Starlink для бідних, або встановлюємо Tooway своїми руками

Привіт. Я ніщеброд.

Мабуть, так варто розпочати цю статтю. Бо інших причин шукати альтернативний супутниковий інтернет, окрім як через фінансове обґрунтування, я не знайшов. Можна ще правда назвати такі аргументи, як, наприклад, надійність. Бо Starlink — антена складна, із купою механіки та електроніки, воно все ламається. А що може статись зі стаціонарно закріпленою супутниковою антеною з трансресивером (TRIA)? Ще можна вигадувати якісь гіпотетичні ризики, що шахеди почнуть із Starlink літати, або раптом почнуть вирубати термінали, що не належать ЗСУ на період атак.

Але то таке. Перш за все, 90 баксів за резервний канал інтернету — це дорого.

Вибір провайдера

Послуги супутникового інтернету з традиційних геостаціонарних супутників зараз надаються у трьох діапазонах частот.

C-Band найбільш стабільний і надійний зв’язок. З мінусів — низька швидкість, на якій надаються послуги. Також він зазвичай потребує величезних антен (їх на заході називають BUD — Big Ugly Dish).

Ku band — вже більш популярний у побутових споживачів діапазон. Щоправда, в минулому. До переваг можна віднести теж не дуже високу чутливість до погодних умов, невеликий діаметр дзеркала і не обов’язкову точну наводку на супутник. Недолік — низька швидкість. Провайдери, що залишились, пропонують 10 мб/с прийом і 300кб/с передачу. Та і залишилось небагато провайдерів. В основному, це країни Африки. Бо Європа давно переповзла на Ka діапазон.

Ka band — найбільш живий діапазон. До переваг віднесемо вищу швидкість. Провайдери пропонують до 50 мб/с прийом та до 10 мб/с на передачу. Але потребує точної наводки на супутник.

Найпопулярнішою послугою інтернету у Ka діапазоні є Tooway від Viasat. Варто тут розділяти послугу і провайдера (точніше, мабуть, інсталятора, бо провайдер — Viasat). Tooway — це комплекс з абонентського обладнання і супутника.

Ось таке обладнання:

Цей комплект забезпечує в основному швидкість 25 мб/с на прийом і 6 мб/с на передачу. Є у них якесь нове обладнання, яке дає 50 мб/с на прийом, але в нас його я не бачив.

А провайдери продають це обладнання і перепродають послугу. Без провайдера, навіть маючи абонентське обладнання, напряму із Viasat укласти договір ти не можеш. Навіть на сайті Viasat треба ввести при реєстрації код, що надав провайдер. Це така собі обов’язкова рефералочка.

В Україні у нас працюють півтора таких провайдерів:

1. Усім відомий DataGroup. Обладнання у власність не продають, а дають в оренду. Вартість його установки 6000 грн. Тариф — 2500 грн за 30 гб трафіку. Таке собі.

2. SkySat+ — маловідомий провайдер без актуального сайту. Але телефони у них актуальні. Обладнання тільки продають у власність за 18 000 грн. Тарифи більш приємні — 700 грн за 30 гб і 1500 грн за безліміт.

Також трохи переписувався із британським Freedomsat (маркетинговий відділ у них триндець — не розуміють. Може не так щось із моєю англійською?). Ціни на обладнання приємні — десь 200$ за комплект. Тарифів безлімітних нема, але вони дешевші за DataGroup. За 30 гб просили в районі 30 євро.

Але я ж ніщеброд. Тому взяв SkySat+. Тим паче у них на той момент був комплект б/в обладнання за ціною 10 000 грн, що майже дорівнює пропозиції Freedomsat із пересилкою. Може, пересилка б вийшла дорожче, тому локально купив за дешево, я вважаю.

Встановлення

У день X Новою Поштою приїхало обладнання. Ось така краса. Правда ж цікавіше за Starlink?

Також додатково я замовив 30 метрів кабелю F 690 BV з поліпшеним екрануванням від Одеса Кабель. На кабелі тут не варто економити та головне, щоб був дуже якісний екран — це впливає на якість зв’язку. Щодо довжини кабелю — що менша, то краща. Рекомендують не перевищувати 30 метрів, але в мене вийде менше.

