Діти, гаджети, безпека

Шановне панство, виникла от в мене з дружиною суперечка.

Скоро в сина день народження, 9 років і ми думаємо чи не пора для такого віку йому вже мати телефон. (Планшет з іграми і Нетфліксом в нього вже є). І от тут наші думки розділилися. В моєму розумінні навіщо дитині телефон в такому віці? Піти самостійно погуляти під домом з друзями і бути на зв’язку з батьками. В такий неспокійний час мати телефон в школі, щоб в разі якоїсь надзвичайної ситуації подзвонити батькам чи в екстрені служби. І для цього, ІМХО, можна купити або кнопковий телефон, або віддати старий поблокувавши дозволи на камеру, самостійне встановлення програм і тд — тобто перетворити його на кнопковий.

Дружина ж каже, що це фігня, він відставатиме від однолітків які дзвонять один одному, переписуються в телеграмі, потрібно йому купити сучасний нормальний пристрій, просто час від часу перевіряти що кому він пише, які сайти відвідує і тд.

Я думаю що такий контроль буде неефективним, непостійним, а новини про різних синіх китів, небезпечні челенджі серез дітей (то хтось на вагон залізе, то бензином себе обільє для ефектного відео) які приводять до травм чи смерті, та й просто зросійщення дітей через контент який вони споживають (я бачу як багато сусідських дітей з україномовних сімей у віці 10+ слухають російський репчик на телефонах дивляться якісь рос. відео) підсилюють моє небажання давати дитині «ключ доступу» до інтернету у вигляді смартфону.

Питання до сімейних практиків, як ви долучати своїх дітей до інтернету, як їх оберігали від бруду з інтернету?

👍ПодобаєтьсяСподобалось3
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Я вважаю, що потрібно довіряти дитині. Телефон потрібно дати без обмежень на телефоні.
Час сидіння в телефоні можна обмежити.

Майте на увазі які відчуття буде мати дитина ходячи з кнопковим телефоном коли всі однолітки з смартфонами.

чи не пора для такого віку йому вже мати телефон

Не пора. 12-13 років, планшет теж краще прибрати.

Мені здається, що нормальний телефон з обмеженням часу на ігри/месенджери — це нормальний компроміс. Ховати від дитини «небезпеки» чи «бруду» інтернету немає сенсу, завжди знайдеться друг, у якого все доступно.

Не ведіться на Family Link або інші програми типу контролю. Це все легко обходиться і в кращому випадку ви по батареї або по трафіку зможете тільки зрозуміти що щось не так, а ось взаємовідносини з дитиною погіршите. Мої діти вже знайшли купу шляхів як це все легко обійти. З технічної сторони можна заборонити або все, або нічого, або просто забрати телефон ))
А якщо це ще й самсунг телефон з його пре-встановленними додатками та магазином, та ще й «privacy space» де можна додатки запихнути під додатковий спейс та пароль — то цю шнягу фемілі лінк також ніяк не може проконтролювати. Додаєш другий профіль вайберу в цей «приватний простір» і все, навіть в activity family link цього не видно.

Якщо психологічні та моральні розмови і домовленності не працюють — то тоді тільки на hardware рівні, не софтварно.
Типа Lo-fone, Light Phone і т.д.

Це дуже складне питання, насправді.

Що точно не треба — вдаватись у крайнощі, від кнопочного телефону з одного боку до безконтрольного флагману — з іншого. Бо в першому випадку дитина буде заздрити іншим та «випадати з суспільства», коли її однолітки спілкуються в месенджерах і грають в ігри разом — а вашу дитину просто не будуть звати, бо все одно вона не зможе грати чи спілкуватись у месенджері з ними.

Так само як і безконтрольне занурення призведе до ігнору реальності і навчання.

Це не технічна проблема і ніяким контролем гаджетів її не вирішити. треба організовувати життя дитини так, щоб у неї було щось поза віртуальним світом.

У мене самого те саме. Ті ж проблеми. Я не забороняю все, але обмежую час та намагаюсь знайти дитині якісь активності по за межами смартфону. Це важко. Не завжди і не все вдається. Але жоден «батьківський контроль» за вас цього не зробить. І якщо ви купили дитині кнопковий телефон, а самі «морозитеся» від неї у своєму — то буде тільки гірше, ви зруйнуєте з дитиною контакт. Тоді вам треба наповнити її життя чимось іншим. З вами, насамперед, бо нікого ближче батьків у дитини немає. Тож, ви готові і самі перейти на кнопковий смартфон і прогулки, читання книжок і всі інші не віртуальні активності? Дитина все одно візьме приклад з вас.

кнопковий телефон

Чи буде якась шкода від споживання якогось не такого контенту — хто зна. А ось це тривала психологічна травма гарантована. Не робіть так.

Хм, чому травма це ж краще ніж немає телефону взагалі.

Гарантована психологічна травма буде від смартфонів у дитячому віці.

