Як мобілізуватись в технічний підрозділ та що варто знати про грошове забезпечення в ЗСУ

Вітаю, шановна спільнота DOU! Мене звати Олександр Самчук, я діючий військовослужбовець. Долучився до Збройних Сил України в березні 2022 року, і через рік мені вдалося через довгу серію відгуків на різні вакансії Lobby X приєднатися до команди Офісу підтримки змін Міністерства оборони України. З літа 2023 року моєю задачею став пошук та залучення фахових й вмотивованих цивільних та військових до структурних підрозділів ЗСУ та МОУ.

Ось мій профайл в LinkedIn — можете додаватися в контакти, я там інформую про свіжі вакансії. Я вже публікував свого часу декілька матеріалів для DOU:

Є частина інформації в цих матеріалах, яка вже застаріла. І за останніми коментарями ми з редакцією DOU побачили, що дуже багато питань виникає до грошового забезпечення та порядку призначення на військові посади. Розгляну їх детальніше у цій статті.

Чому грошове забезпечення в Силах Оборони нижче комерційного ринку зарплат

Почнемо з нормативно-правової бази, яка регулює грошове забезпечення військовослужбовців. В нас всі хочуть, щоб їх права і можливості були захищені, але не хочуть читати закони та нормативно-правові акти. Тож давайте відразу зробимо розмежування — грошове забезпечення військовослужбовця це не зарплата, в типовому розумінні цього терміну.

Чому? Бо військовослужбовець забезпечується житлом, харчуванням, та одягом. Тобто основні витрати, які у цивільному житті забирає зарплата — забезпечує держава. Звичайно, в наших теперішніх реаліях такий рівень грошового забезпечення багато кого не влаштовує. Адже переважна більшість чинних військовослужбовців — це вчорашні цивільні, які мобілізувались до Збройних Сил України, і раніше в них був вищий дохід, сім’я, яку треба утримувати. Можливо, кредити за житло або авто.

А ось складові грошового забезпечення:

• посадовий оклад;
  • оклад за військовим званням (найменша частина :);
  • надбавка за вислугу років;
  • надбавка за особливості проходження служби;
  • премія (найбільша частина).

Але основне, від чого фактично залежить грошове забезпечення — це Тарифний розряд (ТР). Порахуймо за допомогою калькулятора ГЗ.

• мінімальний рівень ГЗ — це 20 130 грн (на руки чистими тут і далі);
  • на рівні солдата він і буде в районі 20-21 тис. грн;
  • на рівні сержантських посад — 21-29 тис. грн;
  • офіцерські посади — стартують від 25 тис. грн.

Це умовні цифри — за калькулятором ви можете побачити, що є багато різних критеріїв. Вислуга років, секретність, УБД, класна кваліфікація. Але! В будь-якому випадку база для розрахунку — це посадовий оклад, згідно тарифного розряду від 1 до 60. Якщо ви думаєте, що Генерали отримують величезні зарплати — ви помиляєтесь. Беремо найвищий ТР, найвище звання, 25+ років вислуги — і маємо 75 тис. грн або 1 800 доларів.

Це насправді прикро — і це один зі складників корупції на високому рівні.

Тому питання низького рівня грошового забезпечення стосується всієї вертикалі посад на військовій службі. Думаю, це питання буде важливим для змін після нашої перемоги. Тому що в моєму суб’єктивному розумінні — вилка грошового забезпечення повинна бути в діапазоні 50-200 тис. грн на 2026-2030 роки. Одночасно з переглядом штатної чисельності особового складу у бік її зменшення шляхом впровадження електронних систем обміну інформацією. Але це поки що фантазії :)

Чому варто самостійно мобілізуватись в технічний підрозділ

Зараз є 2 основних шляхи потрапляння в Сили Оборони України (ЗСУ, ГУР, СБУ і так далі) — це мобілізація через ТЦК і мобілізація в конкретний підрозділ. Перший варіант — через ТЦК ви потрапляєте в загальний потік розподілу, потім з Навчального Центру в підрозділ, де в загальній масі, на жаль, не звертають увагу на ваші знання та навички.

Другий варіант — знайти підрозділ, в якому ви бачите можливість проходження військової служби, яка для вас найбільш зрозуміла. Звичайно, є страх (називаймо речі своїми іменами) потрапити в бойовий підрозділ і відповідно в зону бойових дій. Піхота є основою будь-якої армії, що тримають першу лінію оборони. Це треба мати на увазі й бути підготовленим. Також не всі підрозділи мають можливість мобілізувати військовозобов’язаного до себе.

Для цього необхідно, щоб кандидат був у погодженому пріоритетному списку та щоб в підрозділі була відповідальна за рекрутинг особа. А також щоб були налагоджені комунікації з ТЦК та Навчальним центром, поки людина буде проходити всі інстанції, щоб вона «не загубилася». Та зараз можливостей обрати підрозділ — на порядок більше, ніж у 2022 році. Так, це ще далеко не ідеальний механізм, який забирає купу часу і сил. Як у підрозділу, так і у кандидата. Але це схоже на конкурс у топові комерційні компанії — якщо хочеш потрапити в круту компанію, треба пройти тести та співбесіди різних рівнів.

З п’ятого жовтня починає діяти оновлений механізм мобілізації в підрозділи.

Це насправді дуже важлива зміна, яка повинна спростити й пришвидшити механізм потрапляння у бажаний підрозділ. Візуалізація процесу на сторінці Lobby X в Instagram.

Внесені відповідні зміни в постанову 560 про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період.

Чи можна потрапити у технічний підрозділ, якщо немає звання офіцера

Військове звання присвоюється після певного фахового навчання та підготовки. Хто б що не казав про військові кафедри, але їх студенти зробили вибір отримати додаткову військову освіту, витратили свій час і зусилля. Те, що там могли дати мінімальний і недостатній рівень підготовки — це вже питання до ВНЗ.

В першу чергу виникають питання за офіцерськими званням і посадами, тут можна прочитати детальніше. Для кожної військової частини, органу військового управління або штатного підрозділу Міністерства оборони України визначений свій штатно-посадовий розклад. Тобто це чисельність посад, тарифний розряд посади й звання посади.

Тому відповідно посаду солдата — не може зайняти офіцер (не беремо до уваги ситуації пониження у званні), і відповідно посаду сержанта та офіцера — не може зайняти солдат. На жаль, в поточних реаліях цей момент ускладнює процес призначення військовослужбовців з невідповідним званням на посади вищого рівня, тому що для цього потрібно отримати додаткову атестацію/навчання і підвищення за званням.

Відбувається багато дискусій з приводу того, як можна вирішити цю ситуацію. Особливо з огляду велику кількість мобілізованих з крутим управлінським та цивільним досвідом, що може бути застосований і на воєнній посаді. Але поки рішення не напрацьоване.

👍ПодобаєтьсяСподобалось8
До обраногоВ обраному4
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Смішно читати цей пост після того, як почитав сусідній топік, де військові айті-підрозділи розформували, бо керівництво «не зрозуміло для чого вони потрібні»

мій досвід мобілізації показує що краще подалі триматися від армії, в ідеалі — подалі від цієї держави

> В нас всі хочуть, щоб їх права і можливості були захищені, але не хочуть читати закони та нормативно-правові акти.

😂😂
Якби ж то вони працювали.

Я дуже вибачаюсь, але інформації приблизно 0. Просто 2 теми тексту з тим про що і так всі знають (навіть не з іт). Ну то навіщо?
Давайте я своїми словами спробую допомогти відповісти на запитання з заголовку статті:
1.

Як мобілізуватись в технічний підрозділ

Клянчити, показувати що вмієш. І так багато разів. Бо потрапляння в потрібний підрозділ не гарантує нічого стабільного. А завдяки цим навичкам можна іноді навіть перевестися. По колу це може повторюватись багато разів, і саме «докапування до начальників» може дати шанс бути саме там де потрібен. Працює не завжди, така собі лотерея.
Крім цього поки-що-цивільні чомусь забувають, що навіть не в профільних підрозділах є попит на фахівців, ІТшнику не обов’язково потрапляти до підрозділу ІТ щоб працювати (більшості робочого часу) як ІТ.

2.

що варто знати про грошове забезпечення в ЗСУ

Окрім нудних офіційних даних, які наші ЗМІ репостять стабільно раз на пару місяців з жовтими тайтлами, і про які вже мабуть тільки немовлята не в курсі, потрібно розуміти декілька базових речей:
1. Не всім і не завжди вдається отримати навіть той мінімум який гарантований для ВС. Бо є такі прекрасні речі, як: позаштат з ГЗ <1000грн, в який тебе може вивести командир як мінімум тільки тому що може; благословенна Догана і Сувора Догана, яку командир може виписати командир з тих самих причин.
2. У випадку коли підрозділ виконує БР, є ціла купа моментів, які можуть порішати яку премію ВС отримає в цьому місяці, а також чи отримає взагалі. Описувати все це не стану, бо це вже не для форумів.

Хто б що не казав про військові кафедри, але їх студенти зробили вибір отримати додаткову військову освіту, витратили свій час і зусилля.

Я не робив вибір, мені тоді сказали, що я не придатний до військової служби. Але зараз, чомусь, будуть вважати інакше.

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Військове звання присвоюється після певного фахового навчання та підготовки. Хто б що не казав про військові кафедри, але їх студенти зробили вибір отримати додаткову військову освіту, витратили свій час і зусилля. Те, що там могли дати мінімальний і недостатній рівень підготовки — це вже питання до ВНЗ.

У Збройних Силах Канади для того, щоб претендувати на посаду офіцера достатньо мати вищу освіту (forces.ca/en/how-to-join). Досить сучасний підхід. В Україні принаймні у 2000-х студенти йшли на військові кафедри в більшості лише заради того, щоб уникнути строкової служби в армії взагалі, не кажучи вже про мобілізацію. Тому в законодавстві треба прибирати норми, що є формальним засобом зловживання немотивованими і бюрократичними перепонами для мотивованих.

Думаю, це питання буде важливим для змін після нашої перемоги.

Припиніть писати цю фігню, люди не ідіоти і зараз не 2022 рік. Пишіть, після закінчення війни. Або, якщо розширено, після підписання договору про припинення вогню на поточній лінії зіткнення і отримання гарантій безпеки від США.

нє хочєш піть за побєду гєрманского оружія? (к)

отримання гарантій безпеки від США.

десь я цю казку вже чув...

Чувак, напиши краще як звідти вимобілізуватись?

Є варіанти, але вони не сподобаються.

Чувак, є перелік підстав для демобілізації. З переводом в інший підрозділ важче, але також можливо. Особистий досвід

300 — не факт, до речі! Мого дядька поранило в праву руку. Робити нею він нічого не міг, бо її збирали по шматкам. Але це не дало йому підстав для звільнення. Ще рік він служив з непрацюючою правою рукою за 600 грн в місяць. Зараз вже звільнився по іншій підставі — сімейній. Але це вже зовсім інша історія...

Що за посада з 600грн на місяць?
Звісно якщо не секрет.

виведений поза штат. Числиться в частині, але без посади.

Бляха, але ж 600грн то щось за межами...

Я теж так тоді думав, що це якась помилка, якась недоробка... але тепер розумію, що це — база.
А як сім’я має виживати — то нікого не цікавить.

Если есть открытый ФОП, то в состоянии «за штатом» вполне можно на нём работать. Если опять же делиться с правильными людьми, чтобы они палки в колёса не ставили.

якщо не помиляюсь, то можна законно. Солдат — це не посадова особа в ЗСУ. Норми закону про сторонні доходи з підприємницької діяльності на нього не розповсюджуються.

Все вірно! Вивели позаштат, дали бинти хворим видавати чи ще щось, що можна робити однією рукою, а додому відпустити — оце вже ні, ти солдат-кріпак, ти маєш бути в частині чи біля неї. Інше нікого не цікавить.

залежить від командира — хтось тримає бійцяв частині, як у вашому випадку, хтось дозволяє бути вдома, а хтось переводить в запасну роту на ЗП в 20к.

всеодно не зрозумів
якщо їм потрібен робітник — то нехай і працевлаштовують на офіційну зарплату типу мінімальної або солдатьскої 20К грн ? як це працювати за 600грн це нижче мінімалки, тобто не законно

Та воно так і робиться. Бо без посади фактично працювати не можна. То вже індивідуальні випадки коли геть поза штат виводять

Йдіть у них запитайте. Там все законно пояснять. )))

200 — так, все інше — не вірно. Одразу видно, що не розумієте армійську систему взагалі.

