Хто був інженером і стартував свою компанію, поділіться досвідом!

Останнім часом все більше задумуюсь над стартом своєї компанії (сервісної, типу аутсорсу).

Я в ІТ вже 10+ років, пройшов від дева до ліда і архітекта, з ковідних часів маю галерну роботу і парттайм напряму в одного клієнта.

Поділіться досвідом з тих хто був інженером і пробував стартувати свою компанію.

З мінусів/ризиків я бачу

— набагато більше роботи (на сьогодні ±6 годин в день мені дають більше 10к). А тут пошук клієнтів, найм, розгрібання за командою...

— ризики що нормальні до мене не підуть працювати (і тоді хіба наймати десятки джунів і відсіювати слабких)

— проблеми з клієнтами по оплаті. Хз як не зайти в мінус якщо клієнт тебе легко може кинути на 2-3 місяці оплати.

Я вже давно підписаний на Ободу з його курсами по відкритю фірми, ніби все ± просто звучить. Але якби так було то чого я не бачу відображення цього на форумі Доу)

Поки що мій план такий:

— покращити свої знання в конкретній бізнес ніші (не буду писати конкретну, нехай щось типу конструктора Shopify). Здати максимально сертифікацій по цьому, стартанути блог (очевидно що англійською), можливо чкісь онлайн конференції (щоб тупо прізвище + бізнес ніша гуглились разом).

— напроситись помагати з пресейлами на поточній роботі, хоча б з кілька проектів пройти.

— почитати кілька книжок по бізнесу, MBA і т.п.

Щоб ви ще порадили?

👍ПодобаєтьсяСподобалось8
До обраногоВ обраному10
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Я був інженером 20 років, стартував компанію самотужки, політ уже 7 років, ніби все ок, тільки ото війна трохи збила працездатності. Поради такі:
1. Спробуй більше спілкуватись саме із менеджментом на своїй теперішній роботі: ПМ, усіляки C і V. Це треба для того, щоби усвідомити їх проблеми. Спробуй знайти шляхи їх вирішення в рамках своїх обов’язків. По-перше, плавно введеш себе у світ своїх потенційних проблем, а, по-друге, є шанс на зав’язування потрібних знайомств.
2. Вибери із ПМ таких, які не стресують і дають результат. Подивись, як вони налагодили процеси і ото буде твій референс для власної компанії.
3. Придивляйся до колег, когось із них ти точно захочеш найняти в майбутньому.
4. Якщо ще не плануєш, то навчись планувати власний час на два тижні наперед, як мінімум. Мені допомагає гугль: календар, міт, записи і т.д.
5. Якщо не звик командувати, то треба розвивати у собі якості альфа-самців: силу-інтелект-самоконтроль. Без того тобі, як власнику чи керівнику, сядуть на шию дуже швидко, а звільняти людей із своєї компанії без отих якостей буде морально тяжко, навіть якщо це робить хтось інший.
6. Відразу будеш заробляти менше, оскільки організаційні питання будуть віднімати час. При правильному планування це буде мінімум, але, наприклад, у мене це десть 2-3 години на тиждень.
7. Про звільнення такий цікавий момент, що, можна наймати працівників, як фрілансерів, бо тобі не треба їх продавати погодинно чи як тушкі. Тоді ти просто ставиш контракт на паузу, коли або немає задач, або задачі не підходять самому працівнику.

Щодо самого консалтингу, то я від початку вибирав так, щоб мати юр.особу в країнах, на які цілюсь із консалтингом. Імені,особливих сертифікатів чи освіти у мене нема. Все на знайомствах, які можуть спати роками, але таки вистрелють. Ну і додає впевненості думка, що я завжди можу поставити фірми на паузу і піти розробником чого завгодно куди завгодно.

вихідні дані:
— з 2016 року працюю над створенням шлюбки, в найкращі доковідні части було ~15 людей
— ще досі працюю «на перспективу» (тобто по факту 50+ годинні робочі тижні з надією «капіталізувати» свою працю таким чином, щоб це не рахувалось за формулою: кількість годин х погодинний рейт)

ніби все ± просто звучить

хіба що звучить

Щоб ви ще порадили?

якщо є зараз 10к при 120годинному робочому місяців (6h/day) то стартуватати аутсорт є смисл тільки в вузькій ніші добре знаючи конкретний ринок
якщо ми можете знайти проект за умовно $10k/month і знайти виконався за $5k/month, тому що рівень «операційної діяльності» буде дуже великий (фінанси, бугхалтерія, рекрутинг, вирішування різного роду побутових проблем і т.д.)

є сенс відкривати компанію, якщо це реально «по кайфу»: вирішувати багато проблем, дофіга спілкуватись з замовниками, розуміти що потрібно делегувати весь кодінг, любити продажі та різного роду мітинги, мати можливість бути залученим в 5 проектів одразу

якщо по кайфу кодити, інженерія і т.д. то краще якийсь консалтинг, курси, інвестувати в свій продукт чи ще якась єрунда, яка не рахується за формулою $50/h x 160h = $8000

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Я довго читаю цей тред і в біса не розумію, що вам заважає прямо зараз знайти бодай одного клієнта для однієї з тисяч сервісних компаній в Україні або мільйону по всьому світу? За 10% від контракту.
Якщо за рік знайдете п’ять таких клієнтів, то відкривайте власну фірму на вагаючись.

що вам заважає прямо зараз знайти бодай одного клієнта для однієї з тисяч сервісних компаній в Україні або мільйону по всьому світу?

1. Я не сейлз, в мене дохід буде не від того що я буду шукати клієнтів, а від надавання послуг.
2. В мене вже є 1.5+ фулл тайм роботи

За пораду «підняти зад з дивана і все буде» дякую але для мене це не буде оптимально робити різкі необдумані рухи)

в мене дохід буде не від того що я буду шукати клієнтів, а від надавання послуг.

Так не буває. Ця опція тільки для найманих працівників.
Бізнес це переважно про пошук клієнтів. Це значно складніша задача ніж надання послуг. Зараз немає ніяких проблем знайти тих хто надає послуги. Їх буквально мільйони.

Їх буквально мільйони

застаріла інфа

Їх буквально мільйони випускає одна лиш Індія щороку © 2024

дохід буде не від того що я буду шукати клієнтів, а від надавання послуг.

Тут не АБО, тут ТА.

Потрібно і знайти клієнта, і надати послугу.

Не буде клієнта, не буде доходу.

підняти зад з дивана і все буде

Я тут бачу навпаки, пораду спробувати більш плавний перехід.

Не звільняючись з основного місця починати шукати клієнтів.
Або самому, або знайти сейлза.

є 1.5+ фулл тайм роботи

Ну тоді самим безпечним виглядає, наприклад, призупинити ту половинку а цей час інвестувати у розкачку і пошук перших клієнтів.

Інстаграм підкинув пост однієї тьотки, продає персоналізовані магнітики на холодильник, типу кастомер висилає свої фотки, вона робить магнітіки.

Дохід $30к+ в місяць, затрати на матеріали, і шіпінг $10к+, чистими десь $20к в місяць. Вимагає десь 100 годин в місяць її часу. У неї там напів-атоматизований процес в дома.

Можливості під носом, достатньо вийти з зони комфорту і підняти жопу

продає персоналізовані магнітики на холодильник
чистими десь $20к в місяць.
Можливості під носом, достатньо вийти з зони комфорту і підняти жопу

Ага, продає 20к магнітів в місяць. Персоналізованих=)
Курс як заробити 20к в місяць вона ще не продає?)

На маркетплейсах для хендмейкерів існують розділи статистики по конкретним продавцем. Берете середній прайс по товарам і з урахуванням кількості продажів і дізнаєтеся про валовий дохід. Деякі приклади дадуть прикурити і магнітикам. Типу персоналізованого мила чи свічок чи тортів.
Так, це «помилка вцілілого» але їх багато. І ця інстаграмна жіночка виглядає доволі реальною.

Ну вона вже багато років цим займається. У неї спеціальні девайси які позволяють різати 10 фоток за раз, клеїти на магніти 10 фоток за раз. У неї весь інстаграм цьому присвядчений, шарить скріни з маркетплейсів за кожен місяць, скільки продала, скільки заробила.

Навряд чи вони купують по одному магнітику.

Підозрюю це весілля чи корпоративи, коли 100+ гостей отримують по магнітику на згадку.

Це по суті потрібно працювати як проксі між сайтом, де кастомер аплоадить фото і типографією.

За тиждень збирає всі фотки, робить гуртове замовлення у типографію і через день сортує/відправляє пакунки.

Це якась невмируча байка. Я ще по тэлэку, коли не було інета бачив цю історію про магнітики в якомусь фільмі від BBC про вільний ринок і підприємництво.
там ще було про жіночку яка пекла смачне печиво, а потім хтось підказав — то продавай. І стала вона в кінці власницею мережі пекарень.

Все буває...

Тю, так є сервіс що тобі надрукує
Хай чистими 15к але виробництво не в тебе дома

напроситись помагати з пресейлами

Я б оце робив зара, але лиш якщо за share split. Думаю найкращий шлях в поточних умовах. Прямо отримаєш доступ до пульса клієнтів і їх болю. Легше сформулювати власну нішу. Але без відсотка це дурна робота, тоді просто б прокачувався в маркетингу й шукав нішу й замовника на вільний час

Зара йти у своє плавання це треба мати яйця розміром з юпітєр, ну або дуже багато бабла яке не шкода

Нішевий сервіс з нуля легко продати в свій нетворк, без нетворка чи сейлза з нетворком влізти й переконати когось архіанріал

Щось ширпотребне типу якихось вебпослуг, загального аутсорса, то ти в принципі на милості економічної ситуації, яка щас ну ніочінь м’якокажучи і примх клієнтів, які знають що вони тобі потрібніші ніж ти їм.

Як на мене можна працювати 2-3 год як IC, і можна як бізнесовнер, от дистанцію подолати ето жодна книжка чи ютьюб не поможе. А життя оно короткоє.

Але без відсотка
це дурна робота,

З % це нереально якщо ти не маєш серйозного досвіду. І навіть тоді % малоймовірний.

А життя оно короткоє.

Є таке, не хочеться спалити 10 років життя на умовних +100к$ порівняно з ненапряжною роботою.

Нішевий сервіс з нуля легко продати в свій нетворк,

Так і планую. Добавлю в пост підсумки через тиждень-два.

