Лише 1 з 4 кандидатів згодні виконувати тестове завдання. Чому?

Бо, на їх думку, тестове завдання — лайно та відстій. І я б із задоволенням подискутував на цю тему, але хочу дізнатися саме вашу думку — що може змінити ваше ставлення до тестових (окрім грошей, звісно).

Запрошую в коментарях поділитися ідеями щодо умов (окрім грошей, звісно), за яких ви би не крутили носа від тестового завдання, а із задоволенням його б виконали.

P.S. На світлині саме той один з чотирьох кандидатів, що згоден пройти тестове завдання.
P.P.S. «Статистику» я висмоктав з пальця, щоб можна було хоч якось втулити сюди світлину Ґордона, я гадки не маю, скільки там кандидатів відмовляються шось робить насправді.

👍ПодобаєтьсяСподобалось4
До обраногоВ обраному1
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Бо, на їх думку, тестове завдання — лайно та відстій.

Страшно уявити, як ставляться до тестових ті, хто НЕ згоден їх виконувати.

В мене є репозиторій де я зберігаю тестові завдання які робив для компаній.
Я С++ розробник.
Ось мій досвід:

Ableton — все класно, але взяли місцевого.

Advancis — теж саме, взяли місцевого. Хоч мало бути по іншому. Чел який проводив мені співбесіду, покидав компанію тож коли я відправив результат, його вже не було. Пізніше я списався з ним і він повідомив мене що взяли місцевого, хоча б якщо він був о компанії то рекомендував брати мене.

AnchorFree — дали завдання, кудись пропали. Не відповідали взагалі...

Aspose — зараз процюю тут.

CINEMO — поки робив завдання, щось там в них перегралось. Сказали що якщо шо то дадуть знати...

ESET — дали завдання, пообіцяли San Diego (USA). Коли зробив (за 1 тиждень з дозволених 2-х) сказали що з San Diego холд і на вибір дали або Польщу або Словакію (чи Словенію вже не пам’ятаю). Відмовився сам.

Native Instruments — Фідбеку так і не отримав.

Think Cell — їм чогось не сподобалось, хоча все працювало як треба. Пізніше дізнався про компанію більше і не дивлячись на те що в них непогані зарплати, радий що не зв’язався з ними. Хоча може до мене дійшла і не вірна інформаця про них.

Сomodo — Мітив в підрозділ розробки антивірусу. Зробив. Побалакали. Дещо довелся доводити. Запропонували в підрозділ браузера. Відмовився.

Зараз я вже не знаю чи має якийсь сенс інвестувати свій час в виконання технічних завдань.

бо за результатом тестового не отримуєш ні оферу, ні, хоча б, фідбеку.

Тестове має сенс лише у випадку, якщо у спеціаліста немає специфічного досвіду в портфоліо та для новачків. Було досить багато ситуацій, коли мені пропонували зробити безоплатне тестове без внятних вимог (намалюйте аппку таксі, наприклад) при наявності подібних живих проектів в кількості 10+ одиниць. Це для мене показує, на скільки компанія не бажає знайти хорошого спеціаліста: не має індивідуального підходу до людей та нехтує часом досвідчених здобувачів. Якщо б я йшла на проект, де мені довелося б будувати інтерфейси для космічних кораблів, в чому в мене немає жодного досвіду, звичайно, тестове або воркшоп були б потрібні і для компанії, і для мене.

Бо відверто класти болт на процес — це дорога з двостороннім рухом

Тестові завдання просто дешевий спосіб економити час і бюджет на хайринг, зменшити пайплайн, щоб не спілкуватись з кандидатами й класти на їх резюме великий і товстий

Відповідно таке ж відношення і до вакансії і до рекрутера і до немайбутньої команди. Принаймні в мене. Хай краще комусь щастя буде працювати в черговому кіоску, який не здатен витратити годину-дві на нормальне спілкування, а мені не тре

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

підійдемо до питання з точки зору математики. В середньому (frontend) маємо десь із 100 відгуків на ваканцію. Тобто десь 99 % відсів. Типове проходження : розгляд CV -> інтервю з HR -> тестове -> технічне -> манагер. Ітого 5 етапів. Значить на кожному відсіять pow(1/100, 1/5)= десь 60 відсотків. Якщо кандидат пройшов HR — то шанс дійти до офера 6%. Якщо ж тестове відсутнє(4 етапи) — то після HR маємо 9% ймовірність отримати офер. Якщо кандидат подався протягом місяця на 100+ вакансій — то HR він пройде десь ... 25 з них. Хай з них 12 будуть вимагати тестове і очікуватимуть його протягом тижня. А 12 — не будуть, але планують що ви пройдете наступне інтревю протягом тижня. Тобто маєте 2 інтервю на день в піковий тиждень. До них ще бажано трохи підготуватись. Суттєва кількість кандидатів ще й не звільнилась з попередньої роботи — тобто часу не так щоб є. Відповідно, у піковий тиждень кандидат пройде 80%*25=21 HR. З них 10 попросять пройти тестове — і прогнозовано отримають відмову, бо ймовірність офера у тих 10 що не просять вища в 9/6 разів а часу бракує. Відтак з 12 випадків проходження протягом місяця HR в 10 випадків кандидат відмовляється від тестового. Поділемо решту, 2 на 12 — отримаємо 33% тих що погодяться на тестове.

Є тестове, де тобі пропонують вирішити якусь реальну проблему, за декілька годин, в своїй IDE, ніяк не обмежуючи тебе в роботі.
А ще є live coding, де треба вирішувати типові задачі з leetcode за дуже обмежений час, з ефектом «стояння над душею», зачасту в в браузері, при тому треба ще говорити під час того як пишеш код.
Часу на тестове йде зазвичай до 4 годин, на live coding 1-2 години.
Тому для мене вибір очевидний, в 10 випадках з 10 обираю тестове, якщо є така можливість. Взагалі не розумію що з ними не так. За допомогою тестових завдань компанія може приблизно побачити який код я буду писати саме на їхньому проекті, а я можу побачити чим приблизно доведеться займатись. Дуже зручно, найкращий вид інтерв’ю.

в целом да. хотя иногда бывают тестовые, что напрягают даже меня. буквально вчера одно такое дали. после интервью. все задания элементарны (для меня) но при этом нужно писать кучу кода и пришлось потратить почти 2 дня на это. при том что у меня почти для всех этих задач (для 6, а там их 7) есть уже написанных код в github, реальные проекты. и прямо сказал что всё это знаю и умею. зачем вот тогда это всё ? при том что позиция Junior — Mid Level с ничтожной оплатой. написал и думаю, а нахуя вот это всё..

Есть отдельный вид тестового — пройти онлайн тест, где надо выбрать правильный ответ и решить несколько алгоритмических задач, причем это написано корявым английским с тонной грамматических ошибок через гуглтранслейт, в итоге решение теста сводится к больше расшифровке английского или вопросы включают знание какого-то говнофреймоврка или подходов/либ использовавшихся несколько лет назад, по этой причине отказался от нескольких местных галер (циклум и еще какая-то) с отправкой фидбека рекрутера сначала пофиксить грамматику в онлайн-тест и удалить бессмысленные вопросы

Висловлю власну думку.
Тестові завдання дають тільки там, де інтерв’юерам ліньки витрачати час на live coding.
Фактично організувавши live coding на 20-40 хвилин, можна перевірити всі знання, навички та досвід, що вас цікавлять.
Більше того, можна ставити запитання, можна допомагати та підказувати, тобто це емуляція того, що відбувається на роботі.

Тестові завдання дають тільки там, де інтерв’юерам ліньки витрачати час на live coding.

На жаль, все не так просто — слово «тільки» тут зайве, хоча описана вами причина і є досить частою. Іноді вона виражається не в ліні, а у відсутності навичок. Ще є певний пласт тих хто вірить у ефективність ДЗ:
— одні через травму лайфкодінгу (умовно був джуном і дали хард з літкоду);
— інші через віру у свої творчі здібності, таких багато, вони вкладають душу у формування завдання, але зазвичай ще й придумують собі «єдиновірний шлях вирішення» та порівнюють усі роботи саме за близькістю до нього.

Ну і ще раз, іноді «лінь» виправдана. Наприклад, при наймі трейні (за умов, що їх багато) чи при відсіві для хайрінг евенту умовного ФААНГу.

не испытывать стресса от самого факта лайв кодинга и показать при этом свои пиковые возможности умеет относительно небольшое количество людей.
особенно если мы говорим о выходе за границу типичных алгоритмических задачек, на которые можно надрочиться до автоматизма. и которые, кстати, вообще мало чего скажут о человеке, кроме того, что он надрочился их решать.

ну так, не всі вигравали олімпіади з програмування на швидкість

Нічого не має проти тестового завдання, для мене це можливісь прокачати скіли. Єдиний раз, коли я відмовися від нього — це коли на вакансію React, мені прислали тестове на Vue, а коли я спитав рекрутера чи дійсно проект на React, вона відповіла, що не знає, але тестове я можу роби на React, якщо хочу. Ну це вже бля вообще!

Запрошую в коментарях поділитися ідеями щодо умов (окрім грошей, звісно), за яких ви би не крутили носа від тестового завдання, а із задоволенням його б виконали.

Четко указанный и привлекательный размер заработной платы в вакансии. Никаких «зарплата по результатам собеседования». Мы ищем конкретного спеца, мы готовы платить выше рынка, но у нас есть конкретные требования и методы для их проверки. Ok, no problem.

В последнее время есть мода спрашивать самого кандидата — сколько он хочет получать. Часто даже когда роль ( что собственно надо будет делать и тп) неизвестна. Вот просто назовите какую-то цифру.

Я завжди спочатку обговорював зарплату а тільки потім вже все решта, це ж не фаанг де можна поторгуватися про стоки і бонуси.

Всегда в ответ, можно поинтересоваться зарплатной вилкой. Обычно сразу называют, но иногда бывает пинг-понг

В последнее время есть мода спрашивать самого кандидата — сколько он хочет получать.

Це який же ви старий, що для вас останні років 15+ — це «в останній час» :)

останні років 15+

хз, мне казалось что в последние 2-3 года особенно навязчиво так. раньше такого не замечал

В последний раз сумму первым называл работодатель в 2009 году, когда я был ещё джуном. Ну мб еще в 2010 такие попадались. Все что после — «на какую сумму вы рассчитываете». При этом у них есть вилка, а то и заранее задуманый рейт, но все равно спрашивают. Наверное на случай что кандидат назовет меньше чем могут дать.

не знаю. может зависит от области. типа компаний в которые делать apply. а может у меня что то с памятью здесь. мне казалось что ещё 4+ года назад это было реже чем сейчас. но допускаю что и ошибаюсь. особенно этот момент не запоминал/обращал внимание, в отличии от тестовых заданий

Сейчас скорее редкость когда вилку указывают в вакансии. По-крайней мере у меня такое общее вречатление (веб-дев)

сейчас да. хотя вся эта ветка возникла не из моего комента

Четко указанный и привлекательный размер заработной платы в вакансии.

я windows low level, и вообще динозавр

у більшості тупо штатка з посадами а все рівно мозок виносять такими дебільними питаннями...