я думав, що я душніло. Сарказм, Шелдон )

Дивна тема на фоні розформування таких підрозділів, бо МО, генштаб чи ще хтось, не знає, що з такими підрозділами робити

Я знаю, «нє хвілюйтєсь, ета пакращення!» ©

Окрім того, що там потрібні тільки офіцери, там ще дискримінація по віку. Мій знайомий, 47 років, знає англійську і працював багато років в великих міжнародних компаніях на різних посадах, подався на декілька позицій де його досвід міг бути корисним — комунікації, проекти, перекладач і все таке. Відповідь — нам треба до 35 років. Це що завгодно, а не бажання виграти війну і зробити щось корисне. Це повна профанація і ганьба.

нам треба до 35 років

в якості інтуіційного гадання — тобто вони закладають, що людина буде в них наступні 5-10 років..

Я думаю це просто через ідіотизм системи, так далеко на +5 +10 років вони не здатні планувати. Якщо були б здатні у нас би з 2015 року робили свої балістичні ракети, які, доречі, має і П Корея і Іран, які десятиріччя під санкціями.
Ліміт в 35 років мене просто вбив тому, що в 45 для окопів ок, а для інтелектуальної діяльності з відповідним досвідом — ні. Я думав хоч на третій рік війни щось в системі зміниться, але ххх там.

в 35 може це якісь ссо чи морпіхи чи ще хтось? на лоббіх я здебільшого бачив ліміт в 45 років, і це, як я зрозумів, старий ліміт віку, коли можна підписати контракт. і тут просто не хочуть зв’язуватися з дідуганами мабуть, хоча «на особливий період» ліміт встановлено в 60 років вроді як.

Ні, подавався він на спеціальності пов’язані з комунікаціями, проектами (не IT), перекладач і щось таке інше типу закупівель. Відмовили через вік. Давайте навіть 45 візьмемо. В 46 англійська забувається?

так написано в документі «граничний вік підписання контракту 45 років» от вони 45 і фігачать. десь по знайомству взяли б і старше, бо «60 на період дії особливого стану» (цитати приблизні), але без знайомств чого морочитися? це як з наймом джунів — по знайомству ти можеш знати, що твій знайомий реактщик цілком потягне простий бекенд для апі, але прості резюмешки ти відкитатимеш після слів «досвід 2 роки реакта». (тут «ти» вжито узагальнено)
Так і у відділі кадрів.

я теж очікував би що після 14 року, а тим більш після 22, щось тут змінилося, ну але все не так просто виявляється.

дивна інтуїція. до пенсії що так що так є ті самі 5-10 років.

в якомусь сенсі 35-45 це вікно максимальної продуктивності на посадах, які ще не менеджерскі (еврістики мислення вже натреновані на свою специфічну сферу діяльності, накопичено досвід і все таке інше, тру мастері в якомусь сенсі для інженерної праці)

або все банальніше і є план на кращу фізіологію 35річного в найближчі часи..

Парадоксально, що магістратура, де я якось та вчився, дала мені менше і створила проблем більше, ніж військова кафедра, яку всі проходили для мемів і звільнення від армії.

військовослужбовець забезпечується житлом, харчуванням, та одягом. Тобто основні витрати, які у цивільному житті забирає зарплата — забезпечує держава

якщо ти один та у тебе середня або нижче зп. тоді дійсно це основні витрати.

А якщо є сім’я — то оренда житла нікуди не дівається (а це десь до 50% бюджету сім’ї з середнім доходом). одяг і їжа для чоловіка це десь 10% бюджету сім’ї з 4х людей.

Можливо, кредити за житло або авто.

А що робити коли кредит? Держава оплачує чи банк ставить на паузу?

Доступно тільки звільнення від сплати відсотків, пені, штрафів.

не факт, адже стану війни у нас немає, як і офіційного воєнного стану. тому для банку з точки зору юридичних аспектів — все як завжди.
Поправте мене, хто мав справу з таким

Поправлю, без питань: в країні військовий стан офіційно оголошено ще 24.02.2022

та ви шо, серйозно??? ))))
— ви навіть не в курсі як він називається правильно. )))
не військовий, а воєнний, і вводиться він лише на 90 днів, а далі або відміняється, або вводиться стан війни — це згідно Конституції, а що у нас там продовжують і на яких юридичних підставах — ніхто толком сказати не може

Я серйозно. Так, назвав «неправильно», але мені не до вподоби таке тлумачення, тому і називаю так.
Офіційне посилання тут zakon.rada.gov.ua/laws/show/64/2022
Таке враження, що ви вриваєтесь до нас або з іншого світу або з якогось минулого, з такими тезами...

