Як прокачати QA-команду: чотири стратегії розвитку тестувальників

💡 Усі статті, обговорення, новини про тестування — в одному місці. Приєднуйтесь до QA спільноти!

Привіт! Я Віталій, QA Lead у HOLYWATER з екосистеми Genesis. Відповідаю за тестування мобільних і вебзастосунків, а також мобільних ігор. Оптимізую процеси й налаштовую нові напрями тестування.

За час роботи у компанії я запровадив єдині принципи тестової документації та стандартизований флоу тестування для всіх продуктів HOLYWATER, а також QA у маркетинг для покращення наших креативів та плейблів. Паралельно займаюся розвитком асинхронної культури й допомагаю молодим спеціалістам пройти шлях від Trainee до Senior і проджект-менеджерів.

У цій статті я хочу поділитися досвідом і практичними порадами, як розвивати свою команду. Крім класичного розвитку за ґрейдами та напрямами, розповім про сценарії розвитку QA-менеджерів, Senior-спеціалістів, які за hard skills сильніше свого менеджера. А ще про світчинг QA у продуктові команди.

Ефективний найм — база для розвитку

Розвинути QA-спеціаліста від Trainee до Senior можливо тільки якщо вам вдалося найняти дійсно «свою» людину. Яка не просто закриватиме якісь таски, а буде метчитися з командою, розділяти цінності та захоче залишитися в компанії надовго. Тому це має бути win-win історія: ви очікуєте від спеціаліста ініціативності та віддачі, і маєте надати йому можливості для розвитку.

Коли ми говоримо про помилки у наймі — йдеться не тільки про те, що кандидат чогось не вміє або не відповідає якимось стандартам. Найняти людину, потенціал якої залишиться нереалізованим — це менеджерська помилка. Процес найму, про який я далі розповім, допомагає оцінити, чи відповідає кандидат очікуванням компанії, і чи зможе вона задовольнити його потреби у розвитку.

Наразі ринок перенасичений кандидатами, що робить процес відбору складнішим.

Перший етап у HOLYWATER — тестове завдання, що охоплює реальний скоуп завдань, з якими кандидат зіштовхнеться у цій ролі. Так ми зможемо повноцінно оцінити його навички, а він — зрозуміти, чи підходить йому ця роль та компанія. Окрім технічних завдань, додаємо тести на уважність та навички дослідження. А також детально прописуємо критерії оцінки тестового завдання, щоб забезпечити справедливість та прозорість найму.

Наступним кроком є співбесіда. Крім технічних питань, це можливість оцінити, чи збігаються цінності кандидата і компанії. У команді ми розвиваємо такі принципи QA-культури, а отже, шукаємо їх у кандидатах:

• Clarify: уміння уточнювати всі вимоги, ставити правильні питання.
  • Improve: постійне вдосконалення своїх навичок, вміння вчитися на помилках і оптимізувати процеси.
  • Explore: інтерес до нових технологій і підходів, готовність вивчати нове.
  • Talk: вміння ефективно комунікувати й тримати фокус на важливому.
  • Double check: уважність та перевірка результатів своєї роботи.

Важливо на співбесіді обговорити також амбіції кандидата та зрозуміти, чи відповідають вони цілям компанії. Я часто ставлю такі питання:

• Що ви знаєте про нашу компанію? Що думаєте про нішу, у якій ми працюємо?

Для чого: дізнатися, наскільки кандидат зацікавлений в компанії та галузі, а не просто шукаєте можливість «увійти в ІТ».

• Як ви розвиваєтеся в QA? Що нового ви дізналися за останній час?

Для чого: перевірити, чи дійсно подобається цей напрям, чи є навички для самостійного розвитку.

• Як ви розумієте роль, цілі та обов’язки QA?

Для чого: оцінити, як кандидат розуміє цю роль в команді та її вплив на продукт.

• Які професійні цілі ставите на найближчі 1-2 роки?

Для чого: дізнатися про плани розвитку.

• Розкажіть про ваші сильні й слабкі сторони. Як ви працюєте з ними?

Для чого: перевірити самосвідомість і здатність виявляти свої переваги.

• Які у вас очікування від роботи в нашій компанії?

Для чого: з’ясувати, чи відповідають очікування спеціаліста планам бізнесу.

Останній етап — баррейзинг, на якому ми залучаємо QA Lead або Senior з дружньої компанії, щоб він дав незалежну оцінку кандидату. Цей етап також допомагає нам виявити його потенційні зони розвитку, щоб надалі побудувати Roadmap.

