Як захистити свої особисті кордони від токсичного керівника?

Влітку ми публікували статтю про токсичних менеджерів, а в цьому топіку хочемо обговорити їх втручання в особисте життя. Наприклад, коли менеджер систематично пише за межами робочого часу, включаючи пізні вечори та вихідні. Або задає надмірно особисті запитання або намагається впливати на рішення щодо відпусток чи вихідних.

Знаємо, що для багатьох айтівців звільнитись в нікуди і шукати роботу — не варіант зараз. Тож чи варто дозволяти керівнику втручатися у ваше особисте життя? Як ставити кордони в стосунках з менеджером, не створюючи конфлікту? Збираємо поради спільноти.

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Ctrl + Enter
Ctrl + Enter
менеджер систематично пише за межами робочого часу

Ну хай пише скільки хоче, не обов’язково читати те шо він пише.

впливати на рішення щодо відпусток чи вихідних.

Якщо в тебе не прописані вихідні дні, то терпи.

Якщо немає можливості змінити керівника (команду, проєкт), то легше змінити компанію. Mental health дорожче за час, який буде витрачено на пошук нової роботи.

іноді подолати складну ситуацію допомагає гумор...

«Перетворіть драму на комедію, і доведіть її до абсурду»

а... ще подумав... ще важливі традиції спілкування в конкретному колективі... мікроклімат...

Наприклад, питання:
— Чи вийдеш завтра на роботу?
— Вийду, якщо доживу до завтра 😟

в одному колективі це викличе сміх... усі розуміють... напружена робота... чорний гумор...

а в іншому — паніку... треба викликати швидку...

Проблема в тому що у теперішніх реаліях звучить лякаюче. Менеджер який оте чує зразу починає метикувати за басфактор і пошук заміни. Тут і так, як на дейліку тобі співчувають за прильоти і отаке, розумієш, що твоя унікальність — це виклик для менеджменту )

басфактор

У нинішніх реаліях цей термін означає трохи інше :-)

скаргу про харасмент в сльозах після ванонван на збоченця

Никак. Конфликт будет всегда если менеджер тупой. А умный в личное лезть не будет. Как показывает практика, лучше сразу уходить, дальше будет хуже.

P.S. Вопрос от менеджера «Ростислав, зачем тебе рейз, у тебя болеет или умер кто-то?» считаю вишенкой на торте некомпетентности :)

P.S. Вопрос от менеджера «Ростислав, зачем тебе рейз, у тебя болеет или умер кто-то?»

Треба читати між строк. Він каже «якщо ти не отримаєш рейз, то чи ти щось робитимеш?». Якими саме словами він каже це — байдуже. Відповіддю може бути «Мені потрібен рейз, бо саме так я буду відчувати себе комфортно. А інакше не буду. А я так не можу». Між строк буде прочитано «якщо не підвищиш — почну шукати нову контору»

пригадалося... була така програма по телевізору — «Акули бізнесу», здається...
там інвестори вислуховували тих, хто шукає гроші...
усе серйозно... презентації, люди виступають, детально обґрунтовують свої проекти, потрібні суми... десятки... сотні тисяч доларів...

і тут... один з учасників... дядька довго і захоплено розповідає про свою ідею... йому потрібні кошти на побудову атракціону... він детально розповідає технічну частину... треба матеріали... труби... зварити той цікавий атракціон... щоб люди відпочивали...

Інвестори з цікавістю слухають... Нарешті хтось не витримує:
— Ну а скільки грошей Вам треба на цю затію?
— Ну я все ретельно порахував... хоча б доларів двісті...

Один з інвесторів дає йому готівкою двісті доларів, бажає успіху... і все... до побачення... не морочте нам більше голову )

........................
може іноді не треба ускладнювати ? 🤔

Знаємо, що для багатьох айтівців звільнитись в нікуди і шукати роботу — не варіант зараз.

Тож чи варто дозволяти керівнику втручатися у ваше особисте життя?

яке цікаве формулювання 🙂

як перше речення пов’язане з другим ? 🤔

Дуже просто — шанси змінити поведінку керівника мінімальні, тому, у кращі часи простіше б було змінити роботу.

роботу можна знайти у будь-які часи

Смотря какую и по какому рейту

Бо кобітам заважає в погані часи збрехати СОВІСТЬ?

Якщо людина вміє і любить брехати, то буде це робити в будь-які часи :))

Брехня — те що зробило з обізяни ілона маска! Бо правда — не обов’язок, а привілей :)

приміром, ви — менеджер...

і ви знаєте, що будь-хто з колективу (включаючи чоловіків) у будь-який момент за законом може взяти декретну відпустку...

задавати питання на таку особисту тему не можна...
......................
АЛЕ ЯК ПЛАНУВАТИ ДІЯЛЬНІСТЬ, НЕ ЗАДАЮЧИ ЗАПИТАНЬ ? 🙂

Планувати враховуючи цей ризик. Так само завтра працівника може збити авто на переході, чи в нього станеться інфаркт. Це все вірогідності, які менеджер повинен враховувати. Етично ви ніяк не довідаєтесь плани. Більш того, людина може збрехати, що дітей не планує, тому ви ніколи не матимете гарантії.

можна нічого не питати... шоб не порушити... тонку душевну організацію людей...

припустимо... теоретично... найбільше схильні до декретної відпустки молоді жінки...
значить автоматично, нічого не питаючи, менше їм платити 🙂

нічого не питаючи, менше їм платити

Або просто не наймати.

А як же тоді створити «молодий, амбіційний і перспективний колектив» куди не беруть 40+?

Ну а хлопці «схильні» до бусифікації — що робити?

Ну так питай про те, що тобі дійсно цікаво. От тобі є різниця, чому людина буде відсутня (вагітність, переїзд, сабаіткал, навчання, ще щось) ? Нема. А що дійсно цікаво — то це чи є якійсь плани на майбутні ххх місяців чи ні. От це й запитуєш.

Якщо довіра у команді є — то тобі скажуть, якщо ні — то ні.

А ще пам’ятаємо, що роботу та благодійність треба тримати окремо. Якщо розумієш, що хтось дуже ризиковий (навіть якщо в нього є офігєна історія про кожен випадок коли його не було) — ну то може воно тобі й не треба, цей стрес

Потрібно розуміти що майже ніхто не хоче бути токсичним.
Практично завжди ви та менеджер одна команда з одними цілями й менеджер це людина яка також виконує свої обов’язки і їй також некомфортно працювати в неробочі години та некомфортно ставити незручні запитання.
Часто менеджер в ситуації як він не може вирішити без взаємодії з вами.
Отже, просто запитайте чим обумовлені його дії.

Якщо пишуть поза межами робочого часу, можливо відповісти:
* Трішки зайнятий, до коли важливо надати відповідь? це ескалація від відділу підтримки?

Якщо задають надмірно особисті запитання, можливо відповісти:
* Вибач, мені незручно, чи важлива ця інформація для прийняття якогось рішення?

Якщо намагаються впливати на відпустки, можливо відповісти:
* Чи потрібно до відпустки закінчити щось що ми пообіцяли клієнту?

Якщо ви зрозумієте причину чому ваш менеджер щось робить, ви зрозумієте як краще відповісти. В більшості випадків, є причина.

Причина завжди знайдеться. Чи дозволяє це порушувати кордони?

Знаючи причину, ви можете самостійно вирішити для себе чи доречно порушили ваші кордони.
Право вибору за вами залишається.
У кожного свої кордони та виставляючи їх ви самі формуєте свою репутацію.
Якщо лежить прод із-за мого багу, для себе особисто, я вважаю доречним допомогти своєю експертизою його підіймати о третій ранку. Деякі розробники можуть вважати що це недоречно.
Я вважаю краще мати вибір, краще хай запитають про мої кордони, ніж вирішать за мене що для мене краще.

А куди він там пише, цікаво. Ну бо всі ж знають, що вся робоча комунікація закриваються разом з кришкою ноута о 18:00? Не на приватний же тефон він вам дзвонитеме? А навіть якщо так, не беріть слухавку від незнайомих номерів. Ще раз: в особистому телефоні немає робочої пошти, слаки, скайпу. Якщо компанії потрібно комунікувати з вами в позаробочий час, це а) прописується в контракті разом із компенсацію за кожну годину б) для цього вам видаются засоби. Я в минулій конторі вибив телефони з інтернетом. Не буду ж я свій мобільний інтернет на них витрачати. Ну і використовуються сервіси типу PagerDuty. Це також геморой, але ти хоч розумієш, що якщо тебе викликали, значить це щось серйозне.

Ооо моя тема. Менеджер на проєкті, після новини про одруження (це був звичайний small talk) спитав коли я планую народжувати. І це п**ц, дякую Gemini, що допоміг згенерувати сувору, але професійну відповідь і, сподіваюсь, зупинити подібні питання в майбутньому.
Це було мега неприємно, тому я вважаю треба відстоювати свої кордони, щоб не відчувати подібних емоцій знову і знову, якщо менеджер продовжуватиме таке, бо йому ніхто не сказав, що це не ок.

Обговорення планів щодо народження дітей є недоречним та непрофесійним, оскільки це втручання в особисте життя, яке не стосується робочих обов’язків. Такі запитання часто відображають гендерну упередженість, адже чоловіків рідко питають про їхні сімейні плани. Це чинить тиск на жінок, примушуючи їх пояснювати особисті рішення і ставлячи під сумнів їхню професійну компетентність.
Навіть з точки зору планування робочих процесів, менеджеру немає причин для хвилювання. У разі потреби в декретній відпустці чи лікарняному співробітниця завчасно попередить про це. Як відомо, поява дитни — не раптова подія, і про заплановану відпустку завжди можна домовитися заздалегідь, залишивши достатньо часу для коригування графіків. Тому такі «побоювання» є необґрунтованими і не можуть виправдовувати подібних запитань.

Якщо цього вимагає законодавство, як у випадку з офіційним працевлаштуванням, а компанія в свою чергу націлена виконувати вимоги законодавства, тоді відповідь — так.
У інших випадках це питання не є доречним, бо не стосується професійних відносин.

> мобілізація — не раптова подія
Іноді може бути раптовою

Мова йшла не про вагітність, а про появу дитину. І це дійсно не раптова подія

Як відомо, мобілізація — не раптова подія

розкажіть це всім тим людям, яких десь вдень зловили, за годину видали бойове направлення, і на наступний день вранці вже везли на КМБ
і тільки через тиждень людина взагалі змогла вийти на зв’язок

Дякую, будемо знати, в якій компанії на високій посаді спокійно працюють не дуже розумні, але дуже токсичні мізогіни.

Дуже сильно не вистачає контексту. Якщо це був small talk як пише авторка — то це скоріш за все був просто тупий жарт.
Я просто уявляю як би я щось несерьозно ляпнув би в такої розмові, а мені «всі ви мужики козли» тільки «суворо-професійно через Gemini». Я б звісно просто подумав «воу-воу, зачіпив болючу тему, треба обережніше з цим» й вибачився. Ну якби ок, у всіх є емоції, але робити якісь висновки про людину на основі тільки цього — тупо.

це втручання в особисте життя, яке не стосується робочих обов’язків

Так а що, розповідати що ти одружився це стосується робочих обовʼязків?

Людина яка шукає на щоб образитись — завжди знайде.

Є прекрасний принцип не обговорювати на роботі три речі: здоров’я, політику і релігію. Народження дитини — це 100% про здоров’я, бо ніхто не може знати, які там в людини medical conditions та анамнез. Може людина би й хотіла мати дітей, але з різних причин не може попри все бажання. Тому на смолтоках такі речі обговорювати недоречно, це ж усіх менеджерів вчать з дитсадочка.

А от на відміну, одруження не стосується вищезгаданих трьох небажаних тем, тому може бути предметом для обговорення.

Я б до небажаних тем ще додав би «як ти проводитимеш свою відпустку», бо відповіді можуть бути на кшталт «ляжу в стаціонар полікувати свій депресивний розлад» чи «в мене планова операція, нарешті висплюсь».

Я б до небажаних тем ще додав би

Якщо отак кожен по темі додасть, то вийде що взагалі нічого не можна обговорювати )
Обговорювати можна все — залежить від того в яких ви стосунках з людиною.

Народження дитини — це 100% про здоров’я, бо ніхто не може знати, які там в людини medical conditions та анамнез.

Але самих дітей, сімʼю ж виходить можна, наче не входить в список що ви назвали? Більшість людей саме так це й сприймають, питання «чи плануєте дітей» = питанню «чи є діти». Когось й це тригерне, бо божечки знову про здоровʼя, а випадково не може мати дітей, а вдруг хворіють діти, й ще мільон можливих тригерів. А хтось з радісттю обговорить з колегою батьківські клопоти й піде з гарним настроєм. Да так на будь яку тему можна знайти якийсь тригер, ще й повʼязати його зі здоровʼям/політикою/релігією.

Народження дитини — це 100% про здоров’я

Ніфіга не 100%. Це про які взагалі плани на майбутнє, як ставиться до сімʼї, батьківства й так далі. Абсолютно ті ж самі речі які може розповісти як людина без дітей, так й вже з дітьми.

Ні, звісно це все можна дуже легко уникнути. Просто не питайте нічого у людини — хай сама розповість, якщо захоче.

Просто не питайте нічого у людини

В рамочку

Ніфіга не 100%.

Я особисто не знаю, як народження дитини може на 100% не відноситися до здоров’я. Ви мабуть думали про пропорцію, а я казав про ймовірність.

Перефразую. Який шанс, що питання про народження дитини (себто про вагітність і пологи) стосується, серед всього іншого, області медицини? Стовідсотковий шанс, а отже питання вважається недоречним.

А якщо менеджер мав на увазі про плани на майбутнє, то хай так і питає. Вміння ставити доречні питання для менеджера описується відразу після «от ви стали менеджером, що далі?»

чоловіків рідко питають про їхні сімейні плани

А Місяць зроблено з швейцарського сиру. Засохлого (свіжий шкода було) :)

Питають. Ще й як. Одруженими статистично легше маніпулювати. А якщо там ще й діти є то це взагалі рай для еффективного™ менеджменту.

Не питають в %тебе% напряму? Будуть взнавати через колег.

Якщо хто зара думає що «хаха, не буду одруджуватись і на мене не натиснуть» то бажаю успіхів (в пошуках кращої компанії) :) В менеджменту, за потреби, завджи знайдуться важелі тиску. Якщо твій безпосередній ще не знайшов то йому люб’язно цю інфу нададуть його менеджери. Треба продати якусь «інновацію» чи «покращення» рабам? Інформація про нові правила гри прийде в електричну пошту разом з інструкцією як її подавати.

А ще не стосується робочих обов’язків обговорення вибору телефону/ноубтуку, оренди квартири, зміни гуми на автомобілі, погоди за вікном, політики та війни. А смарт толки модуть бути лише про вихід нового фреймворку чи статті на програмістську тематику. Так?

Ну как. Вопрос «когда планируешь рожать?» (особенно в такой формулировке) на самом деле подразумевает под собой «сколько ещё ты будешь пахать, когда тебя увольнять?».
Плюс это, мягко говоря, не менеджера дело.
Плюс этот вопрос может быть крайне чувствительным если у женщины есть какие-то опасения (например, по медицине).

Также дело менеджера — здоровая атмосфера в коллективе. После таких вопросов вряд ли она таковой будет.

«Не скажу» — детский ответ какой-то

беременность длится 9 месяцев... менеджменту не хватит, скажем, пять месяцев, на решение вопроса о замене сотрудника? оповещение об уходе по своему желанию так вообще подается за две недели-месяц, и никто не умер.
тем более смешно слышать что это проблема от украинских контор, где в 99% случаев никаких «обязательств» по сохранению рабочего места, декрета и выплат нет

Без дополнительных подробностей вообще выглядит так, что менеджер спросил это из праздного любопытства: сотрудница только что вышла замуж, small talk, не one2one. Из рассказа получается, что это не был разговор в связи с этим событием, это не был рекрутационный разговор. Во всяком случае сложилось такое впечатление. Впрочем, это только моя интерпретация написанного здесь. Могу и ошибаться.

Нууууу, хз, вопрос «когда планируешь рожать?» в любом случае звучит странно. Или это я такой подозрительный)

Просто бестактный вопрос. Так бывает.

А може звучати як «в мене є діти, тож хочеться ще з кимось потеревенити про дітей, даєш більше сімейних як я!». Доречі мене прийняли на першу ІТ роботу саме після питання чи планую я з дружиною дітей)))

Интересно, а в чём связь?))) Вы планировали и вас взяли или наоборот?)))

Саме так, планував і взяли Думаю це було доказом, що я не якийсь там шалапай, що з дуру в 30+ хотів змінити сферу діяльності, а мав довгострокову потребу утримувати сім’ю, яка розширюватиметься.

Ну це приблизно якщо б вас спитали про довжину вашого пеніса. Не знаєте? Так і скажіть, що не міряли. А якщо знаєте,

дайте знати щоб планувати роботу компанії

Чесно кажучи, я таке давно вже не чую.Маю на увазі, таких діалогів.В нас просто кажеш на 1—2-1, мов, вагітна, йду в такому місяці в декрет і все. За ці 2-3 місяці до декрету просто трохи підготують заміну, і ти вже чекаєш,коли підеш.

зі сторони здається що ви трохи перебільшено гостро сприймаєте такі питання. я не відстоюю того менеджера, тут справа саме у вашому сприйнятті та відчутті ніби хтось хоче вам залізти в душу. повірте, це не так — людям взагалі часто одне на одного пофіг буває, а йому як менеджеру просто доводиться планувати роботу, от і все. для нього це звичайно так собі новина :) нічого особистого, можете мене послати за цей коммент, мені все одно, просто погляд зі сторони.

А чому цей менегер не проводить подібні опитування серед усіх жінок у компанії. Там як плануємо відпустки так само давайте план хто цього року і коли захоче народжувати?
Цілком логічно що завагітніти може кожна здорова жінка, а не тільки та що нещодавно одружилась.
Чи сильно емоційно сприйняла авторка цього допису — безперечно. Тут навіть не планування (всеодно від часу коли жінка дізнається що вагітна до виходу у декрет цілком достатньо часу для горизонтів планування більшості галер. ) , а просто шаблонне питання які запитують коли не знають що ще запитати, але треба проявити свою цікавість. Те такі прийняті у народі шаблони типу побажання «щастя, здоров’я» на день народження.
Чи переступив менеджер межу? Думаю що так. Все ж таки вихована людина повинна розуміти що такі питання можуть бути болючими для співрозмовника і щось краще не питати.

Бо це смакт толк, а не опитування

спитав коли я планую народжувати. І це п**ц

І що? Велика ймовірність що після шлюбу жінка йде в декрет, йому треба про проект думати а не про ваші почуття.