просто реальність така, що банки не сприймають воєнний стан, як якийсь форс-мажор. тому не все так однозначно як мало б бути

Ви змушуєте мене відповідати посиланнями на закони, це вже дратує.
zakon.rada.gov.ua/laws/show/2011-12 (Стаття 14, пункт 15)
Що і як там у вас банки сприймають, то їх особисте і нас не стосується.

Ну, не все так просто:

крім кредитних договорів щодо придбання майна, яке віднесено чи буде віднесено до об’єктів житлового фонду (жилого будинку, квартири, майбутнього об’єкта нерухомості, об’єкта незавершеного житлового будівництва, майнових прав на них), та/або автомобіля.

Саме так. В основному це стосується споживчих кредитів, комуналки тощо

Якісь пізнання з тіктоку 😂🤡🤪

Типу пожартував, але джерело знань не впливає на факти.

Та вам там псевдознавці в тіктоках багато нарозказують — але це не матиме стосунку до реальності. Дорослішай.

А ну, розкажіть як у нас згідно законодавства це має бути?

банк ставить на паузу?

саме так, згідно законодавством — має не нараховувати військовим відсотки та пеню по кредитам під час військового стану, але наприклад хитрозроблений державний(!) Ощадбанк (і думаю, не він один) замість відсотків по таких кредитах ввів, як вони це назвали — щось на кшталт «комісії за обслуговування кредиту», щоб нараховувати відсотки під іншою назвою

шляхи потрапляння в Сили Оборони України (ЗСУ, ГУР, СБУ і так далі)

СБУ (і не тільки) це повністю окремий від МО військовий облік,
тобто в нас тут якийсь несправжній рекрутер, який навіть не в курсі структури МО, на яке начебто працює

Він має на увазі не формальні структури, а організації які власне воюють. Так само крім СБУ туди входять Національна поліція та ДПСУ.

ахахахахахахахаах ))))

автор писав про Сили Оборони України, а не про МОУ. СБУ входить в Сили Оборони

аффтар написав тут багато дурні, від — космічних кораблів, які борознять великий театр, до — ТЦК, які мобілізують до лав СБУ

Чи можна потрапити у технічний підрозділ, якщо немає звання офіцера

Хто там казав що вища освіта тотне важливо?

Йооой! такий файний текст! Подяка. Щира. Натхнення Побажання

Петро, ви що ) тут в коментарях таке не прийнято писати )

мій досвід мобілізації показує що краще подалі триматися від армії, в ідеалі — подалі від цієї держави

А що з ним, з досвідом?

Я дуже вибачаюсь, але інформації приблизно 0. Просто 2 теми тексту з тим про що і так всі знають (навіть не з іт). Ну то навіщо?
Давайте я своїми словами спробую допомогти відповісти на запитання з заголовку статті:
1.

Як мобілізуватись в технічний підрозділ

Клянчити, показувати що вмієш. І так багато разів. Бо потрапляння в потрібний підрозділ не гарантує нічого стабільного. А завдяки цим навичкам можна іноді навіть перевестися. По колу це може повторюватись багато разів, і саме «докапування до начальників» може дати шанс бути саме там де потрібен. Працює не завжди, така собі лотерея.
Крім цього поки-що-цивільні чомусь забувають, що навіть не в профільних підрозділах є попит на фахівців, ІТшнику не обов’язково потрапляти до підрозділу ІТ щоб працювати (більшості робочого часу) як ІТ.

2.

що варто знати про грошове забезпечення в ЗСУ

Окрім нудних офіційних даних, які наші ЗМІ репостять стабільно раз на пару місяців з жовтими тайтлами, і про які вже мабуть тільки немовлята не в курсі, потрібно розуміти декілька базових речей:
1. Не всім і не завжди вдається отримати навіть той мінімум який гарантований для ВС. Бо є такі прекрасні речі, як: позаштат з ГЗ <1000грн, в який тебе може вивести командир як мінімум тільки тому що може; благословенна Догана і Сувора Догана, яку командир може виписати командир з тих самих причин.
2. У випадку коли підрозділ виконує БР, є ціла купа моментів, які можуть порішати яку премію ВС отримає в цьому місяці, а також чи отримає взагалі. Описувати все це не стану, бо це вже не для форумів.

