Про користь порад
Часто помічаю, що коли прошу пораду, люди говорять так, ніби я вже добре розуміюся в темі: «Це не вчи, вчи інше». Вони не усвідомлюють, що в мене немає базових знань, щоб одразу засвоювати щось складніше чи підходити до справи інакше. Навіть курси з однаковими назвами можуть по-різному пояснювати розв’язання проблем, що лише додає плутанини. Отже, потрібна міцна база основних знань, якої часто бракує.
Це нагадує завдання на кшталт: «Напиши для програміста, як зробити бутерброд». Ніхто із звичайних людей не зможе сформулювати таку задачу правильно, крок за кроком. Часто й ті, хто просять поради, самі не зовсім розуміють, що їм потрібно.
Замість того, щоб просто казати «NLP вже не актуальне, тепер на часі LLM», варто розуміти, що для новачка це — непростий шлях, що вимагає часу. Мене непокоїть, що у спілкуванні бракує розуміння, а поради зазвичай дають із передумовою, що ти вже в темі. Якщо хтось хоче самоствердитися за рахунок інших, це не для мене — таких людей я ігнорую. Я просто хочу, щоб новачки отримували якісні й релевантні поради, а ті, хто їх дає, краще підходили до цього процесу.
Це стосується не лише навчання дорослих. Цікаво, як люди вчать своїх дітей, якщо в основі їхніх порад така ж плутанина? Можливо, ця думка, яку я тут виклав, буде корисною для когось.
Очікувати від інших чогось — не найкращий шлях. Краще уточнити, чи людина взагалі розуміє, що робить, і куди її веде цей шлях. Уже більше місяця я не отримав жодної дієвої поради, як стати фахівцем у сфері NLP. Це стало зрозуміло лише після місяця навчання, коли раптово з’явилися завдання з тригонометрії, а я цього зовсім не знаю.
Сподіваюся, ми всі станемо кращими. Не очікуйте від інших нічого, не розділяйте людей на «добрих» чи «поганих». Кожен діє відповідно до своїх знань і можливостей. Якщо хтось не виправдав ваші сподівання, то це не їхня провина — це ви очікували більшого. Вірю, що коли така думка стане загальноприйнятою, буде менше текстів, але вони стануть значно інформативнішими.
3 коментарі
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів