Який пульт і симулятор обрати для тренувань керування FPV?

💡 Усі статті, обговорення, новини про оборонні технології — в одному місці. Приєднуйтесь до Defence tech спільноти!

Привіт!

Згідно цієї статті, щоб здобути базові навички керування FPV, потрібно придбати пульт і тренуватися на симуляторі Liftoff. Пульт рекомендують Radiomaster TX12. Чи це валідні рекомандації? Якщо так, чи є поради, де краще купувати пульт?

І ще одне питання: чи потягне Macbook Air на М1?

👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному3
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Ви меге поб’єте, але я майже за 2к(ціна без промо зі знижкою була 2.5) купив T14 Jumper під час літніх знижок. По суті дуже подібний до боксера й по управлінню(маштаб стіків той самий, тільки виконання дешевше- пластикове,"поліпшена" версія це скам з накладками) краще в рази за мій перший тх12 мк 2, зовнішній модуль не випадає(ага). Батарейки зручно виймати й ставити, бо там не окрема туга ячейка а звичайна реалізація(мінус варто щось підложити між кришкою та баткою, типу паралону, бо вони можуть випадати). Також регулювання натягу стіків ззовні нема, є тільки регуляція крайніх положень, а щоб відрегулювати все ж натяг, варто цого розібрати. Також з плюсів легко й по заводу можна купити замість клавіш звичайні тумблєра. Дисплей кольоровий, 2.42 олед ніби, але ну типу це радше мінус, бо чорно-білий краще видно на сонці, то ж хех. А ще нема роздільного порту з зарядкою, тому ви забудете, що таке заряджання колнтроллера, якщо використовуватимете для симуляторів.

Та все ок із джамперами. Відчутно дешевше, якість трошки гірша, але без якихось поширених проблем, які би заважали.

Купив на Алі Radiomster Boxer, вийшло на 1500 грн дешевше ніж в нас, часу приїхало за два тижні. Пробував літати на пульті Cetus X мені пульт не сподобався. Налітав десь 60 год в Liftoff. Liftoff юзаю на Windows і HP probook, деякі локації не літаю бо не вивозить, і fps падає нижче 30. Пробував літати по подвірю на Cetus X, непогано, але після 50-60 год, придбав собі meteor 75, як на мене літає цікавіше. Позичив в колеги шолом від Cetus X. Літав по хаті і по подвірю. Ще не визначився який шолом/окуляри собі купити.

🥽 Окуляри SKYZONE SKY04X Pro (колір на вибір)

• Висока роздільна здатність екрану та розʼєм для SD-картки для запису відео з окулярів.
  • Лінзи з діоптріями до −5 для кожного ока окремо.
  • Працюють від USB Type-C або DC-джерела (павербанк або батареї для FPV-дронів).
  • Мають HDMI-порт для підключення до симулятора чи цифрового відеоприймача.
  • Оснащені двома змінними антенами та кулером для охолодження.
  • Якщо потрібні 4 антени, оберіть SKY04X V2 — у цій моделі замість кулера встановлено ще дві антени.

Останнє не зовсім правда. Там замість кулера (який потрібний, бо його поява — це покращення у новіших моделях) — ще одне місце під приймач, а не просто можливість додати ще дві антени до існуючого. Мати два приймачі не має сенсу і обійдеться у 80-120 доларів.

Але так, скайзони класні, хоч і дорогі.

Дякую, характеристики я їхні знаю, але для себе зрозумів що треба просто пробувати різне. Наразі я не пробував нічого окрім betafpv vr03 fpv goggles. Ну і мені загалом в них ок, але хотілось би кращу антену. Людина яка має трохи досвіду каже що їй окуляри SKY04X не зайшли, і він літає на cobra X, а мені взагалі радить взяти Cobra SD. Різниця в бюджеті між SKY04X і Cobra SD суттєва. Одним словом, шукаю наразі можливості попробувати різне. Загалом в мене ФПВ тема це як варіант відпочинку, ігри мені не дуже заходять, бухло теж, а от FPV прикольна штука щоб весь свій CPU перемкнути на півгодини на шось механічне. Така собі техногена медитація.

Дякую що поділились досвідом

🚁 Якщо ви лише починаєте літати на FPV-дронах, радимо взяти готовий набір із дрона + окулярів + пульта, наприклад:

BETAFPV Cetus X(Color: ELRS BNF, ELRS 8B 1C 1, ELRS 8B 1C 2, ELRS 4B).
🛸 Це 2-дюймовий дрон з аналоговим відеозв’язком. У комплекті є зручний зарядний пристрій. Дрон можна підключити до BetaFlight та прошити все, що потрібно: змінити кнопки для динамічної потужності, режим польоту, налаштувати бузер тощо.
📡 Дрон відразу під’єднується до пульта та готовий до польоту. Пульт працює з симуляторами та має вбудовані акумулятори, які заряджаються через USB Type-C. Окуляри також мають вбудований акумулятор та зарядку через USB Type-C.
👎 Мінус: Шолом має незмінні антени та не підтримує HDMI.
👍 Плюс: Все зручно поміщається в компактний кейс, що підходить як для польотів у симуляторі, так і на вулиці.

Радіопульт RadioMaster TX12 MKII (Color: ELRS M2) — має вбудований модуль передачі на 2.4ГГц та можливість поставити зовнішній модуль, наприклад на 915МГц:

Радіопульт має змінний акумулятор, який, на жаль, потрібно докупити окремо. Рекомендується замовити в Україні будь-які батарейки 18650 (2 шт.).
Пульт відмінно працює з будь-яким симулятором та підходить як для початківців, так і для професіоналів.
Зарядні пристрої не потрібні — заряджається через USB Type-C порт.
Додатково можна докупити:

Літаю в Liftoff на Macbook Pro M2, єдиний з симуляторів, що не заставляє мак взлітати.

Такі набори — хороший спосіб швидко почати, не сильно розбираючись у темі, але треба попереджати, що більшість компонентів таких наборів ви пізніше або не захочете використовувати, або вони зовсім сміття.

Ну і знову ж таки — конкретно Cetus X — сильно завеликий для квартири. А в Україні, і особливо на зиму, це важливо.

так Cetus X трішки завеликий для квартири, я літаю на дитячих майданчиках, коли нікого не має, там норм. Але саме в наборі з Cetus X йде оновленний контроллер та дрона можна налаштовувати через BetaFlight.

Якщо коротко — рекомандації валідні 👍

Опишу трошки свій сетап (і той що кілька разів передавав військовим для навчання):

Пульт найбільше сподобався Radiomaster Zorro — трошечки дешевший, помітно менший (і тому — суб"єктивно зручніший) ніж TX12 / TX16. Тестив на 6-ти км без РЕБ — чудово себе поводив (телеметрія відпадала — але це питання до модуля на борту дрона) 👌

З недоліків: У якості бойових пультів військові його не люблять обирати — не такий поширений роз"єм для зовнішніх модулів. Не такий потужний внутрішній модуль. Не дуже довго тримає заряд (це питання знімає зовнішня батка). Та і каналів керування менше (що треба іноді для вундер-вафель з купою функцій / камер / скидів). Але норм, якщо працювати з ретранслятором 👌👌

Пульти завжди купував на Ali (5 штук). З мінусів — час доставки і шанс замовити те, що треба буде перепаювати (колеги іноді провтикували та замовляли пульт з тротлом з правої сторони або з модулем не під свій навчальний дрон)

Симулятори що юзав для мака:
— FPV Freerider — супер простяцкий і недорогий — з нього можна починати
— TRYP FPV — красивіший, і те що мак має вивозити.
— FPV.SkyDive та Liftoff — на маках (19го — 20го року) починали у мене підтуплювати і іноді прям неможливо було на мінімалках використовувати. Ці два в зоні ризику, з огляду на ресурси.

Залишу ще лінку на міні-статтю про пульти від Onefpv: onefpv.com/...​quipment-management-drone (у них і комьюніті чималеньке — можна попитати там, btw)

Дякую! І окремо дякую за толкову статтю про пульти. Стало зрозуміло трохи в абревіатурах

Ще там в статті діло пишуть: якщо уже десь валяється USB геймпад — можна спробувати спочатку з ним пару годин, тільки стіки брати двома пальцями.
Ось тут є іще про контролери: dou.ua/forums/topic/49869

тільки стіки брати двома пальцями.

Нема правильного способу тримати стіки. Якщо комусь зручніше як на геймпаді, то так і робіть.
Хто не вірить — знайдіть відео, де видно руки Heads із Infinity Loops або Captain Vanover.

Тренуюся точно на такій же конфігурації, яка вказана в статті.

Пульт саме такий і треба. Рекомендую відразу відключити радіомодуль в налаштуваннях, тоді одного заряду вистачає на дуже довго.

Liftoff рекомендую брати відразу з DLC slipstream — буде набагато цікавіше :)

На Macbook M1 Pro літав на високих налаштуваннях графіки. Думаю, що на Air на середніх потягне спокійно!

дякую за відповідь!

1. TX12 — класика для тренувань.
Проте я би радив десь знайти різні пульти і спробувати перед тим як купувати
Особисто мені не зайшов ТХ12, віддав військовим і поміняв на Boxer
З ним мені сильно зручніше.
Зверніть увагу що варто брати пульт одразу під ELRS.

2. Купити пульт можна
-AliExpress. Довго чекати але буде найдешевшим варіантом
-OLX або FPV барахолки в телеграмі/ FB. Там все завезено в чорну тому ціна може бути не сильно вища від AliExpress. Та варто глянути на Ali, щоб взагалі уявляти вартість від якої відштовхуватись при пошуках.
-В інтернет магазинах. Буде дороще, але можлииииво, якщо пощастить — то завезено в білу.