Давайте зійдемось на 0+
: D

0+, порішали.
Я без троля, серйозно писав. Таке враження, що після 2 абзаців була позачергова нарада.

мінімальний рівень ГЗ — це 20 130 грн (на руки чистими тут і далі);

Як охоронець в АТБ.

Виділити х2/x3 і не потрібно було б ловити «мотивованих» людей на вулицях.

У нас дефіцит в 500 млрд грн в цьому році на бюджет ) звідки взяти x2?)

Може, менше красти і вивести частину економіки з тіні?

Може, менше красти і вивести частину економіки з тіні?

Це очевидна річ.
Всі про неї знають, але майже ніхто не знає якце зробити 😎

Всі про неї знають, але майже ніхто не знає як це зробити

Мені здається, потрібні люди, у яких достатньо влади, щоб це змінити — знають, але не хочуть.

знають, але не хочуть

Можливий варіант.
Але запросто можуть і не знати.
Просто тому що....
Наприклад як викорінити корупцію, коли кожен другий (ну нехай четвертий) готовий дати на лапу, а кожен.... який, готовий брати.
Бруталом хіба 🤔

Робити систему так, щоб не довелося більшості давати хабаря?

+500
Але тепер вже бляха «дитину до школи, що поряд з місцем реєстрації ведеш», а там чекають на лапу...

Тобто корупція вже занадто глибоко....
І змінити це, то як перепрошити мізки у 80% пересічних..
Фіг зна як то зробити.....

Наприклад щоб усі ці тонни грошей несли не хабарем МСЕК, а в бюджет одразу. Несправедливо так, ділить на багатих і бідних. Але багаті просто дають хабар і гуляй Вася. Ну і такою дуже несправедливою логікою ми можемо х2 ВВП наскрести. При тому ще й тарифами можна регулювати скільки людей може відкупитися. Хочеш дитину не по місцю прописки влаштувати — платиш дєнюжку в бюджет, отримуєш квитанцію, все. Забагато дітей в школі — збільшуєш ціну платежу. Таким чином ринок регулює автоматично. Всі ці Гетьмацеви не з того боку підходять до проблеми.

не хабарем в..., а в бюджет одразу.

Слушно та логічно.
Але як заставити так робити, причому всіх?
Закон прийняти?

Оце питання.

Несправедливо так, ділить на багатих і бідних.

так но боянЪ же ж

youtu.be/1sj5heStv34

це вже на стільки очевидно стає що окремо стає очевидно вже на стільки ви там всі тупо вгашені як то окремо ви навіть ідоли тов. лєніна скрізь прибрали щоб хтось випадково не проходіл мімо і не побачив і не згадав що за чувак і що це все вже було

Забагато дітей в школі — збільшуєш ціну платежу.

само собой важлива ініціатива народжуваність б’є рекорди вже за 6 рокі перші класи будуть переповнені ))

підтримую

ГЗ без бойових — це про тилові посади, на них людей на вулицях не ловлять, люди самі заносять — щоб на них потрапити

з мого досвіду з LobbyX — на профільні вакансії там просто не відповідають, навіть з супровідними листами до резюме. При тому, що технічні вимоги там зазвичай всього лише рівня джун-мідла. Ті ж самі вакансії просто продовжують висіти роками.

Ну і по багатьох з них видно, що локальна технічна експертиза кульгає, бо в вимогах/технологіях доволі банальні одруки (не те що б це впливало на вибір з того малого пулу вакансій, але трохи дико виглядає)

Напишіть мені в LD, на які вакансії відгукались і яке резюме надавали
Я писав окремо матеріал з рекомендаціями про підготовку резюме

пане, ви швидше за все мене не зрозуміли. Я не сильно шукаю порад по резюме (в вашій статті дуже базові поради), чи по конкретних вакансіях (які, на жаль, не фіксуються у листах-відповідях від LobbyX — тому я навіть не певен вже які саме вакансії то були — вони всі доволі схожі з дуже малим описом технічних деталей).