ну тому й кажу що як є в досяжності, там наскільки я дивився цю пресейлс роль то лиш в штатах 2,5% то норма очікувати на пресейлс

+100к$

далеко не кожен small-biz генерує навіть перші 100к в обмін на всього 35-40год на тиждень, щоб воно мало сенс, а мати команду 5-10 людей щоб воно пихтіло більшменш саме — це треба ще досягти відповідний revenue. Поки на фрілансі польот є — ти нічого не втрачаєш не маючи додаткового головняка

Навіть якісь ETF чи нерухомість і то вже кращий варіант — гарантований вихлоп з в рази меншими зусиллями

Якщо відповідні планети складаються і в досяжності 2-3 замовники то надабрать ©, але робити просто бо нудно на авось — ну це викинути гроші й час

Мав досвід спостерігати створення та розвитку сервісних ІТ-компаній від 10 до ~60 співробітників «з середини». Декілька тез для вас на подумати, якщо оберете цей шлях.

1. Знайдіть баланс між вкладанням сил в «упаковку» компанії як продукту та безпосередніми діями на залучення перших клієнтів та отримання перших контрактів.

Про «упаковку». Опишіть на декілька сторінок А4 приватні тези (для чого це саме вам, цілі на майбутні 2-3 роки і та.ін. Переглядайте регулярно, корегуйте) та публічні тези, які помістите на сайті — місію, сервіси, які будете пропонувати і.п.

Придумайте базову ідентику, створіть простий і зручний сайт на англ, профілі на Clutch, Upwork, LinkedIn, DOU. В майбутньому регулярно наповнюйте їх контентом. На початку трошки перебільшувати в текстах — це норма, інакше продажів не буде. Вам завжди доведеться паралельно працювати на два фронти: зовнішній (залучання клієнтів) та внутрішній (залучання співробітників). І там і там є сейлз, піар, і т.п., лише різна аудиторія. Перебільшуйте, але завжди будьте чесними як із першими, так з другими.

Оберіть фокус по наступним напрямкам: технологічний стек, індустрія, географія клієнтів. Звісно, в майбутньому будь-що може змінитися. Тут «палка двох кінців»: або ви будете плисти за течією та брати перші проєкти які зайдуть (швидкий варіант, але будете мати розфокус), або ви одразу фокусуєтесь, скажімо, на стеку React чи конкретній мові програмування (python), індустріях A,B,C,D та клієнтах з Північної Америки. Таким чином звужуєте воронку, але маєте фокус і в майбутньому експертизу саме в цьому.

Враховуйте власну експертизу при цьому. Не раз бачив коли, наприклад, DevOps створював сервісну компанію лише по devops послугам, а iOS розробник — компанію лише по розробці iOS apps.

У клієнтів з різних гео — дуже різна специфіка, будьте готові. Не обирайте одразу Ізраїль, Японію чи Україну. Моя рекомендація — обирайте Американський ринок (готовий, що цей коментар набере найбільше відгуків).

2. При розмірі компанії до 10 людей сильно не фокусуйтесь на процесах та внутрішній структурі, краще думати про перших клієнтів та нароботки портфоліо. Після 10-12 співробітників вже треба буде серйозніше продумувати структуру компанії, процеси і т.п. Середній зважений темп росту чисельності персоналу може бути +30..50% в рік. Якщо при чисельности в 40+ людей у вас не буде більш-менш налагоджених процесів — то далі буде важко підтримувати бізнес, не кажучи про маштабування.

По напрямкам, у вас в компанії починаючи з 10 людей вже повинні будуть формуватися наступні підрозділи:

-сайлз (а там акаунти менеджери, ресерчери та ін)
-рекрутмент (зазвичай формується з HR, який в свою чергу відокремлюється в окремий напрямок)
-фінанси (фін. менеджер, бухгалтер)
-девелопмент

Вам доведеться налагоджувати внутрішні системи комунікації як для компанії вцілому (slack), трекінгу часу, нарахування ЗП та кешфлоу, так і для конкретних відділів (тренінг кандидатів у рекрутинг системі і т.п).

3. Знайомтеся, комунікуйте та встановлюйте довірливі відносини з власниками інших невеликих компаній. Це корисно з усіх сторін: від переймання їх досвіду до банального субпідряду, що доволі розповсюджене явище і є win-win кейсом як на мене.
4. Подумайте, можливо ви захочете зробити компанію формату «remote only».
5. Розгляньте відкриття компанії в Прибалтиці через е-резиденство. Додає +10 до впевненості клиєнтам, які будуть на неї робити платежі, ніж інші схеми розрахунків.
6. Подумайте про партнерство. Не рідко буває, коли саме сервісні компанії створювали два фаундери: один технічний а другий сейлз. Кожен відповідає за свої напрямки. Знаю не одну таку компанію.
7. Майте на увазі, конкуренція зараз ДУЖЕ велика. Зараз не 2010 рік, коли у цій сфері «куди палку не ткни — дерево проросте». Індуси, філіпінці дуже демпінгують на ринку. Всі адекватні ліди знають про якість, яку можуть забезпечити українські розробники. Шукайте «свого» клієнта.
8. Поки не будуть налагоджені процеси, стабільні проєкти та ін.- готуйтесь до касових розривів, непередбачуваного уходу ключового клієнта чи девелопера.
9. Якщо хочете, щоб все працювало — готуйтеся до графіку нон-стоп перші пару років.
10. Ще раз подумайте, чи вам воно потрібно. Якщо впевнені, що так — робіть.

Успіхів.

Спасибі за такий пост, дуже корисно!

Найди ще проект на 5-10к

В паралелі почни апворку і там агенцію

Ваш план не стосується вашої ціли.
Головна суть бізнеса розкривається в маленькому анекдоті — Зустрілися якось два бізнесмени, та made a deal про постачання вагону апельсинів за п’ятдесят тисяч доларів. Потім один пішов шукати п’ятдесят тисяч, а інший вагон апельсинів.
В реальному світі перший зазвичай шукає когось іншого, в кого є зайві сто тисяч і потреба в вагоні апельсинів, а другий аутсорсить пошук, обіцяючи відсоток тому хто знайде, після завершення угоди.
Щоб почати власний бізнес вам варто лише його почати. Почніть завтра. Як вам такий план?
Про що варто знати:
Будь який бізнес може прогоріти. Статистика каже, що лише з п’ятої спроби можна бути впевненим, що все піде так як заплановано. Тобто, варто підготуватися не тільки до початку бізнесу, але і до його впевненого завершення в разі банкрутства.
Вам потрібна консультація юриста з корпоративного права та податків у вашій країні. Судячи з вашої зп це може бути Німеччина. Там можуть бути підводні каміння.

Дайте советов как 10к получать. Сбился с курса.
Может нужны сертификации действительно?

Дайте советов как 10к
получать.

1.Рости як інженер.
2. Впертись в стелю ЗП, для мене це було ~7-8к$ брутто. Сертифікації дозволили мені вибити більший рейт.
3. Знайти проект де ± вільний графік і відносно слабка команда. Щоб працючи 4-5 годин на день і бути вище середнього. Попрацювати з пів року щоб розібратись в проекті.
4. Взяти фріланс чи контракт де фокус на зробленій роботі і ± вільний графік.
5. Профіт

Іншого варіанту як отримувати більше 10к я не знайшов, з цим можна і на 15 вийти.

От тільки напряжно це, тому і задумався за фірму

Іншого варіанту як отримувати більше 10к я не знайшов

На доу неодноразово писали про інший варіант — навчитися алгоритмічні задачки вирішувати і влаштуватися в Сполучених Штатах в якусь компанію де платять більше 300к на рік. Такий варіант хоча і не сказати щоб дуже простий, та виглядає простіше ніж створити власну компанію.
Щоправда, у варіанті з власною компанією є перевага — у випадку успіху заробіток буде вищим.

Так а нафига эти задачки кому нужны, последняя версия чатгпт решает их на уровне топ 500 соревновательных программистов в штатах. Пока научитесь решать, выйдут ещё более крутые модели.

Дійсно, виходить цей спосіб більше заробляти уже неактуальний.
Добре що я замість того щоб вчитися ці задачки вирішувати, серіали дивився.

навчитися алгоритмічні задачки вирішувати і влаштуватися в Сполучених Штатах в якусь компанію де платять більше 300к на рік.

Воно так не працює, але переконувати не буду.
Ну і 300к$ онсайт в Долині це навіть не саме що 200к$ в Польщі

Ну тут умільці вирішувати задачі на літкоді відписувалися і про вищі заробітні плати у штатах, ніж 300к. Один дописувач писав що мав пропозицію на 550к в Нетфліксі, від якої відмовився бо мав ще кращу пропозицію. Це вже, припускаю, значно більше ніж 200к в Польщі.
Хоча, з іншого боку, власники успішних компаній значно більше заробляють.

варіанту як отримувати більше 10к я не знайшов

Одна робота теж може дати
А як тису перепливеш так 10к то вже обїдки нагалері

У нинішніх реаліях пунктом 1 повинно бути «навчись плавати»

3. Знайти проект де ± вільний графік і відносно слабка команда. Щоб працючи 4-5 годин на день і бути вище середнього.

Тобто влаштуватися в компанію де платять 10к і ти працюєш на 100% не реалістично?
(для мене ця рекомендація виглядає як розчарування)

Дайте советов как 10к получать. Сбился с курса.
Может нужны сертификации действительно?

Скорее всего он просто в силу своей природной скромности не озвучил 20к, поэтому советы такие даст только чисто теоретичнеские. А насчёт сертификации он пока что думает, для развития бизнеса, это входит в его ближайшие стратегические планы.

Він все вірно написав, сініор в Європі прямий контакт це 5-7 євро тільки зараз дуже складно знайти. Щоб дали 10 це вже має бути менеджер або грошовитий продукт, зразу після аутсорса на таку посаду не попадеш, спочатку сініором а потім промовтнуть якщо покажеш себе

Останнім часом все більше задумуюсь над стартом своєї компанії (сервісної, типу аутсорсу).

Чому?

Бо я нічого не змінював з весни/літа 2021, ті самі клієнти, проекти. ± та сама ЗП.

Ok. А чому саме сервіс, а не власний продукт?

Ok. А чому саме сервіс, а не власний продукт?

Бо це набагато простіше для інженера
Я не маркетолог і не РО

Не до кінця погоджуюсь. Так, інженерний досвід фаундера на початку створення продукту має більше значення, ніж при створенні сервісної компанії. Але маркетинг і сейлз навички для обох напрямків однаково дуже важливі задля успіху. Тож мені здається для вас продуктовий напрямок може бути трохи легшим з урахуванням усіх інших змінних.

Довести продукт до прибутку набагато важче аніж сервісні послуги.
На перших етапах і витрати треба більші. А якщо ресурсів не хватить — то «майже готовий продукт» коштує — 0. А сервісна компанія щось все ж матиме у розділі — дохід.

А також для сервісної компанії компанії легше змінити цільову аудіторію, аніж для продуктової

Це залежить.
Може бути маленький продукт, якась ліба вузькоспеціалізована, чи простий сервіс, і вони стануть прибутковими буквально з першого дня. Якийсь ваш пет-проект, чи хобі яке вийшло з під контролю. Головне, що в продукті може бути повністю відсутня витратна частина.
А старт сервісної компанії це скільки? Гадаю ідеться про мінімум 100к, так щоб зробити хоча б перші кроки на ринку. І навряд можна серйозно казати про окупність більше 30% річних. І це буде дуже і дуже гарний старт.
Аргументом може бути те що українських власників вдалих продуктів ми знаємо достатньо, а ось власників сервісних компаній не так щоб багато, хоча їх імовірно тисячі.

Якийсь ваш пет-проект, чи хобі яке вийшло з під. контролю

На гітхабі повно і ліб і пет проєктів :)
Багато їх розробники заробили грошей з того?

вони стануть прибутковими буквально з першого дня

І часто ви чули про такє :)
Чи це просто гіпотетичне міркування?

А старт сервісної компанії це скільки?

Вже писав — просто працював сам. Потім під навалою замовлень взяв помічника....
Так що старт може бути і з 0, з просто з продажу власної експертизи.

власників вдалих продуктів ми знаємо достатньо, а ось власників сервісних компаній

Ми знаємо бренди виробників автомобілів, і мало чуємо про ділєрів та СТО.

Так і тут
Для прибутковості сервісного обслуговування потрібно набагато менше кастомерів, аніж для продукту. Та й продуктові компанії частенько заробляють не на продукті, а на сервісі його обслуговування.

Так що старт може бути і з 0, з просто з продажу власної експертизи.

Це схоже на звичайну роботу.
З якого моменту цю вашу сервісну компанію «ви та помічник» можна буде продати без вас? Чи ви плануєте працювати в ній до скону?
Щодо гітхабу. Не знаю чого ви вирішили шукати там. Хоча я бачив там кодерів які заробляють на донатах. Гадки не маю скільки.
Я знаю кілька людей які писали щось для компанії в який працювали. Не IT. Типу складів чи транспортних. І вони робили якісь приблуди для считування штрихкодів чи сервіс для переводу кельвінів у цельсії, чи бо зна що ще. І потім ці поробки продавали іншим компаніям. Знаю приклад коли людина вже двадцять років отримує невеличку платню з десятка компаній за таке.

Ну да. Жити на яхті і отримувати відсоток від прибутку свого бізнесу — то буде нескоро.

З якого моменту цю вашу сервісну компанію «ви та помічник» можна буде продати без вас?

Мені незрозуміло з якого дива з’вився критерій «продати без вас».
Але, якщо помічник бажає стати співпласником, то от, без першого власника і можна.

Я знаю кілька людей які писали щось для компанії в який працювали.

Ну, кілька людей і я знаю.

І вони робили якісь приблуди для считування штрихкодів
Знаю приклад коли людина вже двадцять років отримує невеличку платню з десятка компаній за таке.

У мене в голові бізнесом є все що можна продати як бізнес. Справа в яку можна інвестувати. Куди можна найняти CEO і CTO. Що може бути масштабованим.
Все інше це форми самозайнятості.
Тобто я не кажу що існує чітка межа, але інтуїтивно є різниця між одним адвокатом, хай навіть з десятьма помічниками, і адвокатською компанією з кількома керуючими партнерами.
І ні, отримання «роялті» впродовж двадцяти років це геть не схоже на звичайну роботу.

У мене в голові бізнесом

Та то такє. Є загальні значення термінів. А що там у кого в голові, то його таргани.

Куди можна найняти CEO і CTO

Найняти когось, а самому відійти від справ можна доволі швидко. Залежить від прибутковості, і бажання.

І ні, отримання «роялті» впродовж двадцяти років це геть не схоже на звичайну роботу.

Ви привели інші приклади, якраз — роботи. І пофік там, власник бізнесу чи найнятий її виконує.

але інтуїтивно є різниця

Вона — або ти працюєш на свій бізнес, або не працюєш :)
Все інше 50 відтінків «схожого на звичайну роботу»

Гадаю ви не дуже звертали увагу на потреби реального бізнесу в продуктах не з IT теми, тобто не CRM не SaaS не веб сайт.
Там є де розвернутися. І головне масштабувати продажі дуже легко, бо після першого успіху всі нові клієнти вже з адресами є в «жовтих сторінках»
Згоден, що тут є доля везіння. Але затрати на розробку бувають просто сміхотворні. І це буквально з рекомендацій про продажі «думайте про їх біль»

Гадаю ви не дуже звертали увагу на потреби реального бізнесу в продуктах не з IT

Більшу частину свого життя я працюю напряму на замовника, і на інтереси його бізнесу. Не IT бізнесу.

І головне масштабувати продажі дуже легко

Ну да, ну да :)
Легше нікуди — написав пісеньку, вона продається, а тобі роялті.
Дуже легко.

Але затрати на розробку бувають просто сміхотворні.

Бувають звісно.
Буває люди і джекпот виграють, не граючи в лотерею роками.
Все буває.

І це буквально з рекомендацій про продажі «думайте про їх біль»

Думати то треба. З цього починається. А от вирішити проблему, знизити той біль то і є робота. Яка вимагає часу, експертизи людей, і грошей, на цих людей і на цей час.

Ну да, ну да :)

Окей, я знав хлопця, який написав маленьку програму для своєї дружини, яка працювала в компанії яка займалася постачанням чи то рослин чи то грошиків для рослин чи то добрів для рослин. Він її написав для того щоб спростити роботу дружині. Після того як компанія почала використовувати ту програму, за наступний рік він продав її ще в десятки компаній, які також займалися тими рослинами. Щось там було пов’язано з дозуванням добрива, відповідно до об’єму горшику. Тупо маленький калькулятор.
Продаж наступному клієнту проходив так — він дзвонив по «жовтим сторінкам», скидував програму на пошту, за добу отримував гроші. Відправляв код який дозволяв зняти обмеження. Все.
Я не знаю що може бути простішим, коли ти продаєш те що точно потрібне твоїм клієнтам на «монопольному», вузькому ринку.

Продаж наступному клієнту

Тю, 1Сникі продають свої звіти теж не раз.
автори тем, плагінів для вордпрес теж.

Я не знаю що може бути простішим

Розумієте у чому тут справа — чим простіше щось зробити, простеньке і не напружуючись, тим більше людей це зробить.
А коли багато цього простенького — то виникає конкуренція, і щоб жити з продажу цього простенького — треба захопити ринок. А щоб захопити... А потім ще й втримати...

Тупо маленький калькулятор

Цих історій повно.
Бізнесом для авторів зазвичай той калькулятор не стає. Навіть гроші ті за рік проїлись, та й увесь успішний успіх

Розумієте у чому тут справа — чим простіше щось зробити, простеньке і не напружуючись, тим більше людей це зробить.

Ви нічого не знаєте про локальні ринки. А також про людей.

Ок, на тому й завершимо 😁

бізнесмен: відкрив бордель і працював сам

подивіться комюніті в твітері indiehackers і сайт www.indiehackers.com

Чому?

Стартував компанію з партнером 7 років тому. Типовий аутсорс, але сервіс на межі розробки і маркетингу, тому маржа помітно вища ніж у чисто розробницьких компаній.

Працюю зараз 2-4 години на день. Займаюсь на 90% тим, чим цікаво — а саме стратегічний розвиток, пошук каналів залучення клієнтів і комунікація з новими клієнтами (з наявними клієнтами також доводиться комунікувати інколи, але намагаюсь це зменшити)
Є вільний час і бажання на старт продуктів в рамках компанії

Резюмуючи свій шлях все подобається, якби сказали пройти цей шлях ще раз з задоволенням пройшов би — але рази в два інтенсивніше. Ті хто кажуть: що сервісний бізнес — це сумний і не гарний бізнес, то краса в очах того хто споглядає. Це все дуже цікаво і драйвово, якщо зуміти його гарно побудувати. У мене все ще далеко не ідеально, є куди покращувати.

З приводу запуску. Не знаю яка там якість курсів у Обода — чи вартує воно того чи ні, але атмосфера на їх вебінарах приємна. Проте атмосферою ситий не будеш.
Succes рейт у них мені здається буде декілька відсотків з усього потоку. Складний ринок зараз, складний. Треба рік тільки готувати фундамент для шлюпки, а потім лише починати.

Тримаю в курсі: 1458 українських компаній займаються веб-розробкою на разі згідно одного з каталогів компаній, про щось то повинно казати

Безумовно для старту зараз, треба гарна нішевість, при чому реальна технологічна — , не по вертикалям як-то просто ми тут automotive робимо, а потім все одно індусів в тамбурі перекрикувати зі словами: «не загорілі і не виїзні джаваскриптизери по 35 на годину», а щось технологічне, бажано комплексне. Тоді і рейт цікавіший і все це має сенс. А 15-20% маржі на стандартній розробці, то від того і сумно потім і коментарі сумні.

Але стартувати можна. Якщо є натхнення, то все вийде! Головне робити фундамент перший рік, щоб новостворена компанія не виглядала новоствореною і вже потім стартувати.

Головне робити фундамент перший рік, щоб новостворена компанія не виглядала новоствореною і вже потім стартувати.

Спасибі що поділились досвідом.
Буду робити той фундамент поки ще працюю, теж думаю що головне експертиза а не просто «в нас топ кодери».

Головне робити фундамент перший рік

А можно тут подробнее ?

Займаюсь на 90% тим, чим цікаво — а саме стратегічний розвиток, пошук каналів залучення клієнтів і комунікація з новими клієнтами (з наявними клієнтами також доводиться комунікувати інколи, але намагаюсь це зменшити)

Це одна із причин чому ніхто не починає, тому що для більшості народу, технарів, це не цікаво, а викликає рвонтий рефлекс )

психолога. Попрацювати зі страхами.

Не вірю в них.
Більшість з них шарлатани які пройшли курси.

психолог це ваш власний дебаггер, ви і тільки ви цім керуєте, як сессіей так і вибором спеціалісту,

ображатись на інструменти тупо.

Більшість з них шарлатани які пройшли курси.

Так не ходіть к шарлатанам, які пройшли курси )
В клініках когнітивно-поведінкової терапії фільтрують спеціалістів й набирають з нормальною освітою.

Про граничні упередження вам розповість будь який психолог. А от скажімо такі штуки www.youtube.com/watch?v=IBt_z2ZZSLI вам не так вже і багато народу розкажуть.
Взагалі Макс Іщенко — технарь який стартував бізнес, дуже багато видав матеріалів в стилі The Art of Start. Так само ті же : Аркадій Добкін, Олег Тіньков, Джоел Спольські та низка інших людей видало велику кількість інформації від себе і своїх друзів та партнерів на предмет старту бізнесу. Справа тільки в тому — що на одному з таких злетів стартаперів, один мужик, якого туди затягнули — видав фразу «припинить ходити по таких евентах, підніміть трубку і знайдіть першого клієнта». Від себе додам ще подружиться з IT кластерами, або звалюйте за кордон і стартуйте там. Бо знайти клієнта і навіть зібрати команду — можна, при цьому є така штука як archive.doingbusiness.org/en/rankings, це сурова реальність яка вносить свої корективи.

або звалюйте за кордон і стартуйте там.

Вже 2.5 роки за кордоном.
Якби був в Україні, то було б не до своєї компанії)

Тоді точно до психолога спершу. Вам тре з’ясувати чого ви хочете насправді.
Бо бізнесмен це той хто за Ротшильдом «Купуй, коли на вулицях ллється кров, навіть якщо вона твоя».
Ну тобто, це скалка в сраці. Це не про організацію процесів.
Подивиться на Маска чи на Бренсона і спитайте себе, чого вони не зупинилися на перших проектах?

Вам тре з’ясувати чого ви хочете насправді.

Я знаю чого хочу — щоб я заробляв багато а працював мало.
ІТ компанія в моєму випадку (враховуючи мій досвід) це може дати через Х років.

Подивиться на Маска чи на Бренсона і спитайте себе, чого вони не зупинилися на перших проектах?

Ніколи не мав кумирів, і думаю що це дуже шкодить рівнятись на мільярдерів)

щоб я заробляв багато а працював мало.

Це бажання на максимально конкурентному ринку. Цього хочуть всі, за виключенням бізнесменів, митців та дурнів. Скоріше за все, неконкретність вашого бажання, каже про ваш внутрішній сумнів щодо нього. Воно трохи схоже на казку, не?

Всі бізнесмени яких я знаю, дрібні й не тільки, поводяться саме як Маск чи Бренсон, тобто як серійні бізнесмени. Це їх стан душі. Рушій, який примушує їх постійно щось робити.

Формально, вам мусило б хотітися зробити компанію яка була б самодостатньою фінансово, без прив’язки до ваших доходів. Така собі «однушка на Осокорках» на максималках. Маєте експертизу в проектної розробці. Ок, створюйте компанію, але без вашої участі. Не враховуйте ваш дохід. Не думайте про нього ні через Х ні через 10Х, бо буває і таке ). Головне, щоб компанія змогла вижити.

Прикольно, шо кацапстан на 28 місці, а ми на 46.

Це ганьба, а не прикольно. Так іще декілька місяців буде продовжуватись, з програшем зовнішньої конкуренції і знову буде «дорогах моя столица — дорогая моя Москва». Як би Вугледар усе показує як воно йде.
І ми після Індії за нами Берінеї. Це найгірший показник в Європі.

мало читати про тих у кого вийшло. треба і про тих в кого не вийшло.

Так іди не до приватного, іди в психлікарню, в різних психіатричних установах є психологи також, і там це лікарі, в яких 10 років освіти за плечами і досвід роботи з не самими легкими людьми.

іди в психлікарню

А як не випустять?=)

Випустять, там без грошей не тримають.

А вам не нудно все теж саме робити з трошки більшою (потенційно) можливістю росту
ніж у вас зараз є, але з тонної головняка.

Я б спробувала щось нове незвичне і тягнутись до зірок, якщо через пару років
нічого не вийде, то і повертатись назад до звичайної роботи розглянув це все
як дуже цікаві пригоди.

А вам не нудно все теж саме робити з трошки більшою (потенційно) можливістю росту

Нудно зараз, тому і дивлюсь на щось інше

Я б спробувала щось нове незвичне і тягнутись
до зірок

Наркотики то не моє) а якщо серйозно, то треба мати хоч якийсь досвід у сфері. Ото бжілярство, еко туризм і т.п. це швидше терапія для вигорівших ніж реальні бізнеси)

повертатись назад до звичайної роботи розглянув це все
як дуже цікаві пригоди.

Мені не 18 робити експерименти, сім’я, діти)

Не заміжня без дітей, є власне житло — а також фінансова подушка безпеки ?
Це далеко не в усіх так, є купа народу які ходять на роботу з ціллю підзаробити грошенят щоб було чим родину годувать.

Повністю згоден, що займатися тим ’бізнесом’, який зараз є в ІТ, нудно, часто безперспективно і часом навіть стрьомно/зашкварно, а ще й прагнути створити щось подібне... хз, кожному своє, звісно. Я більше про створення цінності для людей. Сам активно готуюся до старту в Web3 — сподіваюся, це дійсно дозволить створювати прості горизонтальні бізнеси на основі функціоналу та невеликої кількості смарт-контрактів. Залишилося дочекатися нормального юридичного регулювання в більшості країн, і тоді можна буде увірватися. Повернутися до цього ’вайті-експорту’ можна завжди, але не хотілося б. Хоча, можливо, є й інше ІТ — подивимося.

Web3 — сподіваюся, це дійсно дозволить створювати прості горизонтальні бізнеси на основі функціоналу та невеликої кількості смарт-контрактів

Читатати як — поставлю ферму з PS-5 та буду майнтити ефір.

Жарт, звісно, непоганий, але ефір уже давно не майниться на залізі, як мінімум після переходу на Proof of Stake.
І якщо вже говорити про отримання прибутку, то зараз є блокчейни, як-от Solana, де можна отримувати стабільний дохід через стейкінг без блокувань і лімітів, і навіть робити це на холодному гаманці.

Вам не потрібні жодні книжки чи курси. Learn by doing. Все, що вам потрібно, — це вміння знаходити клієнтів, які будуть платити. У мене був досвід фрілансу, і його легко було масштабувати до аутсорсингової компанії. До цього багато хто приходить після 10+ років на ремоуті. Ніхто собі не забиває голову цими MBA. Це має сенс при розміру компанії в 500-1000+ людей. Просто береш проєкт, збираєш команду і робиш. Усе можна організувати через Upwork та інші фріланс-біржі. Друге джерело трафіку — LinkedIn. Третє — власний нетворк, з якого я б і починав. Четветре — конференції.

Курс від Обода за 600 євро навчає приблизно нічому. Створення профілю на Upwork, пошук клієнтів, пошук виконавців. А далі вас заведуть в загальний чат, де також мало корисного.

10к у вас буде в кращому випадку через пару років, якщо взагалі буде. За умовних 15-25% від розробника та середньої ціни продажу в 5к$/міс або 35$/год, вам потрібно щонайменше 10 розробників на проєкт із бюджетом 50к$/міс, яких на початку вам ніхто не дасть.

Особисто у мене був досвід написання і монетизації власного додатка, і через пару років я вийшов на дохід у 5-10к$/міс, міг собі дозволити не працювати (що призводить до деградації, з якої важко вибратися).

Загалом, зі своєю компанією треба готуватись впрягтись на роки. Багато робити і багато помилятися. Сфокусуватися на прибутку і пошуку проєктів, а свої технічні навички відсунути на другий план. Це інший mindset, і потрібно бути готовим працювати на перспективу. Люди діляться на два типи: тим, кому краще отримати 10 тисяч зараз, або 1 мільйон через 5 років.

Ідеальний початок — взяти проєкт на себе і маленьку команду, мати фінансову подушку на рік, рости органічно, поступово збільшуючи команду і кількість проєктів.

Спасибі за комент, дуже цікаий досвід.

10к у вас буде в кращому випадку через пару років, якщо взагалі буде.

Та от і я думаю що важко буде вийти на свій поточний дохід, який вже є роками.

Курс від Обода за 600 євро навчає приблизно
нічому

Прийшла реклама що там знижка 800$, тому підозрюю що ціна там десь 2к-3к$ вже зі "знижками"=)

ціна на «базовий» пакет (є ще один, подорожче) — 4к до старту, потім поступово росте до 6+, здається. Щоб це взнати — треба було лишити заявку на сайті і поспілкуватись із сейлзом. Така скритність трішки повіяла інфоциганщиною, купувати не став 🙃

Неправда, я зашел на курс Обода и нашёл там крутейшего сапплаера программистов, которым до сих пользуюсь и через него нанял лучших людей благодаря которым контора выросла типа 4x за это время. Продавать не научили, да. Зато научили покупать )

Як ви вважаєте, курс вартий своєї теперішньої ціни?

Трудно сказать. Проблем которые там учат решать — у меня никогда не было. Полагаю, что для большинства — да, но лично я даже не имел возможности проверить толком.

Дякую за змістовний допис.

> Особисто у мене був досвід написання і монетизації власного додатка

Дуже цікаво, а можете трохи детальніше розповісти, що за додаток, на якій платформі, як монетизували та які були підводні камені?

Я вже давно підписаний на Ободу

Я теж дивлюсь Обода, але судячи із того, що він спамить рекламою 24/7 то його основний дохід це вже не його галєра, а ці курси які він продає по майже 5т$. Я думаю на галері стільки не заробишь як на тих курсах.

Если речь об аутсорсе — то рисков никаких, но это вообще врядли можно назвать бизнесом. Тут нечего даже спрашивать — надо делать. Это уныло и скучно. Но работа по найму ещё более уныла и скучна.

Денег станет слишком много и существующие друзья сразу отвалятся, друзей новых найти трудно тк денег столько же только у настоящих бизнесменов, а для них ты будешь слишком скучным тк в настоящем бизнесе — ИТ-шном или нет неважно — куда больше экшена. Это главная проблема бытия владельца ИТ-аутсорса.

но это вообще врядли можно назвать бизнесом

Бізнес це купити дешевше, продати дорожче по суті. А вже як ти це робиш чи просто купляєш гребців щоб перепродати чи пилиш свій. продукт щоб продавати сервіс це нюанси. Ризики настають завжди при продажу.
І з аутсорсом незміряно ризиків. У договорах завжди є штрафи, що можуть перевищувати розмір контракту наприклад.

Бизнес — это когда ты не прибыль, а стоимость создаёшь (value), типа чтоб компанию можно было продать или на IPO вывести. В аутсорсе это по сути, невозможно — стоимость имеют только самые крупнейшие компании (масштабов епама) и то копеечную для их числа сотрудников в сравнении с продуктовиками. Именно потому что это — не бизнес. Бизнес — это капитализированная стоимость устойчивого конкурентного преимущества. Которого у аутсорса, во всяком случае в чистом виде, нет или почти нет.

Бізнес (англ. business — справа, робота, заняття) — підприємницька, комерційна чи будь-яка інша діяльність, котра не суперечить закону і спрямована на отримання прибутку
І на біржі галери спокійно виводяться ru.investing.com/...​t-holding-historical-data
Бізнесмени можуть розповідати про свою важливу місію, створення value і раю на Землі, так само як наймані працівники розповідають як вони поділяють цінності їхніх компаній і хочуть бути частиною чогось великого. Це такий паритет брехні щоб не казати просто «хочу бабла»
А value поняття дуже відносно як до матеріальної так і не матеріальної власності. От був завод наприклад з виробництва дискет. Коштував там умовних 10 лямів баксів. Наче непогане value і воно матеріальне. Тут дискети застаріли і value обладнання опускається до вартості металобрухту обладнання, землі та приміщень (що порівняно із устаткуванням насправді не багато)
А з value продуктових компаній взагалі цікаво. Був twitter якого вирішив купити Маск. Просто через те, що він мудак, крутий і дуже популярний продукт втратив зараз майже 75% вартості офіційно. А не офіційно він нічого не коштує. От так взагалі. Бо боргові обов’язки Ілона Маска, які зараз в рухах банків що дали грошей на купівлю твітера ніхто не хоче у цих банків викуповувати через високу ризикованість цих активів

Прибыль — это рента на капитал. А капитал — это что-то что можно продать, его стоимость — это цена по которой можно продать (а прибыль тогда — эта цена деленная на какое-то среднее P/E в вакууме, в идеальных условиях). Где у «чистого» перепродавца тушек капитал, что он может продать? В такой ситуации его прибыль — это по сути его доход как менеджера/продавца/рекрутера/чувака который «вертится». Она большой и не бывает, что логично, потому что основной компоненты — капитала — нет. Ну и на пенсию нельзя выйти.

Если в условной галере можно заменить владельца на наёмного CEO и владельцу вообще не вмешиваться в бизнес, то да — за вычетом зарплаты наёмного CEO и/или других топов — получится уже самая настоящая прибыль, а владелец может плевать в потолок, тогда — вопросов нет. Но в этой ситуации он также сможет компанию и продать — потому что один плюющий в потолок владелец ничем не хуже любого другого, поэтому нет основного барьера для продажи — компания не теряет прибыли от смены владельца. Но такое бывает в аутсорсе чрезвычайно редко и это либо очень крупный, в тысячи людей, либо очень специализированный, узкозаточенный аутсорс (который ближе уже к продукту, продукт = накопленная база знаний по конкретной нише, а работы на клиентов — это по сути, кастомное допиливание продукта). В классическом веб-девелопмент аутсорсе шансов на это ровно 0 — владелец там вертится как белка в колесе и абсолютно незаменим — попробовал кого-то нанять вместо себя = считай, контору у тебя увели. Многие даже контакты разрабов клиентам не дают ) а есть и клоуны который вообще скрывают существование конторы, переписываются от 15 акков сами ), но да — зарабатывают 50-100к а то и больше.

У Новой Почты всё отлично: её капитал — доля рынка и охват. Она защищает своё рыночное положение тем что у неё есть отделения абсолютно везде, для того чтобы такое сделать — нужно вложить дофига денег, деньги эти появились потому что она появилась тогда когда из конкуренции была только никуда не годная почта оставшаяся от совка, и все шли к ним, конкуренту на то чтобы просто поделить рынок на 2 — денег уже никто не даст, не окупится. Это типичный пример network effect, так что с капиталом у неё всё отлично и продаться она может очень за дофига если захочет, и абсолютно неважно кто владеет будками отделений.

А у фирм-перевозчиков всё обычно так же плохо как и у вебдев-галер, потому что капитала там нет — владельцу остаётся то что у него не ухитрились украсть водилы, при этом он жестко конкурирует с рынком по цене перевозки и с рынком же по найму водил, единственное конкурентное преимущество — более жесткий контроль воровства/левых заказов. Это — не бизнес, если опять же нет глобального бренда охватывающего огромные территории так чтобы скажем, можно было заказывать новые грузовики со скидкой у производителями (сериями в десятки тысяч, или даже специализированные модели для себя), иметь свои производства запчастей, вертикальную интеграцию короче.

Так я и объяснил почему «новая почта» — вполне полноценный бизнес.
А конторы перевозчиков — примерно как и аутсорсеры — как правило, нет, только если очень большие и/или узкоспециализированные.

Т.е. в каждой деятельности надо разделять прибыль как возврат на капитал и прибыль как по сути, оплату труда владельца. Прибыль как возврат на капитал — это то что у Вас будет оставаться если Вы вообще перестанете этим заниматься. У среднего владельца вебдев-галеры — не останется ничего, программисты самоорганизуются и вытолкнут его либо под руководством менеджера либо выделив лидера из своей среды. Так же и у владельца фирмы-перевозчика небольшого размера. Поэтому я и говорю что это — не бизнес, а работа, фриланс, самозанятость, что угодно. Труд от бизнеса отличается тем, что труд нельзя продать (можно продать услуги труда, по Марксу), бизнес — можно. То что нельзя продать — не бизнес.

Если можно отжать — это бизнес! Потому что возможна смена владельца без разрушения. Вы попробуйте веб-галеру отжать (так чтобы прибыль не пропала) )) её только сами программисты изнутри растащить могут. Даже в 90-е и в начале 0-х бандиты не трогали конторы аутсорсеров — и не потому что тупые были, а потому что умные — потому что там нечего трогать.

Торговля на бирже — это даже не заработок и не хобби. Это лоховство, ты просто зарабатываешь деньги брокеру )

У таких всё нормально: там стоимость бизнеса заключается в каналах привлечения лохов, с улицы в это сейчас уже совсем никак не зайти (потому что еще лет 60 назад объяснили что это — активное управление портфелями — не работает). Каналы как правило, не повторяемые в принципе. Поскольку процесс торговли ничем не отличается по сути от рандома — торговать можно как угодно, alpha — превосходства над индексом — всё равно не будет — то ничего кроме набора источников лохов с деньгами, для успеха и не нужно, после чего можно стричь комсу. Стоят такие компании очень даже дофига, со стоимостью бизнеса там всё в порядке, они по сути торгуют верой.

Почему вдруг не бизнес ? Бизнес — кто англицызм, означает — дело или предприятие, деятельность по созданию предприятия называют — предпринимательство.
Тут же Адам Смит — Давід Рикардо. Спрос рождает предложение. Кстати некоторые компании которые принято считать эксклюзивно аустафиновыми галерами — в действительности имеют мощные консалтинговые и продуктовые отделы с существенными долями в ревенью. Поскольку акции котируются на NYSE то это открытая информация, можно пойти и посмотреть так же как и обязательные анализы рисков, планы диверсификации и т.д. все что требуется правилами фондовой биржи.

Это главная проблема бытия владельца ИТ-аутсорса.

Окуеть проблема. Мне бы такие проблемы)))

Денег станет слишком много и существующие друзья сразу отвалятся, друзей новых найти трудно тк денег столько же только у настоящих бизнесменов,

В мій накращий рік я мав більше 200к$, не думаю що хтось з мого оточення це замітив) все в нерухомість і стоки=)

Попробуй 2000к так же спрятать — мы на тебя посмотрим :)

Попробуй 2000к так же спрятать — мы на тебя посмотрим :)

Я б з радістю...

Но если серьезно, проблема не только в том что вам захочется в разные рестораны ходить. А в том что как говорили в РСФСР, «сытый голодного не разумеет», наступает разница в ментальности. Главный фактор — начинаешь думать разными временными горизонтами, отчего с людьми наступает глубокое взаимонепонимание. С этим в общем-то, ничего нельзя сделать.

вихідні дані:
— з 2016 року працюю над створенням шлюбки, в найкращі доковідні части було ~15 людей
— ще досі працюю «на перспективу» (тобто по факту 50+ годинні робочі тижні з надією «капіталізувати» свою працю таким чином, щоб це не рахувалось за формулою: кількість годин х погодинний рейт)

ніби все ± просто звучить

хіба що звучить

Щоб ви ще порадили?

якщо є зараз 10к при 120годинному робочому місяців (6h/day) то стартуватати аутсорт є смисл тільки в вузькій ніші добре знаючи конкретний ринок
якщо ми можете знайти проект за умовно $10k/month і знайти виконався за $5k/month, тому що рівень «операційної діяльності» буде дуже великий (фінанси, бугхалтерія, рекрутинг, вирішування різного роду побутових проблем і т.д.)

є сенс відкривати компанію, якщо це реально «по кайфу»: вирішувати багато проблем, дофіга спілкуватись з замовниками, розуміти що потрібно делегувати весь кодінг, любити продажі та різного роду мітинги, мати можливість бути залученим в 5 проектів одразу

якщо по кайфу кодити, інженерія і т.д. то краще якийсь консалтинг, курси, інвестувати в свій продукт чи ще якась єрунда, яка не рахується за формулою $50/h x 160h = $8000

Дякую за відвертість.
Наче в мене з язика списали).
Хоча власну галеру робити я не пробував і ніколи не спробую, бо як ви описали, начорта воно мені треба, я ледачий для цього.

Головна теза яку можна почути у успішних бізнесменів різного калібру:
Якщо ви хочете створити бізнес щоб заробляти гроші — облиште, ви зафейлитесь.
Бізнес створюють тому ще це пре, це хочеться робити, і т.д. — тобто стимулюють бізнесмена — НЕ гроші.
Про — буду більше заробляти як головний мотив — думають «ніщеброди», який би вони рівень доходів не мали.
Або — от стану начальником, і не буду працювати, буду просто командувати, з пляжу біля океану!

Як зі стартапами — якщо є ідея яка переверне світ, і хочеться його перевернути, і тому не шкода часу і сил впахувати — може й вийде і з грошима.
А як — а давайте замутимо стартап щоб отримати грошей «і не працювати»- точно фейл.

сутенери, наркобариги, криптоінвестори, скамери, торгівля, банки, нерухомість — оце їх всих «перло»?

Головна теза яку можна почути у успішних бізнесменів різного калібру:

тут важливо «можна почути від успішних бізнесменів». Тобто справжнього стану справ ці слова можуть аж ніяк не стосуватися, скоріш це просто мотивуючий буллшит

оце їх всих «перло»?

Про всіх — не знаю. Всіх — наврядчи, виключення завжди є, і чим більша вибірка — тим більший відсоток виключень.

Але те що хист не з’являється у людини тому що вона грошей хоче, мені здається загальновідомим фактом.

