Як виглядає ваш розумний будинок або домашня лабораторія?

Усім привіт. Мені цікаво, як виглядає ваш особистий сетап: система розумного дому, домашня лабораторія, NAS, або те, що ви хостите самостійно. Це однопалатний комп’ютер, міні пк, сервер, чи щось інше?

Поділіться фото чи скріншотами свого обладнання, логічною або мережевою схемою home lab, а також розкажіть, які self-host сервіси використовуєте. Було б цікаво побачити ваші рішення і використовувати цей топік, як український варіант сабредіту r/homelab.

Чекаю ваші фото 📸 та описи в коментарях! Цей топік постійний і не має обмеження по часу, тож додавайте, коли буде можливість. 😊. Також ви можете допомогти донатом моєму другу з Social Drone ⚙️на комплектуючі fpv дронів для ЗСУ ⚙️

📸 Щоб додати фото, завантажте його на Imgur і вставте посилання (на сам файл) у свій коментар.

👍ПодобаєтьсяСподобалось6
До обраногоВ обраному8
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Домашня лаба:
Сервер
ibb.co/d4TKg543
Один з єдж девайсів:
ibb.co/6KtLK49
він постійно включений та тепленький

Дуже мило 🥰 А що за залізо у сервера?Чи могли б ви вставити посилання на саму картинку на сайті ibb а не на сторінку сайту. Тоді має відобразитись як картинка

включений та тепленький

якщо не коротнув щось, то хоч тепленький і вентилятори не забиваються)

Там оранж на рокчіпі з з цікавим корпусом — він і є радіатором охолодження. Температура на піднімається вище 55 а так плава близько 40-42 — коті якраз підігрів ) У неї особливість породи -підвищений контроль за тим що отой безшерстний робить.

Оранж це кіт чи iot девайс?)

І щоб не повністю оффтоп: — десь був sbc з rock чіпом — не пам’ятаю який саме, так навіть без радіатора норм

Не, цей без радіатора випустить чарівний дим ) Orange Pi 4 LTS на борту Arm64 Rockchip RK3399, ну щоб підтримати ще замальовок з роб. місця:
Кітревью i.ibb.co/Y4pcmTcw/1.jpg

Я в захваті. Я б підписався на такий інстаграм

Маленький шкафчик 13«, подобається цей формат ввжаю що він не дооцінений.
По желізу
Synology NAS DS220, як NAS супер, вони свої маркетингом пробують навзязати думку що це не тільки NAS а ще й домашній сервер, не ведіться. Воно не для людей які не цураються linux.

Дві raspberry pi одна з home assistant інша для всяких експерементів.
Якщо цікаво подивитися детальніше, то є «відеоогляд»

і тут є чуть про home assistant

Из железа:
— Unifi Express
— Lincstation N1 (пока 2 × 2TB M.2 и 2 × 128GB SATA SSD)

В мене навколо столу який в теорії піднімається але вже ні, бо проводи
Декілька системників і купа моніторів

Але лаби я швидше роблю на робочому обладнанні чи клауді клієнта
А це все додаткові джампери за потреби
Ще 2 системники колись майнили

Перші 100к заробив на старенькому асер лаптопі

Була спека, він грівся трішки більше аніж гадалось, кулер найбільший з доступних)

у мене в лабі десь етак 800 ядер, 9Tb оперативи і шось около 800Tb стореджа загалом через 100/25/10гбіт залежно де

раніше була палівна вмваря+vsan, тепер проксмокс, на тому всьому кілько кубернетісів і все шо у людей

ну і разбері пай між тим усім десь...
ноди й дискові полички, файрволи й свічі

вермішель виглядом з дупці

діоди з роутерів і свічів

туточкі от ще smart куточок для homeassistant

аж в ушах зажужало
( моя повага за кількость, і за 100gb дома взагалі ). Якщо не секрет що ви там гоняєте?

нема бажання у rack це все загнати? Ще цікаво енергоспоживання на такий монстро сетап

в раку незручно колупатись постійно
ганяю PoC всякі, пет проджекти, тестові оточення по інфра й біг дата
споживє моцно, коли все вкл, 4kw тільки idle і гріється шо дурне
більшість часу все це тихо вимкнене крім кількох основних серверів

4kw тільки idle і гріється шо дурне

Зате зимою можна опалення не вмикати в тій кімнаті =)

зимою навіть з вікнами відкритими тепло )

Ого, як всього багато. Розкажете по типу обладнання? Для чого воно? Що крутиться на серверах якщо не секрет?

загалом все це поступовий самозбір різних періодів просто на одній платформі e5 2696 v4
почалось як хобі з двох процесорів, перетворилось у звичку й датацентр

та крутиться багато чого все й не розпишеш, лаб оточення, кубернетіси, спарк, кафка, гітлаб, nexus, vsan, ceph, NAS iscsi+nfs, сайт, петпроджекти всякі

ну й для душі там і jellyfin і homeassistant і чого тільки нема

з пет проджектів всяке різне й багато, з більшменш цікавого:
закрита (airgapped) інфраструктура й розгортання такої
розкидувач пошти на кілька серверів (наприклад щоб одночасно можна користуватись поштою ms exchange + google)
anycast dns, робив ще власний cdn, робив ще хостинг усякої статичних сайтів аля github pages
багато чого ще робив
зараз пишу наприклад власну idp

лаберський рух на доу всіляко вітаю ) як комусь треба якесь залізяччя поможу

Я так розумію тут 40-50к зелені?)
UPD: глянув, там одна Arista коштує 6к баксів.

та менше сильно, а дві арісти моє зооолотце, взяв дуже давно з рефарбіш-магазину за $1.5к :P хтось не розібрався що продає мабуть!
поки аж не приїхали переживав що то развод був

18U Rack з авто контролем “температури”

Зверху вниз:
1. Поличка з модемом та Omada Router
2. 16 HDMI/USB Kvm (мені необхідно було лише 5 (поки), але це найдешевший варіант з алібаба, що був rack mountable)
3. 1U кастомний сервер з N5105 материнкою, 32GB RAM, що хостить найлегші та незалежні сервіси:
— Prometheus
— MQTT
— Omada controller
— Nginx Proxy Manager
— Pihole
— Authentik SSO
— Graphana
— Frigate NVR (сервер має два HDD та Coral USB)
4. POE Switch (8*2.5 Gb + 1 10Gb) — No name brand — трохи маловато портів, але Omada коштує дорого :( . Дає живлення двум Omada Wifi AP, декілька камер
5. Patch panel — Ethernet порти + HDMI/USB/USB-C out для Windows VM (деталі нижче) + HDMI/USB in для KVM якшо треьа скористатись монітором
6. Mustache panel — для легкого доступу до патч панелі знизу
7. 2U NAS/Main server — N305 Mini-itx mb, 32 GB RAM. 6 HDD для данних. Хостить:
— Nextcloud
— Docker / Portainer
— Collabora office for Nextcloud
— Hubsley dashboard (homepage)
— CloudCMD , Sterling PDF
— GroupOffice — email, calendar для почти на власному домені
— Immich
— JellyPlex — синхронизація історії між Plex та Jellyfin
— Shlink — URL shortner
— TinyMediaManager
— it-tools
— ErsatzTv — власне IPTV :)
— вебсайт
— Whisper
— Youtube Downloader
— PostgreSql
— SMB Share
— Jellyfin
— MongoDB
— QBittorent
— HomeAssistant OS
8. 2U CyberPower UPS
9. 4U Server — i7-8700, RTX 3060 12GB, 64GB RAM
— Plex
— Tdarr
— Windows VM — ігрова машина для Parsec / Moonlight (замість консолі щоби грати на ноуті/телевізорі)
10. PDU

+ Zigbee та ZWave донгли для HomeAssistant

Усі “сервери” працюють під Proxmox

Ого, виглядає круто і різноманітно. Грати ігри в віртуалці? А в віртуальну машину оперативна памʼять підтягується? А 1U кастомний сервер це просто якийсь міні пк? Чи це щось по розміру юніта? Своє ip tv 📺. Прикольно

Віртуалці виділено 24 GB оперативки. Грається нормально. Я не граю в шутери де кожна мс важлива, тому для моїх потреб топ.
Всі сервери кастомні — зі звичайних consumer-grade частин. Всі корпуси куплені на амазоні. Я мав на увазі, що це не спеціалізовні «сервери», а просто ПК по суті.
IPTV класна річ — я створив пару каналів з мультиками, шоу та різними жанрами кіно. Використовуємо або перед сном, або треба створити якийсь шум під час готування, прибирання, тощо

Цікава підбірка, дякую. Whisper на процесорі крутиться, чи використовує машину з нвідією?

Процесор просто
Але чесно скажу, що я так і не закінчив з цим :)

4U серверну не душно там за дверцятами? Тієї решітки для вентиляції вистачає, чи ще щось є?

Душновато лише через те, що у корпусі лише один вентилятор на вхід та один на вихід.

Судячи по коментам, в мене тут найбільш бомж-конфігурація))

Конфіг: raspberry pi 4 1GB + SSD 240, і це все включено в Jackery 240 в якості ДБЖ. Юзається для PiHole та як сервер для pet-проекту. Пробував піднімати DLNA — так і не зрозумів чому така мала швидкість на аплоад (по ftps), то і забив болт

Unraid OS
AMD Ryzen 9 5950X 16-Core @ 3400 MHz
Memory: 64 GiB DDR4
2.5GB LAN
Intel ARC A380
Storage:
18TB Parity drive, 5×18TB, 1×14TB, 1×12TB — total usable 116TB
2TB NVME cache drive

35 stacks in Portainer:
audiobookshelf
caddy
calibre
calibre_ru
calibre_web
calibre_web_rus
code-server
dailytxt
firefly
flaresolverr
ghostfolio
gitea
heimdall
jackett
kitchenowl
lidarr
nextcloud
open-webui
overseerr
paperless-ngx
photoprism
plex
qbittorrent
radarr
readarr
readarr_ru
scrutiny
sonarr
soulseek
tautulli
teslamate
uptime-kuma
(some redacted for privacy)

По железу

NAS — QNAP 677:
— 6c/12threads AMD Ryzen 5
— 64GB
— 2xHDD 14TB WD Red Pro in mirror
— SSD 8TB as 4+2+2
— 10GBe
3x NUC scull canyon 4c/8th/1TB/32GB (docker swarm)
HP z820: 2x*2660@V2 20c/40threads/256GB (spark)

Ubiquity Dream machine pro
Ubiquity 2xAPs Nano
Ubiquity G4 Pro 3x external cams
Switch Microtick CRS328-24P-4S for POE distribution
Lutron + Hub for in-house lightning everywhere
Ring for doorbell/alarm/door_sensors and few cameras
Rachio 8 zones controller for sprinkles
Volt lighting for landscape lighting automation
Govee for temp humidity sensors (across the house)
Tesla Solar + Powerwall 2x for backup reserve & charge on solar

надо апгрейдить половину.

1) Mikrotik RB5009UG+S+
2) zigbee proxy + sandbox
3) Switch HP A5120-24G
4) backup server (RPI3 + 12Tb HDD)
5) media storage 4Tb
6) HP Z840, 4X Xeon® CPU E5-4667 v4, 384Gb ECC RAM, 6TB NVME, 10Gb LAN

Що ви робите з таким обємом RAM?

не так її і багато якщо йокти всякі компілювати

Мати рамдиски для важких білдів досить зручно, щоб не протирати ссд за короткий час.

Я просто давно в рабстві епл, де за 8-16гб додаткової памяті брали як за 4тб найновішого ссд від самсунгу :/

Стоп це що 384 Gb оперативки? Ви що з майбутнього? Для мене 32 Gb це вже багато

ну для модернової фірмварі статистика так якось виглядає. кілька годин поспіль

просто я створюю RAM диск для проміжних файлів чим прискорюю процес і зменьшую використання nvme

А з ram, якимось чином можна створити диск, що сприйматиметься системою за накопичувач?

якщо не в віндовзах то так.. а може і в віндовзах можна.. я не вмію ними користуватись

Як для заліза у корпусі 4u це не є багато. Ми для проектів, заказували сервери 1u з Озу 1.5 TB .

HP Z840, 4X Xeon® CPU E5-4667

он двух сокетный.

Трудяга GMKtec NucBox G3 на Intel N100 крутить Proxmox з:

• Home Assistant
  • openmediavault
  • Ubuntu Server з:
    • Portainer
    • PiHole

А чому Portainer та PiHole окремо, а не у openmediavault?

Так вже історично склалося) openmediavault поставив заради експерименту, та поки не знайшов застосування.