Тут акцент на тому, що помітна якісна прірва у відношенні до тих вакансій — починаючи з описів, закінчуючи фідбеком. Так, коли звертаєшся за ними — вже очікуєш певний downshift, але ж не до того рівня, щоб на 100% метч по дуже поверхнево описаній вакансії (зазвичай навіть без вимог досвіду) взагалі не відповідати.

Я розумію, що у вас в пріоритеті не буде ганятись за кращими кандидатами, але тут взагалі складається враження, що це якісь недозатверджені/недовизначені позиції, де й актуальний досвід може зовсім не згодитись

нажаль, немає можливості давати повні описи по посадам
В деяких ситуаціях це можна привести до виливу чутливої інформації, або так, керівник посади не готовий/не хоче давати повний і коректний опис
і так — по 99% вакансій в Силах Оборони у вас буде downshift (як мінімум тому що загальна система і процедури на нижчому рівні, ніж комерційних організацій)

Напишіть мені в LD, на які вакансії відгукались і яке резюме надавали

Схоже, написати вам можуть тільки користувачі LinkedIn Premium. )

> В нас всі хочуть, щоб їх права і можливості були захищені, але не хочуть читати закони та нормативно-правові акти.

😂😂
Якби ж то вони працювали.

Як є, це питання змін загалом в правовій системі

Бо військовослужбовець забезпечується житлом, харчуванням, та одягом.

Чомусь у «ІТ вакансіях» прямо пишуть що усім цим солдат ІТ підрозділу має себе забезпечувати сам. За той самий оклад 20 К гривень. У Києві.
Хоча логіка підказує що якщо в армії зараз і є посади де військові працюють з комп’ютерами — то розташовані мають бути десь у підземному бункері на заході країни.
Доволі дивно собі уявити якогось генерала, якій сидить у халаті у своїй квартирі у Києві і віддалено керує наступом на екрані монітору.

ну бо це відвертий п***ьож. я думаю у всіх є знайомі хто служить не по місцю прописки і квартири для себе і сімʼї самостійно знімають з «грошового забеспечення», бо нічого не надається

Наприклад, ви з Києва, вакансія в Києві — ви будете жити в казармі?)

Так якщо не жити в казармі, то харчуватися треба самому, вдягатися самому, платити за аренду самому. Туди ж додати ще сім’ю, кредити. 20 тисяч достатньо?

якщо живеш в Києві в свому житлі, тоді так — це актуально.

для решти 80 %:

>Умови
служба в м. Києві
6-денний робочий тиждень в офісі
залучення офіцерів/рядових запасу тільки по контракту до кінця воєнного стану
обовʼязкове проходження КМБ/базової військової підготовки для рядового складу
обовʼязкова наявність дійсних довідок з ТЦК/військового квитка
переведення чинних військовослужбовців (окрім ДПСУ) за згодою безпосереднього командира
можливість служби для обмежено придатних військовослужбовців
тилове грошове забезпечення від 20 000 гривень (для солдатського звання) та 30 000 гривень (для офіцерського звання)
житлове забезпечення шукається самостійно кандидатом

ІТ підрозділу має себе забезпечувати са

Казарма та столова.
Звісно, що такий як Ви буде бажати харчуватись сам, та жити у квартирі.

Забезпечують же! Одяг — дешеві ненадійні речі, які рвуться в перші ж місяці служби і досить не зручні, тому хочеш-нехочеш, а купувати собі одяг і спорягу будеш сам у воєнторгах. Житло — то бліндаж під посадкою, який протікає, тому якщо твоя задача не охороняти окоп, краще житло знімати самому, поближче до служби. Їжа — так, годують, інколи навіть не погано, але це буває по-різному. Можуть і гниляка насипати, або взагалі два дні не годувати, якщо важко до місця служби дістатись. Інфа від мого брата, який служить дронщиком.

Смішно читати цей пост після того, як почитав сусідній топік, де військові айті-підрозділи розформували, бо керівництво «не зрозуміло для чого вони потрібні»

Якраз хотів це написати, ті топіки показують що попасти на бажану посаду ще не означає що через місяць тебе не відправлять в окопи.

Тут ще питання з ким в тому гіпотетичному окопі бути. Тут теж є нюанси.

Думаю, це не єдині підрозділи пов’язані з айті. Просто ті два були пов’язані тільки з айті в галерному розумінні.