Тобто справжнього стану справ ці слова можуть аж ніяк не стосуватися, скоріш це просто мотивуючий буллшит

Це да, кожен «ніщеброд» великий знавець що такє «мотивуючий булшит», а що справжній стан справ. Ікспердів у створенні успішних бізнесів — усюди в інеті повно :D
Правда ще більше знавців як створювати або реформувати держави.

чим більша вибірка — тим більший відсоток виключень.

:-D

Все перечисленные ребята не с улицы пришли. Они уже были в теме — вербовали девок, развозили закладки и.т.д.
Они верят, что могут быть лучшими в том, чем занимаются, зная недостатки текущего положения вещей.

Скоріш за все не ледачість, а просто немає внутрішньої мотивації і необхідності в голові.

Бо ледачі якраз і відкривають свої компанії — не в моготу вже працювати.

То це і добре, коли є чітке розуміння і відчуття, що не треба.

Набагато краще ніж бути людиною, яка з піною у рота буде доказувати, що у наймі в IT це єдиний вірний шлях, а бізнес — це тільки для Аркадія Добкіна — всі інші будуть ремесленніки пожиттєво.

Спасибі за комент.

з 2016 року працюю над створенням шлюбки, в найкращі доковідні части було ~15 людей
— ще досі працюю «на перспективу» (тобто по факту 50+ годинні робочі тижні

Це вже 8 років, ще й з овертаймами.
А не було опції продати шлюпку?

Інженерія в кайф, але хочу більше 1-2кк$. Гребцем, навіть Х2 таке треба років 20 відкладати.

Насправді дуже цінний комент, потім напишу підсумок в топіку.

А не було опції продати шлюпку?

Адекватних не було. Були типу 3-4х місячних ревеню, але це несерйозно

Я був інженером 20 років, стартував компанію самотужки, політ уже 7 років, ніби все ок, тільки ото війна трохи збила працездатності. Поради такі:
1. Спробуй більше спілкуватись саме із менеджментом на своїй теперішній роботі: ПМ, усіляки C і V. Це треба для того, щоби усвідомити їх проблеми. Спробуй знайти шляхи їх вирішення в рамках своїх обов’язків. По-перше, плавно введеш себе у світ своїх потенційних проблем, а, по-друге, є шанс на зав’язування потрібних знайомств.
2. Вибери із ПМ таких, які не стресують і дають результат. Подивись, як вони налагодили процеси і ото буде твій референс для власної компанії.
3. Придивляйся до колег, когось із них ти точно захочеш найняти в майбутньому.
4. Якщо ще не плануєш, то навчись планувати власний час на два тижні наперед, як мінімум. Мені допомагає гугль: календар, міт, записи і т.д.
5. Якщо не звик командувати, то треба розвивати у собі якості альфа-самців: силу-інтелект-самоконтроль. Без того тобі, як власнику чи керівнику, сядуть на шию дуже швидко, а звільняти людей із своєї компанії без отих якостей буде морально тяжко, навіть якщо це робить хтось інший.
6. Відразу будеш заробляти менше, оскільки організаційні питання будуть віднімати час. При правильному планування це буде мінімум, але, наприклад, у мене це десть 2-3 години на тиждень.
7. Про звільнення такий цікавий момент, що, можна наймати працівників, як фрілансерів, бо тобі не треба їх продавати погодинно чи як тушкі. Тоді ти просто ставиш контракт на паузу, коли або немає задач, або задачі не підходять самому працівнику.

Щодо самого консалтингу, то я від початку вибирав так, щоб мати юр.особу в країнах, на які цілюсь із консалтингом. Імені,особливих сертифікатів чи освіти у мене нема. Все на знайомствах, які можуть спати роками, але таки вистрелють. Ну і додає впевненості думка, що я завжди можу поставити фірми на паузу і піти розробником чого завгодно куди завгодно.

Цікаво описали. І у вас виходить дохід вище ніж просто сидіти на галері. Це маржа від продажу джунів як синьорів ?

Спасибі за комент, ви один з тих небагатьох успішних)

Якщо не звик командувати, то треба розвивати у собі якості альфа-самців: силу-інтелект-самоконтроль.

Можна детальніше як це робити або як гуглити?

можна наймати працівників, як фрілансерів, бо тобі не треба їх продавати погодинно чи як тушкі. Тоді ти просто ставиш контракт на паузу, коли або немає задач, або задачі не підходять самому працівнику.

Дуже хороша ідея, передати ризики на виконавця.

Добре, що ти ретельно плануєш свій бізнес і враховуєш усі ризики. Але з огляду на поточну нестабільну ситуацію у світі, я б радив не поспішати й не витрачати фінансову подушку, яку ти приготував для запуску. Можливо, краще спочатку перечекати цей ’двіж’ і використати час для підготовки — сертифікації, нетворкінгу, накопичення знань. Це дозволить краще стартувати, коли ситуація стане стабільнішою, і уникнути непотрібних ризиків.

Воно-то правда, але в будь-який час є повно тих чи інших ризиків

Але з огляду на поточну нестабільну ситуацію у світі, я б радив не поспішати й не витрачати фінансову подушку, яку ти приготував для запуску.

Та я швидше ніж за пів року нічого радикального робити не буду.
Та і перший час я роботу кидати не буду, в гіршому випадку(якщо компанія буде забирати весь час) на відпустках і лікарняних ще пів року протягну

Бажаю успіхів. Єдина порада — не вірь нікому, хто каже, що це легко.

А не думав шось типу своїх продуктів робити ? Ти згадував Shopify, там якщо подивитися на маркеті є не сильно складні аплікухи можна щось подібне подумати. Я вже думав дось таке але поки що руки не доходять

Ні, продукт пиляти це 99% спалити гроші.
Я краще буду для когось пиляти продукт і надавати команду. Тожі пофіг чи потрібне, в мене прибуток

Зараз взагалі важко сказати як айті індустрія буде виглядати через років 5.
Може CEO AWS правий,
It is over.
Звісно робота ще буде, але її буде на 80-90% менше і не на тих технологіях, що всі вчили.

Хз що буде. В тому і перевага бізнесу що «закинувши молодь в піч тепловоза» можна отримати профіт.

Піти на біржу праці і вчитись на сантехніка завжди встигну)

Сучасні аутсорсингові компанії мають рентабельність 14-18%. Наприклад, із зарплати розробника $5000 чистий прибуток складе близько $900. При цьому клієнт не покриває витрати на HR, PM, енейджера, юриста, а QA часто додається безкоштовно.

Оплата інвойсів у США часто триває 60-90 днів, а іноді вона не надходить взагалі, залишаючи компанію з витратами на команду та податки. Податки у ТОВ сплачуються на основі інвойсів, навіть якщо кошти ще не отримані. Процедура корекції є, але вона повільна.

З часом клієнт розуміє вашу залежність і може вимагати зниження рейту, а ще може робити пропозиції вашим ключовим фахівцям на 30% менше, але безпосередньо, без вас. Обман джунами, видаючи їх за сеніорів, не спрацює — очікування якості та продуктивності від кожного зараз дуже високі.

Податки у ТОВ сплачуються на основі інвойсів, навіть якщо кошти ще не отримані

Я в Польщі, тут ліміт ФОПа 2кк євро в рік.

Сучасні аутсорсингові компанії мають рентабельність 14-18%.

Не вірю, особливо якщо

При цьому клієнт не покриває витрати на HR, PM, енейджера, юриста, а QA часто додається безкоштовно.

В Епама ±10% чистий дохід останні 15 років, тому впевнений що маржа ±40% на інженері.

Оплата інвойсів у США часто триває 60-90 днів, а іноді вона не надходить взагалі, залишаючи компанію з витратами на команду та податки.

Тут згоден, хз як це порішати. Читаю, гуглю)

Ну тобто ти сам кажеш що у галери прибуток в районі 10 відсотків з одного девелопера.
Тобто щоб вийти на звичний тобі рівень доходу (з двух галер) потрібно працевлаштувати хочаб 20 девелоперів.
При цьому куди і як продавати свої послуги ти уявлення не маєш.
Ну так собі план, чесно кажучи...

Ну тобто ти сам кажеш що у галери прибуток в районі 10 відсотків з одного девелопера.

Ні, я кажу що там чистий прибуток 10% після всіх витрат, включаючи маркетинг, бенч, пресейли, всіх нон білбл людей і мільнонні ЗП топ менеджерам.

Тому чисто різниця на гребці має бути 30-40%

Ну так
З девелопера в кишеню кладеш лише 10 відсотків.
І це при гарно налагодженних процессах.
Натомість отримуєш купу головняка з організацією того всього зоопарку.
І до того ж проекту людей хоча б на 30 немає (щоб було цікаво), де його шукати невідомо.
Як на мене той увесь аутсорс бізнес цікавий тільки у випадку, якщо є гарантований проект на декілька років на який можно залучити хоча б з десяток девелоперів для початку.
І головна проблема що незрозуміло де той проект шукати. Це мабуть з кимось треба спати, не інакше.

Я в Польщі, тут ліміт ФОПа 2кк євро в рік.

Але при цьому ти несеш відповідальність буквально всім власним майном — можливо, не найкраща ідея саме для галерної моделі бізнесу.

тому впевнений що маржа ±40% на інженері.

Помідори на галерах йдуть переважно за 10-12К. Того з зп 5К буде мінімум 50% маржі

$144.000 на рік або €132.000 це значно білше, ніж Gross ЗП більшісті стран Західної Європи і більш, ніж середня ЗП онсайт у більшісті штатів США.
www.indeed.com/...​r-java-developer/salaries
www.indeed.com/...​r-ruby-developer/salaries
Як продати на ремоут українських девелоперів, коли від місцевих онсайт по 500+ відгуків на вакансію?

На Upwork середній рейт $25-40 на годину, а работа під тайм-трекером.
Багато аутсорс-компаній із Інідії, Азії і Восточної Європи (Румунія, Венгрія) пропонують свої послуги за схожими рейтами. А ще з’явилося дуже багато аутсорс-компаній в Грузії, Казахстані, Узбекістані, Туреччині, котрі згодні працювати і за нижчими рейтами.

Ви зможете девелоперів в Україні продавати на ремоут у США за $144.000/yr?
Якщо так, то яка щомісячна вартість інфраструктури для здійснення такої продажі?

$144.000 на рік або €132.000 це значно білше, ніж Gross ЗП більшісті стран Західної Європи і більш, ніж середня ЗП онсайт у більшісті штатів США.

Вартість контрактора не можна рівняти до ЗП.
Соціальне/мед страхування, техніка, найм, всякі обмеження на звільнення по закону.

