«Чому FPV-дрони стали таким феноменом?». Ярослав Ажнюк про розвиток і застосування дронів

💡 Усі статті, обговорення, новини про оборонні технології — в одному місці. Приєднуйтесь до Defence tech спільноти!

Засновник компанії «Четвертий Закон» Ярослав Ажнюк під час подкасту Армія TV на IT Arena Lviv 2024 розповів, як швидко в Україні розвивається технологія FPV-дронів, і наскільки важливою ця зброя є для сучасної війни.

FPV-дрони розвиваються швидко, як смартфони

«Чому FPV-дрони стали таким феноменом? Приблизно в кінці 2022-го, або на початку 2023-го почалося перше серійне системне використання FPV-дронів. Експерименти з ними були 10 років тому. Але у війську раніше його сприймали, як машинку на радіокеруванні тільки літаючу і з пропелером. Потім хтось придумав в Україні прикрутити до цього снаряд від РПГ і стало зрозуміло що це може танк знищити. І от на початку 23-го року на місяць використовували приблизно 1000 дронів.

Проте на початок 24-го року — йдеться вже про 100 000 — 150 000 FPV-дронів на місяць. В цьому році Україна досягне порядку 2 мільйонів застосованих дронів. Тобто, це зростання в 100 разів зростання за рік.

Історія розвитку FPV-дронів схожа на історію розвитку транзисторів і смартфонів. Вони стають доступнішими, дешевшими і заохочують заходити нових гравців на ринок».

Головна інновація сучасної війни — FPV-дрон

«До цього кілька сотень років артилерію називали „богом війни“, бо на неї приходилося до 90% всіх уражень на полі бою. Зараз, на початок цього року у нас були ділянки фронту, на яких до 80% уражень робилися FPV-дронами. Тобто для нас дрони стають тим, чим танки були у Першій світовій війні, або авіації — у Другій світовій війні. Наші західні партнери й ми самі до кінця не усвідомили наскільки важливою інновацією став FPV-дрон».

А як вважаєте ви: що є найголовнішим технологічним досягненням для протистояння російській армії?

👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Війна майбутнього — це розумна військова техніка з однієї сторони воює проти аналогічної з іншої сторони, поки правляча верхівка сидить у бункері і чекає, у кого раніше закінчаться роботи/дрони.

...а потім ця розумна військова техніка домовляється з технікою противника і вони разом йдуть п**дити правлячу верхівку — спочатку одну, а потім іншу. За нераціональне використання обмежених ресурсів — металу, електроніки, води, повітря, тощо.

Але це не близьке майбутнє, а скоріше десь 2100-і+ роки.

Господи, волонтери зробили всю роботу, держава відреагувала через рік )
це імпотенція вважати дрони вершиною воєнних досягнень

Так вся сучасна війна це дешевий дрон ціною в пару сотень баксів роздовбує танк за кілька лямів.
Чи ви думаєте що якісь ф35 за мільярди, які по льотних характеристиках поступаються ф16 зробили б якусь погоду на сучасному полі бою?))) В сучасній війні якісь повстанці можуть знищити ці ф35 ще на аеродромі.
Чи от морський дрон за кілька десятків тисяч доларів ламає твій підводний човен ціною в мільярд, оце сучасна війна. Так що так, дрони це верхівка воєнних технологій на даний час. А всі хто цього не розуміють думають категоріями другої світової, проте реальність трохи вже пішла далі.

поки що українсьткі морські дрони не знищили ЖОДНОГО російськийого не то що атомного, а навіть дизельного підводного човну. Поки що підводний човен був знищений ударом ракети НЕПТУН, вартість якої мільйон баксів +. В мене якщо що є кришки стріляна від Нептуна. Так що казочки про копійчаний дрон який все знищує залишайте дитсадочку.

Найцікавіше те, що принципової різниці між дроном і ракетою немає. Яка різниця між крилатою ракетою нептун і бпла бобер ? те що нептун швидший і несе більше бч і через це дорожчий, фактично все.

«це фактично і все» — ну звісно, різниця в швидкості в 4-5 разів та розмір БЧ в 4-5 разів це ніщо. Саме ці переваги дозволяють знищувати ракетами комплекси С-400 та інші дорогі та рухомі цілі саме ракетами.

Ну так, але є наприклад літак, так званий кукурузник, а є винищувач. Це і це є літаками, вони не класифікуються по різному. Ракета все ж вужче поняття ніж дрон, тому сучасні ракети, можна називати дронами ракетного типу.

хто скаже що я не хлопчик хай першим кіне в мене камінь!

Так що так, дрони це верхівка воєнних технологій на даний час.

Це вірно, на даний момент це крута штука, але от хто вирішує коли прийде час щоб більшити цю верхівку?)
з дронами вийшло так що волонтери це зробили (нагадаю держава в той момент презентувала виготовлення мінометів як перемогу)

На мою думку проблема в тому що люди які думають що дрони це верхівка не здатні думати вище, вони не бачать сенсу вдумуватись а чи можна збільшити цю верхівку бо є дрони і для багатьох ідіотів це є верхівка

FPV дрони це асиметричний засіб, вони дуже допомогли і допомагають нам, але не треба переоцінювати їх. Вони залежать від погоди, повільно летять(повільна реакція на загрозу), легко промахнутись, можуть бути легко збиті.

можуть бути легко збиті

Ви впевнені? Намагались колись збити такого дрона в умовах окопної війни?

Я наведу приклад, щоб можна було зрозуміти що я маю наувазі. Є два танки, по кожному з них відпрацювали, по одному випустили ракету з джавеліну, а по другому випустили дрон. Так ось, врятуватись від дрона у танка в 1000 раз більше шансів ніж від ракети джавеліну.

Але ракета джавеліна коштує скільки? 10к? То на ті гроші можна тисячі фпв скласти і виділити хоча б 5 на танк і йому 90% хана, і ще склад з фпв залишиться на танковий батальйон

Беру в руку куркулятор. 100 000 fpv дронів в місяць по 500 баксів це 50 млн баксів в місяць або 600 млн долларів на рік або 24 млрд гривень. У нас немає жодного «дроно» фонду, який би збирав такі кошти і близько, держава поставляє дрони в мікроскопічних кількостях. 100 000 ударів на місяць FPV це 3 300 на добу. В зведеннях Генерального Штабу кажуть про 500-700 ударів дронами камікадзе на добу зазвичай, не думаю що ми обігнали росіян в 6-7 разів, думаю що реально на тому ж десь рівні або відстаємо. Думаю що реальна цифра це від 10 до 20 тисяч максимум, ні про які 100-150 тисяч мова не йде і близько. Щодо «артилерію називали богами війни» — їх так і називають, бо без артилерії у нас зазвичай відбувається ситуація типа відходу з Авдіївки, ніяки дрони артилерію поки що замінити не в змозі.

ну можна звісно ще більше цифр. Один з найбільших виробників дронів, якщо не найбільших отримав дорхід в 39 млн грн в 2023 році, про які десятки млрд грн йде мова ? Це десь приблизно 2 тищі дронів за 2023 рік. Ну хоч би мінімальний факт чек зробили чи що . opendatabot.ua/c/45186404

Ви той самий Павло Нарожний з етерів на РадіоНВ? Вав! :)

Ні, я той самий Павло Нарожний з Реактивної Пошти. Але і на Радіо НВ буваю. Так, мене багато хто цитує, наприклад wall street journal, Bloomberg, associated press і багато інших, але все ж таки я з Реактивної Пошти.

Так, звісно, перепрошую. Дуже приємно бачити і слухати.

Підписатись на коментарі