Як забезпечити плавний старт

Успішна інтеграція нових фахівців у команду QA має дві ключові компоненти: чітка документація та залучення до реальних завдань.

По-перше, всі важливі аспекти роботи потрібно документувати — створити гайди та контрольні питання. Новачок отримує ці документи на початку роботи, має ознайомитися з ними, а потім відповісти на контрольні питання. Це дозволяє одразу оцінити його відповідальність, уважність і бажання вчитися. В HOLYWATER ми створили чек-лист для онбордингу, який включає не лише ознайомлення з документацією, але й практичні тест-рани з аналітики, монетизації, реклами тощо.

По-друге, я підтримую практику негайного занурення нового спеціаліста у робочі процеси. Кожне виконане завдання проходить повторну перевірку менеджера, який також має відповісти на питання та дати зворотний звʼязок. Це допомагає новачку швидше адаптуватися, а також показує, наскільки він готовий брати на себе відповідальність та вмотивований. На цьому етапі ми звертаємо увагу на кількість питань, які він ставить, адже це є індикатором його залученості.

Також ми регулярно запитуємо фідбек у нових співробітників про процес онбордингу і постійно вдосконалюємо його.

Roadmap або PDP

Після успішного завершення онбордингу переходимо до розробки плану розвитку (Roadmap або PDP). Важливо створювати їх після того, як співробітник вже адаптувався і влився в робочий флоу.

Я вважаю себе амбасадором Roadmap, адже цей підхід дозволяє структурувати ключові етапи розвитку та відстежувати прогрес. Водночас моє завдання не в тому, щоб розписувати кожен крок за людину, а в тому, щоб дати їй можливість самій сформувати план розвитку.

Що важливо

Ми відштовхуємося не від матриці обов’язків для різних ґрейдів, а від інтересів людини. Коли співробітник максимально залучений у створення свого індивідуального плану, він більш зацікавлений в його реалізації, адже цей план відповідає його власним цілям і амбіціям.

Щоби допомогти QA-спеціалісту визначити, чого насправді хоче людина, та які навички їй потрібно розвинути, ми пропонуємо перелік запитань. Далі разом складаємо план, підбираємо відповідну літературу, курси та інші ресурси.

Прогрес відстежуємо на 1:1 зустрічах: обговорюємо, що було вивчено, прочитано, які інсайти дізнався, які питання виникли.

Регулярні перегляди та коригування плану допомагають зберігати актуальність цілей і адаптувати їх до нових викликів. Наприклад, якщо з’являється нова технологія, Roadmap може містити її вивчення як частину розвитку.

Разом з амбіціями та бажаннями співробітника потрібно враховувати й потреби бізнесу.

Рекомендації з розробки Roadmap

• Визначення цілей розвитку. Короткострокові та довгострокові цілі мають бути чітко визначені та відповідати інтересам і амбіціям співробітника.
  • Вибір методів розвитку. Може містити курси, тренінги, участь у конференціях, менторство, внутрішні проєкти.
  • Розробка конкретного плану дій. Чіткі кроки, які потрібно виконати для досягнення кожної цілі.
  • Встановлення термінів і показників успішності. Конкретні дедлайни та критерії, за якими можна буде оцінити успіх.
  • Регулярний моніторинг і коригування плану. Регулярні зустрічі 1:1 для обговорення прогресу та можливих змін у плані.

Сценарій 1. Розвиток у різних напрямах тестування

У сфері QA можна розвиватися в різних напрямах: ручне тестування, автоматизація, навантажувальне тестування. Це означає, що кожен спеціаліст може знайти для себе найцікавіший шлях.

Крім засвоєння різних типів тестування та опанування нових інструментів і технологій, розвитку спеціаліста сприятимуть такі фактори:

Занурення у продукт. QA-спеціаліст має отримати глибше розуміння життєвого циклу продукту, впливу змін на нього, прогнозувати можливі проблеми.

Співпраця з іншими командами, щоби краще розуміти вимоги та різні аспекти, які впливають на якість продукту. Наприклад, взаємодія з командою розробки може дати краще уявлення про потенційні ботлнеки. А робота з маркетингом допомагає розуміти, як тестування вплине на досвід користувачів.

Розуміння бізнес-контексту. Молоді фахівці часто зациклюються на дрібницях, які здаються їм критичними. Важливо розвивати навичку пріоритезації, розуміння ключових функцій. Наприклад, аналітика та оплата мають працювати бездоганно, а зсунення кнопки на піксель вліво не має суттєвого впливу.

