Що таке «Синдром замиленого ока» та як з ним боротись

Чи було у вас таке, що ви працюєте над проектом довгий час і просто перестаєте помічати баги? У мене це трапляється часто, навіть якщо веду кілька проектів одночасно. І ось приходить колега, знаходить купу невідповідностей, а ти сидиш і думаєш: «Ну блін як же я міг пропустити це? Це ж як слон посеред кімнати! Дідько! Я поганий тестувальник.»
Хочу вас трішки потішити — це не ви поганий тестувальник, ви просто стикнулись з синдромом «замиленого ока».

Що ж це таке і звідки воно взялось?
Синдром замиленого ока виникає, коли людина довгий час працює з одним і тим же продуктом, кодом чи проектом і перестає помічати очевидні помилки або недоліки. Це пов’язано з тим, що наш мозок починає сприймати певну інформацію як «норму» і ігнорувати дрібні невідповідності, оскільки він адаптується до однакових візуальних або функціональних патернів.

Чому ж він виникає взагалі?
— Повторювані завдання.
Коли ми постійно виконуємо одні й ті ж дії, наша увага знижується, оскільки мозок «економить» енергію на звичному процесі.
— Притуплення уважності.
При довготривалій роботі над одним проектом, деталі починають сприйматися як очевидні, і ми перестаємо звертати на них увагу.
— Зниження інтересу.
Якщо робота над проектом стає рутинною або не викликає більше ентузіазму, це також може призвести до втрати уважності.

Що ж цим робити спитаєте ви? Звільнятись?
Ні! Ну звісно ж якщо ви саме цього хочете, і компанія і проект вам не подобаються — тоді just do it. Але переважно вас може все влаштовувати, та проект вже вам набрид і ви хочете втекти в далекі гори і забути про нього як страшний сон 😩

Давайте розлянемо декілька варіантів, які зможуть допомогти побороти синдром замиленого ока:
1) Підіть в далекі гори і на широкі полонини — жартую, але не зовсім. Візьміть відпустку або кілька вихідних днів — виключіть всі сповіщення, робочі чати і тд. Забудьте про проект і все що з ним звязано. Просто сконцентруйтесь на відпочинку. Таким чином ви переключите свою увагу з проекту на інші речі, а коли повернетесь — можливо на проекті вже додадуть нові фічі, накидають різних тасок і ви з новими силами візьметесь за цю гору роботи яка навалилась на вас — але ж це вже якесь різноманіття!

2) Якщо ви знаєте техніки тайм менеджменту — я вас вітаю, але цей пунктик поки не для вас. А ті хто вперше про це чує (блін прийдеться написати вам пост про це). Але ось вам порада з однієї з технік:
Під час роботи виділіть певний час який ви працюєте і який відпочиваєте. Як це роблю я? Я ставлю таймер на 1 год, якщо роблю якесь тяжке і нецікаве завдання, але говорю собі «Аделіна, ти маєш годину щоб зробити це, а потім ти відпочинеш і на наступну частину дня в тебе будуть лише легенькі завдання, давай зробимо це і підемо пити смачну каву!» (Самомотивація мусить бути!)
Я роблю це завдання повністю концентруючись лише на ньому — а коли дзвенить будильник — встаю і йду на кухню пити каву. Можу вийти на балкон, заземлитись трохи — дивлюсь на пташок, сонечко, хмарки, розлядаю листочки на деревах — стараюсь перевести свій мозок у спокійний режим який концентрується на чомусь новому і бажано приємному.
Цей відпочинок займає у мене від 10 — 30 хв, залежно наскільки була тяжка задача, яку я виконувала (і на скільки хороща погода надворі 😄 )
І звісно ж чекліст виконаних задач — це просто кайф для мене. Я викреслюю те, що вже зробила за день і прямо горжусь собою! Спробуйте, це дійсно допомагає.

Для цього зображення не надано альтернативного тексту

3) Будьте чесними з собою і компанією — якщо ви відчуваєте вигорання від проекту, але не хочете змінювати компанію — спробуйте поговорити про це на 1:1 з HR. Я думаю, що якщо у вас правильно побудовані процеси роботи в команді то ви зможете обмінятись проектами зі своїм колегою, це піде на користь і вам, і йому, і самому проекту, нехай це навіть не буде назавжди — зробіть такий обмін на тиждень — ви побачите як зміниться ваше відношення до вашого ж проекту.
Але часто все доходить до того — що проект вже просто для вас став тягарем. Тоді, звісно ж, краще обговорити можливість обмінятись проектами назавжди, це буде більш якіснішим рішенням.

4) Нова для мене штука, про яку я нещодавно дізналась та виявилось, що розробники у мене в компанії використовують цю техніку час від часу, але ми просто не знали що воно прям якось називається)

Так от — Техніка Dojo 🤼‍♀️
Це метод навчання та вдосконалення навичок через практичні вправи у колективному середовищі. У світі IT цей підхід застосовують для вдосконалення як технічних навичок, так і командної роботи.

Які ж переваги цього методу?
— Спільне вирішення проблем: Учасники працюють над одним завданням або проблемою разом, що сприяє колективному мисленню та обміну знаннями.
— Чергування ролей: Один учасник, наприклад, займається тестуванням (driver), а інші спостерігають, аналізують процес та дають поради (navigators). Через певний час ролі міняються, і це дозволяє кожному учаснику побачити різні аспекти роботи: і з боку практичного тестування, і з боку критичного спостереження.
— Навчання через досвід: Учасники вчаться шляхом безпосередньої практики, застосовуючи нові техніки або інструменти на реальних задачах.
— Короткі сесії: Тренування в Dojo зазвичай триває короткий період, від кількох годин до кількох днів, з регулярними перервами для обговорення результатів і висновків.

Запропонуйте спробувати цей підхід у компанії — це дасть вам натхнення та мотивацію і відкриє ваш проект з іншої сторони!

5) Автоматизація рутинних процесів 🥱
Іноді синдром замиленого ока виникає через рутину. Якщо ви постійно робите ті самі дії вручну, спробуйте автоматизувати частину процесів, щоб звільнити свій мозок для більш креативної роботи. Я часто роблю це через Playwright, адже це найлегший, на мою думку, спосіб. А чи робите це ви та як саме?

6) Ментальні тренажери 💭
Використовуйте мобільні додатки, які пропонують вправи на розвиток пам’яті, логіки та критичного мислення (наприклад, Lumosity або Elevate).

7) Гра на увагу 🧐
«Що змінилося?»: Порівняйте дві картинки і знайдіть відмінності. Це допомагає тренувати уважність до деталей.
«Знайди 10 помилок»: Ця вправа також тренує спостережливість.
Часто в LinkedIn бачу такі ігри і відволікаюсь на них, бо це дійсно цікаво, а ще, як варіант, в цьому може допомогти chat gpt, який згенерує вам картинки або вправи, яких ви ще точно не зустрічали на просторах інтернету!

Ось вам також приклад такої гри:
Завдання: Знайдіть на картинці крокодила)

Сподіваюсь, цей блог стане для вас корисним і допоможе у подоланні «Синдрому замиленого ока» !

👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Ctrl + Enter
Ctrl + Enter
7) Гра на увагу 🧐

якось подумав про те, чим відрізняються вправи в підручниках, такі тести і т.п.... від реальних завдань у житті...

різниця у тому, що в першому випадку рішення завжди існує... можна підглянути правильну відповідь в кінці підручника...

у житті — не зовсім так, можна витратити купу часу, не знайти того крокодила... і невідомо, чи він там взагалі був 🙂

Можна сконцентруватись на крокодилі і не знайти його, а можна не знати що за завдання, подивитись на картинку і побачити крокодила в першу ж чергу, просто через те, що відсутнє концентрування на якомусь певному завданні)

колись готували склад під врожай яблук... десь 30 на 50 метрів...
був там бригадир, який керував роботою, і 10 робочих...

треба було забетонувати половину приміщення...

машини привозили, виливали бетон на підлогу, ми лопатами вирівнювали... фрагментами по кілька квадратних метрів...

виникла проблема — знаходячись у центрі подій, дуже складно зробити рівну підлогу в цілому... виходить то там яма, то там...

думали-думали... потім я відійшов вбік метрів на 20...
охопив поглядом весь майданчик... одразу ями стало видно...

На курятнику під стріхою, кольору дерев’яної стіни

Знайдіть на картинці крокодила)

та шо його там шукати)

Підписатись на коментарі