Яка мова «програмування» вам імпонує найбільше та чому?
Я спеціально взяв слово «програмування» в дужки, тому що мова, яку я хочу назвати найкращою для мене персонально, по факту не сильно то є мовою програмування. Це більше гібрид, який дозволяє багато чого окрім класичного написання коду.
Отже, не буду тягти котика за тестікули, мій персональний топ це... xQuery. Я познайомився з нею десь років 10 тому. Емоції були від «Мати Василева!» до «Срали-мазали...». Але, з досвідом, все стало на свої місця та задоволення стало неймовірним.
Це в жодному разі не high-performance мова програмування, інтерпретатори доволі повільні, навіть ті, які написані на C/C++. Інтерпретаторів, які можуть виконувати xQuery код не так багато, основним з них є BaseX, далі Oracle DBMS, далі Zorba, але все це вже трохи застаріле та не підтримується. Може є ще щось, але воно все мертве.
Наскільки потужний xQuery? Саме ця мова програмування дозволила моїй команді написати систему для менеджменту кредитних історій в бюро кредитних історій за 4 тижні чистого часу.
То чому саме xQuery?
Pros:
- Немає ООП, бо це функціональна мова.
- Є модульна система як в JS, але тут вона ще й з неймспейсами.
- Параметри функцій, за бажанням, можна зробити типізованими, так само як й відповідь функції.
- Всі операнди є або функціями, або поводяться як фукнції. Наприклад, можна привласнити змінній результат
switchабоif. - Купа фукнцій за замовчуванням, які дозволяють багато чого робити з коробки.
- Можна використовувати як темплейт-систему, бо результат роботи фукнції може бути як послідовність різних елементів, так й
XML-документ, або JSON. - xPath підтримується нативно, не треба писати багато зайвого коду, щоб його використовувати
- DOM під капотом
Cons:
- Вимагає багато памʼяті для виконання, бо структури даних є immutable та вимагають клонування для модифікацій чи обробки.
- Немає ООП ;)
- Трохи багатослівна в попередніх версіях, але з 4.0 додали купу синтаксичного цукру та нових конструкцій, які роблять код простішим.
- Призначена для обробки даних, драйвери на ній не напишеш.
А що є вашою любовʼю?

Найкращі коментарі пропустити