Делегування і довіра. Hard skills прокачують в першу чергу постійною практикою, тому менеджер має давати співробітникам все складніші завдання. Один із найбільших викликів для молодого ліда — навчитися делегувати й побороти внутрішні сумніви, чи це важливе завдання, чи впорається інша людина. Може, краще в цей раз зробити самому, а наступного вже передати? А потім він овертаймить, інші завдання просідають, а наступного разу все повторюється. Подолати цей бар’єр нелегко, але з практикою довіряти команді стає легше.

Сценарій 2. Розвиток людей, які сильніші за тебе

У моїй команді є фахівець, який у технічних навичках, особливо в API-тестуванні та роботі з Postman, сильніший за мене. Таким спеціалістам можна допомагати розвиватися у своєму домені, однак Roadmap не обмежується лише цим. Можна прокачувати й Soft skills.

Наприклад, розвивати розуміння бізнесу: як працюють метрики, маркетинг і аналітика, як функціонує весь механізм продукту, як він приносить прибуток. Такий підхід допомагає розширити кругозір і сприяє більшій інтеграції в бізнес-процеси, що робить співробітника ціннішим для компанії.

Сценарій 3. Розвиток QA-Manager

У зв’язку зі швидким зростанням компанії та команди QA, стало зрозуміло, що я не зможу ефективно керувати всіма членами команди та напрямами одночасно. Тому переді мною постала задача виростити нових менеджерів, які б могли взяти на себе управління QA-процесами в межах своїх напрямків.

Моя стратегія була такою: звернутися до співробітників, які працювали в компанії понад рік, мали солідний трек-рекорд, добре розвивалися не лише в QA, але й у бізнес-частині, і були готові продовжити своє зростання.

Було дуже важливо інтегрувати цих співробітників у процеси менеджменту, найму, управління і делегування, менторства тощо. Тож після обговорення можливостей та домовленостей з кожним кандидатом ми визначили найбільш відповідний скоуп для нього, склали план і почали рухатись за ним.

Я залучив їх до участі в співбесідах, складання тестових завдань, розробки KPI тощо.

Співробітники почали опановувати менеджмент, а я надавав їм фідбек, за яким вони коригували свої дії. У результаті в моїй команді з’явилися три сильних QA-менеджера, які зараз активно займаються побудовою своїх команд і в майбутньому можуть перейти на роль QA Lead.

Цей підхід не лише допоміг нашій компанії рости ефективніше, але й дав змогу приймати QA-рішення в межах кожного напряму швидше, усунувши слабке місце, пов’язане з перевантаженням одного менеджера.

Сценарій 4. Світчинг

QA-спеціаліст будь-якого ґрейда може не лише обирати вектор розвитку в межах різних видів тестування, але й розглянути суміжні ролі. Як-то аналітика чи менеджмент.

Один з наших Junior QA проявив інтерес до нової роботи Project Manager після участі у нетворкінгу. На зустріч 1:1 він прийшов з ідеєю скласти персональний план його розвитку як PM, зберігаючи при цьому роль QA. Цей челендж здався цікавим, і я вирішив допомогти йому.

Ми почали з детального дослідження нової ролі, участі в нетворкінгах і формування необхідної бази для навчання. Потім склали Roadmap і почали рухатись за ним. На регулярних зустрічах ми обговорювали прогрес і те, як він бачить свою майбутню роль.

Після цього визначили пул перших задач на новій позиції, які дали реальну змогу спробувати себе як PM. Перехід був поступовим: спочатку 20% часу на PM і 80% на QA, потім 50/50, і зрештою повний перехід на новий скоуп. Такий підхід допоміг спеціалісту поступово ознайомитися з новою роллю, а нам — ефективно підготуватися до додаткового найму в команду.

Складнощів було багато: нерозуміння скоупу та метрик, труднощі з пошуком відповідей на питання тощо. Але ми успішно справилися з ними завдяки довірі, свободі і постійному фідбеку. Цей Junior QA успішно перейшов у роль PM і продовжує розвиватися в ній та приносити значну користь компанії.

Наш досвід показав, що 50% успіху такого проєкту — це добре складений план, а решта 50% — підтримка внутрішнього вогню співробітника на всіх етапах.

Поради для успішного розвитку сильних спеціалістів

• На етапі найму чітко визначте, яких саме навичок і знань ви очікуєте від кандидата.
  • Використовуйте тестові завдання, які відображають реальний скоуп роботи, щоб він міг оцінити свої можливості та підготуватися до майбутньої ролі.
  • Окрім технічних навичок, перевіряйте, наскільки людина розділяє цінності компанії та готова до довгострокового розвитку.
  • Розробляйте персоналізовані плани розвитку, які узгоджуються з цілями компанії та дозволяють співробітнику рости в тому напрямку, що відповідає його амбіціям.
  • Забезпечуйте можливості практично застосовувати такі навички та закріпити отримані знання.
  • Регулярно аналізуйте прогрес і надавайте конструктивний фідбек.