The median contractor rate for a Senior Java Developer is GBP 675 per day.
А ЗП з бонусами total pay for a Senior Java Developer is £85,690 per year in the London area.
Тобто якщо взяти 19 робочих днів (це вже включить відпустки 30 днів робочих вихідних), то різниця 12800£ vs 7150£.

Якщо згадати про американькі звільнення одним днем в тих же ФААНГаз, то про обмеження на звільнення особливо смішно)
Ну а якщо ти все ж таки вирішиш відкрити галеру, то що, не будеш звільняти одним днем тих, кого зняли з проекту? Чи може неоплачуваний бенч запропонуєш?

Якщо згадати про американькі звільнення одним днем в тих же ФААНГаз,

З виплатою 3-6 зарплат.

Чи може неоплачуваний бенч
запропонуєш?

Тепер це сабатікал називається) недавно від знайомого почув що неоплачуваний бенч в них тепер так називається

Про виплату 3-6 зарплат наврядчи.
Може як пощастить.
Був у мене контракт з шлюпкою в юк.
Ну там, перманент емплоймент та все таке інше.
Таа от нотіс період там був два тижні. Мене звідти звільнили, бо до Полбщі переїхали. В той же день залочили обліковий запис та пізніше виплатили зп за те, що відпрацюва + 2 тижні по нотіс періоду тай усе.

Був у мене контракт з шлюпкою в юк.
Ну там, перманент емплоймент та все таке інше.
Таа от нотіс період там був два тижні.

Хз, я теж працював з UK.
Нас (тих хто через галеру) за борт з нотіс періодом в місяць, а місцевим виплатили 3 3П щоб вони самі звільнились.
Може від контракту залежить.

З виплатою 3-6 зарплат.

Які зарплати у контракторів? Тільки нотайс.

Знайди хоча б декілька вакансій з таким рейтом, де не потрібно бути в офісі в UK хоча б 1 день на тиждень.

До чого тут це. Я порівняв оплату контрактору в Лондоні vs ЗП працівника в Лондоні

Бо ми говоримо про компанії з наймом українців для подальшого аутсорсу/аутстафу?

Мені не зрозуміло, до чого ви сказали про «GBP 675 per day», якщо це працює тільки для контракторів hybrid або onsite в UK?

Суто мої міркування не підкріплені досвідом:

Успіх цієї діяльності залежить від того, чи пощастить вам знайти платоспроможного клієнта з довготривалим проектом. Якщо ні, то свій теперішній рейт вам не перевершити.

Як ви вже написали, розвиток персонального бренду може допомогти з пошуком клієнтів.
Можливо вам вдасться домовитися з теперішнім/колишнім клієнтом про створення для нього команди під якийсь довготривалий проект, яку ви будете повністю менеджити в технічному/юридичному/кадровому сенсі. Оплату брати за дева, або за виконану роботу.

Спасибі за комент, повністю згоден що

Успіх цієї діяльності залежить від того, чи пощастить вам знайти платоспроможного клієнта з довготривалим проектом. Якщо ні, то свій теперішній рейт вам не перевершити
Можливо вам вдасться домовитися з теперішнім/колишнім клієнтом про створення для нього команди під якийсь довготривалий проект

Хороша ідея

Ще один варіант, який я зустрічав — це відкрити секретний аутстаф.

Ви вже маєте 2 проекти на яких добре розбираєтесь.
Винайміть офіс, купіть ноут і найміть собі здібного але недорогого джуна-мідла в помічники.
Делегуйте йому задачки, пояснюйте проекти, коли побачите що він вас розвантажив на 40-50%, шукайте 3-й проект.
Так можна заскейлитися до 5-6 проектів і 2-4 помічників. Головне шукати проекти без великої кількості мітингів, активного девелопменту але з однаковим стеком.

відкрити секретний
аутстаф.
Делегуйте йому задачки, пояснюйте проекти, коли побачите що він вас розвантажив на 40-50%

Цікава ідея, подумаю про неї.

Ризиків багато, а скейлитись як компанія воно не буде. А якщо той джун збунтує і напише щось клієнту. І сорси, доступи йому треба дати.
Але ідея цікава)

Так собі ідея.
За той же самий НДА вздрючать. Боляче вздрючать.
А то що там хтось с джунів спалиться, то лише питання часу.

А потім його засудять за порушення NDA.

Дивлячись на кого нарвешся. Можуть і без суду покарати, а можуть просто звільнити.
Але й зайчатництво несе певні ризики, якщо не думати головою.

Але й зайчатництво несе певні ризики, якщо не думати головою.

В більшості випадків жодних. Хіба якщо проекти з одної галузі, типу одночасно на бмв і теслу поацювати.
Ти ж контрактор ФОП а не працівник

Ще один варіант, який я зустрічав — це відкрити секретний аутстаф.

Поперше треба попрацювати на декількох проектах по 2-3 часа на кожному, щоб зрозуміти, наскільки це погана ідея.

Для бізнесу треба мати ринок та канали збуту, це треба будувати у першу чергу, а далі хоть переаутсорсити, робити самому, формувати команду, тощо. Про сертифікації не зрозумів взагалі, де тут бізнес

Про сертифікації не зрозумів взагалі, де тут бізнес

Треба мати вузьку нішу, тоді і клієнти будуть, бо буде досвід.
Ніхто не дасть тобі робити для них софт якщо мало досвіду.
А сертифікації дозволяють переконати клієнта що ти з тим вмієш працювати. Ну і є багато компаній які мають софт, але щоб його допилювати клієнту треба бути їхнім сертифікованим партнером

Дивно, що ви тоді шукаєте поради. Хоча це більш фріланс, а не бізнес. У галєрному бізнесі ви як раз маєте знайти клієнта та продати йому виконавця чи команду, можливо з сертифікатом якщо це треба.

Дивно, що ви тоді шукаєте поради

Це нічого не коштує, чому б і ні?)

У галєрному бізнесі ви як раз маєте знайти клієнта та продати йому виконавця
чи команду,

Тут ви більше про аутстаф, аля продати тушку.
Я хочу продавати експертизу, + розбавляти джунами щоб була краща рентабельність.

З планом щось не те.
це план «як стати бізнес коучем чи консалтером».
Бізнесмени зазвичай вчаться потім або наймають отих консалтерів, коучів :)

А своя компанія починається з — ти придумуєш якусь роботу, даєш комусь її виконати, продаєш її, і частину доходу віддаєш тому хто її зробив.

На старті буває немає грошей. Треба зразу 5 працівників, на півроку наприклад. Тоді, бізнесмени шукає ті гроші. Пише бізнес план і ходить з ним до тих, у кого гроші є.

Ну а частіше всього, якщо з інженерів, то просто починає заробляти сам, потім бере помічника, потім ще, ще...

Тобто вам краще почитати історії від інженерів. Теорія на старті не треба. Особливо та що з досвіда великих бізнесів, корпорацій. Вона як про ядерну зброю, а вам спочатку зайця треба зловити :)

це план «як стати консалтером

Саме так, план стати консультантом і надавати сервісні послуги.
Цим ж і займаються галери.

На старті буває немає грошей.

Своїх 30-50k$ на старт буде, ініестицій не треба.

Ну а частіше всього, якщо з інженерів, то просто починає заробляти сам, потім бере помічника, потім ще, ще...

В цьому поки що найбільша проблема.
Якщо я працюю сам то клієнт не хоче «через мене як прокладку» наймати ще когось. Він хоче напряму.

А якщо проект більший, то одній людині його не дадуть.

Цим ж і займаються галери

Галера — не людина.
Є люди — які є власниками галер.
Є найняті.

стартував свою компанію

це стати її власником.

стати консультантом і надавати сервісні послуги

це або найманий робітник, або контрактор — тобто найнятий на певний період.
Це не — стартувати свою компанію.

А якщо проект більший, то одній людині його не дадуть.

Да, і це головна проблема всіх фрілансерів — вони не можуть стартувати свою компанію для того щоб брати великі проєкти.
І все що можуть — покращувати свою кваліфікацію щоб збільшувати свій рейт.

Тобто виходить, якщо я вірно зрозумів ваші уточнення
Ви просто вирішили піти в фріланс, працювати не у компанії, а самостійно — контрактором.

Для цього не треба читати про створення бізнесу
а треба читати про прокачку персонального бренду як експерта.

Тобто виходить, якщо я вірно зрозумів ваші уточнення
Ви просто вирішили піти в фріланс, працювати не у компанії, а самостійно — контрактором.
Для цього не треба читати про створення бізнесу

Не зовсім.
Я хочу створити галеру, в ній виконувати роботу архітекта/сто, і мати ще 5-10 інженерів. Я буду білбл для клієнта як архітект/тех лід, ну і буду брати гроші за гребців.

Я хочу створити галеру, в ній виконувати роботу архітекта/сто, і мати ще 5-10 інженерів.

«И грабить корованы»

Без образ :) просто воно так звучить.

Створення галери починається або — як з створення бізнеса
або — фрілансив сам, успішно. взяв помічника — успішно. взяв ще одного — успішно, ..., ... опа, то на мене вже 100 гребців працює.

Тобто — або шукайте гроші, або замовника :)

Пошукайте на фейсбуці «Growth Factory» це курси як відкрити ІТ компанію.
Як пройдете курси і відкриєте — пишіть сюди як воно — вийшло чи ні

Та я за них і згадував коли писав про Обода.
Я на них вже давно підписаний, і дивлюсь їхні безплатні семінари.
Але то все маркетинг їхніх курсів, а тут я шукаю відгук когось хто вже пробував)

Вам принципово ІТ ? Можна взяти в аренду землю та щось вирощувати, або створити будівельну компанію — за пару років це буде в тренді

Вам принципово ІТ ?

Можна та ти)
ІТ я знаю і можу більшість роботи зробити сам. + можу відрізнити спеціаліста, менеджити і трейнити джунів.
В інших сферах я тупо спалю гроші.

Бізнес починається з продаж. Продажі з вивчення попиту та поточної пропозиції. Чи дійсно зараз є великий попит на іт послуги ?

Бізнес починається з продаж. Продажі з вивчення попиту та поточної пропозиції. Чи дійсно зараз є великий попит на іт послуги ?

Є. Якби не було то галер б не існувало)

Більшість поточних галер виїхало на тренді ’бешеному ’ зросту розвитку ІТ в жирні роки. Деякі на довгих ентерпрайз легасі проектах. Є чим конкурувати ?

Є, своїм досвідом.

Більшість поточних галер виїхало на тренді ’бешеному ’ зросту розвитку ІТ в жирні роки

От я тому і думаю щось починати, бо як за 2-3 роки цикл вернеться в «жирні роки», то фірму вже треба мати

Мені здається, що зараз більшість галер працює зі старими клієнтами( пролонгуються вже старі проекти). На цьому більшість галер і тримається в такий час.