Ну і, звісно, треба застосовувати зовнішній чорний кабель. Коли я заліз на дах, побачив цілу павутину звичайних білих кабелів, які потріскались від впливу сонячного світла та інших зовнішніх чинників. У деяких навіть давно оголилась ізоляція і полускалась оплетка.

Також звісно докупив свердло та анкери для кріплення кронштейну антени. Ще купив подовжувач на 20 метрів, щоб під’єднати дриль. Дриль та усі інші інструменти були в мене в наявності. І починаємо кріпити.

Перш за все треба обрати місце для встановлення антени. Для цього я завантажив застосунок Viasat Tech Tools, який доступне на iOS. Та, користуючись першою вкладкою, почав пошук положення супутнику. Це виглядає десь так:

Цей пункт меню дозволяє знайти приблизне розташування супутнику для вибору місця розміщення антени. Важливо, звісно, щоб між антеною та супутником не було якихось перешкод типу дерев чи будинків.

Далі кріпимо кронштейн, збираємо антену та кріпимо до кронштейну. На цьому етапі важливо, щоб антена вільно рухалась по горизонтальній осі, тому не сильно закріплюємо на кронштейні. Після цього треба ще буде під’єднати модем і перейти до більш точного позиціювання. А поки трохи фоток процесу монтажу:

Далі спустив кабель по стіні та завів у квартиру, ну і закріпив та під’єднав модем. Модем виявився величезним і не вліз в мого котика.

Сам модем WiFi не роздає і взагалі має фіксовану IP-адресу та роздає іншим DHCP. І, як я зрозумів, мережеві налаштування цього модему змінити неможливо. Але можливо, щоб його побачила та ж апплікуха Viasat Tech Tools для тонкого наведення на супутник.

Мій стаціонарний роутер не добиває до даху. Тому було вирішено відкопати щось цікаве у кладовці та винести на вулицю з вікна, підв’язавши до палиці, щоб максимально ловило на даху. Ось що попалось у якості жертви:

Підключаю модем до Wan1-порту і вуаля — застосунок побачив модем та TRIA (голова на антені) почала пищати про те, що вона піймала сигнал. З першого разу? «Круто», — подумав я, але побачив що рівень сигналу 8db, а повинен бути не менше 10.

Трохи покрутив антеною і побачив, що так наводити марна справа. Тому затягнув хомути і почав наводити спеціальними направляючими тонкої настройки. Найбільше значення рівня сигналу, якого вдалось досягнути, це 11db. Ок — затягуємо контрагайки і злазимо з даху.

Далі дзвоню провайдеру для активації. Передав поштовий індекс та пакет, який хочу встановити. Поки я чекаю на активацію і думаю, які тести запустити, щоб написати другу частину статті з тестами.

Думаю провести такі тести: 1. Стандартний SpeedTest; 2. Ping; 3. SSH; 4. Дзвінок Zoom та Google Meet;

5. Youtube хоча б в HD якості.

Накидайте, що ще протестити.

👍ПодобаєтьсяСподобалось12
До обраногоВ обраному5
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Ну таке собі, ціна нижча в 2 рази, а якість гірша в 10-20 раз
До речі, там можна на паузу ставити? Бо я собі поки поставив на паузу і ціна старлінку рівно 0 на місяць.

Так звісно. Не заплатив — нема інтернету. Заплатив — є інтернет :-) Ость тобі вся пауза
Щодо гірше/краще треба оцінювати по своїм потребам. Якщо задовольняє потреби то гірше апріорі для тебе бути не може.

Ось така краса. Правда ж цікавіше за Starlink?

Можна замаскуваьися під кацапський НТВ плюс

Але можуть сусіди образитися що дивишся рузькій мір

?
НТВ+ це звичайна супутникова тарілка яких повно на даху. Хтось із сусідів скоріш за все і ловить хакнутий НТВ+

Перш за все, 90 баксів за резервний канал інтернету — це дорого.

Є й за 50

Tooway від Viasat

наступним кроком, за логікою, має бути відновлення телефонної лінії від Укртелекому і б/у радіотелефон Senao, як альтернатива мобільному зв’язку

як альтернатива мобільному зв’язку

Наче мобільний зв’язок буде працювати. Але це для мене не критично.