Тут ещё смотря где. В Испании, например, без проблем называют вилку.

А що, якщо тестове, це актуальне бізнес завдання, я його вирішу, принесу грошей, а Ви мені відповісте шаблонне — «ми Вам передзвонимо».

а ничего. у меня была такая ситуация однажды. не знаю принесла ли она «грошей» фирме (сомневаюсь), но это было актуальне бізнес завдання

вопрос конечно почему не згодні, то есть те кто згодні в принципе ответить на него не могут.
но я напишу на тему — делать или не делать, с точки зрения кандидата ( а использовать их или нет компании — это другой вопрос)
я думаю что однозначного (правильного) ответа здесь быть не может. очень сильно зависит от личности кандидата, его вкусов, ситуации в которой он находится и тп

я например из тех, кто согласен, и даже любит, делать тестовые

многие отмечают — что не готовы инвестировать своё время. но это зависит от ситуации.
вот у меня скажем практически нет работы, нечего делать. то есть моё время ничего не стоит. выполнять тест, ничем не хуже чем тупо заниматься какой то хернёй за монитором
далее у меня нет прошлых мест работы в резюме. я настаиваю исключительно на своих знаниях и опыте. и для меня выполнить тест, лучшая возможность показать себя ( ну не считая ссылок на форумы/github). да, я занимаю принципиальную позицию, что у меня есть опыт, знания и талант. и доказать это на практике, выполнить тест, для меня вопрос принципа. дело чести так сказать :)

качество и релевантность тестов — это уже отдельный вопрос. понятно, что чем менее релевантный тест, тем меньше смысла и желания его делать. но если задание вполне адекватное, то не вижу уважительных причин отказать. единственные тесты которые бы я отказался сразу делать — это когда нужно кодить не у себя за компом и приватно. а online, в неудобной для тебя среде, да ещё под наблюдением кого-то. вот такое я отказывался делать. я могу решить задачу. но буду это делать только в комфортной для себя среде. и я не люблю/не терплю, когда кто-то за тобой наблюдает в этот момент.

то что компания может как то «не так» отреагировать на тест, не правильно оценить результат, не дать feedback и ещё что то. так это уже дело не в самом тесте а в компании и конкретных людях. точно также они могут повести себя и после технического интервью и в любой другой момент.

ну и в конце концов, компания выдвигает некие условия/требования к кандидатам. одним из этих условий может быть прохождение технического теста. а кандидат может решать устраивают его эти условия или нет. исходя из того любит-не любит тесты, насколько ему нужна конкретно эта позиция, сколько ещё других позиций у него есть и тп

а рассказ о моём опыте прохождения тестовых (кстати 100% негативном) — dou.ua/...​rums/topic/50674/#2886942

dou.ua/...​rums/topic/39378/#2457050

Не делаю и не советую.

Неизвестны критерии по которым будет оцениваться тестовое задание, поэтому можно оказаться в ситуации, когда потратил несколько часов на код, а оценивать его будут не по тем критериям по которым ты его оптимизировал.

Несравнимы затраты по времени со стороны компании и со стороны кандидата. Кандидату — нужно потратить несколько часов своего времени. Компании — в крайнем случае несколько минут времени ректурера, который отправил тестовое задание, которое потом никто не посмотрит.

Сорян, но нет. Час моего времени на час времени вашего инженера или hiring manager или кого-то повыше, или в сад.

Проблема не в тому, є тестове завдання, чи немає при прийомі на роботу. Проблема в тому, що саме дають в якості тестового. Я користувався наступними правилами при складанні тестового завдання:

• Час виконання для потрібного рівня спеціаліста не більше 4х годин (краще ще простіше).
  • Ніяких багфіксів, реальних проектів, читання документацій, тощо.
  • Задача мусить бути максимально цікавою, звучати просто, але містити якусь заковику.
  • При виконанні тестового завдання розробник мусить чомусь навчитися.
Але, мало дати тестове, треба обовʼязково провести розбір, вказати на речі, які сподобалися, які не сподобалися, що можна покращити, оцінити всебічно код. Тоді всім комфортно, всі будуть розуміти що очікується, як мислять люди з обох боків.
Задача мусить бути максимально цікавою, звучати просто, але містити якусь заковику.
При виконанні тестового завдання розробник мусить чомусь навчитися.

Розважаються в цирку, ще можна в музей сходити. Вчитись треба було в універі, але можете сходити на конфу чи подивитись відос в ютюбі :)

Тестове завдання — це інструмент для інтерв’юера отримати певну важливу інформацію про кандидата, щоб прийняти аргументоване рішення чи варто брати його на роботу.
Але тут маємо проблему: нормальний (тут не треба мега досвід, достатньо мати голову на плечах і побувати на десь 5 співбесідах незалежно від ролі) інтерв’юер може це навіть краще зробити за 45-120 хв співбесіди.
Ще тестове корисне, щоб зменшити величезний вхідний потік, наприклад коли наймають трейні або Амазон наймає в країні третього світу. Тут зменшення потоку відбувається випадковим чином, тобто не відсів «гірших», а відсів «невмотивованих».

Але, мало дати тестове, треба обовʼязково провести розбір, вказати на речі, які сподобалися, які не сподобалися, що можна покращити, оцінити всебічно код.

Така ж дитяча фантазія як і вимога оплатити тестове. Тестове дають, щоб зекономити час інтерв’юера, а не оплатити його роботу ментором для кандидата.

Дублюю посилання на розгорнуту відповідь dou.ua/...​signment-for-job-seekers

Тестове завдання — це інструмент для інтерв’юера отримати певну важливу інформацію про кандидата, щоб прийняти аргументоване рішення чи варто брати його на роботу.

Саме тому він має його виконати. А якщо ви кажете кандидату, що йому треба прочитати десятки документів, зрозуміти логіку роботи вашого API, а потім написати код, який на 100% співпадає з вашим поточним код-стайлом та пройде всі код-ревʼю та тести, то ви гарантовано його втратите.

Тестове дають, щоб зекономити час інтерв’юера, а не оплатити його роботу ментором для кандидата.

Культура в різних компаніях різна. Хтось шукає гребця, хтось — тіммейта.

Так вам на роботі цікаві непрактичні задачкі розв’язувати треба, чи всеж-таки

зрозуміти логіку роботи вашого API, а потім написати код, який на 100% співпадає з вашим поточним код-стайлом та пройде всі код-ревʼю та тести

?

Саме тому тестові не потрібні. Вони або нічого не тестують пов’язаного з роботою, або вимагають нереалістично багато часу кандидата (і все одно нічого не показують, бо може він тестове попросив друга зробити або фрилансера на апворку найняв)

Так вам на роботі цікаві непрактичні задачкі розв’язувати треба

Мені треба, щоб людина показала свій реальний рівень. Я бачив багато кандидатів, яки дуже гарно «співають», сиплять термінами ліворуч та праворуч, але не можуть написати примітивні три рядки коду, які знаходяться за межами фреймворку чи бібліотеки, про яку вони знають все-все. Мені потрібна людина, яка не пасує перед неординарними задачами. Мені потрібний інженер, а не кодер.

Вони або нічого не тестують пов’язаного з роботою

Вміння програмувати напряму повʼязане з роботою.

бо може він тестове попросив друга зробити або фрилансера на апворку найняв

Це буде одразу видно на розборі коду.

Тестове дають, щоб зекономити час інтерв’юера, а не оплатити його роботу ментором для кандидата.
Культура в різних компаніях різна. Хтось шукає гребця, хтось — тіммейта.

Помилкова дихотомія, незалежно чи вам весляр, чи тіммейт потрібні, немає сенсу витрачати купу часу на навчання незрозумілих людей, яких ви більше ніколи можете й не побачити. Ті хто не пройшов ДЗ, не є вашими ні веслярами, ні тіммейтами.
Знову ж чому б не витратити цей час на підготовку семінару для своїх тіммейтів? Чи після того, як їх найняли, вон вже веслярі? :)

немає сенсу витрачати купу часу на навчання незрозумілих людей, яких ви більше ніколи можете й не побачити

Є така річ, називається нетворкінг. Для пересічного весляра це незрозуміло взагалі. З точки зору довготривалого бізнесу це вельми непогано, це інвестиція в майбутнє співробітництво. В мене є купа співбесід, після яких люди дуже сильно хотіли попасти саме до мене в команду. Як ви думаєте, чому?

Знову ж чому б не витратити цей час на підготовку семінару для своїх тіммейтів?

Навіщо? Навчання — невідʼємна частина роботи.

З точки зору довготривалого бізнесу це вельми непогано, це інвестиція в майбутнє співробітництво. В мене є купа співбесід, після яких люди дуже сильно хотіли попасти саме до мене в команду.

з/п $7к є?

Є. А відповідний рівень є?

Ясно, і нашо такий нетворкінг?

Ясно, і нашо такий нетворкінг?

Бути в нашому нетворку — це велика честь

Почніть будувати власний, зрозумієте навіщо він потрібний.

Я не знаю нашо він вам...

Є така річ, називається нетворкінг.

Тобто ви очікуєте, що людина, якій ви відмовили в роботі, коли їй та робота була потрібна, радо буде допомагати вам в майбутньому? То запишіться на єдиноборства, кожаев он розраховував там завести потрібні зв’язки.

Знову ж чому б не витратити цей час на підготовку семінару для своїх тіммейтів?
Навіщо? Навчання — невідʼємна частина роботи.

Тобто на тіммейтів вам начхати, але отой чувак, що зараз нездатен зробити нескладний проект, в майбутньому буде вам допомагати.
Люди, ну хоч трошки думайте, моделюйте ситуації, а не фантазуйте.

В мене є купа співбесід, після яких люди дуже сильно хотіли попасти саме до мене в команду. Як ви думаєте, чому?

Бо їм була треба робота? Вони і до цього хотіли, бо якщо ні, то не ясно нах вони прийшли на співбесіду.

Тобто ви очікуєте, що людина, якій ви відмовили в роботі, коли їй та робота була потрібна, радо буде допомагати вам в майбутньому?

Ви розглядаєте відмову в роботі наче якесь покарання. Я чесно кажу, що очіувався певний рівень кандидата, після розбору завдання кандидат чесно дає оцінку самому собі, що його рівень не відповідає очікуваному, та в нього немає жодних образ чи претензій.

Тобто на тіммейтів вам начхати

Хто вам таке сказав? Уважно читайте написане (галочка за неуважність). Навчання є постійною та невідʼємною частиною робочого процесу.

Люди, ну хоч трошки думайте, моделюйте ситуації, а не фантазуйте

Якщо читати уважно написане та ще й намагатися зрозуміти це, то одразу стає все на свої місця. Якщо читати неуважно, та ще й інтерпретувати прочитане аби як, то трапляються конфузи. Ви до ТЗ так само ставитеся?

Бо їм була треба робота?

Бо вони бачили перспективу розвитку.

Хто вам таке сказав? Уважно читайте написане (галочка за неуважність). Навчання є постійною та невідʼємною частиною робочого процесу.

Саме тому ви:
1) Ставите під сумнів доцільність підготовки для них семінару. Бо навіщо вам питати навіщо це робити?
2) Готові витрачати час на навчання інших, але не колег.
Уважно прочитайте те що ви самі пишете.

Бо їм була треба робота?
Бо вони бачили перспективу розвитку.

Як ви це дізнались?
Багато людей йшли до вас на значно гірші матеріальні умови ніж мали на той момент? І вирішальним рішенням була саме співбесіда з вами?
Ви не задумувались чому ті люди взагалі приходили до вас на співбесіду, якщо мотивація у них з’явилась вже в результаті співбесіди?

Ставите під сумнів доцільність підготовки для них семінару.

Навіщо готувати семінар, який відбувається хай раз на місяць на дві години, якщо можна проводити те саме, але більш персонально та щоденно? От поясність мені логіку, чим семінар краще?

Готові витрачати час на навчання інших, але не колег.

Тут логіка AND, не OR. Колеги не можуть нескінченно навчатися. Їм теж треба відпочивати, засвоювати вивчене, працювати над задачами. Тому, якщо буде витрачено час інтервʼю на певні процедури, нікому не буде гірше.

Як ви це дізнались?

Хантінг працював.

Багато людей йшли до вас на значно гірші матеріальні умови ніж мали на той момент?

Гадки не маю, які в них були умови.

Ви не задумувались чому ті люди взагалі приходили до вас на співбесіду, якщо мотивація у них з’явилась вже в результаті співбесіди?

Я не знаю мотивації людей, чому вони ходять на співбесіди. Може їм потрібна робота, може свої сили спробувати, може хотіли розважитися. Неважливо взагалі. Важливо що вони будуть робити після співбесіди. Не для них, для мене.

Тестові завдання часто викликають негатив через свій об’єм або нерелевантність до реальних задач. Але якщо підхід змінити, це може стати цікавіше і корисніше для обох сторін.

Мінімальний обсяг — 2-3 години на завдання виглядають нормально. Це економить час і дає чітке уявлення про підхід кандидата.

Прозорість цілей — важливо розуміти, що саме перевіряють. Це допомагає сфокусуватися на потрібних аспектах і показати свої сильні сторони.

Фідбек — корисна зворотна відповідь мотивує навіть у разі відмови.

І якщо завдання цікаве й дійсно відображає реальні виклики, це додає бажання його виконати.

Але це все в ідеальному світі. У нас же реальний світ, де тестові потрібні лише щоб поза**бувати, або просто мати надуману причину відмовити.

Коли останній раз шукав роботу, то робив тестові. Проблема в тому, що у всіх них потрібно було повністю розвернути архітектуру з MVVM, Clean Architecture, DI, витяганням даних з сервера, якимось додатковими умовами та щоб зробити таке якісно треба 1-1.5 робочих дні, що очевидно не всім підходить.
Загалом під час активного пошуку можна і поробити їх, пам’ятаю 2 цікаві випадки:
1. Рекрутер у якості фідбеку вирішила переслати повідомлення, які дав розробник, не знаю чи вона їх читала перед цим, але хлопець там доволі грубо насміхався та виливав лайно на код та мене, що було доволі неприємно та в цю компанію я ніколи вже не піду.
2. Тестове дали з дедлайном на 3 години та сказали, що головне якість, а не кількість описаного функціоналу. Дуже швидко встиг розвернути все та виконати десь 2/3 описаних завдань, прийшла відмова, бо я не виконав іншу 1/3. Такі тестові з жорсткими часовими рамками не раджу нікому робити, бо був як вичавлений лимон після нього.

Я загалом за життя любив тестові завдання і кілька разів проходив на роботи саме по ним.
Але останні пару років ці онлайн тести з тестовими через гітхаб не давали жодного результату і причини відмов були дуже дивні.

Запам’ятав тільки одну компанію, що виклала опис завдання в пару сторінок.
Зробив, а вони почали чіплятись до того, що не було вказано в описі типу «мав би сам здогадатися» х_х.
На останню роботу зайшов співбесідою, тож мабуть зараз теж схилюсь до групи «проти ТЗ».

Каждые полгода появляются клоны тем
— Холивары айфон/андроид говно (нужное подчеркнуть), мастдай/макос/линукс
— Платные и бесплатные тестовые от кидал и занудных эйчаров
— лептоп на 13″ или игровой утюг на 17″ и 4кг веса

Тестовое нужно для тех, в ком есть сомнения, что оно вообще код не умеет писать и алгоритмы не сечет.

Лет 15 назад, меня, уже старшего разраба, алчущего рейза и печенек, 3 черта из цыклума на собесе начали гонять по синтаксису языка, после некоторого времени, я просто встал и вышел, потому что я в принципе с такими уродами не хочу пересекаться в жизни. Это было унизительно.

Вот тестовое может быть, но оно должно быть выполнимо на собесе, т.е. очень быстро, максимум час и дать тебе фидбек, что кандидат подходит.

Например у тебя некий бизнес, ты нанимаешь мида , то бери пример из своей архитектуры, ставь задачу очень близкую к реальной и спрашивай как это сделать по шагам

старшего разраба, алчущего рейза и печенек, 3 черта из цыклума на собесе начали гонять по синтаксису языка

В багатьох компаній є список тем які треба охопити і мінімальний рівень по кожній з них.
Це для того щоб оцінки від різних інтерв’юверів були однакові для людей з однаковим рівнем.

Это дичь изначальная, я когда видел такой подход у интервьюеров со стороны текущей компании где сотрудничал, сразу убирал.

Чем больше у тебя опыта, тем меньше ты обращаешь внимание на условные детали, а принимаешь решения на более абстрактном уровне. Синтаксис языка ок проверять на трейни, которые могут знать, а могут не знать язык, и вероятно не могут решать задачи более опытных разрабов. А те, когда выражают мысль на языке, не особо задумываться о синтаксисе, просто пишут на автомате.

Чем больше у тебя опыта, тем меньше ты обращаешь внимание на условные детали, а принимаешь решения на более абстрактном уровне.

Проблема в тому, що це робить процес таким, який майже неможливо відтворити: посади замість тебе іншого інтерв’юєра, або навіть тебе в радикально іншому настрої, й результати двох інтерв’ю не можна буде порівнювати в принципі. Це працює для компаній розміру мама-папа-шоп (в тому числі для початкових стадій існування стартапів), але повністю непридатно для системної роботи в довгу. Тому якийсь скрипт інтерв’ю — це реально нагальна потреба. Просто люди які в подібні скрипти насипають питання по синтаксису мови — ідіоти, але це не значить що інструмент поганий....

Запрошую в коментарях поділитися ідеями щодо умов (окрім грошей, звісно), за яких ви би не крутили носа від тестового завдання, а із задоволенням його б виконали

Окрім грошей мене можуть змотивувати позитивні емоції, які я отримаю під час виконання тестового. Наприклад, якщо це буде щось веселе — типу Телеграм бот, який шле рекрутеру кожні 5 хвилин повідомлення «Ну шо ви мене вже прийняли чи як? Коли буде фідбек, альо?!» Або сайт, де власники собак можуть зареєструватися і відмічати координати, де їхній песик посерунькав (можна навіть з додаванням фоток і з Image Recognition нейронкою, яка буде визначати чи це справді лайно на зображенні) та картою, на якій це буде відображатися.

Ну це просто приклади, не факт що я б реально за таке взявся, але я б виконав тестове завдання, якби прочитав його і заржав в голос від того, що просять)

Бо працювати над чимось нудним взагалі немає ніякого бажання, в житті і так багато нудних справ.

бо за результатом тестового не отримуєш ні оферу, ні, хоча б, фідбеку.

мені навпаки після тестового дали роботу, але то було завдання адекватне на півгодини роботи

Тестове завдання >>>> leetcode

Тестове завдання >>>> leetcode

Тестове завдання для вас:
— Треба випадкову імплементувати одну задачу з leetcode.com/...​t/?difficulty=HARD&page=1
— Додати всі необхідні тести
— Простий веб-уі для введення даних та відображення резултатів
— Оформити у вигляді гіт-репозиторія

П.С.
Перша задача в списку
962. Maximum Width Ramp 53.7% Medium
Для сайту який спеціалізується на програмерських задачах, якось іронічно, що не змогли зробити сортування по 1 параметру :)

Сплачуйте по дорослим погодинним рейтам, можливо навіть x2 рейт, тому що це більше стресу... наприклад 3 години тестове = 3*80$ = 240$. Робите 100% передоплату на рахунок ФОП — робимо тестове.

Навіщо тоді працювати, якщо можна фармити фейкові акаунти в LI та проходити тестові за гроші? :)

Немає ніякої різниці між тестовими і роботою.... Не зрозумів стосовно фармити акаунти в Li, все можна легко перевірити, неодноразово ловили індусів на фейковому досвіді та сертифікаціях.

Немає ніякої різниці між тестовими і роботою....

Різниця фундаментальна — відповідальність (як мінімум репутаційна, хоча в багатьох випадках до матеріальної в великих розмірах). Якщо ти будеш робити роботу «на від**ись», то ти ризикуєш втратити роботу (а за нагоди отримати й негативні референси в майбутньому, пролетівши таким чином мимо цікавих моживостей). Якщо ж ти тестове зробиш «на від**ись» то ти максимум не отримаєш офер (і то не факт), й власне все. Ніхто вже за 15 хвилин після перевірки тестового не згадає як тебе звати (а в деяких компаніях і знати цього перевіряючий не буде — тестові для перевіряючих анонімні щоб уникнути упереджень) й якість виконання тестового не буде мати жодних наслідків. Це тупо мертвий код на який всім насрати, тому ідея платити за нього більше ніж за продуктивну роботу — це якийсь захмарний нонсенс.

все можна легко перевірити, неодноразово ловили індусів на фейковому досвіді та сертифікаціях

Якісний бекграунд чек це не дуже просто й не безкоштовно, тому ніхто його не робить на ранніх етапах. Якщо за виконання тестових робити передплату, то бекграунд чек потрібен раніше (буквально як чи не найперший етап, одразу після начального скрінінгу), інакше буде як в анекдоті про «отут мені карта й пішла»...

Мій час коштує однаково у будь-якому випадку, так шо тут ви в прольоті з власними твердженнями.

Мій час коштує однаково у будь-якому випадку, так шо тут ви в прольоті з власними твердженнями.

І скільки вам платять за співбесіду? Я так розумію, що за співбесіду з ХР у вас коштує стільки ж скільки і технічна?

До побалакати з HR ще треба дійти, 90% як правило закінчується ще на етапі чату. Я мав на увазі, що платити треба за активність, що має високе навантаження, аналогічно робочому.

Звісно, ти можеш декларувати, що твоя година колупання в коді коштує рівно стільки ж, скільки година колупання в носі — але це є не більше ніж демагогія, оскільки в реалі твій час коштує рівно стільки, за скільки ти можеш його продати. Зрозуміло, що ніхто тобі не заплатить за тестове х2 від рейту який ті ж самі люди платять за роботу, бо це нонсенс. Але прайс повісити ніхто звісно не забороняє :)

Звісно, і пропозиція є на будь який рейт, навіть на 200$/h

Тут або ви хочете знайти роботу і тоді робите тестове безкоштовно, або робота хоче знайти вас і платить за тестове. Ніхто нікого не примушує.

з таким рейтом не код писати а нобелівські премії з фізики отримувати

Поділіть суму нобелівської премії на можливий час кар’єри програміста, Вас чекає сюрприз.

В мене нема зараз жодного пет-проекту. Тестові завдання це гарний спосіб випробувати нові технології, архітектури, що завгодно що важко використати на поточному місці роботи.

В чому проблема почати власний пет-проєкт в цікавій технології? Без «нагайки» ніяк?

Не працює в мене, нецікаво. Знаходжу купу більш цікавих речей окрім коду.

І що, задача «розробити зчитування тексту з PDF» від фірми «Рога і Копита» ще до співбесіди, автоматично стає більш цікавішої, аніж купа інших речей окрім коду? Дивні люди бувають!

Світ дуже великий і різноманітний.

Так, якщо після ознайомлення з моїми величезними зарплатними очікуваннями все одно не передумали давати цю задачу.

Вони може передумати і навіть після вашого виконання тестового. А придумати чим не сподобалось тестове може кожен, як показала практика.

Цілком згоден. Та коли думаєш піти спектися в волейбола чи покращити рівень свого професіоналізму, внутрішня мавпочка каже: «Ну і толку з того покращення, все одно до технічної співбесіди справа не доходить після того як ти озвучуєш свої зарплатні очікування, то навіщо напружуватися, краще піди в волейбольчика пропечися». А тут кажеш мавпочці — а ось за таке точно платять багато грошей, то я недаремно буду напружуватися.

і це правильно друже! життя це не одне програмування :)

що може змінити ваше ставлення до тестових (окрім грошей, звісно).

А чому окрім грошей звісно? Як раз гроші для мене поганий мотиватор: якщо у тебе вже є робота, то вільний час важливіше. Якщо немає, то відповідно час зазвичай є.

Моя мотивація більше у тому, наскільки завдання цікаве. Якщо завдання має комерційну цінність, то скоріше за усе відмовлюся.

ну бо гроші то занадто очевидний фактор

Якби це було так очевидно, то більшість розробників не відмовлялися від підробок. Але... Бажаючих не дуже багато...

Якщо тестове цікаве, то можу і зробити. Але я ембеддер, у нас своя атмосфера. Треба було зробити щось що пищить якусь мелодію, стало цікаво, зробив wma плеєр, не мп3, але і надана платформа все ж не дуже потужна. Компанія виявилася повним лайном, до речі, хоч і іменитим. Але саме тестове було цікавим. Тепер знаю що шим може і голос нормально грати.

1.Бо це займає багато часу, а профіт сумнівний.
2. Бо це асиметрично до затрат компанії на інтерв’ю — я свій час трачу а компанія ні. Тому компанії можуть зловживати складністю чи розміром завдань.

Сам зараз рев’юваю тестові завдання (така політика компанії при наймі), і бачу що люди тратять кілька днів щоб його зробити (коміти протягом кількох днів). В одного було майже 2 тижні.
Ефективніше зробити +30хв до інтерв’ю і попросити поревювати підготовлений MR з код смелами, поганою архітектурою і т.п. і відразу обговорити як це фіксати.

Якщо людина погоджується на тестове завдання, то для неї це має бути дуже бажана позиція, суттєво вище ринку для неї.

Я сам один раз (за 10+ років) починав робити тестове, потратив кілька годин, не доробив і забив.
І пішов на ті самі гроші в іншу компанію. Тому для компаній з ринковими умовами це швидше мінус ніж плюс

Бо це асиметрично до затрат компанії на інтерв’ю — я свій час трачу а компанія ні

Ну якщо нормально перевіряти, то там теж нормально часу вийде. Але ж ми розуміємо, що у того хто має перевіряти є проект, таски, мерж-реквести, і немає зайвих пари годин на перевірку тестового. А якщо ще й кандидатів багато, то тим більше.

Ну якщо нормально перевіряти, то там теж нормально часу вийде.

Мені займає 30-40хв, якщо це вже 3+ раз.
Як код рев’ю)

Наверное остальным погладить кота не предлагали.

Якщо це треба для роботи, куди я хочу потрапити з якихось причин. Для умовного нетфлікса з 3х компенсацією я не тільки код писати буду, а і сальтуху навчуся робити, якщо їм це по процесу треба буде. Стандартний офер на стандартні гроші зі стандартними умовами передбачає стандартний найм без додаткових опцій.
* х3 по зп то в якості прикладу, що більшості близький. Це може бути крута контора, крутий продукт, відповідність моїм потребам на даний момент та багато іншого.
Найпростіший критерій — коли дев пише бізнесу, то можна пропонувати тестове. Якщо бізнес деву — то не треба.

сальтуха то занадто, за гроші нову шию не купиш

Ну бувають же люди, які з цілою шиєю роблять сальтухи.

та тільки з цілою і роблять вобщімто
survival bias ))

бувають, а бувають шо мастер спорту а шию зламав, 3х компенсація не варта здоровья :)

Не хочу витрачати ваш час на читання коду, який написав ШІ.

Якщо дають тестове завдання з розрахунку, ми вам вислали листа і ваш час пішов, у вас є 2 години на все провсе > /dev/null їх. Людина може бути зайнята. Вам дається 24 години на завдання, зробіть, що встигнете, це скоріше перевірка навиків користування ChatGPT.
Якщо бачите потенціал в кандидаті, краще зробіть live coding

live coding це окремий скіл. Який часто взагалі не корелює з роботою.
Я наприклад на ньому просто зависаю. Ні рядочка коду не можу написати.
А на реальній роботі 2х швидше чим лайвкодери.
Та щей задачі там просто трешак з літкоду, який знову ж таки до реальної роботи ніякого відношення не має.

Та щей задачі там просто трешак з літкоду

Тому ви й зависаєте. Я й без лайв-кодінгу на такому зависаю, але на роботу це не впливає. Нормальний лайв-кодінг це коли тобі кажуть «реалізуйте от таку фічу» — і ти намагаєшся її реалізувати. У мене була парочка такий сесій де навіть гуглити можна було, бо вони спостерігали як я гуглю, чи читаю я доку, чи по стаковерфлоу бігаю, чи руснявий хабр якийсь читаю.

Я наприклад на ньому просто зависаю. Ні рядочка коду не можу написати.

Таке буває, але норм інтерв’юер зможе вас направити до рішення, що власне покаже йому куди важливіший атрибут — як з вами можна комунікувати і тд «софт скіли».

Та щей задачі там просто трешак з літкоду, який знову ж таки до реальної роботи ніякого відношення не має.

Тут ще одна часта помилка:
Зазвичай з літкоду має сенс давати хіба що прості задачі. Такими задачами пеервіряють, а точніше виводять на розмову про структури даних та універський КС.
Але є посони, що вважають, що джун __має__ вирішувати прості, мідл — середні, а сеньйор — складні задачі з літкоду.

Якщо роботи нема — інколи роблю окремі тестові, в основному якщо вважаю вакансію цікавою, але далеко не всі що пропонують. Якщо робота є — не роблю тестові взагалі, бо не бачу сенсу витрачати власний час, коли нема гострої необхідності шукати новий проект. В таких випадках можу запропонувати змінити тестове на інтерв’ю, деякі компанії погоджуються. Якщо не погоджуються, ну то нам не по дорозі :)
Взагалі вважаю що тестові це зачасту доволі затратна по часу справа з незрозумілим результатом, в основному неоплачувана, можуть довго потім перевіряти і тд. А якщо виконувати всі тестові що дають — можна фултайм займатися тільки цим, ще й безкоштовно))
Але було декілька робіт за кар’єру коли виходила на проект саме після виконання тестового.

Я не бачу великого сенсу у тестовому завданні. Рідкий спеціаліст, який заточений на це, зможе проконтролювати його виконання без особистого bias. Теоретично, це має якийсь сенс для pre-jun\jun, далі вже корисність цього підходу суттево падає. Це все особисте імхо.
Зрозуміло, що ці всі історії у топікстартера та у комментах, у більшості випадків, були у до-AI епоху, з приходом AI видача виконання завдання «додому» втратила взагалі будь який сенс. Якщо дуже хочеться, краще поганяти по якимось питанням з увімкненою вебкою без попередження (про необхідність вебки, вух — попередити).
Краще хай код покаже та розкаже що робив, що змінив на попередньому місці роботи. Ну або показати якісь місця з актуального проекту, та запитати що б він зробив.

На доу не додали можливість видялати комети?

За всю свою недовгу кар’єру робив 3 тестових. Щоб потрапити на свою першу і поки що теперішню роботу, тоді ще трейні. Друге тестове це відоме тестове ThinkCell, зрозуміло безумпішно. Третє тестове робив нещодавно, але вже як сіньор. Воно також привело до оферу, який я прийняв. Обидва тестові було цікаво робити. Що ще цікаво, так це те що вони були чимось схожі. Загалом нічого проти не маю, головне щоб було
1) В тему
2) Цікаве
3) Об’ємно невелике
4) Має даватись достатньо часу на його виконання
Ще був випадок, коли пропонували зробити дуже об’ємну задачу з проекту за 1к баксів, я тоді відмовився. Це виходив такий безкоштовний самостійний онбординг за дуже дешево

Двічі в житті робив тестове, обидва рази отримував і приймав офер. Але було багато не цікавих для мене тестових які я навіть не починав робити, просто ігнорував.

Якось дали тестове, час на виконання — 24 години від отримання ємайла.

То я так захопився, що після того як здав його — ще з місяць потім покращував.
На роботі таких цікавих тасок не пам’ятаю...
(офер надали, але через тиждень, і я вже прийняв на той момент від іншої компанії.)

А з самого свіжого, менторив якось одну програмістку, і... рев’ював її тестове.
Там був описаний домен, на 5 рядків. І треба було написати код, з 3-5 класами.
Толкове. Бо очевидно, неявна вимога була — максимально академічно по DDD.
Переписали разом, бо те що вона написала — було просто написанним в лоба. Не погано, але ж треба — показати «ООП головного мозку», а не реалізувати таску.
Пройшло, офер отримала. Потім ій лід сказав що найкраще виконання в неї було, а так — шлак якийсь шлють :D

задоволенням подискутував на цю тему

але перед дискусією, вам треба виконати завдання

ТЗ нормальная практика если:
1) на логику, что-то алгометрическое или спец. до 4-6-х часов, немного головой подумать
2) задание с бизнес логикой, от 6-ти часов если с четкими критериями и соот. компенсацией

нафіга це конторі

1. а як відсіяти фріків-ботів
2. існують люди що вміють торгувати обличчам на співбесіді. Але не для всіх ваканцій то головне. Комусь і роботу роботати. Від того що Ваня погано обличчам торгує — може мені то й не головне. Тому можу зробити якесь інтегральне оцінування — співбесіда 20 балів, тестове — 10 балів тощо
3. за великим рахунком Вишка — це і є купа тестових завдань + незалежне оцінювання.
4. живемо в передовій цифровій державі. Відтак суттєва кількість із нас працює на закордон — а там важко в наших дипломах розібратись — тому їм вірять однаково. Тому дають тестове.
5. особисто мені цікаво читати тестові. Я правда любитель ізысканных развлечений — даю людям projecteuler.net

1. а як відсіяти фріків-ботів
2. існують люди що вміють торгувати обличчам на співбесіді.

Найняти професіоналів, що вміють проводити співбесіди — це не ваш варіант?

5. особисто мені цікаво читати тестові. Я правда любитель ізысканных развлечений — даю людям projecteuler.net

Так і запишемо:
bogdan-artyushenko як і багато тих хто дає тестові не ставлять задачу найняти спеціаліста в команду, а керуються бажанням розважитись за рахунок контори :)

Найняти професіоналів, що вміють проводити співбесіди

щоб найняти прохвешіоналів треба спочатку мати прохвешіоналів що вміють наймати прохвешіоналів та ще й співбесіди проводити, а тих хто найме? 2. професіонали не так щоб безплатні.

2. професіонали не так щоб безплатні.

То ви за безплатно працюєте, буває.

UPD

щоб найняти прохвешіоналів треба спочатку мати прохвешіоналів що вміють наймати прохвешіоналів та ще й співбесіди проводити, а тих хто найме?

До речі, гарний поінт, чому треба оминати контори, які дають тестове завдання.

Десь так dou.ua/...​signment-for-job-seekers

за яких ви би не крутили носа від тестового завдання, а із задоволенням його б виконали.

1) Не будуть «крутити носа», коли від цього будуть бачити якусь користь.
2) З задоволенням, то завжди залежить від людини. Комусь в кайф пописати код після 8 годин написання коду, комусь подивитись на качечок.

Але ви не правильно формулюєте питання.
Правильне питання: Нафіга? Нафіга це кандидату? І куди важливіше нафіга це конторі? (деталі в статті вище і коментарях до неї)

Я правильно формулюю питання.

зробив колись тестове завдання, невелике, години на півтори-дві. усі функціональні вимоги виконані, працює як треба. ну послав. через пару днів наймаючий менеджер пише «мої співробітники Кумар і Санджіт сказали, що це не те, чого ми очікували». я хз що вони очікували, є вимоги, є код сервісів, все піднімається і працює як написано в тз. ну пишу тому хєру, «так а що не так, що ж ви таки хотіли?». у відповідь маячня типу «я сцк довіряю своїм Кумарам, якщо вони кажуть, що не те — значить не те, іди в анус не пиши сюди більше». після того випадку я тестових намагаюсь не робити.

кхммм.
у мене є одна ідея, скажемо так, заснована на особистому досвіді, тільки з іншого боку.
Теоретично вони могли побачити більш сильного конкурента.

На тепер ситуація наступна.

Робитиму тестове якщо:
* Мені цікаво з якихось причин. Я все ще люблю писати софт не зважаючи на купу років у індустрії.
* Це не потребує забагато часу. 1-2 години я готовий витратити.

Точно не робитиму якщо:
* Дуже нагадує реальну бізнесову проблему (безоплатно побрейнштормити людям рішення).
* Захочуть повний цикл з пайплайнами, деплоями, контейнерами, оце все (воно і за критерієм часу не пройде) .
* Якась абстрактна алгоритмічна муть.

Одного разу я витратив цілий вікенд на завдання бо було цікаво. Aspose, цікава нестандартна історія, потім я там працював. Рев’ю результатів з лідом також було масштабне.
Іншого разу подивившись на тестове я запитав на скільки це відповідає тому що доведеться робити на роботі. Відповіли що сильно відповідає. Відмовився бо зовсім було не цікаво, чим заощадив купу часу собі та людям.

Якби в нас було не declining empire — то була б інша справа.

Тобто якби працювало трудове законодавство (а не как-би-фоп) / суспільна мораль — то людина сиділа на допомозі по безробіттю*, відповідно чиновнички могли б в неї спитати «чому не шлеш тестове — а ми тобі платимо» — а потім так само і в HR — «вам тестове прислали — де відповідь». Або так само можна було піти до суду.

Щоправда, головне — моральність. Тобто якщо ви прислали тестове — то ви взяли на себе відповідальність його розглянути і врахувати.

А так, витратила людина з годину часу на ваканцію — а її взагалі ніц не читав, бо пани імейлів не читають. А ваканцій в лінкедині сотні.

І треба розуміти що і зі сторони Замовника та сама проблема. Прийшло тобі 100 резюме. А які з них взагалі писала людина?

* державна, приватна страховка — не суть

Дивись — все залежить від того, на скільки саме ця людина хоче саме цю роботу.
Якщо інженер вже має роботу і вона його в принципі влаштовує — гарна зарплата, цікавий проект, хороша команда, ставлення керівництва — але хочеться щось нового, а тут рекрутери самі написали і запропонували поспілкуватись, то який сенс йому робити тестове завдання? Витрачати на це час, зусилля...

Кандидат може поспілкуватись на інтерв’ю, і можливо ви один одному сподобаєтесь, і зможете запропонувати щось трошки краще і цікавіше, ніж у людини є зараз — і тоді буде думати приймати офер чи ні. А якщо є тестове — то просто нема сенсу на це витрачати час...)

Тестові завдання, з мого досвіду, готові робити два типа людей:
* джуніори, джун-ту-міддл, люди з досвідом до 3-4 років, і віком десь до 25-28, для яких нова позиція — це реально стрибок вгору — на гарніший тайтл, більшу зп, чи просто з малого аутсорсу в великий продукт.
** підтип — коли людина перекваліфікується в нову сферу — наприклад Senior Python вирішив перейти в ML, тоді є мотивація і для сіньйора (але джуна в новій сфері)
* людина, яка вже якийсь час сидить без роботи, не може знайти нову роботу і готова піти на все, навіть на тестове, щоб її розглянули в компанію :) Тим більше є багато вільного часу :)

Тому питання — кого ви шукаєте.
Якщо перспективного студента — міддла — треба тестове :)
Якщо досвідченого сіньйора, ліддла, архітекта — то боюсь наявністю тестового ви сильно звузите воронку кандидатів до не самих кращих, які сидять без роботи і готові робити тестове, бо багато вільного часу...)

ІМХО — тестове само по собі, це спосіб відмовити. Зазвичай це про суперечку щодо самої вакансії між тими хто робить співбесіду, і наймаючим менеджером який приймає решення.
Той же Live Coding значно простіший механізм — там можна подивитись як людина працює з інформацією і іншими людьми, чи знається на TDD, Pair programming, може уточнювати завдання, брейнштормити, знається на алгоритмах та методиках і таке інше тобто зднатна виконувати роботу.
Я ХЗ як це побачити на тестовому, дали мені якось в бутність мною джуніором на движку зробити Arkanoid воно же Brakeout (звісно не документації з движку, ні навіть хеадерів деяких довелось декомпілювати одну DLL через IDA ), усього то тиждень, щоб щось навояти (насправді я портонув під цей «движок» що був невеликою надбудовою над Direct X, приклади від Borland які йшли разом із C++ Builder в яких був той Breakeout) — відправив і жодного фідбеку. Потім як вже став доросліше, пригадав і подумав — не ну чо, завдання на Junior C++ позицію. Бачив багато разів потім таке і сам бував в ситуації, коли менеджер хоче комсомольску команду, там де треба сініорів і буде такий саботаж. Або навпаки, хоче сініора на джуніорску позицію — якісь баги фіксити чи покриття тестами збільшувати.

консультував сестру з тестовими завданнями:
— дуже часто їх взагалі нахто не перевіряє. Відсилаючи рандомну відповідь про помилки, не вірне виконання чи інші «невидумані історії». На прохання більш детального поясненя — мороз
— не вірні критерії чи неописані критерії. Де, наприклад, в JS задачі очікуєть TS. Хоча ніде не згадано про це, а рекрутер відповідає «робити чітко по завданню»
— доколупування до дрібниці, як tslint чи eslint, хоча критерія не було
— завдання типу «закінчити думку автора коду», де без декількох рюмок не розібратися
— 1 день на виконання завдання і 3+ дні перевірки

і це на Trainee/Junior позиції

і не варто забувати про тестові типу Genesis dou.ua/...​-end-test-tasks-examples, де потрібно витрати декілька днів за «спасібо» і «цікавий досвід»

Тестове завдання яке займає пів дня — має оплачуватися.

Хочете перевірити вміння писати код — дайте щось типу онлайн вирішення задач на платформах Hackerrank чи подібних, що займе 30 хв, ну чи годину max. Сумніваєтеся чи замість кандидата завдання зробив хтось більш досвідчений або «розумні» чати — зробіть на наступному етапі мітинг з шаренням скріну.

Бо часом дивлячись на тестові завдання, виникає враження що шукають варіанти як з тисячі хом’ячків безкоштовно назбирати продакшн код.

Зазвичай від тестового завдання не відмовляюсь.
Але все одно не можу зрозуміти його сенс, у більшості випадків.

— Подивитися як я пишу код? Так ви дивитесь лише результат, хто той код писав, скільки і як — невідомо.
— Подивитися на мій стиль коду, покриття тестами тощо? Так я прийду до вас на проект, де є ваші конвенції стилю, ваші вимоги до покриття тестами, і буду робити так само, як і ви робите.
— Подивитися, чи зможу я розібратися з якоюсь лібою або технологією? Ну це, припустимо, ще ок, але у вас працюють люди, усі розібралися, а я не розберуся? :))
— Зробити за вас таску нахаляву? Ну припустимо, але ж ви витратите більше часу, адаптуючи та перевіряючи мій код.
— Ви шукаєте людину, яка готова робити безкоштовно дурну роботу, і потім плануєте безкоштовні овертайми та аврали? Ну план такий собі, одне не витікає з іншого.

Я повністю розумію мотиви і цінність, наприклад, лів кодінгу, спільного код ревʼю, маленьких задач прямо на співбесіді. Навіть літкода як показника, що людина витратила час на його задрочення.

З задоволенням робила пару невеликих тестових на 3-4 години, коли була ще джуном: в першому була нова для мене технологія, в другому — цікава (як для джуна) інтеграція з платіжною системою. В обох випадках отримала офери.
Ще колись робила маленьке (на пару годин) тестове, за яке заплатили.
Ще колись пропонували тестове на 20 годин, яке б оплатили по ринковому рейту — відмовила, бо мала роботу на той момент.

Досі памʼятаю перші пошуки роботи і тестове від компанії BeeJee, де купа часу було змарновано не стільки на кодінг, скільки на інтеграцію свого коду з їх внутрішнім текстовим редактором (відкривати код в інших редакторах компанія категорично відмовлялась). Тоді ж я не отримала від компанії жодного фідбеку. Зараз би за таке диво й не взялася б, а тоді хапалась за будь-яку можливість.

Збираю власну статку, яка показує що якщо в процесі з лайв кодингом (чи тим більше «просто поговорити») я отримую офер грубо кажучі в 4 з 5 спроб, то з тестовими саксес рейт набагато нижчий й не дотягує навіть до 2 з 5. Тому за наявності вибору я зараз обираю «не витрачати час на тестові», бо статистично це буде згаяний час. Чому так теж більш-меньш зрозуміло: тестові перевіряє людина, й одному ктулху відомо що у неї в голові в цей момент, що її цікавить в твоєму рішенні в першу чергу — але на відміну від живого спілкування не має ані можливості запитати наперед, ані можливості пояснити рішення (рідмі ніхто теж не читає якщо там більше пари абзаців). Занадто просто, занадто складно, замало тестів, забагато тестів, а чому отут отак а не інакше — заї***ся здогатуватись що не так цього разу (адже навіть птеродактилі зустрічаються частіше за детальний фідбек за тестовими).

Збираю власну статку, яка показує що якщо в процесі з лайв кодингом

В мене навпаки, під час лайвкодингу — мозок просто відрубається. Ще завдання змінюєтсья прямо походу співбесіди. Одні хочуть псевдокод, щоб не витрачати час, інші хочуть прям готове рішення з урахуванням різних кейсів й повноцінними тестами.
В тестовому — навпаки є можливість спланувати наперед рішення, написати якісний читабельний код, приближено до реальної роботи.

В тестовому — навпаки є можливість спланувати наперед рішення

так потім буде follow-up, з питаннями по тестовому, мозок відрубиться і вас пішлють подалі.

Ну я писав не з точки зору того що простіше/меньш стресове, а з точки зору ефективності. Я коли перший раз стикнувся з лайв кодінгом ен років тому, то від хвилювання навіть англійською розмовляти забув як, не те що код писати. «Бе-е-е-е, ме-е-е-е, до побачення» :)

Але якщо робота таки потрібна, то краще вже пару раз по півгодини пережити трохи стресу й отримати офер, ніж на расслабоні в вільний час покодити щось, на що в 8 випадках з 10 навіть нормального фідбеку не дадуть, не те що оферу.

коли перший раз стикнувся з лайв кодінгом ен років тому, то від хвилювання навіть англійською розмовляти забув як, не те що код писати. «Бе-е-е-е, ме-е-е-е, до побачення» :)

Та бо такий самий скіл як кодінг, архітектура чи виступати.
Його треба качати — читати відповідну теорію і закріплювати на тестових співбесідах.

Завжди перед зміною роботи йшов на 2-3 тестові співбесіди. Тоді і хвилювання менше

Загалом залежить від того, чи я шукаю роботу, чи ні. Якщо я без роботи і в активному пошуку, то звісно, що буду робити. Але якщо я в пасивному пошуку, то не дуже хочу гаяти час — але навіть тоді я не відмовляю, а роблю з чатом гпт. Хіба якщо вакансія дуже сподобалась, то сам все зроблю.
Здається відмовляв лише двічі, там був існуючий проєкт і виглядало, ніби хочуть рересію зробити за мій рахунок.) І до речі, ще не зустрічав платних тестових — це на куа, в разі чого)

Я вважаю, що адекватне «тестове» це коли умовно дали пару класів і потрібно було порефакторити. І тут уже буде видно і соліди і драї з кісаси і оце ось усе.
А ще якщо й тестами покрито то взагалі супер.

А взагалі зазвичай поговоривши за досвід, що робив, як і чому можна зрозуміти рівень спеціаліста.

В мене є репозиторій де я зберігаю тестові завдання які робив для компаній.
Я С++ розробник.
Ось мій досвід:

Ableton — все класно, але взяли місцевого.

Advancis — теж саме, взяли місцевого. Хоч мало бути по іншому. Чел який проводив мені співбесіду, покидав компанію тож коли я відправив результат, його вже не було. Пізніше я списався з ним і він повідомив мене що взяли місцевого, хоча б якщо він був о компанії то рекомендував брати мене.

AnchorFree — дали завдання, кудись пропали. Не відповідали взагалі...

Aspose — зараз процюю тут.

CINEMO — поки робив завдання, щось там в них перегралось. Сказали що якщо шо то дадуть знати...

ESET — дали завдання, пообіцяли San Diego (USA). Коли зробив (за 1 тиждень з дозволених 2-х) сказали що з San Diego холд і на вибір дали або Польщу або Словакію (чи Словенію вже не пам’ятаю). Відмовився сам.

Native Instruments — Фідбеку так і не отримав.

Think Cell — їм чогось не сподобалось, хоча все працювало як треба. Пізніше дізнався про компанію більше і не дивлячись на те що в них непогані зарплати, радий що не зв’язався з ними. Хоча може до мене дійшла і не вірна інформаця про них.

Сomodo — Мітив в підрозділ розробки антивірусу. Зробив. Побалакали. Дещо довелся доводити. Запропонували в підрозділ браузера. Відмовився.

Зараз я вже не знаю чи має якийсь сенс інвестувати свій час в виконання технічних завдань.

ого, дуже цікавий підхід, ще не зустрічав такого, дякую!

Aspose — зараз процюю тут

користуючись оказією хочу похвалити продукт,
по результатах дворічного одночасного інтенсивного використання aspose.words і sautinsoft.net констатую, що ви вирвались вперед)

Я працюю не в підрозділі words. :-)

У Think Cell легендарне тестове. Думав це якась штука на годинку, але виявилось ні. Правда я зроузмів це занадто пізно. Не бачив ще в інтернеті рішення яке задовільняє їх вимоги, хоча загалом купа інфи про це тестове, в більшості негативні відгуки)

Не бачив такої інфи, але десь читав що там тікучка велика, тому вони весь час наймають. Ще був прикол.. Десь через рік після цього ТЗ, мені в LinkedIn пиша HR з якоїсь консалтінгової компанії і розповідае про класну контору, про великі зарплати і про те що це проекти під MS Office.
Я її питаю: ThinkCell ?
Вона: А ви вже проходили там співбесіду?
Я: Так, десь рік назад.
Вона: Вибачте, тоді я не можу її (вакансію) Вам запропонувати.
:-)

я вообще то очень люблю тестовые задания, но при условии что они релевантные. так как они позволяют показать твои реальные навыки. брал всегда, но ни разу это мне не помогло )
и вообще-то они достаточно редко встречались в % соотношении. но за многие годы поиска работы, кое что конечно попадалось

пожалуй самое лучшее тестовое было у Nexthink: Nexthink Windows Kernel Developer Quiz — version x.y — там около 10 задач. разных типов. мелкого и среднего размера. позволяет хорошо показать себя. первый раз делал его в 2015 году. за 1 день успешно выполнил. рекрутер связался со мной недели через 2-3 и пригласил на техническое интервью. я его вроде бы тоже вполне успешно прошёл и тот кто его проводил, сказал мне что бы я ждал, со мной свяжутся ( типа я почти принят ) но после этого так со мной никто и не связался. ни никакого feedback я больше не получил. даже шаблонного отказа. через несколько лет я снова сделал apply в Nexthink, снова получил Nexthink Windows Kernel Developer Quiz — правда уже более новой версии. все задачи (кроме одной пожалуй) там были уже другие. в целом тест стал даже лучше. я его выполнил (по моему субъективному мнению) даже лучше чем в первый раз. но на этот раз никакого feedback я вообще не получил. ни отказа, ничего.

пожалуй самое оригинальное «тестовое» задание было в компании Avecto ( сейчас это BeyondTrust) в 2017 кажется. только это было не тестовое задание, а реальное «рабочее», которое мне предложили сходу. им надо было свою DLL грузить из драйвера во все новые процессы. и хотели они это делать на максимально ранней стадии ( фактически даже до kernel32.dll) но у них это не получалось, крэшилось и тп. и мне предложили решить эту задачу в качестве «тестового» задания. что я успешно и сделал. за 1-2 недели ( уже не помню сколько это точно заняло времени). написал им демо проект. драйвер, длл, которая грузилась во все процессы, даже protected, хотя моя длл была не подписана. всё ок. передал им это. после чего они «пропали». просто перестали общаться со мной. не взяли на работу. и формально не отказали. и разумеется не заплатили работу тоже. жаль только что я тогда в public не выложил свое решение после этого. хотя на тот момент наверно никто ещё такого не делал. потом какая то фирма создала подобное решение (очень похожее на моё) и блог о нём написали. и Petr Beneš ( wbenny) все наши 3 решения были очень похоже, хотя разумеется были и некоторые отличия. только после этого я выложил своё решение на github

Think Cell — тоже имел с ними дело. их c++ я не решил. но у них было ещё другое, для reverse engineer position. они дают две очень большие длл ( 15-20мб где то). ну точнее 2 версии одной длл. и несколько адресов (rva) в одной длл. и предлагают найти соответствующие точки в другой. 3 часа времени. результаты надо вносить в Online form. первый тест — кажется 30 (!!да) точек. и 3часа на них. правда разница между двумя длл была минимальная. еле успел найти их все или почти все за эти 3 часа. получил feedback что выполнил это успешно и вместе с ним второе тестовое задание такого же рода. только на этот раз точек было 15, но разница между двумя версиями была очень большой. я его провалил. успел найти только 3 или 4 точки за это время. потом из принципа продолжил искать всё равно. хотя это уже не имело смысла. я нашёл наверно почти все 15 (в 1 сомневался). но это заняло у меня 3 полных дня а не 3 часа. повторно проходить это задание можно не раньше чем через 2 года. ок, через 2 или 3 года я ещё раз попытался. на этот раз сразу было 15 точек и большая разница между двумя длл (кажется они не изменились с прошлого раза, но я не сохранил результаты конечно). я нашёл 10 или 11 из этих 15. но это тоже было не ок. они зачисляют балы за каждую найденную точку а за ошибку снимают. сколько — не говорят, только предупреждают что очень сильно. то есть одна ошибка может перечеркнуть сразу несколько правильных ответов. вообще-то тест имхо очень плохой. он однобокий — проверяется лишь твоё умение в одном компоненте (статических анализ кода). в других (скажем отладка) они не проверяют. далее — зачем так много точек ? ну дайте 3-5 типичных. это более чем достаточно что бы проверить умеет человек решать такие задачи или нет. зачем 15 или тем более 30 ?! при заполнении формы — можно очень легко ошибиться — тупо внести результат не в ту ячейку. некоторые точки указывают на начало инструкции, а некоторое в середину. опять таки — зачем ? что бы проверить что кандидат понимает разницу между адресом инструкции и внутри неё ? но тот кто не понимает этого — не найдёт ни одной точки. а вот вероятность случайной ошибки (typo) это существенно повышает. и главное — зачем снимать балы за ошибки ? если бы вопросы были типа — есть 3-5 правильных варианта ответа и нужно выбрать из них один — это оправданно. что бы люди не угадывали случайно а давали ответы только тогда когда знают и уверены. но в данном тесте угадать невозможно. там сотни тысяч инструкций (возможных точек). гадать из сотен тысяч, серьёзно ? одна из точек имела 2 возможных кандидата в другой длл. и определить какой из этих 2 правильный я не мог. там очень не тривиально. 50 на 50. но и найти этих 2 кандидатов — тоже очень не простая задача. и что делать ? невозможно было указать как есть — я сузил до 2 вариантов а какой из них не знаю. можно было либо выбросить большой кусок проделанной работы либо рискнуть угадать 50/50 и в случае ошибки получить большой штраф. я рискнул. угадал или нет не знаю :)

veeam — у них был тест написать утилиту по хешированию большого файла. максимально быстро (например в несколько потоков или используя asynchrnous I/O — как я написал). задачу я решил быстро и правильно. выложил исходник и рабочий бинарник. а мне в ответ сообщили — что они не то поставили эту позицию на hold не то вообще приостановили найм. но позже они опять станут нанимать на эту позицию и обязательно со мной свяжутся. разумеется больше никогда я от них ничего не слышал. ну ладно. просто оставил утилиту на github.

eset — у них было задание по поиску строки (ansi/unicode) в файлах. потом показать список файлов где она есть, все вхождения её (offset) несколько символов до и после вхождения. я решил эту задачу и даже гораздо больше. написал полноценную GUI утилиту для этого. которая ищет максимально быстро и тп. мне там что то ответили. уже не помню что. к решению у них претензий быть не могло. причину отказа не помню, но не в тестовом. но саму утилиту включил в свой пакет отладчика, выложил на git и сам ей постоянно пользуюсь. как ни странно, она оказалась весьма полезной

в какой фирме было тестовое задание — написать сервис, который будет принимать запросы от клиента и возвращать SID клиента, если он администратор, иначе возвращать ошибку. я написал рабочее решение на RPC. моё решение понравилось. бинарник работал как надо. но потом когда мы на интервью стали разбирать мой исходный код.. интервьюер оказался с++ нацистом. сначала ему не понравился мой стиль. как я циклы использую для некоторых задач. а когда он увидел как как я union использую для преобразования типа... мы оба пошли на принцип, с предсказуемым результатом для меня

в другой фирме тоже было тестовое задание с сервисом. только там он должен был запустить notepad при каждом login/unlock в сессии пользователя. для меня такая задача — элементарна. и разумеется я её реализовал — быстро и правильно. выслал работающий бинарный и исходный код. но никакого feedback я не получил. отказа не получил. ничего. кстати здесь тест был после технического интервью.

как то в одной фирме (кипр) был небольшой тест, чисто алгоритмическая задача. ок. я написал. прислал решение. стал говорить с рекрутёром, который дал мне этот тест и которому я выслал ответ (через 2 часа +/-). и он спросил откуда я (он не спросил это сразу ДО теста). и получив ответ — сказал что вакансия уже закрыта и кандидат найден. 2 часа назад она была ещё открыта )) я конечно сказал ему прямо что он врёт. но результата это не изменило.

совсем недавно, я сделал apply на интерн позицию, с оплатой 600-800 $ в месяц. и там был тест. чисто математическая задача. на перестановки, комбинаторная (?). что то типа — напишите алгоритм как сложить кубик-рубика ( условно). я думал 2-3 дня но так и не смог её решить. разумеется я пытался найти по описанию эту задачу в инете и её решение. но так и ничего не нашёл ( надо отдать им должное, так они сумели переформулировать наверно известную задачу). ок. ну я честно отписал как есть — не могу, не знаю как решить ( ну и вообще я всё таки windows программист а не специалист по такого рода задачам). конечно как решается задача мне не сказали. зато сказали что эту задачу должны (в немного упрощённом случае) уметь решать школьники средних классов. и нормальные кандидаты решают её часа за 2. и это просто обобщение всем известной из одного детского мультфильма. а суть задачи — проверить как кандидат умеет обобщать — прийти от известного решения в частном случае к общему. только вот мультфильма этого я никогда не видел, об этой задаче никогда не слышал, не наю и её частного случая. с чего они решили что кандидаты обязаны это знать ? так что для меня это была задача не на обобщение известного.

конечно были и другие тестовые.. это пожалуй наиболее интересные/запомнившиеся случаи

Нічого собі у вас досвід з тестовими :))

это я ещё не все описал.. и так уже слишком много получилось букв

Але всерівно було дуже цікаво почитати.

Дуже цікавий досвід виконання тестових завдань. Трішки здивувало те, що після такого багатого досвіду Ви зробили apply на інтерн позицію.

А что делать если есть только очень part time позиция, с маленькой оплатой. Не могу найти ничего лучше поэтому уже на любые релевантные позиции по техническому описанию подаю. Но здесь тестовое я провалил.

Я з ядром windows доволі давно працював, та мені і досі час від часу в лінкедіні деякі компанії пропонують вакансії розробника драйверів ядра Windows. Останній раз, пригадую, це була cyberheaven. Два роки тому з threatlocker писали.

cyberheaven — ха-ха. я несколько лет назад проходил у них техническое интервью. пожалуй это было #2 по «неудачности». более «неудачное» у меня было только в Venn в начале 23. я работаю не только в kernel mode. в основном в user mode. в обоих режимах. и у меня исключительные знания и опыт в windows internals, low level development, win32/nt api и тп. но между мной и 2 интервьюерами сразу возникла похоже какая то личная неприязнь. особенно одним из них. которая всё более увеличивалась с каждым вопросом. любопытно что по ходу этого интервью я в том числе и упомянул об inject dll from driver который я написал для avecto. и что моя длл (не подписанная) загружалась во все процессы. на что мне сказали — что такого не может быть. так как в protected процессах действует политика — не загружать не подписанные образы. а я уже давно забыл детали того проекта 17 года — несколько лет прошло, с тех пор у меня была куча других проектов. но я точно знал что длл грузилась в protected процессы тоже. на что мне фактически сказали что я или вру или не достаточно квалифицирован, что бы проверить это. я же настаивал на своём. понятно что и так очень не дружественную атмосферу это не улучшило. но я всё — таки сам здесь виноват. на меня какое затмение нашло и я не смог им адекватно ответить. понятно что я получил отказ сразу после интервью. но не прямо в лицо, а через рекрутёра. но за эти 5 минут после интервью — я вспомнил. нет такой политики — не загружать не подписанную длл в процессе. есть политика — не создавать image section из не подписанного образа. в процессе загрузки длл — обычно нужно создать эту image section. и вот здесь возникает ошибка. но есть одно исключение. \knowndlls. если мы загружаем длл по имени только, без пути, система сначала ищет уже готовую секцию в \knowndlls. и если находит с таким именем — то использует её. то есть пропускается шаг создания image section. вот поэтому моя длл и грузилась. создавал же я эту секцию в \knowndlls из драйвера в контексте system процесса и один раз только. и делал я это не для обхода этой политики в protected процессах — а исключительно из соображений производительности — ну зачем каждый раз файл читать с диска, создавать секцию из него. когда можно сделать это один раз. и заодно проверить что файл мой, не изменён. так что обход получился сам собой и я этого вообще не помнил. не вспомнил во время интервью. через пол -часа описал всё это рекрутёру и попросил им передать. объяснение почему у меня действительно работало. рекрутёр передала мне их ответ — они не хотят читать, не хотят ничего больше слышать от меня.

а буквально месяца 2 назад — ко мне обратился рекрутёр из компании посредника на djinni и предложил позицию в cyberheaven . я сразу честно описал рекрутёру всю эту ситуацию и сказал что думаю они меня помнят, даже через несколько лет, и не захотят говорить со мной ещё раз. однако рекрутёр сказал что он всё равно передаст «apply» меня, он знает как говорить в такой ситуации — это его работа. если они откажут — он мне передаст. на следующий день этот рекрутёр посмотрел мой профиль на linkedin. но от мне так больше ничего не написал и не ответил. ни на djinni ни на linkedin. опять таки — даже элементарного отказа в двух словах. а спрашивать его самому — я посчитал ниже своего достоинства. вот такая история. хоть и не тестовое

и да — чисто технически — в 22 или 23 году — с очередным windows update — произошло изменение — теперь в protected processes не используется knowndlls. из за этого этот способ сейчас уже не работает. но тогда — работал. пишу на всякий случай, если вдруг кто то «умный» к этому пункту сейчас прицепится. от этого в частности перестала работать известная вещь ppldump

Не дякуйте:
Автор любить тестові завдання, але вони рідко приносили результат. Попри успішне виконання, часто компанії не надавали зворотного зв’язку або просто зникали. Він наводить приклади з Nexthink, Avecto, Think Cell та інших компаній, де тестові завдання не привели до роботи або були погано організовані.

да. я всё равно их люблю и буду делать, если попадётся ещё. главное что бы задание было релевантно позиции. а так и технические интервью могут быть очень не релевантными. у меня было как минимум 2 таких

Think Cell

Та це та ще гівноконтора. Я якось теж проходив їх домашнє завдання, там купа проблем — незрозумілі вимоги, фактична відсутність тестового інпуту/аутпуту, лише дві спроби на сабміт. Найбільше що мене взбісило — це те що вони перед завданням пишуть що воно займає 3 години, але дають тобі лічильник на 9 годин (!!!). Тобто я вирішив задачу за дві години, засабмітив, побачив що моє рішення не задовольняє якесь одну специфічну вимогу, потім сидів 7 годин читав що та вимога може означати та писав тест кейси.
Почитав трохи про них відгуки — є занадто багато негативних які приводять приклади токсичності менеджмента (по факту єдиного менеджера — Арно).

Якийсь прикол із зп — казали що перший рік вона у абсолютно всіх 120к, потім передивляються в залежності від твого перформансу. На моє питання «чи може після цього зп зменшитися» — мені HR нічого не відповіли.

Тобто по факту це компанія в котрій абсолютно відсутня повага до людей як явище. Просто хвала небесам що це явно видно ще на етапі інтерв’ю. Після цього я всім рекрутерам що мені писали розповідав про проблеми цієї компанії та дуже рекомендував не співпрацювати.

Зустрічне питання — а компанія дивиться і аналізує технічно то тестове завдання, чи просто в /дев/нулл шле одразу, бо справжнє рішення було прийняте менеджером ще до перших перемовин? Якщо результат роботи нікому не потрібний, то звісно що його ніхто не хоче робити.

Бо відверто класти болт на процес — це дорога з двостороннім рухом

Тестові завдання просто дешевий спосіб економити час і бюджет на хайринг, зменшити пайплайн, щоб не спілкуватись з кандидатами й класти на їх резюме великий і товстий

Відповідно таке ж відношення і до вакансії і до рекрутера і до немайбутньої команди. Принаймні в мене. Хай краще комусь щастя буде працювати в черговому кіоску, який не здатен витратити годину-дві на нормальне спілкування, а мені не тре

Дайте приклад тестового завдання, яке не може виконати ШІ?

Та з ймовірністю 70% будь-яке з першого разу навіть не скомпілюється. Якщо не віриш, можеш спробувати на практиці.

Claude дуже добре код пише. Учора ну от треба було викачати мангу (усі урли блобом в жсоні). З першої спроби вже була працююча прога на го. Через 5 хвилин уточнень з"явилась паралелізація та селектор директорії. Код взагалі не читав, а одразу запускав

На простих скриптах типу такого якраз зазвичай і показують, як «чатжпт заміняє програмістів» :) я ж про інше кажу

Знаю. Але якщо творчо підійти до відповіді, то буде саме те,

Роки два тому, коли шукав роботу вирішив відступити від принципу не робити тестові завдання, очікувано вийшла шляпа, а офер отримав там де тестового не було.

