Product News #1: головні новини української та світової Product-спільноти

💡 Усі статті, обговорення, новини про продукти — в одному місці. Приєднуйтесь до Product спільноти!

Всім привіт. Мене звати Андрій Мандріка і щомісяця я буду ділитись з вами ключовими новинами продуктового менеджменту в Україні та світі. Але перед цим трохи познайомимось.

Загалом в IT я вже більше 13 років, з яких керую та консультую різноманітні продукти протягом останніх 9 років.

Останні 3 роки на вольних хлібах допомагаю українським компаніям та product-менеджерам покращувати їхні продуктові навички та процеси через мій продукт — Hard Skills for Product Manager. Який за цей час успішно пройшло 600 product-менеджерів та 15 компаній.

А також керую проєктом KOLOси в фонді KOLO, який за 2.5 роки зібрав та закупив техніки для ЗСУ на більше ніж 120 млн грн. Ну і розповідаю про цікаві спостереження зі світу управління продуктом в своєму Telegram-каналі.

То ж почнемо з новин за вересень.

Україна

Паша Педенко випустив черговий випуск свого вже легендарного подкасту Product & Growth Show, де поспілкувався з Дімою Расновським — Regional Manager в Glovo, який зараз розвиває бізнес в Африці.

В новому випуску Product&Growth Show Діма розказав купу цікавих речей:

— Маркетплейси додають рекламу на свої платформи, щоб зробит сервіс дешевшим для користувачів. В Instacart 15% від GMV генериться бренд-рекламою, в Glovo це 2-3%.
— В рамках доставки їжі користувачі наразі готові чекати довше, якщо це дешевше. У людей стало менше грошей, тому вони пріоритезують їх збереження.
— В розвинутих економіках ми маємо до п’яти поколінь людей, що живуть одночасно. Кожне з них має свої потреби, що є можливістю для нішування. Це одна з причин, чому будувати суперепи стало складніше — все важче і важче створювати рішення, які підходять кожному користувачу.

Слухати, як завжди, можна на Apple Podcasts, Soundcloud, YouTube або Spotify. А ось посилання на оригінальний пост в Telegram-каналі Павла.

Міша Нестор — CPO Kyivstar в себе в соціальних мережах зробив фундаментальний пост про те, чому так мало хороших менеджерів.

Де перелічив та пояснив аж 23 фундаментальні причини. Пост моментально поширився мережею і вже сприймається, як певна біблія People-менеджера. Якщо хтось задумується про лід-позиції — це прям обов’язково варто прочитати.

Мінцифри шукає Chief AI Officer, про що міністр цифрової трансформації Михайло Федоров повідомив на своїх сторінках. Людина буде відповідати за впровадження штучного інтелекту в державних продуктах. То ж якщо ви ще сумнівались, чи треба почати занурюватися в основи використання AI, це вже визнали на державному рівні.

Я, Андрій Мандріка, в своєму Telegram-каналі створив перелік можливих North Star метрик для десятка відомих українських продуктів, чим продовжив свою серію публікацій про використання North Star фреймворку. Це перший подібний розбір українських продуктів. То ж обовʼязково подивіться.

Олена Деребера, Area Product Manager у Jooble, опублікувала чудові відео, в яких ділиться своїми професійними думками про продуктові метрики та власний розвиток як product-менеджера. В першому відео «Топ-5 навичок, які прокачала за 2 роки роботи в Jooble» — вона розповідає про свій шлях в компанії, продуктові процеси, кейси, міфи та складнощі роботи.

У другому відео «Продуктові метрики: Frameworks проти реальних потреб» Олена висловлює цікаві думки про те, як на практиці можна застосовувати популярні фреймворки та підходи до метрик, як-то CRO, AARRR, North Star, Unit Economics. Вийшло дуже лайтово, цікаво та корисно.

IT Arena. Про цю подію обовʼязково також треба сказати, особливо про Product Track. Але я пропустив...

Світ

Andrew Chen в щотижневій Substack-розсилці навів цікаві приклади невдалих Pivot-продуктів, з поясненням невдачі кожного з них та з принципами, про які треба задуматися під час здійснення Pivot.

Lenny Rachitsky в щомісячній безкоштовній розсилці представив статтю про «Subscription Value Loop», де вони разом з Phil Carter поділились фундаментальним підходом до зростання продуктів, які монетизуються через підписочну модель. Як завжди, в статті ви знайдете купу прикладів та розборів реальних кейсів світових продуктів з підпискою.

Ну і якщо вже згадали Ленні, то у вересні він також випустив дві статті з назвою «State of the product job market». Де наводить чудову аналітику професії product-менеджера та загалом ринку цієї професії у світі — від заробітних плат до кількості PM в різних топових компаніях. Якщо задумуєтесь про роботу в такій, ця інформація допоможе підготуватися.

Вийшло інтервʼю Peter Yang з Marily Nika, де гість ділиться фундаментальними засадами створення AI-продуктів та розповідає про свій досвід в Meta та Google.

Якщо хочете почати свій шлях у сфері управління AI-продуктами, то в якості загального огляду — класне інтервʼю.

Спільното, що скажете про такий формат?

Які новини вам було б цікавіше читати — виключно з України чи і світу також?
Діліться вашими думками в коментарях!

👍ПодобаєтьсяСподобалось21
До обраногоВ обраному5
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Для прикладу, які матеріали цікаві — продуктовий підхід в розробці Армія+ з інтерв’ю з Катериною Чорногоренко www.youtube.com/watch?v=jX60jIDZliA

О, дякую. Це дійсно цікаво. Якось і сам пропустив це відео!
Будемо пильніше слідкувати!

Дякую за підбірку, буде цікаво і наступні глянути. Зичу, щоби натхнення і бажання не згасали з часом 🙂

Дякую. Все буде!

Дякую, друже! Будемо робити!

Україна
Паша Педенко випустив черговий випуск свого вже легендарного подкасту Product & Growth Show, де поспілкувався з Дімою Расновським — Regional Manager в Glovo, який зараз розвиває бізнес в Африці.

далі читати не хочеться. Новини україни про те як хтось вчергове звалив і розвиває бізнес в африці. Від таких новин просто опускаються руки.

Ну такі зараз реалії(

так Глово це ж не його персональний, і взагалі навіть не український бізнес, він лише найманий менеджер в глобальній корпорації, куди його вищі начальники назначили, там і працюватиме, що ж тут такого демотивуючого?

Чудова стаття! Дякую )

Чудова стаття, і підтримую думку робити огляд новин світового ринку також.

Дякую за відгук. Будемо робити!

Дякую за такий формат та інформацію! Дійсно цінно, інформативно, коротко, чітко!

Дякую за відгук! Будемо робити.
А які продуктові новини цікавіше читати — з України чи світу?

А можна за обидва варіанти проголосувати?)

Мені, напевно, цікавіше читати новини, слухати колег саме з України. Відчувається, що їх досвід більш ближчий до тебе, тому краще може допомогти.

Більше такого, будь ласка!)

Все буде. Це тільки початок!

Гарний формат

Дякую, друже!

Привіт! Класно, що позвали Андрія розвивати тему продуктів. Українські новини — це 100% треба. А от новини світу — мені було би цікаво послухати про нові тренди, важливі глобальні речі.

Питання: чи значить що буде окремий подкаст на доу? :)

Будемо дивитись по реакції комюніті)
Але є багато ідей по розвитку напрямку! Ми ж продакти — будемо тестити!

Продукт для продактів :)

Підписатись на коментарі