Улюблені розрекламовані платні ІТ-курси редакції DOU

Привіт! Вчора на DOU вийшло інтерв’ю про розрекламовані платні ІТ-курси Mate academy, де навчання коштує понад $4000.
Для мене це виглядає як прихована реклама платних ІТ-курсів, що суперечить правилам DOU, тому варто розібратися.

Реклама через інтерв’ю

В українській політиці є багато продажних журналістів, які влаштовують «теплі ванни» для політиків. Такі інтерв’ю мають одну особливість: політик говорить маячню, а журналіст забуває задати гостре запитання. Подібне є і в цьому інтерв’ю:

— Які найостанніші тенденції ви помітили на ІТ-ринку України? Яких спеціалістів шукають компанії?
Анна: Усім рекомендуємо йти в UI/UX-дизайн. Декілька років тому це був найменший сегмент у Mate. Зараз тут велика кількість вакансій за місяць, навіть більше, ніж у Front-end, якщо дивитися тренди DOU і Djinni.

Дивлюся тренди DOU та Djinni для UI/UX-дизайнерів. На Djinni тренди для UX/UI без досвіду: 7 вакансій і 657 кандидатів.
На DOU відсутні тренди для UI/UX-дизайнерів, тому будемо дивитися тренди для дизайнерів без досвіду: 18 вакансій за вересень і 105 відгуків на вакансію.

Згідно з трендами за вересень 2024 року, початківцю йти в Java, Front-end, Python, QA та Design — це програшна стратегія.

У тому, що назвали інтерв’ю, вставили посилання на відгуки на DOU про ці ІТ-курси, посилання на відкриті вакансії цих курсів, а також посилання на попередній подкаст та статтю «Edtech-стартап Mate academy відкриває представництво у Бразилії». Загалом більше чотирьох посиланнь, але посилання на тренди, які важливі для початківців, пропустили, як і перевірку інформації, озвученої Анною.

Згадки Mate academy за 8 жовтня

Того ж дня вийшло ще 4 матеріали про Mate academy на інших ресурсах. Це дуже потужне рекламне комбо:
  1. Співзасновниця Mate academy розповіла про різницю між студентами в Україні, Польщі і Бразилії (mc.today)
  2. «Його не кликали на інтерв’ю, що б ми не робили». Mate academy про дискримінацію кандидатів (mc.today)
  3. «Усім рекомендуємо йти в UI/UX-дизайн». Співзасновники Mate academy розповіли, які IT-фахи нині користуються найбільгим попитом (dev.ua)
  4. Mate academy запустила на ринку США мобільний застосунок для вивчення програмування. Нині ним користуються вже понад 1000 юзерів (dev.ua)

Попередні згадки Mate academy на DOU

Перша згадка — це справжнє вилизування Mate academy від DOU, уже в самому заголовку.
Друга згадка — це повторення політичної маячні. Коли українські політики кажуть «безкоштовно», то насправді це за рахунок платників податків — нас із вами. Ось цитата з другої статті:
Київський стартап Mate academy, який пропонує безплатне навчання ІТ-професій до моменту працевлаштування

Зробіть Mate academy Bank: «Безкоштовно позичаємо гроші до моменту повернення».
Правильно було б писати: «ІТ-курси з оплатою після працевлаштування», бо слово «безплатне» там очевидно зайве й вводить в оману. Дивно, що редакція DOU повторює цю маркетингову маячню у своїх текстах.

Схожі інтерв’ю про інші платні ІТ-курси

На DOU також знайшов інтерв’ю з розрекламованими платними ІТ-курсами Projector. Якщо знайдете на DOU ще інтерв’ю про платні ІТ-курси, додайте в коментарі.

Запитання до редакції й відповідь редакції

В коментарях до інтерв’ю з Mate academy я запитав, чому саме Mate academy та Projector, і ось цитата з відповіді:
Чому Mate і Projector? Бо вони великі і впливають на освіту і на те, якими є джуніори в ІТ зараз.

