Чи можливо потрапити на IT-проєкт у 17 років?

💡 Усі статті, обговорення, новини для початківців — в одному місці. Приєднуйтесь до Junior спільноти!

Привіт, мене звати Дмитро, мені 17 років, і я вже маю досвід як фулстек-розробник з технологіями, такими як React, Node.js, Express, MongoDB, TailwindJS, TypeScript (також маю невеликий проект на VueJS). Я працював над створенням вебдодатків, SaaS-проєктів і eCommerce-рішень, постійно вдосконалюю свої навички та вивчаю нові інструменти.

Останнім часом я пройшов декілька інтерв’ю, але у всіх випадках мені відмовили через мій вік, незважаючи на технічні знання та досвід. Чи могли б ви дати поради, як можна подолати цей бар’єр і все ж таки отримати шанс на проєкті або в IT-студії? Які кроки варто зробити, щоб підвищити свої шанси?

👍ПодобаєтьсяСподобалось3
До обраногоВ обраному2
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Тобі скоро на фронт
Думай про релоупцію і мови ічи

Якщо фоп чи його аналог відкритий на батьків, а кандидат до того вже декілька років кодив замість курити за гаражами, а ще якщо гортав роками стрічки з мемасиками лише англійською а не мовою окупанта, то чому б ні.

Насправді потрапти можна, треба просто шукати. В поточній компанії як раз ставка на молодих розробників (з усіма + і — цього підходу). Рік тому прийшов в компанію і там був фронтендер якому тільки виконолась 18 років (а він працював уже 9 місяців в компанії) і бекендер якому було 19-20 років.

Бачив як люди проходили досить жорсткий відбір в academy.binary-studio.com/ua і отримували офер на 2-3 курсі. В 2020 році я теж був учасником і в одній із команд до фіналу добрався хлопець в 14 років. Наскільки я знаю, то він отримав пропозицію в подальшому приєднатись до компанії.

Тому тут треба тільки шукати, ходити і мучати HR...

Автор красавчик, бо не кожен може ось так взяти і написати. Це вже позитивний прапорець для роботодавців. Успіху тобі!

З точки зору роботодавця, є певні ризики найму подібних спеціалістів, і вони не завжди стосуються хард-скілів.

1. Вища освіта. Це один з самих простих і наявних маркерів. Звісно, людина з вищою освітою може бути геть некомпетентна. Але спеціаліст без вищої освіти — це завжди підвищений ризик. Ризик зменшується при старті навчання у ВУЗі, чим вище курс, тим менше ризик.

2. Менш розвинуті софт-скіли, у порівнянні з більш старшими кандидатами. Вміння працювати в компаніях і в команді компаній, англійська, вся ця внутрішня кухня, яка не досягається на пет-проектах. Тут лише досвід роботи допоможе подолати.

3. Хард-скіли у пропорції, коли глибоко знаєте одну-дві області і поверхнево дотичні до інших. Судячи з коменту, навряд чи у Вас глибокі знання у всіх сферах, які описані. Як знизити ризик: вибрати пріоритетну технологію та стек бізнесу, інші бажано знати поверхнево.

4. Пробувати. Ходити на співбесіди. Брати ту роботу, яку дають. Зараз для Вас головне отримати комерційний досвід хоча б від 1 року.

Це лише моя думка, звісно Ви можете бути самородком і знати та вміти багато чого. Але роботодавці мають інші пріоритети і мислять категорією ризиків і внутрішнім уявленням про члена саме їх команди. Якщо не зматчились — шансів буде малувато... Але завжди є роботодавець, з яким зматчитесь. Тут вирішує кількість спроб, а не їх якість.

Мабуть, головна порада — кинути всі сили на старт навчання у ВУЗі (і англійська, звісно), потім можна розглядати інші пункти.

Ризик зменшується при старті навчання у ВУЗі, чим вище курс, тим менше ризик.

Ага, розкажете мені і ще тисячам людей які туди не ходили і отримали диплом=)

Ага, а потім якась чергова «Штепа від освіти» зашквариться з лямами зелені на ліжку, і почнуть перевіряти валідність виданих (куплених) дипломів. І дуже необачно буде отримати подібну дупобіль після 20 років з «закінчення» ВУЗу.

Я почав фултайм роботу в айті в 19, до мене там працював чувак в 16 років

Те, що вас запросили на співбесіду, вже є досягненням

Рекрутери можуть приховувати справжні причини відмови

Якщо у вас є потреба в грошах, для успішного працевлаштування варто дослідити статті на DOU, де фахівці вашого віку розповідають про свій досвід працевлаштування. Ви також можете написати їм напряму в LinkedIn і запитати, чи є у них час, щоб проконсультувати вас

Якщо потреба в грошах відсутня, краще займайтеся тим, що приносить вам задоволення, як вже згадувалося в попередніх коментарях. Наприклад, займіться створенням власного проєкту самотужки

Я б запропонував як альтернативу розглянути такий варіант — знайти однодумців-ровесників (або людей трохи старше — 18-22 роки), головне щоб вони були без дружини/чоловіка та без дітей, тобто без серйозних зобов’язань перед іншими людьми і при цьому лише на початку кар’єри, щоб вони ще були заряджені енергією та готові ризикувати.

І з цією групою людей спробувати створити якийсь невеликий стартап, який би генерував прибуток або соціально-корисний сервіс, який би виживав за рахунок донатів. Я б порадив взяти у команду ще хорошого маркетолога чи сейлза чи PR-менеджера — які б активно розповідали про проєкт всім підряд і залучали нових людей до його користування. І бажано когось, хто добре розбирається у фінансах, щоб рахувати витрати і доходи. Наскільки я зрозумів, то на старті проєкту Дмитро може бути і бекендером, і фронтендером, і дизайнером, і тестувальником, і девопсом. Тобто вся розробка на ньому. Але в майбутньому, якщо справи добре підуть вгору — я б розділив ці ролі і додав до проєкту ще людей.

Погоджуюсь, на початку варто робити все самому + використовувати ChatGPT, розповідати про свій проєкт на DOU, LinkedIn, і в процесі нагадувати, що буду радий допомозі таких спеціалістів: ...

Одразу шукати команду — це помилка

Помилкою також буде думати, що ідея унікальна і її треба оберігати через страх, що її вкрадуть. Ідей повно, а виконавців, готових довести її до кінця, значно менше

До того ж із досвідом точно з’являться кращі ідеї для проєктів

Як варіант піди по шляху диявола: Відкрий ФОП з дозволом батьків, скажи що тобі 18. Не голися місяць. Ніхто зараз не вимагає вказувати вік у резюме. Навіть фото вже не треба. Або чекай рік і насолоджуйся молодість, роби якісь пет проекти в своє задоволення, набувай досвіду. Ну і звичайно перший варіант відрубає КЗПП і резидентів безнадія сіті.

Можливо, працював у команді з 17-річним. Але буде важко, бо можливо роль вищої освіти у ІТ і переоцінена, але мала глибина досвіду за межами конкретно робочої задачі все ж буде впливати.

Це все можна компенсувати цікавістю, бо і ВО особливо то не компенсує зараз на 100%.

Можливо, працював у команді з 17-річним

Дуже не вистачає дати для контексту. Бо в 2021 — нєфіг дєлать. Бо якось продивлявся лінкедін, усі ті хто не могли простий цикл написати (хай й не 17 років, трохи старше — 19 років серед них були) — усі знайшли роботу десь.

А зараз й сіньорам з 10 роками досвіду відмовляють, тому що конкруенція велика й вони просто по приколу можуть збирати тезок, а в тебе імʼя не підходить. Або арійців з блакитними очами. Тому мені здається вік ту скоріш відмазка ніж реальна причина. Просто є хтось старше з приблизно такими ж знаннями ось й все.

Як в анекдоті:

У моєї тітки було прізвище Кучер. Якось вона влаштовувалася на роботу в одну організацію, а співбесіду проводив начальник відділу. Як тільки почув її прізвище, одразу сказав: «Беру!». А сам руки потирає і подумки каже: «Укомплектував». І відразу повів її знайомитися з дівчатами в кабінеті, де вона працюватиме. Заводить її в кабінет і каже: «Ну все, комплект. Знайомтеся: Конева, Телегіна і Кучер».
Дуже не вистачає дати для контексту.

2018-й. Так, я розглядав питання як відносний вплив віку, а не абсолютний критерій.

Можна, знав 17ти річного який працював у софтсерві.

Ну і гугл каже що ФОП відкрити можна

реєстрація ФОП доступна: для осіб від 16 до 18 років тільки за нотаріально засвідченою письмовою згодою батьків (усиновлювачів) або піклувальника чи органу опіки та піклування.

П.с. враховуючи останні новини поо «вимоги партнерів від неЛоха», краще подумати як свалити

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

У нас там демографічний провал від 18 до 25 років, то особливо майже нічого не дасть в плані персоналу для бойових дій. Їх банально не дуже багато. Сумніваюся що хтось піде на зниження мобілізаційного віку. Але притензія зрозуміла, банально західним партнерам то треба прокомунікувати.

