Токсичне піклування: інструкція з виживання

💡 Усі статті, обговорення, новини про продукти — в одному місці. Приєднуйтесь до Product спільноти!

Знаєте, як це буває? Підходить ваш менеджер з фідбеком на проблему чи задачу, яку ви намагаєтеся вирішити. Все наче ок, але після цього фідбеку, під яким підписано «Я лише хочу допомогти», ви почуваєтеся... ну, 💩.

Шоковані, принижені, винні.

Потім, десь на задньому плані, з’являється цей неприємний тихенький голос: «Ну він же хотів допомогти. Може, це зі мною щось не так?»

Знайомо? Вітаю, ви зіштовхнулися з токсичним піклуванням.

🤢 Як розпізнати токсичне піклування:

• Ділиться думками, коли не просять.
    Ти взагалі не просив фідбек, а він уже тут. «Я просто хочу допомогти», кажуть вони, але насправді бажання не допомогти, а виправити, часто проблеми які ще навіть не зʼявилися, і оп — ви вже на межі зриву.
  • Коригує вас, боїться за себе.
    В основі цього страх за себе, а не турбота про вас. Він знає що якщо щось піде не так то відгрібати йому. Часто він до цього не готовий, ні морально, ні на рівні навичок.
  • Агресивна критика.
    Найцікавіше що ця критика не завжди активно агресивна. Це може подаватися як щось нормальне, а посмак — немов бур’янів наївся — тон може бути м’яким, але суть — це агресія.
  • У всьому винні ви.
    Навіть якщо вам здається, що форма подачі більш-менш ок, головна ідея — «Ти винен». Немає вини інших, немає вини чи відповідальності менеджера — винні виключно ВИ!

💖 Справжнє піклування:

• Шукає контекст.
    Ваш менеджер хоче зрозуміти, що відбувається насправді, а не просто накидати фідбек. Він розуміє що та сама подія з і без контексту вирішується по різному
  • Пропонує допомогу.
    Не наказує, не критикує агресивно, а пропонує варіанти, зважаючи на той самий контекст.
  • Ніколи не дозволяє собі агресії.
    Він розуміє, що всі можуть помилятися — не варто навішувати ярлики. А з моєї особистої точки зору агресія в нашій роботі це показник слабкості, а не сили.
  • Реально бажає вашого успіху.
    Ця людина дійсно хоче щоб у вас вийшло. Такий менеджер готовий допомагати, страхувати, вчити, менторити, пробачати, корегувати. Іноді навіть ставить ваші потреби вище своїх.
  • Шукає рішення.
    Фокус завжди не ви. Не крайній. Не цап-відбувайло. Фокус завжди проблема. Він допомагає вам знайти правильний шлях, враховуючи ваші реалії.

І так, я знаю, зараз почнеться холівар.

Але блін, скільки я зустрічав таких, на перший погляд, зрілих менеджерів, які думають, що вони допомагають, але фактично просто підривають вас своїм токсичним піклуванням.

...Але знаєте що? Ми не зобов’язані це терпіти. Токсичне піклування — це не ваша провина. Це не сигнал, що ви недостатньо гарні, а сигнал, що у когось інші інтереси. Не бійтеся висловлювати, як ви почуваєтеся після «допомоги» й окреслювати, яка підтримка вам дійсно потрібна. Бо справжнє піклування будується на довірі, а не на страху.

І ось вам головний takeaway на сьогодні!

Якщо у вас менеджер, який дійсно про вас піклується — підтримуйте його(чи її) і будьте такими ж для інших.

👍ПодобаєтьсяСподобалось5
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Вітаю, ви зіштовхнулися з токсичним піклуванням.

Вітаю, ви мабуть не знали про те, що давати фідбек і оцінювати перформанс — то є обов’язок менеджера.

І той обовʼязок можна виконати безліччю різних способів, і без того, що зветься зараз «токсичністю».

Підписатись на коментарі