Корисна література

Середовище, у якому спеціалісти можуть розвиватися, створює культура компанії. Чи дозволяєте ви команді відкрито висловлювати свої думки, пропонувати нові ідеї та брати участь у розв’язанні проблем? Чи достатньо свободи вони мають? Отже, створюйте культуру, у якій культивуються відкритість, навчання та відповідальність.

Якщо у вас є запитання або ви хочете поділитися своїм досвідом, запрошую до обговорення в коментарях. Думки та пропозиції вітаються!

👍ПодобаєтьсяСподобалось10
До обраногоВ обраному6
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Перший етап у HOLYWATER — тестове завдання

Ефективна команда від безвиході може й зробить, але запам’ятає свавілля

У результаті в моїй команді з’явилися три сильних QA-менеджера, які зараз активно займаються побудовою своїх команд і в майбутньому можуть перейти на роль QA Lead.

QA manager навпаки керує або напрямком в тестуванні, або тестуванням в цілому. Qa lead керує командою тестування це з ISTQB. Щось у вас не те

Дякую за ваш коментар! У нашій невеликій команді ми часто стикаємось із ситуаціями, де ролі адаптуються під поточні потреби. Спочатку QA Manager налаштовували процеси тестування в своїх продуктах і забезпечували їх автономне функціонування. Коли продукти виросли, вони також взяли участь у наймі нових співробітників. Цей досвід дозволив їм перейти на роль QA Lead, де вони зараз керують командами і продовжують розвивати напрямок тестування.

Ви про все це дуже весело розповідаєте, але який вплив це має на кінцеву якість продукту? Стаття називається «Як прокачати QA команду», який результат цього всього відповідно до витрат ресурсів? Усі ці процеси доволі коштовні.

Після прочитання у мене припущення, що ваш продукт зростає за рахунок зовнішніх факторів (зайняв нішу на ринку, певний хайп тощо), і всі ці оптимізаційні процеси зараз сприймаються позитивно більше через емоційну складову, ніж практичну доцільність.

Погоджуюсь із першим пунктом про найм. Якщо він провалений, то всі подальші зусилля можуть бути неефективними.

Так, розвиток та оптимізація QA-команди справді потребують значних ресурсів, але це стратегічна інвестиція в довгострокову ефективність. Завдяки стандартизації процесів, покращенню документації та розвитку навичок, ми знижуємо ризики виникнення критичних помилок на ранніх етапах і, відповідно, зменшуємо витрати на їх виправлення в майбутньому.

Щодо зовнішніх факторів — вони можуть дати поштовх для розвитку, але саме внутрішня оптимізація дозволяє нам стабільно підтримувати високу якість продукту і залишатися конкурентоспроможними.

Бачу, Ви любите багато писати, що у топіку, що у технічному завданні😁
Памʼятаю, як була на співбесіді у вас і не отримала жодного фідбеку, а також зараз розповідаю колегам про «стрес співбесіду» та «стрес технічне», можливо пишете ви і гарно, але, на жаль, на практиці все зовсім не так.
Не в обіду, просто я за чесність і прозорість, і читати цей пост, знаючи як є насправді у вас на проекті мені просто смішно)

Аделіно, привіт!

Це Євген, Operations Manager у HOLYWATER.

Дякую за цей фідбек, я максимально ціную чесність і прозорість. По вашому кейсу — зібрав контекст, щоб зрозуміти, чому виникли проблеми з фідбеком, — це була помилка зі сторони нашого рекрутера, людський фактор. Я перепрошую, що таке сталось. Одна із моїх задач зараз — це покращення найму, і ми вже змінили частину процесів, а у найближчі декілька місяців плануємо провести детальний аудит по решті, щоб оптимізувати підходи і звести кількість таких ситуацій до нуля.

Мені прикро, що ви стикнулися з негативним досвідом через «стрес-співбесіду» та «стрес-технічне». Чи могли б ви надіслати більш детальний фідбек на нашу пошту [email protected] чи особисто мені? Ми детально розберемо його, щоб запобігти цьому у майбутньому.
Якщо у вас залишились питання чи додатковий фідбек — можете писати особисто мені, і я допоможу все вирішити. Дякую.

Дуже гарний та корисний допис! Дякую автору та ДОУ.

Дякуємо вам за фідбек!

Підписатись на коментарі