простите за мой цинизм
мало в относительных цифрах, в абсолютных это сотни тысяч новобранцев
и это люди, у которых нет отсрочки из-за многодетности, из-за проблем со здровьем у родителей или там супруги
а я еще надо учесть сколько здоровья есть в 20 лет и сколько в 50.

Сумніваюся що хтось піде на зниження мобілізаційного віку.

Якщо війну буде продовжено у 2025-2026 — скоріш за все підуть. Hе зе-влада, так військова влада/порохоботи.
Краще, ніж втратити країну.

Попитайте які настрої в армії, — 26рік буде або перемир’я або капітуляція

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

Як тільки виловлять «заброньованих» та «оновивших дані», то відразу знизять мобілізаційний вік. Ще й буде «от дивіться, не з 18, а з 21, яки ми молодці, заботімся о народє».

У нас там демографічний провал від 18 до 25 років, то особливо майже нічого не дасть в плані персоналу для бойових дій

Не багато це скільки?
Глянув в гуглі, 150-180к на кожен рік з 18 до 25.
Найбільше 35-40 років, там ±350к на кожен рік.
Тобто максимум різниця в два рази, але не треба висмикувати з роботи спеціалістів, набагато менше з хворобами, немає 3ох дітних.

І 18-25 це 7 років, тобто точно більше мільйона чоловіків, які і на обліку стоять, і свалити не встигли.

Я впевнений що в 2025 знизять до 20 якщо не до 18.

Тобто максимум різниця в два рази, але не треба висмикувати з роботи спеціалістів, набагато менше з хворобами, немає 3ох дітних.

Але у війні винні якраз 35-50 років. Ви ж вибирали владу від Януковича до Зеленського. А перекладувати відповідальність з хворої голови на здорову, це не гарно. Несіть відповідальність за свою владу. Не 18 річні пацани по приколу голосували за Голобородька ж. Діти не винні, що у батьків одна звивина і та пряма.

Не здавайся й подавайся, шукай. Ти можеш зафейлитись 99 раз, але тобі потрібен лише 1 успіх!

Які кроки варто зробити, щоб підвищити свої шанси?

Єдиний крок зробити — крок уперед

я пройшов декілька інтерв’ю, але у всіх випадках мені відмовили через мій вік, незважаючи на технічні знання та досвід

Якщо відмовили, то нє, не пройшов. Звикай. А про вік то такоє, в газетах теж всяке пишуть.

Чи можливо потрапити на IT-проєкт у 17 років?

Так, можливо. Я особисто наймав на роботу талановитого першокурсника ХНУРЕ (Python, Backend). Що підвищило його шанси? Я був десь рік з ним особисто знайом, тому що він ще будучи школярем ходив на мій Python-гурток на якому показував свої здібності.

З цього можна зробити висновки:

1. Знайдіть спільноту та познайомтесь з усіма.
2. Покажіть ваші здібності: портфоліо на GitHub, пет-проджекти, технічні доповіді, особистий блок, ютуб-канал, пропонуйте безкоштовну допомогу.
3. Відкрийте телефон та подзвонить кожному та запитайте: «Я працював над створенням вебдодатків, SaaS-проєктів і eCommerce-рішень. Чи потрібна вам така допомога? Чи потрібна вашим знайомим така допомога?»
4. П. 3, але з телефона батька та матері: «Мій син працював над створенням... » (далі по тексту).

Я працював над створенням вебдодатків, SaaS-проєктів і eCommerce-рішень

«Talk is cheap. Show me the code.» — Linus Torvalds

Все реально, ви на на правильному шляху, в вас все вийде! Якщо буде потрібна особиста порада — будь ласка пишіть в особисті.

мені зовсім 15 я знаю одну людину яка вже в 14 робить а я ще ні і я думаю що пізно почав але почитавши інші форуми я вже зрозумів що не пізно але я тут побачив що тобі 17 і тебе не беруть то як мене мають взяти

Я професійним програмістом (це який працює з 9:00 до 18:00) став в 27. Витратив багато часу на навчання в університеті, аспірантурі, викладачем працював. Тому в вас в 15 дуже гарний вік, щоб вивчити програмування та знайти гарну роботу к 18 рокам.

я почав писати код в 14 стабільно, за цей час написав багато додатків, і проектів, маю невеликий досвід на стажуваннях, але всеодно залишається великою проблемою вік) Тому не переживай все ще буде попереду)

«Молодість — це недолік, який дуже швидко проходить». :)

Підписатись на коментарі