Мені здається, що зараз більшість галер працює зі старими клієнтами

Є багато відносно нових компаній, яким кілька років.
Але повністю згоден що аутсорс як «продам сіньоро-години 50$/h» вже своє відживає. Тому і хочу зробити «бізнес нішу», типу «вміємо інтернет магазини від дизайну продукту до seo і реклами».

Ще один тренд, який видно по рості/спаду кількості людей у різних галерах — це стартапи. Тобто сервісні компанії для стартапів ростуть, класичні епами/софтсерфи зменшуються

Хороша експертиза в якійсь ніші це напевно зараз єдиний варіант для інженера робити маленьку сервісну компанію.
Наприклад памʼятаю за останні роки ми зафейлили такі речі:
1. хотіли мігранутись з AWS на GCP щоб знизити кости і зафейлили через недостатню експертизу
2. спробували побудувати складні звіти в Tableau і також зафейлили, бо виявилось що воно під наші задачі не зовсім підходить
Це були 2 різні маленькі продукти.
Якщо б можна було найняти недорогих консалтерів яким розказати наші потреби і які б могли з цим допомогти, то це б було для нас ідеальним варіантом зберегти купу грошей і часу.

Якщо б можна було найняти недорогих консалтерів яким розказати наші потреби

Помилка в — недорогих. Спеціалізованих консалтерів у вузькій, не мейнстрім сфері і щоб дешевих — «не буває»

Консалтері як раз тому й беруть багато за свою годину, бо ви не знайдете цієї експертизи швидко.
І, тому їх не беруть у штат, бо їм не буде постійної роботи на проєкті.

От у ваших прикладах
1. Багато є обізнаних одночасно у AWS та GCP хоча б просто девопсів? Як на одном вебінарі ЄПАМа, для навчающихся на їх курсах девопсів самі викладачи девопсери посміялись — та в нас це практично різні відділі, бо люди все один одного ніц не розуміють, не кажучи щоб можна було перекинути між проєктами.
А вам треба був не просто девопсер який обізнаний у AWS та GCP, а ще й з скілами, досвідом солюшн архітекта, або просто архітекта.
2. З Tableau, як і з любою такою тулзою теж саме. Просто прочитати документацію, подивитись відео недостатньо. Це як «Hello world!» навчитись писати.

Ще. Коли людина спеціалізується то вона звужує свою цільову аудіторію. Вона вимушена чекати, шукати замовників тривалий час. І тому — компенсує це високою ціною за свої послуги. Або — кидає нафік ту спеціалізацію і йде, повертається у робітники широкого, мейнстрім профілю. З нижчою погодиною ціною роботи, але стабільною наявністю роботи.

Я би сказала так, що зараз через нестабільність в світі, війни, залучення нових клієнтів — ще той кейс.
Я вам кажу по Польщі даже ( аутсорс, працювала на однієї із наших галер з офісами у Польщі). Динаміка взагалі відсутня.
Щодо вашої ідеї- бажаю успіхів, хай все вийде.

Мені здається, що зараз більшість галер працює зі старими клієнтами

Ви навіть не уявляєте, що «старі» клієнти починають робити, коли розуміють, що ситуація в Україні скрутна, а ЛАТАМ з наймом напряму і їхніми фінансами та часовою зоною набагато вигідніший, хоч код пишуть і гірший. Занижають рейти так, що людей не можуть брати з бенчі (психологічно не готові на такі пониження зп), що йдуть з вакансіями на поточний ринок, де багато хто пробує залетіти хоч на миску рису. В результаті одних наймають, інші вилітають і спалюють накопичені гроші, поки шукають вакансії на ті самі рейти, яких уже майже немає

ЛАТАМ не є вигідніший ніж Україна, це цікавий ринок але там проблем також багато.
Україна для штатівських великих компаній є № 1 аутсорсером по співвідношенню ціна/якість.
Але їхні полісі не дозволяють більшості з них наймати людей в Україні поки іде війна.

Чому не уявляю?)
Моя знайома з компанії разом з усією тімою була звільнена, бо найняли тіму з Азії.
Одному з моїх друзів рейт понизили на 25%, і він не знає, чи буде той проект з нового року, або залишать команду лише в Індії.
Плюс, через війну багато хто не наймає в Україні. Чз їх політики внутрішні.
Пам’ятаєте, на початку війни, пропозиції які були: виїжджай, неважливо,Польща/ Чехія , і ось тобі офер одразу.
Тому, на жаль, такі зараз реалії.

Є два варіанти при створенні своєї компанії
1. Ви власник, але для керування наймаєте директора. Самі залишаєтесь виконувати ту саму роботу, що і раніше.
2. Ви власник і будете виконувати всю роботу в якості керівника/директора.

В першому варіанті, за умови, що зможете знайти гарного директора у вашій компанії є шанси розвиватися. А якщо нічого не вийде — ви зможете повернутися в професію без особливих втрат.

В другому випадку — ви «випадаєте» з професії і весь час піде на організацію роботи компанії. Це персонал, оплата, замовники, офіс, організація праці, контроль... Буде значно більше ніж 6 годин на добу. Чи знову ж таки потрібно буде найняти багато допоміжного персоналу по організації праці.

Ви власник, але для керування наймаєте директора

Точно ні. Я бачив як крали клієнтів, людей, проекти, наймали кумів.
Поки компанія не стане хоча б 50+ людей, я не бачу смислу наймати директора/COO.

7 років мав власну компанію (на піку 20+ людей, з клієнтів були Microsoft Mobile навіть)

Закрив нафіг, пішов в консалтинг. Набагато більше для мене грошей і щасливіший

Так от, вам діло кажуть. Навіть в розрізі 10 людей неможливо одночасно бути розробником, плюс утримувати контекст хоча б двох-трьох проєктів, плюс менеджити їх. Найгірше що було — прокидатися вранці і відкривати пошту, щоб дізнатися що трапилося за ніч нового фатального

Або готуйтеся (як я) працювати 16+ годин на день, щоб бути і «архітектом», і «навчати» і «бути директором»

Спасибі ща комент, дуже цінний досвід.

Закрив нафіг, пішов в консалтинг.

А опції продати компанію не було?
20 людей це могло б і 1кк$ коштувати.

Навіть в розрізі 10 людей неможливо одночасно бути розробником, плюс утримувати контекст хоча б двох-трьох проєктів, плюс менеджити їх.

В мене є досвід двох проектів одночасно, напряжно але кілька років вже так працюю.
А от ще додатково бути менеджером, + нові клієнти, пресейли...

Набагато більше для мене грошей і щасливіший. Пішов в консалтинг

Опишіть плз що ви маєте наувазі під консалтингом.
Бачу що у вас в профайлі гітлаб супер сіньор, може це повезло зі стартапом?

«Два проєкти розробником» на жаль абсолютно не тотожно навіть «бути і швєц і жнєц і на дудє дудєц» на двох проєктах.

20 людей за 1кк — немає таких грошей. в 4-8 разів менше — так. Але продавати не став, протирічить моїм принципам

Консалтинг це коли кличуть допомагати іншим компаніям — проєктам добре погодинно. Чи то команду навчити, чи то архітектуру вирівняти чи ще щось. Ну і мені карма не дозволяє «обіцяти» замовнику 8 годин на день за контрактом а працювати умовно 2-3, тому більше люблю 2-3 але за х5-х10 рейти. Гітлаб до цього відношення не має, там реалізація моєї іншої фінансової стратегії :)

А ще ви можете мати маржу «на папері» в 40% на розробника як ви себе уявляєте, от тільки є нюанси. Приведу найпростіший. Для того щоб швидко стартувати новий проєкт (а як інакше) або додати людей, або замінити людину на п роєкті треба мати бенч. Бенчу треба плати :) Упс :)

Ага, а ще де шукати покупців?

А де клієнтів на цей консалтинг шукати, щоб платили х10 від галери?
Я б теж пішов би, чо.

Де на х10 відносно поточного мого рейта гадки не маю :) Щодо х5 — самі знаходять

Дякую що поділились досвідом, дуже крутий досвід.

Консалтинг це коли кличуть допомагати іншим компаніям — проєктам добре погодинно. Чи то команду навчити, чи то архітектуру вирівняти чи ще щось

І яка у вас загрузка в місяць чи рік? Є хоч 50 годин в місяць?
Ви в локаціях клієнта чи в Україні, тобто чи можливий консалтинг ремоутно?

бувало і 80 і 100, зараз обмежую 40 на місяць, бо заважає займатися іншими прибутковими справами. Тільки це чесні години які я біллю клієнту по 150..200usd/h а не «працюю 2, малюю 8»

Я в Харкові :) Після ковіду великих проблем з цим немає

Пане, а підкажіть будь ласка, як ви пішли в консалтинг, бо я б і сам пішов але наче не бачу якогось сталого ринку консалтингу в нас. Ви українські компанії консультуєте чи закордонні? Вузька ниша чи ні? Є команда чи самі? Дякую заздалегідь..

Суто сам. Звертаються 80% російськомовні-україномовні (основне джерело: доповіді на конференціях, ютуб, активність в твітері), 20% англомовні (основне джерело: я мейнтейнер @vue/test-utils, та моя активність в гітлабі, бо гітлаб опенсорс)

Нішу я не обмежую, але здебільшого вона у 80% кейсів зараз вузька: міграція Вʼю 2 на Вʼю 3 (бо тут в мене унікальна експертиза), точкові майстер-класи для команд з того, де в мене були публічні МК, інші 20% навпаки загальна «допоможіть тут вибратися з дупи»

Дуже дякую, зрозумів що ринку немає і треба персональний бренд розвивати.

Коли тобі платять х5 від ринку, то очевидно що ти повинен мати якусь унікальну експертизу. Якщо експертизи немає, то ніякий бренд не допоможе.

уяви собі маленький прямокутний екранчик смартвотча, тобто наручного годинника. на ньому вже зробили куверті-клавіатуру і людей будуть заохочувати так мордуватись.

а є позитивна клавіатура з 9 кнопками. батько і я зробили компанію gen123, щоб цей бренд запровадити.

drive.google.com/...​16kh74e5/view?usp=sharing

Я точно не буду стартувати продукт. Бо там головне продажі, маркетинг.
Я в цьому не спеціаліст

Маркетинг и продажи важны в том числе и для галер, иначе как вы будете привлекать заказы?

Валідно. Хз що робити, напевно таки треба розібратись в цьому хоча б на рівні джуна і найняти парт тайм якогось «сіньор сейла»

Підписатись на коментарі