Як правильно обирати IT-курси, щоб не натрапити на шахраїв
Сьогодні хочу зачепити цікаву тему, але одразу скажу, це суто моя суб’єктивна думка, ви також можете висловити свою, погодитись або не погодитись зі мною.
Мої 🚩🚩🚩 в ІТ курсах:
1) Обіцянки заробітку від 800/1000/3000 $/місяць зі старту
Люди зараз реально вірять в те, що айтішники заробляють мільйони і що будь-хто може лише кілька місяців повчитись і одразу ж заробляти так само ❌
2) Підтримка до працевлаштування
Якщо це менторство — то питань нема, це може бути правдою, але якщо це курси де таких як ви кожного дня по
3) Безліч варіантів програми курсу
за 3000 грн дамо вам просто інфу з нету записану на відео
за 5000 грн 1 раз в тиждень ви зможете написати свої питання експерту (але не факт, що він відповість)
за 8000 грн експерт буде разом з вами дивитись відео і коментувати їх
❌
Жартую звісно, але для мене це виглядає якось так 😁
4) Немає чіткої програми курсу, що за чим буде вивчатись, чи будуть домашки і тд
Вода + Вода = Супермега курс
Такого зараз дуууже багато, в тайтлі переважно «Ми навчимо вас...», «за місяць навчання ваш дохід складе...», «чому ви повинні обрати саме цей курс» і далі просто купа непотрібної інформації без суті ❌
5) Лише теорія, без практики
А нащо вам практика, на роботі всього навчитесь! Чула вже таке не один раз і мене досі дивує, що такі курси є ❌
6) Вебінар перед курсом де розповідають про крутість професії, 0 конкуренції і успішних людей які вже пройшли цей курс і знайшли роботу за кілька годин після курсу та почали гребти гроші лопатою ❌
7) «Вам не потрібно знати англійську»
Насправді ж це чистої води брехня, адже англійська потрібна всюди і завжди! І якщо ви думаєте що шкільної програми, яку ви проходили 10 років назад достатньо — то це зовсім не так ❌
8) Вам не потрібно знати нічого про комп’ютерні технології, ви ж не будете розробником
Особливо коли йдете вчитись на QA і чуєте, що це нетехнічна спеціальність — тікайте, бо це абсолютна брехня. Вам потрібно знати хоча б на базовому рівні технічні аспекти всієї сфери, адже у вашій роботі цього буде достатньо, лиш зрозумієте ви це тоді, коли вже потрапите на роботу (якщо не завалите співбесіду, де у вас будуть запитувати що таке devtools, cache,cookie і тд) ❌
Зробимо висновки?
— Обирайте курси з розумом 💡
Не потрібно вестись на купу грошей після завершення курсу, чи на гарантоване місце в ІТ, все буде залежати лише від вас! Курси — це не гарантія працевлаштування, це лише добре структурована і гарно подана інформація, яку вам необхідно засвоїти.
— Практика на курсі повинна бути присутньою, адже теорію можна вивчити і з інтернету, а от практичні навчики на курсі можуть стати хорошим доповненням до вашого портфоліо та кращого засвоєння матеріалу.💻
— Обирайте перевірені курси та перевірених людей (якщо це менторство або коучинг)🤝🏻. Інфоциганів найдзвичайно багато, а от людей, які дійсно зможуть дати вам необхідні знання та навички потрібно буде пошукати. Лінкедин та знайомі в певній сфері зможуть допомогти в цьому і дати поради з власного досвіду. Не бійтесь запитати!
— Вчіть англійську. 👩🎓 Постійно! Це не означає що ви пройшли 2 курси з англійської і вже стали мега онглічанами. Тут потрібно зрозуміти, що це довгий та постійний процес, навіть коли ваш рівень вже досягає високого, все одно потрібно багато практикуватись та говорити.
— Досліджуйте ринок 🔎
Ринок курсів та в цілому ринок ІТ. Звісно, тяжко встояти перед курсами, які обіцяють золоті гори після закінчення і працевлаштування за 1 день, та потрібно розуміти, що не все те золото, що блищить, деколи потрібно відфільтровувати всю інформацію та дивитись раціонально на те, що ви обираєте.
— Цікавтесь сферою, яку ви для себе обрали, знаходьте однодумців, читайте книжки, розвивайтесь у цьому напрямку, прислухайтесь до тих, хто вже давно в цій сфері, адже деколи саме люди допомагають нам та наштовхують нас на правильний шлях! 👥
32 коментарі
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів