Скільки коштує ремонт квартири?

В одному білядоушному чатику підняли питання про ремонти в новобужовах

Ясно що багато є хто купує зараз, хтось щоб не під матрасом, хтось для себе — не суть, попит на ремонт є, тим більше коли під ключ

Так от, питання чи хтось робив і скільки вийшло за квадрат? Попитав знайомих, майже у всіх в ремонт вкладена ще одна вартість квартири. Не важливо це 30к чи 100к — в мене шось не вкладається в голові ) це стрибок цін через те що багатьох людей забрали а інші бояться висовуватись чи так завжди було?

Ясно що залежить від наповнення, матеріалів, але я питався саме про середнє по лікарні і всі кажуть що вклали ще одну квартиру в ремонт

👍ПодобаєтьсяСподобалось3
До обраногоВ обраному3
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

білядоушному

Щось вже зір підводить. Прочитав неправильно.

Цікаво, як це роблять люди, які мають цілком адекватний ремонт і при цьому не мають доходу іт-шника. А таких більшість і в моєму оточенні таких безліч і я не беру до уваги тих, хто робить як попало сам заради економії. Вся ця кухня дуже перегріта, перенасичена баригами-шахраями, які беруть за звичні речі як за унікальний авторський витвір мистецтва. Здивувало в коментарях, що люди платять 1к+ за м^2 і при цьому не отримують гарантованої якості. :)) Лотерея, пощастить або ні? Вам ок за таке платити?

В мене вийшло так, далі тільки було купити диван, ліжко, купешки та телевізор:
плитка на усю підлогу(300грн./м.кв.) та ванну(стіни, підлога).
стіни старт/фініш, сітка, кожна кімната пофарбована в свій колір.
стеля пофарбовата під лофт у сірий, на бетон вкручені рельси з прожекторами.
кухня замовлена в епіку, 50к грн
електрика та труби та бак та котел були від забудовника
з техніки холодильник, мікрохвильовка, кофемашина, пральна машина, змішувачі і т.п.
Все вийшло десь 10k$ з якої робота майстрів була 4k$ (плитка, стіни, стеля, ванна кімната), Ужгород, 2022, 60кв.м. з балконом

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Під час війни, літо 2023 — весна 2024. Майже 400 у.е. за квадрат, суто ремонт без меблів та та техніки. Майстрів нема, розцінки нереальні, як зроблять так і буде, ніхто панькатися не буде бо вам не рівно чи не гарно. Якби було де жити, відклав би ремонт на «після війни».

з ростом цін на матеріали не думаю що буде дешевше

До войны — 450-500 баксов за квадрат.
Сейчас ввиду роста накладных расходов — вырос до 600-800.
Речь о среднем классе в новостройках комфорт и комфорт+
О Тарьянах, Новопечерских Липках речи не идет — там легко и штуку можно было до войны вбухать, и две сейчас

До речі, ось тут продається середньовічний замок 12 століття за 36к. Зовнішня площа 1200 м2.
Поряд залізниця, до центру Мілана — 1.5 год.
www.trovacasa.it/castelli-in-vendita/asso
Стаття у вікі про нього it.wikipedia.org/wiki/Castello_di_Asso
Google view www.google.com/...​0MTAyMy4wIKXMDSoASAFQAw==

Набагато дешевше ніж в тих ваших Вроцлавах, Києвах і Ужгородах.

Ну как раз ремонт в лямчик выйдет)

Якщо дуже сильно поталонить. Її величності ремонт в Вінздорском замці после пожежі 1992-го року обійшовся в £36.5 мільйонів футнтов стерлінгов (якщо брати до уваги інфляцію після самовбивчого брекзіту то це шалені гроші) en.wikipedia.org/...​/1992_Windsor_Castle_fire Там, звісно зараз більша части замку — крім крила де живе королевська кордина, це — музей з купою туристів, який приносить дохід. Інші замки теж усі горіли і королівська родина їх відновлювала. Усі середньовічні будівлі зазвичай пожежонебезпечні, бо модернізувались піздніше, оригинальне призначення замку — це військова база, тобто фортеця. Король/Князь/Конунг в середньвіччі — це в першу чергу гловнокомандувач війська, аристократи — офіцери. Що зараз, що тоді — замок справа дуже заможних людей з дуже високим соціальним сатутсом.

є цікавий канал на ютубі

чувак купив дофіга замелі і «замок» в Італії

зінмає відоси як він його ремонтує і живе собі в горах. Генерує тонни бабла за перегляди, має донати і, по факту, ремонтує замок за рахунок коштів які йдуть з ютубу.

тому мільйон не мільйон, а чувак класно інвестував і взагалі не париться

а можна лінк на канал? аж цікаво стало :)

Ну а на твиче есть люди которые смотрят фильмы и за один стрим получают больше, чем типичный сыроед за месяц. Это круто, но имеет мало отношения к кому-то другому :)

це з ремонтом під ключ? заїжджай та живи? чи ще 1,5-2К за квадрат треба вбухати? 😀

Це за стіни майже тисячолітньої давності, землю, історію, назву. Вбухай скільки хочеш, для цінителів FIRE думаю вбухати 30к і жити можна.

для цінителів FIRE думаю вбухати 30к і жити можна.

так у сарайчик та флігєльок для конюха ))

Там є вежа висотою 21 метр, основа 8,40X2,20 м, містить вівтар римського походження та табличку XVIII століття, що стосується Цизальпійської республіки.
Ідеальне місце для ремоутника ІТ-ішника інтровента.

нє мені не нада мені по італії з запасом місць як в піщій (не 100 метрів) доступності до мора (не +26) так і відносно дорогою авто (пішки трохи важкувати вже я не той та й дорогами там трохи горби пішки)

на обох берегах і навіть трохи у франції намєтки є так само як біля моря (оба два) і у середені тож

містить вівтар римського походження

ЗЫ: просто тут в америках єтіх вашіх у певніх верств популярна тема «будинок за $1 у італії» тож тут багато по тємі і я в курсі тєми

ЗЫ: і плюс окремо зв’язки мав прямі і досі має тоє зокрема маю місце де в італії сісти маленьким літачком за америки єтіх вашіх прямим перельотом ))

ЗЫ: просто тут в америках єтіх вашіх у певніх верств популярна тема «будинок за $1 у італії» тож тут багато по тємі і я в курсі тєми

О так, американці дуже ласі отримати італійську резиденцію, особливо похилого віку, через медицину, яка тут безкоштовна.

особливо похилого віку, через медицину, яка тут безкоштовна.

Пожилые там помрут пока слота дождутся)

Якщо 4 рівень, то значить не дуже то і треба, дохтор ліпше знає.

Пойду это расскажу знакомому, которому КТ при подозрении на рак лёгких назначили через 4 месяца) КТ, в итоге, сделали, но похороны потом всё равно пришлось делать. Он, конечно, жил в жопе типа Потенца, но и дома по евро тоже не в Милане

Так є така проблема, але американці все рівно чомусь їдуть.

В Італійських єбенях є нерухомість і значно дешевша за 36к. Бачив просторі квартири у середньовічних будівлях за 5-10к Євро
Питання 2:
— Інфраструктура
— Скільки коштує це довести до житлового стану. Я не кажу про якісь дизайнерські ремонти, про які нижче пишуть. Просто дешевий ремонт із ліноліумом, шпалерами і щоб дах не тік та пліснява не росла.

Який зараз рік в тебе? Які шпалери, ліноліумом?
Стіни залишають як є, або на біло білять.
На підлозі мармур полірорваний.

Ну ну, походи на тому мраморі зимою.
Це доречі перший негативний відгук який я чую про старі Італійські квартири — ***аний мрамур.

Я ще не бачив італійську квартиру без мармуру. Влітку приємно бососму ходити по такій підлозі, добряче охолоджує. А зимою італійці ходять в себе в квартирі взуті, так само як і на вулиці. Зате він гарно виглядає www.facebook.com/...​TqRbKjomahd1HPtR8QxCqKjxl

Ну ну, походи на тому мраморі зимою.

зимою босяком по мармуру не ходять )) власне літом теж босяком по мармуру не ходять

Ну на самом деле обои вполне себе клеят и в современных квартирах, только не такие как раньше в «бабушкиных» ремонтах.
www.londonart.it
wallcraft.com.pl/tapety
onewalldesign.com/en
www.wallanddeco.com/en-us

Набагато дешевше ніж в тих ваших Вроцлавах

там треба дивитися на умови збереження історичної цінності та й на справді середньовічний замок реально замахаєся ремонтувать його реально простіше знести повністю і звести сучасний каркас залізобетон

от біда ((

Поряд залізниця, до центру Мілана — 1.5 год.

Всього лиш 1.5 години поїздом)
Добре хоч не літаком

Всього лиш 1.5 години поїздом)

ага я про інший поїзд подумав той що вздовж моря там вельми прикольно

... ага я подивився де той «замок» та то на озері і при тім «не на озері» а тіко «типу» )) та ну на

поїздом ето нада куда то сюда їхать

maps.app.goo.gl/9AZfXCgFksNbFsg26

Нам ремонт обійшовся в десь 1200 USD/м2 разом із меблями, переплануванням, переробленням всієї електропроводки та сантехніки.
Хоча починалось все зі стандартних 600 :)
Зате вийшло дуже класно.

І що, навіть без золотих унітазів?

Як же без них?

колись в 2020 робив 90 квадратів «під себе» і якісно, обійшлось в 45к$ (хороша бригада з двох людей, знайомих, які закривали від заливу підлоги до готової кухні)
думаю зараз враховуючи інфляцію таке обійшлось б в 60-70к$

але і економити на обігрів підлоги в 3ох кімнатах/шафи в стелю/два санвузли/кухня в стелю — зараз теж можна, і теоретично колись міг на-економити таким чином 5-10к, а зараз певно цілих 15-20к.

youtube.com/shorts/-mIl5wtnV4w

социальніми сетями прибило «скільки коштує ремонт у 2024 році»

Кейс не новобудови(що було помилкою) Але , якщо говорити про 70 квадратів , то десь 30к$ потрібно.

В 2021-2022 в ремонт квартири 48кв.м вклали 500к грн. Це «для себе», без дизайнера, більшість матеріалів з магазину епіцентр

Це не тільки без дизайнера, а й без найманих робітників мабуть.

Тим часом ціни у Львові на квадрати уже номер 1 в Україні
www.stopcor.org/...​nij-rinok-22-10-2024.html

Логічно. Найбільше місто на заході країни, куди росія майже точно не дійде. Київ дуже близько до кордону, завтра зроблять новий КАБ на 300 км і все.

куди росія майже точно не дійде

До білоруського Бресту дистанція 309 км. Враховуючи — що Львів має віськово-стратегічне значення, як крупний логістичний та віськовий вузол, то разслаблятись не вартує. Особисто я би 100% підготовлював саме таку операцію, одразу би перерізав шляхи постачання з Польші, а також ліквідував одну з найпотужнших авіабаз. І власне Львову дісталось відносно менше, бо русня хотіли на очько взяти і одразу в Київ поперлись : Гостомель, Ірпінь, Буча і т.д. та власне і в Троєщіну вже входили. Якщо би мали іншу стратегічне розуміння, напевно би вдарили саме в напрямок західної України в напрямок до Молдови, і перерізали би постачання. Напевно і зараз десь продумують такі плани, просто станом на зараз не мають сил та засобів. Крім того постійно дивляться на поляків та румун, яким не сильно подобається такі перспективи.

Правильный вопрос уже скорее не «Скільки коштує ремонт квартири», а «Де знайти гарних майстрів чоловічої статі, готових приїхати на обʼєкт».

Який жах. Може нарешті перестануть свердлити, а то все нія не зупиняються.

Може нарешті перестануть свердлити, а то все нія не зупиняються.

То все жіночки або до 25 років

Чекаємо скоро бригадирів з Філіппін та Пакистану
www.epravda.com.ua/...​ations/2024/10/23/720903

Ви зараз поїдете писити софт в Сирію або Йемен ? Навіть як запропонують скажімо 10к баксів на місяць ? Тим більше — що уся планета в крусі, 10к на місяць в Долині це зарплатня джуніора.

Питаннячко не по темі, але дуже біля. Стою на роздоріжжі — де брати: Львів чи Ужгород. Працюю віддалено, всю голову зламала, порадитися нема з ким. Хеееелп, будь-ласка, поможіть)

Там де у вас є друзі, знайомі.

Я більше про перспективи на майбутнє та безпеку. Друзів та знайомих не залишилося в Україні, я з Маріка.

Я більше про перспективи на майбутнє та безпеку.

Wrocław

Якщо безпека потрібна на довгу перспективу то тоді вже десь в Канаді

долару скоро кірдик

Білому чи зеленому? ))

радити людині яка все одно з нуля буде будувати життя в будь-якій країні світу Канаду це звичайно рофл

Львів — потенційне місце польско-українського конфлікту, Ужгород угорсько-українського. Так що рекомендую купляти нерухомість десь в Іспанії, Португалії.

Іспанії, Португалії.

Тобто польско-українського конфлікту ти боїшся, а іспано-португальського ні? :)

Ні звичайно, бо я ж не сторона конфлікту в цій парі.

Їдь у Валенсію, там в тебе все буде супер.

Та все так. Він жіночий от і все)

Думаєте, всі жінки хочуть закордон? У мене, наприклад, аб"юзивні стосунки з моєю країною — я вже двічі переселенка. Ну хто мене розумною назве? Але не їду. Все сподіваюся залишитися вдома. Якийсь стокгольмський синдром )

До чого тут бажання? Є слово «треба». Тим більше ти кожен раз все західніше і тобі ще й в Тису лізти не треба

Конкретно до ВАС більше питань нема))

будемо відверті — у львів та околиця прилітає частіше ніж в ужгород
але в ужгороді може бути сумно, набагато менше всякого там

Якщо жити у маленькому містечку норм, то Ужгород. Кордом прямо за містом.
Але житло там зараз коштує, як у Києві.

Кордом прямо за містом.

Яким зараз не скористатися для більшості чоловічого населення. А коли можна буде скористатися, тоді і в Києві запрацюють аеропорти.

Я би казав, що місцями навіть більше, ніж у Києві ))

В цьому і є питання. В Києві страшно купити, але це столиця (принаймні поки що). У Львові жвавіше, але безпека. Ужгород безпечно, але якщо війна скінчиться — то що там робити, та й ціни впадуть на житло.

В Ужгороді прикольно (але був до великої війни)

якщо війна скінчиться — то що там робити, та й ціни впадуть на житло

Якщо чи коли? В обох випадках («програш» або "перемога"/"мир") є чималий ризик падіння цін на нерухомість на Закарпатті.

Бо якщо розглядати сценарій, що війна не скінчиться (або скінчиться дуже фігово для нас), то толку від тієї ужгородської квартири в країні знесиленій війною (чи навіть окупованій кацапами)? Чи ви ставите на те, що в Ужгорода є шанс потрапити в ЄС раніше ніж в України? 😉

Нічого хорошого для нас в Україні так не світить — це зрозуміло вже зараз. Але жити я обираю в Україні. Щодо Ужгорода і ЄС — я на це не ставлю, але ставлю чи ні — там такі настрої є і це важко заперечувати.

Але жити я обираю в Україні

У Львові є аеропорт, це велике місто тому є сервіси на різні рівні доходів. Чим більше місто тим менше «я місцевий, ти приїжджий».

Дякую за пораду, погоджуюся. А Київ — так і зовсім оптимально, але там мені брати страшно. Хоча знайомі взяли недорого розстрочку у забудовника — щасливі)

До Львова війна ніколи не дійде, бо якщо фронт біля Львова то 90% вже буде окуповано. А капітуляція буде як Київ візьмуть.

І ціни на нерухомість у Львові не виросли в 3-4 рази як в Ужгороді, значить і не впадуть.

Я б таки радив Вроцлав або західніше, але якщо хочете Україну то, ІМХО, Львів це найкращий варіант, особливо для ІТішників

Ціни у Львові пристойно виросли саме через переселенців і це неадектано як для того Львову. Ціни за квадрат у Львові більші вже чим в Києві! Читаємо

«І ціни на нерухомість у Львові не виросли в 3-4 рази як в Ужгороді, значить і не впадуть» не верзіть дурню, ціни виросли так що Львів уже номер 1 по вартості квадратів

не верзіть дурню, ціни виросли так що Львів уже номер 1 по вартості квадратів

Пане, це ви не верзіть дурню.
До війни ціна у Львові була 900-1300$ за м2 в новобудові без ремонту на етапі будівництва.
Врахуйте інфляцію долара за ці роки, і отримаєте навіть більшу вартість у $.

Тому це не у Львові ціни виросли, це у Києві вони впали

Я б Поляндію взагалі не радив. Якщо Ви працюєте не ремоут, а офлайн з людьми — гіршого ставлення до українців як від поляків ще пошукати в Європі. Я і багато моїх колег з цим стикалися. Жив у Варшаві. Побачив відношення польських «панів», мені цього стало щоб забити на цю країну и поїхати в іншу де відношення до українців норм.

А що там по податкам і цінам на оренду/їжу і тд? І як щодо легалізації там, якийсь фоп треба мати чи шукати місцеву контору?

Не з того ти почав. Зарплати в Австрії, ось де пічаль.

У Європі, мабуть крім Швейцарії, майже всюди місцеві зарплати в тех це печаль. Крім офісів ФАНГ, інших великих, або якихось продуктів заряджених венчуром. Але є куди цілитися. Про укр галери рано чи пізно треба забути

У Відні. Влаштовує — люди і міжнародне коммюніті, норм відношення до українців на відміну від польських «панів», екологія, поряд Альпи, норм ціни, транспорт, медицина (не просто так наші багатії сюди їдуть лікуватись). Не влаштовує — податки (тут прогресивна шкала яка може дійти до 48% при високому доході), німецька, хоча мені з англ норм. В мене тут були уже знайомі з якими я працюю, тому на місцевому ринку не шукав, але зп на тех не супер високі як і у більшості країн Європи хіба це офіси ФАНГ або ще когось великого. Але! Поряд Швейцарія де одні з самих більших зп на тех в Європі, но і костс теж не малі. Там теж є знайомі. При певних умовах може туди поїду. Буду бачити далі.
У Відні ціни на оренду і їжу трохи вищі за Варшаву но не суттєво. За аналогічну квартиру тут в мене +200 євро більше ніж у Варшаві.

При певних умовах може туди поїду.

А варіант жити в Австрії/Німеччині та працювати в Швейцарії вартий уваги, чи це міф? Якщо цікавились, то взагалі чи це можливо і знову же, чи є якийсь профіт. Бо може будуть ті ж 48% якщо не більше котрі прийдеться в Асвтрії платити з швейцарскьої зп..

Можливо якщо маєш паспорт Австрії або Німеччини.

Думаю, не вартий. По-перше, відстань все таки є, наприклад з найближчого до Швейрації великого міста Австрії Інсбрука до Цюріха їхати 2-3 год, це як з Львову в Франик дись, це уже витрати. По-дурге, податки. Так, якщо ви резидент в Австрії (понад 183 дні треба проживати в рік) і працюєте в Швейцарії, то через угоду про уникнення подвійного оподаткування, податки наче будуть лише в Швейцарії. Але так як ви резидент в Австрії то тут треба буде це декларувати і можливо щось і доплачувати. Ну і витрати на податкового консультанта щоб з цим всім дати раду. Тому як висновок — думаю не варте. Хто маю гарну роботу в Швейцарії в тех той там і живе бо на все хватає, принаймні двоє знайомих так живуть.

Пів Ломбардії працює в Тічіно.

так це італійці, паспорт країни ЄС, це по дефолту виглядає простішим

от не знаю, як люди доходять до Австрії, якщо вже получається то краще пробувати продатись на Швейцарському ринку одразу і всіма силами оминати Австрію.
Зарплати всередньому +20-30%
Податки всередньому нижчі на 10-15%

так витрати більші, але не критично. Якщо вдвох — то економія доволі пристойна

а ти українець? а як вони взнали що ти українець?

Я так. В любій живій комунікації з кимусь з поляків по роботі постає питання хто ти і звідки ти. Я не з тих що буде щось приховувати, який сенс.

Мені цікаво як ви самі собі відповідаєте на запитання: «А для чого мені велике місто?». Якщо є вагомі причини, щось типу «Я працюю віддалено, а чоловік ні» — тоді зрозуміло. Але якщо це «Щоб в кіно ходити» і такі походи 1 раз на місяць то краще брати житло в якомусь невеличкому місті в годині-півтори їзди до умовного Львова.

Як варіант, кращі школи із рейтингу топ 20, гуртки та інше для дітей.

аргумент. Хоча в маленьких містах теж є гуртки. Чомусь ті хто живе в Києвах/Львовах думає, що за межами їх міст просто пустка.

В маленьких містах нудно. В Києві можна якогось монатіка в пиріжковій зустріти

Ну це дуже індивідуально. Я б за мізерну можливість зустріти махнатіка не став би переплачувати.

В столиці вища ймовірність підчепити перспективного провінціала.

Ну ось 20 хв тому Клопотенка по дорозі зустрів )

ну нічого собі! Оце життя! не те що у тих нудних посередностій по провінціях.

«А для чого мені велике місто?»

Велике місто — великий вибір. Усього.

Я сам жив за містом під Львовом, і в цьому теж є суттєві плюси, але місто є місто

Ну живучи в годинній доступності цей великий вибір нікуди не дівається.

Приїхав ти у місто увечері, і замість того щоб розслабитися і насолоджуватися, думаєш і нервуєшся, що тобі треба повертатися домів

Як людина, яка довго жила в Києві, а зараз живе в маленькому місті, я вам точно скажу — чим менше населення міста, тим гірша якість будь-яких послуг. Особливо медичних. За останні 3 роки всі свої болячки зміг вилікувати тільки поїхавши в Київ на прийом у нормальну приватну лікарню (після того, як обійшов всіх лікарів тут).
Всі інші побутові послуги, по типу встановлення кондиціонера, встановлення та підключення інвертора, будь-які ремонтні роботи — теж виконуються дуже не якісно. Це все при тому, що я обирав найкращих майстрів у місті.

Я б ніде не брав, ринок в західній Україні перегрітий з цінами через переселенців. Компанії наживаються. Я б почекав, якщо в Україні все буде погано то взагалі не брати тут, а дивитися закордоном уже.

Івано-Франківськ. Чисто моє суб’єктивне

Можете спробувати пожити в Ужгороді, там гарний клімат але є проблема з місцевими, як то зараз прийнято називати ромами. Якщо життя поряд зними вас не напрягатиме то все інше норм.
Львів файний але тут невиправдано сильно здорожчала нерухомість. Варіант якогось райцентру може бути цікавішим. Наприклад Жовка тихе компактне місто в сторону кордону. Або дивитись щось в сторону Карпат, типу Трускавця, там горби одразу за вікном)

Нема в Ужгороді з ромами ніяких проблем. Вони у своєму гетто живуть і не відсвічують в цілому. На заробітки їздять в інші міста, бо в Ужгороді хєр що хто їм подає.

Робив ремонт в 2022- вклався в 700 баксів за метр, зараз роблю, сподіваюсь вписатися в 1000-1100 за метр. Без особливих витребеньок, для себе.

це під ключ в студії чи по різним фахівцям?
я скільки не рахую, студія виходить дешевше хоч і зі своїми відсотками

О,це хороше питання. Студія в моєму випадку я прикидував десь на відсотків 30% мінімум дорожча. Вони не паряться щоб знайти дешевшу ціну чи вибити скидку ( це виключно мій досвід, ваш може бути інший).
1. Сантехніка, електрика та плитка — вузькі фахівці, решта один майстер-мультитул на основі дизайн-проекту.
2. Теж був дизайн-проект ( дешевший про що гірко шкодую зараз) , збирався робити «під ключ» через дизайнера/прораба (умовна студія) який мав робити і авторський нагляд. Після етапу сантехніки довелося призупинити співпрацю через завищені ціни, косяки по факту виконання, нараховані об’єми робіт та матеріалів та слабку комунікацію і затримки. Зараз чекаю поки звільниться майстер-мультитул який працював в мене в 1 кейсі щоб продовжити роботу.
Nota bene. Якщо б мав купу часу то мабуть теж би шукав вузьких спеців та розбирався детальніше, але з роботою та терміном до Нового Року доводиться йти на компроміси.
Загалом орієнтир ремонту в вартість половини квартири. Побачимо чи вийде. В 1 кейсі вийшло 75% , але це пояснюється початком війни коли все скочило в ціні і часовим лагом між моментом купівлі на етапі котловану і приростом ціни за 2 роки. Тому половина ціни від купівля квартири мені здається норм rule of thumb.
Знову ж таки є винятки. Це правило не працює для економ-сегменту чи для локацій де низька ціна в силу війни ( Харків, Херсон) чи відносно мала економічна активність ( більшість обласних центрів- немільйонників).

«под ключ» это самый лакомый заказчик для бригады, то что берет % от цены черновых материалов себе, если не вникаете сильно, то могут накручивать метраж, площадь, материалы, ну и я смотрел после «ключа» — даже подоконники криво вставлены, с щелями под окнами и чистовая сантехника (смеситель, бойлер подключены с грубыми ошибками — гибкими шлангами и без предохранительного клапана) Когда выгнал студию и сменил на узкого специалиста, смета на черновую сантехнику похудела на 1/3 — были вписаны лишние материалы и работы, и сантехник по своим связям достал расходники на 20% дешевле эпицентровских цен

Під ключ — це найкраще, що може бути, якщо нормальна бригада.
Нижче описував свій ремонт і це була бригада з виконробом. Дизайн-проект має чіткий метраж абсолютно всього — скільки метрів плитки, ламінату, скільки стіни і так далі. В бригади з виконробом у свою чергу є чіткий тариф за метр квадтраний фарбування, вкладання плитки тощо.
В промислових масштабах крадіжок не було, погоджусь, що десь щось списали і більше купили собі. Також після кожного етапу — наприклад стяжка, був описаний чітко акт виконаних робіт — скільки матеріалів, яка площа, яка ціна за роботу згідно тарифу. Я приходив, приймали роботу, виправляли косяки, якщо такі були. Ну наприклад плінтус криво вчепили. Матеріали купляли по цінах на своїх гуртовнях. Ну це дуже не важко глянути бренд штукатурки і звірити з епіцентром і побачити, що ціна та сама або трошки дешевша. Очевидно, що то друзі виконроба і він на цьому заробляв на якійсь знижці теж. Але мені виходила ринкова або навіть нижча ціна на чорнові матеріали.
Тому тут як карта ляже, нормлаьна бригада з виконробом, як команда в ІТ і він проджект менеджер, теж по всякому буває — працюють нормально чи розпилюють бюджет і нічого не вдається ))

От як раз робив ремонт з норм бригадою та виконкомом кілька років тому. Досвід десь схожий.
Трошки дорожче робота ніж я б сам шукав окремо кожного робітника, вони теж купляли у своїх чорнові матеріали, але тільки був один раз коли знайшлося дешевше. Чистові купляв сам.

Приймав роботу поетапно та коли було цікаво, заходив іноді частіше (на чистових роботах в основному). Чеки, репорти по кожному етапу.

Також був детальний план ремонту (без цього ніяк — інакше постійно казати що робити), але бували такі моменти коли щось йшло не за планом та доводилося приймати участь в який спосіб робити. Але хоча б запитували у таких випадках.

Під кожним словом підписуюсь, все так і було і мені здається так працює більшість бригад принаймі у Львові. Чистові матеріали теж їздив сам, дивився вживу, що дизайнер мені підібрав і купував.
Не знаю як зараз, у 2022 році в простої бригади без особливої реклами чи так званої агенції, якщо вони от просто нормальні, то дуже багато замовлень було і все під ключ. Можливо сарафанне радіо + незначна реклама десь.

Можливо сарафанне радіо

в мене так і було: мені друзі розповіли що ця бригада комусь робили з їхніх знайомих. Поспілкувався, навіть з’їздив подивитися на одну хату яку вони тоді робили. Також цей виконком робив технічну частину дизайн проекту. Тож я хоча б розумів, що він розуміється на теорії.

Тож дійсно має сенс попитати по знайомим хто їм робив та як це відбувалося.

Я особисто задоволений що не сам менеджив кожного дня, а була бригада з виконкомом.
В мене друг десь у 2017 сам знаходив окремих виконавців та менеджив весь процес та закупівлі. Для мене це не дуже було реально.

А можете поділитись контактами бригади в приват? Або хочаб де шукати. А то я новий в цій темі ремонтів

І мені теж напишіть, цікавить Львів
Буду вдячний)

Робив ремонт в новобудові 40 кв.м. «під здачу» в 2021-2022 роках, вклався в $7000,
в 2019 робив на 40 кв.м. «для себе», вклався в $12000

багато чого робив сам

На правах людини котра зараз якраз робить ремонт, вставлю своїх п’ять копійок :D

Місто Львів, новобуд. Дизайн зі супроводом і бригада з виконробом. Ціна ремонту, без меблювання на площі 80 м2 склала ~21к грн за м2 (чорнові матеріали, робота, чистові матеріали). Меблювання та техніка, окрема стаття розходів, так як все ще не закупив, маю лише приблизну суму ~15-20к баксів.
Тому по власних розрахунках, можу порадити орієнтуватись на суму 500-600$ за м2 + наповнення квартири ~300-400$.
Це мій досвід і він скоріш за все буде не релевантний до іншої квартири. Так як на питання «яка ціна ремонту?» можна відповісти «А яка ціна авто? Які ціна ковбаси\сиру\морепродуктів?» і тд тп. Тобто хотілки у всіх різні, відповідно і ціна може відрізнятись у декілька разів.
Я би підсумував так: від 250 баксів (самий простий варіант без дизайну від забудовника) і до 10к$ за м2, якщо ви хочете мрамур і ліпнинун з ручним розписом :D

П.С. веду гугл доку з усіма витратами, можу пошарити в особисті, якщо цікаво.

Поділіться досвідом взаємодії з дизайнером, бригадою і т д. Планую початок ремонту на початок наступного року, теж у Львові. Перебираю дизайн студії і підрядників і, чесно кажучи, очі розбігаються і хз як вибрати.

Ручний розпис не дуже і дорогий. Друкуєш шаблон без кольорів, далі художник розмальовує. Стіна обійшлася в 4 тис за друк і 20 тис за розмальовку

поділіться гугл докою будь ласка)
дизайнер був з той же компанії що і робочі чи окремо наймали?

Відкрийте особисті або відпишіть у Linkedin, я закину. Не хочеться у паблік кидати :)

можна відповісти «А яка ціна авто? Які ціна ковбаси\сиру\морепродуктів?» і тд тп.

так це саме дурне питання яке показує не розуміння питання

Тобто хотілки у всіх різні, відповідно і ціна може відрізнятись у декілька разів.

але можна визначити ціну джуна сіньора ліда кого там зверху?

тож можу сказати лише за авто питання

можна відповісти «А яка ціна авто?

максимально дурне бо ціна авто якраз максимально визначена навіть включно з «особливостями ціно утворення» як то ауді порш бмв є «базова ціна» умовні 45 тисяч а «справжня ціна з допами» вже 60 тисяч умовні

і до 10к$ за м2

так отож а сказав би просто «а х.з. я ніх не понімаю а бариги» і є то саме сказав

просто бізнес ))

ЗЫ: це саме тому як я принципово не веду «розмови» з «нашими» в америках єтіх вашіх (і євро тоже) і намагаюся не вести справи також (і євро тоже)

Формула про залежність вартості ремонту від вартості квартири виглядає дивно, адже ціна на голі бетонометри може відрізнятись в 4-5 разів.

Але при цьому кореляція існує і вона не вигадана. Бо небагато готових вкладатись в преміум ремонт в дешеві бетонометри (а дешеві вони не просто так). Хоча звісно завжди є виключення з правил які пробують робити з хруща конхвету.
Так само маючі гроші на дорогі бетонометри мало хто обмежується базовим ремонтом а-ля все шо знайшов в будмені у відділі розпродажі некондиції роблячі той ремонт самостійно..

600$ із усім за квадрат, що на той час якраз = вартості квартири у моєму місті. Але можна більше, завжди можна більше, все залежить від матеріалів, оздоблення і т.д. Різниця може бути суттєвою на всьому. І завжди, коли робиш ремонт то всі майстри кажуть, що ціни ростуть на все. То ціни на метал росли, потім якісь санкції були, на білорусь, що не могли якусь смолу завозити і була проблема із матеріалами для меблів, потім війна, нехватка людей, розбомбили завод плитки Zeus, і т.д.

600$

-фігасобі, це без матеріалів?. Мені за пару років до війни робили капітальний ремонт для повністю вбитої хрущовки за 160$ із усім за квадрат.Тоді вони брали здається 120$ за ремонт в новобудовах. Я думав 160$ — це капець як дорого

Це усе разом із матеріалами, технікою, меблями, роботою

З останнього — купував житло в новобудові і одразу з ремонтом і меблями — мені сподобалось. Не потрібно чекати ще 3-6 міс, заїхав у все нове і живеш

Ну цей варіант зручний, однозначно. Але питання у ціні. Адже той хто продає таку квартиру заклав маржу як на квартиру так і на ремонт. Ну і всеще існує питання якості того ремонту, мереж, матеріалів, тощо.

Треба мати скільки коштів щоб не думати по дрібницям хто там скільки маржі на ремонт заклав

із свіжих анонсів які мені присилали цім літом то є $600 за метр площі «під ключ» варіанти «не під ключ» їм не розглядаються

це «економ варіант» бо там ще «еліт» який щось $1150-1200 такого порядку

2014 год
Покупка вторичка хрущ: 105К, 3К, 55м (предупреждая вопросы про хрущ за 105К: я его и сейчас в войну с 10-летним ремонтом за столько могу продать — место хорошее)
Ремонт «для себя»: 11К
Мебель (кухня+техника, кровать, шкаф, диван, телек, стол/стулья + по мелочи): 7,5К

Ремонт + материалы:
— все отопление/сантехника/водяной теплый пол
— вся плитка пол/стены
— машинная щекатурка но без затирки (были поклеены довольно толстые обои, вот и не понадобилось) — cтены/потолки
— какие-то там специальные обои на потолок — забыл как называются
— двери
— балкон (переваривание каркаса, плитка на пол)
— все работы по названному

Самостоятельно выполненные работы:
— все черновые: оббить штукатурку/стяжку до бетона), перепланировка внутри, новая стяжка
— вся разводка электрики кроме ввода
— поклейка обоев
— укладка ламината, прикручивание плинтусов
— прораб по закупке и доставке всех материалов
— пару раз грузчик по мелочи (из 10К где-то 1К ушла на услуги грузчиков, бо 5й этаж без лифта)

Кто-то ниже писал про неоценимый опыт, связи... Для меня вся суть опыта сводится к тому, что за все работы в следующий раз я лучше заплачу))

2014 год
55м
Ремонт «для себя»: 11К

а не по $200 норм а то мне послышалось что там метров 105 а не 55 сперва

Самостоятельно выполненные работы:
— поклейка обоев
— укладка ламината, прикручивание плинтусов

хм тогда имхо дорого ))

ЗЫ: интересно как ты водяной пол в грущ уложил у них же ж стяжки нет на сколько я знаю?

Сантехник уложил, а я поверх стяжку сделал. На кухне и в санузле стяжка была.

Цікаво, як це роблять люди, які мають цілком адекватний ремонт і при цьому не мають доходу іт-шника. А таких більшість і в моєму оточенні таких безліч і я не беру до уваги тих, хто робить як попало сам заради економії. Вся ця кухня дуже перегріта, перенасичена баригами-шахраями, які беруть за звичні речі як за унікальний авторський витвір мистецтва. Здивувало в коментарях, що люди платять 1к+ за м^2 і при цьому не отримують гарантованої якості. :)) Лотерея, пощастить або ні? Вам ок за таке платити?

Беруть такий стан, що заселитися і жити. Я брав після пенсіонерів, там просто все знести треба було. Хтось має +10К від мого бюджету і може собі дозволити. Або не хоче центр, а хоче спальний район або близько роботи.

Мені раз дуже сильно батько допоміг, квартира 21.5 в новобудові, десь 3000 $. Інша — хрущ 57 кв, окна замінив на металопластикові. Все. (Після пенсіонерів)

Мені здається саме такі люди і створюють уявлення, що ремонт — це надовго. Бо одразу викласти 30, 50, 100к за ремонт вони не мають змоги, тому розтягують це на роки, по 0.5-1-2к на місяць. Ще й потім кажуть «ми пережили ремонт!», бо в їхній ситуації — це реально «пережили». А ті, хто мають гроші — у тих все робиться набагато швидше і з меншою кількістю страждань.

А ті, хто мають гроші — у тих все робиться набагато швидше і з меншою кількістю страждань.

так під ніх уже заточена ціла вітчизняна індустрія )) по багатамо

Обезжирювання лохів поставено на промислові рейки.Пихаті платять двічі:)

Цікаво, як це роблять люди, які мають цілком адекватний ремонт і при цьому не мають доходу іт-шника.

по разнім в основном частями но там далі починаються нюанси де у мене в києві «бізнєс» по площі якраз такій чи трохи більший (я вже встиг платить податки на нерухомість тож площа там точно вказана тіко забув) як батьківська 3к квартира «брєжнєвка самий начало 80-ті»

ЗЫ: за «площі» якраз збалакалися зі цікавого «за дізайн» бо почало бачитися 2 нюанси № 1 усі каталоги «прилічної сантєхніки» виглядають круто реально кросівоє но там коли вже озброєним оком то починаєш помічати що в них все буквально все «отдєльно стоящє»

... але № 2 усі вітчизняні «роблю ремонт на ютубі» дуже багато приділяють уваги «дізайт ванной комнаті і туалєта» хоча ось же ж на картінках там нема чого «дізайніть» просто просто взяв розвіщав усе тіко комунікації провести та підключити і все

карочі я таки здогадався )) справа у площі і у мєста де

це роблять люди, які мають цілком адекватний ремонт і при цьому не мають доходу

то все просто не поміщається у варіанті «2 раковини отдєльний туалєт для туалєта душовий уголок 10×10 ванна з заплівом за буйки» тож буквально усі то «дізайн ванной комнати» то скрізь буквально за «впіхнуть нє впіхуємоє»

як то скажімо туда ще й пралка (бо сушок уже нема) а от «американці» просто пралку у пральну кімнату ставлять разом з шуткою і всьо ))

скажи чесно, перед тим як написати свій комент, ти трохи мекнув?)

єщє нє вєчєр єщє нє вєчєр ))

карочі я таки здогадався )) справа у площі і у мєста де

а що у тебе маленька да? ((

вибачь, але моя твоя не розуміти...

так це можливо по научному зветься моторна афазія

не звертай уваги, це його типовий стиль (почитай його інші пости). Тупо стіна рандомних слів дууже приблизно дотичних до теми розмови.

які мають цілком адекватний ремонт і при цьому не мають доходу іт-шника.

Є багато професій де заробляють як айтішники або більше — лікарі, юристи, судді/прокурори/чиновники і приближені до них, всякі блогери, топ менеджмент на будь якому підприємстві, підприємці.
Це хибна думка що айтішникам втулюють Х2 ціни а іншим ні.

Такої думки і немає в коментарі. Але тим не менше 80% якщо не більше населення України живе мʼяко кажучи небагато. І цифри на ремонт навіть 20к+, не кажучи вже про 40к+ — то з області фантастики для подавляючої більшості українців. Тому скоріше за все існує просто кілька «ринків» під різні можливості, як і в багатьох інших сферах. І тут обговорюється лише один з варіантів для своєрідного українського «середнього класу». Є попит, значить буде і пропозиція.

У мене знайомий займається ремонтами. Великі такі об’єкти що прям під ключ та дорого/багато трапляються не часто.
В основному люди розтягують у часі і купляють тільки частину послуг.
Наприклад кафель красиво покласти це не дуже просто, але сантехніку спаяти реально кожний може у кого руки з того місця. От задумали ремонт у ванній. Господар зробив усю чернову роботу типу демонтажу усього старого, замінив сантехніку. Сантехніка не треба крани по 20к грн купляти — наприклад Mixxen прям топова штука і прослужить дофіга.
Ось зробили чернову роботу, далі приходить спец, кладе тільки плитку. Плитка теж звичайна стокова з епіцентру. Якісна, але нічого екстра ординарного.
Поклав кафель. Пішов. Далі весь монтаж на господареві.
Все — дешево, якісно, красиво.
Що ще треба?

сантехніку спаяти

я думаю вы имели ввиду пайку полипропилена? щас такое ставят только у кого денег нет на Pex трубы где монтаж намного проще хотя и дороже

Ну по перше тут кажемо про більшість Українців. Так — грошей нема
По друге мені самому поліпропілен більш подобається і знайомі майстри рекомендують саме їх. Якість з’єднань при пайці набагато вища
Доречі PEX раніше ставили усі бо це була єдина альтернатива залізним трубам Поліпропилен з’явився вже потім.

і знайомі майстри рекомендують саме їх

Тому що інструмент рехау за штуку баксів це не для всіх)
Мені теж «майстри» рекомендували опалення на поліпропіленчику з трійниками в стяжці зробити=)

Якість з’єднань при пайці набагато вища

Точно ні=) Плюс я колись думав що завуження діаметру це така рідкісна помилка, але зараз на зйомній хаті в якомусь фітінгу його походу все ж таки завузили, бо зі стояка напор норм, фільтри чисті а з кранів ледве тече=)

Доречі PEX раніше ставили усі бо це була єдина альтернатива залізним трубам Поліпропилен з’явився вже потім.

Якщо ви про звичайний металопластик — то там частіше pe-rt був, але основна відмінність
це фітинги, в pex це зараз гільзи в основному. Хоча насправді у батьків працювали вони по 15-20 років без проблем=)
P.S. Мільйон раз пожалкував що розкладав теплу підлогу rehau pink (без алю шару), при фіксації в еппс треба дуже багато скоб тому що її внутрішнім напруженням тупо вириває=)

... треба закласти обов’язкові витрати на усунення течі тоді, коли поліпропілен, спаяний самотужки, почне давати течі. І дуже пощастить, якщо до місця течі буде наявний фізичний доступ, і не потрібно буде довбати стіну з плиткою...

Маю думку, що якраз внутрішні інженерні комунікації потрібно виконувати у спосіб, де неможливо помилитись і зробити неправильно навіть з кривими руками. А це мінімум вузлів і з’єднань...

Є доречі спосіб як уникнути течі у стені. Прокладати поліетиленові гнучкі труби одним шматком від розподільчого вузла до крану. Це по типу тих що використовуються для опалення, коли горизонтальна розводка по підлозі до радіаторів. У мене в хаті таке було. Мінус то треба інструмент для обтискання та вміти це робити. Тож краще щоб це зробила людина, яка це робить регулярно та гарно. Не всі майстри мають той інструмент та добре це роблять.

Наприклад у польських новобудовах саме такими трубами та обтисканням з’єднань й роблять водогони у хаті. Бо обтискання набагато надійніше ніж пайка. Самі труби наче розраховані на 50 років.

Так спочатку і було запропоновано, а потім людина заперечила, що краще паяти самому

Так, саме це й мав на увазі. Переваги такого способу та інструменту в тому, що зробити неправильно не вийде: гільза або встане на місце і буде надійне з’єднання, або не встане і буде зіпсована гільза. Інструмент можна було взяти в оренду на декілька днів. У пайці від майстра треба набагато більш прямі руки, ніж у обжимі спеціалізованим інструментом, бо нижче людський фактор і реально з цим механічним процесом обжиму може впоратись навіть мавпа...

80% якщо не більше населення України живе мʼяко кажучи небагато

То тобі здається. Бідних і справді немало, але купа людей, про яких ти думаєш, що вони бідні, вони просто жадібні економні. А наскірдовано там дай б-же.

У багатьох з вигляду бідних і правда часто є заначки по декілька десятків тисяч доларів. Але чи робить це їх багатими? Як на мене — ні.

Ну і прям «ніщім» таку людину теж назвати не можна, як на мене

Та є ціли класи чинуш, МСЕКівців різних та інших що в ліжках перебирають пачки доларів, і вони не дуже економні ))

Але тим не менше 80% якщо не більше населення України живе мʼяко кажучи небагато. І цифри на ремонт навіть 20к+, не кажучи вже про 40к+ — то з області фантастики для подавляючої більшості українців.

Так в будь якій країні більшість не може собі дозволити купити житло.
Для більшості це або залишилось в наслідство, або продати свою і докласти назбираних 20%, ну або оренда на все життя.

Це нам ще дуже повезло, що можна за 5 років сіньором назбирати на житло.

Тому скоріше за все існує просто кілька «ринків» під різні можливості, як і в багатьох інших сферах

Ні, просто люди роблять ремонт своїми руками, а не наймають майстрів. Ті ж шпалери можна поклеїти власноруч, а не платити $1000.

Ті ж шпалери можна поклеїти власноруч, а не платити $1000.

як ти власноруч поклеїш шпалери без дизайн проекту? а якщо там у тебе проводка опалення водогін та вікна? як ти знатимеш де вікна а де ні? на вікна теж клеїти?

Ну і самі будівельники/ремонтники, власне

0 — розтягують на Н років, чи менше дохід тим більше Н.
1 — рідня може підкинути кешу.
2 — рідня, друзі, сам роблять частково руками
3 — не просирають гроші на смузі, таксі, макбуки

3 — не просирають гроші на смузі, таксі, макбуки

ну як тобі сказать я якось був щиро вражений просто буквально «благородний дон поряжён в пятку» (к) (тм)

ЗЫ: + 4 користуються чимсь таким реально дешевим як то сантехніка побутова техніка бо мієлє звісно стоє як весь ремонт но... от айфон да то понятно як просрать простіті ))

Бо доходи айтішника — то сльози у порівнянні з деякими іншими

Міф про багатого айтішника — це чисто українська історія. В Європі це такі ж професії як і інші, а часто інші заробляють куди більше

Просто звичайний ремонт з нормальних матеріалів — від 1000$ за квадрат. Такі наразі реалії. В 2022 це було десь 700. Це інфа безпосередньо від дизайнера, що веде одночасно кілька ремонтів.

Як згадали нижче, є дуже відчутний дефіцит кадрів. Одного майстра мобілізували, інший зник, і так в очікуванні твій обʼєкт стоїть місяць без рухів. Іноді майстрів бусифікують на шляху до місця роботи. Так вже кілька разів було у знайомого, що 2 чи 3 плиточника поспіль не доїхали. А минулого тижня — не доїхала ціла бригада майстрів у іншого.

До того ж, матеріали і техніка дорожчають, ціни ростуть як на дріжджах. Віяр теж підняв ціни з 1 жовтня.

І якщо ви вважаєте, що через війну і кризу на щось впав попит, ви теж глибоко помиляєтесь. Стежу за асортиментом і наявністю кількох виробників побутової техніки протягом останніх кількох місяців — все зникає, люди грібуть все підряд. Те саме стосується плитки та сантехніки.

Вказану вище ціну мені називали приблизно рік тому, коли все було зовсім інакше. Чув, що в Києві наразі дешевше робити ремонт, ніж в західних областях.

Просто звичайний ремонт з нормальних матеріалів — від 1000$ за квадрат. Такі наразі реалії.

імхо з тіх «реалії» витікає один інтересний момент що грошей «на відбудову» вам ні хто не дасть бо потроху вже ознайомились з «реалії вітчизняного» ))

Це інфа безпосередньо від дизайнера, що веде одночасно кілька ремонтів.

так окрема категорія пробачте чистих клоунів переважно )) особливо я люблю «дизайни» які не призначені для життя кросівоє

До того ж, матеріали і техніка дорожчають, ціни ростуть як на дріжджах.

скажімо так брехня

є дуже відчутний дефіцит кадрів.

ну це да такоє є але то синок Родіна

впав попит, ви теж глибоко помиляєтесь.

загалом впав

люди грібуть все підряд.

просто люди традиційно не привчені думати і жити у категоріями «потім це все ще продавати»

категорія пробачте чистих клоунів переважно )) особливо я люблю «дизайни» які не призначені для життя кросівоє
просто люди традиційно не привчені думати

Всі тупі а я розумний)

1000$ за м2 це норм ціна. Самі матеріали будуть третина, ще третина меблі і техніка.
І третину на роботу.

Інфляція є інфляція, в 2017 ціна була ± 600-700$ за м2.
Так що зараз 1000$ звучить цілком реально.

Це ж залежить від того, що вкладаєш у поняття нормальний. Це вже скоріше добрий / не дуже економив.
В мене товариш зробив у 2017 норм ремонт десь за 220 за кв м 90 кв м без техніки та меблів (хоча не переробляв опалення, підлога ламінат, сантехніка не сама дорога) у Харкові. Мені у 20-21 році обійшлося вдвічі дорожче на площі 100+ без техніки та меблів, але краща підлога, звукоізоляція та перероблене опалення, та місцями краще оздоблення стін (хоча можна б було обійтись фарбуванням).

Якщо фарбувати стіни, підвісна стеля, та трохи мінімізувати довжину електричних дротів та кількість автоматів, то сума стає суттєво меншою. Також трохи фактор міста, скоріш за все у Харкові роботи дешевше.

хоча не переробляв опалення, підлога ламінат, сантехніка не сама дорога)
що вкладаєш у поняття нормальний. Це вже скоріше добрий / не дуже економив.

Так, нормальний це хороший ремонт для себе)

скажімо так брехня

Ви зараз в якій країні? У вас інша ситуація?

загалом впав

Тоді дуже цікаво, куди зникає побутова техніка. Утилізують, чи комусь дарують? А плитку розбивають, щоб мені чи комусь іншому не дісталася)

не привчені думати

Ну так, звісно, краще відкласти ремонт на рік, щоб купити все те ж за 1.5x.

потім це все ще продавати

Це жлобство на кшталт пульта від ТВ в пакетику, плівки на смартфоні чи деінде. Бачив навіть людину, яка їздить з пакетами на сидіннях в авто, бо там світла шкіра, а авто ще продавати)))

У вас інша ситуація?

так у нас гіпсокартон часто навіть без шпаклівки ))

Тоді дуже цікаво, куди зникає побутова техніка.

гм... ага ок якщо я правильно розумію моє питання то просто не возять та возять багато менше

А плитку розбивають

так само не возять і возять багато менше

ЗЫ: але з іншого боку це таки справді веде з здорожчання як то «надбавка на війну ризик»

краще відкласти ремонт на рік, щоб купити все те ж за 1.5x.

цього я не зрозумів

плівки на смартфоні чи деінде.

я люблю плівку на смартфоні )) ну то що «рідна» була а до речі бачив і магазині спеціальний прибор для вирізання та нанесення плівки на смартфоні рівно в розмір навіть зупинився спитать а що то таке

тож я так розумію приклад на смартфоні не працює бо у багатьох там якраз і плівка і чохли

з пакетами на сидіннях в авто, бо там світла шкіра, а авто ще продавати

у мене точно шкіряний порш навряд чи я його буду продавати вже за мого віку і ще бмв його певно буду якраз спробую встигнути поміняти на ауді (бо я й спрочатку хотів ауді просто їх якраз не було а бмв був) але я не зможу так пригадати що там за сидіннях щось синтетичне мені здається бо наче не такі відчуття як класична «шкіра у салоні»

ще фольц є там класична тканина правда годна правда скіко у мене там того пробігу тисяч 70 мабуть тож воно ще у доброму стані може продам колись «на круг» грошей він ще стоє

Тоді дуже цікаво, куди зникає побутова техніка. Утилізують, чи комусь дарують? А плитку розбивають, щоб мені чи комусь іншому не дісталася

У Харкові більшість техніки, покриття підлоги, плитки було під замовлення, особливо покриття якщо треба багато під велику площу. У середньому чекати від 1-2 тижнів до місяця, до війни. При майже незмінному курсі долару. Тобто це ще пощастило якщо воно десь на складі у Києві, але частіше замовляли з-за кордону щоб не тримати на складі.

Але то насправді не проблема, просто треба розраховувати на те, що прийдеться почекати, та замовляти за кілька тижнів чи місяців до того як знадобиться.

Це інфа безпосередньо від дизайнера

це інфа з категорії «помилка вижившого», такі цифри лише у тих хто багатий і замовляє дизайнера, а ті в кого ремонт обходиться в 500$/m2 ті дизайнера не наймають, от і все. Тому і складається враження що все так дорого. Це як заходити в епл стор і казати що всі телефони дуже дорогі, і чорні і білі...

dom.ria.com/...​-alin-popek-31138919.html
Тут наче 52к баксів нарахував, і то телек/стільці/звук би додати.
Але інжернерно конфетка з очисткою води, мікроцементом та електронікою.

кросівоє

особливо я люблю «дизайни» які не призначені для життя кросівоє

як ось тут хто то впердолив «дізайнєрській стіл» прямо перед диваном (який виглядає трошки як г.) і посередині між ним і телевізором як воно узагалі должно працювати у реальному житті?

кухня так само на які ні хто ні коли не буде ні готувати ні їсти by design

ЗЫ: то є кумедія чиста но там ще один (!!!) ровно такий самій «диван зі столом» ))

ніж в західних областях.

машу зауважити прямо якось так расиське но з «західних областях» я прямо перестав спілкуватися принципиво хіба як то поляки чи мадяри чи ромуни ну власне такий гонор та понт мені вже суто медициною не показаний ))

Новий власник зможе переставити як захоче.
Квартиру робили під себе, бо ми вечорами починаємо їсти і щось дивитись, а потім додивляємось з дивана.
Той що «ровно такий самий» — то мій кабінет мав бути.

Чиї цитати в вашому коменті — я хз.

бо ми вечорами починаємо їсти і щось дивитись, а потім додивляємось з дивана.

я теж люблю тому в мене маленьки столики біля дивана до телевізора хоча то не стільки їсти скільки пити ))

але ж виходить без стола просто з дивана дивитися вже не вийде?

Ми на орендованій їли з маленьких столиків — то все фігня.
Зараз їмо з великого столу, але телек вертиться в сторону столу і дивану.
В квартирі у Львові з дивана нормально має телек бути видно, стіл не буде перешкодою.

180K у Львові в такому собі ЖК ?? Серйозно ?? В Києві можна взяти готову за 200К в елітному ЖК уже :)

«такому собі жк» лол

Газобетон на Сихові (я лише чув про Львів, тож може це і байки, як про Борщагівку/Троєщину), тож дійсно таке собі.

Той ЖК будував такий собі мутний решало дєпутат Козловський, «відомий» у Львові який подерибанив норм так землі щоб свої ЖК набудувати. Він був і дєпутатом міської ради і «бізнесменом» одночасно.

Всі забудовники мають кришу, ті що багатші самі стають кришою.
Це ж все таки Україна=)

Будь ласка — 215К, готова з дизайнерським ремонтом, Печерськ, ЖК Новопечерські Липки до якого ЖК Авалон у Львові ще ого-го як далеко, і інфраструктура куди краща, та й це Київ врешті решт
rieltor.ua/...​fy.ua&utm_term=1880859456

Так це 1 кімната, кому таке треба? Молодому холостяку хіба.

Може і холостяку, або молодій парі без дитини теж норм буде. Суть переписки — ціна на ту квартиру, та й на інші у Львові супер завищені, зажралися через війну там з цінами. За такі гроші можна шукати гарні альтернативи в Києві, а якщо докласти ще 50-100К — то і закордоном.

250-300к це 3ка десь 70 кв м з ремонтом в Польщі наприклад у Вроцлаві на околицях. Але скоріш не у Варшаві.

За Польщу не знаю не цікавився. Ось на швидку руку знайшов приклад — 240К £ (290К євро), містечко Ветфорд, 45хв на метро і центр Лондона, 2 бедрум
www.rightmove.co.uk/...​0469976#/?channel=RES_BUY

бекярда нема, не підходить

За Польщу не знаю не цікавився

Я знаю, квартира 90м2 такого рівня ремонту як в Олега буде 400к$.
Це у Вроцлаві.
У Варшаві ще +20-30%
У Кракові +10%

Ось на швидку руку знайшов приклад — 240К £ (290К євро

Ага, зі спальнями аж 7м2.
Чувак, така квартира не в мусульманському гетто буде коштувати від 600к£

А скільки платити за неї щомісячно лізхолду та кансел таксів Ви знаєте? Я жила, то знаю. Повернулася в Україну і забула як страшний сон

Будь ласка — 215К, готова з дизайнерським ремонтом
В Києві можна взяти готову за 200К

Це такий тролінг чи в тебе інтелект як в кактуса?=)

45 м2 vs 70м2.
2600$/m2 vs $4800/m2

Якщо для тебе основне це кількість квадратів — ю валкам в ЖК Авалон )) Мені краще менше але в рази кращому ЖК і в столиці, власне де маю ряд квартир уже. І мене дивує що твориться у Львові з цінами це треш повний

Мені краще менше але в рази кращому ЖК і в столиці, власне де маю ряд квартир уже.

Ага, ряд квартир. В столиці, по ціні 4800$/m2. Чого за яхту не написав?
Причому це навіть дорожче ніж у Варшаві)

215 за однушку в мурашнику?
При тому що у Львові то вже 70м2 де жити можна, найс порівняння=)
Взагалі з 200к+ я б вже на будинки/таунтхауси дивився на околицях Києва=)

Оце ж у цьому і полягає проблема. Так, дуже хотілося б жити у приватному будинку, а не в мурашнику. Та ще дужче хотілося б, щоб від помешкання діти могли пішки ходити до фізико-математичного ліцею не нижчого рейтингу НМТ, ніж у фізико-математичних ліцеях, до яких пішки ходять діти розробників ПЗ які мають житло у Києві. Моя донька, наприклад, сама пішки ходить до ліцею з 36м номером в рейтингу НМТ, і я б хотів цей параметер не знижувати, а підвищувати, щоб це був ліцей з топ-20 рейтингу, та ще й з якимось призерами міжнародних олімпіад з фізики, математики та інформатики, як в УФМЛ, Лідері, Природничому чи Русанівському (все це фізико-математичні ліцеї з топ-20 рейтингу ЗНО, розташовані в Києві). А от ціни на приватні будинки у Києві в радіусі 800 метрів від перелічених ліцеїв значно вищі ніж у передмісті. З цього я роблю висновок, що розробники ПЗ — бідні люди.

Та ще дужче хотілося б, щоб від помешкання діти могли пішки ходити до фізико-математичного ліцею не нижчого рейтингу НМТ, ніж у фізико-математичних ліцеях, до яких пішки ходять діти розробників ПЗ які мають житло у Києві. Моя донька, наприклад, сама пішки ходить до ліцею з 36м номером в рейтингу НМТ, і я б хотів цей параметер не знижувати, а підвищувати, щоб це був ліцей з топ-20 рейтингу, та ще й з якимось призерами міжнародних олімпіад з фізики, математики та інформатики, як в УФМЛ, Лідері, Природничому чи Русанівському (все це фізико-математичні ліцеї з топ-20 рейтингу ЗНО, розташовані в Києві).

Ну ок, це вже якісь особисті таргани, без образ=)
Кажу як людина яка навчалася в фізматі, який зараз в топ-10 з НМТ з математики, воно того не вартує і своїх дітей я б туди не повів=)
Та й є ліцеі-інтернати якщо так хочеться — як раз соціалізація підтягнеться=)
P.S.
Ось вам квартира в 50м від ТОП 1 ліцею України з фізики і математики. 2 поверхи, 95 квадратів, не за всі гроші світу=)
dom.ria.com/...​icha-ulitsa-31508478.html

ліцеі-інтернати

Я б хотів щоб мої діти зі мною жили, а не в інтернаті.

Кажу як людина яка навчалася в фізматі, який зараз в топ-10 з НМТ з математики, воно того не вартує і своїх дітей я б туди не повів

І тим не менше фізмат розвинув Ваш мозок до такого рівня, що Ви

я с трейни до синьора за 3 года апнулся, когда многие «усердно работающие» (тут хрен разберешь, может делали вид) по 5 лет на позициях мидла сидели

Причому Ваш мозок настільки розвинений фізматом з топ-10 НМТ, що Ви працюєте взагалі не напружуючись:

Мне удавалось в «лидерах рынка» вообще придти, погонять чаи, покурить, поболтать и поехать домой=) При чем в разных конторах, и ни в одной из них ко мне не было вопросов от менеджеров.

А так взагалі крім шкіл з хорошим рейтингом в столиці є і інші переваги. Велике різноманіття спортивних секцій, музичних та всіляких інших занять для дітей та дорослих в радіусі 800 метрів навколо помешкання. Моя донька, наприклад, сама пішки ходить на заняття з балету, гри на піаніно, флай йогу, влітку ще в басейн пішки ходила — все в радіусі 800 метрів навколо помешкання. Я в радіусі 800 метрів ходжу грати в волейбола та на індивідуальні заняття з акробатики. Та і до кваліфікованих лікарів, будучи у Києві, можна дістатися швидше, ніж проживаючи в передмісті Києва. І це ще я не згадую про те, що в дружини прав немає і отримувати їх вона бажанням не горить. Тобто якщо мені, наприклад, доведеться поїхати на фронт нищити нахабних загарбників, то логістика при проживанні у передмісті стане для сім’ї певною проблемою.

Причому Ваш мозок настільки розвинений фізматом з топ-10 НМТ, що Ви працюєте взагалі не напружуючись:

Чувак, якщо твоя дитина буде розумна то вона і без фізмату успіху доб’ється, а якщо ні то ніякі фізмати їй не допоможуть.
Я в універі вчився з тими хто був у фізматі, і так, перших 1-2 курси вони в топі а пізніше все одно вирівнюється в залежності від здібностей і працьовитості.

Я своїх дітей краще віддам на танці, спорт, англійську ніж в той фізмат

Я в універі вчився з тими хто був у фізматі, і так, перших 1-2 курси вони в топі

Саме так, я перший семестр 1-го курса закінчив на 5-ки з усіх предметів мат кафедри, а потім друзі, пиво, самонавчання ближче до 3-го курса=)

в залежності від здібностей і працьовитості.

Я б сказав в залежності від зацікавленності та працьовитості. Особливих здібностей навіть для універської програми не потрібно, це не наукова робота.

Особливих здібностей навіть для універської
програми не потрібно

Ну хз, всякі кільця і поля з алгебри, рівняння в часткових похідних.
Воно було важке, не толкові ботани навіть 4 не могли здати.

Ну хз, всякі кільця і поля з алгебри

Ви на факультеті прикладної математики навчалися?
Просто у нас на 121-й спеціальності була дискретка але простіша.

якщо твоя дитина буде розумна то вона і без фізмату успіху доб’ється,

Ну дивіться, от Ви колись писали, що якось спробували вирішувати задачки рівня easy на літкоді, Вам здалося це доволі складним, і Ви закинули. Тому Ви зараз не в США заробляєте 900к на рік в одній конторі, а в Польщі в одній конторі заробляєте 8к на місяць, плюс ще добираєте зайчикуванням в іншій. А в фізико-математичних ліцеях навчають ті злополучні алгоритмічні задачки вирішувати, діти з тих ліцеїв беруть участь в олімпіадах по вирішуванню тих алгоритмічних задачок. В ліцеї моєї доньки після сьомого класу іде поділ за напрямками, один з тих напрямків — олімпіадне програмування на C++.
Пам’ятаю, тут на доу колись дописував випускник Лідера (фізмат ліцей з топ-20 рейтингу ЗНО, в якого більше сорока призерів міжнародної олімпіади з математики), абсолютний чемпіон світу з олімпіадного програмування. То в темах про вирішування алгоритмічних задачок він був найбільш компетентним, знав як вирішується будь-яка задача, яка там обговорюється. Звісно що його з руками і ногами загребли в гугл прямо після закінчення університету — в США, звісно. Він ще в Фейсбуці в США теж працював.

Я своїх дітей краще віддам на танці, спорт, англійську ніж в той фізмат

Даремно Ви протиставляєте одне іншому. Донька моєї куми ходить в той ліцей, раніше займалася гімнастикою, зараз балетом, ще займається вокалом та англійською. Моя донька займається балетом, флай-йогою, грою на піаніно. Той абсолютний чемпіон світу з олімпіадного програмування, про якого я згадував, КМС по легкій атлетиці, жме від грудей 150кг.

Тому Ви зараз не в США заробляєте 900к на рік в одній конторі,

Я не в США на 900к бо я не маю грінки чи громадянства, та навіть їхньої освіти.
І 900к це надзвичайно висока ЗП, бо навіть у ФААНГах мають 300-400к і щасливі.
Якщо я виграю грінку, і отримаю 250к$, я буду дуже радий.

За вашою логікою всі хто закінчили фізмат мали б працювати у хороших американських компаніях.
Але насправді я навіть перебільшу якщо скажу що якщо чверть заробляє хоча б 3-4к$.

Я не в США на 900к бо я не маю грінки чи громадянства, та навіть їхньої освіти.

Ну дивіться, той абсолютний чемпіон світу з олімпіадного програмування, про якого я знаю, також не мав ні візи, ні громадянства, ні американської освіти, а його фаанги загребли в США прямо після закінчення університету — для таких розробників ПЗ маанги роблять візу H1B.

І 900к це надзвичайно висока ЗП, бо навіть у ФААНГах мають 300-400к і щасливі.

Спілкувався я колись з одним розробником ПЗ, який читає реддіт, і він мені розповів, що прочитав на реддіті, що з маагнів усі хочуть потрапити розробниками в високочастотний трейдинг, там на співбесідах питають виключно хард літкод і платять по 900к в рік.

За вашою логікою всі хто закінчили фізмат мали б працювати у хороших американських компаніях.

Не всі, а ті хто навчилися лускати алгоритмічні задачки як горішки.

І тим не менше фізмат розвинув Ваш мозок до такого рівня, що Ви

Та я не довго там потів, з 8 по 1 чверть 9-го класу і повернувся в звичайну ЗОШ.
До речі, як би ви віднеслись якби вашу доньку кожен четвер по 3 години заставляли драїти рачки підлогу без руковичок різними миючими засобами, тягати парти і відчищати їх від чужих жуйок? Так-так, це топ 10 НМТ з математики=)
Всі мої заслуги від топового репетитора з математики, яка витягнула мене в 6-му класі з двійок до 11 балів і участі в міських олімпіадах в кінці року. Вона просто вміє прививати любов до неї краще будь яких ліцеїв.
Займався з нею також в 11-му класі, здав ЗНО на 192 при тому що допустив пару помилок через неуважність. Ну і avg по ЗНО/НМТ в її учнів десь 190-200 балів. Але таку ще треба знайти, та й запис там на рік вперед.

А так взагалі крім шкіл з хорошим рейтингом в столиці є і інші переваги. В

Тут не посперечаєшся, якщо треба двіж то це в Київ.
Але тут як на мене без різниці, аби метро було поблизу=)

Та я не довго там потів, з 8 по 1 чверть 9-го класу і повернувся в звичайну ЗОШ

От бачите, а довчилися б до одинадцятого класу, то навчилися б алгоритмічні задачки вирішувати і заробляли б 900к на рік в США.

як би ви віднеслись якби вашу доньку кожен четвер по 3 години заставляли драїти рачки підлогу без руковичок різними миючими засобами, тягати парти і відчищати їх від чужих жуйок?

Поговорив би з класним керівником, якби не допомогло б, з директором, якби не допомогло б, перевів би в іншу школу.

Тут не посперечаєшся, якщо треба двіж то це в Київ.

І не тільки двіж, а і медицина, освіта, доставка продуктів з супермаркетів та ресторанів, церкви, музеї, театри і так далі. До речі, тут один дописувач відписався, який з Києва до маленького містечка переїхав, що в тому містечку значно гірший рівень медицини.

без різниці, аби метро було поблизу

Наскільки пам’ятаю в передмістя ще метро не провели.

От бачите, а довчилися б до одинадцятого класу, то навчилися б алгоритмічні задачки вирішувати

Я їх і так вмію вирішувати (на якомусь рівні звичайно), та й підготовка з програмування там була так собі, я сам взяв методичку по паскалю і вивчав=)

і заробляли б 900к на рік в США.

Ага, скоріше avg 300к + я знаю людей які і без ліцеїв успішно в амазоні працюють=) Та й хто вам сказав що в мене не було можливості поїхати? Всі ми інколи робимо вибір, і не завжди він вірний.=)

Поговорив би з класним керівником, якби не допомогло б, з директором, якби не допомогло б, перевів би в іншу школу.

Так а про що говорити, це весь ліцей цим займається, такий собі чистий четвер=) Я про те що рейтинги — це ні про що, аби дитині було комфортно а не 40 задачок з матану на післязавтра і 30 з геометрії на завтра. Ті успішні випускники «Лідеру» про яких ви розповідаєте на 90% стали тими хто вони є через свої старання і саморозвиток.

успішні випускники «Лідеру» про яких ви розповідаєте на 90% стали тими хто вони є через свої старання і саморозвиток.

Так в цьому ж і полягає основна перевага фізико-математичних ліцеїв, які мають багато призерів міжнародних олімпіад з фізики, математики та інформатики, що в таких ліцеях найвища концентрація дітей які стараються, займаються своїм саморозвитком, а отже служать надихаючим прикладом для тих дітей які навчаються разом з цими дітьми.

...але потім приходиш в університет, а там «Міша, все фігня, давай по новой»

Писав один розробник ПЗ, який мав офер на 550к в Нетфлікс і не прийняв його, бо мав кращий, що в маанги і без вищої освіти беруть. Тож відразу ж після закінчення фізико-математичного ліцею з топ-20 рейтингу ЗНО, під час навчання в якому навчитися харди літкоду лускати як насіння, потрібео піти в маанги, і поки однолітки 6 років штани в університеті протирають, за 6 років вийти на fat FIRE.

Як же ти вже забємбал спамити цією пустопорожньою балаклиною.

Це я пояснюю, чому важливо мати фізико-математичний ліцей з топ-20 рейтингу ЗНО, учні якого ставали призерами міжнародних олімпіад з фізики, математики та інформатики, в радіусі 800 метрів від помешкання.

Я б не брав квартиру собі по спекулятивним цінам у Львові, бо ми всі чудово розуміємо що це спекуляція через приток переселенців. Ось дивіться Львів уже став номер 1 по вартості квадратів в Україні

в такому собі ЖК ??

Це ж не був економ будинок типу Шенгена.
І локація норм, біля церкви і парку.

От ті пани будували той ЖК, якісь львівські дєпутати-пани з мутним шлейфом
zaxid.net/...​ьвів’янин Дмитро Палієнко.

То срака які ціни на квартири у Львові, у Франику теж таке. Завищені капець. Вкурвлює що то через війну таке стало, за рахунок переселенців підняли.

які ціни на квартири у Львові, у Франику теж таке. Завищені капець. Вкурвлює що то через війну таке стало, за рахунок переселенців
підняли

Пане, ви звідки приїхали?
У Львові ціни завжди були високі.

В цих містах нерухомість в 2 рази дешевша за польську, в 3-5 разів дешевша ніж в західній Європі.

А вкурвлює бо ви хотіли кілька років попрацювати на заході а тоді вернутись паном і купити?
Таке було можливо хіба до 2002

У Львові ціни завжди були високі.

В цих містах нерухомість в 2 рази дешевша за польську, в 3-5 разів дешевша ніж в західній Європі.

В 90-х ціни у Львові були нижче плінтуса, бо виїзджало багато народу хто в Ізраїль, хто в США, хто в Росію.

Чаво? В 3-5 рази?
Наприклад в Падові — аналог Франківська в Італії, ціна 2200 євро за квадрат в середньому.
2200/3 = 733, 2200/5 = 440, це що у Франику ціна 440-733 зараз?
www.immobiliare.it/...​mmobiliare/veneto/padova

Стало цікаво і таки так, можна провести паралель, 788 долари зараз у Франику ціна середня.
lun.ua

Наприклад в Падові — аналог Франківська в Італії, ціна 2200 євро за квадрати в середньому

Давайте не в середньому а ціна в новобудові з ремонтом.
Бо рівняти 50+ років бабушатники в Італії і новобудови в Франківську якось дивно.

www.idealista.it/...​condizionata,buono-stato
Від 3000 євро за метр. В Франківську за 1000€ буде.

В 90-х ціни у Львові були нижче плінтуса

Ну хоч не 100 років тому)

Як для Львову то задорого

В мене квартира 62кв.м вториного вийшла майже як вартість квартири.
Туди увійшли:
— зішкрябати, що було
— залити підлогу, штукатурка стін
— стеля г/к, шпалери, ламінат на підлогу
— вікна, балкон
— вхідні двері та міжкімнатні двері
— сантехніка, оздоблення стін вани/туалету
— заміна труб опалення і радіаторів
— електрика
— техніка для кухні
— робота майстрів, занесення матеріалу, вивезення будівельного сміття

Основу зробили за рік, потім за рік меблі/техніка кухні, засклити балкон балкон/оздоблення
Це база і не бачу того, що можна було не робити.
Ціни на роботи ± ринкові, але можуть збільшуватися якщо класти плитку розміром 1×1м, а не 40×40см.
По електриці за кожен вимикач/розетку/світильник окрема оплата + монтаж погоних метрі кабелю
Меблі сюди не входили.

Тут просто питання яка вартість квартири :)
Десь в Черкасах це може і 25к$ бути )
А в Києві 62м2 в центрі в сталінці може і під 100к$ коштувати )

Мої розрахунки на момент купівлі. В Києві і майстри інших гроше коштують.
А як ліфтом забороняють матеріали возити на 25й поверх, то підйом окремого мішка — окрема оплата.

Так и есть, а потом ёбнула ракета рядом и прощай. клованы от государства приходят по заявке, рылами пожамкают, у нас по калатогу таких наименований нет. Если хотите можем поставить вот такие окна/и что ещё нужно(типа уценки из эпика) и расхерачить при этом больше, чем ударная волна

вийшла майже як вартість квартири.
ліфтом забороняють матеріали возити на 25й поверх

це прямо як буквальний анектод совєцький у парафразі «слюшая зачєм такой дорогой квартір покупал?»

Основу зробили за рік

а оце взагалі мене вбиває точніше вбивало но з іншого боку це дає якесь загальне розуміння також загальних процесів у країні

З основою за рік то ще швидко. Спочатку була одна бригада, роботи по демонтажу, стяжку і штукатурку вони зробили непогано, як на мене. Але коли прийшов окремий чувак на поклейку шпалер, то він показав косяки на стінах, там я і сам зрозумів, що на таке не можна клеїти.
Він все затер і доштукатурив. Далі я попрощався з першо. бригадою і штукарку і все далі робила людина, що «прийшла поклеїти шпалери». З ним трохи довше, але якість була без питань.

Цікаво як у людей для ремонту виходить ще одна вартість квартири o_0
Звісно дивлячись де що і як.
Але враховуючи ціну на нормальну двушку в Києві в 100к$ — ремонт за такі кошти якось дико)
По досвіду знайомих — ремонти під оренду в 2021 були по 400-450$ за квадрат.
Гарні ремонти для себе зі всіма ніштяками — 600-700$ за квадрат.

Зараз з-за дефіциту людей, ціни дуже виросли. Тепер під аренду це 500-600$. Для себе скоріш 800$+ буде за квадрат.

Мій досвід — 2019 рік, квартира 74м2 на вторинці з ремонтом 2004 року куплена трохи дешевше 100к$. Ремонт вийшов біля 10к$ (150$ за квадрат) — але ми спеціально брали так, щоб кардинально не переробляти, але зробити ремонт сучасним і зі всякими smart home штуками :)

квартира 74м2 на вторинці з ремонтом 2004 року куплена трохи дешевше 100к$. Ремонт вийшов біля 10к

мається на увазі ремонт квартири у новобудові, де навіть стяжка не залита

Гарні ремонти для себе зі всіма ніштяками — 600-700$ за квадрат

Це були ціни в 14-15 роках, тоді і квадрат нерухомості стількиж і коштував. Зновуж таки, порахуйте будь ласка все, і меблі і теплу підлогу і тд.

За 22-24 роки ціни ще більш зросли як на матеріали так і на роботу. Я робив ремонт у 2023-2023 році, і ті матеріали які раніше можна було взяти Українського виробництва і хорошої якості тепер просто не виробляються, адже значна частина з них виготовлялася на Сході України (наприклад плитка).

мається на увазі ремонт квартири у новобудові, де навіть стяжка не залита

Я тому і купляв на вторинці, щоб дешевше і швидше все зробити :)

Це були ціни в 14-15 роках, тоді і квадрат нерухомості стількиж і коштував.

Та ні, я знаю декількох людей з інвесторського ком’юніті, які купляли однушки 40м2 і робили непогані ремонти під оренду — зазвичай виходило десь 18-20к$ за 40-45м2 ремонту з усіма меблями та базовою технікою в 2021.
Хоча нещодавно знайома закінчила ремонт в Діброві — вийшов за 16к$ за однушку (там 40+м2) — але всі матеріали по акціям, а техніка на олх куплялась. Ну і звісно вона все контролювала. Якщо без цього, то було би десь 20-22к$

Я тому і купляв на вторинці, щоб дешевше і швидше все зробити :)

Хз, в моєму випадку краще б голий бетон купляв:) А то ці перегородки, стяжка... 3.5 камази вивезли:)

ми також вантажівку вивезли сміття )
але початкова ідея була в тому, щоб майже зберегти планування — тобто залишили стелю, залишили гарний ламінат, переклали частково електрику, перебудували один з санвузлів, обідрали обої, трохи підрівняли стіни і їх пофарбували :)

Ітого вийшло всього півтора місяці роботи і десь ~4к$ за роботу будівельникам, 4к$ матеріали, сантехніка і т.д., 1к$ — зробити новий фасад кухні замість заміни, і все інше потроху
(ну і меблі, але це вже окрема справа, благо вбудовані шкафи залишили)

Тобто якщо хочеться дешевше — просто шукати ту квартиру, де влаштує планування, і влаштує підлога — все інше буде набагато дешевше привести в сучасний вигляд )

Ще треба дуже постаратись щоб ламінат той ремонт пережив

Взагалі без питань, якщо якісний. Накрити декілька слоїв плівки для теплиць і все ок

Все вірно описано користувачем вище. Львів. Дизайнерський ремонт. 2022 рік, вийшло приблизно 650 доларів за метр квадтратний, якщо розділити суму геть усіх витрат на кількість квадратних метрів.

У суму входить все — перепланування, знесення стіни, вся вся робота майстрів впринципі, тепла підлога, стяжка, сантхенічні та електро роботи, штукатурка, вбудована середньої ціни побутова техніка, бельгійський доволі дорогий ламінат, звичайна кермагрантна польська плитка, яка сподобалась, всі двері прихованого монтажу, звичайні не дорогі точкові світильники, трекові дорогезні світильники в 2 кімнатах із 3, діодне освітлення кинуте по кімнатах біля вікна сховане у гіпсокартоновій ніші, шумоізоляція мінватою, власне гіпсокартон на стелі, меблі на замовлення, що робив меблевик, кухня так само, яка потягнула тисячі доларів із блюмівською фурніторою і всією вбудованою технікою (окрім кавової машини, яка не вмонтована), середньої ціни звичайні унітаз, ванна, умивальники, трохи дорожчі чорні гарні крани. Також у суму входять система Ajax антипотоп з 3 датчиками у санвузлах і кухні, кондиціонер з монтажем, два телевізори,один з яких 2к доларів, плейстейшн, робот пилосос, кавова машина , дивани, ліжко, матраци і все все необхідне, мабуть ще щось забув. В 1 кімнаті плінтус дали, в іншій профіль тіньового шва знизу, є штукатурка імітація бетону, 3д панелі в одному місці. Тобто хоч і мінімалізм, але чудове дизайнерське наповнення.

Тоді теж казали, що вже роблять ремонт за 800+, хоча не знаю що ще додати таке, хіба якісь підвіконня зі штучного каменя, бо у мене звичайні пластикові чи які там, можливо паркетну дошку або вініл замість ламінату і побутову техніку від Miele, а не Bosch. Мабуть можна при бажанні всі гроші потратити ))
Але в 2022 році 600-700 доларів за квадратний метр — це оптимальна ціна дорогого якісного ремонту з наповненням у Львові у новобудові з нульового циклу, яке за 2 роки не втратило своєї актуальносту у вигляді і ніодного дефекту впринципі не виплило (максимум — десь стіну сам забруднив).

Але зараз через нестачу робочої сили та українських матеріалів, ціни точно трохи виросли, тут все вірно. Проте зараз у Львові середня ціна метра в новобудовах перетнула вже 1500$ за метр пустої коробки. Я не думаю, що в ремонт треба буде вкласти стільки ж, явно буде на відсотків 30 менше за дуже якісний і дуже естетичний дизайнерський ремонт.

кухня так само, яка потягнула тисячі доларів із блюмівською фурніторою і всією вбудованою технікою

Ось тому умовна 3-ка буде 600 баксів квадрат, а однушка з такого ж рівня ремонтом — 1000 баксів квадрат і рахувати вартість за квадрат в цілому абсурд=)

До речі гарний пункт, про який я не подумав. Кухня, ванна, туалет робиться доволі дорого і у всіх квартирах, а кімнати впринципі мають більш звичне наповнення. Може бути, що підніме ціну вцілому)

До речі я вимагав ціну за квадрат у різних виконробів. Всі чесно сказали, що так просто не порахуєш, кидали мені кошторис інших схожих ремонтів, які робили з детальною інформацією за кожну дію і матеріал, також дизайнер казав десь 600-700 не менше. у ремонтах інших людей плюс мінус виходило 500-800 доларів. Мені, як людині, яка взагалі не розуміла а скільки ж треба грошей, це дуже допомогло. Ну принаймі якийсь орієнтир в бюджеті, я ж не доларовий мільйонер)) І ціна мого ремонту вписалась у задані межі, тому я все-таки цю метрику вважаю актуальною, просто не треба її сприймати що буде саме так і не інакше, це скоріше орієнтир

Цікаво як у людей для ремонту виходить ще одна вартість квартири o_0

Секрет у тому, що не всі говорять про квартиру саме в Києві:) А ціни в середньому так — зараз більш-менш нормальний ремонт 800+ за квадрат. Я свою купував за 950 дол за квадрат на етапі будівництва. Ось і виходить, що ремонт — плюс-мінус ціна квартири.

бюджетний ремонт 5 років назад починався із 800$ за квадрат. нормальна ціна була 1.5-2к $ за квадрат.

Сколько в среднем стоит машина? За 1кг веса?

особистий досвід, квартира для себе: ремонт = вартості квартири.
в 90% випадках коли називають суму вартості ремонту меншою то мають на увазі не усі роботи, наприклад без меблів чи побутової техніки

FYI: дуже сподобалася зв’язка коли Дизайнер і Виконавець від однієї і тієї самої компанії. Багато друзів скаржилося що дизайнери намалювали щось, а потім то неможливо було реалізовувати, колиж вони з однієї компанії (повний ремонт під ключ), то як тільки в процесі ремонту виникає якесь питання, то майстер питай у сусідньому кабінеті, у дизайнера, що він мав там на увазі, і який там колір плитки має бути.

Підтримую кожне слово, якщо квартира для себе то вартість буде ± по вартості квадратних метрів(можна зробити трошки дешевше, але тут вибір між якість яка буде безпроблемною 10 років, чи термін служби коли у тебе крани почнуть текти через 2 роки).

Так само раджу брати дизайнера під ключ коли бригада може виконати те що дизайнер заклав в проект.

P.S. можна зробити недорого «аби жити» ,"під оренду" і т.д. тут вже кожен сам обирає.

Одеса, 2023 рік
Квартира 60 кв. в новобудові
Розстрочка з фундаменту — 40к
Ремонт як для себе з повним облаштуванням(всі меблі, техніка, сантехніка) — 45к
Конкретно послуги майстра що робив в мене всі роботи під ключ — 120$ квадрат, без натяжних стель і встановлення меблів. Також хочу зазначити що все по дизайну робилось, всі меблі під замовлення, декоративні панелі, це збільшило ціну.
З того що бачу по блогам від майстрів, дизайнерів, то більшість кажуть що ремонт виходить як ціна квартири, плюс-мінус так і вийшло.

Завершив ремонт в кінці січня. Капіталка з переплануванням, вторинний ринок. В квартирі замінено тупо все, окрім несучих стін і газового лічильника. Загалом вийшло приблизно 1285 за квадрат, з врахуванням дизайн проекту. Також в цю суму входить демонтаж та зовнішнє утеплення (враховуючи також його демонтаж).

Але ці розрахунки включають лише все «стаціонарне». Тобто те що «заноситься і ставиться» тут не враховано (тв, диван, ліжко, стіл, стільці і тд).

PS. Пощастило з підрядниками, з дизайнерами не дуже пощастило

Десь та сама сума за квадрат вийшла, коли робили у другій половині 21го року. Ми розраховували на менше. В процесі пережили декілька стадій ох...ванія. А зараз навіть не живемо в ній☹️

Мені було морально легше викидувати гроші, тому що вже летіли ракети і в принципі на фоні того що кожний день може стати останнім. І з певної точки зору було вже пох. На початку :-)

В мене вийшло так, далі тільки було купити диван, ліжко, купешки та телевізор:
плитка на усю підлогу(300грн./м.кв.) та ванну(стіни, підлога).
стіни старт/фініш, сітка, кожна кімната пофарбована в свій колір.
стеля пофарбовата під лофт у сірий, на бетон вкручені рельси з прожекторами.
кухня замовлена в епіку, 50к грн
електрика та труби та бак та котел були від забудовника
з техніки холодильник, мікрохвильовка, кофемашина, пральна машина, змішувачі і т.п.
Все вийшло десь 10k$ з якої робота майстрів була 4k$ (плитка, стіни, стеля, ванна кімната), Ужгород, 2022, 60кв.м. з балконом

Електрика та сантехніка від забудовника — це скоріш виключення із правил, я думаю більшість людей буде або робити це з нуля, або переробляти — тут трохи $ піде якщо все якісно робити.

Кухня за 50к це респект, я не знав що таке можливо навіть якщо дуже захотіти. Ми робили самі кухню, замовивши у спеціалізованих магазинах вже порізані та оброблені (з кромками де потрібно) елементи. Там тільки матеріалів вийшло на половину цієї суми (на той час, а тобто зараз з курсом можна сказати на всю цю суму) — і це без пафосу, найдешевший мдф на фасади, дсп стільниця, адекватні але найпростіші доводчики і т.п.

В Епіцентрі ціни невеликі, вони на місці роблять дизайн і відправляють замовлення виробнику, але чекати треба до двох місяців...

У Харкові була фірма Віяр (займалися меблями), більшість людей там і підбирала фасади та інший матеріал. Майстри теж доречі. Виставкові зали займали кілька поверхів великої площі
Там же можна було замовити порізку, фарбування, торцювання. Чи навіть готовий виріб.

Не знаю як в Харкові, але в Дніпрі він і зараз працює.

Тю, а я думав це львівська фірма :) У нас вони теж є, постійно користуюсь.

Кухня за 50к це респект, я не знав що таке можливо навіть якщо дуже захотіти

Я перше подумав що то в $, думаю ото крута кухня=)

социальними сєтями прибило амєріканські реалії

Suburban homeowner sues contractor for sloppy, unfinished cabinets

хінт ціна на кухню виставлена $63K (а шо я я сама ах.ла)

(якогось передмістя спутніка чікаги ні коли там не був хоча у мене dupage county а у них dupage airport аха хм аеропорт ще в каунті на самім кінці а це схід захід теж поряд і далі на схід захід а може й був бо точно на схід захід я точно їздив на прогулянки)

Якісний, але без пафосу, під себе щоб було зручно приблизно дорівнює ціні квартири. З приватним будинком ще більше

А що це за «безпафосні ремонти» по ціні квартири?
Це як, ви там все мармуром обкладаєте? ))
Квартира на дві кімнати хай за 60к.
Що це за ремонт ціної в 60к?
Ну може я якісь неправильні ремонти робив до цього ))

Чи мова йде про ситуацію, коли купується гола коробка без нічого?
Бо це тоді дуже різні ремонти.

Та справа в тому що на вторічке там такі часто ремонти що виноситься усе до голої коробки. Дуже рідко коли воно в норм стані і не адовому дизайні або не вбите нахглухо. Друге — купувати чужий ремонт так собі, бо вивалювати купу грошей щоб жити в чужому віиборі...Жінка все одно захоче переробити все під себе.

В Штатах люди взагалі купляють за 1kk USD 100-річні будинки з 50-річним ремонтом, і живуть якось.

Я бачив у Штатах, а конкретніше у Сан Франциско, багато людей які взагалі не мають житла — теж

живуть якось

. Ключовим словом тут є «якось». Людині, яка закінчила школу з золотою медаллю, має багато дипломів за призові місця на різноманітних олімпіадах, закінчила з червоним дипломом один з найкращих технічних вищих навчальних закладів країни і займається розробкою ПЗ, хочеться жити не «якось», а краще за безхатьків чи людей які купують

100-річні будинки з 50-річним ремонтом

закінчювати школу з золотою медаллю, мати багато дипломів за призові місця на різноманітних олімпіадах, закінчювати з червоним дипломом один з найкращих технічних вищих навчальних закладів країни і займаться розробкою ПЗ, для того щоб робити ремонти у бетонних халупах, чи ничого кращего в житті нема?

Звісно, у житті є дуже багато значно цікавіших занять, ніж ремонт. Чесно кажучи, ремонт теж доволі цікаве заняття, тому якби я досяг омріяного fat FIRE, і, відповідно, мав купу вільного часу, то з задоволенням навчився б не лише ремонти робити, а і навіть, можливо, спробував би особисто збудувати собі будинок. Та оскільки вісім годин на день у будні дні доводиться витрачати на заробіток грошенят, робити ремонт у придбаній квартирі в новобудові довелося доручити найманим працівникам.

Дуже плюсую. Зазвичай всі жаліються як це складно і важко і довго. Проте мені сподобалось, за пів року 3-кімнатну квартиру зробили наймані працівники. Слідкував за кожним етапом, радився, вивчав і теж дійшов висновку, що це дійсно дуже цікаве заняття, ніби хоббі якесь (окрім моменту витрачання своїх запасів грошей))

за 1kk USD 100-річні будинки з 50-річним ремонтом

Добре коли є вибір. У нас ось теж ніхто не забороняє поставити батареї, душ, унітаз і ліжко. І жити в ремонті стилю лофт, не годуючи бариг-прорабів, які наживаються на нещасних айтішниках :)

Та то комент ні про що. 1 лям в сша це купа різних нерухомостей від дійсно гарних будинків то бомжатень якихось.

не вийде )) доведеться зробити щонайменше стіни десь штукатурку і краску і стелю нехай краску по бетону (просто щоб не сипалося) і мінімальну електрику і мінімальну сантехніку ну і мінімальну кухню

... що до речі разюче відрізняє від тіх самох американських новобудов з фанери та палок які здаються «білі стіни» на усе готове тільки хіба без холодильника і пралки і сушки

ніхто так не робить бро

мова йде про ситуацію, коли купується гола коробка без нічого?

Автор ж написав що

підняли питання про ремонти в новобужовах

Тому так, мова йде про квартиру від забудовника

Скільки людей стільки і думок. Ні мрамор не моє, квартира більшого метражу, так з голої коробки до всього включно з меблями. Цього ремонту вистачило на багато років тож я більш ніж задоволений. В приватному будинку інша калькуляція

Гола коробка, де треба стяжку, шпаклювання стін, електрику, може чернову стелю. Деколи й труби опалення та радіатори. Деколи подкоригувати розводку води, бо виводи в якомусь рандомному місці. А далі вже плитка, підлога, шпалери, стеля, міжкімнатні двері.

Можна трохи зекономити на підлозі (ламінат замість вінілу), зробити натяжні стелі, та не саму дорогу плитку та сантехніку. У кого нема грошей, ті самі кладуть дешеву плитку та лінолеум.

Та скоріш це з меблями та технікою. От наприклад кухня 3к доларів без техніки. Це без підйомних дверцят та фарбованих фасадів при довжині 4м та норм механізмах. Докинь мийку, посудомийку, індукційну пічку, холодильник. Це ще 2-3к. Шкафи, ліжка, столи. Легко вийдеш за 10к. Ще може кондіціонери.

ПС. Все ж вважаю ціну за квадрат трохи нижчою. У Харкові ціна за квадрат на великій площі була десь 500-600$ до війни. Але може зараз дефіцит матеріалів та робітників.

Ламінат наскільки я розумію відрізняється від вінілу по відношенню до миття у тому числі агресивними миючими засобами.
Тобто окрім ціни треба враховувати функціонал. Імхо у робочу кухонну зону та перед вхідною двер’ю краще плитки чи лінолвуму за практичністю ще нічого не придумали.

Ламінат наскільки я розумію відрізняється від вінілу по відношенню до миття у тому числі агресивними миючими засобами.

Проблема буде якщо буде калюжа тривалий час. При митті звичайною водою нічого йому не робиться. Щодо хімії, то більше питання до верхнього покриття та конкретного виробника та вироба.

Як на мене, краще все зробити вінілом. Робив на вході плитку, і вже в процесі використання зрозумів що треба обережно ставити речі на пол та нічого не роняти. У кухні вініл, як в кімнатах та коридорі. Взалагі один із плюсів вінілу що можна зробити все одним матеріалом та без порожків та переходів.

Як на мене, краще все зробити вінілом

Бачу паркет взагалі не розглядаєте. Чому так?

Та зараз я нічого не розглядаю, бо зробив ремонт ще за рік до війни.
Але тоді я розглядав щось досить м’яке щоб діти не повбивалися при падінні. Тож вініл як краща альтернатива лінолеуму, хоч і дорожче. І щоб вижив при частому митті підлоги. Чи там багнюка натекла з коляски чи вела.

Про ціну паркету та обережність в користуванні то я вже не кажу.

прямо паркет скажімо трохи застаріла штука або для дуже люксурі сегменту

для більш менш «більше среднього» там зараз іде те що зветься «інженерна дошка» у якій фактично з «цінного паркету» тіко верхній шар цінного шпону а усе інше робить його вельми технологічним у украданні і у подальному користуванні також

хоча звісно совати дивани по ньому так само ніхт

ЗЫ: до речі природній камінь як той мрамур теж на справді дуже м’який я бачив як він буквально зношується у правильно викладеному місці але то вже є прямо by design тобто так і задумано як частина інтерьєру та вигляду та відчучча

ЗЫ: особисто я у простих приміщеннях по бетонній несучій поверхні з стяжкою (бетонної) передаю перевагу плитці

... теоретично едине що вона має з недоліків її важче демонтувати (як то порівнянні з ламінатом) і ще чув декілька відгуків що люди вже мають вибоїни від впущених на пол предметів але... особисто мені такого поки не вдавалося і плюс «моя» плитка багато вищого цінового сегменту з усіма наслідками як то на пол там уже скрізь керамограніт а от за тіх у кого «упало на пол» тут мені вже є сумніви бо то все люди не самі богаті є

Робив на вході плитку, і вже в процесі використання зрозумів що треба обережно ставити речі на пол та нічого не роняти.

о ось підтвердження за мої дані за плитку )) тож я такого повторити не зміг але то у моїх «природніх умовах» бо якщо «штучно» як то «не природньо» «підібрати» плитку не керамограніт то я мабуть зможу досягти такого ефекту теж ))

Взалагі один із плюсів вінілу що можна зробити все одним матеріалом та без порожків та переходів.

плитку тож можна просто загнать суцільним ковром виходить досить цікаво тіко треба продумать розкладку

о ось підтвердження за мої дані за плитку )) тож я такого повторити не зміг але то у моїх «природніх умовах» бо якщо «штучно» як то «не природньо» «підібрати» плитку не керамограніт то я мабуть зможу досягти такого ефекту теж ))

Якщо точніше, то на вході керамограніт. Я пару разів майже розбив банку з соком об підлогу, коли ставив пакети з магазину. Розумію, що може в іншій квартирі то можна зробити якось інакше та більш зручніше. Але з того, що бачив, усі ці плиткові клаптики коло двері виглядають так собі та мають сенс лише для ламінату у іншіх місцях.
А технічно було складніше все це зробити і дорожче ніж якби там був вініл, та ще додаткові витрати часу узгоджень та контролю, та затягування часу ремонту. Тож сенсу нема.

Я пару разів майже розбив банку з соком об підлогу, коли ставив пакети з магазину.

сорі я не зрозумів з речення оригінального я подумав (про своє) мова йде що ти пошкодив саме долівку не предмет

може в іншій квартирі то можна зробити якось інакше та більш зручніше.

та в принципі просто коврики підкладаєш де нада і всьо

усі ці плиткові клаптики коло двері виглядають так собі

ні я роблю повне покриття але знову ж таки то є окремі питання що я маю можливості віходячи з планувань з якіма я маю справу як то можна взагалі збобити суцільне покриття саме за планом плюс скажімо менші площі то просто замахаєся різать плитку

Тож сенсу нема.

загалом так у тім є сенс (що є як сенсу нема) але до самої плитки як то можна розбити як упав чи щось то є не відноситься а вже радше до самого приміщення та його особливостей

так скажімо такоє

усі ці плиткові клаптики коло двері виглядають так собі

імхо не має сенсу і хіба в одному випадку заморочиться щоб покласти під плитку теплий пол бо то має технічні бенефіти як афігєнське висушування саме «природньої мокрої зони приміщення виходячи з природнього клімати надворі» але чи варто того я вже не знаю бо мені складно давати такі поради бо то вже реально буде як «та хай їдять пірожні» (к) (тм)

Я пару разів майже розбив банку з соком об підлогу, коли ставив пакети з магазину.

я влітку опять пробив 2 (дві) банки пива узявши з гастронома 2 їхні великі пакети які реально трохи завеликі точно явно задовгі навіть на мої чесні 6 фіт тож я забувся і в однім місці по дорозі човганув його об такий прямо не зручний виступ об асфальті а може там якраз бордюр якийсь ну і зашипіло ото злий був просто вбивати (окремо по медицині мені таке можна)

... а потім на мене ще й напало жутке дежавю бо я раптом «згадав» що вже робив таке принаймні 1 раз а може й більше і рівно у тій послідовності ті ж самі довжелезні пакети + пиво ))

ці плиткові клаптики коло двері виглядають так собі

у мене просто ось у тім варіанті який дивлюся прямо зараз то «клаптик біля дверей» виглядає як «клаптик» десь 2.20 на 7.20 у метричному і це ще вузеньке я так думаю

майже у всіх в ремонт вкладена ще одна вартість
квартири.

Якщо ремонт для себе то десь так і буде(вирівнювання стін під малювання стін, плитка на стінах у санвузлах, підігрів підлоги, нормальна кількість розеток, норм двері, меблі і сантехніка).
Якщо добавити дизайнера, сигналізацію, заміну опалення, бойлер, перепланування то вийде більше.

Якщо під здачу то 0.5 від ціни квартири.

Ну і це дуже груба оцінка

Спочатку треба визначитися з термінами.
В України ремонтом вважається будь який об’єм робіт від фундаментної плити. І такі такий «ремонт» куди входить все окрім бетону, може коштувати і 3х від бетону, який в Україні чомусь прийнято називати квартирою.
Але ремонт здорової людини, також вартісна річ через трудовитрати, і тому в цивілізованому світі його або не роблять або роблять самі. Бо коли побачиш що пофарбувати стіні в один шар, в маленький кімнаті коштує 2700 доларів, то якщо ти не айтивець, то підеш до коско купиш валик, фарбу, лоток, плівку і за кілька годин сам пофарбуєш.
В Україні вже років двадцять також зберігаються традиції «євроремонту» — це коли все мусить бути максимально дорогим. Це тип нормального ремонту, але коли в повністю нормальну квартиру вкачують всі максимально доступні оздоблювальні технології. Кількість технологічних шарів на поверхнях може сягати 20. А стіни, стелі та підлогу вирівнюють шаленою кількістю будматеріалів, намагаючись досягнути ідеальних призматичних форм в межах помилки вимірювання лазерних нівелірів. Вкинути в трьошку чотири куба стяжки та п’ятдесят листів гіпсокартону — нема питань.
Тому є ремонт, а є ремонт в Україні і там вже меж немає.

то якщо ти не айтивець

Ну айтівці у «цивілізованому світі» все ж на відміну від України не єдині представники середнього класу.
Та взагалі. Якось абідна — айтівці що всі криворукі?

Не всі,але більшість реально криворукі

Для себе — вартість квартири

Якщо це перший ремонт, є якийсь каддік, є захист від тцк, є час, і робити надовго, для себе і сім’ї — можна розглянути таку стратегію:

— набратися «верхнерівневої» інформації з теми ремонту та дизайну (хоча б продуктивних годин 40-к витратити). Так потім можна правильно формулювати тз та контролювати виконання.

— замовити дизайн-проект, з ui + ux + architecture розрахунками (шоб не тільки світло та шафи продумали, а й вентиляцію, тепло\водо-постачання, безпеку, та інші core-речі). Бажано у двох різних фірмах (наприклад у дешевого студента, та у дорогої фірми).

— далі самому продумувати всі кроки, послідовно та точково замовляти виконання окремих робіт у різних вузьких спецалістів, самому контролювати процес, самому замовляти та привозити матеріали та техніку. Тобто стати прорабом.

— перед кожним вагомим кроком — знову ж таки прискіпливо набиратися вже специфічної інформації з конкретного питання. Це допоможе досить якісно контролювати та приймати роботи, а також об’єктивно вирішувати де можна зекономити, а де не варто.

Як на мене — це найдешевший та найнадійніший варіант. Тому що навіть якщо в тебе є гроші — все одно нема гарантій шо зроблять нормально (хай навіть обдурять на третину, аби ж нормально зробили). Як і в розробці — якщо покластися на фулл-делегування і самому не внікати і не приймати участь — вийде погано.

Саме так я зробив у 2014 році. Однушка 45кв м. Один рік (проблем з майстрами та чергами не було). 3 години особистого часу кожен день. По затраченої енергії — майже як ще одна робота. Але на виході по факту отримаєш купу експертиз (ремонт, логістика, тайм-менеджмент, софт-скіли, знайомих..)), плюс впевненість що все зроблено по твоєму, і знаєш кожний кут. Для мене це було дуже цікаво, воно як хоббі, плюс дедлайнів не було, сім’ї також не було, нікуди не поспішав, робив в задоволення.

Найдешевший-маючи прямі руки,зробити самому той ремонт.Немає там нічого такого нездійсненного,щоб платити баригам миколам такі гроші

ну попробуй сделать сам, только сантехнику сделать нужен инструмент на пару килобаксов или в аренду брать, а цена ошибки — залитая квартира снизу и вскрытие стяжки с последующем ремонтом.
Кучу грязного инструмента где хранить? Плиткорезы, лазерные построители и другой качественный проф инструмент кучу денег стоят

Не нужен там инструмент на пару килобаксов, modernsys вообще бесплатно дает инструмент рехау в аренду при покупке труб у них. Перфораторы/штроборезы проканают и днипро-м и метабо, не обязательно бош профешинал брать.Строй пылесос — ну хороший штук 27, обычный около 6. Лазерный уровень 3 плоскостной -китайский пару тыщ грн, от боша тупо ничем не отличается:)

а цена ошибки — залитая квартира снизу и вскрытие стяжки с последующем ремонтом.

Если нет соединений в стяжке то какие «ошибки со вскрытием»?:)
Как раз джамшуды из «строительных бригад» и любят на пп трубы на тройниках в стяжке мутить, нормальные люди ставят коллектор:)
Я уже молчу о том что весь этот инструмент со свистом улетает на олх за 50-70% от цены.

вам подобаються жигулі. а комусь мерседес

Це до чого?:) Як раз знаю багато випадків коли замовляли «мерседес» а вийшли «жигулі» :)

этой с той же серии зачем мне заказывать доставку с магаза, когда можно купить авто, потратить час на дорогу, 2ч на сборку корзины, когда за условные несколько $ магаз сам все спакует, погрузит в авто, которое не надо обслуживать и продавать, а курьер оставит пакованы и 20 пачек молока под дверями. И мне пыльный штроборез хранить негде и особо не нужен. Я все электроприборы уже подключал и ремонтировал сам (люстры, выключатели, розетки, плиты, теплый пол и тд)

И мне пыльный штроборез хранить негде и особо не нужен.

Якщо в квартирі ремонт — то там точно є де зберігати=) Якщо одну точку провести в готовому ремонті — то звичайно простіше людину найняти. Хоча тут ще спробуй найти, бо майстри які моїм батькам робили ремонт просили в мене будівельний пилосос :D

и другой качественный проф инструмент кучу денег стоят

в принципе если не стоит вопрос «время деньги эффективности работы по времени» то такого сложного инструмента там не нужно окрим разве черновой гидравлики на металл пластик трубе

ну и ещё может миксер строительный ручной но хороший пригодится без него

но в остальном там всё можно так сказать «голыми руками» потому что именно не надо «сделал дело получил деньги и ущёл другой объект делать»

О, найс. Повіяло мамкиними диванними електриками.

То просто ефект Данінга Крюгера, часто такі мамкіні електрики не усвідомлюють всі підводні камені

Немає там нічого такого нездійсненного,щоб платити баригам миколам такі гроші

Один знайомий не захотів платити «баригам миколам» за електрощитову і зробив сам. На вводі (3 фази) поставив окремий автомат на нуль.
Відразу ж після першого разу, як той автомат вибило, в нього згоріла половина техніки в квартирі. Він сам так і не допер, чому так сталося і що саме він зробив неправильно.

Мова не про щитову, але звучить норм. Я за оті розваги останніх сезонів про сетапи з гібридними інверторами та батареями у квартирі. Зараз хоч вже більш-менш батареї пішли людські. А на перших порах он дикуни взагалі з автомобільними тут по коментах бігали. Але так, що там складного, вони ж і самі розберуться.

Один знайомий не захотів платити «баригам миколам» за електрощитову і зробив сам. На вводі (3 фази) поставив окремий автомат на нуль.

А я міняв відводи від стояка та ввід в квартиру під напругою і нічого, всі живі. А ще в мене в батьків була ситуація коли «профі» в старій панельці, занулили землю, а потім переплутали фазу з нулем (думаю ви здогадуєтесь що було). Це при тому що її в однофазних мережах не можна занулювати по пуе, а якщо вже дуже треба то робити це до лічільника і будь яких автоматів.
Як бачите випадки різні:)
Тому «диванний електрик» з технічною освітою в більшості випадків зробить краще ніж шабашник:)

Тільки що потім з цими скілами робити? Скіли вигідно здобувати, якщо їх потім регулярно повторно використовувати (робити новий ремонт кожні кілька місяців). Інакше це просто трата часу і зусиль на скіли, які не скейляться і забувпються через півроку. Сумнівають, що середньостатистичному айтівцю доведеться робити ремонт більше ніж 1-2 рази за життя.

Ну если верить прогнозам, то скоро ИИ заменит всех программистов и скилы ремонта станут на вес золота xD

скоро 3Д-прінтер буде друкувати готові кварти і скіли робити ремонт в кривих бетонних коробках буде неактуальним

Інакше це просто трата часу і зусиль на скіли, які не скейляться і забувпються через півроку.

Можете сприймати це як загальний розвиток, приблизно як ложку тримати:)
А то спілкуєшся з людиною а вона окрім того як розгорнути апку на AKS нічого не знає:(

Тільки що потім з цими скілами робити?

Мова більше не за хард-скіли (роботу все одно ж робитиме умовний Микола з юності), а про загальну інженерну\побутову ерудицію. Що таке фаза\ноль, «опрокидывание вентиляции», редуктор водопроводного тиску, та інше — я б так і не дізнався ніколи, якби не ремонт. Ці знання можуть знадобитися будь-коли — чи то у всратій канаді шоб шось полагодити, чи то у часи блекауту грамотно організувати електронезалежність.

Пережити організацію ремонту на власній шкірі — це один з найкорисніших досвідів. Як і дитина — це фактично проект. Можна зафейліти, а можна здобути успіх. Типу школа молодого бізнесмена. Перевірка себе. Так як вимагає задіяти різні навички — аналітичні, переговорні, тощо.

забувпються через півроку

Можна конспектувати «a-ha» моменти.)

Побутова інженерка це взагалі дитячий сад насправді=)
i.ibb.co/...​o-2023-11-14-22-43-20.jpg
Ось це десь за годинку зібрав на анаеробному герметику, як конструктор, тільки для дорослих.

Ринкова ціна роботи може бути біля $50 (судячи з того скільки з мене за збірку обв’язки котла брали), тому не бачу взагалі сенсу платити оверпрайс за те на що по складності «hello world».
P.S. Обв’язку котла яку робили «майстри» переробляв через невірно підібрані фільтра.
Також перероблював трасу кондиціювання від «експертів 15 років досвіду, топ відгуки в гуглі», які замотали це гімно в звичайний скотч замість спеціальної стрічки та загубили десь 1м траси=)
Тому тут працює правило: хочешь добре — роби сам.

Клав плитку в обох місяцях де жив/живу. Зараз кладу у себе в новій квартирі. Часу як реально друга робота, задоволення також велике як не дивно. Робив єлектрику у себе сам, частину штукатурки, шпаклівки, короб для інсталяції, гідроізоляцію і тп.
Якби ремонт в квартирі був складним зайняттям то цим не займались би люди не маючі повної середньої освіти.

задоволення також велике як не дивно.

Після декількох годин комунікації з індусами навіть пів тонни розчину за день міксером розмішати відчувається як відпочинок.

Ну як я і казав ІТ — не для кожного, для багатьох людей в індустрії це не покликання. Мені ацтішні задачі приносять величезне задоволення, навіть якщо це в інтересах «дяді». А ремонтом краще хай займаються найняті люди за гроші, так само як і ремонтом авто.

Базове інженерне розуміння процесів потрібно мати, якщо ти технар — тут 100%. Але не обов’язково робити все самому, якщо це не одночасно і твоє хоббі.

Ну як я і казав ІТ — не для кожного, для багатьох людей в індустрії це не покликання.

Не знаю як індусам це по-м’якше сказати.

Мені ацтішні задачі приносять величезне задоволення, навіть якщо це в інтересах «дяді».

Хз, може в андроїді є якийсь прикол, але як web backend дев не розумію як може приносити задоволення кліпання одного й того ж самого crud гімна з проекта в проект, це навіть для людей з аутизмом ту мач. Були цікаві задачі протягом 3 років на RnD проекті, ось там кайф, але загалом...

А ремонтом краще хай займаються найняті люди за гроші, так само як і ремонтом авто.

Проблема в дефіциті експертів а не в тому що дуже хочеться це робити самому, і в тому що рейти експертів в перерахунку на час в рази більше сіньорських рейтів=)

можливо варто змінити сферу. якщо сидіти в свинарнику то не варто дивуватися що кругом свині і какахи і воняє.

Навіщо, якщо можна працювати 2-3 год в день за норм рейт а решту часу витрачати як хочеш?:)

Тут не скільки розум треба, а руки з правильного місця. Не всім воно дано, а задоволення від процесу отримує ще менший відсоток.

Якщо подобаються поїздки на дальняк — чи це означає що ти геніальний далекобійник?
Мені подобається моя робота, але і подобається робити щось своїми руками, правильно, красиво, по технології, надійно. Це дуже перекликається з тим, чим я зазвичай зайнятий але воно дещо в іншій площині, фізичній. Серед моїх знайомих багато людей, які роблять щось по квартирі самі, маючи гроші замовити спеціалістів. Проста робота руками коли голова відпочіває також свій кайф)

Та я ж не проти. Мені самому подобається «проста праця» з власної ініціативи. Я люблю городом у батьків на дачі займатися, наприклад. Та і різну просту електроніку паяти своїми руками. Але, як уже сказав, є проблеми з прямотою рук, тому серйозні речі доручаю умілим людям за гроші.

В цілому погоджуюсь, років 15 тому робили з дружиною ремонт в кімнаті та сам частину ремонту на дачі. Чому б і ні, якщо є час та натхнення.

Але от що помітив, деякі роботи виходять якісно не зразу, а коли досить потренувався. Як то залити стяжку, рівна штукатурка чи фарбування. А стяжку і вручну довго робити, а фіксити фігову так ще й дорого. Тому все ж таки простіше покликати тих хто її зробить досить швидко і гарно.

Ну й стрьомні роботи на кшалт сантехніки та електричного щитку у багатоквартирному будинку. Хоча на дачі я таке й сам робив, бо нема сусідів.

Ось досить непоганий сервіс із актуальними цінами на роботи.
Ну і калькулятор дозволяє ± прикинути які роботи можуть знадобитись і за яку вартість
www.rabotniki.ua/uk/calculator/create

Понти і криві руки обходяться дорого

У 2014-2015 році, ремонт квартири «під тапочки» (все, включно з меблями та побутовою технікою) коштував стільки ж, скільки і сама квартира (2к у Вишневому в новобудові). На той час, вів детальну смету і сам робив дизайн-проект, включно з розкладкою меблів, тож ціна по матеріалах була контрольована. А фінальна ціна була неочікуваною, бо нічого з класу лакшері я не робив. Мабуть, на таку фінальну ціну і її розподіл треба робити прогноз і зараз...

Що там FIRE каже про ремонт в квартирі? Вангую каже про самий мінімум, ніяких отих ваших вибагів з кам’яними стільницями і неприлипаючими обідками унітазів.

FIRE це взагалі не про ремонти і покупку нерухомості — а про життя десь на Філіппінах чи в латиноамериканських гетто. Зрозуміло, що без наявності дітей.

Каже, що FIRE можливе лише, якщо йти до нього з обох боків. З одного — мати пасивний дохід. З іншого — змінити стиль життя таким чином, щоб необхідна сума для життя була якомога менша. Інакше анріал

Досить вже форсити цю дурницю.

FIRE — фігня.
Власне житло треба мати.

FIRE це одна із крайностей де інша вибухати 200% вартості квартири в ремонт.
Спокійні і врівноважені інвестиції та відсутність боргів дають твердий фундамент на майбутнє при комфортному сьогоденні.
Ось якраз читаю «Психологію Грошей» яку рекомендував тут один з прихильників FIRE. Так от там цілком чітко пояснюється чому ці всі крайнощі повна хрінь.

Якщо житимеш в хліві, потрібні друзі не поважатимуть. А оточення вирішує все, ніхто ж не хоче з бомжами тусити. Що про це каже книга?

Книга каже що Баффету здається було насрати що думають «потрібні друзі»

Типу повний ремоутник? І що оточення не важливе по Баффету?

Якщо житимеш в хліві, потрібні друзі не поважатимуть. А оточення
вирішує все,

Тут повнісю згоден, але зазвичай інженери це недооцінють (як і свій вигляд) не просто так.

Маючи певний «статус» можна заробляти набагато більше, але це якщо ти топ менеджер, бізнесмен і т.п.
А якщо ти сіньор-архітект на ремоуті, то пофіг який в тебе ремонт, ЗП від того не зміниться)

Залежить від матеріалів, меблі й техніка й сантехніка дорожче за ремонт як такий. Також, чи будуть там елементи розумного будинку. Чи буде підсвітка в плінтусі з датчиками руху, чи будуть штори з електроприводом, підлогові врізні радіатори чи вертикальні чи звичайні, чи низькопрфільні, паркет чи ламінат, плитка італійська чи українська, дерево, мдф чи дсп, кам’яна чи ні стільниця тощо тощо тощо, ціна може як виростати до будь яких розмірів.

Та техніка, електроніка по ціні фігня порівняно з меблюю і сантехнікою — вот де бабло роблять.

Не правда, вірніше тут сам вирішуєш купити собі ванну за 500 чи за 4к баксів. По функціоналу і якості буде приблизно те ж саме. З меблями і електричними приладами зовсім по іншому.

Та з меблями теж саме. Між «досить якісне та комфортне ліжко» і «ух їбать як дорого» різниця насправді не велика.
А от побутова техніка так. Якість, функціональність та ефективність прямо пропорціональна ціні

Між «досить якісне та комфортне ліжко» і «ух їбать як дорого» різниця насправді не велика.

Ні, різниця велика.
Ліжко з хорошим підйомним мехінзмом економить кучу місця, це як ще одна шафа.
І ще треба щоб не скрипіло, щоб матрац був ортопедичний, щоб дизайн був норм (щоб не битись ногами об кути).

Все дорожче має переваги над дешевшим.
Це як з магнітними замками в дверях, ніби і дрібниця а назад переходити вже не хочеш

Очевидно, що це буде залежати від площі, якості матеріалів, особливостей ремонту( у тебе буде просто одна лампа в кімнаті при стелі чи розведена інтелектуальна система підсвітки яка буде підсвічувати кожен закуток і кожну поличку в шафі і т.д. ) та того, в якому стані здає забудовник.

якщо це буде стандартна двушка ± 75м. зі станом голої цегли, то це буде від 25к за супер-бджетний варіант і аж до дурних сум поза 100к.

Із порад, як зекономити час і нерви:
1. Найми дизайнерів які намалюють проект і зроблять візуалізації.
2. Знайди бригадира який буде керувати процесом.
Ці два пункти точно збережуть час і потенційно ще й гроші, так як вбережуть тебе від завідомо неправильних/зайвих кроків.

Але бригадира теж треба контролювати

большинство дотошно не проверяет своих работников, криво ложат стены или нет.

Коли робив першу квартиру, електрик неправильно підключив лан розетки, довелося купувати тестер, викликати його знову, і робити правильно.
На другій квартирі вже знав про це, одразу запронував тестер. Відмовилися, сказали, самі все вміють. І знаєте шо? Та ж сама фігня😂

Всіх треба контролювати)
З грамотним бригадиром все простіше, тому що він і майстрів вже знає і місця де що купити/замовити і від очевидних помилок у будівництві/ремонті вбереже.
Ну і чи не найголовніше — він має проконтролювати якісь виконання.

Якщо при цьому бригадир, окрім обумовленої зарплати, буде, скажімо, купувати щось зі знижкою і розмір знижки покладе собі в карман, то не бачу в цьому проблеми, якщо робота буде виконана якісно.

Сам роблю ремонт, тому складно порахувати. Тихо ох***аю з рейтів нормальних майстрів.
З того шо робив сам: Чорнова стяжка,утеплення еппс, обв’язка опалення(колектори, насои і т.д.) ,водяна тепла підлога, кондиціювання, встановлення радіаторів.
З того що замовляв: Напівсуха стяжка, вікна, заміна стояка каналізації.
З того що планую робити сам: Утеплення лоджії, електрика, перегородки, сантехника.
З рейтом $4к в місяць не можу дозволити все під ключ, + дуже велика кількість калік на ринку майстрів.

Попитав знайомих, майже у всіх в ремонт вкладена ще одна вартість квартири.

В мого знайомого вийшло типу 40к квартира, 30к ремонт.

рейтів нормальних майстрів

коли сантехнік за два з половиною дні роботи виніс $1.5k, я ще раз зрозумів, яке дно це ваше IT. 😄

До речі, нещодавно була новина, що в США не вистачає пламберів, але я вам про це не казав.

Не знаю, чи повірить мені хтось, але у мене реально у 2017му році була шабашка, де я за десь від сили 15 робочих годин заробив 2к USD і в унітазах порпатися не знадобилось. Тому тут дно мабуть все-таки не айті.

І скільки таких шабашок ти мав з тих пір? А в гарного плиточника 168 годин/тиждень завантаженість ;)

Був давно знайомий так він херачив з 7-8 ранку і десь до 10-ї вечора і ще часто на вихідних прцював, але в нього декілька обьектів було, тож легко міг прокатати 2-4 години на транспорт вдень.

Віримо, але нащо порівнювати разову шабашку з постійним заробітком?

Людина трохи нервувала, бо запізнювалась на наступний обʼєкт. Тобто там мало бути не 2.5 дні, а максимум 2. 😉 І далі.

А ще є родич сантехнік, то у нього в соцмережах щодня по кілька обʼєктів, і тиждень тому він казав, що до січня вже все забите.

Квартирі 55 років без ремонту. Ремонт по мінімуму коштував 50% вартості квартири.

без меблів і техніки, чисто білі стіни, підлога і ванна десь біля 4к доларів за 28 квадратів. І на кухню, меблі і техніку ще десь 2-3к

Від половини вартості квартири до 2х. По будинку: в мене вийшло десь 80% вартості будинку, хоча з якогось моменту ми забили рахувати. Але зараз трабли з майстрами, бо вони тупо зникають, але ті що є — залишилися на тому ж рівні. Не беріть майстрів з заходу України, бо всі плюються. Кухню привезли з Харкова, бо це чомусь виявилося дешевше. Потім знайшли фірму тут у Львові, точніше вони були підрядниками цієї епопеї і зараз вони роблять кухню батькам.

100% від квартири — це нормально

в мене друг дизайнер + дуже прошарений технічно і він мене до цього готував одразу

особливо якщо ми говоримо про якісно виконану роботу, круті майстри зазвичай коштують дуже багато.

в мене були моменти коли я зміг знайти моменти для економії, для прикладу я знайшов мебельщиків які роблять супер якісні меблі але вони прості «роботаги» які навіть інсту не ведуть. Зробили кухню не за 5-8к (як пропонували інші), а за 3.500 з +\- тих самих матеріалів що пропонували інші фірми.

але на всьому так не вийде

Фурнітура там левову частку їсть, всі ці завіси щоб двері відкривалися. Фігня щоб поличка виїжджала з кутка коштує як айфон.

Те, що це дорого, це факт. Але є ще одна проблема.Багато , хто каже, що зараз дефіцит майстрів і квартири просто стоять. Ми ще не робили ремонт у себе, але десь 7 із 10 квартир в нашому ЖК в Ірпені,просто чекають вільних майстрів.

ЖК в Ірпені,просто чекають вільних майстрів.

по області навіть промислове обладнання стоїть без обслуговування, бо не можуть вмовити співробітників підрядника — ніхто не хоче їхати туди з Києва через блокпости з ТЦК

Так, є таке теж. Я влітку запитувала дизайн — студію щодо строків ремонту під ключ, вартості ітд. В моєму випадку, 57 кв м площина, вартість була б як коштує квартира і по строках з урахуванням дефіциту майстрів тощо зайняло б усе від 9 місяців, а реальніше до 2-х років.

Тим часом майстри з Ірпеня, Бучі та Броварів щодня їздять працювати в Київ 😅

Я в чаті ЖК будинку ось читаю постійно сварки щодо ремонту тощо. Всі поспішають, телефони майстрів як гарячі пиріжки).
Єдине, що радує, що квартира дуже подорожчала за кв м. Іноді думаю, що якщо нічого не прилетить, то вже і так добре.

У Туреччині квартири будують одразу з ремонтом. Потім, коли у більшості квартир виникає потреба в ремонті, будинок зносять та будують новий.

В Эстонии тоже все квартиры с ремонтом. Супер удобно, имхо. Сразу можно весьма точно прикинуть финальную цену, фактически квартира плюс мебель. Ну и огромный плюс что заезжай хоть сразу. А то у меня коллега в Польше купил, потом ещё 9 месяцев снимал, пока ремонт. Ну и после заезда ещё года два слушать романтические звуки ремонтов в доме.

В Польщі ж новобудови з чорновим ремонтом, точками води та електрикою?
Треба кинути підлогу, міжкімнатні двері та санвузли

Ну да, вот он в мае договорился с людьми стелить пол, в сентябре они начала. До этого всё было расписано)

удобно

Ну це аналог оренди: як зробили, з тим і живи.

Нет, потому что если хочешь переделать — флаг в руки.

Ті квартири зазвичай купуються в іпотеку на весь залишок життя, тож вже діти перероблятимуть)

В нас теж таке є, наприклад панельки від ДБК-Житлобуд. Теж одразу з ремонтом від забудовника продаються. Однаковий лінолеум, шпалери, картонні двері і по 3 розетки на кожну кімнату.

Наприклад ось. Люди дійсно заносять меблі, і так живуть роками. В санвузлах ремонту немає, але то не біда, дехто вже більше 5 років так живе і їм ок.

В нас теж таке є, наприклад панельки від ДБК-Житлобуд. Теж одразу з ремонтом від забудовника продаються. Однаковий лінолеум, шпалери, картонні двері і по 3 розетки на кожну кімнату.

до речі я колись ходив дивитися на диво симпатично маю визнати там тіко плінтуса будуть одпадать що бісить а в іншому ну років на 12 його спокійно вистачить ))

В санвузлах ремонту немає

це да цього аспекту я не зрозумів там було якесь пояснення «по нормам» але я забув

дехто вже більше 5 років так живе і їм ок.

а що саме там не так як на твою думку?

окрім конкретно ванни бо голий бетон то трохи не зручно (як бетон панелі економ класу) тож там стіни стягти водотривкою шпаклівкою і пофарбувати так само фарбою і воно спокійно простоїть у експлуатації 12 років

ЗЫ: зокрем розетки там страшнєнькі но на диво нормальні вони чесно тримають 3 квт я колись перевіряв но страшнєнькі канєшно ))

а що саме там не так як на твою думку?

Мав на увазі конкретно санвузли без ремонту)

А з приводу всього іншого — кривенько, але терпимо. Лінолеум не приклеєний, а просто валяється на кривій пильній стяжці. Всі стіни в МЗК потріскані, бо немає сітки, не кажучи вже про склохолст, а плитка скрипить під ногами.

Всі стіни в МЗК потріскані

чекай а як ти збираєся робить ремонт мзк ))

Це я до того, що загальна якість всього цього, м’яко кажучи, не дуже

тоді нашо туди вкладать ремонт по ціні квартири? чи може нашо туди взагалі вкладать ремонт окрім бази «білі стіні»?

Ну я не сомневаюсь что есть разные варианты. Но я в изначальном комменте явно упомянул что пишу про Эстонию :)
Если кому-то нравится брать черновой вариант и заниматься дизайнами/ремонтом/контроллем, то это полностью его право. Лично мне нравится как тут делают. И да, стенны не картонные, на розетки не жлобятся :) При большом желании можно поговорить с дизайнером и подгонять дизайн под то, что уже там изначально наставили.

Потім, коли у більшості квартир виникає потреба в ремонті, будинок зносять та будують новий.

Епічно=)

Уявляю яка там якість будівництва якщо очікуваний термін експлуатації 10-15 років)

Якість там було видно по наслідках землетрусів

Це не «ремонт», а просто нормальне житло де нічого не треба робити додатково, окрім десь люстру почепити, чи дівани з ліжком завезти. Зразу повністю обладнана кухня, часто навіть з так званою «трійкою» — плита+духовка+витяжка, а якщо подвійна кухня, то ще +плита+витяжка. Сауна/хамам якщо є, то дісно треба ще доробляти дещо. Усі наявні 2-3 санвузли теж завжди оладнані усім, ну крім може додаткових світильників. Біда тільки в мінімальній кількості розеток )) тому скрізь валяються подовжувачі з трійниками ))

Потім, коли у більшості квартир виникає потреба в ремонті, будинок зносять та будують новий.

Це не скрізь так. Там де малоетажки, як в Анталії, наприклад, дісно, будинки 30+ років зносять і будують нові. Там де висотки 13-20-30 поверхів — їх ремонтують.

У мене все життя ремонт. Бо діти постійно знищують усе в квартирі.
Ну і фіг з ним. Мені прикольно щось робити своїми руками. Виходить не дуже гарно, але і не трушусь над кожною царапкою дорогого ремонту. Та постійно вдосконалюю майстерність. Думаю ремонт з нуля потягну за рік неспішної роботи по вихідним. Переключатись теж потрібно — це розслабляє. Он нормальний ремонт в гаражі зробив майже з нуля. Тільки дах перекривав на пару з професіоналом бо від герметичності залежить усе інше. І знання перейняв
Може коли мене AI замінить буду ремонти робити? Кажуть у штатах підрядники заробляють непогано

зачем платить Джону за тапание по клаве, если есть дешевый индус, зачем платить Джону за ремонтные работы, если есть дешевый мексиканец

це стрибок цін через те що багатьох людей забрали а інші бояться висовуватись чи так завжди було?

Завжди так було. Ремонт це звіздець як дорого, краще під матрас покласти гроші, так їх на півжиття вистачить, а може й дітям ще перепаде.

Все залежить від бажань , смаку, підбору матеріалів

З досвіду (дуже умовно):
Мінімально 30% від вартості квартири
Оптимально 40-50%
Все що вище 50% якщо нема куди гроші діти або ви плануєте там жити все життя

якщо це тіки за чистовий, то так і є десь
але ще меблі, техніка — як раз один до одного виходить
і це без всяких розумних девайсів

Ні, це з меблями і технікою середнього рівня. Взагалі це досить пуста суперечка бо як визначення квартири, так і ремонту дуже різні у кожної людини
Хоча за останні роки дуже виросли ціни на буд матеріали, тому мабуть 10-20% треба накинути до кожного варіанту

Это сильно зависит от того в каком месте квартиру покупаем. Потому как бывают места где стандартная двушка стоит миллион-два евро и там явно не тратят 300-1000кк на ремонт (покупают же в ипотеку на десятилетия, таких денег живьём люди в жизни не видят)

білядоушному

Щось вже зір підводить. Прочитав неправильно.

Дивлюся цього блогера про квартири, будинки і ремонти
www.youtube.com/watch?v=Mit-LnocRaY

Попитав знайомих, майже у всіх в ремонт вкладена ще одна вартість квартири.

Це перебір, не слухайте їх, хіба що квартира дуже дешева.

Виходить десь $200к квартира в муравійнику, $300-400к в більш-менш нормальному ЖК. З такими розцінками, квартири в Дубаї $500к непогано виглядають, і там вже все буде під ключ а тут ще треба буде самому рік потрахатися з ремонтами.

хтось в нас реально купує такі квартири? ну, хтось з айті маю на увазі)
800-1000 за квадрат в гарному районі в топового забудовника Франківська наприклад
навіть трьошка по тищі за квадрат з ремонт менше двох сотень буде

хтось в нас реально купує такі квартири? ну, хтось з айті маю на увазі)

В мене на роботі всі які купляли житло (6 людей) купляли в забудовника і робили ремонт.
Це не так через ціну, як через можливість взяти відстрочку в забудовника. Тобто ціна фіксується, 2 роки будують, ще з пів року документи. За цей час можна виплатити за квартиру і назбирати хоча б половину ремонту.

За 300-400к$ я хз, може у Києві таке десь є.

У Львові 4к квартира 100м2 + балкони в новобудові з дуже хорошим ремонтом (дизайнерський, підігрів підлоги, керамограніт на підлозі і стінах, інженерна дошка з дуба, кондюки у всі кімнати, відео/сигналізація), паркомісце, кладовка, ріелтор оцінив в 250-270к$ щоб продати за 2-3 місяці.

Ще не виставив на продаж, доробляю меблі в санвузлах, тому хз яка реальна вартість.

Якщо взяти 2к квартиру (±60м2), і дешевший ремонт, то за 100к$ будуть хороші варіанти.

За 300-400к$ я хз, може у Києві таке десь є.

$200-300k квартира 100 квадратів в норм ЖК в Києві, + ремонт

в топового забудовника Франківська

я сподіваюсь ви зараз не про Благо, правда ж?)

ходив я дивитись на ці «елітні» жк від благо — нагадало студентські роки коли приходив в гуртожиток...довгий коридор і по двох боках квартири, жах

в результаті взяв від Вамбуд, чекаю здачі

, $300-400к в більш-менш нормальному ЖК. З такими розцінками, квартири в Дубаї $500к непогано виглядають

Та я махав стільки в бетонометри закопати і не відомо скільки з них можна викопати потім якщо взагалі зможеш викопати Вже краще в якісь стабільні індекси вкластись і горя не знати

залишилось навчитись спати в стабільному індексі, і якось встановити в нього пральну машину

Спати можна і на більш дешевих квадратних метрах Не за 300-400к

І їздити на більш дешевих машинах, подорожувати в більш дешеві країни, харчуватися більш дешевою їжею. В чому тоді смисл життя?

якраз смисл життя і в тому, щоб спати в більше дешевих бетонометрах, а подорожувати в більш дорогі країни)

Ну я ж не кажу на усьому економити.
Є якесь адекватне співвідношення вартості твоїх негайних потреб до твого капіталу/прибутків. Типу можеш витрачати певний процент, все інше інвестувати.

залишилось навчитись спати в стабільному індексі, і якось встановити в нього пральну машину

Я назву індекса придумав: MSCI Washer )))

якщо з дизайнером узгоджено і нормальна бригада то за 3-4 місяці зроблять з мінімальними твоїми діями.ну будеш там 1-2 рази в тижні навідуватися.

Все залежить від рівня ремонту. Якщо брати топову техніку, меблі, сантехніку та матеріали для ремонту то тоді вартість квадрату легко може бути 1000$ і вище, а якщо все бюджетне і наймати окремих будівельників на окремі види робіт і самому усе контролювати та займатися закупками то можна вкластися і 200$ але термін ремонту сильно розтягнеться і прийдеться витратити значну кількість свого часу.

Якщо брати топову техніку, меблі, сантехніку та матеріали для ремонту то тоді вартість квадрату легко може бути 1000$ і вище

по два телевізора і три біде на кожному м2 чи на підлозі фрески з Помпеї, привезені гвинтокрилом?
бо 1000$ — це, для прикладу, вартість дизайнерської кухні за погонний метр, але вона не займає кожен м2 кухні, тим більше всього житла

не знаю, мені дві агенції порахували по 700-900 без біде і фресок

Ну якщо сами будете шукати та контролювати роботу майстрів, щось робити самому, придбати та завозити матеріали, вивозити мусор — вийде трохи дешевше. Але краще з прорабом та робити одразу все

умелый прораб распиливает дополнительно 1/3 бюджета заказчика и большинство не проверяет своих работников, криво делают или нет.
завышение объема работ, количества расходников — пилить могут и б/у кругами, а длину проводки в квартире вы с трудом перемеряете, 500м проводки запросто в 1км могут написать. Закупка материалов по ценам эпицентра, а на самом деле куплены у оптовика на стройбазе, который продает на 20-30% дешевле «эпицентровских» цен. А делать самому это нереально если есть еще работа, то что подрядчики приезжают в хаотическое время в лучшем случае опоздания от 0,5-2ч. И те же мусорщики они пока спакуют мусор, вынесут это все время вы должны находиться в грязном помещении

например вам в смету вписывают новые буры по бетону, то что у бригады только свой инструмент, реально вы не проверите, сверлили вам стены б/у бурами с прошлого объекта или новыми, если не будете стоять над головой каждый раз. Или остается полмешка штукатурки, которые вы наврядли повезете в своей чистой машине себе на балкон хранить. Могут и вообще привезти кучу использованных мешков штукатурки, если вы спросите почему так много закуплено. Практически это еще одна парт-тайм работа, то что все доставки приезжают в какое-то окно ±2ч, потом у строителя заканчивается клей, и вам нужно срочно ехать везти грязный 25кг мешок высыпающегося клея в своем авто, а потом еще вынести с магаза, донести до квартиры, либо весь этот головняк отдаете прорабу у которого свой грузовик под грязные сыпучие стройматериалы

А потом ещё пишут что айтишникам зайчевать не этично xD

Люто плюсую!
Мало того, ці так звані «комплексні бригади» і раніше творили епічну херню, коли ще усіх нормальних з прямими руками не повбивали. Канонічний приклад — мої сусіди зверху. Які вже 3 рази заливали усіх до низу. Про шумку — я вопще мовчу. Там ламінат максімум на 1-2 газети поклали. Тільки усе самому бути бригадиром і розбиратися геть в усіх деталях і ньансах. Інакше в українських реліях завжди буде виходити повна хрінь по ітогу. Про дармоїдів «дізайнерів» і іже з ними, я вопще мовчу.

Підписатись на коментарі