Стало відомо про розформування двох військових частин, які займалися розробкою IT-проєктів для Сил оборони

Українські військові-айтівці повідомили про розформування двох підрозділів, які займалися розробкою IT-проєктів для Сил оборони. Про це hromadske на умовах анонімності розповіли троє військовослужбовців.

Після зміни керівництва ЗСУ взимку 2024 року почалися проблеми з управлінням системами. Зокрема, було тимчасово заборонено використовувати систему DELTA. Як зазначається, це рішення «відкотили» назад за кілька годин після того, як головнокомандувачу ЗСУ Олександру Сирському почали телефонувати від Міністра оборони та представників бригад до міжнародних партнерів. Однак замість цього почалося «витравлювання», стверджують військові.

Частину айтівців перевели в інші бригади, де їхні навички не використовуються за призначенням. Деяких військових залишили в розпорядженні без зарплат, що спричинило занепокоєння щодо їхнього фінансового стану.

«Логіка відбору була по алфавіту. І всі, кому не пощастило народитися з прізвищем на літеру К, мали потрапити в одну конкретну новостворену бригаду [...] Людина, яка мала 5 років досвіду в ССО, отримала наказ на переведення на дизеліста; людина, в якої не було прав, мала їздити на БМП. Просто чистий рандом», — сказав співрозмовник hromadske.

Окрім цього, частина залучених до проєктів, були відряджені з інших бригад, зокрема бойових. Після розформування частин вони повернулися на колишні посади.

«Умовно люди працювали по 8-9 місяців над суперчутливими проєктами з розвідки. Вони знають архітектуру, джерела даних, звідки ми це беремо, як це все працює. Якщо ця людина потрапляє в полон, то це, в принципі, перекреслює всю роботу, яку ми робили. Дуже жахливі наслідки можуть бути для всіх... Три місяці в нас зайняло те, щоб ми все-таки вмовили їх знову відрядити цих людей до нас», — сказав співрозмовник hromadske.

Керівництво ЗСУ, зокрема профільний заступник головкома Андрій Лебеденко, запевняло, що люди будуть переведені. За два місяці цього так і не сталося. Щоб розтягнути термін, люди «йшли у відпустку», щоб зберегти зарплатню.

Поки військові перебувають у «підвішеному стані», проєкти законсервовані та обліковуються як нематеріальні активи, але потребують постійної підтримки. Міністерство оборони готове надати хмарну інфраструктуру, але поки заявку не подано, ці потреби покривають донори.

За словами військових, інші органи Сил оборони готові взяти їхні проєкти, але ЗСУ цього не дозволяє. Однією з можливих причин називають бажання залучити айтівців до іншого, корумпованого проєкту «Дзвін».

Попри скорочення їхньої роботи до критично важливих запитів, через поточну ситуацію підключення нових користувачів неможливе, що створює додаткові ризики для безпеки.

«Одна з проблем, чому зараз важко захищати ці всі штуки, у тому, що інформація у ворога про ці продукти, їх наявність — це вже великий мінус, тому що вони можуть робити контрзаходи. Тому намагалися до останнього не розказувати про це. Зараз ситуація така, що або-або. Або є якийсь спільний розв’язок, і нарешті це все зупиниться, або всі ці розроблені продукти, які використовуються, просто закриються і все», — сказав співрозмовник hromadske.

Якщо ви служите в частині, якої стосується ця ситуація, та хочете поділитись інформацією на умовах анонімності, пишіть на пошту [email protected].

👍ПодобаєтьсяСподобалось9
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

А чому лінк на пост Безуглої не додали? Там хоч зрозуміла хронологія є.
Відверто жахливий рерайт...

бо репостити Безумну це моветон

Вони там в рожевих окулярах всю дорогу?) Бардак і недоцільне використання кадрів в армії я бачу з першого дня. В новоствореній бригаді я був зв’язківцем, потім рандомно попав в піхоту, а потім в піхоті за три дні поміняв оператора дрона, оператора реб, зв’язківця, а наразі взагалі не знаю шо я таке, бо штатки нема. І всім класти на те, шо ти знаєш і вмієш, треба дірки закривати, бо купа СЗЧ.

