Що таке «Синдром замиленого ока» та як з ним боротись

Чи було у вас таке, що ви працюєте над проектом довгий час і просто перестаєте помічати баги? У мене це трапляється часто, навіть якщо веду кілька проектів одночасно. І ось приходить колега, знаходить купу невідповідностей, а ти сидиш і думаєш: «Ну блін як же я міг пропустити це? Це ж як слон посеред кімнати! Дідько! Я поганий тестувальник.»
Хочу вас трішки потішити — це не ви поганий тестувальник, ви просто стикнулись з синдромом «замиленого ока».
Що ж це таке і звідки воно взялось?
Синдром замиленого ока виникає, коли людина довгий час працює з одним і тим же продуктом, кодом чи проектом і перестає помічати очевидні помилки або недоліки. Це пов’язано з тим, що наш мозок починає сприймати певну інформацію як «норму» і ігнорувати дрібні невідповідності, оскільки він адаптується до однакових візуальних або функціональних патернів.
Чому ж він виникає взагалі?
— Повторювані завдання.
Коли ми постійно виконуємо одні й ті ж дії, наша увага знижується, оскільки мозок «економить» енергію на звичному процесі.
— Притуплення уважності.
При довготривалій роботі над одним проектом, деталі починають сприйматися як очевидні, і ми перестаємо звертати на них увагу.
— Зниження інтересу.
Якщо робота над проектом стає рутинною або не викликає більше ентузіазму, це також може призвести до втрати уважності.
Що ж цим робити спитаєте ви? Звільнятись?
Ні! Ну звісно ж якщо ви саме цього хочете, і компанія і проект вам не подобаються — тоді just do it. Але переважно вас може все влаштовувати, та проект вже вам набрид і ви хочете втекти в далекі гори і забути про нього як страшний сон 😩
Давайте розлянемо декілька варіантів, які зможуть допомогти побороти синдром замиленого ока:
1) Підіть в далекі гори і на широкі полонини — жартую, але не зовсім. Візьміть відпустку або кілька вихідних днів — виключіть всі сповіщення, робочі чати і тд. Забудьте про проект і все що з ним звязано. Просто сконцентруйтесь на відпочинку. Таким чином ви переключите свою увагу з проекту на інші речі, а коли повернетесь — можливо на проекті вже додадуть нові фічі, накидають різних тасок і ви з новими силами візьметесь за цю гору роботи яка навалилась на вас — але ж це вже якесь різноманіття!
2) Якщо ви знаєте техніки тайм менеджменту — я вас вітаю, але цей пунктик поки не для вас. А ті хто вперше про це чує (блін прийдеться написати вам пост про це). Але ось вам порада з однієї з технік:
Під час роботи виділіть певний час який ви працюєте і який відпочиваєте. Як це роблю я? Я ставлю таймер на 1 год, якщо роблю якесь тяжке і нецікаве завдання, але говорю собі «Аделіна, ти маєш годину щоб зробити це, а потім ти відпочинеш і на наступну частину дня в тебе будуть лише легенькі завдання, давай зробимо це і підемо пити смачну каву!» (Самомотивація мусить бути!)
Я роблю це завдання повністю концентруючись лише на ньому — а коли дзвенить будильник — встаю і йду на кухню пити каву. Можу вийти на балкон, заземлитись трохи — дивлюсь на пташок, сонечко, хмарки, розлядаю листочки на деревах — стараюсь перевести свій мозок у спокійний режим який концентрується на чомусь новому і бажано приємному.
Цей відпочинок займає у мене від 10 — 30 хв, залежно наскільки була тяжка задача, яку я виконувала (і на скільки хороща погода надворі 😄 )
І звісно ж чекліст виконаних задач — це просто кайф для мене. Я викреслюю те, що вже зробила за день і прямо горжусь собою! Спробуйте, це дійсно допомагає.
3) Будьте чесними з собою і компанією — якщо ви відчуваєте вигорання від проекту, але не хочете змінювати компанію — спробуйте поговорити про це на 1:1 з HR. Я думаю, що якщо у вас правильно побудовані процеси роботи в команді то ви зможете обмінятись проектами зі своїм колегою, це піде на користь і вам, і йому, і самому проекту, нехай це навіть не буде назавжди — зробіть такий обмін на тиждень — ви побачите як зміниться ваше відношення до вашого ж проекту.
Але часто все доходить до того — що проект вже просто для вас став тягарем. Тоді, звісно ж, краще обговорити можливість обмінятись проектами назавжди, це буде більш якіснішим рішенням.
4) Нова для мене штука, про яку я нещодавно дізналась та виявилось, що розробники у мене в компанії використовують цю техніку час від часу, але ми просто не знали що воно прям якось називається)
Так от — Техніка Dojo 🤼♀️
Це метод навчання та вдосконалення навичок через практичні вправи у колективному середовищі. У світі IT цей підхід застосовують для вдосконалення як технічних навичок, так і командної роботи.
Які ж переваги цього методу?
— Спільне вирішення проблем: Учасники працюють над одним завданням або проблемою разом, що сприяє колективному мисленню та обміну знаннями.
— Чергування ролей: Один учасник, наприклад, займається тестуванням (driver), а інші спостерігають, аналізують процес та дають поради (navigators). Через певний час ролі міняються, і це дозволяє кожному учаснику побачити різні аспекти роботи: і з боку практичного тестування, і з боку критичного спостереження.
— Навчання через досвід: Учасники вчаться шляхом безпосередньої практики, застосовуючи нові техніки або інструменти на реальних задачах.
— Короткі сесії: Тренування в Dojo зазвичай триває короткий період, від кількох годин до кількох днів, з регулярними перервами для обговорення результатів і висновків.
Запропонуйте спробувати цей підхід у компанії — це дасть вам натхнення та мотивацію і відкриє ваш проект з іншої сторони!
5) Автоматизація рутинних процесів 🥱
Іноді синдром замиленого ока виникає через рутину. Якщо ви постійно робите ті самі дії вручну, спробуйте автоматизувати частину процесів, щоб звільнити свій мозок для більш креативної роботи. Я часто роблю це через Playwright, адже це найлегший, на мою думку, спосіб. А чи робите це ви та як саме?
6) Ментальні тренажери 💭
Використовуйте мобільні додатки, які пропонують вправи на розвиток пам’яті, логіки та критичного мислення (наприклад, Lumosity або Elevate).
7) Гра на увагу 🧐
«Що змінилося?»: Порівняйте дві картинки і знайдіть відмінності. Це допомагає тренувати уважність до деталей.
«Знайди 10 помилок»: Ця вправа також тренує спостережливість.
Часто в LinkedIn бачу такі ігри і відволікаюсь на них, бо це дійсно цікаво, а ще, як варіант, в цьому може допомогти chat gpt, який згенерує вам картинки або вправи, яких ви ще точно не зустрічали на просторах інтернету!
Ось вам також приклад такої гри:
Завдання: Знайдіть на картинці крокодила)

Сподіваюсь, цей блог стане для вас корисним і допоможе у подоланні «Синдрому замиленого ока» !
5 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівякось подумав про те, чим відрізняються вправи в підручниках, такі тести і т.п.... від реальних завдань у житті...
різниця у тому, що в першому випадку рішення завжди існує... можна підглянути правильну відповідь в кінці підручника...
у житті — не зовсім так, можна витратити купу часу, не знайти того крокодила... і невідомо, чи він там взагалі був 🙂
Можна сконцентруватись на крокодилі і не знайти його, а можна не знати що за завдання, подивитись на картинку і побачити крокодила в першу ж чергу, просто через те, що відсутнє концентрування на якомусь певному завданні)
колись готували склад під врожай яблук... десь 30 на 50 метрів...
був там бригадир, який керував роботою, і 10 робочих...
треба було забетонувати половину приміщення...
машини привозили, виливали бетон на підлогу, ми лопатами вирівнювали... фрагментами по кілька квадратних метрів...
виникла проблема — знаходячись у центрі подій, дуже складно зробити рівну підлогу в цілому... виходить то там яма, то там...
думали-думали... потім я відійшов вбік метрів на 20...
охопив поглядом весь майданчик... одразу ями стало видно...
На курятнику під стріхою, кольору дерев’яної стіни
та шо його там шукати)