тести: 1. Стандартний SpeedTest; 2. Ping; 3. SSH; 4. Дзвінок Zoom та Google Meet;
5. Youtube хоча б в HD якості.
Накидайте, що ще протестити.
42 коментарі
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів