Як правильно обирати IT-курси, щоб не натрапити на шахраїв

Сьогодні хочу зачепити цікаву тему, але одразу скажу, це суто моя суб’єктивна думка, ви також можете висловити свою, погодитись або не погодитись зі мною.

Мої 🚩🚩🚩 в ІТ курсах:

1) Обіцянки заробітку від 800/1000/3000 $/місяць зі старту

Люди зараз реально вірять в те, що айтішники заробляють мільйони і що будь-хто може лише кілька місяців повчитись і одразу ж заробляти так само ❌

2) Підтримка до працевлаштування

Якщо це менторство — то питань нема, це може бути правдою, але якщо це курси де таких як ви кожного дня по 200-300 людей, то про яку підтримку можна говорити? ❌

3) Безліч варіантів програми курсу

за 3000 грн дамо вам просто інфу з нету записану на відео
за 5000 грн 1 раз в тиждень ви зможете написати свої питання експерту (але не факт, що він відповість)
за 8000 грн експерт буде разом з вами дивитись відео і коментувати їх

Жартую звісно, але для мене це виглядає якось так 😁

4) Немає чіткої програми курсу, що за чим буде вивчатись, чи будуть домашки і тд
Вода + Вода = Супермега курс
Такого зараз дуууже багато, в тайтлі переважно «Ми навчимо вас...», «за місяць навчання ваш дохід складе...», «чому ви повинні обрати саме цей курс» і далі просто купа непотрібної інформації без суті ❌

5) Лише теорія, без практики
А нащо вам практика, на роботі всього навчитесь! Чула вже таке не один раз і мене досі дивує, що такі курси є ❌

6) Вебінар перед курсом де розповідають про крутість професії, 0 конкуренції і успішних людей які вже пройшли цей курс і знайшли роботу за кілька годин після курсу та почали гребти гроші лопатою ❌

7) «Вам не потрібно знати англійську»
Насправді ж це чистої води брехня, адже англійська потрібна всюди і завжди! І якщо ви думаєте що шкільної програми, яку ви проходили 10 років назад достатньо — то це зовсім не так ❌

8) Вам не потрібно знати нічого про комп’ютерні технології, ви ж не будете розробником
Особливо коли йдете вчитись на QA і чуєте, що це нетехнічна спеціальність — тікайте, бо це абсолютна брехня. Вам потрібно знати хоча б на базовому рівні технічні аспекти всієї сфери, адже у вашій роботі цього буде достатньо, лиш зрозумієте ви це тоді, коли вже потрапите на роботу (якщо не завалите співбесіду, де у вас будуть запитувати що таке devtools, cache,cookie і тд) ❌

Зробимо висновки?

— Обирайте курси з розумом 💡
Не потрібно вестись на купу грошей після завершення курсу, чи на гарантоване місце в ІТ, все буде залежати лише від вас! Курси — це не гарантія працевлаштування, це лише добре структурована і гарно подана інформація, яку вам необхідно засвоїти.

— Практика на курсі повинна бути присутньою, адже теорію можна вивчити і з інтернету, а от практичні навчики на курсі можуть стати хорошим доповненням до вашого портфоліо та кращого засвоєння матеріалу.💻

— Обирайте перевірені курси та перевірених людей (якщо це менторство або коучинг)🤝🏻. Інфоциганів найдзвичайно багато, а от людей, які дійсно зможуть дати вам необхідні знання та навички потрібно буде пошукати. Лінкедин та знайомі в певній сфері зможуть допомогти в цьому і дати поради з власного досвіду. Не бійтесь запитати!

— Вчіть англійську. 👩‍🎓 Постійно! Це не означає що ви пройшли 2 курси з англійської і вже стали мега онглічанами. Тут потрібно зрозуміти, що це довгий та постійний процес, навіть коли ваш рівень вже досягає високого, все одно потрібно багато практикуватись та говорити.

— Досліджуйте ринок 🔎
Ринок курсів та в цілому ринок ІТ. Звісно, тяжко встояти перед курсами, які обіцяють золоті гори після закінчення і працевлаштування за 1 день, та потрібно розуміти, що не все те золото, що блищить, деколи потрібно відфільтровувати всю інформацію та дивитись раціонально на те, що ви обираєте.

— Цікавтесь сферою, яку ви для себе обрали, знаходьте однодумців, читайте книжки, розвивайтесь у цьому напрямку, прислухайтесь до тих, хто вже давно в цій сфері, адже деколи саме люди допомагають нам та наштовхують нас на правильний шлях! 👥

👍ПодобаєтьсяСподобалось7
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Коли починала працювати в SEO взагалі була величезна проблема в пошуку інформації або нормальних курсів в цій сфері. Тому через декілька років набування досвіду було вирішено створити власний блог про seo і про інтернет-маркетинг вцілому www.seo-cookies.com, де детально розписую різну інформацію, якої мені так не вистачало на початку мого шляху.

Найкраще, що може бути — поступити на курс від IT компанії. З особистого досвіду, потрапив на Practical Course від Softserve, потім пройшов на Project Course, після його проходження на інтернатуру де працював над реальним проєктом, але для волонтерської компанії і через інтернатуру вже на саму вакансію, про все зайняло менше року, від проходження курсів до вакансії. Також є гарні курси від EPAM, які ведуть на вакансію

Вчити спершу основи на безкоштовних платформах — CS50, codecademy, udemy, codewars, hackerrank. Коли вже є базові поняття, тоді можна шукати ментора чи курси. В цій точці шахрайські курси вже не пройдуть, або принаймні вже є імовірність що навчитеся відрізняти цукерку від каки.

О, а на Udemy й безкоштовне щось трапляється? Те, що мені подобалось, було з постійною «знижкою», але все ж за гроші

На Udemy з безкоштовних бачив
1) курси-заманухи, де викладено дуже базові поняття і одразу ж рекламується платний курс цього ж автора
2) індуси з дуже важким акцентом (жую одразу три вареники)

У платних теж більшість Індуси.

Брала колись курс по базам у іспанця, то там такий неймінг був для таблиць та полів, що в мене аж кров з очей йшла. Так і не осилила той жах до кінця.

Локальні назви будь чого це взагалі жах.
Пам’ятаю колись рефакторив один сервіс після людини яка дуже любила локалізовані назви. Коли мені сервіс в Health check ендпоінті повернув «rabotaet» я сказав менеджеру що сильно промазав із естімейтом.

такий неймінг був для таблиць

Dinos por favor. 😁

Ще на початку 2000 були курси на DVD.

У нульових було модно книжки читати. Їх була неймовірна кількість. У тому числі була просто безліч відвертого шлаку.
Зараз увесь шлак пішов на курси. Тому можна обирати гарні книжки

Я б ще додала, що суттєвий ред флег — коли на курсі більшість менторів, які і перевіряють твої домашки — це випусники цих курсів без реального досвіду(

Краще все таки вибирати курси від IT компаній ( типу SoftServe Academy, Epam і тд)

Епам слабенькі(пройшов конкурс, вчився, але злився під кінець бо особисте сталось), але як я розумію вони готують програмістів під себе

Нещодавно чула історія від студента SoftServe, що лекції вів ментор без комерційного досвіду, і коли йому задавали питання, він зовсім не міг відповісти на них і потім все ж признався, що він жодного разу не працював ніде в реальних компаніях за цією спеціальністю, от лише вивчив програму курсу і почав її вести....
Тому раз на раз не приходиться.

Вчителі фізики ніколи не працювали над реальними фізичними дослідження, так само хімії і математики. А вчителі літератури ніколи не писали видатних творів чи поем. Хіба це не очікувано?

то як тоді ментор на курсі допоможе вирішити проблему, якщо він на практиці з нею ніколи не стикався? теорія працює не завжди, це те саме, що проходити співбесіду на мідла трейнішці без досвіду

Також вважаю не зовсім доцільно порівнювати школу та платні курси

Але ж вчителі і не обіцяють працевлаштування за їхнім фахом через 3 три дні після закінчення школи.

Цікаво, я сама закінчувала SoftServe Academy давніше і нашу групу вела лекторка, яка в Софті працює десь років десять. І дуже класно матеріал подавала
Можливо вони зараз вирішили змінити підхід(

Ну ви ж не вчились на усіх усіх курсах які у них є) я чула більше позитивного звісно, але від тестувальників, а от від девів чула і негатив, а особливо останнім часом☹️

Зробимо висновки?
— Обирайте курси з розумом 💡

я б ще додав:
— Наведіться на накручені відгуки на ДОУ від ботів випускників стосовно мейт та проджа 🤡

Закінчила мейт, і відгуки писали тільки ті хто справді хотів. Ніхто нікого не заставляв залишати відгук

вірю-вірю) ви випадково потрапили на цей ресурс та вихваляєте мейт? 😂

А як відрізнити фахівців від інфоциган?

Інфоцигани розказують які вони круті, скільки заробляють (переважно пишуть типу "За місяць я виріс з трейні до CEO і мій дохід зріс в 2689%), що за рік існування їхніх курсів вони випустили 1000000 студентів і вони зараз всі працюють в софтсервах і епамах, і це все вони розповідають на прогрівах до курсу 🙃

вони випустили 1000000 студентів і вони зараз всі працюють в софтсервах і епамах

А це легко перевіряється

А найголовніше — більшість курсів просто не вміють навчати. Навчати так, щоб знання не тільки отримати, але й залишити в голові. Але й в наших унверситетах таке скрізь.

ЦС50 — це рівень 18 річного студента, це не програмування навіть

Тут вже все залежить від людей. Хтось може вивчитись сам по відео на ютюбі, а комусь тяжко навіть загуглити якусь інфу, і такі люди обирають легший для себе шлях — заплатити грошики, і отримати ту ж саму інфу з інтернету, але в платному варіанті, та все ж якось структуровану (не завжди, але і таке буває). Для QA є багато безкоштовних курсів, але не всюди є прям усе, що необхідно навіть для рівня Trainee. Тут можу порадити для теорії — безкоштовний курс Попелюхи на ютюб, а для практики купити у неї платний, також безкоштовний є QA Testlab, але то чисто для початку, далі треба вже шукати собі по необхідності щось платне (по типу практика з API, SQL і тд). Також треба ще сказати про платформи де можна безкоштовно отримати досвід роботи в команді на проектах, наближених до реальності — Junfolio, Team Challenge і ще є кілька, але не можу рекомендувати їх.

Зайшов в статтю тільки щоб впевнитися, що тут буде коментар від вас щодо безкоштовних курсів 😁

Бо хочу, щоб початківці вибирали безкоштовні курси за замовчуванням, а досвідчені фахівці рекомендували їх і знали, де знайти

Тепер очікуємо статтю з контраргументами від провідних курсів)

Підписатись на коментарі