У попередній своїй статті я розглядав платні ІТ-курси, і там є кілька платних ІТ-курсів, які більші за Mate academy та Projector.

Що робити з такими інтерв’ю?

Потрібно або визнати рекламу, або чітко встановити критерії, за якими на DOU публікуються інтерв’ю про платні ІТ-курси, або додати у правила виключення для конкретних шкіл.
З правил «Які статті ми НЕ публікуємо»:
1. Рекламний та піарний контент (зокрема, прихований 🙃).
Наприклад, якщо у статті йдеться про один чи кілька платних ІТ-курсів, а стаття подається як досвід джуніора. Або якщо компанія розповідає про свою корпоративну культуру, але це не дає практичної користі читачам.
8. Також не додаємо у статті посилання на платні події, курси чи компанії.

Інтерв’ю про Mate academy та Projector вже суперечать цим правилам, бо це платні курси.

Про які курси варто зробити інтерв’ю?

Про випускників CS50 та інших міжнародновідомих курсів, відомих своєю якістю навчання.

Епілог

Я за популяризацію якісної освіти, тому оформив список якісних безкоштовних навчальних ресурсів та де шукати ще.
👍ПодобаєтьсяСподобалось22
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

З того що чув, серед курсів не «від компаній» прожектор і мейт справді дають кращі результати по влаштуванню на роботу для випускників. Плюс, наскільки я розумію, вони підтримують хороші стосунки з усіма, знають людей в індустрії і т.д. Тому і отримують дещо особливе ставлення на доу.
Можна мабуть говорити про примарну несправедливість по відношенню до курсів Шаг, якщо про них безкоштовно статті не постять і спеціально модеровану тему не тримають, але якщо редакція доу бачить користь для індустрії в прожекторі і мейті і хоче їх так підтримати, то чому б і ні.
Можливість лишати критичні коментарі і пости лишається.

Чув — це не числа и статистика. Взагалі в світі статистика з курсів в ІТ — роботу знаходять 2%.

Якщо одні платні ІТ-курси значно кращі за всі інші платні ІТ-курси, за версією редакції DOU, настільки, що редакція DOU витрачає власні ресурси на їх просування, то варто зробити це прозорим і визнати

Інфоцигани — паразити на тілі ІТ.

Але це також свідчить, що ІТ-галузь ще жива.

У здоровому ІТ завжди знайдуться професіонали, яких обурить засилля інфоциган. Вони створять щось краще й безкоштовне, аби тільки інфоцигани заробляли менше.

Є гуртові інфоцигани (курси), а є дрібні (місцеві, всим тут відомі). Ось як раз екстеншн спрацював, і я бачу нижче Banned user. Мабуть це хтось з них.
UPD: редакція повідомляє у коментах, що його заблокували начебто. Too good to be true.

Але заради справедливості цей топік також робить їм рекламу.
Якось ці Mate Academy просто усюди.

ці Mate Academy просто усюди

ще проджектор підз@їбав своїм спамом

Ну проджектор ще просто діти порівняно із mate які написали овер 2к хвалебних од про себе у цій темі
dou.ua/forums/topic/23173
Можна книжку друкувати «Оди до Mate Academy»

Як так, невже ШАг вже не на першому місці?

Ця помийка колись була на першому місці? Те що вони досі живі це вже, як на мене, диво.

Ну, виходячи з того, скільки разів останнім часом я бачив їх рекламу у різних джерелах, то по рекламному спаму таки так.

Як діючий військовослужбовець і ветеран ЗСУ, хочу висловити своє глибоке розчарування щодо Mate Academy, яка, на мою думку, використовує ветеранів для піару, зокрема тих, хто зазнав важких поранень або втратив кінцівки. Академія пропонує навчання з 9 до 18 годин щодня, але хто думає про людей, які через поранення не можуть фізично витримати такий графік? Як людина, яка втратила кінцівку, може брати участь у повноцінному навчанні та завжди бути на зв’язку? Чому Mate Academy не надає таким людям можливість навчатися за більш гнучкими програмами, наприклад, через flex-навчання?

Під час переписки з одним із працівників академії я був здивований, дізнавшись, що для діючих ветеранів немає жодних особливих умов, окрім 20% знижки на доступ до матеріалів і мінімальної підтримки ментора. Це виглядає як поверхнева пропозиція, яка не враховує реальних потреб ветеранів. Люди, які повертаються з війни, мають інші фінансові та фізичні пріоритети, але це, здається, не було проаналізовано.

Коли я підняв питання працевлаштування після закінчення навчання, мені сказали, що цю послугу можна заморозити. Але як бути, якщо війна триватиме ще кілька років? Що робити ветеранам, коли їхні знання застаріють, а індустрія зміниться? І ваші гарантії пройдуть. Mate Academy не враховує реалій, з якими стикаються військові.

Я також писав до СЕО компанії, але відповіді не отримав. Це свідчить про відсутність зацікавленості в зворотному зв’язку та бажанні переглянути свої підходи до ветеранів.

Mate Academy, перегляньте свої програми та зверніть увагу на те, як інші академії працюють із ветеранами. Ви будете здивовані. Якщо ви вже вирішили працювати з такими людьми, зробіть це належним чином, забезпечивши їм реальні умови для навчання і розвитку.

Цей пост написаний, щоб привернути увагу до проблеми поверхневої підтримки ветеранів у Mate Academy, зокрема відсутності адаптивних програм для людей із серйозними пораненнями та браку спеціальних умов для діючих військовослужбовців і ветеранів ЗСУ.

Андрію, наша повага і велика вдячність за вашу службу!

Ми памʼятаємо та шануємо всіх захисників і захисниць, які стали на захист нашої країни. Один із проявів нашої поваги та бажання допомогти — це навчання в форматі повного дня без виплати відсотків після працевлаштування для всіх учасників бойових дій з 2014 року.

Ми пропонуємо цей формат, оскільки зосередженні на допомозі ветеранам в опануванні цивільної професії та працевлаштуванні на цивільній роботі, що можливо після завершення служби. Працюючи над програмою, ми консультувалися з партнерами, які працюють в сфері адаптації ветеранів. Всі наголошують на важливості соціалізації та дисципліни для ефективного результату. Все це присутнє на fulltime. Адже навчання в групах та комунікація з усіма студентами є наближеним форматом до того, як все відбуватиметься далі на роботі в ІТ. Крім того, наше навчання відбувається виключно онлайн, тож головна вимога — мати змогу працювати за комп’ютером і приєднуватись онлайн на онлайн-зустрічі. Такі ж вимоги ставлять роботодавці.

Всі наші студенти-ветерани, які станом на сьогодні завершили всі навчальні модулі, знайшли роботу. Це 13 ветеранів. Історії деяких з них ви можете знайти як на DOU, так і в нас на сторінках: www.instagram.com/p/DAkvg2sNaV2 І ці історії важливі для того, щоб реальним прикладом розповідати іншим ветеранам про можливість спробувати для себе ІТ, як цивільну професію, після закінчення служби. Ще 22 ветерани ще продовжують навчатись у нас.

На форматі flex, який передбачає гнучкий формат, ми пропонуємо знижку 20% для всіх військовослужбовців. Програма, проєкти, менторський супровід, карʼєрна підтримка на шляху до працевлаштування — однакові, як і на fulltime. Відрізняється лише графік.

Тобто допомогу з пошуком роботи, зокрема, підтримку у працевлаштуванні, ми надаємо всім студентам незалежно від курсу. Це включає вакансії від партнерських компаній, перевірку резюме, тестові співбесіди, регулярні дзвінки-консультації з координаторками, можливість консультуватися з менторами тощо.