в мене в OMV крутяться — qbittorrent, torrservermatrix, Radarr\Sonarr, jackett, tubesync, cloudflare-client, NextCloud, OpenProject, DLNA, Pi-Hole, PhotoPrism, Resilio-Sync, DoubleCommander і ще декілька проектів по роботі.

Дякую за наводку. От і юзкейс знайшовся) Буде що почитати.

домашня лабораторія

Може я не так зрозумів, що таке «домашня лабораторія»? Бо в мене це місце для паяння з купою заліза і закуток для робіт по металу — відповідно з ще більшою купою заліза.

sl8.online/...​0PD4GxXnBe5oCmseRE5qW5FyS
sl8.online/...​LN3599KnWjUzSDE2hQx9IsAfK

Це у західних гіків назва для домашньої «серверної».

Розумний будинок не потрібен, а хомлаба представляє з себе розбитий макбук про 2015 з OSX Server 10.11 і пара дисків на 4ТБ. Мож пізніше поміняю, на новий mac mini на m4

Увесь сетап не покажу, але з цікавого отак виглядає схема моєї медіа-бібліотеки

1. Home assistant на raspberry pi, LAN Zigbee координатор
2. Synology NAS (файли, docker, VMs)
3. Victron solar + pylontech акумулятори

В якості домашнього серверу використовую Lenovo m70s s (i7 10700, 64gb ram, sff форм-фактор) на якому Proxmox з 6 VMs:
1. NAS, cloud backup
2. Networking: pihole, nginx proxy manager
3. Monitoring: prometheus, influxdb, grafana, portainer, homepage
4. Content management server
5. Downloaders
6. Media server
Пізніше планую додати home assistant для моніторингу електроспоживання квартири та автоматизацій

NAS сервер Synology DS1813+
Home Assistant Green та ZigBee координатор smlight slzb-07
Роутер TP-Link Archer C80
Компʼютерний UPS APC ES700

система розумного дому

Будинок повинен бути тупим і інтуїтивно зрозумілим.
Автономний датчик на CO в місці з максимальним продувом.
LiFePO4 акумулятор з налаштуваннями BMS під буферний режим і CV/CC зарядка

Ним заживлений роутер і наклеєні на двосторонній скотч COB-панелі для резервного освітлення.
«Драйвер» панелей — просто послідовний опір тонкого дроту підібраної довжини, у вимикачі впаралель резистор на кілька сотен Ом, щоб у «вимкненому» стані було слабке освітлення, якого без споживання роутеру вистачить на кілька місяців:

Жодного дрочева з автоматизаціями які гасять світло поки тримаєш важкі коробки, вмиканнями через апки брудними руками з вулиці і інших рукотворних проблем.
Все це розбирається і вивозиться хвилин за 10 при потребі переїзду.

домашня лабораторія, NAS, або те, що ви хостите самостійно

Мікросервер з переробленим під LiFePO4 ДБЖ:

Робити його працюючим 24/7 недоцільно. Можна було б просто для профілактики міняти свинець після сезонів віялових відключень, але був час і натхнення зробити свою ліферну збірку.

Нічого не зрозумів, але за тупість погоджуюсь. Можете детальніше про

датчик на CO

?

Щось типу такого
rozetka.com.ua/ua/370729926/p370729926

Потрібен на випадок повного блекауту, щоб не отруїтися коли опалювати квартиру доведеться вязанками свічок, газовими лампами і іншими підручними засобами.

У мене такий же — маст хев штука зараз наряду з парочкою вогнигасників. До речі є портативні газові обігрівачі, які не впливають на рівень СО —

Всі що дають вихлоп в саму квартиру можуть продукувати СО, якщо CO2 буде потрапляти на вхід і змішуватися з паливом.
В цьому плані безпечні хіба що webasto, якщо правильно змонтувати.

А що це за гарна панель на другому скрині?

homarr.dev дашборд для домашніх сервісів

Загалом маю два сервери на Proxmox:
1. VM з Home Assistant — denysdovhan.com/home-assistant-config
2. LXC з домашніми сервісами — github.com/denysdovhan/smart-home

Денис, дякую, але зображення по 0 кб. Можеш завантажити зображення на imgur і посилання вставити сюди? Воно має стати картинкою автоматично

Підписатись на коментарі