Як скачується 1Г файл десь з S3?

Заради цікавості спробую. Але це не мій стандартний кейс для роботи. У мене погуглити pull з гітхабу/push на гітхаб, іноді по зуму потеревенити та в слеку пописати, дуже рідко ssh в консоль зайти щось пнути.
Ігри на PS малі хай коли є нормальний гігабітний лінк качають. Навіть якщо це буде дві години на день — їм вистачить.

Колись таким користувався, десь у 2016, навіть антена та модем залишилися, від датагруп. Цікаво, старе обладнання можна підключити до іншого оператора ? пінг там був як треба — 600+, на мітингах треба звикнути

Щодо підключень до іншого оператора в теорії проблем не повинно бути бо там локу під оператора нема.
На практиці провайдери зацікавлені у продажі обладнання і хз чи погодяться
А датагруп наче ж не продає, а дає в оренду. Чи раніше продавали?

Там якась була схема, залізо з італії купувалось і підключення до датагруп окремо.

якщо був абонентом то можна не за 6к(сказали знижка в таких є), якщо ніколи не був — мене послали лісом ))

SpaceX показала, який вигляд має нова бюджетна антена Starlink Mini, яка з’явиться в продажу через кілька місяців. Глава компанії Ілон Маск повідомив, що новий пристрій коштуватиме приблизно вдвічі дешевше за стандартну модель: близько $250-300. Starlink Mini забезпечує швидкість завантаження 100 Мбіт/с і швидкість вивантаження 11,5 Мбіт/с при затримці в 23 мілісекунди.

Хоча як не з лісу треба лінк, то краще пару PONів підвезти.

Поки що mini у нас продають дорожче ніж звичайний старлінк. І тариф там 45 євро та лімітований по трафіку.
PON у мене нема. Хоча не з лісу і місто 200к населння

Поки що mini у нас продають дорожче ніж звичайний старлінк.

Ну тоді будемо чекати якийсь Starlink Nano, щоб цей подешевів :) Підозрюю вони мають щось випустити для країн третього світу, які 250$ не вивезуть і яким 10-20мбіт буде за щастя.

А в чому проблема шарити старлінк між сусідами, буде в рази дешевше?

А в чому проблема

У нас чи в умовній Африці? Якщо у нас, то скільки треба підключити сусідів які платять 3-5$ за поточний інтернет, щоб було дешевше при 75$ абонплати? І скільки треба буде проводів з світчами кинути? Це люди вже проходили на початку нульвових. Як у Африці, то при доході в 50$ в місяць там це і так один старлінк на село був би.

то скільки треба підключити сусідів які платять 3-5$ за поточний інтернет

Старлінк сталять для випадків коли немає звичайного інтернету, чи я чогось не розумію?

чи я чогось не розумію?

ну можливо того, що в платоспроможних мегаполісах і так є оптика, а де не нема, то ближнім сусідам воно скоріше за все не треба за такі гроші ще й як резервний варіант для розваг, а не роботи, навіть якщо це 20$ в місяць.

Так роблять максимально дешево. Пам’ятаю десь до тітки в село їздив.
Там по інтернету така система.
1. У ближньому селищі яке є райцентром є нормальна оптика. У чувака кума провайдера на хаті висить Ubiquiti Яка спокійно покриває відстань у 10 км між хатами кума місцевого провайдера і місцевого провайдера. Я дивився на OLX ці точки доступу коштують копійки.
2. Далі великий свіч теж куплений Б/В на OLX і розкидана найдешевша вита пара по стовпах. Якщо у якусь хату неекранованої витої пари не вистачає то на стовп вішається маленький свіч.

Абонплата до війни була 100 грн на місяць. Швидкість не знаю в них яка, але на ютубчик всім вистачає. LTE працює дуже поганенько тому ця система досить актуальна.

У чувака кума провайдера на хаті висить Ubiquiti

У «чувака кума провайдера» була ліцензія на використання радіочастотного ресурсу України, ліцензія на діяльність від НКРЗІ, ФОП, тариф для юридичних осіб та договір з його провайдером на перепродаж каналу?

Я дивився на OLX ці точки доступу коштують копійки.

На відміну від ліцензій.

і розкидана найдешевша вита пара по стовпах.

Був договір з Обленерго на оренду стовпів для підвісу телекомунікаційних мереж?

то на стовп вішається маленький свіч.

Який горить при першій серйозній грозі.

Які ліцензії. Там трактори застряють, а ти хочеш щоб авто частотнадзору проїхало. У нас в країні що не контролюється те за за мовчанням дозволено.
Завісно ніяких ліцензій, договорів та податків. Усе на ентузіазмі спільноти (як і більшість активностей у селах) та можливо трохи корупції бо не знаю як обленерго ці дроти не знімає
Стоїть років 15 вже ця система і ніхто не чіпає.
Свічі доречі горіли. Не так часто як прям у кожну грозу Але знову ж таки на olx новий за 50 грн і норм. Пару днів поки їде народ почекає. Там не поспішають.
Це дешевше ніж оптика.

Був, був 😂 в таких місцях ведмеді пошту носять, а держчастот нагляд в гробу бачив туди їхати 🤣

У Нігерії наприклад досі юзають обладнання, яке ще старіше за те що я придбав із 300кб/с швидкістю передачі. А ти якісь старлінки їм.
Взагалі орієнтуюсь на свої негайні потреби. Не чекаю нічого. Мені потрібен інтернет який би мене задовольняв тут і зараз. У майбутньому? Старлінк? Камон — нащо якщо є гігабітний інтернет та LTE (звісно при умові що війна вічною не буде)

Прикол, Маск Старлінк робив з розрахунком на Африку та інші важкодостіпні регіони, а популярністю користується в Європі. Наприклад в північній Італії він поширений для містечок де нема оптоволокна.

Багато хто робив інтернет «для Африки». Це такий піар. Насправді ринок там не великий. А запуски супутників дуже дорога штука і їй треба якось окупитись.

Ринок невеликий але перспективний, населення все більше.
Африка зараз по структурі населення як Індія, Китай років 50 тому.

Ну подивимось. Насправді трохи в курсі фінтеху тих країн бо вони постійно дивляться як воно в розвинених країнах типу штатів. Зараз рівень розвитку судячи по фінансовим інститутам десь Україна початку 90х. Якщо буде динаміка то через років 20 подивимось (звісно на країни де немає постійної громадянської війни)
В усіх країнах трохи по різному, але в середньому так.

Хороший аналіз, цікаво було читати, дякую, що поділився досвідом

Ну, якщо вам інтернет потрібен для того, щоб рінгтон на мобілу скачати — то 30 гб — це ок.
Мені ця «дешева альтернатива» обійшлася б в три рази більше Старлінку)

У мене безлімітний інтернет за 1500 грн

Цікава альтернатива.

Потестуйте стабільність зв’язку чи не зникає рандомно сигнал в непередбачуваний момент.
Також не зовсім зрозуміло як антена живиться, що там по електриці, а також чи нормально буде антені й обладнанню з періодчними відключеннями чи нічого там не збивається в налаштуваннях.
Ну і що в хмарну погоду і особливо дощ і сніг.

Антена живиться по коаксіалу.
Сильно хмарної погоди не було, але пилова хмара на сигнал ніяк не вплинула

Взагалі якесь дивне рішення-з тарілкою буде гірше через перешкоди, ніж на Starlink. Абонплата не 90 $ а 75. Нові антени Starlink набагато ефективніше (там вже 2 активних приймач-передавача).

Так чого не старлінк? Він відчутно дорожчий?

Ну давайте порахуємо
1. Обладнання tooway 250 vs 450 старлінк
2. Абонплата 36 vs 75
Якби так, для мене відчутно

Та взагалi цiкаво чи буде воно працювати :)

Remote Desktop буде цікаво побачити. А з приводу договорів... ну тут треба надіятися, що як вони одного дня зникнуть, то хоча би попередять про це. А це може статися коли податкова скаже їм «а ну покажіть документи на основі чого ви отримуєте вхідні платежі» (як приклад).

remote desktop взагалі буде сумно — там ж супутник на висоті 36 тис. км. Що суто на поширення сигналу займає 240 ms (72 тис км туди назад, швидкість 300 тис. км/с), на практиці зі всіма затримками виходить під 600 ms

Підписатись на коментарі