У мене є проста і зрозуміла гіпотеза:
— Я думаю у НАТО вже має бути софт і для артилерії і для керування підрозділом і навіть для логістики і складів.
— Більше того: мають бути військові стандарти і протоколи, за якими будується увесь софт для НАТО інакше кожна країна побудувала б свій «велосипед» і цим неможливо було б централізовано керувати.
— До війни в армії не було програмістів і скоріше за усе ніякої диджиталізації не було.
— Чомусь замість узяти софт НАТО ЗСУ вирішила робити власні «велосипеди».
— Коли мова іде про безпілотники — зараз купа комерційних фірм, які їх виробляють і намагаються продати армії. Конкуренція дозволяє обирати краще і дешевше!
— Але чомусь писати софт для ЗСУ не можна довірити навіть всесвітнім ІТ компаніям, які пишуть медичний софт чи авто-пілоти і задля цього проходять аудит.
— Замість цього софт для ЗСУ мають писати мобілізовані військові програмісти за койку у казармі і 20К гривен. Можна не сумніватися що ці патріоти, на відміну від вигорілих галерних рабів, так і сяють ентузіазмом!
Я намагаюся зрозуміти: де логіка у таких рішеннях?
І єдина логіка яку я бачу — що «ложки не існує!». Ціль не написати супер-секретний і над-ефективний софт для армії якого навіть у НАТО нема. Ціль: зробити вигляд що він пишеться!
Це можливість з одного боку попилити державні кошти, а з іншого — можливість для галерних програмістів формально служити у ЗСУ і не боятися мобілізації!
Тим більше що ще за часів АТО, коли ніяких «військових (!) ІТ частин» не було — цілком цивільні програмісти писали софт для артилерії, робили планшети з мапами і усе що справді було треба військовим.
А взагалі ідея «військової ІТ частини» — геніальна! Тут також є командири, офіцери, рядові. Звання, нагороди, вислуга років ... Але служать вони по-перше не на фронті, а у столиці, і по-друге не у окопах чи бліндажах — а живучі повноцінним цивільним життям. Впевнений що більшість ще й не полишали працювати на галерах як ФОП — бо жити на 20К гривень після кілобаксів не кожен зможе.
P.S. Цікаво: вже існує звання генерал — програміст?

— Чомусь замість узяти софт НАТО ЗСУ вирішила робити власні «велосипеди».

«узяти софт» — це типу скачати «setup.exe», та інсталювати усю цю нату на ноуті глафкома?

Ну біля того, а що ? Є missionplanner, є tacchat і ballistic kernel, все це інтегровано з засобами звʼязку, і головне має архітектуру p2p, а не галєрний клієнт-сервер як деякі продукти місцевої розробки

Навіщо з рутрекера? Нехай партнери передадуть тактичні дискети у наступному пакеті домопоги. Бажано 5.25″. Вони надійніші.

От смієтесь, а тамошні адміни Хз де брати такі живі дискети. Кажуть що подекуди ще залишилось таке

Наші армійці всього кілька років тому на флешки перейшли, а до того юзали CD-RW на ура.

Там з фізичними носіями якась болячка в усіх. Не тільки у армії
Колись в банку працював так із дискет на хардварні ключі для підписів перейшли тільки тоді коли останній виробник відмовився від floppy роз’єму на материнках
А поки мігрували на них взагалі перестали випускати дискети. І повністю відмовились від дискет коли їх неможливо було знайти нові в не антикварній лавці

Оборонний домен суттєво складніший ніж можливо оцінити зі сторони — простими словами, взяти готове, якщо воно є і підходить, теж потребує впровадження і інтеграції, а готове є не все і з нюансами. Залучення ІТ спеціалістів і різного роду фахових інженерів за мобілізацією це фантастична знижка та унікальна можливість яку досі, нажаль, не використовують і не розуміють.

Залучення ІТ спеціалістів і різного роду фахових інженерів за мобілізацією це фантастична знижка та унікальна можливість яку досі, нажаль, не використовують і не розуміють.

І розуміли — і використовували. У СРСР професорів з ВУЗів відправляли на поля допомагати колгоспникам. А інженерів і усяких фізиків — закривали у шараги аби вони робили космічну програму.
Давно ж відомо що поневолена людина працює набагато ефективніше!

взяти готове, якщо воно є і підходить, теж потребує впровадження і інтеграції, а готове є не все і з нюансами.

Це так. Але ось реальна історія: колись хлопці заробляли тим, що на фокспро робили програми для бухгалтерії та складів. Здебільшого звичайні CRUD, але нюанс був у тому, що форми і звіти ці відповідали вимогам чинного законодавства. Отже можна було прямо із програми друкувати документи — і відсилати у податкову чи ще куди треба. Хлопці впроваджували і доробляли свою систему під кожну організацію — і мали непогані гроші.
Здогадайтеся що потім стало з їх бізнесом? Правильно — прийшов 1С. Він також потребував налаштування, але це міг зробити хто-завгодно, а не тільки автори саморобної системи. Ну і він, звичайно, був більш красивий, зручний і зрозумілий, на відміну від саморобки.
Зараз намагаються відмовитися від 1С — і знову пишуть «велосипеди». Але користувачам очікувано не дуже подобається.

Чомусь замість узяти софт НАТО

я́к би (наголос на ’як’) «софт нато» не виявився sap-ою або чимось таким.
як би софт нато не виявився розрахованим на натівську штатку, взаємодію з натівськими протоколами (закритими, звісно) і на натівську ж швидкість прийняття рішень.

Я сам прибічник рішень «візьми готове з гарними рекомендаціями», але коли тобі треба «щось для обліку хто куди полетів і на яких частотах» тут і зараз, то навряд чи є сенс впроваджуати щось ентерпрайзного рівня (ще й без потрібного функціоналу).

як би софт нато не виявився розрахованим на натівську штатку, взаємодію з натівськими протоколами (закритими, звісно) і на натівську ж швидкість прийняття рішень.

Але я десь читав, щось типу «з 2012 року армія ЗСУ рівняється/чи починає перехід на стандарти НАТО....»
То Невже ще не настільки перейшла, що софт підходитиме?

Це сарказм якщо щось...

Якщо серйозно, то до озброєння союзників хіба не автоматом софт йде?

я думаю сама зброя це лиш незначна частина потрібного софта.

Озброєння союзників (як мінімум американське) іде з мінімальним набором софта, все, що можно зняти без шкоди для основного функціоналу, знімають, навіть GPS-трекери і радіостанції.

я́к би (наголос на ’як’)

Та аби

Тобто вам із Тенеріфе все відомо шо і як у внутрішній ЗСУшній айтішній кухні?
Мовчати про те чого не знаєте достаменно для вас не варіант? Поливаючи заочним брудом ви виправдовуєте і знову підтверджуєте власне рішення? Навіщо вам усе це? Ви втекли на Канари, на Канарах заєбісь, я був на Канарах, я люблю Канари, я навіть з парашутом стрибав на Канарах. Це круте місце, дійсно. Якого ви поливаєте брудом і висуваєте нікому не потрібні ваші гіпотези стосовно будь кого в ЗСУ? Йдіть на пляж — залиште ЗСУ у спокої. Ваші гіпотези нахyй нікому не потрібні.

І взагалі — зробіть щось корисне — втопіть якогось росіянина в океані чи скиньте зі скелі, мстити за Харків, не розводити зраду. Робити перемогу на місцях.

«Узяти софт» не вийде, якщо його не дають. Його не дають.
Довірити всесвітнім компанія писати теж не можна з двух причин — строки і бюджети дуже стислі. Безпекові ризики дуже високі.
Логіка в безпеці і гроші. Коли твої «власні» програмісти в підвалі без інтернету педалять софт, то менше шансі, що його просто спиздять (чи принаймні так думає керівництво). Про строки пояснювати, думаю, не треба — команда відносно невелика буде працювати швидше. Бюджети з одного боку відносно невеликі з іншого боку мають бути освоєні тому з цього погляду мобілізовані програмісти найоптимальніший варіант.

Софт Нато зроблено в країнах Нато, а отже він не локалізований. В ЗСУ ніхто не розмовляє англійською, а ті хто розмовляють зайняті копанням траншей. Он нещасних льотчиків скільки часу вчили мові, а ще ж і наземний персонал є.

Це помімо того, що це не робиться просто так легко.

Ну більше двох років протягнули зайчикувати і у зсу і у галєрах

Виглядає наче хтось десь обкакався.

так все добре чи все погано?
dou.ua/...​ions-in-army/?from=slider

військові перебувають у «підвішеному стані», проєкти законсервовані
Людей бракує, і водночас охочим до нас потрапити складно. Чи ми робимо подання, щоб нас розширили? Так.
так все добре чи все погано?

Все буде Україна :-)

З 2019 не було, а тепер раптово буде?