Тож якщо після закінчення служби ви матимете бажання все ж навчатись у нас — ми чекатимемо. І будемо вдячні, якщо поділитесь історіями саме працевлаштованих ветеранів, які пройшли повний цикл опанування ІТ-професії від початківця до junior-спеціаліста з працевлаштуванням. Ми раді, що гравці ІТ-індустрії включаються в таку важливу діяльність, тож залюбки будемо раді обмінюватись досвідом.

Знову підняли тему джинси на DOU. Вам же вже сказали неодноразово редакція — що нема ніякої джинси. Ті хто не розуміють відправляються робити власні УТ-2, ну або у деяких випадках коли критикують кого не треба і займаються відкритою політикою — в бан.
В цілому усі усе розуміють про ІТ курси, така ситуація по усьому світу, що фактично якщо ці курси робить не безпосередньо роботодавець — то це різновид інфоциганства. Так вони постійно вкладують в рекламу та PR бо це бізнес. Так само як і в музичній індустрії наприклад, продюсер платить гроші за разскачку виконавця на радіо та телебаченні, пропалачує місця в хіт-парадах, інтернет накрутки чорним хакерам і таке інше.
Чому батхерт — в цілому теж ясно, курси з Go lang — хоч гроші йдуть і на донати, по факту є конкуруючими до різних інших.
BTW В Америці стали розповсюджуватись модель курсів та коучинга з менторінгом, за процент від зарплатні на певний період часу — для тих хто зумів після них влаштуватись на роботу. Також карьєрні консультанти — так звані бодішопи, які так само за процент на певний час, допомагають влаштуватись на роботу в Долині і таке інше. Коучать на софт скіли, оформлення резюме, пошук вакансії, проходження інтерв’ю питання із візами дозволами на роботу, видом на життя, переїздом, пошуком житла і т.д. і т.п. Нормальний бізнес як на мене, за це вартує заплатити.

усі усе розуміють про ІТ курси

Помиляєтесь, це ви все позумієте про іт курси. А сотні, а може й тисячі неайтішників через брак досвіду в пошуку інформації — вважають курси єдиним правильним рішенням.
Ярослав наголошує на альтернативах платним курсам і популяризує безкоштовні аналоги. Робить це безкоштовно, тобто займається волонтерською діяльністю в цій сфері. За що йому моя повага.

Власне Ярослав це робить за донат, тобто це соціально відповідальний бізнес. За це безумовно повага.
Та якщо розглядати його продукт із конкурентами, особливо коли це скажімо так звані 0-ві люди, а я скажімо плачу за когось з рідні — тобто є клієнтом (і я таким був з одними відомими «академічними» курсоділами і мене та брата залишили дуже не задоволеними) то в мене постануть питання. Те що робить Ярослав, це швидше курси з підвищення кваліфікації. Нульову людину на них не відправити. Безумовно є і дуже якісні курси, які по факту є організованою принаймні середньо-среціальною освітою. Це не про пригаданих в топіку, про яких я нічого сказати не можу.
Усі великим галери — роблять власні курси, на які набирають здебільшого студентів старших курсів вузів профільних спеціальностей. Випускників після цього набирають на роботу.

Те що робить Ярослав, це швидше курси з підвищення кваліфікації.

Покажіть, де в мене є ІТ-курси, хоч щось, чи хоча б одного студента цих курсів

У вас більша частина топіків стосується консалтингової та викладацької діяльності, за це респект насправді як і за пошук нових бізнес моделей, бо аутсорс і справді кінечний.
І я розумію чому у вас батхернтуло з джинси, мене вона вже не батхертить я її просто ігнорую, особливо після методів з Ленею Голубковим — де писали про клоунів та асенезаторів (при усій повазі, це важлива робота) і повний клептокоатичний батхерт — колишніх депутатів, які увійшли в ІТ з тримісячних курсів.
Та чи є сенс наїзджати на редакцію яка публікувала усі ваши топіки і т.д. — хоча могли просто забанити чи не публікувати ? Так люди роблять копійку. Так і ви теж, по суті ваші прямі контракти — це конфлікт інтересів вже, той же Джинні те саме робить.