Дякую! Гляну ціни на Aliexpress

Radiomaster TX12 це оптимальний вибір, літаю уже десь рік як в симуляторі, так і на реальних дронах з цим пультом, дуже подобається.
Тільки брати потрібно обовʼязково саме наступну версію: Radiomaster TX12 M2 ELRS.

Будь який макбук потягне ліфтофф. Там графіка не вибаглива. В крайньому випадку можна зменшити роздільну здатність картинки, якщо буде тормозити.

Після ліфтофа я дуже раджу купити якийсь вупік типу Mobula8, щоб літати по квартирі. Польоти в обмеженому просторі це ключ до майстенорності в управлінні ФПВ.

Mobula8 — абсолютно жахливий варіант для польотів по квартирі. У цього дрона взагалі мінімум застосувань, але якщо є гроші на кілька дронів, то може бути.

Для квартири треба якнайлегший 65мм і нічого більшого. Зараз нормальний варіант — BetaFPV Air65.
У приміщеннях дуже важлива вага і кожен грам сильно збільшує страждання при польотах вдома, а це навіть на 17-грамових не те щоб просто.

А, ну і всім, кому цікаво літати вдома, треба підписатися на CiottiFPV. Це неайкращий ресурс про маленькі дрони, більшість специфічних деталей про них ніде більше нема.
Ну і він хороша людина.

Дякую. Почитаю про модифікації пультів

В мене наступний сетап : М1 air+ radiomaster TX12. Потрібно ставити все на мінімалках і то довго грати неможливо, гріється пекельно.
Але зараз зима, то може природнє охолодження буде норм. Ну і порада — ставити під задню частину ноута звичайний олівец, це поліпшує охолодження.

Рекомендую знайти на ютуб уроки від Смакодрон і затаритись терпінням.

Наразі маю 65 годин нальоту, але останнім часом це не більше 1-1,5 в тиждень.

Смакодрон не вміє літати і не шарить у FPV. Він просто хайпить на популярній темі. Знаю людей, які витратили величезну купу часу на його «вправи» і не навчилися нічого.

Найкращий варіант як навчитися літати — це зразу після туторіалу почати літати гонки із ботами. Навіть якщо комусь гонки не цікаві, вони вчать швидко і плавно летіти туди, куди треба, а не туди, куди вже комфортно, і дають мотивацію у вигляді чисел, які постійно покращуються.
Якщо обрали симулятор, в якому нема туторіалу — подивіться туторіали Бардвела, у нього вже цілий список набрався.

@Volodymyr Ви були почуті...

ну не знаю
дивився його і ніби норм літаю

Та звичайно, що ніщо не зробить так, що ви не зможете навчитися, але часу може піти більше, якщо робити щось, від чого нема користі.
От бувають люди, які випадково на М1 почали вчитися і політали кілька годин, а потім перевчаються, щоб як у всіх.

Дякую за відповідь!

Рекомендую(не знаю чи у нас продається) підставку Liano V13 з розширеними портами під переферію. Єдине, що шумить й потрібно грати в навушниках(для мікрофону й шумоподавлення використовую програму Steel Series GG). В звичайному режим знімає 5-8 градусів. Як власник Asus Rog Strix Adrenalin Edition RX 6800M та R9 5900HX(з інтегрованою відеокартою для режиму роботи від акума, вистачає до 4-5,5 годин в роботі з текстом та браузингу) в турбо режимі перестали битися в 95 градусів(справна сиситема охолодження + метал все ж не витягують) й не перевищують 92-93 градуси. В продуктивному до 85 градусів.

Купа слів і цифр. Зі знайомого лише Asus, але з ним в мене табу, років 10 тому був, то грівся навіть коли просто на нього дивишся)).
Але я згадав чому купив Air, був Lenovo Thinkpad 14″, то в нього не куллєр був, а гвинтокрил, який чути із сусідніх кімнат. Тому взяв без куллєра взагалі.

Так, потягне, TX12 трохи «деревяний» можливо варто придивитися до BOXER особливо з металевими стіками. По Liftoff — переважна більшість пілотыв обирають його, але для Windows очікується вихід більш продвинутого і адаптованого симулятора від наших розробників — «Ukrainian Fight Drone Simulator» нажаль не бачв щоб під MAC робили щось нове.

потім таки прикольно зібрати щось мале своїми руками щоб спробувати як в реальності все відбувається)

Дякую! Спочатку спробую наловчитися на симуляторі) Бо перша спроба політати без підготовки давалася складно)

Перші пару днів, то прям дуже складно. Але головне не впиратися і сидіти до посиніння. Не виходить — переключитись на щось інше і спробувати наступного дня.

Підписатись на коментарі