Як стати Junior NLP спеціалістом?

💡 Усі статті, обговорення, новини про AI — в одному місці. Приєднуйтесь до AI спільноти!

Всім привіт, хочу почути поради від тих хто працює в цій сфері або кому є що сказати. Мені потрібний план навчання від нуля і до Junior, можливо перелік курсів які допоможуть, вже трохи знаю пайтон. Математику не знаю(вже забув багато чого). Знаю трохи семантику, знайшов курс але не впенений і навчатися по ньому ось він Спеціалізація Глибоке навчання (www.coursera.org/...​eep-learning#testimonials).

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Вітаю, Михайле! Як ваші успіхи? Маю схожий запит)

Ну важко розповісти. Перше краще практика ніж теорія. Я спочатку брався за теорію щоб розуміти що я пошу, пройшов курс від гарварду cs50 по пайтон з чат джп вчив математику, і зараз коли вчу машине навчання від Andrew Ng є певні проблеми реалізацією цих ідей з самого курсу написати формулу в коді складно, і я став шукати інші способи навчання. Звичайно можна просто взяти практичну задачу і вирішувати її, але тоді для мене коли відкриваєш документацію то нічого не зрозуміло з чого починати. Ці проблеми тягнуть на цілу статтю, але думаю її вже хтось написав. Ресурси для навчання у вільному доступі, можна вивчитися. Але вакансії по тому що я обрав дуже мало. Куча проблем, і мало людей які дійсно можуть сказати з певніністю що роботи. Але з чат GPT можна вивчитися до не поганого рівня але він може дати знання трохи не ті, або завести не туди, я не покладався на нього повністю.

Можна спробувати подивитися Андрія Карпати (є на Ют’юб) — це мабуть для продвинутих; є гарний ресурс www.analyticsvidhya.com можна спробувати там подивиться, ну і звісно на курсера багато чого є, тим паче якщо є гроші сплатити.

Починайте не з математики взагалі а зі статистики і теорії їмовірності.

Тепер це не дуже актуальною якщо розглядати потреби ринку, краще дивитися в сторону LLM, і різних методів оптимізації.

Якщо ми говоримо про моделі то так, але про промпт інжиніринг це лише частково відноситься до цього

Ну щоб робити промпт інжиніринг не обов’язко знати математику і взагалі робитися Дата Саінтістом.

Так, і я про це. Тому писав щоб дивитися на потреби ринку.

Як на мене, треба просто шукати на github цікаві проекти, спробувати їх запускати та експерементувати.

В мене ще поки не достатньо знань щоб брати готові проекти, мені математику треба підтягнути, і вже далі посилювати знаня в пайтон, і я думаю алгоритми, і тоді вже машине навчання, штучні нейрони і глибоке навчання(ці всі три теми по трохи, я взагалі не знаю що це, але готовий вчитися). Але я хочу бачити чіткий план. Я пробував взяти знаня з вакансій по NLP і дивився які вимоги до них, і по цьому сформував приблизний план. Але курси дуже часто дають знання щось не зв’язане з NLP, в мене є кошти щоб заплатити за курси, але навіть так важко знайти щось конкретне. Відгуки в більшості на курсах класні, але я дуже часто бачив що одна із 3 тем викладається людиною я не дуже розуміє як це робити, звичайно можливо ці люди хотіли щоб їм все розжували, я не можу повністю довіряти відгукам, але і не хочеться заплатити за те що буде так собі. Тому і прошу поради, як саме краще зробити

мені математику треба підтягнути

Я математику підтягую вже років 40, а її все недостатньо. Тому вангую, що ти почнеш її вчити, на цьому й зупинишся.

вже далі посилювати знаня в пайтон

Як раз на реальних задачах добре посилюються знання, а готові проекти це гарні реальні задачі.

я думаю алгоритми

Угу, знову гарна нагода зупинитися.

Я пробував взяти знання з вакансій по NLP і дивився які вимоги до них, і по цьому сформував приблизний план.

На жаль, це так не працює. Так усі роблять, але ні у кого не виходить. Але удачі.

Можливо краще скласти план навчання через GPT o1 або GPT-4o? Тим більше він оптимально підбере варіанти, враховуючи конкретні знання і параметри які потрібні.

Ну він скинув мені план навчання. Але я зіткнувся з проблемою самому знайти матеріали для вивчення, по його програмі, так як я хотів вивчитися десь за 12 місяців, то по курсам вийде трохи не так. А після того як я пройшов курс по Python від гарварда, то хочу знайти щось таке саме, маю на увазі щось таке саме класне.

За 12 місяців математику і алгоритми не вивчити. Як і окремо математику. Як і окремо алгоритми.

Я думаю, це буде дуже погана ідея: він візьме всі стереотипи, що сформувалися щодо галузі. Буде повна копіпаста зі всіх існуючих курсів, де й так 90% опціональної інформації. Тому скоріше за все будь хто просто увязне з мізерним результатом.

Підписатись на коментарі