Яку одну «технічну» книгу ви б порадили прочитати?

Спільното, ми знаємо, що ви полюбляєте читати і навіть обговорюєте їх на DOU. Наприклад, ви вже писали огляди на «Чистий код» Роберта Мартіна, «Мистецтво тестування програмного забезпечення» Гленфорда Майерса, Тома Баджетта, Корі Сандлера, «The Software Engineer’s Guidebook» Гергелі Ороса, «Workflow» Дорона Майєра, «The Clean Coder: A Code of Conduct for Professional Programmers» Роберта Мартіна та інші.

А яку одну технічну книгу ви порекомендували б до прочитання колегам? Чому саме її? Розкажіть у коментарях!

Також ми впевнені, що в коментарях ви кажете на книги, які на DOU ще не обговорювали. Можливо, це будуть The Staff Engineer’s Path (Tаня Райлі), Continuous Architecture in Practice (Еойн Вудс, Мурат Ердер, П’єр Пюрер), Software Mistakes and Tradeoffs (Джон Скіт і Томаш Лелек), Semantic Software Design (Ібен Г’юїтт), а можливо, інші.

Тому запрошуємо розказати про улюблену книгу більше — пишіть огляди і обговорюйте! Чекаємо в коментарях або на [email protected]

Читаймо більше!

👍ПодобаєтьсяСподобалось8
До обраногоВ обраному14
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Коли я починав вчити програмування, народ писав, що єдиний найважливіший текст в реальному житті ось цей realmensch.org/...​e-of-the-two-programmers

З відносно нових, Designing Data-Intensive Applications.

якщо обирати одну, то мені зашла: The Pragmatic Programmer (Andrew Hunt, David Thomas)

Якщо тільки одну та ще і технічну, то це повинен бути Code Чарльза Петцольда. Книга про те, як працює комп’ютер від абстрактних операцій до одиничок та нулів через фазову модуляцію.

Якщо 2 книги, то ще рекомендую The Annotated Turing того самого автора. Книга про те, як сучасну математику натягнули на конвеєрну стрічку та отримали комп’ютер, який може розв’язувати надскладні задачі, але навіть у такого комп’ютера є свої обмеження.

Ще б кожному інженеру (і менеджеру) рекомендував прочитати Software Engineering at Google та Peopleware: Productive Projects and Teams. Перша — надзвичайно крута книга про процеси в гуглі і як компанія історично приходила до цих процесів. Я мав гарну нагоду працювати в 1.5 компаніях, які запроваджували подібні підходи, і це надзвичайно круто. В культурі з такими практиками інженери дійсно можуть творити революцію в IT. Інша книга про те, як повинні виглядати здорові відносини між компанією та співробітниками. Кумедно, що книжці уже майже 40 років, а у нас багато тих, хто так і не навчився відноситися до своїх співробітників з гідністю.

Ну і справжня книга для душі: Моральні листи до Луцілія Сенеки. Багато хто знає цю книгу по рекомендаціях стоїчної літератури. Хоча стоїцизм — це більше до метафізики, а ця книга — до етики. Але тут кожен лист — це справжнє моральне задоволення.

Додавайтесь в друзі на гудрідс, будемо разом щось читати.

«Herding Cats: a primer for programmers who lead programmers» by J. Hank Rainwater, також відома як «Як пасти котів: книга для програмістів, що керують іншими програмістами». Чудова книга для тих, хто відчуває, що переріс сеніорську позицію технічного спеціаліста і готовий рухатися далі до ролі техліда.

The Software Engineer’s Guidebook, автор Orosz Gergely. Отримав багато цінної інформації яку можно використовувати на практиці тут і зараз.

Читав минулого року, одна з найкращих книг написаних про сучасне ІТ та про те як працювати в команді

Дякую за рекомендацію, додала у wishlist :))

Тоді рекомендую також почитати останні книги Віла Ларсона (1-2), Тані Райлі (книга в пості) та Каміли Фурньє (книга 2017 року). Орош примазався до цієї тройці тільки нещодавно і його книга практично повністю повторює те, що пише Ларсон та Райлі.

окрім загальних, які вже вказані тут, рубістам я б порекомендував Sandi Metz — Practical Object-Oriented Design in Ruby (POODR)

Найбільше з роботою програмістом мені зараз допомагає книга Стюарта Макгілла «Back Mechanic» (культовий мануал про те, як подолати хронічний біль в спині) 😅

Clean Code, в двух словах що це: gist.github.com/...​cc446146b8b533c0988cf8d29
і ще корисно ознайомитись з github.com/dwmkerr/hacker-laws

Книга «Цель-3. Необходимо, но не достаточно» в форме бизнес-романа увлекательно описывает решение одной из классических проблем современного бизнеса — как сделать, чтобы огромные инвестиции финансов, времени и работы персонала во внедрение современных IT-систем приносили ощутимый результат по ключевым показателям бизнеса.

m.management.com.ua/...​oks/view-books.php?id=828

автобіографію Р.Фейнмана... він просто вражає своєю допитливістю...
(називається книжка «Та ви жартуєте, містере Фейнман!»)

підтримую, книжка дуже цікава вийшла

Fundamentals of Data Visualization — Claus O. Wilke
є у відкритому доступі
clauswilke.com/dataviz

Якщо одну то — Computer Science (Владстон Феррейра Філо)

Але ці можуть підійти залежно від вміння та рівня зань.

Грокаєм Алгоритми — універсальна для всіх напрямків

Computer Science (Владстон Феррейра Фило) — дуже класна книга яка охоплює дуже багато напрямків.

