Як правильно обирати IT-курси, щоб не натрапити на шахраїв

💡 Усі статті, обговорення, новини для початківців — в одному місці. Приєднуйтесь до Junior спільноти!

Сьогодні хочу зачепити цікаву тему, але одразу скажу, це суто моя суб’єктивна думка, ви також можете висловити свою, погодитись або не погодитись зі мною.

Мої 🚩🚩🚩 в ІТ курсах:

1) Обіцянки заробітку від 800/1000/3000 $/місяць зі старту

Люди зараз реально вірять в те, що айтішники заробляють мільйони і що будь-хто може лише кілька місяців повчитись і одразу ж заробляти так само ❌

2) Підтримка до працевлаштування

Якщо це менторство — то питань нема, це може бути правдою, але якщо це курси де таких як ви кожного дня по 200-300 людей, то про яку підтримку можна говорити? ❌

3) Безліч варіантів програми курсу

за 3000 грн дамо вам просто інфу з нету записану на відео
за 5000 грн 1 раз в тиждень ви зможете написати свої питання експерту (але не факт, що він відповість)
за 8000 грн експерт буде разом з вами дивитись відео і коментувати їх

Жартую звісно, але для мене це виглядає якось так 😁

4) Немає чіткої програми курсу, що за чим буде вивчатись, чи будуть домашки і тд
Вода + Вода = Супермега курс
Такого зараз дуууже багато, в тайтлі переважно «Ми навчимо вас...», «за місяць навчання ваш дохід складе...», «чому ви повинні обрати саме цей курс» і далі просто купа непотрібної інформації без суті ❌

5) Лише теорія, без практики
А нащо вам практика, на роботі всього навчитесь! Чула вже таке не один раз і мене досі дивує, що такі курси є ❌

6) Вебінар перед курсом де розповідають про крутість професії, 0 конкуренції і успішних людей які вже пройшли цей курс і знайшли роботу за кілька годин після курсу та почали гребти гроші лопатою ❌

7) «Вам не потрібно знати англійську»
Насправді ж це чистої води брехня, адже англійська потрібна всюди і завжди! І якщо ви думаєте що шкільної програми, яку ви проходили 10 років назад достатньо — то це зовсім не так ❌

8) Вам не потрібно знати нічого про комп’ютерні технології, ви ж не будете розробником
Особливо коли йдете вчитись на QA і чуєте, що це нетехнічна спеціальність — тікайте, бо це абсолютна брехня. Вам потрібно знати хоча б на базовому рівні технічні аспекти всієї сфери, адже у вашій роботі цього буде достатньо, лиш зрозумієте ви це тоді, коли вже потрапите на роботу (якщо не завалите співбесіду, де у вас будуть запитувати що таке devtools, cache,cookie і тд) ❌

Зробимо висновки?

— Обирайте курси з розумом 💡
Не потрібно вестись на купу грошей після завершення курсу, чи на гарантоване місце в ІТ, все буде залежати лише від вас! Курси — це не гарантія працевлаштування, це лише добре структурована і гарно подана інформація, яку вам необхідно засвоїти.

— Практика на курсі повинна бути присутньою, адже теорію можна вивчити і з інтернету, а от практичні навчики на курсі можуть стати хорошим доповненням до вашого портфоліо та кращого засвоєння матеріалу.💻

— Обирайте перевірені курси та перевірених людей (якщо це менторство або коучинг)🤝🏻. Інфоциганів найдзвичайно багато, а от людей, які дійсно зможуть дати вам необхідні знання та навички потрібно буде пошукати. Лінкедин та знайомі в певній сфері зможуть допомогти в цьому і дати поради з власного досвіду. Не бійтесь запитати!

— Вчіть англійську. 👩‍🎓 Постійно! Це не означає що ви пройшли 2 курси з англійської і вже стали мега онглічанами. Тут потрібно зрозуміти, що це довгий та постійний процес, навіть коли ваш рівень вже досягає високого, все одно потрібно багато практикуватись та говорити.

— Досліджуйте ринок 🔎
Ринок курсів та в цілому ринок ІТ. Звісно, тяжко встояти перед курсами, які обіцяють золоті гори після закінчення і працевлаштування за 1 день, та потрібно розуміти, що не все те золото, що блищить, деколи потрібно відфільтровувати всю інформацію та дивитись раціонально на те, що ви обираєте.

— Цікавтесь сферою, яку ви для себе обрали, знаходьте однодумців, читайте книжки, розвивайтесь у цьому напрямку, прислухайтесь до тих, хто вже давно в цій сфері, адже деколи саме люди допомагають нам та наштовхують нас на правильний шлях! 👥

👍ПодобаєтьсяСподобалось8
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

Найкраще, що може бути — поступити на курс від IT компанії. З особистого досвіду, потрапив на Practical Course від Softserve, потім пройшов на Project Course, після його проходження на інтернатуру де працював над реальним проєктом, але для волонтерської компанії і через інтернатуру вже на саму вакансію, про все зайняло менше року, від проходження курсів до вакансії. Також є гарні курси від EPAM, які ведуть на вакансію

Вчити спершу основи на безкоштовних платформах — CS50, codecademy, udemy, codewars, hackerrank. Коли вже є базові поняття, тоді можна шукати ментора чи курси. В цій точці шахрайські курси вже не пройдуть, або принаймні вже є імовірність що навчитеся відрізняти цукерку від каки.

О, а на Udemy й безкоштовне щось трапляється? Те, що мені подобалось, було з постійною «знижкою», але все ж за гроші

На Udemy з безкоштовних бачив
1) курси-заманухи, де викладено дуже базові поняття і одразу ж рекламується платний курс цього ж автора
2) індуси з дуже важким акцентом (жую одразу три вареники)

У платних теж більшість Індуси.

Брала колись курс по базам у іспанця, то там такий неймінг був для таблиць та полів, що в мене аж кров з очей йшла. Так і не осилила той жах до кінця.

Локальні назви будь чого це взагалі жах.
Пам’ятаю колись рефакторив один сервіс після людини яка дуже любила локалізовані назви. Коли мені сервіс в Health check ендпоінті повернув «rabotaet» я сказав менеджеру що сильно промазав із естімейтом.

такий неймінг був для таблиць

Dinos por favor. 😁

Ще на початку 2000 були курси на DVD.

У нульових було модно книжки читати. Їх була неймовірна кількість. У тому числі була просто безліч відвертого шлаку.
Зараз увесь шлак пішов на курси. Тому можна обирати гарні книжки

Я б ще додала, що суттєвий ред флег — коли на курсі більшість менторів, які і перевіряють твої домашки — це випусники цих курсів без реального досвіду(

Краще все таки вибирати курси від IT компаній ( типу SoftServe Academy, Epam і тд)

Епам слабенькі(пройшов конкурс, вчився, але злився під кінець бо особисте сталось), але як я розумію вони готують програмістів під себе

Нещодавно чула історія від студента SoftServe, що лекції вів ментор без комерційного досвіду, і коли йому задавали питання, він зовсім не міг відповісти на них і потім все ж признався, що він жодного разу не працював ніде в реальних компаніях за цією спеціальністю, от лише вивчив програму курсу і почав її вести....
Тому раз на раз не приходиться.

Вчителі фізики ніколи не працювали над реальними фізичними дослідження, так само хімії і математики. А вчителі літератури ніколи не писали видатних творів чи поем. Хіба це не очікувано?

то як тоді ментор на курсі допоможе вирішити проблему, якщо він на практиці з нею ніколи не стикався? теорія працює не завжди, це те саме, що проходити співбесіду на мідла трейнішці без досвіду

Також вважаю не зовсім доцільно порівнювати школу та платні курси

Але ж вчителі і не обіцяють працевлаштування за їхнім фахом через 3 три дні після закінчення школи.

Цікаво, я сама закінчувала SoftServe Academy давніше і нашу групу вела лекторка, яка в Софті працює десь років десять. І дуже класно матеріал подавала
Можливо вони зараз вирішили змінити підхід(

Ну ви ж не вчились на усіх усіх курсах які у них є) я чула більше позитивного звісно, але від тестувальників, а от від девів чула і негатив, а особливо останнім часом☹️

Зробимо висновки?
— Обирайте курси з розумом 💡

я б ще додав:
— Наведіться на накручені відгуки на ДОУ від ботів випускників стосовно мейт та проджа 🤡

Закінчила мейт, і відгуки писали тільки ті хто справді хотів. Ніхто нікого не заставляв залишати відгук

вірю-вірю) ви випадково потрапили на цей ресурс та вихваляєте мейт? 😂

А як відрізнити фахівців від інфоциган?

Інфоцигани розказують які вони круті, скільки заробляють (переважно пишуть типу "За місяць я виріс з трейні до CEO і мій дохід зріс в 2689%), що за рік існування їхніх курсів вони випустили 1000000 студентів і вони зараз всі працюють в софтсервах і епамах, і це все вони розповідають на прогрівах до курсу 🙃

вони випустили 1000000 студентів і вони зараз всі працюють в софтсервах і епамах

А це легко перевіряється

А найголовніше — більшість курсів просто не вміють навчати. Навчати так, щоб знання не тільки отримати, але й залишити в голові. Але й в наших унверситетах таке скрізь.

ЦС50 — це рівень 18 річного студента, це не програмування навіть

Тут вже все залежить від людей. Хтось може вивчитись сам по відео на ютюбі, а комусь тяжко навіть загуглити якусь інфу, і такі люди обирають легший для себе шлях — заплатити грошики, і отримати ту ж саму інфу з інтернету, але в платному варіанті, та все ж якось структуровану (не завжди, але і таке буває). Для QA є багато безкоштовних курсів, але не всюди є прям усе, що необхідно навіть для рівня Trainee. Тут можу порадити для теорії — безкоштовний курс Попелюхи на ютюб, а для практики купити у неї платний, також безкоштовний є QA Testlab, але то чисто для початку, далі треба вже шукати собі по необхідності щось платне (по типу практика з API, SQL і тд). Також треба ще сказати про платформи де можна безкоштовно отримати досвід роботи в команді на проектах, наближених до реальності — Junfolio, Team Challenge і ще є кілька, але не можу рекомендувати їх.

Зайшов в статтю тільки щоб впевнитися, що тут буде коментар від вас щодо безкоштовних курсів 😁

Бо хочу, щоб початківці вибирали безкоштовні курси за замовчуванням, а досвідчені фахівці рекомендували їх і знали, де знайти

Тепер очікуємо статтю з контраргументами від провідних курсів)

Підписатись на коментарі