У мене відсутня інформація, як саме редакція DOU ставиться до цієї теми.

Я з повагою ставлюся до редакції, і для мене ця тема — це можливість нагадати про важливість популяризації трендів та якісних безкоштовних навчальних матеріалів, доступних для початківців.

Усе це я роблю спокійно та в комфортному темпі вже більше року.

Так і ви теж, по суті ваші прямі контракти — це конфлікт інтересів вже, той же Джинні те саме робить.

Поки відсутня оплата і мої інструменти знаходяться у відкритому доступі, конфлікту інтересів немає

Запитання наступне: DOU — це ресурс, якому довіряють, зокрема й початківці. І коли на DOU одним платним ІТ-курсам надається перевага у вигляді їх обговорення з редакцією, а редакція стверджує, що це «безкоштовно», то хочеться знати критерії, за якими це можливо. Особливо, коли ці безкоштовні обговорення суперечать правилам самої редакції.

Ну так гос-телерадіо, ТАСС таж теж безперечно довіряли. І там де дивились «Даю установку» Кашпіровського, заряджали воду під Чумака, а потім понесли гроші в МММ на рекламу Лені Голубкова, та різні аналоги по схемі Понці типу хопра та будинку сленгу.
А так по каментах, не ботів та твінків які бойлерні рекламують — народ тут не такий вже простий. In God we trust !
Напевно комерційне видання теж може домовитись робити PR за процент від прибутку, а не разову проплату. І видання не лаятимуть за рекламу гімно курсів та і кешфлоу не разовий, а з долі і курсам добре — одночасно не треба викласти кусу бабла без жодних гарантій на збільшення лідів у воронці продажу від реклами. Коротше один Win-Win та горизонти планування, але це не про пост радяньский простір, де гроші треба тут та зараз і ніхто не впевнений в тому, що буде завтра і що доведеться робити. (Вірніше ясно, що рвати когті за кордон, бажано США, Британіїю чи топові країни ЄС і там асимілювати). Тому краще пару тисяч баксів на руки тут і зараз, планувати в довгу теж нема жодного резону.

Чому батхерт — в цілому теж ясно, курси з Go lang — хоч гроші йдуть і на донати, по факту є конкуруючими до різних інших.

Раніше в мене були консультації з Go за донат, але в мене взагалі відсутні курси з Go, тому перевіряйте інформацію перед тим, як писати

Консультації з Go завершені, бо я зосередився на розвитку своїх проєктів з пошуком роботи на прямі контракти

Ну тобто ви не витримали конкуренцію, та змінили напрямок діяльності (якщо ви так це не називаєте, це не означає що воно цим не є Duck test). Консультації — різновид викладацької діяльності, зазвичай робиться щодо курсових проектів. Разом з лекціями, лабораторними роботами та практичними заняттями.

У мене є цілі, щоб українські фахівці заробляли більше, тому я займаюся популяризацією Rust, Go та прямих контрактів.

Раніше до мене зверталися колеги з попередніх компаній за консультаціями з Go. Я помітив існуючу проблему, описав проблему та рішення в темі: «Консультації з Golang для українських ІТ-компаній».

Я перестав проводити консультації з Go, але цілі залишилися ті ж самі — щоб українські фахівці заробляли більше.

Цитата з коментаря про Mate academy за 2018 рік досі актуальна:

И моё личное мнение рекламировать себя как бесплатные курсы это чистой воды обман

Ярославе, дякую за відгук і небайдужість, нам справді важливо отримувати фідбек. Спробую додати трохи контексту.

Насамперед — цей матеріал не є проплаченим, які і будь-яка інша стаття на DOU. Якщо у нас з’являться такі опції, там буде позначка реклами. Те, що якісь сторонні медіа роблять новини на основі нашого інтерв’ю, не має до нас стосунку. Два дні тому те саме медіа випустило новину на основі вашого допису на форумі DOU. Ми їм заплатили чи ви?