Совершенный алгоритм — серія із 4х книг (Рафгарден), перші 2 даються дуже легко, але чим далі в ліс тим складніше, допоможе розібратись більш досконально в алгоритмах, дуже добре почитати після попередніх.

Вступ до алгоритмів (Кормен) — дуже предметна книга про всю підкапотню елементарних речей та їх складність.

Мистецтво Програмування (Кнут) — Розбір алгоритмів із всіх можливих сторін, особливо із математичної точки зору, але щоб її читати то потрібно знати велику нотацію математичних позначень та властивостей, якщо не знаєте то краще і не пробувати зрозуміти цю книгу.

В свій час прочитав всі 4 криги Рафгардена взахльоб. Дуже добре пише. Води ще більше льє. Але читати дуже приємно і не зрозуміти не можливо. Але зараз озираюсь назад і розумію, що не можу рекомендувати його книги, як екскурс в світ алгоритмів. Сильно мало корисної інформації, як на такий розмір книг. Не оптимально по часу :) Можливо геть зовсім зеленим, як комплемент до однойменного курсу на курсері.

Як екскурс в світ алгоритмів і для тих хто любить почитати, доволі давно читав ці книги і вони мені запам’ятались як непогане чтиво. Якщо ціль — вивчити алгоритми з 0 то вони підійдуть. Якщо є уже гарна база в алгоритмах тоді не варто їх читати.

потрібно знати велику нотацію математичних позначень та властивостей, якщо не знаєте то краще і не пробувати зрозуміти цю книгу.

А що для тебе там рокет сайнс — нотація Енштейна, матриці чи логарифми? Будь-яка людина з нормальною технічною освітою, яка не прогулювала пари швидко розбереться.

Інша справа, що у сучасної людини такий фокус уваги, що для багатьох прочитати дві сторінки тексту — уже проблема, не кажучи про сотні сторінок Кнута.

Для мене не було нічого нового у тій нотації, в сучасному ІТ багато людей які вчили ІТ через курси, а не університети, тому написав про це.

Пробувати читати Кнута без знань університетної математики — це даремна трата часу

Пробувати читати Кнута без знань університетної математики — це даремна трата часу

Ну... ніхто не заважає пропускати математику, максимум на результат дивитися. Та пропускати вправи М, ВМ.

“Soft Skills” by John Z. Sonmez

То якщо ви в геймдеві ;)

Нема такої книжки — це 7 окремих книжок)

5-11 дійсно нема, бо геометрія починається з 7 класу. А от 7-11 — є, за авторством Погорєлова

Існує книга «Geometry for Programmers». Її написав українець Олександр Каленюк. Він навіть поділився своїм досвідом написання книги в блозі на DOU: «Як я для Manning бестселер про геометрію написав».

Як там у Фредеріка Брукса, в Міфічній Людино-Годині. «Не існує срібної кулі».
Для того щоб стати експертом в будь якій галузі треба прочитати — десятки, а то і сотні книг або черпати інформацію з більш новітніх технологій. Вивчати і працювати з інформацією, потрібно постійно.

Грокаємо алгоритми тим паче якщо ви тільки встали «до весла»

Лише одну то мабуть неможливе завдання:

Але це мабуть або BABOK або 97 єтюдів для архітектора. Бо технічну частину інженер і сам підтягне, а от що розробка це в першу чергу про бізнес багато хто забуває.

Але якщо суто технічна то Алгоритми і структури даних, бо мов багато, а базова теорія одна.

Якого саме автора по алгоритмам порекомендуєте?

Тут є лише одна книга ;) власне виликий та могутній Дональд Кнут
www.amazon.com/...​ref=dbs_dp_awt_sb_pc_tkin

Читається наче жуєте наждачку але це найфундаментальніша книга з програмування.

Якщо прям звосім важко то «Грокаємо алгоритми»

мабуть неможливе завдання:

Не мабуть — а гарантовано. Уявіть що в школьнику сказали, що з усіх підручників достатньо Букваря. Навіть в церковно-прихідскій школі і те крім Буваря, була Біблія — зараради неї і навчали читати та писати.

«Domain-Driven design», Eric Evans
«Совершенний код» мені сподобався/запомнився

DDD — ще одна заоверхайпляна методологія з принципами типу «роби отак і буде круто, а не зробиш, буде не круто». Я повівся на хайп і прочитав книжку Кононова, а там просто все в кучу змішане: і ектів рекорд, і скрс, і івент сорсінг, і дата меші, і різні архітектури. Одне будо цікаво почитати — це про івент штормінг, за що книга отримала свої заслужені 1.5 з 5.

P.S.: я після того ще про всяк випадок глянув декілька записів з конференцій Еванса і Кононова. Чисто щоб запевнитися в безглуздості цієї методології.

не читайте руснявих авторів. завжди краще читати оригінал.
і слідування букві контрпродуктивно, будь яка методологія з таким підходом буде тільки шкодити. потрібно вловити ідею. а то буде як з Agile

Він усе життя в Ізраілі живе, до чого тут це?

Автор народився та виріс в Ізраїлі. Коли він став русаком?

До того ж, я читаю по пів сотні книг на рік і умію вибирати літературу та аналізувати прочитане. DDD — це просто збірна солянка надьорганих з різних місць принципів та підходів, частина з яких має більше сенсу існуючи самостійно (CQRS, Event Sourcing). Тому ця методологія не більше, ніж хайповий базворд.

Software Foundations

Новий цікавий погляд на речі, а не флуд/флейм, особиста точка зору, надування щік.

Підписатись на коментарі