Це було записано місяць тому. Все погано.

та я розумію, що місяць тому... але ж чуваки, що виступали — вони вже тоді знали, що все погано. Бо погано ж не місяць і не два.

Ніколи такого не було, і ось знову

Якось так все написано, «почалися проблеми», «не сталося», «проекти законсервовані». Ніби воно само. У кожної проблеми є ім’я, інакше весь цей галас впусту.

Як би ж то. Нарід масово так і не второпав що «зелена влада» — то просто дзеркало...

Деякі його представники, яких зараз судять BTW бо намагались намахати вже і Білий дім — прямим текстом казали журналістам в камеру — що абсолютно точно знають як працють вибори, яких KPI необхідно досягнути і т.д. і він в цьому бізнесі вже більше 20 років. Коли його спитали — «Невже це бізнес?» він зрозумів, що проговорився.
В цілому то народ станом на зараз в більшості своєму вважає і поводить себе так — як йому сказали по телебаченню та інших ЗМІ. Особливо добре видно по федерації — де з людей повністю зробили зомбі, а хто не став — той втік подалі з жахом.

Це да, теорією змов можна пояснити що завгодно. І зомбуванням з телеологією uk.m.wikipedia.org/wiki/Телеологія

Любу маячню можна так пояснити.

Маячня — це в тих хто не розбирається в темі через власну темність. А для професіоналів політологів або маркетологів — це усе робота, вони чітко знають, що роблять, скільки це коштує і т.д. Знають показники типу «взнаванність» і т.д. Те саме насправді з будь якими товарами, або наприклад музичними колективами.

І який відсоток успіху у політологів та маркетрлогів, які все так круто знають та вміють?
А у продюсерів музичних колективів? ;)

Ознакі ж темності я назвав — це елементи примітивних, дитячих вірувань. Архетипи магічного мислення і т.п.
Ну так пишуть у дослідженнях, які частенько ті маркетологи і політологи використовують. Як геть непотріб — то блогери розганяють про «рептилоідів» і подібне. Головне щоб у пацієнта отой базис був.

Ага, чомусь усі давно вже зрозуміли що пуйло всього лише відзеркалення усього поганого що є у русні. А про себе ми досі мало що знаємо і відповідальність на себе брати не хочемо.
Може це ще досі сайд ефект соціалістичного устрою де людина була «маленьким гвинтиком»
Добре я почну. Мене звати Славік, і я голосував за Зеленського. Точніше я просто забив на вибори тим самим фактично підтримав лідера перегонів
І я сам винен за ту жопу у якій я опинився.

Всі імена в першоджерелі — пості Безуглої в ФБ.
Громадське і Доу чомусь вирішили імена потерти в тексті. www.facebook.com/...​suX2vQ6cortFVqA75wj84ScDl

Видали два накази, обидва «визнали помилковими», але частково виконали.
Що за на"уй у них твориться?

З тексту незрозуміло за який період історія — почались проблеми взимку 2024, а частини розформували восени 2024, тобто ближче до моменту виходу статті? Чи розформували теж взимку, людей втримали, але в «підвішеному стані»? Якщо проблема існує зараз, було б цікаво і правильно запросити коментар щодо конкретної ситуації та, загалом, використання ІТ фахівців армією у відповідних посадових осіб.

Читайте деталі в першоджерелі — пості Безуглої в ФБ (дожились, читаємо Безуглу як щось адекватне)

коли цей совок закінчиться :(

Ніколи. Вірніше немає причин для його кінця. Ще точніше, є тільки одна, але жахлива.

Хтось явно розвалює все. Хтось явно працює на ворога. Або хтось, просто хоче вкрасти грошей і втікти

Ні.
Ні.
Ні.
Все набагато простіше: це кадрова система ЗСУ якою користуються кому не ліньки, а кадрові військові в цій системі «виросли» і дуже часто вирішують свої питання за допомогою неї. Переведення — дуже боляча тема зараз для всіх, позаштат — окрема головна біль у цій системі. Що з тим робити я хз, але треба щось порішати вже...

Так тут і проблема, що порішати важко. І якщо «позаштат» — це якесь окреме честилище і тут треба хоча б з/п людям давати, щоб вони не існували на копійки. То переведення це тема, яку дуже важко вирішити в умовах військового часу. Але ви праві, треба якось це урегульовувати.

Підписатись на коментарі