Тепер про те, чому в нас виходили інтерв’ю з Mate і Projector. IT-освіта є однією з ключових тем, яку розвиває DOU. Ми робимо інтерв’ю з представниками уряду, державних вишів і приватних освітніх ініціатив. Приватна освіта платна. Чи означає це, що ми маємо її ігнорувати? В інтерв’ю з Mate ми говорили про ринок і працевлаштування початківців, там абсолютно некомпліментарні питання. Можливо, ці теми не є важливими для вас, і це окей.

Якщо перейти за тегом курси на DOU (dou.ua/lenta/tags/курси), можна знайти багато добірок безкоштовних програм. Зокрема там неодноразово згадується CS50 та інші курси від провідних університетів. Знову ж, тому що DOU пише про ІТ-освіту і доцільно робити це з різних боків.

Знову ж таки відсутня відповідь на запитання: чому одні приватні платні розрекламовані ІТ-курси ви просуваєте, а інші ігноруєте? Які критерії?

І один з пунктів — підписатися на сторінку DOU з відгуками про Mate academy.
якщо ти провчився, знайшов роботу, тобі важко написати негативний відгук, тому що у тебе все добре.
І у мене є підозра, що це не зовсім справжні відгуки.

Чи може за договором у тебе просто виходу немає? І чи є відгуки справжніми, коли їх МАЮТЬ залишити за догором? Може за договором відгук не можна залишити без узгодження з Мейт?

Я от пам’ятаю випадок коли в темі з відгуками Мейт (dou.ua/...​ums/topic/23173/#comments) чел запостив, що він мав залишити відгук за договором і той відгук потерли.
Так виходить правду казав)

У договорі Mate academy був пункт 6.9:

розповсюдження у будь-який спосіб відомостей про процес навчання, відносини з Виконавцем без прямо вираженої попередньої письмової згоди останнього. У випадку допущення будь-якого з вказаних істотних порушень Замовник сплачує на користь Виконавця за кожне з відповідних порушень неустойку в розмірі гривневого еквіваленту 3 000 (трьох тисяч) доларів США

Повний договір також гуглиться

ну от виходить, що доу створив от таку «теплу ванну» для Мейт, де написати негативний відгук від свого аку люди бояться, бо договір підписували, а анонімно — або зась або потруть
і ще рекламки присипемо)

Всеволоде, Ярославе, вітаємо! З актуальною версією договору ви можете ознайомитися на нашому сайті.

Пункт 6.9 звучить так:

«Незважаючи на будь-які інші положення даного Договору, Сторони погодились, що кожне з наступних порушень Замовником умов даного Договору становитиме неналежне виконання зобов’язання із дотримання конфіденційності та істотне порушення Договору, а саме: (а) розповсюдження матеріалів Курсу, домашніх завдань, технік навчання, надання третім особам доступу до особистого аккаунту на сайті Mate academy, де містяться матеріали Курсу; (б) порушення будь-яких прав інтелектуальної власності Виконавця — зареєстрованих та незареєстрованих, включаючи ноу-хау та шоу-хау. У випадку допущення будь-якого з вказаних істотних порушень Замовник сплачує на користь Виконавця за кожне з відповідних порушень неустойку в розмірі гривневого еквіваленту 3000 (трьох тисяч) євро за офіційним курсом гривні до євро, встановленим НБУ на дату виявлення факту порушення.»

Той текст, на який зсилаєтеся, був у версії договору до 2022 року, але він стосувався заборони на розголошення нашої інтелектуальної власності: програм, методик, технологій тощо. Через неоднозначність трактування різними людьми ми й вилучили його в новіших версіях.

Ми не можемо й ніколи не мали на меті обмежувати свободу висловлювання наших студентів та випускників щодо їхніх вражень про процес навчання в нас. Ми відкриті до діалогу й реагуємо на конструктивну критику. Завдяки функціоналу DOU ви можете продивитися профілі всіх, хто залишив відгуки, і особисто сконтактувати з ними, якщо маєте сумніви.