1. Зробив, заморочився. Відповідь: клієнт зупинив хайрінг, але гарне тестове. (найбільше часу забрало)
2. Не підійшло, 0 фідбеку, взагалі маю сумніви, що його хтось дивився.
3. Пройшов на другий етап. Воно було саме швидше із попередніх без заморочок.

В минулому були теж негативні моменти із тестовим. Умовно, ви не покрили тестами цей код, нащо ти кажеш, так ось же папка із тестами) Readme взагалі проігнорували, просто тіпи відкрили на 2 хвилинки і не вникаючи поперек переглянули)) Також буває, що по той бік хочуть бачити якийсь конкретний стиль, чи якийсь конкретний шлях вирішення проблеми і люди навіть не задумуються, що можна по іншому, і зразу реджект.

1. Коли шукаєш активно роботу, багато інтерв’ю, якщо кожен буде просити зробити тестове, це просто сил не стане на це. Щей безкоштовно.
2. Приховані вимоги. Не напишеш багато тестів, (навіть якщо кавердж буде 100%) все одно скажуть, що погано, не напишеш взагалі тестів то буде реджект, Мої улюблені це коли тобі дають умовно стартове репо і треба там щось доробити. Не повидаляєш лишні ліби, файли то теж буде реджект) Багато хто цих нюансів не знає, і фейлиться. І знову таки, чому це не написати прямо що ми хочемо бачити тести наприклад, бо у нас всі пишуть тести.
3. Роз*****йське ставлення до тестового, людина потратила час, а перевіряючі навіть можуть не запускати цей код, не уважно дивитись і т.д

Одним словом можна потратити 5 — 10 годин на тестове, і мати 0 результату, бо дуже багато погано складених тестових і безвідповідальних перевіряючих. А коли тобі треба 3 тестових зробити, то на 2 — 3 уже якось і мотивація закінчується цю фігню писати, яку не ясно чи взагалі будуть дивитись.

Тому зараз хіба б робив тестове кудись де дійсно хочеться працювати і за гроші.

Все просто: переінвестування. Зі сторони розробника частіше ніж ні ця інвестиція не повернеться. Компанія яка в такий спосіб проводить рекрутинг хоче забезплатно отримати кілька годин дорогого спеціаліста. Оскільки кандидатів зазвичай більше ніж один, то для більше 50% кандидатів це чисто втрачена інвестиція. Якщо ще з годиною втраченого часу можна змиритися то втрачати більше годин який в цьому сенс?

Щоб сказати чи зможе та чи інша людина робити типову для вашої компанії роботу — достатньо поговорити годину. Демонстрація попереднього проекту, декілька запитань по технологіям, які потрібно буде використовувати, вияснити чи в курсі людина про типові проблеми з перфомансом / безпекою, та й все.

Щоб сказати чи людині підійде колектив, чи достатньо вона дисциплінована, чи добре опановує нове — лише взяти на роботу і подивитися.

Тестове нічого не показує, лише час займе у всіх. Ніколи немає гарантії що кандидат робив його без сторонньої допомоги, придумати унікальне тестове — багато часу. Дати кандидату реальну кодову базу і попросити щось додати / виправити — серйозному бізнесу ніколи не дозволять політики безпеки, та й складно це буде для тестового (бо в будь-якому готовому застосунку треба час розібратися).

Виключення, які я би міг назвати:

1. Якщо кандидатів прямо неймовірно багато, зменшити їх кількість
  2. Робота дуже складна та унікальна, тестове складено так щоб перевірити чи може людина робити саме таку унікальну і складну роботу. Але прямо треба дуже уважно подивитися зі сторони чи дійсно ваша вакансія пердбачує унікальні скіли і має відповідну компенсацію

Коли починав junior -ом, то робив тестові але фідбеки отримував не завжди і це взагалі відбило охоту, наразі просто їх не розглядаю бо: коли ти в пошуку роботи і подався в 3-5 компаній і почнеш кожній робити тестове — то так і життя пройде

Коли мене цікавить вакансія то я радо виконую текстове щоб перевірити саме компанію, як відповідають на питання, як дають оцінку моєму рішенню. Таким чином тестую їх процеси та чи цікаво мені буде співпрацювати.

Нема таких умов.

На мою думку тестове завдання — один з найменш ефективних способів перевірки навичок кандидата. Якщо компанія не змогла придумати нічого краще — значить з процесами там щось не так, і швидше за все мені там не сподобається. That’s all.

Було таке один раз, що виконував тестове, після такого досвіду ніколи не виконую тестові завдання. Якщо комусь потрібно проаналізувати мій код, то відправляю в свій гітхаб.

Окей, зараз під час пошуку роботи може бути запросто 20 технічних співбесід до оферу. Виходить 20 тестових завдань максимально тупих, зроблених впустую. 20 просраних робочіх днів. Тобто повний місяць завантаження якоюсь хєрньою. Реально коли ти робиш 3-4-5 тестове підряд без оферу — бажання послати нафіг дуже сильно зростає. Робіть вже тестове як фінальну перевірку перед самим офером.

Адекватні варіанти були — коли компанія просить скинути код який ти писав, якийсь пет проджект чи щось таке. Й там вже по ситуації — якщо сумнівів немає що це людина сама робила й воно відображає потрібні навички — то навіщо взагалі тестове.

20 просраних робочіх днів. Тобто повний місяць завантаження якоюсь хєрньою.

сиди без роботи🤷‍♂️

Ну ох*єний підхід, давайте дозволимо компаніям мати нас у всі отвори, поки можуть, я ось вже зтикався з темою — кандидати працюють повний робочій день на компанію, нахаляву, якщо є робота — беруть відпуску. Давайте ще випробувальні терміни неоплачувані. Або «ти проект нам напиши, якщо нам сподобається — тоді оплатимо». Давайте овертаймити без вихідних — бо он там черга з кандидатів. Давайте соревнуватись в демпінгу.

Хоча я не знаю, такі компанії скоріш за все завжди були, просто раніше я їх відкинув би ще на стадії моніторингу вакансій.

Це капіталізм, а профспілка формошльопам не потрібна, як показали події з дія сіті.

Кодерки — в стійло! А ще краще — в окоп.

Та то просто троль! Хіба не видно? Не годуйте троля! )

що б дізнатись рівень людини потрібно ну хвилин 20 розмови, якщо компанія не може виділити то схоже не так вже і треба

Тому шо їх поки що не викинули на мороз.

Коли нарешті цих пихатих формошльопів викинуть з їх насидженого місця, то ті швидко усвідомлять поточний стан справ та будуть робити тестові аж бігом і ще просити.

Як би я хотів щоб ви були неправі, але я вже бачив в спамі лист, де на галеру 4 етапа відбору, один з яких тестове (платне). Це на сіньора фулстака за 5к.

Ще рекрутериня така «ой, а ви бачили мій попередній лист?» рази 4

зараз є багато пропозицій без тестових

Тестове має сенс лише у випадку, якщо у спеціаліста немає специфічного досвіду в портфоліо та для новачків. Було досить багато ситуацій, коли мені пропонували зробити безоплатне тестове без внятних вимог (намалюйте аппку таксі, наприклад) при наявності подібних живих проектів в кількості 10+ одиниць. Це для мене показує, на скільки компанія не бажає знайти хорошого спеціаліста: не має індивідуального підходу до людей та нехтує часом досвідчених здобувачів. Якщо б я йшла на проект, де мені довелося б будувати інтерфейси для космічних кораблів, в чому в мене немає жодного досвіду, звичайно, тестове або воркшоп були б потрібні і для компанії, і для мене.

Цікава думка, дякую!

Хз, бачу в тестових величезний плюс — показати свої навички, який особисто для мене перекриває усі мінуси. Перший, та і в цілому інші офери я отримував переважно за те, що сподобалося тестове

Більше половини тих, хто його вимагає, навіть не подивляться на те тестове, як показує практика.

Я про таке не чув, але в такому випадку згоден, що це не ок. Тут можу бути гордий за нашу компанію, яка окрім обов’язкового перегляду ще і фідбек дає 😎

Як на мене у тестових завданнях немає нічого страшного якщо вони розкривають максимум скілів кандидата при мінімумі зусиль.
Але часто дають щось дефолтне із інтернету. Що виглядає максимально тупо. Не хочу витрачати час на роботодавця, який полінився витратити час на складання ревалентного вакансії тестового.
Наступне опитування роби про лайв кодінг. Якщо так фігово з тестовими не уявляю що там
Для мене особисто це величезний червоний прапор, який говорить про те, що роботодавець страждає на таку хворобу, як мікроменеджмент і контролює процес а не результат.
Якщо гарне тестове, яке не можна так просто написати за допомогою ChatCPT та уважно вивчити код і позадавати питання по ньому, які засвідчать що за кандидата це тестове не писала третя особа. То цього більш ніж достатньо для оцінки скілів

з лайвкодингом трохи інша ситуація )

Якось запропонувала одна доволі велика компанія зробити неоплачуване тестове, «орієнтовно» годин на 16 по застосунку, що вже на лайві, і результати якого можуть бути використані в подальшій роботі компанією.

На мою пропозицію або скоротити розмір тестового, або сплатити по ринковому рейту, або замінити на воркшоп із наймаючим менеджером отримав відповідь, що таке не практикується і обов’язково треба тестове.

Як то кажуть, що ж. Не зійшлися.

Направду, цікавих тестових ніколи не зустрічав. Зазвичай це стандартні задачі по профілю. В моєму випадку «А поковиряйте якусь гру, опишіть її, скажіть що можна покращити».

Цікавий досвід, дякую!

Отже ніхто не хоче виконувати ваше тестове? А може тому що воно виглядає як довготривала робота, за яку не те що ніхто не заплатить, а навіть не напишуть у відповідь чи подивились взагалі чи ні. Саме тому більшість і не хочуть їх робити.

Ну ви бідкаєтесь з цього приводу, кажете, що 100% не хочуть робити тестове, окрім вашого кота, отже це вже перевірена інфа і воно дійсно ваше.

Цей кіт не лише тестові не хоче робити, він в принципі не слухається і дере штори.

Залежить від того, наскільки воно об’ємне. Нещодавно стикався з таким, що потребувало кількох робочих днів. У такому випадку це занадто. Але якщо його можна виконати за декілька годин після роботи, то чому б і ні. Заодно видно, як компанія ставить завдання, чи нормально прописані вимоги тощо.

Але якщо його можна виконати за декілька годин після роботи, то чому б і ні.

Навіть невелика сторінка в типовому круді — декілька годин роботи, а результат мало що продемонструє. Я не уявляю що б це могло бути щоб не займало багато часу і демонструвало навички.

Можливо рефакторинг. Дати кусок коду який треба покращити, переписати на більше нові техтології. Або код в якому написані юніт тести і треба виправити спеціально створені баги щоб тести працювали.

Так, але давати робочий код ніколи не можна стороннім особам, які ще не приняті на роботу і не підписавули NDA. Робити спеціально для тестового проект з продуманими багами — хто цим буде займатися

Бо, на їх думку, тестове завдання — лайно та відстій.

Страшно уявити, як ставляться до тестових ті, хто НЕ згоден їх виконувати.

тестове завдання — лайно та відстій.

там список був би довший

Підписатись на коментарі