принято добавлять «имхо». А то у тебя все сообщения в стиле «сказал, как отрезал» и «остальные мнения неправильные».

Правильная организация общения и воспитания ребенка решает вопросы. У моего сына телефон с 9 лет, проблем нет. Был обычный китаец, он на связи, он не выпадает из общения со сверстниками.
Хотим мы того или нет, но современный мир построен вокруг смартфонов, и ребенок будет ощущать себя ущербно, когда все вокруг с телефонами, а он нет. В детстве это ощущается особо остро.

Ні, не прийнято (ви з 2007, чи що?) Ні, не вирішує. Ні, не імхо.

Якщо це андроїд, встановлюєш Family Link, встановлюєш ліміти на додатки або блокуєш непотрібні. Там і статистика є. На айфоні можна через екранний час ліміти встановлювати, головне щоб дитина пароль не знала)

Купиш кнопковий, дитина буде себе вважати не такою як всі, а гірше. Від всього не вбережеш, потрібно періодично дивитись чим дитина займається в телефоні

Поставив на Android телефон та планшет Family Link і не маю проблем.
Для менших дітей під планшети є навіть Kids Space від того ж Google — спеціальна оболонка, яка надає доступ до сильно обмеженого і стилізованого функціоналу.

За iPhone не знаю, на скільки там все зручно, але Device Locator та підтримка AirTag — дуже крута річ.

Family link обходиться дитиною на раз-два, там купа дір, глюків і т.д. Самі банальні — незважаючи на заборону все ж таки можна зробити «мульти-юзер» або гостя на телефоні і тоді взагалі весь цей контроль до сраки. Інший простий варіант — плаваюче вікно, яке не контролюється взагалі фамілі лінком, тупо включає ютуб в маленькому екрані поверх браузера — і час ютуба не рахується. Або сидіти в іграх через вайбер або ютуб в телеграмі через in-app browser.. Та купа є шляхів як обійти. Підтримка морозиться, або каже «все нах переставляйте», але це не допомагає.

Так, буває фемілі лінк не рахує час. Але це краще ніж нічого. Якщо дитя так принципово хоче обманути батьків (методами, що ви описали), то це вже потрібно підходити з іншої сторони до ситуації) Якщо ліміт на ігри 40хв, то помічаю, що сидить довше ніж зазвичай і роблю зауваження. Колись і більше пограє, не без цього. Я просто описав кейс, який працює у мене (двоє дівчат)

я б сказав, що він рахує час тільки в happy-case сценарії. Все інше залежить, наскільки дитина готова чи хоче обманювати і «брати своє» незважаючи на заборони. Мабуть, ваші дівчата ваше слово поважають і слухаються, то тоді технічний контроль це більше як допомога, але зовсім не панацея. Мої діти обманюють, зламують систему, обходять, і на словах погоджуються, але потім знову намагаються провести за девайсом більше часу.
Скажімо так, я можу бути впевненим, що дитина не грається на телефоні тільки коли цей девайс лежить у мене на тумбочці.

я можу бути впевненим, що дитина не грається на телефоні тільки коли цей девайс лежить у мене на тумбочці.

Я не можу бути у цьому впевнений навіть коли він лежить у сейфі
З дівчатами доречі судячи з відгуків простіше, хлопці йдуть буквально на усе

Це ви про час в конкретних програмах чи взагалі дозволений час для планшету? Мені поки що вистачає функціоналу щоб планшет заблокувався через певний час.

Так, це гарна опція. Добре прокачує скіли дитини щоб це обходити. Мій в 10 років через мак дізнався пароль від роутеру (так, пароль від мака він знав) і змінив правила щоб вночі втикати в інтернеті

От бачите ваш в 10 знає як обходити паролі а мій в майже 9 навіть не розуміє що таке роутер і як інтернет потравляє в планшет, бо я не дуже дозволяю йому гаджети. Ще рік тому його максимум цікавили лего і мультики, зараз дадалися майнкрафт і роблокс на планшеті.

По своїй практиці якщо дитина захоче отримати доступ до чогось забороненого вона це зробить. Як би ти її не обмежував.
Руський репчик однолітки слухають? От як ти від цього його ізолюєш якщо у школі його друзі будуть це слухати? Він теж буде сидіти з ними слухати тільки із почуттям заздрості бо вони слухають на телефонах, а він ні.
Тому треба не забороняти, а заміщувати контент більш якісним щоб він потрапив у компанію де вважають таких що слухають руський реп дибілами.
Ну а якщо такої компанії нема. Що робити — переросте. У дітей тренди міняються швидше ніж зʼявляються нові AI стартапи
Тому купляй нормальний сучасний телефон, тіко без фанатизму. Флагмани їм не треба бо всеодно у дітей телефони довго не живуть

смарт-годинник з функціями жпс-трекінгу і мобільних дзвінків. Які проблеми він не вирішує? ну окрім почуття собівартості дитини через те що батьки самостверджуються купуючи дітям айфони і інші цацкі не за віком.

Підписатись на коментарі