Вже є офіційна відповідь від ЦМТР
Де вказано, що підрозділ не розформовують.
Так з розумінням потреб і можливостей ІТ можливостей у ЗСУ є ще багато складнощей — але якщо порівнювати 24 і 22 рік — ми розвиваємся.
Повільніше і складніше, ніж можна було б — але розвиваємось

ну це ж така схема — набрав 20к людей в працювати на компухтерах і перевів в штурмовики. повторити поки не набереться 1000к штурмовиків.

Хто б що не казав про військові кафедри, але їх студенти зробили вибір отримати додаткову військову освіту, витратили свій час і зусилля.

Я не робив вибір, мені тоді сказали, що я не придатний до військової служби. Але зараз, чомусь, будуть вважати інакше.

Якщо ви думаєте, що Генерали отримують величезні зарплати — ви помиляєтесь.

ніхто так не думає, люди думають шо вони нап***іли тонну бабла і будуть прави.

студенти зробили вибір отримати додаткову військову освіту, витратили свій час і зусилля

угу, тільки більшість просто проплатила..

А так топік норм і тема гуд, але рекомендую думати як на ваш текст відреагує читач, мені здається шо більшість побачив такі поінти перестане далі читати.
Дякую за службу

Ну, писав, як відчуваю в цей момент )
Я не уявляю, як би я служив солдатом — і дуже ціную, що не забив на військову кафедру у ВНЗ.
Це як мінімум в підрозділі першому дало можливість, хоч мінімально впливати на рішення

вони нап***іли тонну бабла

Насправді корупція це як мінімум дві людини.
Одна бере, а про іншу завжди мовчать ☹️

Ні, то хабарництво дві, а корупція це коли купив новий транспорт для частини і їздиш на ньому сам

Вірно.

Але «хабарництво» то ж є підмножина корупції....

Забагато меду, Олександр.

Та де ж той мед — сухі цифри та нормативка

З літа 2023 року моєю задачею став пошук та залучення фахових й вмотивованих цивільних та військових до структурних підрозділів ЗСУ та МОУ.

І як результати? Скільки вже захантили?

Більше тисячі резюме в базі (кіл-ть відгуків більше, тому що кандидати дублюються, або нерелевантні відгуки)

Більше 50 кандидатів, які зайшли в різні підрозділи

Це більше насправді не про хантинг — а про допомогу з відрядженнями/переведенням далі. Постійно треба контроль

І нажаль, десятки крутих кандидатів яким не вдалося завершити переведення.

а скільки з тих 50к кандидатів вижило?

На жаль, в поточних реаліях цей момент ускладнює процес призначення військовослужбовців з невідповідним званням на посади вищого рівня, тому що для цього потрібно отримати додаткову атестацію/навчання і підвищення за званням.

Потрібно міняти штатки і вводити премії, і вуаля ;)
Але того ж робити ніхто не буде бо то треба робити, а чекати коли тобі тямущий інженер з релевантним досвідом і офіцерським званням впаде на голову — не треба робити нічого, можна просто чекати.

Це так не працює

Показова ситуація.
На третьому році війни звання все ще важливіше за навички.
Тому замість інженера з досвідом будуть шукати ахфіцера який свого часу відкосив від строкової служби через військову кафедру.

ахфіцера який свого часу відкосив від строкової служби через військову кафедру.

Чому відкосив?
Так «було заведено» ж.
+ строкова служба це максимум сержант.
Офіцером звідти здається ніхто не повертався 🤔

о так, лоббі що не відкриєш більшість посад ахфіцерських.

А що конкретно так не працює, і найцікавіше — якщо не працює, то чого?

знайти підрозділ, звучить наче непогано, але які гарантії що наказом зверху не переведуть туди куди потрібно ? наскільки я розумію їх просто немає

Пару днів тому якраз був допис на цю тему. Як розформували 2 ІТ підрозділи dou.ua/forums/topic/50546

Та, тільки щось забули додати, що він не те щоб не розформовувався
Просто не так швидко розформовується ;)

forbes.ua/...​situatsiyu-04102024-24033

Тільки не зрозуміло чого люди які давати коментарі в оригінальній статі, не вкурсі про це. Мабуть тому всі ці офіційні заяви не мають нічого спільного з реальністю.

Підписатись на коментарі