Через неоднозначність трактування різними людьми ми й вилучили його в новіших версіях.

Mate academy, ви жалюгідні, бо текст був написаний так, що його можна було трактувати по-різному, а тепер ви спихуєте це на людей!

Майте гідність визнати, що ви облажались з текстом, вам на це вказали, подякували та виправили.

Вчився на Мейті, не було жодної розмови про залишення відгуків (ні заборон, ні примусу). Мій досвід в цілому позитивний, але відгук я не залишав. Проте залишив розгорнуту відповідь про мій досвід навчання в середині мейту (зі мною навіть зв"язалась людина щоб поспілкуватись докладніше)

віримо,
тільки договорі ж вказано "

без прямо вираженої попередньої письмової згоди останнього.

що значить не було розмов про заборони?)
а стосовно пунктів онбордингу — то ж цитата з статті

віримо,
тільки договорі ж вказано «

Щодо цього прокоментували вище.

а стосовно пунктів онбордингу — то ж цитата з статті

Щодо цитати з інтервʼю, на яку ви зсилаєтеся:
«І один з пунктів — підписатися на сторінку DOU з відгуками про Mate academy».

Вона стосується працівників Mate academy й у повній версії звучить так:
«Під час онбордингу в нас є багато речей, які кожен повинен зробити. І один з пунктів — підписатися на сторінку DOU з відгуками про Mate academy. Для чого ми це робимо? Тому що щодня три-чотири людини знаходить свою першу роботу завдяки Mate academy. Коли читаєш відгуки, то нагадуєш собі, що не просто пишеш код, а робиш те, що допомагає людям змінювати життя. Тому ми втрьох і, напевно, 90% усіх „мейтівців“ підписані на цю сторінку.»

Якщо в Мате не примушують реєструватись на Доу і писати відгук в спам топіку на форумі (а не в спеціальному розділі відгуків на сайті, як роблять нормальні компанії), то значить ця організація генерує ці відгуки штучно за допомогою ботів. Або Мате ділить своїх випускників на дві групи — одну частину змушує писати відгук в спам топіку, а іншу частину не змушує, і ви попали саме до останніх. Це власне єдині можливі варіанти. І кожен з них відносно зашкварний по своєму :)

я відповів чуваку, що те що неможна писати відгуки — звіздьож. А на доу мене змусила зареєструватись хіба жага до срачів, чим і займаюсь :::)))

цей матеріал не є проплаченим

Тобто ви це безкоштовно робите?:) І спам теми на форумі з проплаченими відгуками на Мате и Прожектор теж безкоштовні? Ну ви хоч гроші беріть за таке, може нарешті вистачить на перемикач сортування коментів, який десятки років не можуть імплементувати замість нинішнього хаотичного сортування.

Topic will be deleted in 3...2...1...
PS: всі тварини рівні, але є рівніші

Цей топік опублікував модератор ДОУ. Не переживайте, не видалить

Тобто, ми вже бачимо не оригінал, а більш толерантну копію?

Звісно, а профіль Ярослава вже заблокований))

А є можливість блокувати когось з редакції?
Неактуально через гарні новини.

Невже постійно? Це добра новина стосовно нейтралізації одного з місцевих інфоциган. Але не зупиняйтеся. Ще є Vic, він же Gubin.

«Інфоцигани — люди, які продають інформацію, що не має жодної практичної користі»

Я створюю безкоштовні навчальні матеріали, якщо що
Проводив консультації з Go тільки за донати
Рекламував вакансії у технічних статтях компаній, які мені подобалися

Жодного інфоциганства, тому ви вигадуєте це з якоїсь вам відомої причини

І де ж він заблокований? А хто на мої коменти відповідає? Рано я зрадів.
До речі, ще один аргумент за блокування на рівні форуму — щоб не бачити поза екстеншеном.

Підписатись на коментарі