І в Україні для чоловіків висилають опитувальники від фірм, чи є відстрочка, «коли буде відстрочка» або коли Тису перепливеш, скільки дітей і коли буде третя

Велика ймовірність що після шлюбу жінка йде в декрет

Чи можеш свої слова підкріпити офіційною статистикою? Просто цікаво, не знайшов такої
По своїм спостереженням якщо шлюб був «не по зальоту» то у перший рік шлюбу дітей заводять не часто. Там ймовірність розлучення ще значно більша ніж вагітності

По своїм спостереженням якщо шлюб був «не по зальоту» то у перший рік шлюбу дітей заводять не часто.

По моїм спостереженням навпаки=)
Сперечатись не буду, бо тема не вартує витраченого часу)

Навіщо тоді одружуватися, якщо не для продовеження роду? А за моїми спостереженнями заводять дітей щойно є своя нерухомість.

Я би вам порадила не сприймати ці питання так близько.Є і не тактичні колеги, і керівники. І завжди будуть. При любий вашій відповіді , буду народжувати / не буду, компанія не рухне. Якось викрутяться.

Взагалі мені здається (можу помилятись, не знаючи подробиць), що менеджер поставив безтактне питання під час small talk просто так, з цікавості, не плануючи робити з цього якихось далекобіжних висновків.

Та може бути, я не сперечаюся. Ми, жінки, просто чуттєво можемо відноситися до таких питань. Правильно написали, що контекст треба розуміти.І якось маневрувати вже.

Я розумію, й в жодному разі не виправдовую менеджера, бо питання насправді безтактне.

Безтактне питання це «чому не макбук», а про дітей говорити це навпаки круто.

Залежить від контексту. Мені, наприклад, неприємно чути питання чи планую я дітей, чи ні.

Навіть якщо це не було б таким особистим питанням, ця інформація несе мало корисної інформації для менеджменту. Дитину можна не планувати і вона може з’явитися; можна планувати и з’явитись через кілька років від запланованого.

Десь чув таку пораду — «На некомфортні питання давайте ще більш некомфортну відповідь, щоб у того, хто запитав, зникло бажання задавати вам подібні питання в майбутньому». Наприклад:
— Ого, вітаю з одруженням! Коли плануєш народжувати?
— Не знаю, мабуть не скоро, ми з моїм чоловіком займаємося лише оральним і анальним сексом

— Та ми над цим активно працюємо кожен день, іноді прямо під час обідньої перерви, а воно щось якось не йде. Може порадиш якісь хороші пози для того, щоб збільшити шанси завагітніти? Ось твоя дружина після сексу у якій позі завагітніла?

— Я довгий час була лідом команди джунів і зрозуміла, що не витримаю ще одну істоту, яка весь час плачить, кричить и засипає мене тонною запитань щосекунди. Краще ми заведемо собаку чи котика. Їх хоча б можна зачиняти у підвалі, якщо вони будуть серунькати на стіл або на робочий ноут.

Скоріш за все менеджеру треба було просто перефразувати питання і зробити його більш полайтлі. Мені здається — що проблема у певному вихованні і звички спілкування у нашому социумі. Можна спокійно на це відреагувати, але мав вплив настрій чи може просто погода була не сонячною і не пили каву з ранку. Також залежить скільки на проєкті які стосунки з менеджером. Для більшості людей, які в більше менш дружніх чи просто в нормальних стосунках — це не викликало ніяких проблем.

В мене в близькому оточенні є люди, які не могли завести дитину протягом довгого періоду, близько 10 років. З огляду на це, подібні питання не здаються мені безпроблемними навіть в нормальних стосунках, а тим більше, коли не знаєш всю ситуацію.

Для менеджера важливо планувати. Для жінки це нормально мати дитину. Для цього власне існують one-to-one, щоб нормально спитати про певні плани на життя, тому що це має вплив на бізнес. Те що для вас трігер — це тригер, який треба пропрацювати. А так виглядає, що менеджер ще має бути психологом :) Матусею чи опекуном. Не треба перегібати.

Менеджеру варто враховувати ситуацію, що могла бути і новонароджена дитина яка померла, жінка пішла на роботу щоб відволіктись від цієї трагедії, коли вдома не може бути сама бо все нагадує про дитину (чоловік теж працює). А тут ***сь тобі на роботі нагадують про твою дитину.

Дивіться.
По-перше, коли людина приходить в компанію, можуть спитати, чи є в родині дитина. Чому — просто компанії роблять подарунки на День Св. Миколая.
По-друге, є компанії, де є певні додаткові компенсаційні пакети на випадок виходу жінки на maternity leave.
А іноді навпаки — дають знати, що просто звільнять. Все. Просто потім не треба дивуватись, коли людина не бажає розуміти потреби бізнесу. Це не зовсім зріла позиція.
Про те, що ви говорите — ви гадаєте, що інша людина якось може про щось знати, чи сидить через медитацію намагається узнати про когось через відкриття чакр?
Знову хотів би підкреслити — є для цього певні мітинги, де можна спокійно і в виважених виразах поспілкуватись. Задача менеджера забезпечити максимальний профіт на проєкті і спитати, що впливає на настрій, якщо людина має не високий перформанс. Це аксіома менеджменту в нормальних компаніях.

Вагітність триває 40 тижнів. Це набагато більше, ніж notice period у більшості компаній на випадок, коли людина будь-якої статі вирішить залишити компанію абсолютно з будь-яких причин (і менеджмент ніяк не дізнається про ці наміри заздалегідь). За цей час можна напланувати з головою — вже по факту настання вагітності. Як на мене, сторонні люди нікому не повинні бути психологами. Але й втручатися не в свої справи вони також не повинні.

Відповідаю.

є компанії, де є певні додаткові компенсаційні пакети на випадок виходу жінки на maternity leave.
А іноді навпаки — дають знати, що просто звільнять. Все. Просто потім не треба дивуватись, коли людина не бажає розуміти потреби бізнесу. Це не зовсім зріла позиція.

Ось і все.

Якщо компанія закладає компенсацію на maternity leave — ок, вона її виплатить — через рік, два, пʼять чи десять. Якщо компанія не хоче/не може виплачувати цю компенсацію, логічно просто її прибрати. Чи додати формулювання, що подібна компенсація виплачується людям, які на момент її потенційного отримання пропрацювали в компанії х років — бізнес має всі можливості зменшити ризики. Але питати з метою, щоб не платити — виглядає максимально дивно.
Якщо компанія орієнтується на звільнення — ок, звільнять так звільнять. Якщо співпраця по ФОП, то компанія й так не зобовʼязана тримати місце такому співробітнику (ну, а по КЗоТ звільнити буде не так-то й просто), тому, жінці й так очікувати нічого, ну а компанія матиме час знайти людину на заміну, і та людина вже й випробувальний термін встигне пройти. Причин для звільнення взагалі купа — людина може елементарно не пройти випробувальний термін і піти з компанії вже через місяць. А у випадку вагітності у компанії є аж кілька місяців, щоб знайти заміну.

Не зовсім зріла позиція це бути в ахує що жінки народжують

Жінки народжують, чоловіки призиваються, обі статі хворіють і беруть відпустки. Не з учора це. Вагітність тут нічим особо не виділяється

Будьякий броньований лоб що вважає себе «менеджером» і при цьому винюхує нєвзначай особисте має отримати по щам щоб знав де красниє лінії. Не його собаче діло і як дальше йому з тим жить — його менеджерська турбота.

Коли планую дитину? Вчора вечором бл_ть. А рожать буду онлайн на річному all-employee meeting в прямому ефірі.

Такі питання в прілічном общєствє навіть не піднімають, це само собой що жінки часом вагітні, а тут треба раптом евріка, треба залізти в шузи менеджера, поставити себе на місце компанії чому мені рожать має бути незручно щоб зекономити шефу проблем і бюджет, і ще зрозуміти ще його чому він балбєс винюхує і розпитує. Та пашол він нхй дірєктор ©

одруження

Стоп, в Україні вже можна одностатеві?

Підписатись на коментарі